TopplistanMat och DryckDetaljer för "Nam Nam"

Nam Nam

Nam Nam
En kock som bloggar om allt inom mat. Mattrender,nyheter,intressant fakta,recept,tips. Uppdaterar bloggen dagligen med bilder.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Syrensaft
2012-05-31 14:59:00
Jag har hittat en väldigt inspirerade och vacker blogg. Efter jag läst inlägget Sommar på flaska: Syrensaft, bestämde jag mig för att det även blir syrensaft i år. Förra året gjorde jag en himmelsk god  saft på fläder och jordgubb, sista flaskan drack vi upp i går.Ut och plocka syrener nu! =)
Grillade lammkotletter med ugnsbakade grönsaker och ruccolapesto
2012-05-30 19:55:00
Ruccolans pepprighet framträder tydligt i peston tillsammans med mandlar, vitlök och parmesan  Primörgrönsaker när de är som bästI helgen var vi förbi Ervalla Lamm och hämtade lammet vi hade beställt. Två kartonger, styckat och klart. Frammåt kvällen tände vi grillen och i ett vackert Grythyttan med kvällssol och ett glas rött på altanen njöt vi av sommarens första grillning.för 4 pers8 lammkotletter4 kvistar rosmarin4 vitlöksklyftor, finhackade 1 dl olivoljasalt och peppargrönsaker1 knippe färska morötter1 knippe grön sparris1 knippe färsk gul lök + det gröna1 msk rapsoljasalt ruccolapesto 1 påse ruccola,75 g1 dl sötmandel100 g parmesanost, riven1,5 dl olivolja saften av 1/2 citronsalt LammetSalta och peppra lammkotletterna. Bryt rosmarinkvistarna i mindre bitar.Finhacka vitlöken.Lägg ner allt i en stor plastpåse tillsammans med olivoljan.Marinera lammkotletterna 2-3 timmar i kylen.Torka bort överflödig olivolja ...
Somrig ugnsbakad lax med avokado och fetaostsallad
2012-05-25 22:21:00
En lätt och somrig rätt som passar bra för många. Servera med lime och nykok färskpotatis.För 4 pers600 g laxfilé, utan skinn3 avokador1 paket fetaost 1/2 gurka1 liten rödlök Sätt ugnen på 175ºc. Lägg laxen i en ugnsfast form med lite olja eller smör i botten.Salta och peppra laxen. Sätt in den i ugnen i ca 15-20 minuter. Medan gör salladen:Skär gurkan och avokadorna i mindre bitar.Finhacka rödlöken.Blanda ihop alla ingredienser i en skål och smula ner fetaosten. Ta ut laxen ur ugnen, lägg upp den på ett serveringsfat och strö över salladen. 
Mer om: fisk
Lånkok: Köttgryta med svamp och rött vin
2012-05-11 15:17:00
En mustig gryta med mycket smak som avrundas med grädde. Här har köttet fått sjuda länge tillsammans med kryddor, rött vin, svamp och lök.400 g nötbog1 stor gul lök, strimlad200 g champinjoner, i skivor4 lagerblad2 msk tomatpuré1 stor kvist rosmarin4 dl rött kraftigt vin1 msk kalvfond1 dl gräddesmör för stekninggryta med lock (eller improviserat lock: aluminiumfolie)Skär bogen i tunna skivor och sedan i bitar.Bryn köttet i smör och lägg över det i en gryta. Stek svamp och lök på hög värme tills de fått färg, ca 5 min och lägg ner det i grytan.Tillsätt tomatpuré, rosmarin, lagerblad, kalvfond, vin och 1 dl vatten. Sätt på locket på grytan och låt köttet sjuda på svag värme i 2-3 timmar.Tillsätt grädden och sjud ytterligare 20 min utan lock tills såsen tjocknat. Smaka eventuellt av med mer kalvfond och peppar. 
Quinoa med lammfärs, champinjoner och spetskål
2012-05-08 18:18:00
Quinoa är en ört från Sydamerika och används oftast i sallader men även som gröt, i bakverk och i grytor. Med ett högt näringsvärde, bra proteiner, lågt GI (34) många omättade fettsyror, höga halter av järn och andra viktiga mineraler är quinoan är ypperligt alternativ till potatis, pasta och ris. 2 portioner300 g lammfärs2 dl quinoa, vit, röd eller blandad spelar ingen roll + en kycklingbuljongtärning1 stor kvisttomat, skuren i små bitar 2 gula knipplökar + det gröna, finstrimlade15 cm spetskål, tunt strimlad1/2 paket fetaost6 stora champinjoner, tunt skivade smör eller olja för stekning Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.Bryn lammfärsen i smör, salta och peppra. För över färsen till en skål och ställ åt sidan.Bryn champinjonerna i smör, sänk värmen och tillsätt spetskålen. Stek ca 5 minuter tills spetskålen mjuknat.Blanda ner färsen och quinoan i champinjonerna och kålen.Tillsätt tomater, lök och smulad fetaost.
25 landsskapsprodukter får utmärkelse
2012-05-07 12:24:00
På GastroNord fick 25 landskapsprodukter utmärkelsen Sveriges bästa landskapsmat.På listand bland annat:Norbotten- KalixlöjromHälsingland-HjortronsyltVästmanland-GrythytteknäckeSkåne- Havtornssylt med vaniljFör att se hela listan besök:25 landsskapsprodukter får utmärkelse | | Sverige ? det nya matlandetSverige
Sébastien Boudet - Den franske bagaren
2012-05-06 21:05:00
För någon vecka sedan skrev jag en kort recension av Sébastien Boudet´s bok Den franske bagaren till Mat och Vänner. Sébastien har varit en inspirationskälla för mig ända sen han förra året föreläste för oss i Grythyttan. Den franske bagaren är en fantastisk bok med vackra bilder och illustrationer. Mattias Kristiansson har skrivit en recension av Den franske bagaren och har även provlagat några recept. Kika in hos Kort om gott och för 17 gubbar köp boken! 
Het gnocchi med vitlök och fetaost
2012-05-04 21:11:00
Gott som det är eller som tillbehör till det mesta. 1 portion:3 dl gnocchi1/2 paket fetaost1/2 chili, finhackad1 stor vitlöksklyfta, pressad1 msk smör eller oljasaltpepparStek gnocchin och chilin i smör på medelvärme i 6-7 minuter.Tillsätt vitlöken, rör runt och stek ytterligare 2 min. Salta och peppra.Blanda ner smulad fetaost och servera på en gång.
Mer om: potatis
Glasnudlar med räkor chili och vitlök
2012-05-02 18:28:00
Räkor, chili och vitlök är alltid en oslagbar kombination. en stor portion:1/2 paket glasnudlar500g-1 kg räkor med skal1/2 röd chili, finstrimlad2 stora vitlöksklyftor, finhackade2 salladslökar, finstrimlade en rejäl klick smörlimesalt pepparSkala räkorna och koka sedan nudlarna enligt anvisning på paketet. Fräs samtidigt ihop chilin, vitlöken och salladslöken 2 min i smöret. Häll av vattnet till nudlarna och blanda ner dem och räkorna i chili och lökblandningen. Salta, peppra och pressa över lime efter smak.  
Mer om: Pasta
Vackra och smakrika Vikentomater
2012-04-30 16:07:00
Söta, fasta och smakrika är VikentomaternaTvå mil utanför Helsingborg hittar man Vikentomater, där Mats och Susanne odlar 83 olika sorter tomater. Gula, gröna, röda, randiga, avlånga, stora och små är dessa vackra smakrika tomater.I gårdsbutiken säljs tomaterna på lösvikt och här kan man själv plocka ihop en påse av sina favoriter.Vikentomaterna serveras på en del restaurang i Sverige och säljs även i butik i Skåne. Kika in hos Vikentomater för att hitta din närmsta butik. Har du vägarna förbi Skåne i sommar så rekommenderar jag verkligen ett besök i tomatparadiset.
Loppisfynd
2012-04-29 13:59:00
totalt 80 kr betalade jag för dessa vackra fyndUnder min tid på Mat och Vänner så har jag fått möjligheten att vara med på ett antal matfotograferingar. Detta har gett mig otroligt mycket inspiration och framför allt kunskap om hur man skall tänka när man fotograferar mat. Så jag begav mig ut på bakluckeloppisen som är öppen varje söndag här på Söder i Helsingborg. Vilka guldkorn man kan hitta! Jag är jätte glad över de fina  fynden jag hittade idag och med största sannolikhet kommer ni att få se dem här på bloggen igen =)
Min perfekta frukost
2012-04-28 14:43:00
Blåbärsyoghurt, nypressad apelsinjuice och fruktsallad. Det bästa med helgerna är att man få sova hur länge man vill och att det fortfarande finns tid att gå och handla allt man vill ha till en sen frukost. I ett regnigt Helsingborg satte jag med med en filt på balkongen och njöt av min perfekta frukost. 
Bruchetta med sparris och pocherat ägg
2012-04-26 14:36:00
De första späda sparrisarna är alltid lika efterlängtade såhär på våren. Här tillsammans med pocherat ägg och krispigt surdegsbröd.för 2gräslök, finskurenflingsaltnymalen svartpepparSparrisen halv knippe sparrissaltNyskördad sparris behövs oftast inte trimmas, men är nedre delen på sparrisen grov och seg så bryt av den.Blanchera sparrisen mjuk ca 2-3 minuter i saltat vatten.Surdegsbröd2 skivor surdegsbrödolivoljaSätt ugnen på 250 grader. Pensla brödskivorna med olivolja och rosta dem i ugnen ca 5 min eller tills dom fått färg. Pocherat ägg2 färska ägg (färska ägg håller i hop bättre)1 msk ättika½ msk saltvattenKoka upp vatten ättika och salt.Sänk värmen så vattnet sjuder.Gör en virvel i vattnet med en sked.Knäck äggen ett i taget i en kopp och låt dom glida ner försiktigt i virveln.Ibland kan man behöva hjälpa till med skeden så ägget formar sig bättre.Låt ägget sjuda 3 minuter och ta sedan upp det med en hålslev. Vid servering: Fördela sparrisen på sur...
Bondens egen Marknad
2012-04-26 13:21:00
Upptäck ekologiska lokalproducerade livsmedel, diskutera djuruppfödning och odling med lantbrukare och träffa andra matintresserade konsumenter. För mer information om aktuella städer, datum och tider besök bondens egen Marknad på: http://www.bondensegen.com
Mer om: Nyheter
Hitta mathantverkare
2012-04-26 11:10:00
Upptäck vårt lands fantastiska mathantverkare med Eldrimners vägvisare. Nu kan du planera en smakresa genom Sverige i sommar.Hitta mathantverkare
Mer om: Nyheter
Gårdar 2012 - Arla kosläpp
2012-04-26 10:53:00
Det är en fantastisk känsla att se korna släppas ut på bete inför sommaren. Ren kolycka =) Ha koll på betessläppen där du bor: Gårdar 2012 - Arla kosläpp - Gröna Arla - Arla:
Ny matkarta över Uppland
2012-04-26 10:40:00
Uppland har så mycket bra mat att erbjuda. Nu kan du hitta alla gårdsbutiker, köttproducenter och grönsaksodlare och själv ge dig ut på en matresa.Ny matkarta över Uppland | | Sverige ? det nya matlandetSverige ? det nya matlandet:
Mer om: Nyheter
Lätt vårsallad med getost
2012-04-24 20:46:00
En vårlätt sallad som passar till det mesta eller i all sin enkelhet. Ringla kallpressad olivolja över, lite pressad citron och avsluta med en nypa flingsalt. Perfekt i vårsolen. För 2 ½ fänkål, tunt skuren½ sockerärtor, delade på häften½ liten gurka, delad på häften och skuren tunt2 små eller 1 stor salladslök, strimlad några blad romansallad eller annan krispig sallad, strimlad getost, ca 100 g Blanchera sockerärtorna 2 minuter i kokande vatten. Häll av vattnet och blanda sockerärtorna med de övriga ingredienserna.Toppa salladen med smulad getost.   
Tips: Sveriges enda tidning om mat och hälsa
2012-04-24 10:41:00
Hetaste tipset just nu!I dag ? 24 april - kommer premiärnumret av tidningen Mat & Hälsa ut. Sveriges enda tidning om mat och hälsa.Mat & Hälsa är en mattidning och en hälsotidning i ett. Vi skriver om den hälsosamma lågkolhydratkosten (LCHF), kryddat med initierade hälsoreportage och inspirerande matrecept. Vår hjärtefråga är den sunda balanserade livsstilen.?LCHF för dummies?. ?Fimpa farliga energidrycker?. ?Superfrukosten som ger bästa kickstarten på dagen?. Mat & Hälsa vänder sig till alla som är genuint intresserad av mat och av hälsa och vill veta mer om sambandet mellan de två. För hälsan börjar med maten!Mat & Hälsa kommer ut åtta gånger per år och kostar 49 kronor! Just nu får man fyra nummer för 98 kronor: http://tinyurl.com/dy9y9xpLäs mer på www.facebook.com/mathalsa och www.matochhalsa.se.För mer information, kontakta: Anne Aobadia, redaktör Mat & Hälsa, 042-19 40 30.
Mer om: Nyheter
Laxsallad med asiatisk dressing
2012-04-23 22:33:00
En enkel,snabb och fantastisk god sallad med asiatisk touch. Passar bra till lunch, i varmt väder och som buffémat. Tips: tillsätt hyvlad rå sparris och äpple till salladen.för 2 pers2 laxfiléer½ gurka½ fänkål2 morötter4 salladslökardressing1 liten vitlöksklyfta, pressad3 tsk sesamolja½ msk fisksås½ msk rapsolja eller olivolja1 tsk ingefära, finriven3 tsk sojajuicen av en limeBlanda ihop ingredienserna till dressingenSallad:Dela gurkan på hälften och skiva den tunt.Skär bort roten på fänkålen och skiva även den tunt.Strimla salladslöken och hyvla morötterna tunt med en osthyvel eller på en mandolin.Dressera salladen med dressingen. Lax:Salta och peppra laxfiléerna. Stek dom 4-5 minuter på varje sida.När laxen är klar dra isär den med en gaffel och lägg upp på ett serveringsfat eller på tallrikar, toppa med salladen. 
Håll koll på matevenemangen i år!
2012-04-18 14:55:00
I vår, sommar och höst kan uppleva det kulinariska Sverige genom en mängd olika matevenemang.Lakritsfestivalen 21-22 april- lakritsprovningar, seminarium, aktiviteterhttp://www.lakritsfestivalen.se/GastroNord 24-27 april och Vinordic 25-27 april- Nordens största evenemang inom mat och dryckhttp://www.gastronord.se/http://www.vinordic.se/Öland Spirar 12-13 maj- vårprimöreroch plantbytar dagar.http://www.olandspirar.nuKulinariska matrundor på Österlen 12-20 maj- kryddvandringar, gårdsbutiker, vinprovningar http://www.culinaria.seRabarberfestival i Mariefred 19-27 maj- bakverk, rabarberrätter och rabarbermenyerhttp://www.rabarberfestival.seSparrisdagar på Österlen 26-27 maj samt 2-3 juni- smakprover, gårdsbutik, sparrislandhttp://www.sparris.seHallondagar i Bodarp 16-17 juli- hallonvandringar, årets hallonrätt, gårdsbutikhttp://www.hallongarden.comMatfesten i Skellefteå 30 augusti ? 2 september- avsmakningsmenyer, buffétallrikar, matpersonligheter, dryckesmässahttp://www.matfesteniskel...
Mer om: Nyheter
Missa inte Svenskt kött's utställning på Fotografiska
2012-04-17 13:32:00
Nytt styckningsschema från Svenskt kött | | Sverige ? det nya matlandetSverige ? det nya matlandet: "Nytt styckningsschema från Svenskt kött19 april kl. 14:00 ? 16:00 i Fotografiska i StockholmDen 19 april presenterar Svenskt kött nya styckningsscheman med nya styckdetaljer.?Vad är pingvinklubba? Hur ser oxkinden ut? Var sitter rostbiffen på grisen? Intresset för styckningsdetaljer har ökat kraftigt de senaste åren. Trenden kring ?nose to tail? inspirerar. Vi på Svenskt kött har nu tagit fram nya styckningsscheman för gris, nöt och lamm med flera nya styckningsdetaljer. Vi har även ? för första gången ? arbetat tillsammans med en illustratör och en fotograf för att visa köttets fina delar. Ett spännande grepp visade det sig!?
Linsgryta med chorizo
2012-04-15 17:28:00
Det här är Mat och Vänners jätte goda recept på linsgryta. Det kan vara svårt att hitta persiljerötter i matvarubutikerna men de kan ersättas med palsternackor.Pujylinser hade jag inte hemma så jag tog vanliga gröna linser. (4 port)1 stor lök, hackad2 vitlöksklyftor, hackade1 dl olivolja200 g chorizo, i skivor2 stora morötter, i små tärningar2 persiljerötter, i små tärningar 250 g Pujylinser4 timjanstjälkar (jag använde 2-3 tsk torkad timjan)3 lagerblad1 l höns eller kycklingbuljongSautera lök och vitlök i olivolja till de är genomskinliga, tillsätt chorizon och sautera i 1 minut. Tillsätt morötter, persiljerötter och linser. Satutera i 1 min och tillsätt kryddörterna och buljongen.Sjud 35-45 min tills linserna är färdiga. 
Asiatisk dressing till både varma och kalla sallader
2012-04-07 11:41:00
Den här dressingen passar utmärk till både kalla blandsallader och till varma grönsaker som till exempel broccoli, mangold, spenat, sockerärtor, sparris och haricoverts. Jag stekte två skivor fläskkarré och blancherade mangold, spenat och salladslök som jag ringlade dressingen över. En enkel men väldigt god middag.Asiatiskdressingenhalv chili, finhackad1vitlöksklyfta, pressad½ msk sesamolja1msk fisksås½msk rapsolja 2tsk ingefära, finriven1 salladslök, finstrimmlad1tsk soja1tsk sockerjuicenav en halv limeBlandaihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med mer lime om extrasyrlighet önskas.
Vit sparris med brynt smör
2012-04-05 18:56:00
Vit sparris är som godast nyskördade och tillsammans med brynt smör är de en delikatess!En knippe vit sparris.100 g smörSalt Koka sparrisen mjuk i saltat vatten, ca 5 min. Medan sparrisen kokar smält smör på medelvärme tills det blivit brunt. Servera sparrisen varm som de är eller på ett ugnsrostat surdegsbröd, med det brynta smöret på.
Dagens länkar
2012-04-02 16:46:00
Tycker att ni ska kolla in dom här länkarna: Dessert porn to turn you on http://www.huffingtonpost.com/2012/04/02/dessert-porn_n_1396511.html?ref=food&ncid=edlinkusaolp00000008Hur svensk djuromsorg skiljer sig från andra länder http://www.svensktkott.se/djuromsorg/hur-skiljer-sig-svensk-djuromsorg-fran-andra-lander/Nu blir det svenska köttet dyrare http://www.dn.se/ekonomi/nu-blir-det-svenska-kottet-dyrareHow I fell in love with a fish http://www.ted.com/talks/dan_barber_how_i_fell_in_love_with_a_fish .html
Vinluftaren Wine Breather från Menu
2012-04-02 09:53:00
Hur smart är inte detta? Danska Menu har designat vinkaraffen Wine Breather som luftar vinet på 2 minuter. Ibland är kan det kännas lite drygt att vänta flera timmar på vinet, nu är ju det problemet löst =)Det är förresten farligt att gå in på Menu, finns såå mycket snyggt som man bara måste ha!
Årets första bondbönor
2012-03-29 17:35:00
Alltid värt pillet i slutändan :)
Loka lanserar ?mash-ups"
2012-03-27 11:17:00
Årets tre nya smaker från Loka är: Banan & Kiwano, Jordgubb & Lakrits och Päron & Pitanga.  Läs mer här:Loka lanserar ?mash-ups"
En grövre variant av Pesto
2012-03-26 18:28:00
Pesto kan serveras på kycklingfiléer, på fisk, i pasta, i bröd eller i kalla såser. 2,5 kruka basilika90 g parmesanost, grovriven1dl olivolja30 g pinjenötter2 vitlökklyftorskalet av en halv citron, finrivet salt efter smakRosta pinjenötterna i en torr het stekpanna 4-5 minuter tills dom har fått färg.Låt pinjenötterna svalna något och finhacka dom sedan.Mixa basilikan vitlöken och olivoljan med en stavmixer.Banda ner parmesanosten och pinjenötterna.Smaka av med salt.Önskas en lösare pesto, tillsätt lite mer olivolja.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33633 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss