TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Lättlagad buljong och andra kycklingtips
2017-03-28 07:00:00
Hälsosam och enkel matlagning Jag läser i tidningarna och på Facebook att det finns rädsla och ovilja hos många att äta kyckling hemma i Sverige. Dels på grund av Campylobakter och dels för den dåliga livsmiljön för kycklingar i djurfabrikerna. Jag äter ofta kyckling nu när jag är i Turkiet, både hela kycklingbenet som slaktaren benar ur till schnitzel och så kokar jag en hel del buljong, som har så många hälsosamma effekter. Här köper jag hel, färsk utegångskyckling som fötts upp i bergen runt Alanya, om jag inte får tag på det så blir det fryst, ekologisk kyckling. Jag styckar kycklingen i mindre bitar till buljongen, så att så många leder och brosk som möjligt friläggs. Då kommer mer av det nyttiga kollagenet ut i buljongen. Jag har en speciell skärbräda till kyckling och diskar både den och kniven noga efteråt, i hett vatten och rejält med diskmedel. Det som är viktigt vid tillagningen är att kycklingen blir välkokt/stekt, så slipper man rädslan för bakterierna. Och det är ju...
Glutenfri pizza – Vegetarisk LCHF
2017-03-26 07:00:00
Blomkålspizza Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens. Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott. Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare. Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl. Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat. Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott. Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag. De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza. Blomkålspizza 2 port 6 dl mixad, färsk blomkål 150 g fetao...
Vårens grönaste och godaste dressing + reklam för servetter och föreläsning
2017-03-24 08:14:00
Dressing med harsyra… Bild Therese Renåker Ta vara på naturens godsaker Idag får du ett recept med både smak och färg av våren, mycket läckert fotograferat av min fina vän och kompanjon Therese Renåker. Therese är precis som jag mycket förtjust i allt gott från naturen, så jag tipsade om receptet när hon hade varit ute på en fototur i skogen häromdagen och hittat vårens första harsyreblad. Hon skred genast till verket, plockade ett knippe blad och gjorde min vårgröna dressing. Den passade verkligen fint till hennes egenhändigt designade servetter med mandalastenar. Passa på att beställa dem eller de andra mandalaservetterna innan påsk i hennes webbutik AllMyTesign, så får du 20% rabatt om du skriver in rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan. Receptet här nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som tyvärr är slutsåld på svenska. Du hittar den här på engelska med titeln Low Carb High Fat Barbecue. Harsyredressing 3 dl späda harsyreblad 2 dl mild, kallpressad olivol...
Citronmarinerad svamp
2017-03-23 07:00:00
Kryddig svamp I fredags köpte jag väldigt fin ostronskivling på marknaden, en del av den la jag in i en smakrik citronmarinad. Den lite köttiga svampen passar väldigt bra just till att marinera, den blir mycket god som tillbehör till stekt fisk, på varma mackor eller pizza. Senare i veckan kommer ett recept på just en pizza med vegetarisk fyllning, som jag gjorde på den här svampen. Svamp, särskilt champinjoner, är inte bra att äta råa. Så att först förvälla den några minuter i kokande vatten tar dels bort jordbakterier men även en del giftiga ämnen. Vill du göra inlagd svamp i ättikslag så hittar du recept här. Marinerad svamp 250 g färsk svamp, jag hade ostronskivling 4 dl vatten 2 tsk salt ½ dl pressad citron 2 vitlöksklyftor i bitar 2 tsk Resi, ekologisk kryddblandning Kallpressad olivolja Skär svampen i mindre bitar och förväll 5 minuter i kokande vatten och salt. Blanda citron, vitlök, olja och kryddblandning. Har du inte den kryddan så kan du blanda paprikapulver, timjan och...
Snabb LCHF-lunch och bilder från söndagspromenaden
2017-03-20 06:58:00
Turkisk snabbmat Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya. Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan. Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt. Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till. Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet. Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt. Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen. Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan. Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp. Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ? Snabb lammgryta med örter 2 port 300 g fint tärnad lammstek 1 grön paprika 1 röd paprika 1 tomat 1 liten gul lök 2 vitlöksklyftor 50 g s...
Gästinlägg av Ekofilosophie
2017-03-19 07:00:00
Långkokad fläskkarré med curryblomkål… Recept och foto Sophie Cronquist Trevligt besök Idag har jag för ovanlighetens skull en gästbloggare på besök här inne. Det är Sophie Cronquist från den mycket matnyttiga bloggen Ekofilosophie som hälsar på. Titta gärna in hos henne och ta del av den goda, ekologiska mat hon delar med sig av, du hittar fler länkar längst ner i hennes inlägg. Här lämnar jag över ordet till Ekofilosophie, medan jag passar på och njuter av lite ledighet i Alanya Hej på er! Sophie heter jag och jag driver matbloggen Ekofilosophie sedan lite drygt två år tillbaks. Jag äter sedan 5 år tillbaks en lågkolhydratkost som numera är en blandning mellan LCHF och paleo. Förutom att jag äter mat med lågt kolhydratinnehåll är jag även väldigt mån om att äta ren mat utan tillsatser. Jag älskar att testa nya rätter, att göra lågkolhydratvarianter på klassisk husmanskost och hitta på nya rätter. Jag tillagar så mycket jag kan av min mat genom långkok och tillagning under ...
En härlig lördag i Alanya
2017-03-18 15:47:00
Antioxidantshot… Lördagen i bilder Idag kom våren med besked här i Alanya, klarblå himmel och strålande sol som värmde riktigt skönt. Morgonen inleddes som vanligt med nötfrukost, som avslutades med en shot fylld med vitaminer och antioxidanter. Jag pressar citron och blandar med ingefära, gurkmeja, kanel och en skvätt olivolja. Mycket gott och välgörande för kropp och själ. Fylld med denna energi blev det sen flera långa promenader i stan med ett eftermiddagskaffestopp på Bergamot. Vi njöt av en brylepudding och cappuccino, lördagsgodis för vuxna. Caféet rostar sitt eget kaffe, så det är verkligen hög klass på stället. Dagens lammfärsbiffar till lunch kom inte med på bild, men här hittar du ett recept på det. Till middag ikväll blir nog bara en enkel kycklingsoppa på min nykokta buljong. Önskar mina läsare en trevlig lördagkväll För kaffeälskare… Krem Karamel på Bergamot… Ringblommor på balkongen… Hamnen i Alanya…
Kryddig kycklingschnitzel med smörstekt rödkål
2017-03-17 07:00:00
Tillbaka i Alanya Nu har vi kommit tillbaka till ett vårvarmt Alanya, för den tredje månadslånga perioden den här vintern. Vi trivs så bra med det vänliga, turkiska folket, klimatet och de fantastiska råvarorna, så vi har svårt att tänka oss att åka på långsemester någon annanstans. Maten och dess stora betydelse för invånarna här i Turkiet, är för mig som kock en stor källa till glädje. Fler och fler butiker, caféer och restauranger har dykt upp de senaste åren, där de traditionella råvarorna mixas med moderna smaker och design. Vi bor mitt i ett distrikt där det verkligen händer mycket på den här fronten. Från Saluhallens härliga, ekologiska frukostbutik Kahvalti Dünyasi, till 25-metersgatan med Otantik BakKal, Mezza Gurme och alldeles nyöppnade Bergamot Coffee, som båda har läckra maträtter. Te och kaffe på Bergamot efter maten… Godsaker på Bergamot, det finns en del glutenfritt och mer kommer… Ekologiskt och lokalproducerat på Mezza Gurme… Så det finns gott ...
In the Pink, hälsorestaurang i Malmö
2017-03-15 07:00:00
Bilder från In the Pink… Nytt receptsamarbete Som du kanske läst här på bloggen så samarbetar jag med olika restauranger och caféer med hälsofokus på ekologisk mat, som även har glutenfri LCHF och Paleo. Senast i raden är In the Pink i Malmö, som nu börjat servera en del av mina recept och även frökex från Huså Bröd. För ett par veckor sen var Therese Renåker och jag i Malmö och besökte restaurangen i samband med hennes föreläsning om Hormoner i maten. Du kan läsa mer om det besöket här, missade du den kvällen finns en ny chans den 7 september, då vi kommer till restaurangen igen med en uppföljande föreläsning. Bilderna här nedan tog jag vid vårt besök och några har jag lånat från restaurangguiden Gastrogate. Här får In the Pink presentera sig själva och sin restaurangidé närmare. In the Pink – Real Food & Coffee Under hösten öppnade en ny restaurang/coffee house i Malmö, In the Pink, som har inriktning på hälsosam mat för alla. Vår meny täcker in både frukost, lun...
Frukosttips med Omega-3
2017-03-12 07:00:00
Citronsill, min favoritsill. Klicka på bilden så kommer du till receptet… Frukostfavorit I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år. Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar. Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare. Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder. Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs. Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som ...
Vårvintervackert i Stockholm
2017-03-11 19:43:00
Riddarfjärden kl 06.40… Lördagen i bilder Idag har vi haft en fantastiskt fin dag här i Stockholm, efter den senaste tidens snö, regn och dimmigt gråväder. Vi gav oss ut redan tidigt i morse, när vi hade staden nästan helt för oss själva. Dagen inleddes med promenad längs Norrmälarstrand till Kungsträdgården och spårvagn ut till Waldemarsudde. Därefter gick vi till Djurgårdsfärjan vid Gröna Lund, för en båttur till Gamla Stan. Vi tog där ett gott och värmande fikastopp på Under kastanjen, innan det blev promenad via Riddarholmen hem till Kungsholmen. En utflykt på drygt fyra timmar, det är verkligen härligt att efter många år med svårighet att gå, nu kunna röra mig så här fritt. Här får du ta del av några bilder på vårtecken i vår vackra huvudstad. Vårblommande balkong i Gamla Stan… Iskonst på Waldemarsudde… Vi är lika morgonpigga, både Lennart och jag… Utsikt från Djurgårdsfärjan… Ostbricka till kaffet på Under kastanjen… Vårvintervackert p...
Resorna till Kreta är fullbokade
2017-03-11 19:10:00
Slutsålt Som du kanske sett härinne så har Therese Renåker och jag startat en liten resebyrå tillsammans. Vi döpte den till Harmoniresor och vi vill där dela med oss av vår gemensamma livsfilosofi kring det njutbara, harmoniska, vackra och goda livet. De första resorna som avgår i oktober till Makrigialos på Kreta är nu fullbokade. Det känns fantastiskt roligt att så många ville följa med oss till den lugna, lilla fiskebyn på Kretas sydostkust. Vi kommer under året att söka nya, intressanta resmål så följ oss gärna på Harmoniresor.se på Facebook om du vill vara först att ta del av de nyheter som kommer. Stranden i Makrigialos…
Wonderbag – Energisnålt långkok och välgörenhet
2017-03-10 07:47:00
Delad glädje Igår hade jag ett mycket trevligt möte med Wonderbag Sweden, där vi diskuterade nya och spännande utvecklingsmöjligheter i vårt samarbete att sprida den klimatsmarta långkokningsbagen. Ett samarbete som innebär att fler får möjlighet att laga näringsrik och god mat på ett så energisnålt sätt som möjligt. Det ger även fattiga familjer på landsbygden i Sydafrika chansen att laga mat i en mer rökfri miljö. Väldigt många, särskilt barn, skadas varje år då de inandas rökgaser och tillgången på ved är dessutom väldigt begränsad. För varje Wonderbag som säljs, skänks en till en behövande familj, så det är verkligen en matlagningsmetod som ger dubbel glädje. Här kan du läsa mer om Wonderbags positiva inverkan på miljön. På bilden högst upp ser du den lilla kokbok jag tagit fram tillsammans med Wonderbag Sweden. Den är fylld med långkokstips, recept och mer intressanta fakta om bagens miljöpåverkan. Klicka på bilderna nedan så kommer du till recept som finns härinne och på Wond...
Vinterstaden Östersund och tips på utflyktsmat
2017-03-06 21:45:00
Jamtli i vinterskrud… Vintervackert Den gångna veckan har jag varit hemma i Östersund, även kallad Vinterstaden. De senaste månaderna har snön och kylan lyst med sin frånvaro i Jämtland, men lagom till sportlovet kom den riktiga vintern på besök. Idag tog jag en kylig men väldigt vacker promenad till Jamtli, ett friluftsmuseum med många välbevarade, gamla hus. Jag trivs väldigt bra i gammaldags miljö, en fin kontrast till det storstadsliv jag vanligen lever idag, i Stockholm och Alanya. Eftersom det är sportlov nu i södra Norrland, så bjuder jag på några tips på god och mättande utflyktsmat till skidturerna. Klicka på bilderna så kommer du till recepten. Först ut är kolbulle, förstås glutenfri i min tappning. Bilden är från Gregoriemarknaden, årets upplaga går av stapeln nu på torsdag. Kolbulle… Pizzabullar… Köttfärsmuffins… Mandelvåfflor med äggsmör… Mandelbröd med avocadoröra Olof Ahlbergs Far och Son i Badhusparken… Storsjöodjuret Birger ...
Kryddigt bröd à la Paleo
2017-03-05 07:00:00
Glutenfritt och mjölkfritt Idag får du ett av mina favoritrecept när det gäller Paleobröd, med mustiga kryddor och frukt. Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu i vår. Kaffe fanns inte på stenåldern kanske du invänder, ta då bara vatten istället för kaffe i receptet. Är du väldigt känslig för kolhydrater så byt ut fikonen mot en mosad avocado. Mörkt mandelbröd 3 ägg 3 dl mandelmjöl 1 dl kokosnötmjöl 3 msk fiberhusk 4 torkade fikon 1 dl granatäppelkärnor 1 dl kokosolja 1 dl starkt kaffe 1 pressad citron 2 tsk bikarbonat ca 2 tsk salt 1 tsk malda nejlikor 1 tsk mald kardemumma 1 tsk mald ingefära Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med olja, kaffe, citronsaft och kryddor. Låt puttra några minuter och sen svalna en stund. Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl. Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen ...
Värmande vårvintersoppa med kål, fläsk och korv
2017-03-02 07:00:00
Kålsoppa ur Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson… Sportlovsmat Just nu är jag uppe i Jämtland och hälsar på släkt och vänner. Det har inte blivit så mycket tid över att hitta på nya recept sista tiden, har en hel del annat att ta tag i när jag är på hemmaplan. Så idag får du ett av mina kokboksrecept, en smakrik soppgryta på 3 sorters kål med bogfläsk och färska korvar. Jag kokar den på hemgjord kycklingbuljong, så här är det verkligen mycket näring i en och samma gryta. Receptet kommer från Långkok för LCHF och Paleo som tyvärr är slutsåld på svenska. Den finns på biblioteken och så hittar du den här på engelska. Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris… Kålsoppa med korv och fläsk 4-6 port  400 g korv med hög kötthalt, jag hade färsk lammkorv och salsiccia 200 g färskt bogfläsk 1 huvud spetskål ca 400 g ca 200 g vitkål 10 st brysselkål 2 gula lökar 50 g smör 2 dl kycklingfond + 6 dl vatten 1-2 msk äppelcidervinäger 2 tsk torkad timjan 1 tsk stö...
Ann Fernholm föreläser i Lindesberg och jag är med på ett hörn
2017-02-28 15:19:00
Ann Fernholm Foto Eva Lindblad Föreläsning med frökex och buljong Den här vintern handlar det mycket om kost och hälsa i mitt liv, det syns förstås i inläggen här på bloggen också. Den 20 april är det dags för nästa event, då följer jag med Ann Fernholm till Lindesberg, där hon ska föreläsa om Ett sötare blod. Jag har också blivit inbjuden och kommer att servera kycklingbuljong ur Wonderbag och Spröda frökex från Huså Bröd. Jag berättar om de hälsovinster jag gjort under de senaste 8 åren, sen jag gick över till en glutenfri kost med färre kolhydrater och mer fett. Även kallat LCHF/Paleo/Naturlig mat. Kostrådgivare Kina Råberg på bloggen Leva Hela Livet arrangerar, här nedan kan du läsa ett urklipp från bloggen, läs mer här. Hoppas vi ses, dela gärna vidare Kvalitetsföreläsning i Lindesberg Rädd om din hälsa och framtid? Ge Dig själv två timmars kanske livsavgörande insikter som ger dig möjlighet till egna val inför just Din framtid. Två av mina absoluta favoriter vad gäller kun...
Energigodis till sportiga vinterdagar och reserapport från Malmö
2017-02-26 18:37:00
Gelégodis Bild Tine Worén på bloggen Healthy Clean Lifestyle… Ladda med sportlovsenergi Idag får du ett av mina recept på gelégodis med mycket vackra bilder som jag lånat från Tine Worén. Bilderna publicerade hon nu i helgen på sin Facebooksida Healthy Clean Lifestyle. Bloggen med samma namn som innehåller många läckra recept och bilder hittar du här. Efter receptet följer några bilder från Malmö och den föreläsning som Therese Renåker hade på restaurang In the Pink i torsdags. Jag var med och bjöd på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong i Wonderbag, läs mer om det eventet här. På väg mot Malmö… Reskost på tåget… Therese Renåker föreläser på In the Pink i Malmö… Det här var vårt första framträdande tillsammans och det gav oss båda mersmak, kontakten med våra läsare i verkliga livet är något vi båda uppskattar. Vi kommer att återvända till In the Pink med en uppföljande föreläsning senare i år. Vill du att vi ska besöka din hemort och hålla en liknand...
Glutenfri, ljus limpa / formbröd LCHF
2017-02-23 07:00:00
Glutenfri limpa Under vintern har jag tagit fram några nya brödrecept i mitt samarbete med Ecocaféet i Östersund. Den här limpan blev väldigt god, faktiskt lite lik Skogaholmslimpa i smaken för alla som liksom jag minns den från barndomen. Som allt annat bröd jag bakar numer är min limpa förstås helt glutenfri. Idag torsdag sitter jag på tåget ner till Malmö med goda vännen Therese Renåker. I kväll mellan 18-20 har hon en föreläsning om Hormoner i maten på restaurang In The Pink. Liksom Ecocaféet satsar de på hälsosam mat och fika lagade på ekologiska råvaror och har ett stort sortiment av Rawfood, LCHF, Paleo och vegetariskt/veganskt. Jag medverkar i pausen med att bjuda på kycklingbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd. På bilden nedan serverar jag formbrödet med skivad kalkon som jag kryddat med bara salt och paprika, här ser du hur jag gör när jag rimmar kalkonbröst. Det är även väldigt gott som pålägg på frökexen, här hittar du mitt originalrecept på det. Ljust...
Vinterbilder från Stockholm och riktigt bra snabbmat från Paradiset
2017-02-21 20:16:00
Riddarholmen i kvällssol… Stockholm i mitt hjärta Det har blivit rätt glest mellan inläggen nu sen jag kom hem till Sverige. Har haft en hel del att göra i Stockholm senaste dagarna och så har jag njutit för fullt av det vackra vintervädret, de dagar vi haft sånt. Det har blivit många promenader, jag åker så lite tunnelbana som möjligt, tycker det är betydligt vackrare ovan jord. En tidig morgonpromenad fick jag se en örn ute på Riddarfjärden där den satt och åt på ett byte. Naturen finns alltid i närheten, även mitt i storstan. Stod en halvtimme och tittade, sen var det skönt att värma mig med en Chai Latte på Kaffekoppen i Gamla Stan. Chai Latte på Kaffekoppen… Det är ett av få ställen som gör sin på lösviktste istället för sötat pulver. Jag ber alltid att få den utan honung men med extra kardemumma, det smakar himmelskt. Gläds mycket åt den båtlinje som går mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, tar ofta båten över för att handla på Paradiset på Brännkyrkaga...
LCHF-kryssning och dagens lunch
2017-02-18 07:00:00
Båttur på Riddarfjärden… Båtutflykt Nu i helgen avgår LCHF-kryssningen till Åbo, i år den tionde i ordningen. Det har blivit ett riktigt populärt sätt att träffa likasinnade och lyssna på många kunniga kostföreläsare. Jag har varit med på kryssningen 3 gånger, här kan du läsa om senaste gången jag deltog. I år hoppar jag över eftersom jag ska iväg till Malmö på ett annat event nu på torsdag den 23/2. Då föreläser Therese Renåker om Hormoner i maten, en mycket intressant och efterfrågad föreläsning. Jag är med på ett hörn och bjuder på frökex från Huså Bröd och kycklingbuljong ur Wonderbag. Så istället för att åka på en lång båttur på Ålands hav tog jag och Lennart en snabbtur med SLs linje 89 på Mälaren till Ekerö. Båten avgår året runt på vardagar klockan 08.20 från Klara Mälarstrand. Det är en härlig utflykt som tar två och en halv timme tur och retur, vi hade väldigt fint väder under resan på fredagsmorgonen. SL bjöd på kaffe till vårt medhavda tilltugg, som bestod av eko-...
Krämig fiskgryta på ekologiskt vis
2017-02-16 09:39:00
Klimatsmart gryta Hemma i ett vintervackert men snöfritt Stockholm igen. Eftersom tidsskillnaden med Turkiet är 2 timmar numer, så vaknar jag extra tidigt. Igår var det en stor fördel, så jag fick njuta av en riktigt vacker morgonpromenad längs Norr Mälarstrand och Strömmen in mot stan. Eftersom jag var ute lite tidigt så blev det en morgonkaffe på Ragnars Skafferi i Stadshuset i väntan på att butikerna skulle öppna. Förutom fräscha luncher har de även gott kaffe och en del glutenfritt fikabröd, så jag tog en riktigt god energibar gjord på mörk choklad, nötter, frön och dadlar. Stärkt och energifylld gick jag till ekologiska butiken Paradiset på Regeringsgatan, där blev det riktigt bra matshopping för att fylla på förråden. Jag köpte bland annat en stor koljafilé i den fina fiskdisken, som jag gjorde till en krämig fiskgryta med svamp och grönsaker när jag kom hem. Jag samarbetar med Wonderbag Sweden kring klimatsmarta recept, så den här rätten är gjord på ett både ekologiskt och mi...
Godsaker till Alla Hjärtans Dag
2017-02-14 07:00:00
Hjärtligt gott Idag befinner vi oss i luften mest hela dagen, på väg hem en sväng efter ytterligare en månad i vårt kära Alanya. Vi har haft en lugn och skön tid vid Medelhavet, om än fortfarande rätt kall. Mycket träning och bra mat för hjärta och själ har det blivit. Här ovan en riktigt fin ”bakelse” med rostade pumpakärnor, granatäpple och olivolja, till en fransk delikatessost som jag köpte med från Wijnjas ostbutik på Kungsholmen när vi for ner. Där hittar du många godsaker om du vill bjuda din själs älskade på något extra nyttigt och gott idag. Bland annat hittar du där mina nya sorter av Spröda frökex från Huså Bröd. Nu blir det några veckor på hemmaplan i Stockholm/Östersund för påhälsning av nära och kära, lite roliga uppdrag, koll av post och annat trevligt. Bland annat åker jag nästa vecka ner till Malmö tillsammans med min goda vän Therese Renåker, där hon har föreläsning om hormoner på nya hälsorestaurangen In The Pink. Läs mer om det eventet här på deras Fa...
Burkmat på hög nivå
2017-02-04 16:56:00
Njutbar picknickmat Senaste veckan har vi haft riktigt härligt vårväder här vid Medelhavet. I torsdags packade vi ryggsäcken och klättrade upp till en vacker utsiktspunkt på klippan, på väg upp mot Borgen. Jag gjorde i ordning varsin glasburk med en matig sallad, perfekt mat att ta med på en halvdagstur. Det känns väldigt fräscht och gott att äta salladen ur en glasburk, så det här kommer jag att fortsätta med på våra utflykter. Sen blir det ju väldigt snyggt också, att se alla ingredienserna genom glaset. Ett annat bra tips för utflykter till skidbacken, stranden eller att ta med på jobbet, är att packa maten i minivarianten av Wonderbag. Den håller maten varm eller kall i många timmar, på bilden ovan har jag använt den svenska uppfinningen Frozzypack för att hålla en räksallad kall. Burksallad för 2 2 kokta ägg 2 dl kokt kycklingkött 1 dl mungbönssallad 50 g getost i tärningar 10  svarta oliver 10 gula cocktailtomater ½ dl inlagd, grillad paprika ½ dl granatäppelkärnor ½ dl mand...
Hormoner i maten – Föreläsning med Therese Renåker i Malmö
2017-02-03 08:49:00
Therese Renåker och jag levererar smör från Löts Gårdsmejeri till Restaurang Noma i Köpenhamn… Föreläsning och buljongbjudning Missa inte den här föreläsningen om du bor i närheten av Malmö. Här kommer Therese Renåkers ord om eventet: Ses vi i Malmö den 23:e februari? Jag föreläser om hormonerna i vår mat och Birgitta Höglund bjuder på benbuljong och frökex! Dela gärna vidare! Så här skriver In the Pink: Hormoner i maten? Ja, både naturliga och allt annat än naturliga. Och de påverkar alla din kropp! Therese Renåker kommer till In the Pink och föreläser om hormonerna i vår mat och hur de påverkar din kropp. Lär dig välja rätt mat för att nå hormonell balans och få din kropp att fungera optimalt. Therese Renåker är en omtyckt föreläsare, bloggare och lärare vid Paleo Institute i Stockholm. Genom åren har hon hjälpt människor med värk, utmattning, viktproblem, humörsvängningar, magbekymmer och infertilitetsproblem. Detta genom kloka val till tallriken men även insikter om live...
Kokta ägg med svampstuvning
2017-02-02 07:00:00
Läcker kvällsmat I vinter har vi oftast ätit en omelett och lite get- eller buffelyoghurt till middag/kvällsmat. Idag får du ett recept som passar både till kokta ägg och en fylld omelett, ombyte förnöjer Vi köper fantastiskt fina ägg direkt av bönderna på grönsaksmarknaden, det är sån skillnad i smak mot de man köper i kartonger från hönsfabrikerna. Här springer hönor och tuppar fritt och äter det de är gjorda för att äta, det märks tydligt på äggen. Här fick äggen sällskap av en krämig svampstuvning, både mättande och gott. Ostronskivling är en av mina favoriter när det gäller svamp, den har så god smak och konsistens. Svampstuvning 2 port 200 g svamp 50 g smör 1 dl strimlad purjolök 1 dl grädde/kokosgrädde 2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft Salt och peppar Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg. Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund. Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen. Häll på grädden och låt all...
Dagens frukost och mina bilder på Instagram
2017-02-01 09:16:00
Njutbara bilder Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat. Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet. Här ovan dagens bild och texten om vår brunch: Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong Gissa om vi njöt länge… Turkisk brunch Kokta ägg med dubbla gulor Lagrad getost Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt Salt yoghurt Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse Svarta oliver Mjölksyrad gurka Pressad citron och mandarin med riven ingefära Earl Grey Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch. Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.
Blomkålsmos på nytt sätt
2017-01-31 07:00:00
Underbara råvaror Många undrar hur det kommer sig att vi återvänder till Alanya år efter år. Vi har nu bott här så gott som varje vinter ända sen 2003, det blev några små avstickare till Aiya Napa på Cypern ett par år och en månad i Florida förra vintern. Här kan du läsa vad vi tyckte om Fort Lauderdale och ta del av mina amerikanska recept. Men åter till Alanya och tjusningen med att leva ett turkiskt vardagsliv på vintrarna. Klimatet, även om den här vintern varit extremt kall, är förstås en stor anledning till att vi åker hit. Vi mår båda betydligt bättre av all den träning vi kan få genom att vistas ute flera timmar per dag. Ingen av oss gillar att ligga på en solstol, så det blir många mil i benen under en vinter. Vi trivs också väldigt bra med ortsbefolkningen, turkarna är ett mycket vänligt folk. Sen är förstås den fantastiska tillgången på färska och billiga råvaror från grönsaksodlare, får/get/ko-bönder och fiskare som gör att vi funnit oss ett mycket uppskattat hem här...
Tips på brunch och träning
2017-01-29 07:02:00
Turkisk brunch… Bra mat för träning Under vinterns resor hit till Alanya har jag börjat träna mer än förut. Du som känner till min hälsoresa sen tidigare vet att jag skadade ryggen och blev stelopererad för 17 år sen. Det förde senare med sig många år med svår värk och handikapp, vilket ledde till sjukpensionering. Jag utvecklade även fibromyalgi, fick diagnos för 10 år sen, de problemen gjorde vardagen ännu mer besvärlig. För snart 8 år sen kom en vändpunkt när jag började med glutenfri LCHF efter en föreläsning med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen. Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi genom att dra ner rejält på kolhydrater från socker och stärkelse och istället äta mer fett. Detsamma hände mig, här kan du läsa mer i en artikel om min hälsoresa som var införd i Året Runt förra vintern. Ända sen jag fick min diagnos så har jag hållit muskler och leder igång med hjälp av ett gymnastikprogram, som jag fick av en mycket duktig sjukgymnast och en yogainstruktör. Det...
Värmande wok med kalkon, ingefära, curry och kokosgrädde
2017-01-27 11:55:00
Vinter i Alanya Idag är det riktigt kallt igen här på den turkiska Medelhavskusten. Kraftig vind och bara +4 nu vid lunchtid. Då passar det riktigt bra med en het wok och istället för den vanliga, kalla salladen stekte jag den som tillbehör. Nu blir det varma kläder och mössa på, för att gå på Fredagsmarknaden och handla mer grönt. Det går åt en hel del av den varan i vårt kök. Gillar den typen av hälsokost bättre än den i form av piller och pulver. Kalkonwok 2 port 250 g kalkonbröst 2 morötter 1 dl kokosgrädde 1 dl purjolök i stavar ½ dl ingefära i stavar 2 vitlöksklyftor 1 lime 1 msk curry 1 tsk soja Salt 50 g smör/kokosolja Smörstekt rödkål ½ lit strimlad rödkål 2 dl gröna blad i strimlor 25 g smör/kokosolja Salt Skär morötterna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna. Strimla kalkonbröstet och marinera en stund med limesaft, soja och curry. Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt. Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33474 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss