TopplistanMat och DryckDetaljer för "Birgitta Höglunds Mat"

Birgitta Höglunds Mat


Birgitta Höglunds Mat
Välkommen in och ta del av mina recept på naturligt god mat. Mitt bloggande har lett till 3 kokböcker, Långkok för LCHF och Paleo, Grillmat LCHF och LCHF för seniorer. De ges alla ut i USA nästa sommar.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Smörstekt Röding från Jämtlandsfjällen med Grönsaksfräs och Aioli
2012-05-28 08:00:00
Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren. Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande. Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta. Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen. Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna. En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på. Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till. Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet. Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisk...
Tips på Tapas
2012-05-25 08:00:00
Sommarmat Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren. Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen. I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker. Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån. Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch. Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar. Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande. Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen. Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbeh...
Träning, Bergsvandring, Delfinsafari, Tapaskurs och annat från Zumbaresan t
2012-05-21 10:18:00
Vältränad och fullmatad Då var årets Hälsoresa till Gran Canaria över, kom hem till ett kallt och regnigt Östersund igår. Vilken kontrast med +5 grader och regn, efter en vecka med uppemot +38 i Playa del Cura. Varm Afrikavind, Scirocco, drog in över öarna lagom till vår ankomst. Ett fint täcke av mikroskopiskt små sandpartiklar skymde solen i flera dagar, annars hade det blivit ännu varmare. Uppe i bergen, där vi skulle gå på vandring med Rocky Adventure, var det än varmare, hela +45 i början på veckan. Vår promenad flyttades fram till torsdagen, då temperaturen sänkts med cirka 20 grader, så vi nästan tyckte det blev lite svalt på morgonen. Veckan har innehållit så mycket kunskap om bra mat och träning, varvat med historier från deltagarna om hur de fått ett mycket bättre liv tack vare övergången till LCHF. Det var en stor spridning i ålder och kondition på deltagarna, från 25 år upp till 80. Så det finns träning som passar alla, den fungerar även för oss som haft mycket problem m...
Ekologiska Örter på Maries Trädgård
2012-05-15 08:00:00
Örtodling I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat. Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet. En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert. Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan. Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter. Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen. Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida; Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15 Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor. Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunska...
Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot
2012-05-10 15:00:00
Njutningar Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten. Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev. Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul. Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg. Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu. Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén. Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande. Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna. Blir ...
Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till
2012-05-09 00:36:00
Gamla matminnen Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media. Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen. Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den. Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår. Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat. Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året. Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det s...
Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till
2012-05-07 06:18:00
Gamla matminnen Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media. Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen. Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den. Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår. Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat. Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året. Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det s...
Pytt i Panna i mitt Medelhavskök och Träningstankar
2012-05-04 10:04:00
Medelhavspytt Så var jag då hemma igen efter en alldeles underbart skön semester i Alanya, tillsammans med Särbo L. I vår fina, privathyrda våning, har vi blivit Sambo lite mer på riktigt, än vi varit tidigare under våra 9 år på olika hotell. Vi trivs fantastiskt bra med att hyra eget boende, skönt att veta att vi kan återkomma till samma lägenhet varje gång och kan lämna våra personliga saker. Den är av betydligt högre standard än hotellägenheterna, vi har gasspis, ugn, tvättmaskin och jacuzzi. Vi har också en stor balkong med utsikt över hustaken mot Medelhavet och Borgen med sol från uppgång till nedgång. Här har vi intagit alla måltider under en månad, restaurangbesöken har blivit väldigt få, när man har tillgång till så fina råvaror och kök. Efter en hel del jobb kring min mat i vinter, var det skönt att få ladda batterierna riktigt ordentligt, inför kommande, spännande uppdrag. Att då min internetuppkoppling valde att fungera väldigt sporadiskt, vilket omöjliggjorde all ...
Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza
2012-04-15 08:00:00
LCHF-Paleorestaurang I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park. Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet. En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra. Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt. Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen. Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch. Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott. Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern...
LCHF-Tilltugg till ett glas vin
2012-04-13 08:00:00
Tapas med sting Kalvlever kanske inte så ofta förknippas med goda tilltugg, men tillagat på det här viset blir det en riktigt läcker liten smårätt. Jag äter ju inte chips, ostbågar, popcorn och liknande kolhydrat- och omega-6-fyllda snacks längre, så då blir det att hitta på något som är mycket bättre. Lever innehåller mängder med bra ämnen som t. ex. järn, Vitamin A och B2, så det här tilltugget är dessutom riktigt hälsosamt. Proteinhalten är också hög, vilket man definitivt inte kan säga om de flesta snacks. Jag njöt av min lever med ett glas vin, en av de få kvällar i mars då solen visade sig från en klarblå himmel. Ja, jag fick ju njuta inne, ute på balkongen var det tyvärr minusgrader. Men till sommaren, då kommer jag att laga till det här igen, både gott och lättlagat. Kryddig Kalvlever för 2 200 gr Kalvlever 3 msk Vitlökssmör ½ röd Paprika 1 dl strimlad Purjolök 1 msk Balsamvinäger 1 tsk Ekologisk Citronpeppar 1 tsk torkad Timjan Havssalt Putsa bort senor och hinnor från le...
Revbensspjäll av Lamm med brynt Vitlökssmör och Blomkål
2012-04-11 08:00:00
Revbensspjäll av Lamm Lamm är bland det nyttigaste kött vi kan äta med en hög halt av Omega-3. Den halten stiger eftersom de får gå ute och beta gräs, precis det som djuren är anpassade för genom evolutionen. Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan. Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras. Där hade de verkligen fått äta sig feta och fina under sommaren, på alla fjällängens gräs, örter och blommor. Det har gett en fantastiskt god smak åt både kött och fett, långt ifrån det som många tycker smakar kofta. Bilden nedan är inte på Åsenfår och inte heller från Huså, utan från en av mina resor i Sörmland. Det är en så vacker bild på djur som lever ett gott liv, långt från djurfabrikerna. Till den här middagen tog jag de tunna revbenen och kryddade med bara örtsalt och vitpeppar. Det fick sen steka långsamt i ugnen, två timmar på 150°. Det här gjorde köttet riktigt mört, det lossnar nästan av sig själv från benen. Eftersom de var så tun...
Norrländsk Falukorvsgratäng
2012-04-11 05:35:00
Falukorv på nötkött Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat. Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till. Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv. Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka. Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen. I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större. En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat. Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierad...
LCHF-Brunch
2012-04-09 08:00:00
Färgglad Påsk-Brunch Njut av de lediga dagarna i Påsk, med en färg- och smakrik brunch. Som omväxling till alla sillar som har en given plats bland Påskmaten, blev det istället makrill, kaviar och ägg på min sena frukost. Jag kliver upp tidigt och börjar dagen med en kopp kaffe, Ekologiska Hazienda från Zoega för tillfället. Till den blir det ofta lite sidfläsk och ost eller något av mina små,  hembakade LCHF-bröd. Det dröjer fram till lunchtid innan jag blir hungrig igen, då smakar det gott med en rejäl brunch med lite kolhydrater. Har sett att det börjat dyka upp Lowcarbbröd i många vanliga butiker nu, men jag föredrar de jag bakar själv. Dem vet jag precis vad jag har i, en del köpebröd kan innehålla gluten, fast det heter att de ska vara LCHF-anpassade. Brunch för 2 2 burkar Mästarmakrill från Abba à 110 gr 4 skivor Ost, Storsjö Grön 4 Ekologiska Ägg Ekologisk Paprika Ekologisk Mandel Ekologisk Kaviar Romansallad Avocadoolja Koka två ägg per person. Jag lägger ner dem i kokande...
Kolbulle utan Gluten
2012-04-07 08:00:00
Utflyktsmat på Skogshuggarvis Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av. Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar. Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl. Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten. Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut. Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet. Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet. Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa. Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna. Receptet till den gjorde j...
Fyllda Ägghalvor, Zumbaresa och LCHF-Camp med Anna Hallén
2012-04-05 08:00:00
Ett måste på varje Påskbuffé Här kommer en liten extra godsak inför Påsken. Kom på att jag inte hade något recept på ägghalvor i min receptsamling. Om Du missat det, så kommer här en länk till mina övriga 85 tips för en läcker LCHF-buffé. Kokta ägghalvor var bland det som gick mest på buffé när jag jobbade på restaurang, så gör en stor sats. Om Du bor i Jämtland och vill läsa lite mer om mig, så blir det ett långt personporträtt skrivet av Sara Strömberg i helgbilagan som kommer med Länstidningen på Påskafton. Vet inte om artikeln kommer att finnas på nätet, men länkar dit om så blir fallet. Någon gång under april dyker jag också upp i tidningen Land. Den når lite fler läsare, 534000 per nummer enligt en undersökning i fjol. I och med det här inlägget tar jag semester från skrivandet ett tag och vilar fingrarna inför kommande uppdrag. Njuter av värme och ledighet i Turkiet tillsammans med Särbo L, efter en intensiv period här hemma. Ska bli så skönt att återvända till vår hyrda läge...
85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk
2012-04-03 18:58:00
Påskbuffé Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp. Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe. Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver. Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället. Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver. För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater. Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt. De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och and...
85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk
2012-04-01 08:00:00
Påskbuffé Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp. Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe. Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver. Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället. Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver. För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater. Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt. De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och and...
Blomkålsgratäng med Burkmakrill och Smetana
2012-03-31 08:00:00
Lättlagad Vardagslyx Kan en burk makrill smaka lyxigt? Ja, gjord på det här viset blev det en riktig delikatess. Det hänger på tillbehören, är de bara riktigt fina, så kan även burkmat bli njutbar. Men jag märkte att jag sällan öppnar burkar, det skvätte tomatsås över både mig och köksskåpen, så var lite försiktig. Vill Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk makrill. Vi behöver ju få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull. Ett högt intag av Omega-3 borgar för att hjärnan håller sig i trim upp i hög ålder. Det märker jag både på min Mamma som blir 83 och min äldsta vän som fyller 90 i sommar. De har båda ätit mycket fisk ända sen barnsben och har kristallklara hjärnor fortfarande. Nyttigt fett som smör och grädde har de här damerna också ätit mycket av i hela sitt liv. En riktigt njutningsfull, ny gräddprodukt har letat sig även till min lilla lokala Coop Nära. Smetana med sin milda, krämiga smak och en fet...
Kalkon med Vårsallad och Pannacotta med Blåbär
2012-03-30 08:00:00
Receptinspiration De flesta av de snart 900 recept som finns härinne på bloggen har skapats under snart 3 år av mig själv. Får ständigt nya idéer på mat, när jag ser alla härliga råvaror som finns. Särskilt sen jag började med LCHF, också för 3 år sen, har matskapandet blivit ännu roligare och mer utmanande. Förr blev det ju nya rätter mest varje dag när jag jobbade i olika krogkök, men då var det mest med de traditionella tillbehören, potatis, pasta och ris. Nu får jag hela tiden använda kreativiteten för att hitta på nya rätter av ovanjordsgrönsaker, rotfrukter med lite stärkelse och baka lågkolhydratbröd. Desserter och bakverk, mestadels på mandelmjöl blir det också då och då. Men eftersom jag inte uppskattar söta smaker så mycket längre, så blir det alltmer sällan nån efterrätt på mitt bord. Men idag så här till helgen, bjuder jag på en Blåbärspannacotta att njuta efter maten. Dagens kalkonrecept är ett av de få som jag letat inspiration till utanför mitt eget kök. Åse på 56kilo...
Kesoplättar och Baka med LCHF
2012-03-29 08:00:00
LCHF-plättar Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning. Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till. Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen. För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat. Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij. Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag. Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då. Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida. En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådg...
Fiskgryta på viltfångad Sik
2012-03-28 08:00:00
Vild Fiskgryta Att äta viltfångad fisk har blivit mer och mer viktigt för mig, precis som att jag också försöker köpa gräsbeteskött. Även om det kan vara svårt att hitta i alla butiker i en liten stad som Östersund. Det är bra att välja viltfångad fisk och gräsbeteskött, för att vi ska få i oss optimalt av nyttiga fetter och näringsämnen. Det finns betydligt mer av den varan i de fiskar och däggdjur som får leva i den miljö de är skapta för. Sen är ju också levnadsvillkoren och miljön för de djuren så otroligt mycket bättre, än om de föds upp i fiskodlingar eller djurfabriker. Det är också bra för att förhindra en utfiskning av haven. För att ge de odlade fiskarna den mat de behöver krävs stora mängder fiskmjöl. Jag har den stora turen att jag har tillgång till fiskevatten med ädelfisk både här i Jämtland och vid min stuga i Dalarna. Lilla bilden ovan är tagen på utsikten jag har över Fuluälven, som rinner precis bredvid stugan. Så Du kan förstå att jag har kärleken till det här m...
Norrländsk Falukorvsgratäng och Receptstöld på LCHFgourmet.se
2012-03-27 09:47:00
Falukorv på nötkött Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat. Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till. Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv. Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka. Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen. I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större. En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat. Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierad...
Fetaostbullar med Sesamfrön
2012-03-26 08:00:00
En kopp kaffe till tidningen Land Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm. Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut. Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan. Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag. En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem. Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land. Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen. Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här vis...
Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1
2012-03-23 08:00:00
Våffeldagen I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll. Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen. Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna. Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås. Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb. Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär. Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg. Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe. Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept. Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor. Det hade vi ofta med p...
Örter till balkong och trädgård från Klostra.se och Räksallad med Örtmajonn
2012-03-21 10:02:00
Bilden lånad från Klostra.se Örtreklam Jag fick ett pressmeddelande från Handelsträdgården Klostra.se häromsistens. Det är inte ofta jag nappar på reklamerbjudanden om hemskickade varuprover, men den här gången gjorde jag gärna ett undantag. Odla örter på balkongen är ett härligt sommarnöje och med lite hjälp på traven blir det ännu enklare. Klostra säljer förkultiverade, ekologiskt odlade plantor från Hällnäs i Västerbotten. Det gör arbetet med örtagården enklare, eftersom man slipper dra upp plantorna själv från frö. Något som passar mig riktigt bra, jag kommer att vara utomlands mycket under våren och försommaren i år. Plantorna kom hem i ett lite minidrivhus, de hade klarat resan riktigt fint. Jag fick Mynta Grapefruit, Timjan, Rosmarin, Sallat Noon och Crisp Fillice. Klostra har ca 100 sorter att välja mellan, så det finns nåt för alla smaker. Örter, sallader, grönsaker och blommor så att vem som helst ska kunna odla sin egen köksträdgård på ett enkelt sätt. Omplanterade i st...
Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund
2012-03-20 08:00:00
Både nyttigt och gott Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden. Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre. Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället. Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt. Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C. Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället. För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå. Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna. Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten. Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu. Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund. Lars-Erik Litsfeldt...
LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor
2012-03-17 08:52:00
Utflyktskakor Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter. De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på. Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen. Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår. Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna. Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet! LCHF-kakor 2 dl Valnötter 2 dl Mandel ½ dl Pumpakärnor 2 Ekologiska Ägg 2 msk smält Smör 2 msk Honung eller Sukrin 1 msk Fiberhusk 1 msk mald Kardemumma 1 msk Kanel ½ msk malda Nejlikor ½ msk mald Ingefära ½ tsk Havssalt 1 krm Äkta Vaniljpulver Pistagenötter till garnering Mixa nötter, mandel och pumpakärnor...
Pannacotta med Kokos och Lime
2012-03-15 10:20:00
LCHF-dessert Har lite mycket att göra just nu, så inlägget om jobbet med Restaurang Primaten får vänta ett tag. Idag kommer därför en av mina favoritdesserter i repris, så jag hinner med livet utanför bloggen. För jag vill ju inte att mina kära Läsare ska bli lottlösa alltför länge mellan varven. Även om jag sällan vill ha något sött nu för tiden, så blir en finare middag alltid festligare med en efterrätt. En pannacotta är ju ofta väldigt söt, men den här fungerar bra inom ramen för LCHF. Hittar Du inte kokosgrädde, så ta det tjocka lagret på toppen av en burk kokosmjölk. Om Du vill göra en helt laktosfri dessert, så passar den här pannacottan perfekt. Ta då bara dubbel mängd kokosgrädde istället och uteslut den vanliga grädden. Inne på Kostrådgivarna hittar Du varje vecka ett inlägg från mitt kök. Den här gången är det en snabblagad Micro-omelette, perfekt att ta till om Du till exempel inte har tillgång till spis på jobbet. Kokos och Lime-Pannacotta för 2 1 dl Kokosgrädde 1 dl G...
Köttfärsmuffins LCHF
2012-03-12 09:56:00
Matlagning i Uppsala Så var jag då hemma igen efter en intensiv mathelg i Uppsala. De senaste dagarna har varit fyllda av matlagning och fotografering inför öppnandet av en ny restaurang med bara bra råvaror. Vi har lagat till en hel meny LCHF/Paleo-snabbmat till lunchrestaurangen Primaten, som öppnar om ca en månad på Uppsala Science Park. Ägaren Lars Fahlén har ett riktigt bra koncept, så roligt att få vara med och skapa menyn till en sån här satsning. Hemsidan till restaurangen är under uppbyggnad, återkommer med länk snart, så kan Du ta del av hela menyn och tanken bakom restaurangen. Det är nu 12 år sen jag senast lagade mat i ett restaurangkök, så jag hade väl blivit lite ringrostig, men det fungerade riktigt bra ändå. Behövde inte göra så mycket själv, det var bara att komma med goda råd till de övriga i teamet. Det är verkligen hedrande att Lars valt mig som samarbetspartner till sin restaurang. På det här sättet kan jag vara delaktig i arbetet med en restaurang, även om min...
Pizzabullar LCHF som färdkost
2012-03-07 14:51:00
Matig matsäck Hemma i Sverige igen efter två fina månader på Turkiska solkusten. Ja, nu var det ju inte så mycket sol just i år, men härligt har vi haft det ändå. Det är alltid kul att komma hem på besök en sväng och träffa Släkt och Vänner. Den här gången har jag även en hel del annat spännande framför mig, under den månad vi är hemma. Så det blir nog inte så täta uppdateringar härinne nu heller. Samma sak är det med Facebook, där har jag dragit ner på min närvaro rejält. Men jag ska försöka svara så fort jag kan på de kommentarer som kommer in här, som vanligt. Bloggande och bokskrivande har verkligen genererat en massa saker som förr inte var vanligt i mitt liv. I morgon blir det besök av en journalist från tidningen Land. En tidning som jag läste redan som liten, den är lika intressant nuförtiden också. På fredag bär det av till Uppsala igen, för ett nytt möte med Lars Fahlén. Jag är ju där inblandad som receptkonsult till hans Restaurang Primaten, som öppnar i april. Vi ska i h...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33377 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss