TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Lucka 9 – Ischokladtryffel
2016-12-09 07:00:00
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson Ischokladtryffel 100 g mörk choklad 85-90% 40 g kallpressad kokosolja 2 ekologiska äggulor 1 dl hjortron (eller andra bär) Lite smulat flingsalt Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme. Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt. Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen. Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare. Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin. Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad. Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten. Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen. Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta...
Lucka 7 – Tomtens müsli
2016-12-08 07:00:00
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt… Julmüsli Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt. Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan. Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter. Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten. Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt. Tomtens müsli 8-10 port 100 g valnötter 100 g pumpakärnor 50 g smör/kokosolja 2 msk sesamfrön 1 msk svartkummin 1 msk kanel ca ½- 1 krm himalayasalt ev lite sötning Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns. Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl. Låt sv...
Lucka 8 – Kalvsylta till jul
2016-12-08 07:00:00
Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo… Foto Mikael Eriksson Kalvsylta 1 kg kalvkött med ben 1 liter vatten + 1msk salt 1 gul lök 1 liten morot 8 vitpepparkorn 5 kryddpepparkorn 4 hela nejlikor 2 lagerblad Till den färdiga kalvsyltan 3 blad gelatin 1 msk ättikssprit 12% ½ tsk vitpeppar ev mer salt Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev. Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna. Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört. Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen. Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen. Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen...
Lucka 6 – Inlagd sill till jul
2016-12-06 07:00:00
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, när Tomten själv får välja… Min julsill Det här sillreceptet använde jag när jag jobbade på restaurang, men då med den mer klassiska inläggningslagen 1-2-3. Jag har dragit ner på sockerhalten i det här receptet och du som vill byter ut sockret mot den sötning du föredrar. Honung, sukrin eller björksocker fungerar att byta till i samma mängd. Jag använder inte stevia eftersom jag inte tycker om smaken, så använder du det som sötning så får du smaka dig fram till lagom mängd. Mindre sötning med socker/honung påverkar inte hållbarheten på inläggningen. Salt sill inlagd i ättikssprit behöver inte den höga halt socker för att hålla sig som vi vant oss vid. Däremot vet jag inte om sukrin, stevia eller björksocker kan ha nån annan kemisk påverkan på inläggningen, så där rekommenderar jag att du äter upp sillen inom nån vecka. Här på bloggen ?Mat med mera? hittar du en helt sockerfri, polsk sillinläggning. I våra östra grannländer används inte socker ...
En resa för själ och kropp
2016-12-05 14:54:00
Makrigialos, Kreta… Reklam för Harmoniresor.se Har du längtan efter en resa till en lugn och harmonisk plats i ett varmare land, som kan ge dig en nystart till ett hälsosammare liv för både själ och kropp? Då kan du följa med mig och Therese Renåker till Makrigialos på Kreta nästa höst. Stranden i Makrigialos… Vi har endast 2 platser kvar den 12 oktober från Arlanda, om du vill förverkliga din dröm. Gå in via länken så får du se vad vi erbjuder och andra detaljer kring boende och pris. http://www.harmoniresor.se/resan/ Aspros Potamos-dalen…
Lucka 5 – Julens rödkål
2016-12-05 07:00:00
Rödkål med svarta vinbär 6-10 port 500 g rödkål 4 skivor varmrökt sidfläsk 2 dl svarta vinbär 1 äpple 1 gul lök 2-3 msk smör 1-2 msk balsamvinäger 10 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn 10 nejlikor ca 2 tsk salt Skär rödkål, lök och fläsk i strimlor, jag tog dem inte så tunna. Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter. Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund. Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddorna och balsamvinäger. Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då. Smaka av om det behövs mer salt, kryddor eller vinäger. Jag serverade rödkålen till en basturökt fårlägg, den passar fint till mycket på julbordet. Den går bra att frysa och bara värma när det är dags för julmaten. Tomten har också börjat känna av julfeelingen så smått.
Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran
2016-12-04 07:00:00
Ostkaka med keso  2-4 port 3 ägg 1 dl keso ½ dl grädde 0,5 g saffran 1 nypa salt Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform. Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°. Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde. Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott. Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av. Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna. Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…
Lucka 3 – Julkryddad ischoklad
2016-12-03 07:00:00
Kryddig ischoklad 50 g 85% mörk choklad 25 g kokosolja 1 tsk mald kardemumma 1 tsk kanel ½-1 tsk malda nejilkor 1-2 krm flingsalt ½ krm vaniljpulver Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom. Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande. Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade. Förvara i burk i kylen eller frysen. Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis. Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar. Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar. Tomten på hamnbesök… Något större båtar än Tomtens…
Lucka 2 – Saffranskaka med morot och citrus
2016-12-02 07:00:00
Tomten har kommit Som du kanske läste i mitt inlägg igår så har huvudpersonen i min Adventskalender varit ute på vift på egen hand. Igår dök han då så äntligen upp, efter fem dagar på egen resa. Han hade varit i München av nån märklig anledning… Nu är ordningen återställd, vi har också äntligen fått allt vårt bagage för en månads vistelse i Alanya och Tomten får börja agera Kalenderpojke igen. Fram till jul bjuder jag på mina bästa rätter till julbord, fikastunder, glöggfester och alla andra tillfällen när du vill njuta av naturliga julsmaker. Ät, njut och må gott? Mjuk saffranskaka 3 ägg 100 g normalsaltat smör Pressad mandarin, apelsin eller citron, 1 dl saft 1 finriven morot, 3 dl rivet 2 dl mandelmjöl 2 msk kokosnötmjöl 1 msk fiberhusk 1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 1 kuvert saffran, 0,5 g Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad citrussaft med fruktkött och de finrivna morötterna. Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna...
Lucka 1 – Tomtens efterlängtade återkomst och tips på färdkost
2016-12-01 07:00:00
Tomtens Adventskalender Jag trodde några dagar att det inte skulle bli någon Adventskalender alls här på bloggen i år. Jag är som vanligt nere i Alanya nu på vintern och Tomten har varit en trogen följeslagare under flera år. Han har fått agera fotomodell i alla möjliga miljöer och blivit ett uppskattat inslag bland mina decemberrecept. I år höll det på att gå om intet, när han fick för sig att ge sig ut lite på egen hand. När vi kom ner till Antalya flygplats i lördagskväll, var nämligen både resväska och Tomten borta… Nu några dagar senare har vi fått rapport om att han är han på väg hit, via München. Fick sms från WorldTracer, som spårar förlorat flygbagage, att väskan skulle komma till Antalya i förrgår kväll. Men ingen väska dök upp under gårdagen, när jag ringde för att fråga varför, ja då hade den inte varit med på planet från München… Men när nu Tomten fått nog av äventyr och bestämmer sig för att komma, så ska det bli väldigt trevligt att återse honom och inte...
MBC – Kaffe med julsmak
2016-11-30 07:00:00
Skriv en bildtext Tomtens julkaffe för 2 2 koppar kaffe 2 msk kokosolja 1 msk smör 1 tsk kanel 1 tsk kardemumma 1 krm nejlikor ½ krm vaniljpulver Lite salt Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke. Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka. Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya. Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans. Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen. Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen. Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept. Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul? P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart Varm LCHF-choklad med kardemumm...
Gör julköttbullar redan nu
2016-11-30 02:40:00
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet) 1 kg nöt/vilt/blandfärs 2 ägg 2 dl grädde eller majonnäs 1 finhackad, stekt lök ½ dl sesamfrön 1 msk fiberhusk 2 msk grovkornig senap Salt och svartpeppar Smör/kokosolja till stekning För mer julsmak: ½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten. Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna. Smaka av om det behövs mer kryddor. Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen. Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar. Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten. Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning. Skaka stekpannan efter att de fått färg på un...
Julbröd LCHF/Paleo
2016-11-30 02:40:00
Julbröd Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen. Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra. Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap. Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul. Fröbröd med julsmak 3 ägg 100 g smör (eller kokosolja) 2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela) 2 dl vatten 1 dl majonnäs 1 dl kokosnötmjöl 1 dl hela linfrön ½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön) ½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk) 2 msk mörk balsamvinäger 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat) ca 1½ tsk salt 1 tsk malet pomeransskal 1 tsk mald fänkål 1 tsk mald anis 1 tsk mald ingefära 1 tsk malda nejlikor ½ tsk mald kardemumma Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt. Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig. Mixa e...
Snabb LCHF-pizza utan botten
2016-11-30 02:40:00
Pizza Lowcarb 2 port 4 skivor varmrökt sidfläsk 1 gul paprika 6 cocktailtomater 5 cm purjolök 2 msk chilisås Färsk timjan Salt och svartpeppar 100 g gräddost, mozzarella eller lagrad ost Strimla fläsk och purjo. Skär tomat och paprika i bitar. Blanda allt i en bunke med chilisås och krydda med salt, peppar och hackad timjan. Häll upp i två smorda portionsformar och strö riven ost över. Grädda på 250° i 15 minuter, låt pizzorna glida över på en tallrik. En god pizzasallad med adventskänsla gör du så här: Strimla rödkål, knåda med fingrarna en stund och blanda med pumpakärnor, balsamvinäger, kallpressad olivolja och smaka av med lite flingsalt.
Nötchokladbollar
2016-11-30 02:40:00
Nötchokladbollar 8 st små bollar 2 msk cashewnötssmör 1 msk brunt mandelsmör 2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor 2 tsk kakao ½-1 krm vaniljpulver Lite smulat flingsalt Garnering ½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat. Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig. Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara. Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint. Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsor...
Ge bort en resa i julklapp
2016-11-29 17:13:00
En resa för själ och hälsa Har du funderat på att ge dig själv eller någon du älskar en riktigt betydelsefull julgåva i år? Då kan en resa till Makrigialos på Kreta, med mig och Therese Renåker, vara ett fint alternativ. Intresset för våra två resor har varit fantastiskt stort, vi är så glada att så många delar vårt intresse för en lugn och harmonisk resa. Vi har nu bara två platser kvar på den veckolånga resa som avgår den 12/10 2017. Vi har valt att hålla grupperna små, för att gemenskapen och harmonin mellan oss deltagare ska bli så stor som möjligt. Är du intresserad, så läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se. Hoppas vi ses ? Aspros Potamos-dalen… Kvällssol över Makrigialos, Kreta…
Gravad lax LCHF och Paleo
2016-11-29 07:00:00
Äppelgravad lax 500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad 3 msk salt 2 äpplen 1 knippe dill 1 tsk grovkrossad vitpeppar ev 2-3 msk calvados, gin eller vodka Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter. Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett. Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad. Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant. Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen. Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över. Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados. Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden. Sk...
Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin + Julklappstips
2016-11-24 07:00:00
Kycklingbuljong med svamp, tomat och rosmarin 1 ekologisk kyckling 2-3 stora tomater 2 morötter 2 gula lökar 1 dl torkad svamp, jag hade Karl-Johan ½ purjolök 3 kvistar rosmarin 2 vitlöksklyftor 2 lagerblad 2 msk äppelcidervinäger 1 litet knippe persiljestjälkar 10 vitpepparkorn ca 1½-2 msk salt Stycka kycklingen i mindre bitar men låt brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta. Jag skar loss låren och använde till en annan rätt för att få plats med den stora kycklingen i min gryta. Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma. Tillsätt övriga ingredienser, börja med den mindre mängden salt och smaka dig fram. Koka upp på nytt och låt sjuda under lock i en timme. Ta upp skrovet och grönsakerna med en hålslev. Låt kycklingen svalna lite och skär sen loss brösten som du kan skära upp i skivor och servera med en god sås. Plocka av allt kött från benen och vingarna. Lägg tillbaka benen i buljongen och koka ett par timmar till på svag värme. Grönsakerna ...
Varm biffsallad med senapscrème
2016-11-23 07:00:00
Biffsallad med senapscrème 2 port 300 g strimlad biff 2 färska, gula lökar 3 msk smör Salt och peppar Dijoncrème 2 mjukkokta äggulor (råa går också bra) 2 tsk Dijonsenap Salt och peppar Sallad Blandad grönsallad, persilja, rucola, gurka och tomat Olivolja och vit balsamvinäger Strimla köttet och skär löken i skivor, stek hastigt i het stekpanna och krydda med bara salt och peppar, så köttsmaken kommer fram på bästa sätt. Gröp ur en mjukkokt äggula (på ett ägg kokt i 6 minuter nedlagt i kokande vatten) och mosa tillsammans med senap, lite salt och peppar. En djup tallrik fyller du med en bädd av strimlad sallad, persilja, tomat och gurka i bitar över. Kött och lök i mitten med senapscrèmen och en kvist persilja på. Klart att avnjutas. Äggvitan kan du förstås också hacka och blanda ner i salladen om du vill.
Glutenfria fiskpinnar
2016-11-22 07:00:00
Frasiga fiskpinnar 2 port (4 som tapas) 300 g torsk eller annan vit fisk 2 äggvitor 2 dl sesamfrön 50 g smör 50 g kokosolja 2 msk pofiber eller fiberhusk ev 1-2 msk svartkummin Salt och peppar Skär fisken i tunna skivor, krydda lätt med salt och peppar på båda sidor. Strö över pofiber eller fiberhusk, lättast går det om du fyller det i saltkar. Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan. Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av. Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom. Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen. Bryn smör och olja lätt i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns. Lägg upp de färdigstekta fiskpinnarna och håll dem varma på ett fat i ugnen på 150º. Jag serverade fiskpinnarna som tapas med en kana...
Hemgjord falukorv från LCHF för familjen
2016-11-21 07:00:00
Blommig falukorv till lunch Det här receptet skapade jag till Anna Hallén för några år sen, till hennes kokbok LCHF för familjen. Nu finns den boken i tryck igen efter att ha varit slutsåld ett tag, du hittar den här. Hemgjord falukorv 3-4 port 250 g köttfärs (fläsk, bland eller vilt) 100 g varmrökt sidfläsk 1 ägg 25 g smör 2 dl iskallt vatten 1 msk fiberhusk 1 tsk salt 1 tsk lökpulver 1 tsk paprikapulver 1 tsk mald koriander 1 krm mald vitpeppar ½ krm mald muskot ½ krm mald kryddnejlika Skär fläsket i små tärningar. Skär även smöret i tärningar. Blanda alla kryddor med fiberhusk i en liten skål. Lägg ner fläsk och smör i en matberedare, knäck i ägget och häll över kryddorna. Kör igång matberedaren och mixa ihop så fläsket finfördelas. Bryt ner färsen i mindre bitar i smeten, kör igång och tillsätt isvattnet genom röret. Vattnet ska vara iskallt för att inte smeten ska skära sig. Kör hastigt ihop till en slät smet. Ställ in smeten i kylen att svälla en stund, medan ugnen värms till ...
Fröbröd med halloumi
2016-11-20 07:00:00
Glutenfritt LCHF-bröd 2 ägg 1 ½ dl crème fraiche 25 g smält smör 3 msk hela psylliumfrön 2 msk helt linfrö 2 msk sesamfrön 2 msk kokosflingor 2 dl riven halloumi 1 tsk pofiber ½ krm salt Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke. Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost. Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar. Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper. Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler. Jag fick till 23 små brödkakor av den här satsen. Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.
Baconfyllda champinjoner à la Kreta
2016-11-19 07:00:00
Fyllda champinjoner 2 port 6 stora champinjoner 2-3 skivor varmrökt bacon 2 msk smör 1 liten, gul lök ½ dl riven, lagrad ost ½ dl riven fetaost Lite salt och peppar Bryt bort foten på champinjonerna och hacka dem fint. Blanda med finhackad bacon och lök. Fräs i smör några minuter, peppra och salta lätt. Fyll hattarna med röran och lägg på ett lager riven ost. Gratinera på 225 grader i ca 15 min. Servera på en salladsbädd med tomat, olivolja och vinäger. Den här rätten har jag ätit flera gånger på Restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta. Nästa höst arrangerar jag och Therese Renåker två resor dit, läs mer på Harmoniresor.se. Det finns några platser kvar, så skynda att boka om du vill följa med. Fiskehamnen i Makrigialos…
Fastfood LCHF – Minipizza
2016-11-18 07:00:00
Snabb minipizza på ägg 2 port 4 ägg 10 skivor salami 1 dl riven ost 2 msk chilisås 1 tsk oregano 2 msk smör Stek äggen lätt i smör och tärna salamin. Lägg över äggen i en ugnsform, klicka på chilisås och strö över salami, oregano och ost. Gratinera på 225º i ca 5 minuter eller tills osten fått lite färg. Servera med en sallad på gröna blad med olivolja och vinäger på. Jag lägger dessutom till extra smör och majonnäs, så mättar minipizzan länge. Klicka på bilden nedan så kommer du till min populära halloumipizza. Halloumipizza…
Krämig soppa på broccoli
2016-11-17 07:00:00
Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port 250 g förvälld broccoli 2 dl grädde/kokosgrädde 2 dl kycklingbuljong 3 msk smör ½ gul lök 1 vitlöksklyfta Salt och peppar Kokta ägghalvor Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar. Häll över buljong och grädde. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen. Skär tunna strimlor av salami och rosta i het stekpanna. Eller servera korven på mina nya Spröda frökex, som nu finns med smak av nässla, libbsticka och vitlök. Några ägghalvor och lite fetaostsmör är gott till. I morgon är det Benbuljongens dag, läs mer i länken om alla hälsosamma effekter du får av att koka egen buljong.
Njutresa till Kreta
2016-11-16 10:00:00
Kvällssol över Makrigialos… Följ med till Makrigialos på Kreta Vill du följa med Therese Renåker och mig på en riktig njutresa till Makrigialos nästa höst? Då kan vi nu stolt presentera vårt gemensamma reseprojekt för dig. Resans fokus blir Det Goda Livet, en resa för dig som gärna vill gå ner i varv och få chans till återhämtning. Vi har valt att hålla grupperna små, 15 personer med oss två, det gör att vi lättare kan lära känna varann på ett mer avslappnat sätt än på en större gruppresa. Det blir många samtal om vår livsviktiga mat, vad den gör med våra sinnen, vår hälsa, våra hormoner. För 3 dagar sen fick medlemmarna i Facebookgruppen Makrigialos 2017 en förhandstitt på vår nya hemsida, de hade anmält sig som intresserade av resan. Glädjande nog har vi nu bara ett fåtal platser kvar på den resa som går av stapeln den 12/10 2017, resan veckan innan är redan slutsåld. Makrigialos är den perfekta platsen att njuta av en rofylld tillvaro helt utan stress. Jag har besökt den...
Köttfärssås med rosépeppar
2016-11-16 07:00:00
Köttfärssås 2 port 250-300 g köttfärs 2 dl grädde, crème fraiche eller kokosgrädde 1 morot 1 liten aubergine 2 tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 msk smör eller kokosolja 2 msk ketchup 1 msk ajvar 1 tsk Worcestershiresauce 1 tsk paprikapulver 1 tsk oregano 1-2 tsk krossad rosépeppar Salt och svartpeppar Skär alla grönsaker i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret, tillsätt kryddorna. Rör ner grönsakerna och låt bryna en stund. Tillsätt ketchup, Worcester, ajvar och grädde. Koka upp och låt puttra i 30-60 min på svag värme. Ju längre, desto godare köttfärssås. Servera med smörstekt zucchini.
Laxgryta med blomkål
2016-11-15 07:00:00
Laxgryta 2 port 200 g lax i bitar, helst viltfångad 1 litet blomkålshuvud 3 dl grädde/kokosgrädde 1 röd och 1 grön paprika 4 soltorkade tomater i olja 2 msk smör 1 vitlöksklyfta 1 msk hackad persilja 1 krm oregano 1 krm timjan Saft och rivet skal av en halv citron Paprikapulver Chiliflingor Salt Riv citronskalet på den fina delen av rivjärnet. Pressa saften över fisken och salta. Låt marinera medan du kokar grytan. Skär paprika och tomater i mindre bitar. Fräs dem mjuka i smör tillsammans med citronskal, kryddor och örter utom persiljan. Tillsätt grädden och koka i en halvtimme tills grytan tjocknat lite. Under tiden kokar du blomkålen mjuk i saltat vatten, dela den först i mindre buketter. När grytan börjar bli klar, smaksätter du med persilja. Rör ner fisken försiktigt och låt den bli varm. Varva kokt blomkål med laxgrytan i en skål. Garnera med gurka och en grön kvist.
Fetaostkaka till sardiner
2016-11-14 07:00:00
Äggkaka med fetaost 2-4 port 100 g fetaost 3 ägg 2 msk grädde 2 msk smör Vitpeppar Några skivor lagrad ost Mosa osten med grädden och rör ner äggen. Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig. Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten. Till skillnad från en omelett så rör jag inte i den här smeten, utan låter den steka på svag värme tills den stannat. Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan. Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter. Skär kakan i 4 delar och servera till sardiner och en grönsallad.
Snabb lammgryta med paprika och örter
2016-11-13 07:00:00
Lamm med paprika och örter 2 port 300 g fint tärnad lammstek 1 grön paprika 1 röd paprika 1 tomat ½ gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk smör 1 msk olivolja 2 tsk pressad citron 1 tsk timjan 1 tsk mynta ½ tsk chiliflingor Salt Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja. Krydda med salt, chili, citron och örter. Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter. Smaka av om det behövs mer salt. Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål. Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok Grillmat LCHF, en perfekt julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat Majonnäs och aioli från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33380 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss