TopplistanAffärsverksamhetDetaljer för "Milstolpe - vägen till ekonomiskt vishet"

Milstolpe - vägen till ekonomiskt vishet

Milstolpe - vägen till ekonomiskt vishet
Om att vandra den långa vägen från lyckligt ovetande till ekonomisk vishet. Jag vet fortfarande inte vad som väntar i änden av min resa men den stora frågan är... Har du råd att inte följa mig på vägen?
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90

Artiklar

Värdefullt med oliktänkade
2009-03-20 12:31:00
Igår pratade jag med en vän som jag inte har pratat med på ett tag. Han hade fullt upp och hade dragit igång ett husbyggarprojekt vilket gjorde att vi halkade i på de vanliga ekonomidiskussionerna angående lån och kostnader.Skillnaden mellan den här killen och den stora massan som jag pratar mest med är att vi nästan aldrig tänker lika. Det är helt otroligt att vi har tyckt lika om så få saker under de 18 år som jag känt honom.Det är egentligen på senare år som jag verkligen har märkt hur viktigt det är att inte bara få medhåll på det jag tror. Om jag blir tveksam så måste jag t.ex. ta reda på ytterligare information och det gör att mina beslut får ett bättre underlag.Det roliga är att han bevisligen gör bra affärer precis som jag tror att hans far gjort i flera år. Han var helt övertygad om att det bästa sättet att utnyttja den låga räntan var att binda den på 10 år och se till att få under 4% ränta. När jag frågade hur han skulle få under 4% så berättade han att han kommer lösa de...
Det känns som en liten lottovinst
2009-03-20 12:31:00
Antagligen är det effekten av att ha värmepump i kombination med en ökad isolering som gör det. Pengarna var från företaget som vi köper energi från. Trots att det känns som en lottovinst så kommer pengarna inte att gå till varken nöje eller till ridstövlarna som min sambo pratar om dagligen.Detta oväntade ekonomiska tillskott går direkt in på vårt gemensamma räkningskonto och täcker min sambos minskade möjlighet till insättningar under sommaren.
Pratat med banken
2009-03-20 12:31:00
Efter att ha ringt till banken för att spåra pengarna så har jag nu fått hopp om att jag kanske är berättigad till insättningen. Killen jag pratade med på banken sa att det vanligaste scenariot är att posten ligger efter och att vi kommer få ett brev om varför pengarna satts in i veckan. På frågan om vem eller varför pengarna satts in fick jag veta att det var ersättning från ett energiföretag. Med den informationen ser jag två scenarion.1. Vi har betalat för mycket tidigare2. Vi får skadestånd för den gång när EON bröt vår ström Om det är nummer två så är det väldigt konstigt eftersom jag inte krävt skadeståndet än. Om det ändå skulle vara det samtidigt som de agerat utan mitt krav så kommer min syn på EON förbättras. Ett annan tanke är att Konsumenternas Elrådgivningsbyrå kanske skickat ärendet vidare efter min kontakt. Det som talar emot att pengarna är våra är att de satts in på mitt lönekonto. Därifrån betalar vi inga räkningar och om det är våra gemensamma pengar så borde de ...
Säkerhetsinköp klart
2009-03-20 12:31:00
Igår köpte jag två stycken säkerhetstimers. En till kaffekokaren och en till min sambos platttång. Det var inte direkt några snygga inredningsdetaljer men nu slipper vi oroa oss för att att de står på i framtiden.Det kostade totalt 27 kr så det sparar vi nästan in på att slippa åka hem och kolla en endaste gång.
Hur skulle du reagera och agera?
2009-03-20 12:31:00
Nu har det hänt som jag funderat på så många gånger. Jag har själv varit rädd för att göra detta fel tidigare. Idag upptäckte jag att någon satt in pengar på mitt lönekonto utan att jag vet varför eller vart de kommer ifrån.Summan är så pass stor att jag inte skulle glömma bort en skuld eller en kommande överföring i den storleken. Detta gör att jag tror att någon olycklig har gjort ett misstag. Trots att det hade varit ett välkommet tillskott efter en dyr helg så ska jag ringa till banken och fråga vart de kommer ifrån imorgon. Att agera på något annat sätt är både omoraliskt och olagligt.
När allt händer på en gång
2009-03-20 12:31:00
Igår var jag iväg för att tvätta en av jobbets bilar i en biltvätt. Jag körde in bilen, trippelkollade att rutorna var stängda och lossade antennen. Efter att ha startat programmet så ställde jag mig och väntade. Under tiden jag väntade så han jag läsa igenom alla lappar som hängde på väggen och på den sista läste jag "Kör ut bilen direkt, dörrarna stängs efter 2 minuter"Precis innan maskinen stannar så ringer banken för att boka en tid att prata lån och pension med mig. Samtidigt som jag pratar så försöker jag att skruva på antennen med fel hand. Efter ett tag märker jag att det här kommer att ta för lång tid och hoppar in i bilen för att backa ut den. Då märker jag att mina fötter blir genomblöta.Nu tror jag att vi bestämde att jag ska komma till banken torsdagen den 26 mars på eftermiddagen. Som tur var han jag säga till henne att skicka en bekräftelse på tid och datum innan jag la på och började med att tömma bilgolvet från vatten.Det visade sig att det hade droppat in lite när ...
Passiv start
2009-03-20 12:31:00
Då har aktie-sm startat och jag började med att vara helt passiv. Även om det var en del av min plan så ångrar jag mig nu efter att jag läst genom reglerna ordentligt. Jag missade att det gick att ha fler depåer och då hade jag kunnat handlat i en med en lite positivare framtidstro på de närmaste veckorna.Nu har jag iaf startat och döpt alla depåer jag får ha. Namnen blev:1 A.S.Fs depå (Min grundtaktik)2 Voltaren (Denna depå kommer antagligen falla tungt)3 Marknadsdöd (Stabila aktier som förhoppningsvis klarar ett fall bättre än andra)4 Utan eftertanke (Som det låter)5 Måltjuven (Den som rycker ett par dagar innan tävlingens slut)Jag inser att det kommer ta ganska mycket tid om jag ska hålla taktiken i varje depå. Antagligen kommer fokus flyttas till den depå som går bäst efter ett tag.
Fått svar på värderingen
2009-03-20 12:31:00
Spegeln hade enligt värdering antagligen hamnat på ca 200 kr i utgångsbud på en aktion så nu är det fritt fram för min sambo att plocka fram sandpappret. Det gick fort att få svar och det känns skönt att vi tog reda på detta innan hon började fixa iordning den.
Antikrundan
2009-03-20 12:31:00
Jag gillar verkligen programmet Antikrundan. Det är bra underhållning när en del personer står med dollartecken framför ögonen och får veta att det som de släpat med är värdelöst. Lika roligt är det att se de personer som kommer in med vad de tror är värdelösa saker. De kommer endast in för att få veta bakgrunden till föremålet de tycker så mycket om. När de fått veta detta får de en värdering som är sanslöst mycket högre än de någonsin vågat tro.I veckan tog vi en sväng förbi Erikshjälpen. Vi hade hört ett rykte om att det fanns en kista där som vi kunde ha som vardagsrumsbord. Tyvärr var den redan såld men vi hittade en spegel som min sambo ville renovera. Vi köpte den för 150 kr och stannade även till för att köpa färg så att hon kan måla om den.När vi ställt denna tunga spegel hemma så såg vi en lapp på baksidan det bland annat står:AB Glas & TräNr GT 7091Jag letade efter spegeln på internet men kunde inte hitta den. Däremot hittade jag andra speglar från samma tillverkare o...
Tjock vakt
2009-03-20 12:31:00
I helgen är det fest i Göteborg med kompisarna. Min sambo ska åka till Lund och festa samt studera ihop med sin kompis som varit mentor i ekonomistytning tidigare. En bra kombination av nytta och nöje. Trots att båda har boende fixat så är det är dyrt att resa runt och besöka krogar och restauranger. För att minska helgens kostnadsbild så kommer jag nog att dra ut alla sladdar i hela huset som inte går till något som värmer upp eller kyler ner. Då får vi iaf en liten minskning på helgens totalkostnad. Det känns alltid lite olustigt när huset kommer stå tomt en hel helg med tanke på inbrottsrisken. Vi har inget larm eller liknande så vi får förlita oss på grannsamverkan plus något helt annat. Förhoppningsvis tittar en eventuell inbrottsttjuv in genom fönstret innan inbrottet och ser vår tjock-TV. När tjuven ser den inser han/hon förhoppningsvis att det inte finns något av värde och åker vidare.
Kvalitetsbrister
2009-03-20 12:31:00
Igår gick innerslangen till vårt duschmunstycke sönder och det sprutade vatten i hela badrummet i våra försök till att duscha. Denna gång kunde jag inte klaga på Rusta. Vi har en ny som ligger i paketet med den nya duschkabinen som jag inte hunnit montera än. Ändå hade jag nog fått en ny om jag åkt till butiken men någonstans får väl mitt klagande sluta. Jag har ju som jag tidigare skrivit om redan fått både duschkabin och presentkort (Etikett ASF vs Goliat)Jag lyckades plocka isär munstycket, kapa slangen och sätta ihop allting igen. Nu fungerar det som det ska men jag måste säga att det är dålig kvalité då vi inte haft den särskilt länge.
En långsiktig portfölj
2009-03-20 12:31:00
Det mycket spekulation kring hur börsen kommer gå i år. Likt en fotbollsmatch så finns det anhängare av båda sidorna som tror att de förutspått hur det kommer att gå och en del garderar även upp med ett kryss (0%).Med tanke på min aktieportfölj så får dagens kurser gärna ligga kvar på samma eller lägre nivåer än dagskurserna ett bra tag framöver. Jag håller för närvarande bara på med långsiktigt sparande och när det gäller långsiktigt sparande så lyssnar jag på Warren. "Om man köper en bred aktieportfölj kommer du att tjäna pengar på 10 eller 20 års sikt. Jag har ingen aning om hur läget kommer att vara om 10 månader, men det spelar faktiskt ingen roll", säger Buffett.Det är min aktieportfölj jag skriver om här och tittar jag utanför den så vill jag att det med rask takt ska bli bättre för att bland annat dämpa den höga arbetslösheten och den psykiska stress som den innebär för många.
Dagens lunch
2009-03-20 12:31:00
Idag var jag ute och åt lunch med en kompis. Vi pratade om allt möjligt och kom in på vår renovering. Han frågade vilket som var nästa stora projekt och när vi skulle bli klara. Jag svarade och insåg under tiden jag talade att jag aldrig kommer bli klar.Vi har väl funderat på att bygga ut någon gång men mina närmaste planer är att:-Fixa en parkering-Bygga om förrådet-Bygga en friggebod-Bygga en altan-Bygga till en inglasad altan-Bygga en vedeldad pool samt en vedeldad bastu-Fixa baksidan och sätta upp staket-Isolera och reparera sovrumsgolvet underifrånDet var mina utomhusprojekt och då är jag fortfarande inte klar inomhus där det saknas kamin, taklister, handtag till köksluckor m.m. Listan kan sammanfattas med att det kommer kosta enormt mycket pengar och tid. Tur att jag tycker att det är roligt att hålla på.
En lekmans spekulationer
2009-03-20 12:31:00
Ja det var en riktig uppgång på börsen idag. Trots att två av mina tre största innehav slutade på samma kurs som de startade så gick hela depån upp med 3,74 %. Var detta vändningen från bottnen som visar att vi går mot ljusare tider?Jag tror tyvärr inte det. Nu är det som det varit flera gånger tidigare. En nyhet som visar på något positivt och hela börsen rusar helt vansinnigt mycket. Sen går det ett tag och så dyker det ner igen. Om uppgången fortsätter ett par procent till så ska jag sälja av några av mina fonder och sätta in pengarna på Aktiedirekt istället. Sen väntar jag på nästa nedgång och fortsätter att handla.Under veckan har jag tyckt att det varit jobbigt att jag inte haft likvida medel på mitt aktiekonto. Trots att jag haft pengar att sätta in så har jag ändå undvikit detta då jag absolut inte vill riskera att behöva ta ut pengar därifrån. Det får inte bli någon vana att låna pengar från aktiekontot och i och med dagens uppgång så slipper jag pressen att öka månadens in...
Från ett SM till ett annat
2009-03-20 12:31:00
Då var Tips-SM över och jag avslutade lika dåligt som jag började. Det är bara att glömma den insatsen och blicka framåt. Snart börjar Aktie-SM!Det är gratis att tävla och jag ser fram emot att se hur jag står mig mot de erfarna ekonomibloggarna. När jag anmälde mig så fick jag fylla i en vinnarstrategi och den löd enligt följande: "Att köpa och sälja likt aldrig förr i aktier som är (ö)kända för sin voltalitet!"Jag kommer alltså att försöka tänka annorlunda nu när det inte är långsiktiga köp som gäller. Startdatumet är den 16 mars och du anmäler dig här: Aktie-SM
Gör det NU!
2009-03-20 12:31:00
Sen ett tag tillbaka har jag varit prenumerant på ett veckobrev från Max Söderpalms blogg om försäljning. Jag får en e-post varje vecka som brukar innehålla tips och utmaningar till säljare. Personligen försöker jag följa det som står då jag tycker att han har ett sunt sätt att tänka och att det är precis lagom med att försöka förändra eller förbättra ett beteende per vecka.Veckans tips kan likaväl tillämpas inom privatekonomi som försäljning. Jag som har tagit tag i många delar av min privatekonomi har fortfarande många saker kvar att göra. Det blir gärna att jag skjuter upp saker och det tror jag verkligen inte att jag är ensam om. För tillfället är det att gå igenom pensionsfonderna som jag skjutit upp längst och som jag verkligen känner att jag måste ta tag i inom en snar framtid.Enligt Max så ska detta inläggs rubrik vara lösningen. Så fort din hjärna säger åt dig att du ska skjuta upp något så ska du med hög volym säga:-Gör det NU!Gör du detta 5 - 10 gånger så ska du enligt Ma...
Skulle Ni klara Er?
2009-03-20 12:31:00
Idag öppnade jag en räkning på V/A och sophämtning från kommunen. Det gav mig vidare underlag för uträkning av våra fasta kostnader. Efter att ha räknat och fixat lite så är jag övertygad om att även om jag skulle bli arbetslös till sommaren och min sambo inte skulle få sommarjobb så hade vi klarat våra räkningar.Skulle jag bli arbetslös så skulle jag få ca 10 000 kr/månad i ersättning från a-kassan. Det är inte mycket pengar för två personer att klara sig på men med våra fasta utgifter så skulle vi klara både boende, hundar och mat.Vi hade fått leva under strikta ekonomiska förhållanden samtidigt som vi hade fått ställa av bilen alternativt minska på amorteringarna. Det hade ändå varit under en begränsad period till min sambo börjar få studiebidrag igen och det känns verkligen skönt att veta att det hade funkat.Nu är detta scenario fiktivt eftersom jag har tre månaders uppsägningstid plus 30 dagar semester. Detta gör att om jag hade blivit uppsagd imorgon så hade jag fortfarande få...
Avslutning på Tips-Sm
2009-03-20 12:31:00
Idag är sista omgången på Tips-Sm och jag skulle enligt planen sitta på en krog i Göteborg och avnjuta kalla pilsner nu. Nu valde en av lagmedlemmarna att boka upp en intervju i anslutning till just denna helg och är därför i Stockholm denna helgen. Tydligen är han intresserad av att flytta upp till huvudstaden.Resan blev flyttad och vid den här tiden nästa vecka sitter jag förhoppningsvis på puben vid denna tid. För att öka dramatiken kring dagens omgång har jag och en övrig lagmedlem gjort en intern vadslagning. Han tror att jag kommer har sju rätt eller sämre på dagens omgång. Denna vadslagning speglar hur det har gått för mig under tidigare omgångar.I år har jag hittills lagt 1602 kr i insatser på spel och bara vunnit 158 kr. Forsätter jag i detta tempo och vinsterna ligger på samma låga nivåer så kommer årets spelande kosta mig 7508 kr vilket är en rejäl minskning mot siffrorna i början av året.
Kostsamma bloggskador
2009-03-20 12:31:00
Det är varken bristande motivation eller mindre ekonomiska tankar som gjort att det blivit färre inlägg på bloggen under de senaste dagarna. Ett stillasittande jobb kombinerat med bloggande och en brist på motionsaktiviteter har gjort att jag fått ont i ryggen.Jag känner igen symptomen från det min sambo berättade när hon hade ont i ryggen. Ryggens diskar trycks ihop av att sitta för mycket. Det har kostat oss runt 5000 kr hos kiropraktor hittills och jag är inte intresserad av att dubbla denna summa.Min sambo tycker att jag är idiotisk som inte går till kiropraktorn direkt. Hon säger att det blir billigare om jag går dit innan det blir sämre. Själv är jag övertygad om att jag kan lösa detta hemma. Vi har kommit överens om att jag ska ge det tre veckor. Om jag inte är bra då så ska jag kontakta kotknäckaren.Nu har jag hissat upp skrivbordet på jobbet så att jag står och arbetar. När jag kommer hem så kyler jag ryggen och stretchar den så att disken (eller diskarna, vet inte om det ä...
Berättigade till ersättning
2009-03-20 12:31:00
Forts till EON över lagenNu är jag positivt över att jag hade fel i min tolkning av skadestånd och att jag har lite mer ammunition mot EON. Idag fick jag nämligen svar från Konsumenternas Elrådgivningsbyrå. Ibland är det bättre att skicka en e-post eftersom att det är svårare att besvara med annat än fakta. Det gör att de får skicka vidare frågan inom organisationen om den första inte kan svara.Efter att ha hänvisat till kap 11 i ellagen så fortsatte svaret med:Huvudregeln är att konsumenten har rätt till ersättning vid elavbrott. För att nätägaren ska undgå ansvar krävs att denne kan visa att avbrottet berott på ett hinder utanför företagets kontroll. Om företaget kunnat förutse ett längre strömavbrott (mer än 2 timmar) och inte aviserat kunden, är kunden berättigad till ersättning för skada.Med vänlig hälsningXXXKonsumenternas ElrådgivningsbyråDetta gör att min kontakt med EON kommer komma inom närmaste veckorna. Först ska jag ta reda på när grannen har betalat sin räkning dit. Ja...
Värt att memorera!
2009-03-20 12:31:00
För att inte riskera att trötta ut mig själv eller de som läser kommer det nu ett kort inlägg. En mening från di.se som jag tyckte var värt att memorera."Ett välskött bolag blir en bra aktie, en bra aktie behöver inte innebära att det är ett välskött företag" /Öresundsledningen i sin krönika
EON över lagen?
2009-03-20 12:31:00
Idag ringde min sambo och berättade att strömmen gått när hon var ute och gick med hundarna. Tydligen så var EON tvungna att bryta den eftersom de skulle ta ner ett par träd på grannens tomt då de håller på att bygga ut sitt boende.Hon gick ut för att fråga vad som händer och då berättade de att innan de bröt strömmen så knackade de på hos oss. Eftersom ingen öppnade så trodde de att det var ok att bryta strömmen och börja jobba. När min sambo sa att hon satt och pluggade så skrattade gubbarna och sa att det får du göra ikväll istället.När jag hörde detta tog jag kontakt med EON som sa att de fick göra detta utan att kontakta oss innan. När jag sa att vi har elektriska apparater som är känsliga för avbrott så sa de att de kan skicka en blankett som vi kan fylla i om något gått sönder.Efter detta ringde jag till Konsumenternas Elrådgivningsbyrå. Jag fick prata med en herre som sa att det finns en mängd lagar och att han inte kan hänvisa direkt till någon. Vidare berättade han att de ...
Bluffad i lågkonjunktur
2009-03-20 12:31:00
Igår var det inne en herre på kontoret som jobbat hos oss för ett par år sedan. Han hade blivit varslad från sitt jobb under våren och sökt efter nya utmaningar. Han fick ett par erbjudanden omgående och valde det som passade hans familj bäst. Ett jobb som säljare med länet där vi bor i som område.Glad över det nya jobbet så läste han inte igenom hela anställningsbeviset innan han skrev på. Inte heller såg han varningssignalerna när arbetsgivaren höll undan det papper som var ett tillägg till anställningen. Han såg väl bara det positiva i att få ett jobb under finanskrisen och började sälja. Enligt överenskommelse med arbetsgivaren så skulle han få sin första lön den 25 februari.När han tittade på sitt konto så hade det kommit in 2100 kr i ersättning för bensin. Jag tittade igenom hans anställningsbevis och hittade saker som:- Han var tvungen att göra ca 24 besök per dag för att få garantilönen på 10 000 kr.- Säger han upp sig nu så får han betala 10 000 kr för utbildningskostnader....
Amorteringsplan
2009-03-20 07:53:00
Jag smet ganska tidigt från tillställning igår. Kände att jag var tvungen att åka hem och fundera lite på mitt stundande möte med banken. Det jag la min tid på var att titta på amorteringsmängden. Vårt lån är för närvarande på 625 000 kr och vi amorterar 1500 kr/månad. Först räknade ut hur lång tid det skulle ta för oss att bli skuldfria i denna takt och tog med de amorteringsbelopp som jag funderat på att ändra till.1500 kr/månad i 416,7 månader dvs. 34,2 år.2000 kr/månad i 312,5 månader dvs. 26 år2300 kr/månad i 271,7 månader dvs. 22,6 år2500 kr/månad i 250 månader dvs. 20,8 år2800 kr/månad i 223,2 månader dvs. 18,6 år3000 kr/månad i 208,3 månader dvs 17,4 årI dagsläget finns det utrymme för den senare delen av tabellen och tanken på att bli skuldfri innan 50 års ålder lockar mig. Detta gör att vi antagligen kommer öka amorteringarna till ca 2500-3000 kr/månad.
Mingelafton
2009-03-19 16:59:00
-Affärer handlar bara om tillfälligheter och det gäller att vara ute och träffa så mycket folk som möjligt för att tillfälligheterna ska komma till dig!Det är något som sagts till mig och som jag har med i tanken sen jag hörde det. Ikväll ska jag använda mig av dessa visdomsord och vara med på en mingelafton hos en leverantör till oss.Fri mat och dricka samtidigt som jag har möjligheten till att knyta värdefulla kontakter. Svårt att säga nej trots att jag har mycket att göra hemma och känner att jag ligger efter i min ekonomiska planering inför bankmötet.
Lite roligare
2009-02-13 19:05:00
Nu när jag skött mig hyfsat bra med medhavd matlåda till jobbet så har det blivit mycket roligare att äta ute. Ikväll så bjuder jobbet på både mat och dricka och på lördag blir det både bio och restaurang med min sambo.
Mina fonder
2009-02-13 19:05:00
Det är verkligen tråkigt att titta på mina fonder och jag känner att jag måste ta ett beslut angående deras framtid snart.Frågorna är många:Ska jag behålla och vänta på en uppgång?Ska jag investera mer pengar i någon fond?Ska jag byta fonder?Ska jag ta förlusten och hoppas på att jag kan kvitta den mot en försäljning med vinst senare i år?Fond Andelar Kurs Värde Ansk.värde .................................. ...... ................ALLEMANSFOND III 6,662343,68291,01519,87-228,86ALLEMANSFOND V 2,1318167,17356,37623,74-267,37EXPORTFONDEN 36,744736,041324,282 691,34-1 367,06MEDICA 39,73487,89313,51334,41-20,9NORDENFONDEN 15,021947,24709,631 339,51-629,88NORRMIX 98,15828,71854,961 303,93-448,97PRIVATISERINGSFONDEN 7,92328,96229,45354,15-124,7RÅVARUFONDEN 10,990218,3201,12306,08-104,96SMÅBOLAG EUROPA 19,587712,35241,91510,22-268,31SMÅBOLAG NORDEN 12,090944,93543,241 083,89-540,65SMÅBOLAG SVERIGE 75,35824,151819,903 813,81-1 993,91ÖSTEUROPAFONDEN 20,44414,7300,53766,11-465,58Summa:7185,91...
Vad hade Lennart gjort?
2009-02-13 19:05:00
De flesta som har lite intresse för aktier har väl läst om Aktiestinsen. Han har lyckats få ihop en ordentlig aktieportfölj med en grundinsats på 600 kr. Nu är det nog inte särskilt många som kommer att lyckas med den bedriften men de som gör det tror jag personligen tänker likadant som Lennart när det gäller köp och sälj iaf.* Köp när ingen vågar äga aktier.* Sälj när alla* tror att det är riskfritt att spekulera på aktiemarknaden.(*alla inkluderar inte ekonomibloggarna på nätet)Om jag nu lägger till hans gamla motto (5 år upp och 2 år ner) så ska jag fortsätta köpa aktier ca 5 år framöver. Efter denna tid ska jag alltså börja sälja. Det här tror jag faktiskt är svårast, att sälja och lägga undan pengarna till nästa nedgång. Det är enligt mig mycket svårare att ta sig ur än att ge sig in i aktiemarknaden.En bit in i nedgången ska pengarna sedan investeras i aktiemarknaden på nytt. Eftersom jag inte har tillräckligt med kunskaper eller tur nog för att pricka den absoluta bottnen så ...
Kamin
2009-02-13 19:05:00
En del i vår byggplan har varit att installera en kamin. Vi borde använda våra renoveringspengar till detta då jag tror att vi kan få rabatt när det blir lite varmare väder. I vägen för detta beslut står min privata chef och sambo som vänligt men bestämt har berättat att köksluckorna prioriteras i dagsläget.Jag räknar med att inköp och installation av vår enkla kamin kommer kosta ca 25 000 kr. De pengarna hinner jag tyvärr aldrig spara ihop innan eventuell rabatt. Samtidigt så har jag aldrig sett några rabatterade priser på skorstenar eller besök av sotaren. Kanske är det lösningen. Om jag endast investerar i kaminen så hinner jag kanske spara ihop de 4000-5000 kr som krävs. Sen kan den stå på sin plats och invänta installation.Samtidigt så borde det vara som billigast när det är som varmast. Då kanske vi borde vänta tills i juli innan vi handlar. Någon som vet?Obs! Många av Er har väl under senaste veckans nyhetsflöde hört om en koppling mellan vedeldning och cancer. Jag väljer att...
Vem är din Elskling?
2009-02-13 19:05:00
Idag har jag varit inne på Elskling.se för att se vad vi betalar får el . Jag knappade in postnummer samt mina preferenser. Listan kom fram och jag började leta efter vår leverantör som jag hittade på plats 24 med ett elpris på 103,45 öre/kWh.Inte så illa att jag hittade vår leverantör så pass tidigt. Jämförelsetjänsten har nämligen med 131 elhandelsbolag. Det fanns även många prova på avtal med ett lägre pris i 3 månader som hamnade före.Det sämsta avtalet för oss hade varit Bromölla El. Hade vi haft detta bolag som elleverantör så hade vi fått betala 107.98 öre/kWh. Billigaste priset får vi hos Skellefteå kraft. Tecknar vi avtal med detta bolag får köpa el för 99,13 öre/kWh.Om vi t.ex. förbrukar 15.000 kWh i år så betalar vi 15 517,50 kr på ett år vilket motsvarar en månadskostnad på 1293 kr. Den dyraste leverantören hade ökat årskostnaden med 681 kr och den billigaste leverantören hade minskat den med 648 kr. På skellefteå Kraft kunde jag även ta ett prova på erbjudande och komm...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90
33639 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss