TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Rosépepparbiffar LCHF och Paleo
2016-05-02 07:00:00
Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen. Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar. Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem. Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga. Röd grönsaksröra 2 port 8 cocktailtomater 1 röd paprika 1 liten rödlök 2 msk smör 2 msk finhackad, färsk timjan 2 tsk balsamvinäger Salt och peppar Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar. Hacka rödlöken fint. Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg. Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan. Låt allt bli varmt. Servera till biffarna och stekt zucchini. Ett brynt ...
LCHF vid NPF, som ADHD, ADD, Asperger och Autism
2016-05-01 10:42:00
Mat som medicin Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund. Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost. Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin? ”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ?Lchf-Tips, pepp och recept!? om min son som har ADD  och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort. Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD. Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han...
Zucchinigratäng
2016-05-01 07:00:00
Gratäng med zucchini 3-4 port 1 zucchini, ca 400 g 2 gula lökar 3 dl bladspenat, fryst eller färsk 1 dl pumpakärnor 50 g smör 2 msk vitlökssmör 3 dl riven ost, gärna några olika sorter 3 ägg 3 dl grädde Salt och peppar Lite riven muskotnöt Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot. Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner vitlökssmör och spenat, stek några minuter till. Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar. Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram. Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt. Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast. Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad. Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till en god köttbit också.
Biff med champinjoner i rödvinssås
2016-04-30 07:00:00
Biff med rödvinsbräserade champinjoner 2 port 300 g ryggbiff 50 g + 2 msk smör 8 champinjoner 1 stor gul lök 1 dl rödvin Salt och peppar Skiva svampen och löken. Bryn först svampen i 25 g smör, tillsätt löken när den fått färg. Krydda med salt och peppar. Låt fräsa några minuter tills löken blivit mjuk. Häll över rödvinet och låt alltsammans puttra tills det mesta av vinet kokat in i svampen. Ta från värmen och rör ner resterande 25 g smör i små bitar. Stek under tiden köttet i det övriga smöret, 2-3 minuter på var sida, tills det fått fin färg. Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter om du vill ha ett lättstekt kött. Vill du ha det mer välstekt, låt steka några minuter till. Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av löksåsen.
Tapas på svenska
2016-04-29 07:00:00
Tapas på svamp och gravad fisk 4 port 12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande 2 vitlöksklyftor 2 msk smör Lite salt Fyllning 100 g gravad fisk, jag hade gravad öring från Börtnans Fjällvattenfisk 1 dl riven Västerbottensost eller långlagrad Prästost 1 dl finhackad dill ½ dl majonnäs Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor. Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt. Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill. Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter. Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på äppelgravad lax från min Långkokbok.
Nässelsoppa med pocherat ägg
2016-04-28 07:00:00
Nässeltider Passa på att plocka så mycket nässlor som möjligt nu när de är som spädast. De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat. Nässelspadet kan du spara och dricka, det är en bra utrensningskur för kroppen. Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma effekter. Nässelsoppa med förlorat ägg 2 port 1 liter nässelskott 1 lit vatten + 2 tsk salt till förvällning 2 dl grädde/kokosgrädde 2 msk smör 2 dl kycklingbuljong 1 tsk äppelcidervinäger Salt och peppar Pocherat ägg 2 färska ägg 1 tsk ättika 1 krm salt Skölj nässlorna ordentligt. Koka upp vatten, salta och lägg ner bladen. Låt koka några minuter, rör så att allt kommer under vattnet. Sila nässlorna genom nätsil. Jag kokar sen soppan direkt på de späda bladen, men är de större kan du hacka i mindre bitar. Fräs nässelskotten i smöret, krydda och rör ner grädde, buljong och vinäger. Koka upp och låt småputtra i 20-30 minuter tills soppan tjocknat lite. Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta. ...
Falukorvsgratäng
2016-04-27 07:00:00
Korvgratäng 2 port 400 g falukorv med hög kötthalt 2 dl brynt skogssvamp 2 dl riven Västerbottensost 2 ägg 1 paprika Gräslök Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar. Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten. Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan. Min sockerfria ketchup hittar du om du klickar på bilden nedan.
Solgul fiskgryta med ägghalvor och aioli
2016-04-26 07:00:00
Fiskgryta med saffran 4 port 600 g fiskfilé 4 dl blomkål i små buketter 2 dl strimlad purjolök 100 g cocktailtomater i 4 delar 3-4 msk smör/kokosolja 6 dl fiskfond 1 msk tomatpuré 1 kuvert saffran 1 tsk stött fänkål 1 tsk stött anis Salt och peppar Saft från 1 citron och salt till fisken Skär fisken i mindre bitar, salta och pressa över citronsaft, så blir den fast och får god smak. Bryn blomkål, purjo och tomat ett par minuter utan att få för mycket färg. Tillsätt tomatpuré och kryddor, fräs en liten stund så blir tomatsmaken mildare. Häll på fiskfonden, koka upp och låt sjuda i ca 15-20 minuter, tills blomkålen mjuknat. Tillsätt fisken och låt koka upp, rör om försiktigt så bitarna inte går sönder. Smaka av med salt, peppar och om du vill ha lite mer syra från citron. Servera med kokta ägghalvor. Aioli smakar alltid gott till fiskgryta. Bilden nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, här hittar du den svenska och engelska versionen på Bokus och Adlibris. Boken finns också på Am...
Mandelplättar till frukost
2016-04-25 07:00:00
Mandelplättar 2 port 2 ägg 1 dl grädde, kokosgrädde eller mandelmjölk 2 msk brunt mandelsmör 1 msk kokosolja 2 tsk psylliumfrön ca 1 krm havssalt ev lite vaniljpulver och/eller kanel Lägg mandelsmör, kokosolja och ½ dl mandelmjölk i en kastrull och värm. Rör ihop så det blir väl blandat. Vispa ner äggen, psylliumfröna och resten av mandelmjölken. Smaka av med salt och eventuell kryddning. Låt smeten stå och svälla en timme. Stek plättar i en plättlagg eller stekpanna, ett par minuter på var sida så de blir frasiga i kanterna. Om du vill kan du steka dem som pannkakor istället. Servera med hallon, blåbär eller prova gärna min sockerfria lingonsylt.
Njutbar weekend i Åre
2016-04-24 19:13:00
Hotell Granen, Åre Njutsemester I helgen har jag varit på en liten minisemester i Åre tillsammans med bästa vännen Gunilla. Vi inledde helgen på lördag förmiddag med en fika på mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom. Jessica och Martina är båda kockar och väldigt duktiga både på matlagning och bakning. Martina på Café Kroken, bilden lånad från Länstidningen… Caféet erbjuder fika för alla, så där finns utöver det vanliga sortimentet även gott LCHF-fika, glutenfritt, laktosfritt, äggfritt och nötfritt kaffebröd. Jag tog en liten pannacotta med körsbärskompott och en mycket god 75%-ig chokladtryffel med apelsinskal och cashewnötter till kaffet. Fika à la LCHF på Café Kroken i Krokom… De två små godsakerna blev perfekt i kombination, ingen störande sötma utan bara helt naturligt gott. Därefter fortsatte vi upp mot Åre och vårt hotell för en natt, anrika Hotell Granen. Helt nyrenoverat och tillbyggt på utsidan, men med mycket av den gamla charmen bevarad invändigt. Vi fic...
Ugnsstekt sidfläsk med gräddsås
2016-04-24 07:00:00
Kaffemarinerat sidfläsk I mina hemtrakter i norra Dalarna marinerade man förr fläsket i kaffe, kanske för att få bort smaken från ett inte alltför färskt fläsk… Skär rutmönster i svålen och låt fläsket marinera i 2 dygn, jag brukar låta kött ligga så länge för bäst smakresultat. Jag lägger köttet i en plastpåse, stoppar den i en bunke och vänder påsen några gånger under tiden. Kaffemarinad till färskt sidfläsk 4 port 600 g färskt sidfläsk med svål 1 dl starkt kaffe 2 msk tamarisoja ev 1 msk honung 1 tsk Worcestershiresauce 2 msk färsk, hackad rosmarin Salt och peppar Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv. Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar. Smält honungen i varmt kaffe och rör i soja, rosmarin och Worcestersås. Låt svalna. Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen. Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden. Ta fram köttet ur påsen, spar...
Baconlindad laxtournedos
2016-04-23 07:00:00
Baconlindad Laxtournedos  En skiva färsk lax à 150 g, helst viltfångad 4 skivor bacon 2 msk hackad gräslök Salt och peppar 2-3 msk smör Skär loss laxen från skinnet. Skär en remsa av laxskivan genom att lägga ett snitt från den smala delen, genom den tjocka. Men skär inte hela vägen, lämna ett par cm vid kanten. Lägg två baconskivor lite omlott på längden, så de blir lite längre än laxen. Lägg laxremsan ovanpå baconet, krydda med salt, peppar och strö över gräslöken. Rulla ihop till en fast rulle, fäst en tandpetare så baconet sitter fast i laxen. Bryn  smöret och stek laxen 2 minuter på var sida. Sätt in stekpannan (om den är ugnsfast) i ugnen på 175° och låt laxtournedosen steka färdigt i ca 8-10 minuter. Ta fram och låt vila en stund, så värmen fördelas jämnt i laxen. Servera med smörstekta kantareller och rört smör med citron eller vitlökssmör. Brysselkål med citron och chili och en tomatsallad blir goda tillbehör. Här hittar du ett liknande recept, men då har jag fyllt laxen me...
Chicken Nuggets LCHF
2016-04-22 07:00:00
Healthy Junkfood Chicken Nuggets är mångas favorit bland snabbmaten, men ofta med väldigt tveksamt innehåll. Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna. En som även passar oss som äter LCHF/Paleo, av bara bra råvaror. Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst, panerat i sesamfrön. Jag använder fiberhusk istället för mjöl som grund i paneringen, för att få ägget att fastna bättre. Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker. Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt. Chicken Nuggets 2 port 1 stort ekologiskt kycklingbröst 1 ägg 1 dl sesamfrön Fiberhusk Salt och peppar 3 msk Smör Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan. Häll fiberhusk i ett saltkar. Krydda först köttet på båda sidor med salt och peppar. Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili. Strö ...
Broccolisoppa med Västerbottensost och skaldjur
2016-04-21 07:00:00
Broccolisoppa med skaldjur 2 port 300 g broccoli 2 dl kycklingbuljong 2 dl grädde 1 liten gul lök ½ dl riven Västerbottensost 100 g skalade räkor 50 g kräftstjärtar Salt och peppar Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken. Bryn smöret och lägg i grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar. Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning. Låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar. Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega. Servera med en kokt ägghalva och färska örter. Jag ringlade lite kallpressad olivolja med citron över, det blev riktigt gott.
Gräddstuvad kycklinglever med sting
2016-04-20 07:00:00
Chilistuvad kycklinglever 2 port 3-400 g kycklinglever 2 dl grädde/kokosgrädde 2 dl tärnad zucchini ½ röd paprika 4 cocktailtomater ½ pressad citron 2 msk smör 1 msk oregano 1-2 tsk chiliflingor eller en färsk chili ½ tsk äppelcidervinäger Salt Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron. Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten. Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta. Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna. Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och vinäger och koka upp. Låt puttra en stund på svag värme så såsen tjocknar. Servera med sallad, gurka och persilja.
Lättlagad fiskgratäng
2016-04-19 07:00:00
Fiskgratäng 2 port 300 g fiskfilé (jag hade öring) 1 dl majonnäs 1 dl riven, lagrad ost (jag hade Änglamarks) 1 dl finhackad dill ½ dl grädde eller kokosgrädde 2 msk chilisås 2 tsk Dijonsenap Salt och chiliflingor 1 litet blomkålshuvud Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten. Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar. Lägg blomkålen runtom formen. Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde. Smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Bred gratängsåsen över fisken. Gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg. Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.
Tomatkeso till grillkorv
2016-04-18 07:00:00
Grillkorv med tomatkeso och avocado 2 port Kabanosser eller annan god korv med hög kötthalt 1 dl keso 1 dl crème fraiche 4 soltorkade tomater i olja 5 cm purjolök 2 msk hackade, färska örter 1 msk chilisås 1 tsk äppelcidervinäger ½ tsk paprikapulver Salt och cayennepeppar Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint. Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser. Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting. Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.
Ugnsstekt citronkyckling à la Jamie Oliver
2016-04-17 07:00:00
Populär fågel Jamie Olivers citronkyckling är att av de mest populära recepten i bloggens historia och ett av de första jag publicerade härinne. Jamie har alltid varit min absoluta favorit bland TV-kockarna, hans kärlek till naturlig mat stämmer väl överens med min matfilosofi på många sätt. På tal om kärlek till mat, så drabbades ju tyvärr tidningen Matkärlek av den konkurs som dess förlag Mediavänner försattes i för en tid sen. Matkärlek gick med vinst, den blev mycket populär på kort tid bland många som äter LCHF och Paleo, glutenfritt och sockerfritt. Chefredaktör Anne Aobadia planerar nu att starta upp tidningen på nytt i egen regi. Gå in via den här länken och fyll snabbt i en enkät som Anne lagt ut, hur just du vill att den nya tidningen ska vara utformad, om den ska finnas som papperstidning eller bara på nätet. Senast i kväll söndag den 17 april ska den vara besvarad, så skynda dig in på en gång, då har du chansen att vinna Annes senaste kokbok Mera Matkärlek. Jag tycke...
Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat
2016-04-16 07:00:00
Dags för grillning Nu är våren riktigt i antågande, så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen. Här har jag samlat många av mina goda tillbehör till vårens och sommarens kommande grillmiddagar. Revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag. Här får du tips på hur jag oftast lagar till dem, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen. Marinerade revbensspjäll 2 port Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, 5-600 g Marinad: 1 dl finhackad timjan 2 rivna vitlöksklyftor ½ dl olivolja eller rapsolja 1 msk Worcestershiresauce ½ pressad citron Grovmald svartpeppar Ev 1 tsk honung för färg och smak För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem. Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden. Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt. Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden. Ta...
Pizza Mejerifri LCHF
2016-04-15 07:00:00
Gluten/mjölkfri pizza Att göra en riktigt god och nyttig pizza utan mjöl och mejeriprodukter, går det? De flesta pizza-recept på LCHF-vis innehåller ost, men här har jag hittat på en läcker variant för alla som vill äta mejerifri LCHF eller Paleo. Vi är många som gått över till mindre mejeriprodukter, vissa för hälsan och andra för vikten. Senaste dagarna har både LCHF-ingenjören och Lifezone skrivit om att de nu äter MejerifriLCHF. Pizzabotten på ägg 2 pizzor 6 ägg, mina kommer från Sota Ägg i Ytterån 3 msk olivolja/kokosolja ½ tsk torkad oregano Salt Vispa samman äggen med saltet. Värm upp oljan och häll ner hälften av smeten per pizza och strö över den torkade oreganon. Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten. När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt. Pizzafyllning efter behag, det här tog jag: Ugnstorkade cocktailtomater Skivad Forbondekorv från Björks i Färila Skivad...
Thailändsk kycklingsoppa
2016-04-14 07:00:00
Snabb thaisoppa 2 port 200 g kycklingbröst 2 dl kokosgrädde 1 dl hemkokt kycklingbuljong 1 liten morot 1 gul lök 1 röd paprika 1 grön paprika 4 champinjoner 1 msk riven, färsk ingefära 1 msk pressad lime ½-1 msk gul curry 3 msk smör/kokosolja Salt och chiliflingor Strimla kycklingköttet och grönsakerna. Bryn köttet i hälften av smöret och häll ner i en gryta. Stek sen grönsakerna och blanda med köttet. Krydda med lime, ingefära, curry, salt och chili. Häll på buljong och kokosgrädde, låt puttra i 10 minuter. Till den här soppan passar det också väldigt bra att använda kokt kyckling, som blir över när du kokar buljong. Skär då det kokta köttet i mindre bitar och blanda ner i soppan precis innan serveringen. Klicka på bilden ovan så kommer du till receptet, där kan du också läsa mer om alla de positiva effekter en hemkokt buljong har på hälsan. Är just nu i min andra hemstad, Stockholm. Så här vackert var det i Kungsträdgården i helgen, körsbärsblommorna har precis slagit ut.
Vitlökssmör
2016-04-13 07:00:00
Vitlökssmör ca 4 port 200 g smör 2 vitlöksklyftor Saft av en halv citron Några droppar Worcestershiresauce Salt och peppar efter smak Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt. Pressa i citron, rör ner Worcestersås och  kryddor. Vispa kraftigt med elvisp, tills smöret blir ljust och poröst. Då smälter det bättre över kött, fisk eller grönsaker. Många förvarar smöret i en rulle i frysen, men jag har den hellre i kylen i en skål. Då är det lätt att ta fram och få det rumstempererat snabbt. Du kan också fylla vitlökssmöret i en paprika så blir det lite snyggare. Här kommer du vidare till ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat. Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson Delar här en av mina senaste bilder från Stockholm, vädret var fantastiskt igår. Följ mig gärna på Instagram, så får du ta del av lite mer tips om mat, natur och annat trevligt från min vardag.
Smakrik fiskgratäng
2016-04-12 07:00:00
Rullströmming med chilitäcke 4 port 600 g strömmingsfilé 1½ dl grädde/kokosgrädde 1½ dl majonnäs ½ dl chilisås ½ dl hackad timjan 2 msk sesamfrön Salt och chiliflingor Skölj av strömmingen under rinnande kallt vatten. Låt rinna av i durkslag, torka torrt med hushållspapper. Klipp bort ryggfenan om du är känslig för ben. Lägg filéerna på en skärbräda med skinnsidan uppåt. Krydda med salt, chili och strö över timjan. Rulla ihop strömmingen, köttsidan ska vara utåt. Lägg rullarna tätt i en smord, ugnsfast form. Krydda lite mer med salt och chili. Vispa ihop grädde och majonnäs, rör ner chilisåsen. Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta. Häll såsen över strömmingsrullarna, strö sist över sesamfröna. Grädda på 200º i 20-30 minuter. Servera rullströmmingen varm med blomkålsmos eller broccoli. Rullarna är också goda att servera kalla på en buffé. Bilden nedan är en annan variant av chiliströmming, med lite mer hetta från pepparrot. Det är ett av de absolut första recept jag publicer...
Pytt i panna på kyckling, rökt fläsk och halloumi
2016-04-11 07:00:00
Kycklingpytt 2 port 200 g kycklingbröst 50 g varmrökt sidfläsk 50 g halloumi 2 dl tärnad aubergine 1 liten, hackad lök Salt och peppar 50 g smör Tillbehör 2 ägg ½ dl ajvar ½ dl majonnäs Skär kyckling, fläsk och halloumi i lika små tärningar. Bryn kycklingen i hälften av smöret. Tillsätt aubergine och lök, krydda med salt och peppar och stek tills allt blir gyllenbrunt. Häll upp på ett fat, torka ur stekpannan med papper och bryn halloumin och fläsket i resten av smöret. Blanda samman och värm allt i stekpannan och stek ägg i en annan. Servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda ketchup.
Smörstekt lax med paprikagräddsås
2016-04-10 07:00:00
Snabbmat en söndag Idag får du tips på en riktigt snabb och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk. Här kan du läsa hur laxen lagas till, där finns också recept på en liten chokladmousse till söndagsdessert. Paprikagräddsås med dill 2 port 1 röd paprika 1 tomat 2 msk smör 2 dl grädde/kokosgrädde 1 dl finhackad dill 2 msk ketchup 1 msk pressad citron Salt och peppar Skär paprika och tomat i små tärningar. Fräs några minuter i smöret utan att få färg. Krydda med salt, peppar, ketchup och citron. Häll på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Rör till sist ner den hackade dillen. Servera såsen till smörstekta laxfjärilar och broccoli.
Grillad biff med ”pommes frites” à la LCHF och Paleo
2016-04-09 07:00:00
Grillmiddag för 2 300 g gräsbetesbiff Salt och peppar Lite olivolja Ta fram köttet, lägg på en skärbräda och låt det bli rumstempererat. Pensla med olja och krydda rejält med salt och peppar. Pensla det heta grillgallret med lite olja, lägg på skivorna och grilla nära het glöd i 2 minuter. Vänd och grilla andra sidan i en minut om du vill ha köttet lättstekt. Grilla 2 minuter på var sida om du föredrar det medium. Vänd en gång till och grilla 2 minuter om köttet ska vara välstekt. Låt biffarna vila en liten stund en bit bort från glöden, så fördelas värmen bättre i köttet och det blir saftigare. Kålrotspommes 1 liten kålrot Rapsolja eller kokosolja till fritering Salt Skala och skär kålroten i centimetertjocka skivor. Skär lika tjocka strimlor. Hetta upp olja och fritera ca 5 minuter. Jag använde en liten stekpanna så det inte går åt så mycket olja. Ta upp strimlorna med en hålslev, lägg på en tallrik med hushållspapper. Salta och servera genast. Paprikaaioli 4-6 port 2 äggulor 2 kl...
Min bästa varma smörgås
2016-04-08 07:00:00
Glutenfritt och mjölkfritt bröd Det här är ett av mina senaste brödpåhitt, som blivit mycket populärt. På Ecocaféet använder vi ett liknande brödrecept som grund i vår smörgåstårta. Många bröd bakade med kokosmjöl blir rätt smuliga och torra, men det här håller ihop väldigt bra. Brödet fungerar förutom till varma mackor och smörgåstårta mycket bra att rosta eller att steka i smör. Mitt recept är förutom glutenfritt också helt mjölkfritt, men om du vill kan du byta ut kokosmjölken mot  cashewnötsmjölk. Vanlig grädde går också bra om man vill. Tål du inte mandelmjöl så mixa pumpakärnor istället. Jag tillsätter äppelcidervinäger i smeten, det ger en god smak till lowcarb-bröd och här neutraliserar det samtidigt kokossmaken som en del kan ha svårt för i matbröd. Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap. Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället. Tips på pålägg till matiga varma klämmackor för utflykten: Falukorv, purj...
Vitkålssoppa med köttfärs
2016-04-07 07:00:00
Kålsoppa med köttfärs 2 port 250 g köttfärs ½ liter strimlad vitkål 3 tomater 1 röd spetspaprika 1 röd lök 1 vitlöksklyfta 3 msk smör 2 tsk paprikapulver 1 tsk timjan 1 tsk oregano 1 tsk krossade korianderfrön 3 dl vatten + 1 msk ekologiskt buljongpulver eller 3 dl kycklingbuljong 2 msk ketchup 1 tsk balsamvinäger Salt och peppar Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint. Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar. Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas. Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med. Blanda ner övriga kryddor och häll sen över all vätska och buljong. Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme. Smaka av om det behövs mer kryddor, syra eller sälta. Servera soppan med en klick grekisk yoghurt eller smetana. Här hittar du ett annat av min sopprecept med köttfärs, långlagat i Wonderbag.
Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet
2016-04-06 07:00:00
Kycklingbuljong i Wonderbag… Hälsosam mat Nu i vinter har jag en gång i veckan kokat buljong på ekologiskt uppfödd kyckling under våra tre månader i Alanya. Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen, något som är bra bland annat för vår ledbrosk, bindväv, hud och tarmsystem. Vi människor har också mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare,  få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud och sköra naglar. Jag kom kollagen på spåren när jag var i Florida i höstas, min goda vän medicinjournalisten Åsa Holstein höll på med en artikel till Hemmets Journal om kollagenets många positiva hälsoeffekter. Här kan du läsa den artikel Åsa skrev om mig, fibromyalgi och gluten, det var den som blev inledningen till vår vänskap. Läste på mer om kollagen och hittade en del av det Anna Hallén skrivit om gelatin, som utvinns ur kollagen och som visat sig ha en läkande effekt på artros. Anna har starta...
Gratäng med rökta musslor
2016-04-05 07:00:00
Musselgratäng 2 port 1 burk rökta musslor 3 ägg 200 g zucchini 2 dl riven ost 1 dl crème fraiche 1 dl grovhackad svamp 1 msk finhackad dill Salt och peppar 1 tomat ½ röd paprika 50 g smör Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.. Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform. Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost. Krydda äggsmeten med salt och peppar häll det i formen. Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater. Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter. Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja. Jag tog sesamfrön och pumpakärnor i salladen, det blir riktigt gott.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33208 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss