TopplistanHälsaDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 1500 recept på naturligt god mat. Jag har skrivit 5 kokböcker, varav 3 översatts till engelska.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Mot nya mål, måltidstips och boksignering
2018-01-17 05:25:00
Tillbaka till Sverige Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna. Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig. Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet. Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där. Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn. På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga. De första 20 som köper kokboken kommer att...
Recension av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på bloggen Leva s
2018-01-15 15:31:00
Fin recension av bönkokboken Nu är det många som fått hem sina exemplar av min femte kokbok som släpptes för en vecka sen, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Blev väldigt glad igår när jag tittade in på Bokus topplista över mest sålda böcker inom ämnet Mat & Dryck, där boken låg 2a. Lika glad blev jag åt att läsa den här fina recensionen inne på bloggen Leva sunt. Där får du också ta del av ett särskilt inlägg med mitt recept från kokboken på en indisk kikärtsgryta, det hittar du här. Bilderna i inlägget är lånade från Jessica Sundbergs blogg Leva sunt.
Topp 10 på bloggen 2017
2018-01-13 15:53:00
Populära recept Stort tack med en enkel ros för att du tycker om mina recept och sprider dem vidare så fler får ta del av naturligt god mat att njuta av. Idag får du en sammanställning med länkar till mina mest lästa inlägg under året. 2018 blir ett spännande år, det händer mycket kring mina nyutgivna kokböcker nu. Länkar till dem hittar du under topplistan som följer här, klicka på rubrikerna eller bilderna så kommer du till recepten. Så steker Du en perfekt Tournedos Om boken ?Låt bönor förändra ditt liv? och recept på bönsallad Långsamstekt Kyckling i ugn med Örter och Vitlök Rimmad Fläsklägg i ugn med Timjan Långkokt kycklingbuljong ? Naturlig bot mot värk och stelhet Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor Medverkan i Radio Krokom/Åredalen, med prat om LCHF och Fröknäckebröd Ugnsbakad torsk med äggsås Här nere ser du mina nya kokböcker, län...
Bönsalsa med chili och koriander
2018-01-12 07:03:00
Ännu en bönsallad Idag får du  tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter. Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat. Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet. För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna. En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden. Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen… Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik. Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör. En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen. Om vi motionerat mycket på dagen så förstärke...
Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt
2018-01-10 16:41:00
Pytt i panna på vårt vis Nytt år, nya möjligheter Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna. Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer. Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran. Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året. Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok. Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen. Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i de...
Succéstart för Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
2018-01-04 13:00:00
Äntligen boksläpp På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet. Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där. Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den. Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker, alla kategorier. Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka. På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor. Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna. Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sp...
3 sorters pizza till nyårsdagen
2018-01-01 07:00:00
Pizzadags Gott nytt år till alla mina läsare önskar jag med det som blivit mångas favoritmat på det nya årets första dag. Pizza är för många förknippat med rejält onyttig och mjölstinn junkfood, men följer du mina recept så blir denna njutbara rätt även riktigt nyttig. Jag äter som många av er redan vet lågkolhydratkost sen nio år. Jag har vidareutvecklat denna hälsosamma kosthållning under årens gång, vilket fått mig att bli piggare, friskare och starkare för varje år som gått. Nu senast blev det ett tillägg av bönor sen jag läst Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv i våras. Det förändrade verkligen mitt liv, så mycket så att jag nu skrivit min femte kokbok tillsammans med dessa båda herrar. En bok med den självklara titeln Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Den kommer att finnas i bokhandlarnas hyllor nästa vecka, lagom till den tid på året då de flesta vill just det, förändra sitt liv. Där hittar du ytterligare en variant på pizza, då nat...
Gott slut med mousse på varmrökt regnbåge och hemgjord färskost
2017-12-30 07:51:00
På sluttampen Så var det då dags igen att summera året som gått och ladda upp för ett nytt, oskrivet blad i almanackan. 2017 har för mig varit ett mycket spännande och produktivt år, med en nyutgåva av två av mina tidigare kokböcker och två helt nyskrivna. Efter 4 år utan något nyskrivet har det förstås varit fantastiskt kul att få sprida min matfilosofi och recept till så många genom nya kokböcker. Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har tyvärr inte hunnit komma till alla som förhandsbeställt den, då både tryckeriet och Adlibris haft problem så här i juletider. Logistiken verkar ha havererat, troligen på grund av att så otroligt många numer ”klickar hem” sina inköp på nätet. Men den 8 januari ska den finnas på plats även i de vanliga bokhandlarna, så håll utkik efter det här omslaget. Här kan du under tiden köpa föregångaren, succéboken Låt bönor förändra ditt liv, för bara 109 kr på Bokus. Som du kanske läst härinne tidigare så har bönor verkligen förändrat m...
God Jul och några enkla julbordstips
2017-12-23 07:00:00
Jultallrik från en av våra tidigare jular i Alanya En god och fridfull jul Dan före dopparedan, den dag då de flesta stressar som värst under året. Jag och Lennart har sen några år tillbaka valt att fira julen på ett mycket lugnt och fridfullt sätt i vår hyrda lägenhet nere i Alanya. Julmat har vi i liten skala, julblommor, adventsstjärna, ljuslyktor, några tomtar och kottar gör att det blir julkänsla även i den sommarvärme vi haft senaste veckan. Jag köpte med lite julskinka och rökt renhjärta hemifrån och i morgon blir det till att göra rödkål. Hade också tänkt göra den här fina leverpastejen fast på lammlever, men det får vänta till en annan dag. Jag har tagit det väldigt lugnt den senaste veckan, även på Facebook och Instagram, det är så skönt att då och då ta en paus från allt som händer där. Internet har inte fungerat så bra i mobilen så därför har jag kopplat bort det helt där och kollar bara mail och meddelanden i datorn varje kväll. Tänk så mycket tid och energi det frigjo...
Julklappstips för en hälsosam och god jul
2017-12-17 20:01:00
Tomten i Jämtland Goda och hälsosamma klappar Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där. Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar. Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan. Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver. Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton. Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul. Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost. Paleokurs hos Under vårt tak Wonderbag med min kokbok på köpet
Mjuk pepparkaka och julens finaste servetter
2017-12-16 07:00:00
Gofika Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen. Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år. Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen. Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött. Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre? Mjuk pepparkaka 3 ägg 100 g smör 4 dl grovriven pumpa eller zucchini 2 dl grovrivet äpple 1 dl mandelmjöl 2 msk pofiber 1 msk mald kanel 2 tsk malda nejlikor 2 tsk mald ingefära 1 tsk mald kardemumma 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljpulver ca 1-2 krm salt Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor. Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt. Rör ner det torra i kastrullen, bland om ...
Vardagsgott av Anne Aobadia och recept på glutenfritt naanbröd
2017-12-15 07:00:00
Mer god kokboksreklam Nu skrivs det mycket om nya kokböcker här på bloggen, både om mina egna och nyutgivna böcker från mina författarkollegor. Jag tycker nämligen att en kokbok är bland det bästa man kan ge bort i julklapp, den ger ju matglädje hela året. Igår utgavs Anne Aobadias nya Vardagsgott som innehåller just 52 recept, så man kan testa nåt nytt varje vecka. Anne som i vardagslag jobbar med Team Kostdoktorn och skriver LCHF-recept, har tidigare förutom att driva tidningen Matkärlek även skrivit två mycket hyllade kokböcker, Matkärlek och Mera Matkärlek. Den här boken beskriver Anne själv så här, tankar som även jag instämmer till fullo i med mina recept: ”Jag gillar enkla recept, som bjuder på tydliga smaker, trots minimal insats i köket. En liten twist är okej men annars ska det vara superenkelt. Det viktiga för mig är att LCHF verkligen fungerar till vardags!” Här kan du läsa ett Smakprov och här köpa Vardagsgott på Bokus till rabatterat pris just nu, 169 kr...
Palsternacksplättar från nya kokboken Matfilosophie
2017-12-14 15:01:00
Sophie Cronquist på boksignering Julklappstipsreklam Idag vill jag ge dig ett riktigt gott julklappstips, en mycket läcker kokbok att ge till andra eller dig själv. Sophie Cronquist som ligger bakom en av mina favoritbloggar, Ekofilosophie, har nyligen släppt sin först kokbok. Sophie och jag har under året gästbloggat hos varann, du kan läsa mitt inlägg här och hennes på min blogg här. Vi har väldigt liknande tankar kring det här med ekologisk, näringsrik mat med färre kolhydrater, recepten är liksom mina glutenfria och utan tillsatt socker. Så här beskriver Sophie själv sin mat i kokboken: ”Mina recept passar alla som vill äta ren, tillsatsfri mat med lågt kolhydratinnehåll utan att allt ska bada i smör, bacon och grädde. Äter du enligt LCHF, paleo, cleaneating eller din egen tolkning av dessa så är boken något för dig.” Bilder från Matfilosophie Idag delar hon med sig av de läckra palsternacksplättar som pryder omslaget, en perfekt liten förrätt till nån av julens fes...
Fisksoppa med saffran på Luciadagen
2017-12-13 07:00:00
Istället för lussekatt Det är så många som delar bakrecept idag så jag tänkte bjuda på en mustig fisksoppa med saffran istället. Det här är en av mina favoritsoppor, den passar ju väldigt bra nu i den mörkaste och bistraste tiden. Men snart vänder det och vi går mot ljusare tider. Jag önskar alla mina läsare en lugn och fin Lucia. Saffransdoftande fisksoppa för 2 ca 250 g fisk, jag hade öring 1 tsk citronsaft 2 dl grädde/kokosgrädde 2 dl fiskfond 2 stora champinjoner 5 cm skivad purjolök 1 liten morot i stavar 1/4 röd paprika i strimlor 3 msk smör 0,5 g saffran ½ tsk ekologiskt buljongpulver Salt och peppar Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar. Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in. Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter. Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till. Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt. Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver. ...
Kostdoktorn byter namn till Diet Doctor
2017-12-12 19:27:00
Internationell doktor Du som varit med i lågkolhydratkretsar ett tag har väl knappast missat Kostdoktorn? Dr Anderas Eenfeldt, en av förgrundsfigurerna inom LCHF, som ligger bakom sidan mailade och berättade att nu blir Kostdoktorn ännu mer internationell och byter namn till Diet Doctor. Jag har följt Kostdoktorn under alla år som jag ätit LCHF och lärt mig väldigt mycket via de artiklar, videos och länkar som publicerats på sidan. Nu finns även en medlemsklubb där man kan ta del av ett otroligt stort utbud av intervjuer med olika lågkolhydratexperter och även mängder av recept. Jag går varje dag in på Bloggnyttsidan, där finns alla de största lågkolhydratbloggarna listade med uppdatering av nya inlägg. Här hittar du den svenska versionen av Diet Doctor, sidan finns sedan några år på engelska och numer även på spanska.
Snabbmat i juletid
2017-12-12 13:55:00
Allt i ett-panna Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet. Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om. Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken. ”JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…” Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok. Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret. På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ...
Förhandsbeställ Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hos Adlibris
2017-12-10 17:43:00
Reklam för min femte kokbok Ett sånt år det här har varit för mig när det gäller kokböcker, 2 nyskrivna och en nyutgåva av två av mina tidigare har fått se dagens ljus. Det var ju fyra år sen jag skrev någon bok senast, så nu kan vi verkligen snacka om ketchupeffekten. Jag är så glad och tacksam att mina recept blivit så uppskattade, det betyder mycket nu när jag inte kan jobba som kock längre. Så jag hoppas du har överseende med att jag tjatar en hel del om mina böcker nu och att de hamnar i många julklappssäckar Nu kan du göra din förhandsbeställning på ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Boken levereras vecka 52, du som förhandsbeställer den kommer att få den först av alla. På bilden här nedan ser du tre av recepten i boken, tagna av vår mästerliga fotograf Veronica Kindblad. Kokboken är en vidareutveckling av Lars-Eriks och Patriks succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” med...
5 sorters julgodis och ett litet julklappstips
2017-12-10 08:10:00
Julens godsaker Även om jag och många av mina läsare dragit ned ordentligt på sockret så hör ju lite godsaker julen till. Idag tipsar jag och Tomten om en hel del som är både gott och nyttigt, vi hoppas vårt godis kommer att finnas med i många hem i julhelgen. Först ut är mitt nya favoritgodis, taget från kommande boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som du nu kan förhandsbeställa i länken som går till Adlibris. Boken ges ut på Bladh by Bladh Förlag, som tidigare gett ut bland andra Låt bönor förändra ditt liv och Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson. De vackra bilderna i kokboken är tagna av fotograf Veronica Kindblad och den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker. Kokboken hinner troligen inte komma före jul, så ge gärna bort ett presentkort på den, varför inte med den här fina bilden på? Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” Foto Veronica Kindblad Syrliga energibollar ca 20...
Grönkålschips, det perfekta julsnackset
2017-12-09 09:00:00
Nyttigt snacks Idag tipsar Tomten om ett riktigt gott tillbehör till glöggen eller någon annan god drink, ugnstorkade chips av den näringsrika grönkålen. Jag gör dem på låg temperatur så bibehåller chipsen de nyttiga ämnena bättre. På det sättet så slipper man även den lite bittra bismak som kommer om man kör dem i ugnen på för hög temperatur eller friterar grönkålschipsen. Reklam för en god sak Näringen i maten bevaras bättre genom försiktig uppvärmning, en av de stora fördelarna du också får med en Wonderbag. Du har säkert sett att jag ofta skriver härinne om långkokningspåsen Wonderbag från Sydafrika. Jag jobbar sen några år som Sverigeambassadör för den energisnålaste av alla långkoksmetoder jag stött på, ett mycket trevligt och betydelsefullt uppdrag. Wonderbag är en köksprodukt som jag verkligen tycker om och gärna rekommenderar att ge bort som julklapp. För varje bag som säljs skänks en till en behövande familj i Sydafrika, så det blir verkligen en julgåva med dubbel glädje...
Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen
2017-12-08 07:00:00
Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Tack för titten Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar. Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära. Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker. Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist. Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex. Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus. Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats. Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har ...
Ostkaka till jul
2017-12-07 07:00:00
Ostkaka på LCHF-vis Idag får du ett väldigt lättlagat tips på en god julostkaka. Den passar fint både som efterrätt eller som frukost/kvällsmål. Vill du variera smaksättningen så kan du ta rivet citronskal och vaniljpulver istället för saffran. Eller smaksätta på traditionellt ostkakevis med lite riven bittermandel. Ostkaka med keso och saffran 2 port 3 ägg 1 dl keso ½ dl grädde 0,5 g saffran 1 nypa salt Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform. Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°. Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.  
Örtmarinerad älgstek till julbordet
2017-12-06 06:00:00
Smakrikt till jul Att grava eller rimma kött och fisk är ett gammalt sätt att bevara det fräscht och gott en längre tid. Idag ett mycket bra alternativ till färdiga charkprodukter om man vill slippa alla tillsatser. Jag marinerar ofta kalkonbröst när jag är i Turkiet, här har jag använt älgstek. Vill du ha en liten söt smakbrytning i marinaden så är det gott med rivet äpple, men det kan du hoppa över. Örtmarinad till kött 1 liten älgstek på ca 500 g 2 msk salt 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin 5 enbär 5 vitpepparkorn Dela steken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna, det går bra med ren eller nöt också. Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda väl med saltet. Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i en plastpåse. Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden. Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en st...
Min bästa rödbetssallad
2017-12-05 06:00:00
Julens godaste tillbehör Ja, frågar du mig så är rödbetssalladen det viktigaste på julbordet, vid sidan om skinkan. Så det är en tradition jag tar med mig även till julfirandet i Turkiet varje år. Här hittar jag inte ättikssprit så det har jag med hemifrån för att lägga in egna rödbetor, med betydligt mindre socker än i butikernas hemma. Om du vill kan du förstås använda sötningsmedel eller helt hoppa över att söta rödbetorna. Du kan också använda mjölksyrade rödbetor till din rödbetssallad för en ännu nyttigare variant. Ett väldigt gott recept på det, skapat av Ylva Forsberg på Huså Bröd, har jag med i min nästa kokbok som du hittar här. Receptet till de inlagda rödbetor du hittar i länken bland ingredienserna här nere, kommer från en kokbok från 50-talet. På den tiden användes inte alls lika mycket sötning vid inläggningar, det gjorde faktiskt att rödbetorna höll sig fräscha längre. Bilden nedan är tagen från min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, klicka på bilden så komm...
Magic Bullett Coffee med julsmak
2017-12-04 06:00:00
Tomtens julkaffe för 2 2 koppar hett, starkt kaffe 2 msk kokosolja 1 msk smör 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 krm nejlikor ½ krm vaniljpulver Lite salt Blanda allt i en hög, smal mixerbunke. Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka. En annan variant av MBC/LCHF-kaffe (som hjälper många att gå ner i vikt), hittar du i min nyutkomna kokbok Diabeteskokboken för män. Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, du får den nu för rabatterat pris i länken till Bokus, endast 169 kronor.
Ägg- och mjölkfritt julbröd
2017-12-03 06:00:00
Mörkt julbröd 1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba 6 katrinplommon 2 dl vatten 1 välmogen avocado ½ dl tahini, sesampasta 1 msk äppelcidervinäger Mjöl/fröblandning 2 dl chiamjöl (Risenta) 1 dl pofiber ½ dl sesamfrön ½ dl blå vallmofrön ½ dl pumpakärnor 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön 2 msk fiberhusk 1 msk bikarbonat 1-2 msk kanel 1 msk kardemumma 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald ingefära ca 1 tsk salt Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten. Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt. Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen. Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig. Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja. Släta till ytan med slickepotten. Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med f...
Mjuk saffranskaka
2017-12-02 05:50:00
Mjuk saffranskaka 6 ägg 6 dl mandelmjöl 100 g smör/kokosolja 1 dl grädde/kokosgrädde 1 dl björksocker, fibersirap, indiansocker, honung eller annan valfri sötning 4 msk psylliumhusk 1½ msk bakpulver ½-1 tsk vaniljpulver 2 krm salt 2 kuvert à 0,5 g saffran Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat. Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret. Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj. Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. (Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.) Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen. Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen. Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler. Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft ...
Tomten tipsar – Glögg med granatäpple och ingefära
2017-12-01 06:00:00
Julmånad med goda tips Då var det december, en ljus och vacker månad på många sätt, mitt i midvintermörkret. Jag har i flera år haft en adventskalender härinne med min lilla Tomte som brukar vara ute på äventyr här nere i Alanya. I år kommer vi att åka hem till Sverige en liten sväng, innan vi sen åker ner hit igen över jul och nyår. Så istället för en hel kalender så får Tomten i år titta in då och då och tipsa om sånt jag tycker om till julbordet och lite fler julklappstips blir det också. Först ut blir en mycket fräsch glögg som jag brukar göra här i Turkiet. Dela gärna inläggen vidare till dina vänner som också uppskattar det naturligt goda. Granatäppelglögg 4 små muggar 1 granatäpple 1 blodgrape 1 citron 10 kryddnejlikor 1 kanelstång 2 cm färsk ingefära i skivor Eventuellt lite sötning Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress. Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del. Blanda saften med kryddorna i ...
Grekisk grönsaksgryta i Wonderbag
2017-11-30 06:07:00
Wonderbag på Kreta Foto Therese Renåker Vegetariskt långkok Idag får du ytterligare en av de grönsaksrätter vi lagade på vår Harmoniresa till Makrigialos på Kreta i oktober. Här hittar du den rödbetscrème och bönsallad med apelsin och dill som också kom till under resan. Jag hade med min Wonderbag, den fungerar väldigt bra till olika gröna rätter, då den bevarar smak, näring och struktur på grönsakerna mycket bättre än i en gryta lagad på spisen. Jag hittade på en gryta som våra deltagare lagade tillsammans och som vi sen njöt med hotellets tillbehör och grillad souvlaki från min favoritrestaurang Golden Beach. Den passar förstås också bra som en ensamrätt, då gärna förstärkt på Medelhavsvis med bönor eller kikärtor. Här kan du läsa mer om hur du lagar mat energisnålt i långkokningspåsen Wonderbag. Efter att ha varit lutsåld ett tag finns nu min lilla kokbok med recept framtagna speciellt för bagen återigen i lager. Kanske kan det bli en fin julklapp till någon när och kär? Här hit...
20 kr rabatt på Diabeteskokboken för män
2017-11-29 17:23:00
Specialpris på nyutkommen kokbok Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män. Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt. Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20 kr rabatt. Hjälp oss gärna att sprida länken vidare så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa. De läckra bilderna i kokboken är tagna av Mikael Eriksson, som också står för formgivningen. Här kan du läsa mer om vår Diabeteskokbok på Anne Aobadias sida Matkärlek.
Hårda julklappstips
2017-11-26 07:00:00
Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips Populära paket till jul Knappt en månad kvar till jul, så idag får du lite tips på hårda paket med julklappsböcker att lägga under granen. Länkarna till kokböckerna i inlägget går till Bokus, men de finns också på de andra nätbokhandlarna och i vanliga butiker. Jag har inget samarbete med någon nätbokhandel så jag tjänar inget på den här reklamen, tycker bara det är roligt att hjälpa mina bokskrivande vänner. Bokläsandet ökar i landet igen efter några års nedgång för bokbranschen. Det har ju även jag märkt av, under 4 år blev det inga nya kokböcker från mig, men nu har jag skrivit 2 stycken på kort tid. Mycket roligt att så många hittat tillbaka till böckernas värld, det är visst fler än jag som inte är så förtjusta i att läsa en bok digitalt. Särskilt inte en kokbok, för att få inspiration till både vardagsmat och fest är det ju mer lockande att bläddra i en bok med vackra bilder. För att inte tala om när man ska använda den i ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33628 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss