TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglund's Mat"

Birgitta Höglund's Mat

Birgitta Höglund's Mat
Välkommen in och ta del av ca 900 recept på naturligt god mat. Just nu skriver jag mest kokböcker istället för att blogga. Långkok för LCHF och Paleo är min senaste, med innehåll som mustiga grytor, stekar, pulled pork, oxsvans Stifado och många andra av mina favoriter från både vårt nordiska kök och resor runt Medelhavet. Grillmat LCHF med massor av grilltips och läckra tillbehör kom våren 2013.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Sockerfritt gelégodis LCHF/Paleo
2016-09-24 07:00:00
Lördagsgodis Idag får du tips på ett naturligt gott godis. Så mycket bättre än godisbutikernas geléhallon i både smak och innehåll. Hallongelé 2 dl ekologiska hallon 50 g smör eller kokosolja 3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin. Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna. Skär i bitar och njut av ett nyttigt lördagsgodis. Gelén håller sig en vecka i kylen, men du kan också förvara den i frysen och ta fram eftersom. De blir då lite lösare i konsistensen, smält då gelén och låt den stelna i kyl igen. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett liknande recept gjort på svarta vinbär.
Inlagda cocktailtomater
2016-09-23 07:00:00
Marinerade cocktailtomater 500 g cocktailtomater 2 msk torkad timjan eller oregano Flingsalt Kallpressad olivolja, rapsolja eller macadamiaolja så det täcker tomaterna 1 msk äppelcidervinäger per burk Halvera tomaterna och lägg på en plåt. Smula lite flingsalt och torkade örter över. Vill du ha ha mer sting på tomaterna så strö även över chiliflingor och några vitlöksklyftor i tunna skivor. Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg de varma tomaterna i rena burkar, häll över vinäger och täck med olja. Se till så att oljan står ca 1 cm över tomaterna, om inte syret kommer åt tomaterna så håller de länge. Oljan kan sen tomaterna tagit slut användas till en god dressing. Inlagda cocktailtomater, rostade valnötter och fetaost blir gott att grilla i ugnen.
Indisk wok med kalkon eller kyckling
2016-09-23 01:45:00
Snabb utflyktswok med indiska smaker 2 port 400 g kalkon/kycklingbröst 3-4 msk smör/kokosolja 2 schalottenlökar 1 dl blandade nötter ½ röd paprika ½ gul paprika 1 msk curry 1 tsk kardemumma 1 tsk gurkmeja Salt och chiliflingor Dela fågelbröstet på längden och sen i strimlor. Hacka nötterna och skiva lök och paprika. Bryn först köttet i omgångar så det får fin färg. Lägg över eftersom i en gryta och tillsätt kryddorna. Låt fräsa på svag värme medan du steker resten. Stek lök och paprika tillsammans med nöthacket och blanda med köttet, låt allt bli varmt. Jag serverade woken med en sallad på gröna blad med olivolja och granatäppelvinäger. Allt packades i formar och avnjöts på Skinnarviksberget med utsikt över hela Stockholm.
Kycklinglever med lök och örter
2016-09-22 07:00:00
Smakrik kycklinglever 2 port 400 g kycklinglever 6-8 cocktailtomater 1 skivad, gul lök 3-4 msk smör/kokosolja 1 tsk äppelcidervinäger ½-1 tsk chiliflingor Salt 2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper. Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida. Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta. Skölj ur pannan och bryn löken gyllenbrun. Skär tomaterna i fyra delar och blanda ner när löken fått färg, stek ett par minuter till. Blanda löken med levern, värm upp och låt puttra ett par minuter. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna. Servera med ett stekt ägg och majonnäs eller aioli. Levern blir också god att servera ljummen som tapas.
Stekt sill med spenatstuvning
2016-09-20 07:00:00
Stekt sill med gräddstuvad bladspenat 2 port 4 urvattnade saltsillfiléer 25 g smör Nymald peppar Spenatstuvning 250 g färsk bladspenat 2 dl grädde/kokosgrädde 25 g smör 1 vitlöksklyfta Salt och peppar Förväll spenaten i lite kokande, saltat vatten en minut, låt rinna av i durkslag. Skär den i grova bitar och bryn lätt i smör. Skiva vitlöken tunt och låt fräsa med utan att få färg. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt koka till en krämig stuvning i 15 minuter. Koka under tiden några buketter blomkål och stek slutligen fisken gyllenbrun i smör med lite nymald peppar över. Servera sillen på en bädd av bladspenat med blomkål och Västerbottenssmör.
Snabblagad kycklinggryta
2016-09-19 07:00:00
Pepparrotskyckling 2 port 300 g kycklingbröst 200 g champinjoner 50 g smör/kokosolja 2 dl strimlad purjolök 2 dl kokosmjölk/grädde 1 dl kycklingbuljong 1 dl riven pepparrot 1 pressad citron 1 msk hackad persilja ½-1 tsk ättikssprit 12% Havssalt och vitpeppar Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar. Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta. Häll på kokosmjölk, buljong och citronsaft. Koka upp och låt puttra ca 15 minuter, tills kycklingen är färdigkokt. Rör ner ättika och pepparrot de sista 5 minuterna. Smaksätt med persilja och smaka av om det är bra syra och sälta. Tycker du inte om pepparrot så kan du testa att smaksätta såsen med dill istället.
Stekpannebröd med morötter och halloumi
2016-09-18 07:00:00
Morotsbröd i stekpanna 2 st 1 stor morot 50 g halloumi 2 ägg 1 dl grekisk/turkisk/rysk yoghurt 2 msk psylliumfrön 20 mandlar 1 tsk kanel Salt 2 msk smör Riv morot och halloumi grovt. Hacka mandlarna grovt. Blanda det rivna/hackade med frön, yoghurt och ägg. Smaksätt med kanel och salt. Låt smeten svälla en stund. Bryn smöret i en liten stekpanna. Stek hälften av smeten i två omgångar. Platta till smeten så det blir en jämn kaka. Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan igen. Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme. Gör samma sak med resten av smeten. Låt kallna och skär brödet i tårtbitar, förvara i kylen.
Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker
2016-09-17 07:00:00
Långkokt köttfärssås 2-3 port 800 g köttfärs, jag hade älg 100 g smör 1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra) 4 dl tärnad zucchini 2 finhackade, gula lök 250 g cocktailtomater i bitar 2 dl chilisås 1-1½ msk torkad timjan Salt och grovmald svartpeppar 2 dl buljong eller vatten Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag. Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong. Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat. Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska. Klimatsmart tillagning i Wonderbag… Här följer tips på mer miljövänlig tillagning: Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock. Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar Olika typer av grytor som passar till långkok… Har du en elektrisk slo...
Ostgratinerade champinjoner
2016-09-16 07:00:00
Ostgratinerade champinjoner 16 st jämnstora champinjoner 2 dl riven Manchego, Västerbottensost eller annan god ost 1 dl finskuren purjolök 3 msk smör 2 tsk hackad, färsk timjan 2 vitlöksklyftor Några droppar citronsaft Salt och peppar Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar. Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint. Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron. Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champinjonhattarna i en ugnsform. Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost. Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen. Servera som tapas eller som en vegetarisk rätt med stekta grönsaker och blomkålsris. Champinjonerna är också goda som tillbehör till kött eller fisk. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett annat av mina recept på gratinerad svamp och med fler tapastips till fredagsmyset.
Lägenhet uthyres i Östersund
2016-09-15 18:43:00
Solnedgång över Oviksfjällen, utsikt från balkongen… Vill du hyra min lägenhet? Jag hyr ut min 2a i Östersund från den 1 november, 3-6 månader eller eventuellt längre. Den är på 68 kvadrat, belägen på andra våningen med hiss. Stor balkong med utsikt över skog och fjäll. Stort badrum med badkar, mycket fin tvättstuga i källaren. Kravet är att du är över 55 år, då det är ett seniorboende. Jag fick dispens när jag flyttade in för 10 år sen på grund av att jag var så handikappad. Är du intresserad så hör av dig på PM på Facebook om du är vän med mig där (lägg gärna till mig annars). Eller så lämnar du en kommentar här så tar jag kontakt via din mailadress och berättar mer. Här några bilder på hur lägenheten såg ut medan jag hade blommor Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och alla kokböckerna…
Asiatisk kycklingsoppa
2016-09-15 07:00:00
Hälsosam kycklingsoppa 2 port 2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp 2 dl zucchini i små tärningar 2 dl kokt kycklingkött 2 dl kokosgrädde 1 dl kycklingbuljong 1 stor morot 2 vitlöksklyftor 2 msk smör/kokosolja 2 tsk gurkmeja 1-2 tsk Skogslycka (ekologisk svampkrydda) eller viltkrydda ½ dl hackad persilja Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter. Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp. Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta soppan från värmen och rör ner den hackade persiljan. Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.
Ugnsstekt fläsklägg och nytt kokbokskontrakt
2016-09-14 07:00:00
Ny kokbok på gång Nu är det klart att jag ska ge ut en ny kokbok, något som varit efterfrågat av mina läsare en längre tid. Jag gör den här boken tillsammans med den välkände författaren Lars-Erik Litsfeldt. Dagens recept blir en liten försmak på den typ av mat jag kan tänka mig att ha med, min favoritmat är nämligen rejäl husmanskost. Nästa år i augusti ska boken vara klar, mer kan jag inte avslöja nu… Ugnsstekt, rimmad fläsklägg 2-3 port 1 nätad fläsklägg på ca ½ kilo 2 msk finhackad timjan ½ tsk nymald vitpeppar 2-3 morötter 2 gula lökar 3 msk smör Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar. Lägg i en smord form med morot och lök skurna i bitar runt om, fördela några skivor smör över. Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar. Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden. Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till. Servera med rotfrukterna och en stark senap. Vill du ha det ex...
Gurkmajonnäs
2016-09-13 07:00:00
Gurkmajonnäs 2 port 1 dl majonnäs 8 st cornichoner 2 msk kapris ½ dl finstrimlad rucola 1 msk finhackad persilja Salt och peppar Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen. Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar. Gurkmajonnäsen smakar lika suveränt till en god, köttig korv som till rökt fisk. Fler goda såser och tillbehör hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.
Broccoligratäng
2016-09-12 07:00:00
Broccoligratäng 2 port 3 dl lättkokt broccoli i små buketter 3 ägg 1½ dl majonnäs 1 röd paprika ½ dl strimlad bladpersilja ca ½-1 tsk chiliflingor Salt Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet. Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna. Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta. Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter. Servera med en grönsallad, oliver och majonnäs eller som tillbehör till en varmrätt.
Ädelostsås till fläskfilé
2016-09-11 07:00:00
Ädelostsås med purjolök 3-4 port 2 dl riven gräddädel 1 dl finhackad purjolök 2 msk smör 3 dl grädde 1 dl vitt vin 1 tsk veg buljongpulver 1 tsk vit balsamvinäger 1 tsk torkad dragon 1 tsk torkad persilja Salt och peppar Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg. Häll på vin, vinäger och kryddor och låt koka in till hälften återstår. Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme. Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen. Servera till stekta fläskfilémedaljonger. En sallad på rucola, avocado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passade fint till den här rätten. Vitlöksstekt blomkål eller kålrotspommes är gott till.
Inlagda rödbetor som på 50-talet
2016-09-10 07:00:00
Rödbetstider De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag, än de vi blivit vana vid i burkarna från Felix och Findus. Smaksättningen med kryddnejlika ger en extra god rödbeta. Pepparroten i små tärningar gör att inläggningen håller längre. Här kommer det recept jag använder, direkt kopierat från boken Matlexikon. Klicka på bilden så blir den mer läsbar. Den här inläggningen håller hela vintern utan att rödbetorna blir bruna. Det mesta av sockret blir kvar i lagen, men vill du kan du använda björksocker, sukrin eller liknande, men då blir hållbarheten sämre. Vill du lägga in dem på Paleo-vis så använd honung istället för socker.
Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs
2016-09-09 07:00:00
Grillkorv DeLuxe 2 port 2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet 2-3 gulbetor, rödbetor går också fint ½ dl kokosolja Salt Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor. Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida. Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt. Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven. Chilimajonnäs 2 port 1 dl majonnäs 1 msk chilisås 1 msk hackad gräslök 1 riven vitlöksklyfta Ev lite salt och extra chiliflingor Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna. Servera med en grönsallad och pumpakärnor.
För dig som vill lära dig mer om hormoner – Föreläsning och kurs på E
2016-09-08 08:35:00
Therese Renåker föreläser i Östersund Nu ökar möjligheten till nya kunskaper för alla i norr som efterlyst mer föreläsningar och kurser om kost och hälsa. Oftast är ju dessa förunnade de som bor i södra delarna av landet. Det håller vi på Ecocaféet i Östersund på att ändra på nu, ofta i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Torsdag den 27/10 kommer Therese Renåker och föreläser om hormoner. Efterföljande helg har hon också en tvådagars hormonkurs som riktar sig till de som arbetar med hälsa, klicka på länken så kan du läsa mer om den. Här lite mer om föreläsningen: ”PMS, klimakteriebesvär, övervikt, stress, trötthet eller livsleda ? det kanske inte alls är inbillning, dålig karaktär eller ditt ?huvud? det är fel på utan dina hormoner som är i obalans. Har du läst i olika forum, provat dig fram och försökt begripa, men bara blivit förvirrad och nu inte vet vilket ben du ska stå på eller vem du ska tro på? Om du är konfunderad, nyfiken eller desperat sökande efter informati...
Kalkonbröst med grönsakswok och Dijonnaise
2016-09-08 07:00:00
Wokade grönsaker 2 port 2 dl strimlad zucchini 1 dl strimlad broccoli 1 dl strimlad mangold 1 skivad morot 1 skivad vitlöksklyfta 2 msk smör 2 msk kokosolja 1 tsk vit balsamvinäger Salt och peppar Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter, salta, peppra och häll över vinägern. Låt vinägern koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen. Dijonnaise med persilja 2 port 1 dl majonnäs ½ dl hackad persilja 1 msk Dijon Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.
Kalvlever Anglaise
2016-09-07 07:00:00
Kalvlever Anglaise 2 port 300 g kalvlever i bit 2 msk smör 1 dl tärnat, varmrökt sidfläsk 1 dl tärnade rödbetor 3 msk kapris Salt och peppar Till serveringen 2-3 msk brynt smör Putsa och skär levern i skivor. Bryn det tärnade fläsket i sitt eget fett i en liten kastrull. Låt puttra tills det får fin färg. Blanda ner kapris och rödbetor, låt allt bli varmt. Stek levern ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar. Ta från plattan och låt levern ligga och dra en liten stund på eftervärmen. Servera med rödbetsblandningen och lite brynt smör. Stekta stavar av morot och palsternacka är gott till. Receptet kommer från min och Dr Annika Dahlqvists LCHF för seniorer. Kokboken är tyvärr slutsåld på svenska men en nyutgåva är planerad till nästa sommar på Lumio Förlag. Här finns boken på engelska, sprid den gärna vidare till dina vänner runt världen.
Grillad, äppelgravad lax
2016-09-06 07:00:00
Gravlax med äpple, dill och citron 2 port En bit lax på ca 400 g, jag hade viltfångad chumlax 1 rivet äpple 2 msk salt 2 msk torkad dill, går förstås bra med färsk också Rivet skal och saft från en ekologisk citron Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten. Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill. Lägg den med skinnsidan mot fatet. Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet jämnt över laxen. Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger. Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel. Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken. Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter,  vänd och grilla 1 minut till. Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme. Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast. Jag g...
För dig som vill lära dig mer om Paleo
2016-09-05 12:25:00
Paleo30dagar på Under vårt tak… Paleo30dagar Jag vet att många som ätit LCHF en längre tid liksom jag blir mer och mer intresserade av att utveckla sin livsstil åt Paleo-hållet. Mer fokus på rena och närodlade råvaror, mer ekologiskt, mindre av fabriksprocessade råvaror, ett större inslag av grönsaker, frukt, bär, nötter och rotfrukter, och framför allt, att dra ner på mjölkprodukterna. Många upplever ett bättre mående genom att förutom att äta glutenfritt också ta bort mjölken helt. Så har du fortfarande lite hälsoproblem kvar trots att du ätit LCHF länge, så kan det här bli en nystart nu i höst. Titta in hos kostrådgivarna Jenny och Magnus på min favoritblogg Under vårt tak och läs mer om deras Paleoutmaning. Här kan du ta del av deras gästinlägg med en god köttfärssoppa på min numer nedlagda blogg Birgitta Höglunds Paleo. Köttfärssoppa från Under vårt tak… Foto Jenny och Magnus Andersson
Snabb äggfrukost
2016-09-05 07:00:00
Äggsmör 1 port 1 mjukkokt ägg 25 g mjukt smör 2 msk hackad gräslök 1-2 frökex Flingsalt Tomat, rädisa och citronmeliss Hacka ägget grovt och rör samman med det mjuka smöret. Rör ner gräslöken och smaka av med lite flingsalt. Servera på frökex, i länken hittar du mitt recept som även bakas av Huså Bröd och finns i delikatessbutiker över hela landet. Nu i september lanseras två nya smaker på kexen som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd. Spröda frökex med laxröra, klicka på bilden så kommer du till receptet…
Utflyktsmacka med pannbiff och stekt lök
2016-09-04 07:00:00
Pannbiff 2-3 port 400 g blandfärs 1 liten gul lök 1 äggula 2 msk grädde eller majonnäs 1 msk sesamfrön Salt och peppar efter smak Smör till stekning Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen. Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta. Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen. Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida. Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra. Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott. Här hittar du mitt vita formbröd som jag använde till utflyktsmackorna.  
Sockerfri lingonsylt
2016-09-03 07:00:00
Lingonsylt sötad med äpple 1 liter lingon 2 ekologiska äpplen Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då. Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt. Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.
Baconlindat, fyllt kalkonbröst
2016-09-02 07:00:00
Äppelfyllt kalkonbröst 4 port Två bitar kalkonbröst à 300 g 1 paket bacon Smör till stekning Fyllning 1 äpple 1 msk smör 1 msk hackad gräslök 1 msk hackad rosmarin 1 msk Calvados Salt och peppar Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra. Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till. Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg. Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund. Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen. Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden. Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt. Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan. Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form. Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär upp brösten i sneda skivor med en va...
Lammfärsbiffar och zucchiniwok med curry
2016-09-01 07:00:00
Lammfärsbiffar 2 port 300 g lammfärs 1 ägg 2 msk majonnäs 2 msk smör/kokosolja Örtsalt och peppar Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar. Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen. Gör under tiden i ordning grönsakswoken. Zucchiniwok 2 port 3 dl zucchini i bitar 1 röd spetspaprika 1 grön spetspaprika 5 cm purjolök 2 msk fint skivad ingefära 2 msk smör/kokosolja 1 dl kokosmjölk/grädde 1 tsk curry ½ tsk gurkmeja ½ tsk paprikapulver ½ pressad citron Salt och chili efter smak Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg. Strimla under tiden purjo och paprika. Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut. Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaften. Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked. Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.
Kycklinglever i gräddsås med lök och äpple
2016-08-31 07:00:00
Gräddstuvad kycklinglever 2-3 port 450 gr färsk Kycklinglever 2 gula lökar 1 äpple 3 msk smör 5 dl grädde/kokosgrädde 1 msk tamarisoja 1 tsk veg buljongpulver Salt och peppar Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten och låt rinna av väl i durkslag. Bryn smör i stekpanna och stek levern i omgångar. Salta och peppra, lägg över i en gryta. Stek inte för många leverbitar åt gången så får de bättre stekyta. Skär löken i smala klyftor och äpplet i mindre bitar. Stek även dessa i smör och blanda med levern. Häll lite vatten i stekpannan, koka ur skyn och häll över i grytan. Tillsätt buljongpulver och soja. Koka upp och rör ner grädden. Låt puttra i cirka en halv timme tills såsen tjocknat. Servera med broccoli, lingon och en färsk vitkålssallad med solrosfrön och senapsdressing.
Smörstekt röding med kantarellstuvning
2016-08-30 07:00:00
Kantarellstuvning 2 port 3 dl kantareller i bitar 25 g smör 2 dl grädde eller kokosgrädde 1 färsk, liten rödlök 1 tsk vit balsamvinäger Salt och peppar Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen. Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar. Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till. Romanesco från Ås Trädgård
Kycklinggryta
2016-08-29 07:00:00
Kycklinggryta 2 port 250 g benfritt kycklinglår 1 morot 1 grön paprika 1 dl strimlad purjolök 3 msk smör 1 msk balsamvinäger 1 tsk oregano 1 tsk krossade korianderfrön 1 krm kanel Salt och chiliflingor Skala och skär moroten i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar. Ansa och strimla purjon. Strimla kycklingen i smala bitar. Bryn dem ordentligt runtom i smöret. Krydda med salt och chili. Blanda ner grönsakerna, låt brynas en stund så de får färg. Häll på balsamvinäger och kryddor, låt fräsa 5 minuter. Servera med sallad, avocado och en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33328 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss