TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Krämig fisksoppa LCHF och Paleo
2016-05-26 07:00:00
Fisksoppa 2 port 200 g skinn och benfri lax eller annan fisk 2 dl blomkålsbuketter 2 dl zucchini i bitar 2 dl kokosgrädde ½ röd paprika i strimlor 2 msk kokosolja/smör 1 msk riven ingefära 1 msk curry 1 tsk chiliflingor 1 dl vatten 1 msk pressad citron Salt Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter. Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna. Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron. Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.
Biff Greta på mitt sätt
2016-05-25 07:00:00
Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Biff Greta 2 port 200 g ryggbiff eller oxfilé 1 gul lök 2 äggulor 2 tsk Dijonsenap 1 tsk grovkornig, osötad senap ½ tsk Worcestershiresauce Salt och peppar 3 msk smör till stekning 1 palsternacka Skär biffen i små tärningar och hacka löken. Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester. Krydda ordentligt med salt och peppar. Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund. Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör. Krydda lätt med salt och peppar. Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet. Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till. Lägg upp på tallrik med palsternackan. Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, det smakar ungefär som rucola.  
Snabb och läcker fiskgratäng
2016-05-24 07:00:00
Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när värmen börjar hitta hit igen. Då är den här rätten väldigt bra att ta till. Riktigt god är den också Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten. Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form. Strö strimlad purjo och timjan över. Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel. Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten. Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm. Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpakärnor, citron och kallpressad olivolja. Hemlagad makrill i tomat…  
Stekt fläsk med löksås
2016-05-23 07:00:00
Löksås till stekt sidfläsk 2 port 2 röda lökar 2 dl grädde/kokosgrädde 1 dl steksky från fläsket 3 msk smör 1 tsk äppelcidervinäger Salt och peppar 300 g sidläsk, färskt eller rimmat Smör till stekning Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg. Häll på vinäger, krydda med salt och peppar. Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak. Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg. Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk. Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong). Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar. Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli. Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.
Mitt populära valnötsbröd
2016-05-22 07:00:00
Mitt allra bästa mjuka bröd Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd. Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex. Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, det har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan. Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk… Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger. Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna. Valnötsbröd 6 ägg 250 g kesella eller kokosgrädde 150 g valnötter 100 g smör eller kokosolja 2 dl mandelmjöl 2 dl pofiber ½ dl fiberhusk ½ dl linfrön 2-3 msk brödkryddor 2 msk äppelcidervinäger 2 tsk bakpulver ca 1-...
Min Tallriksmodell kontra Livsmedelsverkets
2016-05-21 14:27:00
Livsmedelsverkets Tallriksmodell… Var är fettet, SLV? Häromdagen lanserade Livsmedelsverket sin nya tallriksmodell. Nu trodde jag och många att det äntligen skulle bli en modell som man kan äta och leva med i många år, om man vill få ett hälsosammare liv. Tyvärr, det blev besvikelse igen, i dubbel bemärkelse… De har nämligen skapat två olika tallriksmodeller den här gången, en för de som har ett aktivt liv och en för de som av olika anledningar inte rör sig så mycket. Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller… Tallrikarna består båda av protein i form av kött, fisk, ägg, bönor, tofu, m.m. Kolhydraterna är rikt representerade via bröd, potatis, pasta, ris, rotfrukter och grönsaker. Men den essentiella, livsnödvändiga, komponenten fett lyser med sin frånvaro på båda tallriksmodellerna. Visst får vi i oss en del fett via kött, fisk och ägg, men enligt de bilder som SLV låter illustrera sin syn på hur vi bör äta, så skulle jag vara hungrig bara ett par timmar efter ma...
Ädelostcrème
2016-05-21 07:00:00
Ädelostcrème 2-3 port 2 dl ädelost eller Roquefort i bitar ½ dl crème fraiche 1 tsk äppelcidervinäger Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt och peppar Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas. Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi från Skärvångens Bymejeri. Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten. För fler grilltips, ta gärna en titt på gårdagens inlägg om coleslaw eller här i ett inlägg om marinerade revbensspjäll, där jag länkar till 20 grilltips. Jag blir förstås väldigt glad om du vill stötta mitt receptskrivande genom att köpa min Grillkokbok.
Coleslaw till grillat
2016-05-20 07:00:00
Coleslaw med ajvar 2 port 3 dl finstrimlad vitkål 1 liten, riven morot ½ dl strimlad purjolök 2 msk crème fraiche/kokosgrädde 2 msk majonnäs 2 msk ajvar ½ tsk äppelcidervinäger Salt och peppar Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar. Lägg ner vitkål, morot och purjo i en bunke, krama lite med fingrarna så blir det saftigare. Blanda ner såsen och smaka av om du vill ha mer syra eller sälta. På bilden har jag grillad kyckling, men coleslaw passar förstås även till fläskkarré, souvlaki, entrecôte och många andra grillrätter. Du hittar mängder med fler tips inför sommarens grillningar i min kokbok Grillmat LCHF. Spare Ribs från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Stuvning och soppa på nässlor
2016-05-19 07:00:00
Gräddstuvade nässlor 2 port 1 liter nyplockade nässlor 10 cm av det vita på en purjolök 2 dl grädde/kokosgrädde 3 msk smör 1 tsk äppelcidervinäger Salt och peppar Skölj och rensa nässlorna från småskräp. Förväll dem i 2 dl lätt saltat vatten i 5 minuter. Häll av spadet genom en sil, men spara det till soppa. Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt. Fräs i smöret ett par minuter utan att purjon tar färg. Krydda och häll på vinägern, låt den koka in. Häll på grädden, koka upp och låt småputtra på svag värme tills stuvningen tjocknar. Vill du göra receptet som soppa så tillsätt förvällningsvattnet och 2 dl kycklingbuljong och låt koka upp. Ett matigt och proteinrikt äggbröd passar fint som tillbehör till soppan. På bilden nedan serverade jag nässelstuvningen till foliebakad öring, klicka på bilden så kommer du till receptet på den.
Biffwok med champinjoner och vitkål
2016-05-18 07:00:00
Strimlad biff med champinjoner 2 port 400 g lövbiff 8 kastanjechampinjoner 3 dl strimlad vitkål ½ gul lök ½ gul paprika 25 g smör 2 msk kokosolja 1 tsk mald koriander Salt och chiliflingor efter smak Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda med salt, chili och koriander. Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor. Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat. Tomatsås, majonnäs och smör blev gott till. Här nedan några bilder från helgens skogspromenader i ett vårkyligt men fagert Jämtland.
Ugnsstekt sill med purjolökssås
2016-05-17 07:00:00
Stekt sill med purjolökssås 2 port 4 urvattnade filéer norsk saltsill 3 dl strimlad purjolök 3 dl grädde/kokosgrädde 2+2 msk smör Salt och peppar Riven muskot 1-2 majrovor Strimla purjolöken i centimetertjocka, sned skivor. Skölj ordentligt, låt rinna av och bryn försiktigt i smör. Krydda med lite salt men var försiktig eftersom sillen är salt. Krydda även med peppar och muskot. Häll på grädden och låt såsen koka tills den tjocknat lite, ca 10-15 minuter. Häll purjolökssåsen i en ugnsfast form, lägg de avtorkade sillfiléerna över. Lägg några små skivor smör på sillen och grädda i ugnen på 225° i ca 20 minuter. Koka under tiden skivor av majrovan mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i en klick smör. Servera sillen med majrovan och en klick sockerfri lingonsylt.
LCHF för seniorer på iTunes i engelsk version
2016-05-16 21:36:00
E-bok LCHF Hittade just mina kokböcker på engelska på iTunes, roligt att de spridit sig även dit Så nu kan alla Mac-användare som vill, läsa min och Annika Dahlqvists kokbok ”Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging” (LCHF för seniorer). Jag och Annika försöker hitta ett förlag som vill trycka den svenska versionen på nytt men har ännu inte fått något napp. Hjälp gärna till att sprida e-boken till dina vänner, så kanske det ger så mycket inkomster så vi får möjlighet att betala för en nytryckning själva via Books on Demand eller liknande. Känner du någon som har ett förlag som vill trycka vår bok så hör gärna av dig? Laxbakelse från LCHF för seniorer… Foto Mikael Eriksson
Prinskorv med gröna bönor i tomatsås
2016-05-16 07:00:00
Gröna bönor i tomat 2 port 1 paket frysta haricot verts/gröna bönor à 250 g ½ burk krossade tomater 1 vitlöksklyfta 1 liten, gul lök 50 g smör 1 tsk balsamvinäger 1 tsk smulad oregano 1 krm Worcestershiresauce Salt och svartpeppar Tina bönorna, skär dem i mindre bitar och fräs dem i smöret tillsammans med finhackad lök och vitlök. Krydda och låt puttra några minuter. Rör ner de krossade tomaterna i böngrytan, låt koka upp. Tillsätt vinäger, Worcestersås och kryddor. Koka på svag värme i ca 10-20 min så det tjocknar och du tycker att bönorna blir lagom mjuka. Servera till stekt prinskorv och ägg.
Het buljongdryck och om benbuljong i Expressen
2016-05-15 07:10:00
Trendig dryck Har du liksom jag (och många andra) problem med stela och värkande leder då och då? Testa då ett helt naturligt botemedel, börja drick benbuljong. Just nu uppmärksammas buljongen över hela världen, i New York har särskilda buljongcaféer öppnat, så där ses folk gå omkring med en mugg rykande buljong på gatorna, istället för den vanliga latten. Näringsrik buljongdryck 1 port 1½ dl kokande vatten ½ dl kyckling/kalvbuljong 2 tsk kokosolja Havssalt, örtsalt eller supersalt efter smak Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer. Du kan också bara röra ner kokosoljan i drycken som på bilden nedan, men akta dig då så du inte bränner dig på den heta buljongen. Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg. Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmeja, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter. Så här enkelt får du ett riktigt näringsrikt och värmande mellanmål eller frukostdryck, dessutom ett väldigt gott sätt att få i sig den nyttiga kokoso...
Om sötningsmedel, sockerfri kokbok och tomattips
2016-05-15 07:00:00
Ett sockerfriare liv Som många vet så har jag aldrig varit en vän av sötningsmedel som sukrin och stevia, erythritol och steviolglykosider. Fick en bra bekräftelse på varför förra veckan när jag provade Heinz ketchup 50%, sötad med just stevia. Jag har alltid upplevt steviasmaken som metallisk och bitter, när jag använde den här ketchupen så fick jag en stickande metallsmak i munnen som satt kvar i flera timmar. Jag provade 3 gånger, för att vara säker på att det inte var något annat i maten som orsakade den obehagliga smaken. Samma resultat varje gång? Läs mer om sötningsmedel här på Kostdoktorn ? Tips ? Sötningsmedel är inte din vän. Vill du laga enkel vardagsmat helt utan socker och sötningsmedel så rekommenderar jag Monique Le Roux Forslunds (Lifezone) bok Lär dig leva sockerfritt. Boken innehåller mängder med lättlagade recept för hela familjen med många vackra foton till, så det finns gott om inspiration till hur du lever ett sockerfritt liv. Här hittar du recept på min socke...
Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom
2016-05-13 07:00:00
Hamburgare 4 port 500 g gräsbetesfärs 2-3 msk smör till stekning Salt och peppar Forma färsen till fyra hamburgare och platta till. Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar. Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare. Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet. Hamburgerbröd 4 små 2 ägg 3 msk mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 2 msk kokosolja 1 msk sesamfrön + lite till garnering ½ msk fiberhusk ½ tsk bakpulver ca 1 krm salt Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan. Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar. Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 1...
Internationella Fibromyalgidagen
2016-05-12 18:14:00
Uppmärksamma Fibromyalgi Idag är det Internationella Fibromyalgidagen, en dag för att uppmärksamma ett svårt sjukdomstillstånd som drabbar många runtom i världen. 90% av de diagnosticerade är kvinnor, men det finns ett stort mörkertal bland männen, deras symptom sätts ofta inte i samband med Fibromyalgi av vården. Jag fick min diagnos för drygt 10 år sedan, efter flera år med kronisk värk efter en ryggskada och efterföljande steloperation. Som många känner till vid det här laget så har övergången till glutenfri LCHF för 7 år sen gjort väldigt mycket för min hälsa. Då hade jag lyssnat på en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist, hon hade blivit symptomfri från sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF. Så jag la om kosten dagen efter och blev mycket snabbt bättre, från både värk och trötthet. En lite kontroversiell tanke att föra fram har jag fått erfara genom åren. En del med Fibromyalgi har reagerat negativt på att kosten skulle kunna hjälpa och att det då inte är det jag lider av. Jag har ...
Avocadosoppa
2016-05-12 07:00:00
Snabblagad avocadosoppa 2 port 2 välmogna avocado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer. Häll på grädde och kryddor.  Vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger. Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja. Smaka av om soppan har lagom sälta och syra. Servera med rostat bröd. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden. Den smakar väldigt bra till fisk, skaldjur och kyckling.
Kokt köttkorv med blomkålsmos
2016-05-11 07:00:00
Kokt köttkorv 2 port 4-6 råa korvar, jag hade lammkorv 8 vitpepparkorn 2 lagerblad 1 lök 1 msk salt Vatten så det täcker korven Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt. Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är. Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter. Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port 3-4 dl kokt blomkål i små buketter 1 dl strimlad purjolök 2 msk smör 1 msk fransk senap 2 ägg Salt och peppar Mixa den kokta, avrunna blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen. Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med salt och peppar. Servera till den kokta korven. Jag tillsatte ägg till moset så det skulle bli en mer mättande måltid men du kan hoppa över dem om du vill och ta lite mer smör istället. Här hittar du gult blomkålsmos från bloggens b...
Kolhydrathalten i mitt glutenfria LCHF-fröknäcke/frökex
2016-05-10 12:38:00
Lågkolhydratkex Jag får titt som tätt frågor om hur många kolhydrater mitt glutenfria LCHF-fröknäcke innehåller. Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, klicka dig in via länken så kan du se var de finns att köpa. Här nedan ser du energifördelningen i kexen: Näringsberäkning 100g enligt SLV  Protein 19,1 g Kolhydrater 5,8 g Fett 57,7 g Energi 2587 kj 618 kcal Näringsberäkning 1 kex, 7,5g enligt SLV Protein 1,43 g Kolhydrater 0,44 g Fett 4,33 g Energi 194 kj 46 kcal
Grönsakspytt till stekt fisk
2016-05-10 07:00:00
Röding med grönsakspytt 1 port 1 röding eller annan god fisk ca 250-300 g med ben Salt och peppar Smör till stekning Pytt 1 dl aubergine i bitar 2 cocktailtomater i bitar ½ dl gul paprika i strimlor 2 msk strimlad purjolök 2 msk smör/kokosolja Chiliflingor Salt Bryn kokosolja/smör, lägg i auberginen och låt den få färg runtom. Krydda med salt och chili. Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter inte för länge för då blir de mosiga. Krydda fisken väl både in- och utvändigt. Stek den i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida. Dra stekpannan åt sidan och låt fisken steka klart på eftervärmen en stund. Servera fisken med en grönsallad och aioli. På bilden nedan ser du aioli och majonnäs från min kokbok Grillmat LCHF. Där hittar du mängder med goda tillbehör, grilltips, sallader och drycker till sommarens grillfester. Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris. Här hittar du den engelska versionen Low Carb High Fat Barbecue. Aioli och majo...
Frittata med nässlor
2016-05-09 07:00:00
Nässelfrittata 1 port 2 ägg 1 dl förvällda nässelskott 1 dl grovrivna morötter 50 g rökt kött, jag hade renhjärta 2 msk smör Salt och peppar Bryn de rivna morötterna i en liten stekpanna som tål ugnsvärme. Salta och peppra. Skär det rökta köttet i små tärningar och grovhacka nässlorna. Vänd ner kött och nässlor i morötterna och låt fräsa en liten stund. Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt. Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter. Frittatan är även god kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas. Så här förväller du nässlor: Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren. Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag. Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i små påsar.
Söndagsbrunch med Omega-3
2016-05-08 07:00:00
Istället för bacon och ägg Många LCHF-are börjar dagen med bacon och ägg. Visst är det gott, men för att få balans mellan Omega-3 och Omega-6 så är det bra att stoppa in lite mer av fisk och skaldjur i den dagliga maten. Läs mer om den balansen här på Kostdoktorn. Här får du tips på ett riktigt gott alternativ till baconbrunchen. Äggsallad 1 port 1-2 kokta ägg ½ dl tärnad röd och grön paprika 2 msk majonnäs ½ msk finhackad timjan Flingsalt Skär ägget i tärningar. Blanda majonnäsen med paprika och timjan. Vänd försiktigt ner ägghacket och lite smulat flingsalt. Servera äggsalladen till rökta musslor. Oliver, paprikaringar, bladpersilja och spröda frökex till. Frökexen bakar Huså Bröd efter min receptidé, läs mer på deras hemsida var du kan köpa dem. Gillar du inte musslor så är salladen förstås god ihop med räkor, rökt lax, makrill eller sardiner också.  
Picknick i vårsolen
2016-05-07 07:05:00
Picknick vid Ulvsundasjön och T/S Constantia… Utemat Nu har äntligen vårvärmen kommit, så häromdagen blev det picknickpremiär. Jag är mycket i Stockholm hos Lennart nu, det är en fantastisk stad inte minst när det gäller att erbjuda fina oaser för en måltid i det fria. Här tog vi en promenad längs Ulvsundasjön och njöt av vårsolen och en fräsch kycklingsallad med vacker utsikt vid skonerten Constantia. Rimmad kyckling 2 port 1 kycklingbröst med skinn à 150 g 1 msk salt 1 tsk paprikapulver Strö salt och paprika jämnt över kycklingen. Lägg i en påse i kylen över natten, gärna längre. Vänd några gånger under tiden. Stek kycklingen 10 minuter i rejält med smör, vänd flera gånger så inte paprikan bränns. Stäng av värmen och låt bröstet ligga kvar med lock eller folie över en stund, för att värmen ska fördelas i köttet. Skär sen bröstet i sneda skivor. Jag tog med kycklingen på picknicken när den var helt nystekt. Wonderbag på picknick… Jag fraktade kycklingen i en matlåda ...
Fried rice på blomkål med kyckling och räkor
2016-05-07 07:00:00
Fried Rice LCHF 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparen fint. Vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter. Krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida. Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor. Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök. Krydda med salt, limesaft och soja. Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut. Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans. Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime. En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.
Svampsoppa med knaperstekt bacon
2016-05-05 07:00:00
Svampsoppa 2 port 2 dl hackad blandsvamp ½ liten gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk smör Salt och peppar 1-2 tsk pressad citron 2 dl kycklingbuljong 2 dl grädde/kokosgrädde 2 msk finhackad gräslök 1 msk hackad timjan ½ dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök. Krydda med salt, peppar och citronsaft. Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning. Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden. Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga. Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra. Servera soppan med baconströssel och lite extra örter. Blandsvamp
Currykål
2016-05-04 07:00:00
Currykål 2 port 5 dl strimlad, färsk vitkål 1 strimlad, gul lök ½ strimlad, röd paprika 2 msk kokosolja ca 1 tsk curry 1 tsk äppelcidervinäger Chiliflingor Salt Hetta upp kokosoljan och häll ner vitkål och lök, fräs ett par minuter utan att det får så mycket färg. Tillsätt paprika, curry och chiliflingor. Fräs nån minut till, smaksätt med vinäger och salt. Smaka av om du vill ha mer hetta från curryn. Servera till kyckling, korv, fläskkött, köttbullar eller fisk. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept med gräddstuvad vitkål med curry.
Snabblagad torsk i tomatsås
2016-05-03 07:00:00
Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra eller ajvar 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano. Jag använder sällan micro, men den här rätten gjorde jag i ett litet hotellkök på Mallorca förra våren. Kör fisken på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna. Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr. I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten. Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken. Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver. Vanligt smör i skivor till, så ...
Rosépepparbiffar LCHF och Paleo
2016-05-02 07:00:00
Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen. Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar. Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem. Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga. Röd grönsaksröra 2 port 8 cocktailtomater 1 röd paprika 1 liten rödlök 2 msk smör 2 msk finhackad, färsk timjan 2 tsk balsamvinäger Salt och peppar Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar. Hacka rödlöken fint. Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg. Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan. Låt allt bli varmt. Servera till biffarna och stekt zucchini. Ett brynt ...
LCHF vid NPF, som ADHD, ADD, Asperger och Autism
2016-05-01 10:42:00
Mat som medicin Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund. Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost. Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin? ”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ?Lchf-Tips, pepp och recept!? om min son som har ADD  och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort. Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD. Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33234 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss