TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Dillkött LCHF och Paleo
2016-02-07 07:10:00
Husmansfavorit Många minns nog den klassiska rätten dillkött från sin barndom, men det är kanske inte nåt man lagar själv så ofta. Ta dig tid nu på söndagen och njut av riktigt vällagad husmanskost på gammaldags vis. Dillkött 2 port 300 g grytbitar av kalv, skinka, lamm eller kalkon 1 morot i skivor 1 gul lök i bitar 8 vitpepparkorn 1 lagerblad 1 tsk salt Kallt vatten så det täcker köttet Dillsåsen 3 dl grädde/kokosgrädde 1 dl buljong från köttkoket 1 tsk ättikssprit 12% 1 dl finhackad dill Skölj av köttet. Lägg ingredienserna till kokningen i en kastrull, häll på kallt vatten så det täcker. Koka upp och skumma väl. Låt sjuda under lock i ca 1 timme. Känn efter om köttet är mört, annars får det sjuda en stund till. Plocka upp köttbitarna, spar buljongen. Det som blir över efter att du kokat såsen, kan du använda som bas till en god soppa eller dricka varm med en sked kokosolja. Lägg över köttet i en gryta och häll på grädden och silad buljong. Koka upp och sjud i 20-30 min tills sås...
Entrecôte med chilismör
2016-02-06 07:00:00
Chilismör 2-4 port 100 g smör 1 msk chilisås 1 tsk chiliflingor eller finhackad chili ½ dl hackad persilja Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt efter smak Låt smöret bli rumstempererat i en bunke. Smula ner chiliflingor och flingsalt. Blanda ner de övriga ingredienserna. Rör smöret riktigt fluffigt, gärna med elvisp. Servera till en fin entrecôte med stekta champinjoner och purjolök. Njut av en festlig middag som du lagar till på nolltid :)
Ann Fernholm föreläser i Östersund 7 april
2016-02-05 15:18:00
Föreläsningar för en bättre hälsa Nu är det klart att Ann Fernholm håller två föreläsningar i Östersund den 7 april. Den första är riktad till småbarnsföräldrar som vill ge sina barn en riktigt bra start i livet. Så här står det i programförklaringen på Studieförbundet Vuxenskolan Jämtland: ”Visste du att barn av naturen blir mer kräsna när de närmar sig 2-årsåldern? Vet du att det därför är viktigt att du lär dig bebis äta riktig mat? Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm hade ingen aning om detta när hon själv fick barn. Ta med din bebis och kom till föredraget där hon berättar om sin nya bok ?Smakäventyret – att lära små barn äta mat.? För vem kom egentligen på att en pulverblandning av vetemjöl, skummjölk och tillsatta vitaminer är bättre för bebisar än hemlagad mat? Välkommen till Prästgatan 58 den 7/4 klockan 14 Pris 100:- anmälan bindande” Här kan du anmäla dig till den föreläsningen. Klicka på bilden för att läsa mer om Smakäventyret på Bokus… Senare s...
Kokospanerade kycklingvingar och guacamole med mynta
2016-02-05 07:40:00
Fredagskyckling Idag får du receptet på en riktigt god panering till kycklingvingar. Den passar förstås fint även till fisk och schnitzel. Vill du ta del av fler av mina mattips och lite naturbilder härifrån Alanya, så följ mig gärna på Instagram. Ha en riktigt trevlig helg :) Kokospanerade kycklingvingar 2 port 500 g kycklingvingar 1 dl kokosflingor 1 msk curry Salt Smör/kokosolja till stekning Här i Turkiet är vingarna så stora så man kan köpa dem delade i schnitzlar hos slaktaren, men det går förstås bra med mindre vingar också. Häll kokos, curry och salt på en tallrik, blanda väl. Doppa vingarna i blandningen, tryck till så det fastnar ordentligt runtom. Lägg på en tallrik och låt stå en stund, så fastnar paneringen bättre. Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och stek kycklingen några minuter på var sida på medelvärme. Var lite försiktig så de inte bränns. Efterstek några minuter på svag värme, så de blir helt genomstekta. Steker du många vingar så dela upp på flera omgångar och ...
Blomkålssoppa
2016-02-04 09:00:00
Blomkålssoppa 2 port 1 medelstort blomkålshuvud 3 dl grädde/kokosgrädde 2 dl kycklingbuljong 1 dl riven, stark ost/getost 1 msk ekologiskt buljongpulver ½ pressad citron 2 msk hackad gräslök Salt och peppar Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong. Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan. Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackad lök. Ta från värmen och rör ner den rivna osten. Servera soppan med ett smakrikt nötbröd, gärna med skivat ägg och salami eller kalkon.
Korvgryta med smaker från Medelhavet
2016-02-03 06:55:00
Medelhavskorv 2 port 300 g korv med hög kötthalt 50 g smör 2 dl tärnad aubergine 1 röd paprika 2 msk hackad lök 10 cocktailtomater 2 dl grädde/kokosgrädde 2 msk sockerfri chilisås 1-2 tsk krossade korianderfrön (eller ½ tsk mald) ½ tsk paprikapulver Salt och peppar Tärna korven. Bryn tillsammans med aubergine, lök och paprika i smöret några minuter. Tillsätt tomaterna i halvor och kryddorna. Fräs en liten stund under omrörning. Häll på grädde och chilisås och låt puttra ett par minuter tills såsen tjocknat. Stekta champinjoner eller vitkål och ett basilikasmör är gott till. Vinter vid Medelhavet…
Om Wonderbag på Ett sötare blod
2016-02-02 13:18:00
Wonderbag Foto Ann Fernholm… Genial långkokningsmetod Ann Fernholm? har lagat långkok i Wonderbag. Med mycket gott resultat, läs här hennes lyriska ord över grytan, som till och med barnen gillade :) Inne på Wonderbag Sweden kan du läsa mer om klimatsmarta, långkokta grytor. Långkokt karré Foto Ann Fernholm… Här ett av mina recept, när jag provlagade lite nya rätter till bagen på resan till Florida i höstas. Klicka på bilden nedan så kommer du till inlägget. Kycklinggryta i Wonderbag…  
Fiskgratäng med majonnästäcke
2016-02-02 09:00:00
Fiskgratäng med bladspenat 2 port 200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk 250 g förvälld bladspenat 1 dl strimlad purjolök ½ dl pumpakärnor 25 g smör/ghee/kokosolja Salt och peppar Gratängtäcke: 3 ägg 2 dl finhackad dill 1 dl majonnäs Salt och peppar Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar. Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott. Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor. Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor. Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron. Boktips För dig som liksom jag gillar Lars-Erik Litsfeldts sätt att skriva om LCHF. Nu finns chansen att köpa hans LCHF for the next generation igen. Du hittar den här på Lars-Eriks hemsida. Här en liten sammanfattning av boken: Nu finns äntligen boken ?LCHF for the next generation? till salu igen. Undertiteln är ?Vad de borde lärt dig i skolan o...
Köttbullar med gräddstuvad purjolök
2016-02-02 07:40:00
Köttbullar 2 port 300 g köttfärs ½ dl grädde/kokosgrädde 2 msk majonnäs ½ tsk fiberhusk Salt och peppar 50 g smör till stekning Blanda snabbt ihop färsen med fiberhusk, grädde och majonnäs. Smaksätt med salt och peppar. Låt stå en stund för att svälla, forma sen till stora köttbullar. Stek i brynt smör, skaka pannan lätt efter en halv minut så bullarna får en jämn stekyta runtom. Stek på det här viset i ett par minuter, då behåller köttbullarna sin runda form. Stäng av värmen och låt eftersteka cirka fem minuter, skaka pannan ytterligare någon gång. Gräddkokt purjolök 1 purjolök 2 msk smör 2 dl grädde/kokosgrädde 1 tsk pressad citron Salt och peppar Strimla och skölj purjolöken, det blev ca 3 dl färdigskuren. Bryn lätt i smöret, utan att den får för mycket färg, under några minuter. Pressa över citronsaften och krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt puttra tills stuvningen tjocknar i 10-15 minuter. Servera med nystekta köttbullar, kokt blomkål och sallad. Ta gärna en t...
Smoothie LCHF och Paleo
2016-01-31 09:00:00
Antioxidantdrink Idag får du receptet på en riktigt hälsosam och god smoothie som passar fint till brunch nu i helgen. Den är laddad med vitaminer, mineraler och antioxidanter, bra att ta till i förkylningstider. Drick ett stort glas till frukost, mellanmål, kvällsmål eller servera som shot till hela familjen. Näringsrik smoothie 1 stort glas 50 g gröna blad, jag hade spenat och persilja 1 avocado 2 msk macadamiaolja 1 msk riven ingefära 1 msk äppelcidervinäger 1 msk gurkmeja 1 tsk örtsalt 1 dl vatten + 1 dl benbuljong eller 2 dl vatten + 1 tsk vegetabiliskt buljongpulver och 1 gelatinblad Mixa de gröna bladen med avocado, olja och kryddor. Har du inte benbuljong så blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter och smält sen i lite av vattnet med buljongpulvret. Mixa ner vatten och gelatin i smoothien. Häll upp i glas. Här kan du läsa om alla nyttiga ämnen du får i dig via buljong och gelatin hos Hälsa som livsstil. Reklampaus Och nu blir det lite reklam, så hoppa över kommande ...
Receptsamarbete med Jonas Colting
2016-01-30 13:11:00
Mina recept hos Colting Är du intresserad av träning, hälsa och inspiration kring bra mat? Då är Jonas Colting?s veckobrev nånting för dig. Från och med den här veckan och under hela vårvintern samarbetar jag med Jonas kring mina recept. Du kan prenumerera på nyhetsbreven här, helt gratis. Jag blev förstås väldigt glad och stolt när Jonas kontaktade mig förra veckan och vill ha med mina recept i veckobrevet, jag gillar hans matfilosofi och han gillar min :) Vill du ha daglig inspiration av mina recept, ja då fortsätter du att följa mig härinne också, jag delar med mig av recept varje dag under hela året. Här i kategorin 365 dagar med LCHF-recept hittar du de jag haft inne hittills. Just nu är jag och Lennart på väg till vårt andra hem i Alanya, så det kommer att dyka upp en del recept på min variant av Medelhavskosten igen framöver. Jag är ju inte så vältränad som Jonas, men jag gillar att motionera mycket och det kan jag göra på våra resor till värmen. Har inte heller så stor lust...
Så här gör du bearnaisesås
2016-01-30 07:45:00
Sauce Bearnaise 4-6 port 4 äggulor 400 g smör 2 msk reduktion 2 msk finhackad persilja 2 tsk hackad Estragon i vinäger eller 1 tsk torkad dragon 1 tsk körvel 1-2 tsk pressad citron 1 tsk Worcestershiresauce 1 krm cayennepeppar Salt efter smak Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser) 2 dl vitvinsvinäger 2 dl vatten 2 finhackade schalottenlökar Ett knippe persiljestjälkar 10 hela vitpepparkorn Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår. Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska. Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt. Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund. Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten. Blanda äggulorna och 2 matskedar reduktion i en rostfri bunke. Skumma nu av saltet som lagt sig som en hinna över smöret. Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lätt...
Glutenfri tacopaj och recept på tacokrydda
2016-01-29 11:27:00
Fredagsfavorit i ny tappning Fredagkvällar har ju blivit den stora mysfesten i många familjer. Idag får du därför recept på min tacopaj för att få lite omväxling, har inte haft det här receptet på bloggen förut. Jag skapade det tillsammans med ett 30-tal andra till Anna Halléns LCHF för familjen, en bok som tyvärr är slutsåld idag. Vi är många nu som gått över till en glutenfri livsstil med lite kolhydrater och mer av naturliga fetter. Många är ju dessutom känsliga för mjölk så jag har gjort lite tillägg i receptet nu så det ska passa även för dem. Här i Året Runt kan du läsa vad den här livsstilen betytt för mig. Dela gärna artikeln vidare så fler kan få chansen att må så mycket bättre. Trevlig helg :) Tacopaj 4 port 400 g köttfärs 1 morot 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 röd paprika 3 msk smör (eller kokosolja) 1 msk tomatpuré ½ tsk balsamvinäger 1-2 msk tacokrydda Salt Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar. Bryn sm...
Artikel om mig, fibromyalgi och LCHF/Paleo i Året Runt
2016-01-28 20:33:00
Att äta sig till en bättre hälsa Nu har Anna Horn?s artikel om min hälsoresa från Året Runt i höstas kommit ut på nätet. Hoppas kunna ge hopp till alla som liksom jag drabbats av fibromyalgi <3 Birgitta började äta LCHF och blev fri från fibromyalgi 3 tecken på fibromyalgi Nya matvanor med LCHF och paleo Så här har Ann Fernholm skrivit om artikeln på sin blogg: ”Jag älskar solskens historier, och Birgitta Höglunds berättelse är verkligen en solskenshistoria” Läs mer här på Anns blogg Ett sötare blod.
Föreläsningar av Halva Lindha
2016-01-28 12:09:00
Föreläsningstips Bor du i trakterna av Norrköping eller följer med på årets LCHF-kryssning till Åbo? Då kan du ta chansen att lyssna på Halva Lindha (Lindha Vikström) och hennes berättelse om hur hon på 1½ år lyckades gå ner halva sin vikt och få tillbaka sin hälsa. Lindha håller en öppen föreläsning i Norrköping den 3 mars, som du kan anmäla dig till via den här länken till hennes blogg. Det blir även en föreläsning för Fibromyalgiföreningen, men den är endast öppen för föreningens medlemmar. Vill du att Lindha kommer och föreläser på din ort eller i din Fibromyalgiförening, så maila henne eller skicka ett meddelande, adress finns i länken till halvalindha.se här ovan. Hon kommer även att föreläsa på LCHF-kryssningen till Åbo den 20-21 februari. Jag fick höra av Lindha att många fibromyalgiker som har problem med övervikt väljer att genomgå Gastric Bypass och amputera en del av magen och tunntarmen, vilket kan leda till svåra komplikationer. Jag hoppas att jag genom att sp...
Ecocaféets rödbetssoppa med kokosgrädde och ingefära
2016-01-28 08:48:00
Torsdagssoppa med reklam På Ecocaféet i Östersund, där jag jobbar som receptkonsult, serveras vegetariska soppor till lunch på vardagarna. Vi blev sponsrade med en Crock-Pot  och mixern Oster Versa från Acreto när vi öppnade i höstas. De kom väldigt väl till pass, då köket inte var helt färdigbyggt i starten… Sopporna kunde då kokas direkt i Crock-Poten eftersom vi inte hade nån spis. Vi serverar soppan ur grytan ute i caféet, den håller sig rykande het på varmhållning. Idag får du receptet på en lättlagad och mycket god rödbetssoppa med sting från ingefära, som Anna på caféet hittat på. Den serveras med Spröda frökex från Huså Bröd, cashewsmör och sallad. Rödbetssoppa 4 port 1 kg rödbetor 3 stora morötter 4 dl kokosgrädde 4 dl vatten 1 gul lök 1 dl riven ingefära Örtsalt efter smak Svartpeppar Skala rödbetor, morötter och lök. Skär i bitar och mixa dem väl med vattnet. Blanda med övriga ingredienser i Crock-Pot. Lägg på locket och koka på låg effekt i 3-4 timmar. Smaka av o...
Ugnsstekt kyckling
2016-01-27 08:11:00
  Örtkryddad kyckling i ugn 4 port 1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg 2 msk olivolja 2 msk blandade, torkade örter 2 msk salt 1 tsk chiliflingor 3 vitlöksklyftor 1 ekologisk citron 2 msk smält smör till pensling Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av. Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver. Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan. Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna. Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver. Så har jag gjort på bilden högst upp i inlägget. Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar. Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur. Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp. Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lit...
Snabblagad fiskgryta med smaker från Grekland
2016-01-26 08:26:00
Grekisk fiskgryta 2 port 200 g fisk i bitar 100 g musslor och/eller räkor 100 g fryst eller färsk bladspenat 8 cocktailtomater i fyra delar 2 dl tärnad aubergine 1 dl tärnad paprika 1 dl vatten ½ dl olivolja 1 dl hackade, färska örter  1 pressad citron Salt Chiliflingor Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då. Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili. Tillsätt vattnet, koka upp och blanda försiktigt ner fisken. Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut. Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt. Servera gärna med en klick aioli och glutenfria scones.
Sockerfri chilisås
2016-01-25 08:12:00
Barbequesås och chilisås från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Chilisås utan socker Vi blir fler och fler som undviker att köpa matindustrins sockerfyllda såser. Flera sorter innehåller ända upp till 25% raffinerat socker. Jag försöker hitta på bra ersättningar som passar oss som äter LCHF/Paleo och förstås för alla andra som uppskattar naturliga smaker. Här kommer receptet på den chilisås som jag gjorde till min kokbok Grillmat LCHF. Klicka på boktiteln så kommer du till Adlibris, där den just nu säljs för 99 kr. Här kan du se ett smakprov ur boken. Chilisås 1 förpackning krossade tomater à 500 g 2 dl vatten 1 finhackad, röd chili 2 msk olivolja 2 msk vit balsamvinäger 2 tsk paprikapulver 1 tsk vitlökspulver 1 tsk lökpulver 1 tsk salt ½ tsk mald vitpeppar 1 krm malda nejlikor Dela chilifrukten och ta bort kärnorna. Vill du ha en riktigt stark chilisås kan de vara kvar. Värm oljan i en stor kastrull och rör ner chili och kryddor. Låt puttra en minut under omrörning, så kommer smak...
Festlig lax med annorlunda dillgräddsås
2016-01-24 07:52:00
Festlax med dillgräddsås 2 port 2 bitar lax (helst viltfångad) à 200 g 2 msk smör 2 dl grädde eller kokosgrädde 1 dl majonnäs 1 dl finhackad dill 1 tsk pressad citron Salt och peppar Börja med såsen. Låt grädden koka ihop på medelhög värme, tills ungefär hälften återstår. Krydda såsen med citron, salt och peppar. Stek under tiden laxen i smöret, salta och peppra. Ett par minuter på var sida räcker, då blir den inte torr. Dra från värmen och låt eftersteka några minuter i pannan. Stek några skivor zucchini i smör, krydda även dem med salt och peppar. Dra såskastrullen från värmen och rör ner majonnäs och dill, smaka av om det behövs mer kryddor eller citron. Lägg upp laxen på en bädd av dillsåsen med zucchiniskivorna bredvid. Servera med rucola, grön paprika, granatäppelkärnor och dill. Citron och kallpressad olivolja över salladen.
Pulled beef på högrev med indiska smaker och tips på hur man långkokar
2016-01-23 10:18:00
Pulled Beef 4-5 port 1 kg grytbitar av högrev 1 dl kokosolja Havssalt 1 burk kokosmjölk 1 dl grovkrossade valnötter 1 dl färsk ingefära i små bitar ev ½ dl mango chutney 1 finhackad gul lök 3 finrivna vitlöksklyftor 2 msk gröna kardemummakapslar 1-2 msk garam masala 1 msk curry 1 msk mald koriander 1 msk gurkmeja 1 msk kanel ca 1 msk salt 1-2 tsk spiskummin 1-2 krm cayennepeppar 1 pressad citron Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt. Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund. Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning. Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och tillaga enligt någon av metoderna nedan. Pulled pork ”Afelia” från min långkokbok Foto Mikael Eriksson   Tips på olika tillagningsmetoder I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar. På spisen tar det ca 4-6 timmar på låg värme, rör då och då så det inte bränner fast. I lergr...
Färsbiffar med tacosmör
2016-01-22 06:00:00
Pannbiffar 5-6 port 1 kg nötfärs/lammfärs 2 ägg 2 dl grädde/kokosgrädde 1 hackad, stekt lök 2 rivna vitlöksklyftor 2 msk sesamfrön 2 msk chilisås 1 msk oregano 1 tsk chiliflingor 1 tsk Worcestershiresauce Salt och peppar Smör till stekning Blanda ägg och grädde med frön och kryddor. Smula ner färsen i bunken. Häll i löken och blanda snabbt ihop allt med händerna. Smaka av om det behövs mer kryddor och låt svälla en halvtimme. Då håller färsen ihop bättre under stekningen. Forma till små biffar, jag fick till 20 stycken av den här satsen. Stek biffarna i omgångar, några minuter på var sida. Lägg upp i en form eftersom. Skölj ur stekpannan mellan stekningarna, med lite rödvin och/eller vatten. Häll skyn över pannbiffarna. Täck med folie och värm  på 175° i 15-20 minuter vid serveringen. Tacosmör 150 g smör 2 msk tärnad röd paprika 2 msk tärnad gul paprika 1-2 msk ekologisk tacokrydda 1 riven vitlöksklyfta 1 krm balsamvinäger Lite pressad citron ev 1 msk chilisås Chiliflingor Salt Ta ...
Torsk med äggsås
2016-01-21 11:00:00
Torsk med äggsås från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson Välkommen alla nya besökare Vilken succé min vitkålsgratäng gjorde igår, det blev återigen besöksstorm hit till bloggen. Det känns verkligen meningsfullt att dela med mig av mina matkunskaper från 18 år som kock på olika restauranger på det här viset. Nu en fråga. Är det något speciellt recept du önskar att se här på bloggen nu när jag delar ett recept varje dag? Skriv bara din favoriträtt i kommentarerna, så ska jag se om jag kan gräva fram det i mitt stora arkiv med långt över 1000 recept. Tack också för att ni hjälper mig att sprida mina recept på naturligt god mat till vänner och bekanta i sociala medier och i verkliga livet <3 Torsk med äggsås 2 port 2 bitar torskrygg à ca 150 gram 2 msk smält smör 2 msk hackad dill 2 msk hackad timjan Salt och peppar Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över och baka i ugnen på 175° i 10-15 minuter...
Vitkålsgratäng LCHF
2016-01-20 09:35:00
Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port 4 dl strimlad vitkål 100 g varmrökt sidfläsk 1 grön paprika 25 g smör 1 dl grädde/kokosgrädde 1 tsk tomatpuré ½ tsk äppelcidervinäger ½ tsk paprikapulver ½ tsk timjan Salt och peppar Till gratinering 1 tomat 1 dl riven, lagrad ost Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk. Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén. Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger. Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar. Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter. Boktips Brukar du handla böcker på Adlibris, så kan du nu köpa min Grillmat LCHF för bara 99 kr. Boken inleds med ett intressant förord av Anna Hallén, om hur viktigt det är att variera grönsakerna och örterna till maten. Då får vi i oss alla livsnödvändiga vitaminer, mineraler och spårämne...
Kycklingbuljong till soppa, sås eller som varm LCHF-dryck
2016-01-19 11:00:00
Trendig dryck Benbuljong är hett i dessa dagar, inte bara bland oss som uppskattar naturlig, hemlagad mat. Buljong kokt på ben innehåller många nyttiga ämnen, som bland annat är bra mot artros. Läs mer om det här hos Anna Hallén. Ännu mer kött på benen får du här på Benbuljongens Dags egna hemsida. Kycklingbuljong ½ stor eller 1 liten kyckling ca 2 liter vatten 2 morötter 1 lök 1 knippe timjan 1 knippe persilja ca 2 msk salt 2 lagerblad 10 vitpepparkorn 6 kryddpepparkorn Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Skär morötter och lök i mindre bitar. Lägg kyckling, grönsaker och örter i en stekgryta med lock. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Det ska vara vatten så det knappt täcker kycklingen. Lägg på locket, dra ner på värmen och låt småputtra i 1-1½ timme, beroende på hur stor kyckling du har. Ta upp kycklingen och låt svalna, koka ihop buljongen så den blir mer koncentrerad. Ett bra sätt att spara buljonger och fonder är att frysa in dem i istärningslådor och ta fr...
Pannkaka-plättar LCHF/Paleo
2016-01-18 10:20:00
Vardagsnjutning Ibland orkar inte jag heller tänka på att laga till någon avancerad mat, då är pannkaka eller plättar ett gott alternativ. Den här rätten är bra att ta till om du har äggvitor över efter helgens bearnaise/majonnäs. Jag är inte så förtjust i pannkakor med fiberhusk, tycker de blir godare med hela psylliumfrön. Glutenfri pannkaka 1-2 port 1 ägg 3 äggvitor 1 dl grädde/kokosgrädde 1 msk psylliumfrön ca ½ krm salt Vispa ihop smeten och låt den svälla en timme. Grädda som vanliga pannkakor eller plättar i smör. Pannkakorna sväller upp rejält efter vändningen, men sjunker sedan ihop, nästan som en sufflé. Jag gräddade all smet på en gång, då blir det lite som amerikanska pannkakor. Servera med bär och en klick crème fraiche eller kokosgrädde. Jag hyvlade över lite smör som fick smälta ner, det gör pannkakan ännu godare och mer mättande. Vill du ha en matigare pannkaka så servera den med t.ex getost, keso, makrill, skinka eller räkor och lite grönsaker. Här en bild från Stoc...
Smörstekt seabream med varm paprikasallad och roquefortfyllda champinjoner
2016-01-17 12:00:00
Smörstekt fisk 2 port 2 seabream à ca 250 g 3 msk smör Havssalt och chiliflingor Krydda fisken invändigt med salt och chili. Utvändigt tog jag bara rejält med nymalt havssalt, det ger en fin stekyta. Bryn smöret lätt och stek fisken några minuter på var sida på på hög värme, stäng av plattan och låt den dra färdigt ca 5 minuter på eftervärmen. Vänd efter halva tiden, så den blir färdigstekt inne vid benet. Varm paprikasallad 1 röd spetspaprika 1 grön spetspaprika 2 msk smör 1 msk olivolja ½ pressad citron Havssalt Skiva paprikan fint och stek mjuk i smör. Salta och pressa över citronsaft. Ta från värmen och tillsätt olivoljan. Servera varm eller ljummen. Fårostfyllda champinjoner 6 stora champinjoner 6 centimeterstora kuber roquefortost 1 msk smör Havssalt och peppar Bryt fötterna av svampen. Stek dem lätt i smöret på båda sidor, krydda med salt och peppar. Lägg ost i hålen och gratinera en stund på 250° tills osten fått lite färg.
Het äggröra till varmrökt bacon
2016-01-16 08:00:00
Äggröra med paprika och chili 2 port 4 ägg ½ dl grädde/kokosgrädde 50 g smör/kokosolja 1 tärnad, röd spetspaprika 1-2 tsk chiliflingor Salt 1 tomat Vispa samman äggen med grädde och salt. Smälthälften av smöret i en stekpannaellerkastrull. Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk. Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning. Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god. Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.
Guacamole på mitt sätt
2016-01-15 12:00:00
Avocadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port 1 välmogen avocado ½ dl majonnäs ½ finhackad röd paprika 2 msk hackad persilja 1 finhackad vitlöksklyfta 1-2 krm chiliflingor Äppelcidervinäger Havssalt Mosa avocadon med en gaffel. Blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja. Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.
LCHF-paj utan skal
2016-01-14 06:35:00
Färdkost Idag bär det av hemåt mot Sverige igen, efter 5 fina veckor i vår hyrda lägenhet i Alanya. Vi har haft härligt väder första halvan av tiden, sen växlande med iskyla från bergen, storm, regn och solglimtar emellan. Typiskt vinterväder vid Medelhavet, med andra ord. På våra resor ser jag alltid till att vi har med oss rejält med mat, så vi klarar dagen utan att bli trötta av för lite eller för dålig näring. Den här gången blev det i form av en ostpaj med nässlor, då jag tog vara på de sista resterna i kylen. Vi har också med en burk lammfärsgryta, den fungerar precis som pajen väldigt bra att äta kall. Har aldrig haft något problem med att ta med mat genom säkerhetskontrollen, säger bara att det är diet food om de frågar. Den här pajen har fått inspiration av de goda LCHF-pajer, som Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha gör, som blivit en succé till lunchen på Ecocaféet i Östersund. LCHF-pajer på Ecocaféet… Ostpaj LCHF 3-4 port 4 ägg 100 g getost 50 g lagrad hårdost ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33105 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss