TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Glutenfri blåbärspaj
2016-07-24 07:00:00
Blåbärspaj med nötter 6-8 små eller 1 större 2 dl mixade, rostade hasselnötter ½ dl sesamfrön 50 gram smör 2 äggulor 2 tsk honung, björksocker eller annan sötning ½ tsk vaniljpulver 1 knivsudd salt Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna. Rör ner sesamfrön och honung, låt fräsa en stund. Tillsätt salt och vaniljpulver. Saltet framhäver smakerna, men det krävs bara vara lite grann för att det ska bli riktigt gott. Ta upp hälften av nötröran i en egen bunke. Låt svalna en stund, rör så ner de två gulorna i bunken. Antingen kan du göra pajen i små formar som jag gjorde eller ta en lite större form. Fördela äggröran i botten på formarna, ta en liten matsked i varje. Fördela blåbären och strössla resterande nötröra ovanpå. Grädda i 175° i ca 15 min. Servera med vispad grädde eller hemgjord vaniljsås. Den gör du genom att vispa äggulor tjock med lite valfri sötning och vanilj, som du sen blandar med vispad grädde.
Grillad lax med fetaost och mango
2016-07-23 06:51:00
Grillad lax med fetaost och mango ca 5-6 port 2 välmogna mango eller ett paket djupfryst, tärnad Saft av en citron 1 msk honung eller annan sötning 1 färsk, finhackad chili 150 g fetaost ca 1 kilo laxfilé, helst viltfångad Mixa mangon med citronsaft, honung och chili. Häll ner i en kastrull och koka under omrörning ca 10 min, låt svalna. Viltfångad chumlax, pinklax eller atlantlax brukar finnas i frysdisken på större butiker. Putsa bort de vita hinnorna, revbenen och dra ut ryggbenen med en pincett eller tång. Benen sitter i en rad längs den tjockaste delen på laxen, de är lätta att dra ut. Salta och peppra båda sidor av laxen, lägg den på gallret med köttsidan neråt. Grilla ca 5 min, vänd försiktigt med hjälp av två stekspadar. Bred mangosåsen över köttsidan och strö över finhackad fetaost, så det blir jämnt fördelat över hela laxen. Täck med ugnsfolie och grilla på svag värme i ca en halvtimme. Det kan låta länge, men det tar tid om man grillar laxen en bit ifrån glöden som jag g...
HälsoYran i Östersund
2016-07-22 11:08:00
Ecocaféet i Östersund… Yrandagar i Östersund I samband med StorsjöYran nästa helg så arrangerar vi på Ecocaféet en HälsoYra. Den hålls i lokalen bredvid caféet på Storgatan 26, en yra som pågår from idag till nästa söndag, alltså 22-31 juli. Där kan du lyssna på föreläsningar, prova på olika slags kroppsbehandlingar, yoga, meditation och mycket mer. Du får gärna komma in och prata mat med mig i morgon lördag, jag bjuder då på välkyld Kombucha ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd som tilltugg. Har du vägarna förbi Östersund i morgon så hoppas jag vi ses Spröda frökex från Huså Bröd med Storsjön i bakgrunden… Wonderbag med min kokbok… Therese Renåkers servetter… Jag kommer även att sälja Therese Renåkers servetter, som just släppts i hennes nya webshop AllMyTesign. Där säljer Therese sina alster med vackra Mandala-motiv, här kan du läsa mer om hur hon kom på idén att sprida sin konst på hennes hemsida. Mandalan ”Guldjord” av Therese Ren...
Het guacamole
2016-07-22 07:00:00
Chiliguacamole 2 port 1 stor, välmogen avocado ½ pressad citron ½ dl finhackad dill 2 msk olivolja 2 rivna vitlöksklyftor 1-2 tsk chiliflingor eller ½-1 finhackad chili Salt Mosa avocadon i en bunke. Rör ner de övriga ingredienserna, blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta, styrka eller syra. Låt stå en stund i rumstemperatur så smakerna mognar. Här i Paleoskafferiet från Under vårt tak hittar du recept på tortillachips till guacamolen.
Sallad på lufttorkat kött och vaktelägg med dressingtips
2016-07-21 07:00:00
Sallad med lufttorkat kött och vaktelägg 2 port 100-150 g lufttorkad skinka eller annat kött 6 vaktelägg Bladsallad Majonnäs Garnering: Rädisor, cocktailtomat, dill och pinjenötter Koka vakteläggen i 2 minuter, nedlagda i kokande vatten, då blir de hårdkokta och går lättast att skala. Lägg i kallt vatten en stund. Fördela skivor av köttet på två tallrikar med olika sorters sallad och tomat. Dela äggen och lägg dem runt om, garnera med majonnäs. Lägg tunna skivor av rädisa och några små dillkvistar runt tallriken, strö över pinjenötter. Här kommer länkar till några goda dressingar till sommarens sallader: Dressing med harsyra Senapsdressing Aioli med citronmeliss och rucola Aioli med mynta och apelsin Kokosmajonnäs med curry Vaktelägg…
Kryddig kyckling
2016-07-20 07:00:00
Kycklingschnitzel Kryddig kycklingschnitzel 2 port 2 benfria och utbankade kycklingklubbor 2 msk olivolja 1 tsk salt ½ tsk curry ½ tsk paprikapulver ½ tsk kanel Här använder jag kycklingschnitzlar med skinnet kvar, som jag köper utbankade hos favoritslaktaren Güven Et i Alanya. Här hemma finns urbenade kycklinglår utan skinn, de funkar förstås de med. Du kan också bena ur kycklingbenen själv med hjälp av en vass kniv. Lägg dem mellan plast och banka ut till tunna schnitzlar. Blanda ihop kryddorna och saltet. Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över. Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º. Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek 3 minuter. Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under 3 minuter till. Här nedan ser du bilder från den slakteributik vi handlar hos på vintrarna i Alanya, har varit kund hos dem i 13 år nu. Våra tankar går till dem och de andra vännerna i Turkiet nu i dessa svåra tider. ...
Örtig äggröra till sommarbrunch
2016-07-19 07:00:00
  Omega-3-fylld brunch Snabbt, lätt och enkelt lagar en riktigt god frukost på fisk om du tröttnat på bacon. Om du inte har tillgång till fiskfilé så kan du äta äggröran tillsammans med till exempel makrill i tomatsås, rökta musslor, kräftstjärtar, räkor, sardiner, tonfisk eller något annat gott från hav och sjö. Smörstekt fisk 1 port 1 fiskfilé à 150-200 g, jag hade röding 2 msk smör Salt Örtig äggröra 1 port 2-3 ägg 1 dl hackade örter, jag hade gräslök, citronmeliss och citrontimjan 2 msk smör/kokosolja Salt och grovmald svartpeppar Vispa ihop äggen och häll ner i det lätt brynta stekfettet i en kastrull. Fräs ett par minuter, rör hela tiden mot botten. Salta och peppra efter smak. Dra kastrullen från värmen medan du steker fisken. Bryn stekfett väl i en panna och lägg ner fisken med köttsidan ner. Det går snabbt att steka fiskfilé, räcker med bara 1 minut på var sida. Salta fisken, jag hoppade över peppar här när jag äter den till frukost. Är fisken lite tjockare så låt s...
Blomkålsmos
2016-07-18 07:00:00
Blomkålsmos 2 port 1 litet blomkålshuvud ca 300 g 50 g getost av färskost-typ eller fetaost 25 g smör 1 dl hackad bladpersilja Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt. Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör. Rör ner persiljan. Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten. Jag serverade moset till en kryddig kycklingschnitzel.
Ostmuffins LCHF
2016-07-17 07:00:00
Muffins med Västerbottensost och kummin ca 12 st 2 ägg 1 dl crème fraiche 25 g smält smör ½ dl pumpakärnor ½ dl solrosfrön 2 dl riven Västerbottensost 2 msk fiberhusk 1 tsk stött kummin ½ tsk salt Dela äggvita och gula i två olika bunkar. Rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör. Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Lägg smeten i bullformar med hjälp av två skedar. Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler. Frys in och ta fram eftersom. Värm dem då en stund i ugnen, så blir muffinsen som nybakta.
Min bästa kantarellsås
2016-07-16 07:00:00
Festsås Nu är det kantarelltider, så passa på att koka en stor sats kantarellsås och frys in. Den här såsen kokade jag många liter av under mina 18 år på restaurang, den var alltid mycket uppskattad av gästerna. Så ska du ställa till fest framöver är den här ett säkert kort. Kantarellsås ca 12-14 port 4-5 dl förvällda, hackade kantareller 1 stor gul lök 50 g smör Salt och peppar 1 liter grädde 2 dl kycklingbuljong eller 2 msk  veg buljongpulver + 2 dl vatten 1 dl Madeira 1 msk Tamarisoja 1 tsk Worcestershiresauce Hacka löken fint. Bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning. Krydda rejält med salt och peppar. När vätskan kokat bort, häll på Madeira, Worcestershiresauce och soja. Låt hälften av vin och såser koka in i svampen, häll så på grädden och buljongen. Rör om väl, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme. Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast. Späd med vatten eller mjölk ibland om såsen blir för tjoc...
Heta nötter
2016-07-15 07:00:00
Fröchips, ajvardip pch heta nötter från Grillmat LCHFFoto Mikael Eriksson Kryddiga nötter 3 dl blandade nötter, jag använde paranötter, valnötter och cashewnötter 1 msk kokosolja 1 tsk paprikapulver 1 krm spiskummin 1 krm cayennepeppar 2 tsk flingsalt Rosta nötterna i en torr stekpanna ett par minuter under omrörning. Var försiktig så de inte bränns. Blanda ner kokosolja, kryddor och smula över flingsalt. Fräs en minut under omrörning. Häll upp på ett fat och låt svalna. Förvara i en burk med lock. Receptet kommer från min kokbok Grillmat LCHF.
Svamp- och baconröra till fläskkarré
2016-07-14 07:00:00
Svampröra 2 port 4 dl svamp i bitar, jag hade röksvamp 4 skivor varmrökt bacon 2 msk smör 2 msk hackad citrontimjan 2 msk finhackad purjolök 2 msk olivolja med citron 2 tsk vit balsamvinäger Nymald vitpeppar Rensa de fasta, vita röksvamparna genom att dra av det sega skinnet. Dela svampen mitt itu. Är den helt vit inuti är den mycket god, men har den börjat bli gulbrun så är den bara att kasta. Skär baconet i små bitar och stek tillsammans med svampen i smöret. Krydda med vitpeppar, salt behövs inte, eftersom baconet är så salt. Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg och baconet blivit lite knaprigt, tillsätt löken mot slutet. Ta från värmen och blanda ner de hackade örterna, olja och vinäger. Servera med fläskkarré, ugnstorkade tomater och bearnaisesås.
Kryddsmör med rosmarin och apelsin
2016-07-13 07:00:00
Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port 250 g smör  1 ekologisk apelsin 2 msk finhackad, färsk rosmarin Flingsalt och chili efter smak Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt. Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn. Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp. Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen. Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer. Det här smöret hittade jag på till en grillkväll på stranden när jag var i Florida för Low-Carb Cruise förra våren. Här hittar du ett inlägg med 7 sorters kryddsmör och en hel del info om fettets betydelse i vår mat. Ännu fler sorter och många andra tillbehör hittar i min kokbok Grillmat LCHF. Café de Paris-smör och kryddsmör med fetaost från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson
Grillad abborre med dillmajonnäs som exempel på strikt LCHF
2016-07-12 07:00:00
Mer snabbmat LCHF Gårdagens inlägg om min syn på vad som är och inte är LCHF fick ett enormt genomslag. De allra flesta som kommenterat i olika forum är eniga med mig om att frukt kan ingå som smaksättning och krydda i maten. Idag kommer ett recept som borde passa även den striktaste LCHF-are, som aldrig skulle kunna tänka sig en äppelbit i sin mat. Rädisan, som trots att den växer under jord, innehåller bara 2 g kolhydrater. Där ser vi också ett exempel på det skeva i att säga att LCHF innehåller bara ovanjordsgrönsaker. Här har grundaren av LCHF-begreppet i Sverige, Annika Dahlqvist, skrivit en bra definition i sitt inlägg 10 myter om Lowcarb. Och här ett intressant inlägg från 2008 hos Kostdoktorn, om hans syn på Frukt, näring och viktnedgång. Dillmajonnäs 3-4 port 1 dl majonnäs 1 dl crème fraiche/kokosgrädde ½-1 dl finhackad dill 1 tsk citronsaft ½-1 tsk osötad senap Salt och peppar Rör samman majonnäs och crème fraiche/kokosgrädde. Blanda ner dill, citron, senap och kryddor. P...
Snabb korvgratäng och tankar om vad som är LCHF och inte
2016-07-11 07:00:00
Min typ av snabbmat Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter. Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad. Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött. Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del. Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF. I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo. Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat. Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva. Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater. Jag äter hellre de...
Lättbakade ostbröd LCHF
2016-07-10 07:00:00
Ostbröd med sesamfrön 2 ägg 1 dl crème fraiche 25 g smält smör ½ dl sesamfrön 2 dl riven ost 2 msk fiberhusk Salt Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke. Blanda ner fiberhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet. Låt stå i några minuter så fiberhusken sväller. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna. Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar. Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.
Somrig lax i gräddsås
2016-07-09 07:00:00
Lax i gräddig paprikasås 2 port 2 bitar lax à 150 g, helst viltfångad 2 msk smör 1 paprika ½ äpple ½ gul lök 2 dl grädde/kokosgrädde 1 msk pressad citron Salt och peppar Skär grönsaker och äpple i små tärningar. Stek dem lätt i smöret några minuter, krydda och pressa över citron. Häll på grädde och låt puttra några minuter. Lägg laxbitarna i såsen och låt bräsera några minuter. Vänd försiktigt och låt ligga några minuter till på svag värme. Servera med kokta grönsaker och en klick smör.
Tapas LCHF
2016-07-08 07:00:00
Bresaola med gorgonzola… Fyllda ägghalvor 4 hårdkokta ägg ½ dl aioli 2 msk finhackad inlagd paprika 2 msk finhackad persilja eller ½ tsk chiliflingor Salt Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli. Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt. Lägg en klick äggröra på varje ägghalva och servera till kallskuret. Tips på fler tapasrätter hittar du i min kokbok Grillmat LCHF, Low Carb High Fat Barbecue på engelska.
Medelhavsmat och ayran
2016-07-07 07:00:00
Mat och dryck från södern Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet. Medelhavskosten är bra även för oss LCHF-are, då den ofta innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader,  stekta eller kokta i grytor. Det äts också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag. Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort. Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik. Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin. Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till nåt alldeles extra. Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall, turkisk ayran.  Medelhavsmat på mitt sätt 1 port 1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter Smörstekt aubergine och halloumi Tzatziki Ayran 2-3 port 2 dl turkisk yoghurt 10% 5 dl iskallt vatten ½-1 krm salt Vispa yoghurt, vatten och den mindr...
Low Carbonara med broccoli
2016-07-06 07:00:00
Klassiker Här kommer en riktig klassiker i strikt LCHF-tappning. Den här Low Carbonaran är ända från bloggens barndom för 7 år sen, då jag nyligen hade bytt ut favoritmaten spaghetti mot grönsaker. Ett val jag absolut inte ångrar idag. Low Carbonara 2 port 100 g varmrökt sidfläsk 2 dl grädde 2 små huvuden broccoli 50 g ost, gärna vällagrad 2 msk smör Svartpeppar 2 äggulor Skär fläsket i strimlor och broccolin i små buketter. Stek i smör, häll på grädde och låt puttra tills du tycker att broccolin är lagom. Rör ner osten skuren i tärningar och krydda med rejält med svartpeppar. Häll upp i tallrik och garnera med en rå äggula.
Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi
2016-07-05 07:00:00
Musselgratäng för 2 1 litet blomkålshuvud 2 dl bearnaisesås 1 burk rökta musslor 100 g halloumi ½ dl pumpakärnor Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt. Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform. Skiva stocken tunt och lägg i botten. Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor. Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna. Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.
Salsa på avocado, tomat och koriander
2016-07-04 07:00:00
Avocadosalsa från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson Avocadosalsa med koriander  2-3 port 2 väl mogna avocado 10 cocktailtomater 2 msk grovhackad koriander ½ pressad citron 2 msk kallpressad olivolja Havssalt och nymald vitpeppar Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar. Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt. Ställ i kyl en stund så smakerna mognar. Salsan är god till grillat kött, fisk, fågel eller halloumi. På bilden nedan hade jag salsan som tillbehör till kalkonspett i min kokbok Grillmat LCHF. Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF…Foto Mikael Eriksson
Glutenfritt formbröd med morot och citron
2016-07-03 07:00:00
Gyllene bröd 1 limpa 4 ägg 4 dl grovrivna morötter 100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja 3 dl mandelmjöl 1 dl sesamfrön 1 dl kokosnötmjöl 1 dl pofiber 1 dl kokosmjölk Skal och saft av 2 eko-citroner 2 tsk bikarbonat ca 1½ tsk salt Garnering: ½ dl sesamfrön 1 msk svartkummin eller vallmofrön Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna. Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran. Blanda ner de torra ingredienserna. Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl. Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie. Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till. Känn med handen att det är fast och fint, låt annars stå inne 15 minuter till. Låt brödet svalna i formen. Stjälp upp och låt kallna på galler. Lägg i plastpåse i kylen till nästa dag så går det lättare att skiva. Förvara i kylen...
Baconlindade färsbiffar med paprikamajonnäs
2016-07-02 07:00:00
Baconlindad färsbiff 2-3 port 300 g blandfärs ½ dl grädde 1 ägg ½ tsk Worcestershiresauce 2 msk psylliumfrön eller ½ msk fiberhusk 1 msk sesamfrön 1 msk grovkornig senap Salt och peppar 6 skivor bacon 2 msk smör Blanda allt till smeten, bryt ner färsen och blanda försiktigt. Låt stå i kyl och svälla i några timmar. Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare. Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra. Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort. Paprikamajonnäs 2-3 port 1 dl majonnäs ½ röd paprika 1 tsk paprikapulver ½ tsk balsamvinäger Salt Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.
Spritzer – Fräschaste sommardrinken
2016-07-01 07:00:00
Drinkar med smak av sommar Öl, cider och söta drinkar passar inte alls ihop med LCHF-kosten. En Spritzer på torrt, vitt vin innehåller däremot inte många kolhydrater. En riktigt somrig drink, som svalkar i väntan på grillglöden. Fler drinkar, både med och utan alkohol, sallader, tillbehör och mängder av grilltips hittar du i min kokbok Grillmat LCHF. Bilderna i inlägget är tagna av min fotograf Mikael Eriksson. Spritzer med lime och hallon 4-5 små glas 5 dl torrt, vitt vin 2 dl hallon 1 pressad lime ½ dl blad från citronmeliss Sodavatten på glasflaska 33 cl Blanda vin, limesaft, hallon och citronmeliss i en kanna. Ställ in i kylen ett par timmar. Fyll på med sodavatten och rör om lätt innan serveringen. Jag frös in gurkört och hallon i istärningar, de blir ett vackert och gott inslag i drinken. Vill du hellre ha en alkoholfri drink så testa mitt sockerfria iste med mynta.
Vitkålssallad med varmrökt fläsk
2016-06-30 07:00:00
Vitkålssallad med varmrökt sidfläsk och ost 2 port ½ liter finstrimlad vitkål 1 dl aioli 1 dl crème fraiche 1 msk grovkornig senap 1-2 tsk äppelcidervinäger Salt och svartpeppar 150 g varmrökt sidfläsk 100 g ost 10 cocktailtomater Riv vitkålen fint med osthyvel i en bunke. Rör ner aioli och crème fraiche. Smaksätt med senap, vinäger, salt och peppar. Lägg vitkålssalladen i en burk. Skär fläsk och ost i strimlor, lägg ovanpå salladen tillsammans med cocktailtomater. Förslut väl och ta med ut till en vacker plats. Här hittar du några till av mina matiga sallader inne på numer nedlagda bloggen Kostrådgivarna.
Hamburgare med dressing och stekt ägg
2016-06-29 07:00:00
Enkel snabbmat Det här är en av de rätter jag tar till när jag inte har så stor lust att laga mat, perfekt sommarmat med andra ord. Vill du ha en ännu mer mättande rätt så prova att göra ”pommes frites” av kålrot till. Hamburgerdressing 2 port 1 dl majonnäs 1 saltgurka 1 msk tomatpuré 1 tsk osötad senap Salt Chiliflingor Rör samman majonnäs, tomatpuré och senap, krydda med salt och chili. Låt gurkan rinna av och hacka i små tärningar. Blanda ner gurkan i dressingen, ställ i kyl en stund så smakerna mognar fram. Servera till stekt eller grillad hamburgare, jag åt min med stekt ägg, cocktailtomat och färsk timjan.
Varmrökt fisk med ägg och senapssås
2016-06-28 07:00:00
Senapssås 2 port 1 dl majonnäs 2 msk grovkornig, osötad senap 2 msk grädde/kokosgrädde 2 msk finhackad dill ½ tsk äppelcidervinäger Salt och svartpeppar Rör ut senapen med vinägern och blanda ner dill, majonnäs och grädde. Smaka av med lite salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna mognar. Servera såsen till varmrökt fisk, kokta ägg, sallad, tomater, gurka, ost och dill.
Ratatouille till grillat
2016-06-27 07:00:00
Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port 2 stora gulbetor 1 liten zucchini 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 liten paprika 1 tomat ½ dl kokosolja ½ dl kycklingbuljong 1 tsk paprikapulver 1 tsk torkad timjan Havssalt och vitpeppar Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då. Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta. Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till. Krydda och häll på kycklingfonden, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat. Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll. Mer Matkärlek till folket Nu är det bara några få dagar kvar på insamlingskampanjen för att få tillbaka tidningen Matkärlek till oss prenumeranter och till tidningskiosken. Bidra gärna med en liten eller stor slant, så kan svenska folket snart ha en riktigt läsvärd LCHF/Paleotidning i sin hand igen. Alla har ju inte dator oc...
Grekisk sallad till picknick
2016-06-26 07:00:00
Sommarmat Sol och semester är för många förknippat med Grekland. Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik. Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda. Grekisk sallad 2 port 150-200 g Fetaost 2-4 tomater 20 svarta oliver 10 cm skalad gurka 1 grön paprika 1 liten rödlök ½ dl kallpressad olivolja 2 tsk oregano Flingsalt Citron Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor. Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor. Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt. Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar. Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen. Reklam för min samarbetspartner Wonderbag Den här salladen tog jag med en varm dag på stranden i Makrigialos på Kreta, då passade en mi...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33281 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss