TopplistanAllmäntDetaljer för "Björnbrum"

Björnbrum

Björnbrum
En infödd Söderbo vid namn Björn sitter i sitt Stockholms-ide och brummar och tänker om politik, ekonomi och samhälle, konst och litteratur, natur och filosofi. Och lite annat också, när andan faller på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

En reservation igen
2014-10-25 15:14:00
Nja, nu får jag nog lämna in en reservation igen. Jag förstår det sympatiska budskapet, men om vi antar att det finns något i handen innan man knyter den - ett ägg, exempelvis - kan ju förmodligen ett visst flöde ur näven skönjas.
Rött, gult eller grönt
2014-10-24 20:53:00
Jan Myrdal skrev någon gång någonstans att folk skulle bli förvånade om de visste vilken ordning det skulle bli under socialismen. Lenin skrev (i Staten och revolutionen) ungefär att de beväpnade arbetarna skulle skrämma skiten ur borgartyper som ville ställa till bråk. Och nu över till något annat ...... här är ett citat från Tjugofyra7 (tidning utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap):  Rött, gult eller grönt.Det är en tydlig kategorisering som räddningstjänsten i Höganäs använder för att bedöma risken att utsättas för hot och våld.... Vid rött åker räddningstjänsten inte fram, vid gult krävs polisassistans och vid grönt kör man som vanligt....Syftet är att skapa en omedveten förmåga, att insatspersonalen ska kunna handla och ta rätt beslut instinktivt.? Vi hade ett larm om en man med kniv i magen vid ett asylboende. Informationen att polis och ambulans inte anlänt gick inte fram och därför körde brandbilen fram. Det var en hotfull stämning på platsen. Då ä...
Mer om: Jan Myrdal , Kriminalitet
Kultur m/39
2014-10-24 17:15:00
Våra norska bröder kunde det här med gränsöverskridande kultur redan 1939!
Mer om: Norge
Tecken i tid(ning)en?
2014-10-21 17:10:00
Vet inte om detta betyder något, men så här såg tidningarnas löpsedlar ut i Stockholm vid fyratiden i eftermiddags. Notera att tre av fyra inte nämner den där ... ja, vad det nu är marinen håller på med i södra skärgården. Kan det vara så att blaskorna inser att den här historien inte riktigt håller sig flytande, utan snarare har gått till botten och knappast lär komma upp igen (förrän till nästa gång det skall slås på trumman för ökade anslag till marinen)? Då kanske vinterdäck, Hammarby och BB slår bättre i dagsläget.Håller flottan på att försöka avveckla det hela genom att flytta operationsområdet? Gör man det några gånger i riktning mot internationellt vatten så kan man till slut slå ut med händerna och säga "vi beklagar, men inkräktaren lyckades smita ut".
O/Säkerhetspolitik
2014-10-21 11:54:00
Vill ryssen skrämma oss? Handlar det inte snarare om att 'björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo - han är inte farlig, bara man är varlig'?Att vara varlig vid björnens ide är en god idé - vi kan kalla det 'säkerhetspolitik'. Säkerhetspolitik är viktigare än vapen för att undvika konflikter. Man skall inte ställa till bråk i onödan, i oträngt läge. Inte sticka ner huvudet i björnidet och vråla "du hotar mej!". Men inte heller vara undfallande i onödan. Den som är liten måste vara klar i tanken, och säker och pålitlig i handling.Men nu är det osäkerhetspolitik som bedrivs. Det är hysteriskt. Och farligt, men inte på det sättet Mellin och hennes gelikar påstår. Det är nog ingen tillfällighet att ett mindre smickrande namn för Aftonbladet är 'Aftonhoran'.Ibland är det rent löjligt också, som fallet med den 'mystiske' svartklädde ... naturligtvis ryss, som dock tyvärr visade sig vara en sportfiskare.
Mer om: Ubåtar
Spelberoende?
2014-10-21 11:30:00
Den här annonsen såg jag på sverigedemokraternas märkliga nättidning Avpixlat:Åkesson har väl sagt att han tittar in på Avpixlat då och då om jag minns rätt. Borde inte den här annonsen kännas lite obehaglig för honom med tanke på att han förefaller ha dragning åt spelberoende?
Före - innan
2014-10-21 06:00:00
Grammatik behövs som en stadig förtöjningspunkt i språketJag klarar av svenska språket rätt hyfsat om jag får säga't själv. Men det finns några saker som är besvärliga i grammatiken. Som det där med 'före' eller 'innan'. När skall det ena respektive det andra användas? Här kommer ett svar.frågaRäknas före och innan nu som helt utbytbara?svarNej, före och innan är inte utbytbara i alla sammanhang. Det som har vållat mest diskussion, och som nu är helt accepterat, är att man använder innan som preposition. Vi kommer innan jul går alltså lika bra som Vi kommer före jul.Men innan kan också användas för att inleda bisatser: Vi kommer innan tomten kommer, och då går det inte att byta ut mot före. Vi kommer före tomten kommer ses alltså inte som korrekt.Slutsatsen är alltså att både innan och före kan användas som prepositioner, men att bara innan duger som bisatsinledare.Valet av 'de' och 'dem' kan också vara besvärligt ibland, fast man ser ju ofta 'dem' helt felanvänt. Me...
"en grandios nationell självbild"
2014-10-20 20:48:00
Som det ofta händer: när jag letade efter något annat (som jag inte hittade) så kom det här fram i stället:Men krig mot Sverige var knappast Sovjetunionens huvudscenario, och här har Mossberg en viktig poäng: föreställningen om sovjetmarinens brinnande intresse för de svenska skärgårdarna går inte ihop med vår nuvarande kunskap om Warszawapaktens krigsplanering, vilken var helt kontinentalt orienterad. Mossberg, som tjänstgjorde på Sveriges ambassad i Moskva under 1970talet, har i likhet med många andra också svårt att föreställa sig att det allt mer försupna och efterblivna sovjetsamhället verkligen hade förmåga till sofistikerade ubåtsintrång i svenska vatten. Berättelsen om de intensiva ubåtskränkningarna mot Sverige rymmer såväl en grandios nationell självbild som en okritisk tro på sovjetiska anspråk om teknologisk överlägsenhet gentemot väst Citatet kommer från ett inlägg i Historisk Tidskrift 4/2009 och finns som pdf-fil här.
Drift-kucku
2014-10-20 11:49:00
Ubåtsjägarna (eller vad det nu är man jagar/påstår sig jaga) gör Sverige till ett drift-kucku igen. Som här: Varyagi ?@varyagi BREAKING: #Sweden claims sub they're chasing may be same one #Russia's Vladimir #Putin used to sink #Vasa in 1628.   Eller här: Carl Fridh Kleberg ?@FridhKleberg 30 minför 30 minuter sedan As Swedish military (& hordes of journos) swarm to join submarine hunt, Russia provides new photo of suspected object Fast skall man tro vad "Jinge" Flücht skriver på sin blogg så är det mystiska föremål som marinen visat upp som bevis för att något skumt pågår i själva verket en vattenskoter som gör en häftig sväng. Men tänk om det är en rysk vattenskoter ... hualigen!
Nja, kan man säga så generellt?
2014-10-19 13:19:00
Ibland äras den som äras bör, men ibland blir det hån, utskällningar eller helt enkelt glömska. Så man kan inte bara vänta sig beröm för att man kommit på något smart väldigt tidigt.På fotot nedan ser vi Mårten Triewalds gård på Kungsholmen i Stockholm, vackert inbäddad i höstfärger. Och vad har Mårten T. med det här att göra? - Jo, han var tidig ångmaskinpionjär i Sverige. Efter att ha lärt sig tekniken i England ordnade han ångkraft till pumparna i Dannemora gruvor i slutet av 1720-talet. Problemet var att tekniken var ny och inte särskilt effektiv, och övergavs efter ett par år till förmån för äldre beprövade metoder. Det dröjde fram till början av 1800-talet innan ångmaskinen slog igenom ordentligt i Sverige.
Kapten Stofil har rätt igen
2014-10-18 16:07:00
Kapten Stofil hittar alltid de rätta formuleringarna till dagens frågor: Kapten Stofil ?@kaptenstofil 5 timför 5 timmar sedan 'Undervattensverksamhet'? 'Ubåtsjakt', säger vi, när vi jagar mink med hydrofon. Håll på traditionerna!(PS. Jag skrev ju själv om ubåtar senast för 1½ vecka sedan. DS )
Mer om: Ubåtar
De här museerna får fritt inträde
2014-10-18 13:25:00
Den här magra människan nämns en bit längre ner i texten, i samband med Historiska museet. Jag fotograferade med svartvit film och försökte mig på framkallning hemma. Det var i mitten av sjuttiotalet och resultatet blev aldrig bra. Gissar att det var Tri-X-film som pressades upp på kanske 800 eller 1600 ASA. Helt obegripliga manövrer numera. Jag är väldigt glad åt digitalkamerorna!De här museerna får gratis inträde (och mina kommentarer till några av dem): Armémuseum (krig, nä, lite läskigt, och nu verkar man hålla på med 'budgetubåtar' i skärgården igen, det känns inte förtroendeingivande.)Etnografiska museet (låter trevligt, länge sedan jag var där.)Flygvapenmuseum (i Linköping? lite väl långt borta för mig.)Hallwylska museet (det ligger ju bra till, har aldrig varit där men det kanske är på tiden!)Historiska museet (man kan gå dit och kolla om den där stenålderstanten från Skåne - hon som blev felklassad som 'jägare' eftersom det låg pilspetsar i graven - finns kvar i sin gla...
Deflationsspöket igen
2014-10-17 20:50:00
Det mesta med EU är väl skräp, men så finns det också Eurostat som då och då skickar ut intressant statistik på Twitter. Ja, Twitter är väl mest skräp det också, men ibland kan det alltså komma intressant information, som den här statistiken angående inflationen i EU. Det finns olika sätt att räkna inflation. Hos Eurostat ligger den på 0,0 för Sverige. Tittar man däremot hos svenska SCB så ser det ut så här. Inflationstakt -0,4 % September 2014 jämfört med september 2013 Och det är mer olycksbådande. Jag har skrivit om deflation tidigare på bloggen: fallande priser kan verka bra, men det finns en farlig baksida. Fallande priser slår ut företag med klena marginaler vilket ökar arbetslösheten, ökad arbetslöshet sänker efterfrågan (särskild om arbetslöshetsersättningen är dålig eller kanske till och med obefintlig), och så får man en nedåtgående spiral av sjunkande tot...
Finansierat?
2014-10-17 19:05:00
Höstsolen må lysa vackert på höstgyllene björkar, men i bakgrunden samlas hotfulla moln!Man skulle kunna skriva mycket om ekonomi dessa dagar. Det verkar som om nästa fas av krisen som drog igång 2008 nu utvecklar sig. Den kreditburna ekonomin mår inte bra. Med andra ord har den utvecklats helt logiskt. ... i en värld där vi är beroende av att privata banker öser ut mer och mer lån, har det skapats en ekonomisk modell som inte bara kräver hög skuldsättning för att skapa tillväxt, utan ständigt stigande skuldsättning. Samtidigt blir effekten bara klenare och klenare. Ungefär som en missbrukare som kräver högre och högre doser för uppnå samma rus.Hur kommer man ur denna knarkarekonomi då? - Förmodligen efter en jäkla smäll och en jädrans massa gnäll från dels den skuldsatta 'medelklassen', och definitivt från de smågrupper som verkligen har blivit feta på kalaset. De som kräver att få ha resten av samhället som sina låneslavar för att 'finansiera' det som skall göras för vår...
Mer om: Nationalekonomi
Har du middagsbordet i ladan?
2014-10-15 19:23:00
För någon dag sedan talade jag med en gentleman som tyckte att Magdalena Anderssons uttalande om att "ladan är tom" var dumt. Själv har jag för mig att Mona Sahlin kläckte ur sig något liknande vid ett tidigare tillfälle, då var det något om att "godispåsen" var tom.  Lada eller påse - det spelar nog mindre roll även om 'påsen' var lite mer av att 'dagisfröken pratar till småbarnen'. Vad det handlade om var/är väl helt enkelt om att sno från de mindre bemedlade och ge till de som redan har. Att "ladan är tom" låter egendomligt hur man än ser det. Vad är ladan och vad är det som inte finns i den längre? Andersson gjorde ett tillägg om att man inte kom till ett dukat bord, men vanligen har man väl inte matbord i lador? Svårbegripligt. Men det handlar om statsbudgeten, och den konstiga idén att varje utgift måste 'finansieras krona för krona', samt att det måste finnas ett 'överskott' i statens finanser. Mindre svårt att förstå, men kanske något som bör betecknas 'ekonomi...
Usch för rasistkorvarna!
2014-10-13 17:42:00
Protest mot främlingsfientlig korvIbland undrar man vad som bekymrar folk ... och hur man sätter rubriker. Säljaren av den främlingsfientliga korven verkar för övrigt, av namnet att döma, vara turk.
Fel att vara mossig?
2014-10-13 14:12:00
Vad är det för fel med att vara mossig? Linné tycks ha betraktat mossorna som mycket hedervärda. Det här skrev han i Om jämvikten i naturen:Mossorna pryder de ofruktsammaste platser och skyddar samtidigt de mindre växterna från köld och fukt vid groningstidens början. Ja, också i våra trädgårdar ser vi hur växtligheten genom deras försorg på bästa sätt undgår vinterns våldsamheter.Och:Mossorna kan man jämföra med utfattiga torpare som brukar den magraste jorden: de täcker den och gör den luckrare, de står i andra växters tjänst, de skyddar dem och deras rötter från uttorkning på grund av solens hetta eller vinterköldens skoningslösa bett. Den jord som är för usel för de andra får mossan odla.Vi som är mossiga kan sträcka på ryggen och med stolthet vandra vidare i livet!
Behöver renarna glasögon?
2014-10-12 20:32:00
Ta en titt på den här bilden! Är det en isbjörn som lufsar iväg därborta på bakbenen, eller är det möjligtvis en forskare i vita kläder?Nåväl, renar på Svalbard trodde uppenbarligen att den där fågelskrämman var en isbjörn. Forskare fann att renarna kutade sin väg snabbare om den vita gubben närmade sig än om det var en icke-vitklädd människa som uppenbarade sig."Skrämma", ja det är skrämmande. Om renarna tar så totalt miste måste de ha synproblem. Är det dags att lansera parollen "glasögon åt renarna!"?(Undrar vad som hänt om en riktig isbjörn uppenbarat sig ...) (Och, jo, det här är riktig forskning, om hur bytesdjur reagerar när de tror att predatorer närmar sig!)
Mer om: Vetenskap , Isbjörn
Bilder från höstpromenad
2014-10-11 19:26:00
Vanligen brukar jag använda min bildblogg för att presentera ... ja, just bilder, gärna av det lite mer 'konstnärliga' slaget. Men i kväll gör jag ett undantag och lägger upp en serie höstbilder här, produkter av en promenad runt Årstaviken i Stockholm igår. Ta detta just som lite reklam för min bildblogg, där sker det uppdateringar var eller varannan dag! - I den här bloggen är bildformatet ganska klent, men klicka på första bilden så bör den bli ordentligt större. Och sedan bör det gå att fortsätta bild för bild, om man känner för det, och sluta med 'escape'.
Det går utför
2014-10-11 15:49:00
Det går utför med allting. Nu har SMHI börjat med snödjupsrapporterna för säsongen också. Suck.Möjligen till glädje för barn, skidåkare, och liknande tokar!
"særdeles voldsomt, ødeleggende og dødelig"
2014-10-10 19:10:00
Ett citat från Pål Steigans blogg:Det norske F16-fly og deres mannskaper gjorde under krigen i Libya, var særdeles voldsomt, ødeleggende og dødelig. Norge har ikke brukt mer brutal, militær makt siden andre verdenskrig.  Även i Norge finns det politiker som är beredda att gå över lik för att komma upp sig i världen. En norrman blir NATO:s generalsekreterare ('springpojke åt USA' lär det väl betyda i praktiken). Jens Stoltenberg såg till att ... :Beslutningen om å bruke noe av det aller skarpeste og mest ødeleggende Norge har av militærmakt, ble tatt under et betydelig tidspress. "Betydelig tidspress" är praktiskt att ta till när man vill genomdriva fula saker som inte tål en offentlig debatt och demokratisk process, samt att främja den egna karriären. Och vi vet hur det gick med Libyen efter detta krig som var særdeles voldsomt, ødeleggende og dødeligt. Borde inte Stoltenberg och en del andra figurer sitta bakom galler?För att försöka skapa en sympatisk profil kör Norge ...
Vad är "det svenska"?
2014-10-09 17:59:00
Jag har haft World Values Survey uppe här på bloggen några gånger. Första var redan i februari 2009, när jag presenterade den här bilden:För att sammanfatta väldigt kort: Internationellt sett är Sverige extremt vad det gäller sekularisering och individualism. I augusti förra året hade jag anledning att återkomma till vår "avantgardekultur". Senast var i augusti i år, när inställningen till politik berördes.Här är en intressant fråga som ställs i dessa internationella undersökningar:Generally speaking, would you say that most people can be trusted or that you need to be very careful in dealing with people? Jag har gått in på WVS sida och kört lite statistik. Av bilden ovan förefaller Sverige och Zimbabwe vara totala motsatser, så jag valde dem, samt världens folkrikaste land - Kina. Hur svarade folk på frågan om tillit under den senaste undersökningen som gjordes 2010-2014? Kan man lita på de flesta människor, eller måste man vara väldigt försiktig. Jo, så här: China Zimbabw...
Ubåtar i repris
2014-10-07 20:03:00
Ubåt modell 1806I samband med att ett överflygande elakt ryskt flygplan blev avslöjat som USAmerikanskt påminde Birger Schlaug i somras om det gamla ubåtseländet.  Ni som är lite äldre kanske minns den närmast religiösa inställningen i början av 1980-talet: "Tror du inte på ubåtarna!" Och då var det givetvis sovjetiska ubåtar man skulle tro på!Men Schlaug citerade en artikel från den tiden i facktidningen Marinnytt, där en skribent visade hur NATO-ubåtar använde svenska kusten för att smyga sig närmre Sovjet. Det numret av tidningen lär sedan ha varit svårt att få tag på. Artikeln stämde ju inte med den rätta läran.Sedan vet vi ju att hela ubåtshistorien mer eller mindre begravdes. Ubåtarna avfärdades som minkar, sillstim och annat. Det hela verkade löjligt. Haha, det var ju inga ubåtar, bara minkar och fisande sillar! Hade media varit tuffare hade Bildt förföljts skoningslöst om detta, men han slapp undan.Jag undrar om det löjliga är avsiktligt. Kan flera förklaringar löpa par...
"Öknens öga"
2014-10-06 11:19:00
Den här bilden kommer från NASA. Diametern på strukturen - den kallas Richats struktur - är bortåt 45 kilometer, så den syns bra från rymden. Detta i synnerhet eftersom den ligger i en i övrigt ganska platt öken i Mauretanien i nordvästra Afrika. Man skulle kunna tro att detta 'öga' i öknen har skapats av en meteoritkrasch, men numera är förklaringen mer jordisk. Formationen har bildats underifrån och består av kvartsit.Jag kollade hur den ser ut på Google maps också. Så här var det där: Fullt synlig, men inte lika skarpt som hos NASA. NASArna har kanske gjort färger och kontraster mer tydliga?Plockade över en annan bild, tagen av Hubble-teleskopet. Skulle kalla det här för 'Uggleögonen'. Men det är två galaxer som passerar varandra, i riktning mot Canis Major. I riktning mot Sirius då, antar jag? Source: Hubblesite.org
Mer om: Astronomi
Otänkbart?
2014-10-05 20:03:00
Är det ovädersmoln som samlar sig?Här ett citat från en USAmerikansk bloggare som kallar sig The Archdruid Report. Druiden kan ses som varande dysterkvist (jag tror den engelska termen för den här sortens tänkare är 'doom and gloom') men kan ju också vara realist. Nu samverkar ett antal faktorer till att mörka ner framtiden för mänskligheten: klimat, resursbrist, kanske en rejäl pandemi (ebola), en alltmer skakig och sönderfallande - och på sina håll alltmer militärt aggressiv - kapitalism. Lägger man ihop det här så ser det inte bra ut, om vi säger så. Men de flesta människor har inte sett skriften på väggen, risken att mänskligheten så att säga kör huvudet i väggen är ännu otänkbar:Equally, it?s unthinkable to most people in the industrial world today that a global pandemic could brush aside the world?s terminally underfunded public health systems and snuff out millions or billions of lives in a few years. It?s just as unthinkable to most people in the industrial world that the ...
Som jämförelse:
2014-10-05 12:20:00
Den här bilden har jag plockat från en Wiki-artikel om Stockholms stadsarkiv:Och som den uppmärksamme läsaren kanske noterar så finns det viss likhet med en bild jag själv tagit och publicerade för några dagar sedan:Tösen heter enligt skylten Mimi, och konstverket verkar förekomma på flera håll i landet. Skulptören hette Gunnar Nilsson och var mest verksam i Paris. (Det finns också skillnader mellan bilderna: notera skylten på gräsmattan, samt att bänkarna vid väggen bytts ut. Med tanke på frånvaron av blad på buskarna i övre bilden antar jag att den är tagen på våren, innan lövsprickningen.)
Bättre förr? Bättre framtidstro i alla fall.
2014-10-04 19:08:00
Jag gick igenom Norra Djurgårdsstaden första gången 19 januari i år. Fotobevis finns. Är inte bombsäker, men möjligen satt den här uthyres-lappen i fönstret till en större lokal redan då. Bilden tagen idag, lördag morgon. Har sett den flera gånger i år under mina promenader längs Husarviken.Det som finns i lokalen hittills: någon sorts kopplingsskåp.I något tidigare inlägg pekade jag på de små detaljerna i tillvaron. Om 'uthyres'-skyltar sitter upp länge kan det vara ett tecken på att något inte fungerar bra i ekonomin. Ännu så länge verkar Norra Djurgårdsstaden vara något av en utkant/avkrok/bakgata, men det kanske ordnar sig så småningom. Eller inte.Det var inte bättre förr, trumpetar ett av snillena på DN:s redaktion. Andra, i det humoristiska facket, brukar ju hävda att det faktiskt var bättre förr - ju förr, dess bättre! Nja, bättre/sämre handlar ju om definitioner, och om vem som bestämmer hur definitionerna skall formuleras. En kommentar till DN-fanfaren påpekade dock att f...
Mer om: Nationalekonomi
Påklädningsmani?
2014-10-02 20:31:00
När jag var på Stockholms stadsarkiv tidigare i veckan så noterade jag att den taniga flickan som står staty därutanför fått kläder på sig. Det kan ju i och för sig vara bra när kallare tider närmar sig, men har det inte börjat någon påklädningsmani av statyer runt om? Varför inte göra tvärtom? Exempelvis gå ner till Kungsträdgården och Gustaf Adolfs torg och riva brallorna av 'hjältekungarna' ("Kalle dussin", respektive "Han som med tiden blev tämligen fet"), så får de stå med rumpan bar!
Post-sovjetisk sovjet-pop
2014-09-30 08:53:00
Låten heter 'Lenin är ung igen'. Jag hittade den här, där man också finner en mer låt oss säga ortodox version, dessutom med engelsk textning.
Mer om: Sovjet
Vem betalar?
2014-09-29 22:14:00
Jag pratade nyss med en släkting som var upprörd över kritiken mot invandrarna. Hen hävdade att åttio procent av de som arbetar med åldringar i det aktuella området kommer utifrån, och att många av dem är väldigt bra på att ta hand om äldre. De är vana vid det hemifrån. Och det har jag inget att invända emot - har någon det? Ju bättre mänsklig omvårdnad, desto bättre. Men nu glider utvecklingen åt ett annat håll.Vad man kan fråga sig är varför det finns så negativa attityder mot äldre i Sverige och många andra av de gamla industriländerna. Medför kapitalismen att de äldre blir bokföringsposter som går minus hela tiden? "Köttberg" som någon uttryckte det när han råkade prata om pensionärerna. Jan Myrdal har tagit upp det här och kallat det för hat mot de gamla. Detta jämfört med andra kulturer där man inte tänker så, utan tar hand om de gamla.Annars kan man se det här som tregenerationsspelet: barnen kostar, sedan blir de arbetande vuxna som betalar till barn och gamla, och till slut...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33989 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss