TopplistanHälsaDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 1500 recept på naturligt god mat. Jag har skrivit 3 kokböcker som även översatts till engelska. Just nu jobbar jag med fler, en riktigt rolig hobby.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Benbuljongens dag och mina bästa buljongtips
2017-11-18 08:41:00
Buljongdag Den 18 november är sen några år Benbuljongens dag, ett mycket bra initiativ startat av Paleo-bloggarna Under vårt tak och Hälsa som livsstil. Kan man ha särskilda dagar för kanelbullar, kladdkakor och allsköns annat, ja då passar det ju alldeles perfekt att ha en buljongdag i den kallaste och mörkaste av årstider. Jag har i 2 år nu använt benbuljong så gott som dagligen, antingen som dryck eller som en ingrediens i soppor, grytor och såser. Benbuljong, som innehåller kollagen, har kokats i alla tider, men den kunskapen har nästan fallit i glömska de senaste 30-40 åren, sen buljongtärningar, pulversoppor och fonder på flaska kom. Effekten av benbuljongen lät inte vänta på sig, jag märkte tydlig skillnad redan efter någon vecka. Både jag och Lennart har blivit mycket mjukare i kroppen och fått mindre värk i lederna, hud, hår och naglar har blivit ännu starkare, till och med sömnen och magen är mycket bättre nu. Bindväven har mjuknat och blivit mer följsam. Det märks särski...
Min femte kokbok är klar!
2017-11-16 16:15:00
Firar med bubbel och bönchips Då var jag äntligen klar med det sista jobbet kring min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Sommaren och hösten har verkligen gått i matlagandets och skrivandets tecken, därför har jag inte visat av mig så mycket härinne på bloggen. 2 kokböcker har det blivit, fantastiskt kul att efter ett långt uppehåll nu få göra det jag tycker är allra roligast. Jag och Lennart har nu njutit av en veckas semester i Alanya, varvat med lite korrekturläsning. Vi har 3 veckor kvar av den här vändan, så det kommer nog att dyka upp ett och annat gott från det turkiska köket härinne. I kväll firar vi med ett glas bubbelvatten, Öländska bönchips och hummus, mycket passande just med tanke på att jag skrivit en bönkokbok. Den boken har jag gjort tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad har tagit de fantastiskt fina bilderna på min bönrätter. Innan vi åkte hit la jag också sista handen vid korrekturet till Diabet...
Följ med på Harmoniresa till Makrigialos i oktober 2018
2017-11-14 17:44:00
Njutbar hälsoresa Vilket otroligt gensvar jag och Therese Renåker fått sen vi gick ut med bokningsmöjlighet för vår harmoniresa till Makrigialos häromdagen. Nu har vi bara en plats kvar på den första resan som har flygalternativ från Stockholm, Göteborg och Malmö med avgång 4/10 2018. Vecka 2, den 11/10, avgår endast från Stockholm, där finns fortfarande platser kvar. Therese har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute och är en mycket kunnig föreläsare inom ämnena kvinnliga hormoner och stress. Jag delar med mig av tips på hur jag förbättrat min egen hälsa med hjälp av kosten och lättare träning, vi lagar också lite mat tillsammans. Vill du följa med? Läs gärna mer om resan här på Harmoniresor.se.
Resetips till Kreta och fräsch bönsallad
2017-11-12 07:00:00
Ännu en njutresa Som du kanske läst härinne tidigare så arrangerar jag och min goda vän Therese Renåker resor till Makrigialos på Kreta. Nu har vi precis släppt biljetterna till nästa års resor, som går av stapeln när höstmörkret börjar lägga sig över Sverige. Den 4/10 och 11/10 2018 flyger vi till Kretas sydostligaste spets, där solen och värmen dröjer sig kvar mest hela vintern. De två grupper som följde med nu i höst blev lika förtjusta i platsen, dess invånare, naturen och den goda maten som jag blivit under mina resor dit de senaste 5 åren. Kanske det är dags för dig att komma iväg på en sån resa och njuta av harmoni, god mat och gott prat? Makrigialos i kvällssolFoto Therese Renåker Vare sig du åker själv, med en vän, käresta, moster, farbror, kusin eller granne, så kommer jag och Therese att visa er det bästa av det vi funnit i den lilla fiskebyn. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder på Harmoniresors hemsida. I de här länkarna finner du vårt Program, Pris och innehåll och här k...
Rapport från Harmoniresan till Kreta med recept på rödbetscrème
2017-10-31 14:01:00
Rödbetscrème med frökex Foto Therese Renåker Lång bloggpaus… Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv. Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration. Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta. Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se. Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren. Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är ...
Syrliga energibollar
2017-09-24 07:00:00
Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård… Nytt kokboksrecept Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept. Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden. Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh. Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går. Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken. I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse. Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och...
Lite om hur maten förändrat mitt liv
2017-09-22 20:34:00
Bra mat för magen Jag har fått förfrågan om att dela ett inlägg här på bloggen som jag la ut på min Facebooksida igår. För dig som trots att du känner att du gör alla rätt med kosten men ändå har problem med magen, kanske den här artikeln kan hjälpa. Jag har själv haft magbesvär ända sen barndomen, som nästan helt försvann när jag började med helt glutenfri LCHF, alltså aldrig nåt gluten överhuvudtaget i t ex Finn Crisp eller en pepparkaka till jul. Efter ca 4-5 år med LCHF, då jag ätit väldigt mycket grädde och ost började magen krångla igen… Då blev det mer åt Paleo i mitt kök under några år, med uteslutande av mjölkprodukter en tid, det gjorde magen mycket gladare. Jag började sedan försiktigt prova med get/fårost och yoghurt, nu funkar grädde och vanlig, lagrad ost ibland. Nyfiken kock som jag är så experimenterar jag ju en hel del med min mat, så för snart 2 år sen började jag med benbuljong mest varje dag. Det hade ännu bättre effekt på min mage, ledvärken i höfterna fö...
Fläskkarré med glaze av svarta vinbär
2017-09-10 07:00:00
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze Foto Mikael Eriksson Höstnjutning Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt. Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF. Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost. Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo. Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris. Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker. Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen. Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak. Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar. Här hitt...
Svamptider och föreläsning i Malmö
2017-09-04 08:21:00
Gratismat Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem. Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem. Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt. Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet. Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se. På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den. Therese Renåker föreläser i Östersund… Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat. Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag. Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gamm...
Krämig kycklinggryta i Wonderbag
2017-09-01 08:59:00
Energisnålt långkok Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen. Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången. De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen. Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna. Långkokt grytstek i Wonderbag… Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige. Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen. Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle. Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat. Då håll...
Hemgjord färskost på frökex
2017-08-30 13:59:00
Gör din egen färskost I måndags hade jag och Therese Renåker vår kombinerade bokrelease och vernissage på Ecocaféet i Östersund. En riktigt trevlig tillställning där vi bjöd på en god regnbågsröra på Spröda frökex från Huså Bröd och till det kombucha, kyld i Wonderbag. Färskosten med varmrökt regnbåge från Börtnan hade jag beställt hos Osterian af Jemtland, den blev väldigt bra till de nya frökexen med nässla, libbsticka och vitlök. På kardemummakexen hade vi Ecocaféets lingoncrème, gjord på mixade lingon, dadlar och apelsinolja, en mycket lyckad smakkombination. Här nedan får du receptet på min färskost gjord på fjällfil. Smula ner lite varmrökt fisk, dill och gräslök i den så får du en liknande röra som Osterians. Bor du  närheten av Östersund så missa inte Therese föreläsning om hur vi kan hantera vår stress i morgon torsdag 31/8 kl 18.30, även den på Ecocaféet. Här kan du läsa mer och köpa biljett på Studieförbundet Vuxenskolan. Färskost ½ liter fjällfil ½ dl crème fraiche Havs...
Lördagsgodis – Smultronmousse
2017-08-26 07:00:00
Njutbara bär Här i Jämtland blev det inte så mycket av sommar i år, värmen kom av sig rejält. Men det gör att vi kan njuta av sommarbär länge, smultronen har börjat mogna nu i slutet på augusti. Plockade lite när jag var ute på en långpromenad häromdagen, då kom jag att tänka på det här receptet. Har alltid med en liten påse i fickan på mina skogspromenader så här års, det tar bara några minuter att plocka några deciliter bär. Den här moussen går förstås bra att göra med andra bär också. När jag skrev det här receptet för 7 år sen så hade jag lite honung i. Men idag vill jag inte ha mer sötma än dem från bären och grädden. Vill du så kan du byta grädden mot kokosgrädde. Smultronmousse 2 dl smultron 1½ dl grädde 2 äggulor 2 gelatinblad Mosa smultronen med en gaffel, spar några fina till garnering. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa gulorna till hårt skum, det tar ca fem minuter. Vispa grädden fast, men inte för hårt. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme med en sk...
Min benbuljong på Sanna Ehdins blogg
2017-08-24 19:20:00
Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till min Långkokbok, numera med titel Gammaldags husmanskost på nytt sätt… Hälsokost Sanna Ehdin har i många år jobbat för att förbättra folkhälsan och har under den tiden hunnit skriva en ansenlig mängd böcker. Nu har hon startat upp sin blogg igen som varit inaktiv i några år. Sanna bad mig i våras att bidra med mina benbuljongrecept och berätta hur buljongen förbättrat min hälsa under de senaste 1½ åren. Här kan du ta del av min berättelse med recept och olika långkokningstips. Vill du höra mig berätta om det här live, så har du chansen att vara med på en riktigt härlig inspirationshelg med tema Paleo som Nourish Now arrangerar sista helgen i september. Jonas Bergkvist, Anna Sunneborn och Kajsa Berglund deltar i helgen med föreläsning om läkande mat, funktionell träning och yoga. Jag bjuder på viltbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd till fikat. Här kan du ta del av hela programmet på vackra hotell Fågelbro...
Föreläsningsturné och här hittar du Spröda frökex
2017-08-22 20:23:00
Bråda dagar Tänk så mycket roligt som händer i mitt liv just nu. Kokboksarbete pågår, om nån trodde att man svänger ihop en receptbok på nolltid, ja då tror den fel. Jag hade min fantastiska fotograf Micke här och tog bilder till min och Lars-Erik Litsfeldts kokbok häromveckan, de blev som vanligt något alldeles extra. Micke har verkligen blick för att få fram själen i min mat, jag är så glad att vi nu jobbar ihop med min fjärde kokbok. Glad är jag också över att nästa vecka få besök av min kära vän och kompanjon Therese Renåker. Hon kommer upp hit till Östersund för att ha vernissage, hålla en kurs och en föreläsning. Vi börjar på måndag den 28 med kombinerad releasefest/vernissage, då jag signerar min nygamla kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Therese är inte bara föreläsare med stort expertområde, hon är även en duktig konstnär, till denna vernissage har hon med sig tavlor i vaxtekniken enkaustik. Bor du i Jämtland eller i närheten så är du varmt välkommen till Ecocaféet...
Info om beställning av Wonderbag
2017-08-21 07:59:00
Wonderbag på picknick vid Ristafallet… Beställningsproblem Wonderbag Sweden har just nu problem med köp av långkokningspåsen Wonderbag i sin webbshop Det går för närvarande inte att genomföra en beställning på hemsidan med betalning via Klarna. Så du som vill köpa en Wonderbag, vilket många var intresserade efter min visning i Kaxås nu i helgen, så skicka ett mail till anneli@wonderbagsweden.se Då kommer bagen på posten med en medföljande faktura. De finns också att köpa på Ecocaféet i Östersund för alla som bor i närheten Wonderbag på Ecocaféet i Östersund…
Glutenfria fiskpinnar DeLuxe
2017-08-20 07:00:00
Lyxiga fiskpinnar Fiskpinnar, kan det vara bra mat? Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortron blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt. Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen. Fiskpinnar med hjortronsås 2-3 port 400 g fiskfilé, jag hade uer 2 dl mandelmjöl 1 dl pofiber 1 äggvita Salt och vitpeppar 50 g smör ½ dl kokosolja Skär fisken i skivor och krydda lätt med salt och peppar. Vispa upp äggvitan, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av. Häll mandelmjölet i en plastpåse, lägg ner fisken en och en och skaka runt så mandelmjölet fastnar runtom. Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre. Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt stekfett, var försiktig med värmen så det inte bränns. Servera med en sallad och hjortronsåsen. Blomkålsmos är gott till, gör det här receptet utan pepparrot så passar det riktigt bra i...
Kräftor med tillbehör och picknicktips från Stockholm
2017-08-19 07:00:00
Grillade kräftor från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Sensommarsemester Den gångna veckan har jag vilat upp mig efter kokboksfotoveckan hos Lennart i Stockholm. Vi har njutit av ledighet, fint väder och en hel del god mat. Som du säkert märkt härinne tidigare, så är vi båda väldigt förtjusta i att ta med oss maten ut i det fria på en picknick. Vi bor centralt på Kungsholmen, så det är gångavstånd till många vackra platser runt huvudstaden. Den här veckan har jag inte ägnat så mycket tid åt matlagning, det blev ju rätt mycket av den varan veckorna innan. Så istället för att stå i köket har vi handlat en del färdigmat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder. Vi tar ofta SLs linje 85 över Riddarholmsfjärden och handlar det mesta av vår mat på Paradiset, de har verkligen fina råvaror. På bilderna från picknicken nedan blev det en mycket saftig rostbiff med quinoa/fetaostsallad, sötpotatis med linser och chipotlemajonnäs. Fantastiskt gott, som alla de matiga salladsingredi...
Ses vi på nåt av höstens event?
2017-08-17 09:18:00
Höstföreläsningar Nu börjar sensommaren krypa över oss med lite mörkare kvällar och kanske även en del tankar på att börja ta lite nya tag med hälsan efter semestern. Under hösten kan du ta chansen att träffa mig och Therese Renåker då vi ger oss ut till några platser i landet. Först ut är min hemstad Östersund och Ecocaféet där vi har två event. Det första är måndag den 28/8 kl 18, då har vi en gemensam bokrelease/vernissage-kväll där Therese ställer ut sina vackra tavlor i vaxtekniken enkaustik. Enkaustik-tavla av Therese Renåker Klicka på bilden för att se fler… Jag signerar min nyutkomna kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips på glutenfri LCHF och Paleo. Det är en nyutgåva av LCHF för seniorer som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist med tillägg av recept från Långkok för LCHF och Paleo. Vi bjuder på mina Spröda frökex från Huså Bröd med en färskoströra på rökt regnbåge från Osterian af Jemtland och lite andra godsaker serverade ur Wonderbag. ...
Kokboksjobb pågår och recept på proteinrik smoothie
2017-08-06 07:00:00
Proteintillskott på naturlig väg Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler. Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt. Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat. Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb. Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den. Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör. Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg? De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen. Ko...
Varm sommarsallad med grillat kött och fetaost
2017-08-03 07:00:00
Restsallad Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad. Nu är den tiden när salladen är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare. Här i Jämtland har sommaren inte varit så varm, men de långa ljusa nätterna gör att grönsakerna växer fint och får en fantastisk smak. Jag köper ofta mina sommargrönsaker på Ås Trädgård, ta gärna en tur till deras gårdsbutik om du är i närheten. I morgon ska jag dit och köpa en hel del gröna läckerheter som ska få vara med på bild i min nästa kokbok. Här kan du nu köpa min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt. I den ingår också mängder av grönt från den ekologiska trädgården, på vackra bilder tagna av Mikael Eriksson. Varm sommarsallad 1 port 150 g grillat fläskkött eller kyckling 1 liten, gul lök 2 msk smör Några droppar Worcestershiresauce Salt och peppar ½ röd paprika 50 g fetaost Ekbladssallad eller andra gröna blad Färsk timjan och bl...
Kantareller på två sätt
2017-08-03 07:00:00
Svamptider Idag får du tips på två goda rätter med min egen absoluta favoritsvamp, kantarellen. På bilden ovan har jag bara smörstekt svampen och serverat med några likaledes smörstekta skivor halloumi, himmelskt gott. Kantareller förgyller verkligen den enklaste rätt, en stuvning fungerar fint bara som komplement till kokta grönsaker. Här nedan får den bli ackompanjemang åt den bästa fjällfisk jag vet. Kantarellstuvning 2 port 3 dl kantareller i bitar 25 g smör 2 dl grädde eller kokosgrädde 1 färsk, liten rödlök 1 tsk vit balsamvinäger Salt och peppar Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar. Servera till en stekt fisk, jag hade röding fångad av min syster och svåger. Kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör är gott till....
Sockerfritt iste och grönkålschips
2017-08-02 07:00:00
  Iste med citron och mynta Foto Mikael Eriksson Läskande te med tilltugg Idag får du ett recept från min slutsålda grillbok, på en riktigt god sommardryck. Ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker. Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta. Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt. Passa på att ta vara på grönkålen nu när den är som finast. Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak, om du gräddar dem på för hög värme. Följer du mitt recept nedan blir de otroligt krispiga och goda. Bilden ovan är tagen av Mikael Eriksson, som kommer hit på söndag för att ta bilderna till min fjärde kokbok. Jag jobbar på sakta men säkert, så att alla rätter ska vara färdiga att fotografera när han kommer. Iste med citron och mynta 1 liter kallt vatten 5 påsar te 4 kvistar mynta Saft av 1 citron Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan...
Glutenfria ostmuffins
2017-08-01 07:00:00
Utflyktsbröd Just nu är jag i slutfasen av förberedelserna inför min nya kokbok, fotograf Micke kommer hit till Östersund på söndag. Det ska bli så kul att jobba med honom igen, det är fyra år sen vi gjorde Långkok för LCHF och Paleo tillsammans. Idag får du ett av de bröd som jag tog fram till min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist. Jag brukar baka de här muffinsen när det är picknickdags, perfekt både för en dag på stranden eller till en långresa. Om du inte hann med att köpa nån av de två böckerna innan de tog slut för några år sen, så har du chansen nu. Förra veckan kom nytrycket, nu med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo. Här en bild från Ecocaféet i Östersund nu i helgen, då jag signerade kokboken. Ostmuffins 2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten 2 ägg 1 dl crème fraiche 25 gr smält smör ½ dl pumpakärnor ½ dl solrosfrön 2 msk fiberhusk 1 tsk stött brödkummin ½ tsk havssalt Dela ä...
Syrlig rödkål i Wonderbag
2017-07-31 07:55:00
Syrlig rödkål 4 port 1 liter rödkål i bitar ca 2?3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft Salt och peppar 50 g smör till stekning Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar. Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden. Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta. Placera grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl. Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar. Servera tillsammans med knaperstekt sidfläsk, på bilden har jag dansk fläskstek på vår semester i Skagen. Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott. Den här veckan kan du läsa om Sarah Collins, långkokningspåsen Wonderbags skapare, i en artikel i Hemmets Journal, nr 31. Jag är också med och berättar om hur jag använder bagen och delar ett recept på kycklingg...
Söndagsbrunch med annorlunda pytt och mer om hur bönor förändrat mitt liv
2017-07-30 08:22:00
Söndagsläsning och brunch Som du kanske sett så har jag skrivit och delat en del om bönor på min Facebooksida den senaste tiden. Anledningen är att jag efter att först ha blivit tipsad om dess effekter på blodsockret, hälsan och vikten av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt, för några månader sen började experimentera med ett litet tillägg av bönor i min egen mat. Du kan läsa mer om det här, i ett av mina mest besökta inlägg här på bloggen genom tiderna, så intresset är stort. De senaste dagarna gjorde jag ett test, efter att ha ätit bönor kontinuerligt i över två månader så hoppade jag över dem till lunch och middag i två dagar, förutom lite till frukostägget. Resultatet blev att jag fick tillbaka besvären med krypningar och sendrag på kvällen och natten i mitt nervskadade ben. Igår åt jag så bönorna som vanligt igen, ca 2 msk bönsallad tillsammans med min vanliga mat, inatt hade jag ingen kramp alls. Jag lägger också till nån matsked mjölksyrade grönsaker per dag, de hjälper...
Frökex, kokbokssignering och Storsjöyran
2017-07-27 08:59:00
Mina frökex med kardemumma från Huså Bröd… Yra dagar Idag blir det ett tillfälligt avbrott i mitt matlagande till nya kokboken. Du känner kanske till att det är den stora festivalen Storsjöyran den här helgen, ett återkommande event sen många år i slutet på juli här i Ösersund. Det händer mycket roligt runtom i stan, så även på Ecocaféet på Storgatan 26, hoppas vi ses där idag eller i morgon mellan 12-15. Då bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och signerar min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som precis anlänt från Lumio förlag idag. Förra året kom Lindha Vikström förbi och smakade på frökexen… Jag berättar också hur en Wonderbag fungerar, som finns att köpa i Ecocaféets butik tillsammans med min Wonderbag-kokbok. Du hittar mig utanför caféet om vädret är bra, annars innanför entrén. Har du inte möjlighet att komma så kan du köpa boken direkt från förlaget i länken ovan. Den finns även i bokhandeln, både på nätet och i vanliga butiker.
Kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” är klar!
2017-07-21 21:01:00
Nyutgåvan färdig Nu är ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” äntligen klar, jag fick bilden ovan från förlaget då första exemplaren kom från tryckeriet. Boken är en nyutgåva av min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer, kompletterad med recept från min Långkok från LCHF och Paleo. Böckerna har varit slutsålda i några år men mycket efterfrågade, så jag är så glad att Lumio ville trycka upp den här uppdaterade upplagan. Boken innehåller förutom Annikas texter även en mycket intressant betraktelse av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat. Alla recept är glutenfria och även anpassade till mejerifritt för den som vill. Köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio förlag. Den finns också hos Bokus, Adlibris och i bokhandeln. Glad kokboksförfattare på Jämtlandssemester…
Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor
2017-07-18 07:00:00
Böneffekten Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg om bönor, så har mina klimakteriebesvär förändrats mycket positivt den senaste tiden. För snart 3 år sen, när jag hade fyllt 53, började jag få nattliga besvär med väldiga temperaturväxlingar, jag blev alldeles stekhet, svettig och sov rätt dåligt. Jag var då nere i Alanya, där vi bor på vintrarna sen 14 år, så jag pratade med några äldre vänner om hur de hade upplevt sina övergångsår, många hade drabbats av liknande besvär. Jag som av naturen är nyfiken, började läsa på lite mer om det här fenomenet. Jag kom då något på spåren, som jag först nu börjat praktisera med bra resultat. Asiatiska kvinnor, alltså de från Turkiet och österut, lider inte alls av dessa värmevallningar på samma sätt som vi västerlänningar. Jag funderade då på om det kunde vara något som hade samband med maten de äter. Gröna bladgrönsaker och kål äts mycket, så jag testade att lägga till sallad och kål i olika former och stor mängd varje dag i min mat. Och ...
Turisttips och föreläsning om stress i Östersund
2017-07-15 07:00:00
Stressa av… Sommaren är en tidpunkt när många verkligen kopplar av och stressar mindre än vanligt. Men efter semestern brukar det gå på för fullt igen, då kan det vara bra att lära dig hur du hanterar stressen i ditt liv bättre. Den 31 augusti på Ecocaféet i Östersund är det dags för nästa föreläsning med Therese Renåker. Då blir det några intressanta timmar om hur du skapar mindre stress i din tillvaro. Jag finns med på ett hörn som vanligt och berättar lite om min hälsoresa, bjuder på frökex från Huså Bröd och något gott ur Wonderbag. Läs mer inne hos Therese i länken ovan, hoppas vi ses En avstressande Wonderbag-picknick på Waldemarsudde häromveckan… Jämtländska pärlor Efter en lång period av boende i Stockholm, är det nu dags för en sommar i Östersund. Jag håller på att förbereda fotograferingen inför min nästa kokbok, den här gången tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, och då behöver jag ett större kök än det lilla pentry vi har i ettan därnere. Lennart är nu up...
Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad
2017-07-09 07:00:00
Böneffekt och reklam för goda saker Du har väl inte undgått att läsa i allehanda tidningar och sociala medier om nyttan av att äta bönor? Efter att ha varit riktigt skeptiskt inställd till bönorna, så har jag nu krupit till korset och ändrat åsikt. Jag håller som bäst på att återigen förändra mitt liv, så här kommer nu mitt första blogginlägg om det. Den här gången är det med hjälp av tips och råd från Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons bok ”Låt bönor förändra ditt liv” Klicka på bilden så kan du läsa mer och beställa boken på Adlibris… Jobblunch med Lars-Erik på Stenhusmagasinet i Säffle… Lars-Erik, som jag just nu skriver en ny kokbok med, försökte i vintras övertyga mig om alla hälsofördelar som följer i bönornas spår. Men det var först efter att jag läst boken som jag började tänka om ordentligt. Jag blev också mycket inspirerad av att förra helgen träffa, lyssna på och prata med Patrik och hans sambo Maria under LCHF-campingen i Säffle. De har lyc...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33591 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss