TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Foliebakad fetaost
2016-08-27 07:00:00
Foliebakad fetaost på grillen 2 port 1 paket fetaost à 150 g Några skivor paprika Ett litet knippe timjan Lite kallpressad olivolja Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm. Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark. Lägg paprika och timjan över osten, ringla lite olivolja över alltsammans. Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm. Du kan också baka paketen i ugnen på 250º i 10 minuter. Servera till grillat med örtaioli och en sallad. Du hittar det här och många andra goda grilltillbehör i min kokbok Grillmat LCHF. Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Laxpytt med zucchini och grönkål
2016-08-26 07:00:00
Laxpytt 1 port 100 g tärnad gravlax 1 dl tärnad zucchini 1 dl strimlad grönkål ½ dl tärnad halloumi ½ dl tärnad morot 2 msk smör/kokosolja Chiliflingor 1 ägg Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta. Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt. Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.
Zucchini med skinksås
2016-08-25 07:05:00
Skink och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund. Krydda med lite salt, peppar och Worcester. Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar. Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här. Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med. På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle. Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag. Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.
Morotskaka
2016-08-25 07:00:00
Morotskaka 1 port 1 stor morot 1 dl riven ost 1 ägg 2 msk finstrimlad purjolök 1 msk pumpakärnor 1 msk kokosolja 1 msk smör Salt och peppar Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg. Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar. Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna. Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter. För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då. Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan. Stek färdigt på andra sidan i några minuter. Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana. Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.
Gräslöksmajonnäs till fisk
2016-08-23 07:00:00
Gräslöksmajonnäs 2 port ½ dl crème fraiche/kokosgrädde ½ dl majonnäs ½ dl finhackad gräslök Rivet skal och saft av 1 citron Salt och peppar Ugnsbakad lax 2 port 2 bitar lax à ca 200 g, helst viltfångad 50 g citronsmör Chiliflingor och salt Lägg laxen i en ugnsform, lägg på skivor av citronsmör och strö över chili och salt. Ställ in i ugnen på 175°. Det tar ca 10-15 min tills laxen är klar. Rör ihop allt till såsen, låt den stå en stund så smakerna mognar. Jag bakade en bit paprika tillsammans med laxen, det blir en god skål till såsen. Jag serverade laxen med brynta kantareller, zucchini, lite sås i paprikan och resten bredvid.
Örtsmör med citrussmak
2016-08-22 07:00:00
Örtsmör 4-6 port 200 g smör 1 dl finhackad citronmeliss 1 tsk citronsaft Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt och peppar Skiva smöret och lägg det i en bunke att rumstempereras. Tillsätt citronmelissen och rör poröst med elvisp. Rör ner det övriga och smaka av. Lägg upp i portionsformar eller forma till en rulle i smörpapper. Servera till grillat kött, fisk, fågel eller grönsaker. Halloumi är alltid gott till.
Lättlagad söndagsbrunch
2016-08-21 07:00:00
Morgonnjutning för 1 eller 2 Smält en rejäl klick smör i en kastrull, knäck i 2-4 ägg av bästa kvalitet och häll på ½-1 dl grädde/kokosgrädde, salta och peppra efter behag. Rör om ordentligt, sänk värmen och låt äggröran stelna sakta medan du rör då och då, så den blir riktigt grynig. Klipp i rejält med gräslök innan serveringen. Under tiden skär du upp några skivor varmrökt sidfläsk, på bilden en av min favoriter, Rökt Fjällsida från Bruksvallarnas Rökeri. Servera med ½ avocado, en klick dillmajonnäs, lite salladsblad och tomat.  
Fetaostfylld öring och kurs om Sockerberoende i fjällen
2016-08-20 07:00:00
Foliebakad öring 2 port 2 öringar av portionsstorlek ½ tärnad gul paprika 100 g tärnad fetaost, getost eller salladsost Några kvistar citronmeliss Salt och peppar Två ark ugnsfolie Skölj fisken väl, torka av med hushållspapper. Krydda in och utvändigt med salt och peppar. Lägg fiskarna på folien. Fyll med ost och paprika, stick in citronmelissen. Täck fisken med folie och vik ihop till ett paket. Vik upp kanterna så inte de goda smakerna rinner ut över glöden. Lägg på grillgaller över glöd, baka i 10 minuter på var sida. Se efter om fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Släpper den lätt, då är fisken klar. Servera med grillad zucchini, cocktailtomater och smör. Sockerberoendekurs i fjällen I mitten på september bjuder min vän Maria Kvärnstén in till en kurshelg om sockerberoende i vacker fjällmiljö, på Bear Lodge i Ottsjö, Åre, Jämtland. Så här beskriver Maria kursen: Har sockret tagit kontrollen över ditt liv och mående? Sockersanera ditt liv- intensiv helg om sockerberoende...
Gratinerad aubergine
2016-08-19 07:00:00
Aubergine fylld med tomatkeso 2 port 6 skivor aubergine 2 dl tomatkeso ½ dl bearnaise Peppar Förväll aubergineskivorna i lite saltat vatten under lock i ca 3 min. Det gör att auberginen blir väldigt mör och fin, även skalet. Stek sen skivorna gyllenbruna i smör, krydda med peppar eller chiliflingor. Blanda tomatkeson med bearnaise, smaka av om du vill ha mer kryddor. Varva aubergineskivorna med röran, avsluta med att toppa med en sked. Gratinera bakelserna på 200° i 15-20 min. Jag serverade dem med sardiner, fröknäcke och marinerade champinjoner.
Snabbt mellanmål LCHF/Paleo
2016-08-18 07:00:00
Snabb återhämtning Passa på att njuta av våra färska bär nu när det finns så gott om dem. Här ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt. Blåbärsröran passar förstås fint som en dessert också. Blåbärsröra 1-2 port 1 dl blåbär ½ dl crème fraiche/kokosgrädde ½ dl hackade nötter 1 msk pumpakärnor 1 tsk sesamfrön ½ tsk kanel Lite smulat flingsalt Mosa bären i en skål och rör ner crème fraichen/kokosgrädden. Rör ner nötter och frön, kryddade med kanel och en gnutta salt. Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen. Fyll upp i glas och garnera med lite extra blåbär på toppen.
Inläggning av svamp
2016-08-17 07:00:00
Skogens läckerheter Att plocka gratis svamp i skogen och lägga in i ättikslag är en riktigt gammal mattradition. Svamp har i alla tider varit ett bra proteintillskott till maten när det varit ont om kött och fisk. Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill. Hållbarheten blir lång av salt och ättika, det är faktiskt bara vi här i Sverige som använder så hög halt av socker i våra inläggningar. Jag använde blodriska till min inläggning, men du kan ta vilken god matsvamp du vill. Inlagd blodriska 1 liter blodriska i mindre bitar 1 liter vatten 1 msk salt Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter. Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak. Inläggningslag 3 dl vatten 1 dl ättikssprit 12% ca ½ dl honung eller annan sötning 10 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn 10 hela nejlikor 2 stjärnanis 2 lagerblad 1 kanelstång 1 rödlök i skivor 1 skivad morot Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från v...
Födelsedagsfirande med LCHF
2016-08-16 07:00:00
87-årsfriande I helgen har jag varit hemma i Jämtland och firat min kära Mamma som fyllde 87 år. Hon uppskattar precis som jag naturligt god mat, så det blev mycket gott när vi firade i dagarna 3. Mamma är mycket duktig på matlagning och hon lagar allt själv från grunden. Hon äter sin egen variant av LCHF, helt glutenfritt sen flera år, vilket gjort att hon fått betydligt mindre problem med hälsan. Här kan du läsa ett inlägg som jag skrev till hennes 80-årsdag, på min då nystartade blogg. Vi inledde firandet i fredags med pilgrimsmusslor som jag serverade med vit sparris och cironsås. Lördagen var själva födelsedagen, då kom min syster Monica på middag. Hon hade gjort en variant på frökex som vi åt med laxmousse till förrätt. Varmrätten stod jag för, det blev tournedos med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter. En fräsch sallad med ringblommor, citron och jordgubbar från Jordgubbslandet på Rödön och ugnstorkade cocktailtomater blev goda tillbehör. Till en liten dessert avnjöt vi d...
Rödgrön köttfärssås
2016-08-15 07:00:00
Köttfärssås 2-3 port 400 g blandfärs, jag hade älg och lamm 50 g smör/kokosolja 1 stor rödlök 1 stor morot 1 liten zucchini 1 röd paprika 1 grön paprika 2-3 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong ½ dl tomatpuré 2 msk torkad oregano 1 msk Worcestershiresauce 1 msk balsamvinäger 1 msk paprikapulver Salt och peppar Skär alla grönsaker i små tärningar. Fräs dem en stund och tillsätt färsen och tomatpurén. Låt bryna några minuter så blir tomatsmaken mildare. Krydda och häll på vatten+buljong, börja med den mindre mängden. Koka upp och låt puttra på svag värme i 1-2 timmar, ju längre desto godare. Jag serverade min köttfärssås med strimlad salladskål, purjoringar och färsk timjan.
Kokosgröt LCHF/Paleo
2016-08-14 07:00:00
Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port 1 dl grädde/kokosmjölk 2 msk mandelsmör 2 msk sesamfrön 1 msk kokosnötsmjöl Lite havssalt ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden/mjölken, blanda om så det blir slätt. Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt. Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar. Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma. Servera gröten med bär och grädde eller kokosmjölk. Mandelsmöret innehåller hög halt av både protein och fett så det blir en mättande frukostgröt. Så här är energifördelningen på mandelsmöret: Protein: 19 g  Kolhydrater: 5 g  Fett: 55 g Vill du ha gröten ännu mer näringsrik så rör i en matsked kokosolja.
Pimientos de Padrón – Paprika som tapas
2016-08-13 07:00:00
Läckra tapas Idag är jag hemma i Jämtland och firar min kära Mamma Ingegerd som fyller 87 år. Så då blir det för ovanlighetens skull härinne lite bubbel i glasen till några goda tilltugg. Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna. Jag tycker bäst om att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra. Annat som passar till ä oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor eller musslor och gärna några Spröda frökex från Huså Bröd, de ger gott tuggmotstånd till. I höst händer lite nytt på frökexfronten, återkommer mer om det framöver Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona Pimientos de Padrón 2-4 port 500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón 1 dl olivolja ca 1 -2 msk flingsalt Skölj paprikorna och låt dem torka. Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna. Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg. Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite. Lägg upp ...
Indisk grönsaksgryta LCHF/Paleo
2016-08-12 07:00:00
Gryta på gröna blad Jag ber alltid att blasten ska få sitta kvar när jag köper rödbetor hos någon lokal odlare. Den innehåller massor av näring och god smak. Bladen till den här grytan kom från Ås Trädgård, strax utanför Östersund. Det är en fröjd för både öga och gom att handla på en så fin gårdsbutik. Indisk grönsaksgryta 2 port 6 dl strimlad gulbetsblast, rödbetsblast, mangold eller bladspenat 2 dl kokosgrädde 2 färska lökar ½ dl strimlad paprika 2 msk kokosolja 1 msk gurkmeja 1 krm malen kardemumma 1 krm malen ingefära Salt Chiliflingor Dela lökarna i halvor och skiva dem. Hetta upp kokosoljan och bryn de gröna bladen, lök och paprika utan att de får för mycket färg. Tillsätt kryddorna och låt fräsa några minuter så utvecklas kryddsmakerna mer. Häll på kokosgrädden och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av om du vill ha mer hetta eller sälta. Servera gärna grytan med hackade nötter och kokta ägg.
Vitlökskeso LCHF
2016-08-11 07:00:00
Vitlökskeso 2-3 port 1 dl keso ½ dl bearnaisesås eller majonnäs 2 msk crème fraiche ½ citron 2 vitlöksklyftor ½ dl finhackad gräslök ½ tsk Worcestershiresauce Salt och peppar Riv eller finhacka vitlöken. Rör ihop keso, crème fraiche och bearnaise. Blanda ner vitlök, gräslök och smaksätt med pressad citron, Worcester, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund, så smakerna utvecklas. Servera vitlökskeson till stekt fisk, kyckling eller fläskkött.
Svampsås till fläskkarré
2016-08-10 07:00:00
Skogssvampsås 2 port 2-3 dl blandsvamp i skivor ½ dl strimlad purjolök 3 msk smör 2 dl grädde/kokosgrädde 50 g ädelost 2 msk vitt vin eller ½ msk äppelcidervinäger ½ tsk Tamarisoja Salt och peppar Bryn smöret och stek svampen gyllenbrun under några minuter. Tillsätt purjon och låt den bryna med utan att ta färg. Krydda med salt, peppar, soja och vin. Låt vätskan koka in. Häll på grädden, koka upp och smula ner ädelosten. Hoppa över osten om du vill ha en mjölkfri sås baserad på kokosgrädde, ta då t ex 1 tsk torkad dragon som smaksättning istället. Låt såsen puttra tills den tjocknar på svag värme i cirka 30 minuter, rör då och då. Jag serverade svampsåsen till fläskkarré, tomat och kokt blomkål med skirat gräslökssmör.
Örtaioli med paprika till stekt röding
2016-08-09 07:00:00
Stekt röding med paprikasallad 1 port 2 små rödingfiléer eller annan ädelfisk 2 msk smör Salt och vitpeppar Stek rödingfiléerna bara en minut på hög värme på var sida, annars blir fisken lätt torr. Salta och peppra lätt. Servera med paprikasalladen. Jag åt det här som en liten kvällsrätt, ska du servera fisken till en stadigare lunch eller middag så lägg gärna till kokt broccoli eller blomkål. Örtaioli 3 äggulor 3 dl mild olivolja 4 vitlöksklyftor ½ citron 2 msk finhackade färska örter, citronmeliss, timjan, dragon blir gott Salt och vitpeppar Knäck äggulorna ner i en bunke, spara vitorna till någon annan rätt. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och saft från citronen. Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stråle. Vispa kraftigt medan du häller i resten av oljan i en smal stråle, smaksätt med salt, peppar och örter. Aiolin håller minst en vecka i kylen. Paprikasallad 1 port ½ dl örtaioli 2 msk finstrimlad röd paprika 2 msk finstrimlad purjolök Pinjekärnor till garneri...
Varm sommarfrukost med skinka och ägg
2016-08-08 07:00:00
Bräckt skinka med ägg 2 port 200 g skinka av gris eller kalkon, av god kvalitet 6 skivor aubergine 4 ägg 3-4 msk smör/kokosolja Havssalt och peppar Skär auberginen i skivor och salta dem på båda sidor, låt ligga på skärbrädan en stund. Det här gör att den lite bittra smaken blir mildare och auberginen blir mjuk och lättsmält. Torka av vätskan som sugits ur skivorna med hushållspapper. Stek skivorna i rejält med smör de drar åt sig rätt mycket fett. Krydda med peppar. Låt steka ca 3-4 minuter på var sida, vänd några gånger. De ska bli gyllenbruna och riktigt mjuka, då smakar auberginen som bäst. Lägg upp på ett fat och täck över så de håller sig varma medan du steker det övriga. Stek äggen i det fett som är kvar i pannan, tillsätt mer om det mesta dragits in i auberginen. Bräck skinkskivorna i en torr, het stekpanna ca 10 sekunder per sida. Servera med en grönsallad med olivolja och vinäger över. Ketchup och majonnäs smakar också gott till. Den här utsikten har vi njutit av i en veck...
Valnötskakor LCHF
2016-08-07 07:00:00
 Glutenfria valnötskakor ca 15 st 4 dl grovhackade valnötter 2 ägg 50 g / ½ dl smält smör ½ dl sesamfrön 1 msk fiberhusk ca 1 krm salt Garnering: Uppvispad äggvita Svartkummin eller vallmofrön Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar. Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt. Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme. Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter. Vill du hellre ha kakor med mer smak av kaffebröd, byt ut saltet mot ½-1 msk honung/björksocker/sukrin och smaksätt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver. Jag bakade kakorna till en ostbricka när vi var i Turkiet, där använde jag pinjehonung. Här kan du läsa vad Kostdoktorn ansåg om honung i ett av mina LCHF-recept.
Kantareller med zucchini
2016-08-06 07:00:00
Smörstekta kantareller med zucchini 2 port 2 dl rensade, grovhackade kantareller 1 dl tärnad zucchini 50 g smör Salt och lite peppar 2 bitar lax, helst viltfångad chumlax/pinklax Bryn smöret lätt. Stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det hela fått lite färg. Krydda lätt med salt och peppar. Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti. Då är den som saftigast och godast. Servera med extra smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.
Kräftor med hemgjord majonnäs
2016-08-05 07:00:00
Kräftor kräva dessa såser… Vad är väl svenskare än en kräftskiva en ljummen sensommarkväll. Med goda såser till blir det en mycket bra LCHF-middag, men var försiktig med dryckerna till om du äter så här för hälsan och vikten? Hemlagad majonnäs ca 6 port 2 äggulor 1½ tsk osötad senap ½-1 krm salt Lite vitpeppar 1 tsk vit balsamvinäger Några droppar Worcestershiresauce 2 dl neutral rapsolja Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan. Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat. Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke, det ger bra träning Krydda med vitpeppar och Worcestersauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen. Här hittar du recept på Rhode Islandsås och mitt valnötsbröd.
Syrlig grönsaksröra
2016-08-04 07:00:00
Syrligt grönsaksfräs 2 port 4 dl finstrimlad mangold, rödbetsblast, grönkål eller svartkål 2 schalottenlökar 3-4 msk smör, kokosolja eller ankfett 1 msk äppelcidervinäger Salt och peppar Skär löken i tunna klyftor. Hetta upp stekfettet och fräs löken ett par minuter utan att den får färg. Tillsätt det finstrimlade gröna och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger. Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till sylta istället för inlagda rödbetor. Här hittar du recept på min hemgjorda kalvsylta. Ankfett – Graisse de Canard… Svartkål… Trollslända…
Tomatsallad med ädelost
2016-08-03 07:00:00
Ädel tomatsallad 2 port 100 g ädelost/Roquefort 6-8 cocktailtomater 5 cm purjolök 1 avocado 1 msk hackad timjan Några skivor kålrabbi Olivolja och äppelcidervinäger Skär tomaterna i klyftor och strimla purjon fint. Lägg upp i skål eller direkt på tallrik. Smula osten över och strö på purjo och timjan. Ringla generöst med en god olivolja över och avsluta med lite vinäger. Skivad avocado, kålrabbi och en klick aioli smakar gott till. Servera tillsammans med varmrökt makrill eller någon annan rökt fisk. Ta med maten ut på picknick och njut av sommaren.  
Sommarfrukostar
2016-08-02 07:00:00
Sommarnjutning Idag får du några bildtips på olika frukostar fyllda med Omega-3. Passa på att äta frukosten ute nu i dessa ljuva sommartider, så laddar du ned en extrados av D-vitamin också Klicka på bilderna så kommer du till recepten.
Köttfärssås med basilika till LCHF-picknick
2016-08-01 06:10:00
Köttfärssås med sasilika 2 port 250 g köttfärs från gräsbetande djur 1 finhackad gul lök 1 dl tärnad zucchini 1 tärnad tomat 50 g smör 1 dl pesto rosso 2 msk ajvar 1 dl grädde/kokosgrädde Salt och svartpeppar 2 msk hackad basilika Fräs de hackade grönsakerna i smöret några minuter. Rör ner köttfärsen och finfördela med sleven. Krydda med salt och peppar och låt steka med en stund. Blanda ner pesto, ajvar och grädde. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 45-60 minuter, rör då och då. Smaka av om det behövs mer kryddor. Ta från värmen och rör ner den hackade basilikan. Köttfärssåsen är mycket god att äta kall på en picknick, vill du hellre äta den varm så kan du ta med den i mattermos eller Wonderbag.
Mina bästa kesoplättar
2016-07-31 07:00:00
Söndagsbrunch Idag får du som ett gott frukost/kvällsmålstips ett av mina äldsta recept, kesoplättar med sommarens bär. De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, något jag inte gillar. Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet och ett gott tuggmotstånd. Kesoplättar 2 port 2 ägg ½ dl keso ½ dl grädde 2 msk psylliumfrön 2 msk fibrex 2 msk sesamfrön 2 msk linfrö Salt Smör till stekning Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex. Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt. Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.
Parfait med smultron
2016-07-30 07:00:00
Smultronparfait 4-6 port 2 dl smultron 1½ dl grädde/kokosgrädde 2 äggulor 1-2 tsk honung, indiansocker, björksocker eller annan sötning ½ tsk vaniljpulver Mosa smultronen med en gaffel. Vispa grädden i en bunke, inte alltför tjock. Knäck gulorna i en annan bunke och vispa riktigt tjockt och krämigt med vald sötning och vanilj. Rör ner smultronen i äggkrämen. Blanda ner lite grädde och rör jämnt. Vänd försiktigt ner resten av grädden i äggsmeten. Häll upp i en form, täck med plast och frys in minst 4 timmar. Ta fram ur frysen en stund innan serveringen och låt tina lite i kylen. Sommarnjutning…
Ädelostgratinerad zucchini
2016-07-29 07:00:00
Ädelostgratinerad zucchini 2 port 1 liten Zucchini 2 dl grädde 1 dl crème fraiche 100 g ädelost 10 cm purjolök 2 msk smör 1 msk vardera av finhackad rosmarin och timjan Lite salt och peppar Skär zucchinin i bitar och strimla purjon. Bryn zucchinin i smör en stund, tillsätt purjon och låt den fräsa med utan att ta färg. Smula över ädelosten och häll över grädde och crème fraiche. Låt puttra till en krämig stuvning, smaka av med salt och peppar. Rör ner hackade örter och häll upp i en ugnsform. Gratinera i 10 min på 200°. Jag serverade zucchinin till vitlöksstekta champinjoner.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33311 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss