TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Citronmarinerade kycklingspett
2016-06-25 07:00:00
Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port 1 kg färskt kycklingbröst 1 dl olivolja Skal och saft av 1 ekologisk citron 2 msk tamarisoya 2 msk honung eller annan sötma om man så vill 1 tsk chiliflingor Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt. Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden. Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett. Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar. Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad. En morotssallad gjorde jag på späda morötter, strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor. Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till. ...
Midsommardessert – Vaniljparfait med jordgubbar
2016-06-24 07:00:00
Midsommarnjutning En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet. Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar. Jag äter väldigt sällan socker och mjölkprodukter i min vardag, men nån gång till fest så är det här favoriten. Vaniljparfait 4 port 1½ dl vispgrädde 2 äggulor ½ msk honung eller valfri sötning 1 krm äkta vaniljpulver Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt. Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len. Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt. Häll upp i små skålar, glas eller koppar. Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer. Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället. Jag firar Midsommar i Stockholm, köpte igår ekologiska jordgubbar på Par...
Spröda frökex med laxröra
2016-06-23 07:00:00
Laxröra 4 port 150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring 1 dl majonnäs 1 dl finhackad paprika 2 msk hackad citronmeliss 1 msk hackad gräslök 1 msk pressad citron Salt och peppar Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning. Ställ i kylen så den stabiliseras en timme. Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten. Lägg äggen på Spröda frökex eller gurkskivor.  
Matjesmousse
2016-06-22 07:00:00
Midsommarklassiker Den här matjesmoussen har en given plats på midsommarbuffén. Vill du istället göra en matjestårta som den man gör på kavring, så mixa några skivor av mitt valnötsbröd och smaksätt gärna med lite stött anis och kummin. Blanda ca 2 dl brödsmulor med 50 g smält smör och tryck ut i en mindre pajform klädd med plastfilm och häll den nygjorda moussen ovanpå. Ställ i kyl några timmar att stelna och garnera sen till exempel med tunna skivor av rädisor som du lägger i en cirkel runt och strö hackad gräslök i mitten. Matjesmousse 1 burk matjessill à 200 g 1 dl crème fraiche 1 dl grädde ½ dl färskost 1 dl finhackad gräslök 2 gelatinblad 2 msk sillspad Salt och peppar Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama ur och smält på svag värme i sillspadet. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök, kryddor och rör ner sillbitarna. Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det med resten. Då minskar r...
Silltips till Midsommar
2016-06-21 07:00:00
Sillinläggningstips Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna. I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning. Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten. Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här. För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker. Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar. Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna. Vitlökssill med örter 2 hela, inlagda sillfiléer 1 dl crème fraiche/kokosgrädde ½ dl majonnäs ½ pressad citron 2 rivna vitlöksklyftor 2 msk finhackad gräslök 2 msk finhackad persilja Någr...
Omelett med fetaost och nässlor
2016-06-20 07:00:00
Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar för de bränns mer när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar. Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten. Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken. Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade. Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan. När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden. Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.
Allergivänligt fröbröd med soltorkade tomater
2016-06-19 07:00:00
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo… Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel. Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön. Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja. Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi. Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker. Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter. Fröbröd med soltorkade tomater och timjan 6 stora ägg 2 dl hett vatten 10 soltorkade tomater 2 dl pumpakärnor 1 dl linfrön 1 dl sesamfrön ½ dl kokosolja ½ dl tahini, sesampasta ½ dl finhackad timjan ½ dl svartkummin, Nigella Sativa 2 msk vallmofrön 1 tsk salt Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket. Rör ner kokosolja, tahini, timjan och ...
Rosépepparsås
2016-06-18 07:00:00
Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter. Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar. Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen. Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör. Strö lite extra rosépeppar över.
Gubbesallad med basilika
2016-06-17 07:00:00
Jordgubbar marinerade med basilika Jordgubbstider Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar. Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé. Jordgubbssallad med basilika 4 port 250 g jordgubbar ½ dl strimlad basilika 3 msk mild olivolja 1 msk vit balsamvinäger Flingsalt Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt. Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål. Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram. Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Räksallad med mozzarella och örtsås
2016-06-16 07:00:00
Sommarsallad Nu i sommartider har jag bytt ut torsdagssoppan mot matiga sallader. Perfekt mat att ta med på en picknick i en minivariant av Wonderbag, som håller kyla lika bra som värme. Här nedan en bild från Kreta, där jag hade en sallad och bubbelvatten med till stranden i bagen. Salladen och drycken höll sig kalla ända från tidig morgon fram till lunch trots att det var riktigt varmt. Sallad med räkor och mozzarella 1 port 100 g skalade räkor 50 g Mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar. Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja. Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten. Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid. Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö ...
Aioli på mitt sätt
2016-06-15 07:00:00
Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson LCHF-tillbehör Aioli är en av våra mest klassiska och användbara såser. Här får du den i min tappning. Du kan använda den som bas och smaksätta med till exempel saffran, chili eller örter. Aiolin finns även med i min kokbok Grillmat LCHF, köp den gärna om du vill vara med och sponsra mitt fortsatta receptskrivande? Upptäckte att den klättrat upp på Bokus-topplistan över mest sålda kokböcker igen, 3 år efter utgivningen. Den låg på plats #4 förra veckan och #12 den här. Trenden i år är annars Vego, både som grillat och annat, butikshyllorna formligen svämmar över av grönsakskokböcker. Gillar du grönt, men på LCHF-vis, ja då finns massor av sånt i den här boken. Här finns den på engelska på Amazon, tipsa gärna vidare om du har vänner utomlands Aioli 3 äggulor 3 klyftor vitlök 1½ dl mild olivolja 1½ dl neutral rapsolja ½ pressad citron 1½-2 krm salt Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål. T...
Lättlagad lax med grönsaksfräs
2016-06-14 07:00:00
Snabbmat På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat. Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge. Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port 2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad 1 liten, gul lök ½ äpple ½ paprika 2 msk sesamfrön 2 msk kokosolja 2+2 msk smör ½ pressad citron Salt och peppar Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar. Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket. Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg. Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt. Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt. Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.
Sallad med grillad karré och fetaost
2016-06-13 07:00:00
Värmande sallad En stående favorit hos mig på sommaren är att göra en mix av en varmrätt och en sallad. Köttet eller fisken gör att den mättar ordentligt, grönsaker och örter ger mängder av nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Här har jag använt en kvarbliven skiva grillad karré. Varm sommarsallad 1 port En skiva grillad fläskkarré 1 liten, gul lök 2 msk smör Några droppar Worcestershiresauce Salt och peppar Till salladen 5-6 blad ekbladssallad ½ strimlad röd paprika 50 g fetaost Färsk timjan och bladpersilja Kallpressad olivolja och balsamvinäger Flingsalt Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda. Lägg upp salladsblad runt en tallrik och lägg upp köttet i mitten, med strimlad paprika och smulad fårost runtom. Garnera med färska örter, lite flingsalt och ringla generöst med olja och vinäger över.
Glutenfri formfranska LCHF och Paleo
2016-06-12 07:00:00
Söndagsbrödet Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd. Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta. Formfranska 8 ägg 1 burk kokosmjölk à 4 dl 2 dl kokosnötmjöl 2 dl mandelmjöl 1 dl kokosolja 1 dl sesamfrön 2 msk fiberhusk 2 msk äppelcidervinäger 2-3 tsk salt Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen. Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet. Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter. Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º. Rör om i smeten och häll den i formen,...
Fyllda rullar av rostbiff
2016-06-11 07:00:00
Picknickmat Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost. Du kan också använd rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl. Fyllda rostbiffrullar 2 port 200 g skivad rostbiff 1 finhackad avocado 1 dl keso 2 msk crème fraiche eller majonnäs 2 msk fintärnat äpple 5 cm strimlad purjolök ½ tsk äppelcidervinäger Salt och svartpeppar Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda. Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop. Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avocado, cocktailtomater, gurka och purjolök. Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.
Citronsås till grillmaten
2016-06-10 05:20:00
Sommarfavorit Den här syrliga såsen tillhör mina absoluta sommarfavoriter. Citronsås passar fint både till grillade skaldjur och fisk, men passar utmärkt även till många vegetariska rätter som den här grönsakspatén och till kycklingspett. För fler grilltips, ta gärna en närmare titt i min kokbok Grillmat LCHF här på Smakprov.se så får du 3 gratisrecept, bland annat grillade pilgrimsmusslor. Vill du sen köpa boken så hittar du den här på Adlibris och Bokus, där den och mina andra kokböcker även finns på engelska. Citronsås 2-3 port 1 dl majonnäs ½ dl crème fraiche eller kokosgrädde ½ dl hackad citronmeliss 2 msk finhackad gul paprika Rivet skal och saft från ½ ekologisk citron ½ tsk ekologisk citronpeppar Flingsalt Vispa samman majonnäs och crème fraiche. Rör ner citronmeliss, paprika och citron. Smaka av med flingsalt och citronpeppar. Låt stå kallt en timme, så utvecklas smaken bättre. Servera såsen till grillade, ekologiska tigerräkor eller stora grönlandsräkor.
Smakrik köttfärssås
2016-06-09 07:00:00
Storkok Passa på att laga en ordentlig laddning köttfärssås och stoppa i frysen att ta fram dagar när du hellre ligger på stranden än står vid spisen. Köttfärssåsen är också god att ha som fyllning i en glutenfri paj eller i varma smörgåsar, perfekt picknickmat till sommarens utflykter. Köttfärssås 6-8 port 750 g köttfärs 10 soltorkade tomater 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2  morötter 50 g smör 2 dl buljong 1 dl ketchup ev 1 dl rödvin 1 msk oregano 1 msk krossade korianderfrön 1 msk paprikapulver Salt och svartpeppar Blötlägg tomaterna en halvtimme i lite hett vatten, skär dem sen i mindre bitar. Spara blötläggningsvattnet till att späda köttfärssåsen. Hacka löken och riv morötterna grovt. Smält smöret i en gryta och bryn färsen. Krydda med salt och peppar. Rör ner löken och låt den fräsa med en stund. Rör sen ner morot och tomater, låt puttra tio minuter. Häll så på buljong, ketchup och kryddor. Koka upp och låt sen småputtra i 1 timme. Rör då och då, späd med lite vatten om såsen ...
Fräsch zucchinisallad
2016-06-08 07:00:00
Zucchinisallad 2 port 2 dl tärnad zucchini 2 msk smör/kokosolja ½ tsk vit balsamvinäger Salt och svartpeppar Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg. Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna. Blanda med: 1 dl majonnäs 1 dl strimlad sallad 1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om 1 tsk Dijonsenap Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar. Servera till all slags grillat, annars är salladen också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling. Det här receptet hittar du i en lite annan variant i min kokbok Grillmat LCHF. Nu har även det senaste numret av Expressens Allt om LCHF hittat ut till prenumeranter och butiker. Där bidrar jag med klassiska sommarrecept från mina 3 kokböcker. Fotograf Mikael Eriksson har tagit alla bilder till artikeln.
Stuvad rödkål på nytt sätt
2016-06-07 07:00:00
Dillstuvad rödkål 2 port 3 dl strimlad rödkål 1 liten, gul lök i klyftor 3 msk smör/kokosolja 1 pressad citron 1 dl kokosgrädde 1 dl finhackad dill ½ dl majonnäs Salt och peppar Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg. Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosgrädde. Citronen tar effektivt kål på kokossmaken om du brukar ha svårt för den. Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat. Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde. Jag serverade rödkålen till varmrökt makrill och stekta champinjoner. I helgen var jag och besökte Smaka på Stockholm, Sveriges största matfestival. Riktigt roligt var det att se att min kokbok Grillmat LCHF var med i DN Mat & Dryck som exempel på kokböcker från nya matstjärnor. Jag är ju dessutom utbildad kock med många år i restaurangbranschen, till skillnad mot de flesta andra kokboksförfattare i...
Sommardrycker och insamling till Tidningen Matkärlek
2016-06-06 07:00:00
Gurkdrink från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson Läskande, kylda drycker Idag får du tips på några sockerfria och riktigt läskande drycker att svalka dig med i sommar. Bilderna i inlägget kommer från Grillmat LCHF och är tagna av Mikael Eriksson, som fotograferat alla mina kokböcker. Det ligger som du säkert förstår ett väldigt stort arbete bakom kulisserna att ta fram recept till kokböcker och tidningar. Sockerfri Sangria från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson Nu kan du och jag hjälpa till att stötta Tidningen Matkärlek med ett bidrag så den kan komma ut i handeln igen. Jag har i helgen satt in 300 kronor på deras konto på Kickstarter, då jag tycker det är viktigt att sockerfria och glutenfria LCHF/Paleo-recept sprids även genom tidningar och inte bara digitalt. Du kan själv välja om du vill skänka 50 kronor eller mer. Klicka på länken eller bilden så kommer du till insamlingen. När du bidrar är du också med i en tävling där du kan vinna Annes senaste kokbok Mera ...
Halloumibröd
2016-06-05 07:00:00
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo… Foto Mikael Eriksson Fröbröd med halloumi Söndagar är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd på söndagarna. Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken. En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater. Fröbröd med halloumi 8-12 st 3 äggvitor 2½ dl riven halloumi 1½ dl sesamfrön ½ dl linfrön 2 msk olivolja ca 1 krm salt Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt. Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet. Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper. 8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen. Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna. Reklam för Pias Websh...
Chilimarinad till grillad fläskkarré
2016-06-04 07:00:00
Chilimarinad till 1 kg fläskkarré 1 dl chilisås 1 dl olivolja 2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller 1 msk torkade örter 1 tsk paprikapulver 2 rivna vitlöksklyftor 1 msk tamarisoya 1 tsk Worcestershiresauce 1 liten finhackad, färsk chili. Peppar Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem. Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett. Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden. Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden. Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja. Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns. Vill du ha fler grilltips så har jag skrivit en hel kokbok om det heta ämnet, Grillmat LCHF.
Annorlunda sallad och pesto till grillat
2016-06-03 06:30:00
Sommarsallad med örter och citron Färsk, grovhackad vitkål Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja Späda svartvinbärsblad Späda maskrosblad Grovhackade cashewnötter Saft och skal från ekologisk citron Mild, kallpressad olivolja Flingsalt Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna. Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen. Surkålspesto 3 dl surkål 1 dl hackad persilja 1 dl mandelmjöl 1 dl riven, stark ost typ Västerbotten 2 rivna vitlöksklyftor Havssalt 2-3 dl kallpressad, mild olivolja Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa så den blir nästan slät. Tillsätt oljan, vill du ha en lösare pesto så tillsätt en större mängd olivolja. Vill du ha peston fast, så den går att ha som pålägg, så ta lite mindre. Smaka av så du får lagom sälta. Förvara peston i en burk i kylen, se till att den är ...
Souvlaki med tzatziki
2016-06-02 06:38:00
Souvlaki 2 port 300 g fläskfilé ½ pressad citron 2 msk olivolja 1-2 tsk torkad oregano Salt och peppar Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften. Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt. Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt. Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin. Tzatziki 2-3 port ½ gurka 1-2 vitlöksklyftor ½ tsk havssalt 1 dl grekisk yoghurt 1 msk olivolja ½ tsk pressad citron Peppar Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar. Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt. Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare. Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem. S...
Gratinerad fetaost
2016-06-01 07:00:00
  Ugnsbakad fetaost 4 port 200 g fetaost 2 spetspaprikor, röda eller gröna 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 tomater 3 msk smör 2 msk olivolja 2 tsk oregano 1 tsk timjan 1 tsk hackad rosmarin 1 kanelstång Saft av 1 citron Salt och chiliflingor Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme. Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak. Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen. Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran. Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter. Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.
Ljummen rödbetssallad och dillmajonnäs till smörstekt fisk
2016-05-31 07:00:00
Ljummen rödbetssallad 2 port 3 färska rödbetor 2 msk olivolja 2 msk äppelcidervinäger 1 msk Dijonsenap Flingsalt och peppar Koka rödbetorna mjuka i ca 30-40 minuter. Spola i kallt vatten och gnid av skalet. Blanda allt till dressingen och skär rödbetorna i klyftor. Blanda ner de varma rödbetorna försiktigt i dressingen och låt stå några timmar så smakerna tränger in. Vid serveringen värmer du dem bara några minuter i en kastrull på svag värme. Dillmajonnäs 1 dl majonnäs 1 dl finhackad dill 2 msk grädde/kokosgrädde ½ tsk äppelcidervinäger Salt och peppar Rör samman majonnäs och grädde, smaksätt med vinäger, salt och peppar. Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas. Servera rödbetor, dillmajonnäs och avocado till smörstekt eller grillad fisk. Vill du ha tips på marinader, kryddsmör, såser och annat gott till sommarens grillningar, så kan du läsa mer här om min kokbok Grillmat LCHF.
Somrig sallad med senapsdressing
2016-05-30 07:00:00
Somrig sallad 2 port 6-8 salladsblad 100 g ost, gärna vällagrad Några lättkokta broccolibuketter ½ grön paprika 5 cm purjolök 2 msk pumpakärnor Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss Några cocktailtomater Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar. Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor. Dela den kokta broccolin i mindre bitar. Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing. Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat. Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat. Senapsdressing 1 dl olivolja ½ dl vitvinsvinäger 2 msk Dijonsenap 1 krm paprikapulver Salt och peppar Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger. Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap. Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.
Mors Dags-bakelse
2016-05-29 07:40:00
Mandelmusslor 10-12 st 50 g kallt smör 2 dl mandelmjöl 2 tsk fiberhusk 1 ägg 1 msk honung, björksocker eller annan sötning 1 msk smält smör till formarna Dela smöret i små bitar. Rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning. Blanda sist ner ägget. Låt degen svälla 10 minuter i kylen. Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar. Grädda på 200° i 8-10 minuter. Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare: ?När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.? Receptet kommer från LCHF för seniorer, den är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska. Här hittar du Ecocaféets smörgåstårta för en lite matigare inledning på Morsdagsfirandet. Har din Mor allt hon kan önska sig redan, inklusive snälla barn? Då kan du ge en gåva till Tidningen Matkärlek istället, som genom en gräsrotskampa...
LCHF-wraps
2016-05-28 08:10:00
Fyllda wraps När jag jobbade på restaurang gjorde jag ofta tunnbrödsrullar med olika fyllningar som förrätt. Nu när jag lever utan gluten så får det bli en wrap, en 0melettrulle av ägg istället. Med psylliumfrön i smeten så blir de tunna omeletterna lätta att hantera och får ett gott tuggmotstånd. Du kan servera dem som en liten förrätt eller att ta med hela ut på picknick eller som färdkost på resa. Svep då in dem ordentligt i plastfilm och lägg gärna på ett salladsblad innan du fyller dem med röran. Du kan fylla wrapsen med allt möjligt. Till exempel med: Laxmousse Avocadoröra med ugnsstekt kyckling Sardiner mosade med avocado, örter och gurka. Rökt renstek i små tärningar, blandat med pepparrotsgrädde och purjolök. Sardeller med soltorkad tomat, vitlök och örter och gratinera den skivade rullen med Västerbottensost. Omelettrullar 5 små 1 ägg 3 äggvitor 1 dl grädde 1 msk psylliumfrön 1 krm salt Valnötsfyllning 10 grovhackade valnötskärnor ½ dl äpple i små tärningar (vid strikt LC...
Kycklinggryta med sting
2016-05-27 05:49:00
Solgul kycklinggryta 2 port 400 g kycklingbröst 3 dl strimlad vitkål 3 dl strimlad zucchini 1 dl färsk kokos i småbitar 1 dl kokosmjölk 2 msk finhackad ingefära 2 vitlöksklyftor 3-4 msk kokosolja 1 msk curry Salt och chiliflingor Lite limesaft eller vinäger Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor. Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål. I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg. Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor. En skvätt lime eller vinäger över sätter extra sting till rätten.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33261 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss