TopplistanMat och DryckDetaljer för "Helena Ljunggren - A pro in my own way"

Helena Ljunggren - A pro in my own way

Helena Ljunggren - A pro in my own way
Laga mat, baka och fota är mina stora passioner. Mycket recept - egna och andras och mycket foton - egna.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

INOMHUS
2015-07-25 00:55:00
  Trots det fina vädret som återigen har kommit så håller jag mig inomhus. Orken tryter och höfterna värker. Vad kan man hitta på? Alla tips är uppskattade.
HAR DU GJORT DET?
2015-07-25 00:55:00
  Du har väl gjort din egen glass vid det här laget? Jag ska ovilligt erkänna att det är inte ofta jag gör det längre men i min frys finns där en ny smak – Jordgubbsglass med flädercurd och gelérippel. Jag har bara provat med en sked precis innan den åkte in för sin sista frysning. Det skvallrade om GOTT! Nåväl, det här är gamla godingar som finns på bloggen redan. Var inte rädd för att prova din fram. Det är väldigt sällan som det blir knasigt så länge det låter gott. Våga prova! (alla glassar finns under recept – kika!)
FÖRÄNDRINGAR
2015-07-25 00:55:00
  Hej! Hoppas att du har en fin sommar med allt vad det innebär. Här går vi fortfarande i väntans tider (halva vecka 32 avklarad) och jag är väl en av dom få (antar jag) som är väldigt tacksam över de låga temperaturerna. Nu tror jag att intresset och orken för fotografering börjat komma krypande på allvar. Det kommer dock att bli lite annorlunda här på bloggen då matfotografering har försvunnit helt ur mitt huvud. Det går inte trots att jag gjort några tappra försök. Jag har helt enkelt tappat det. Därför kommer det att bli väldigt blandat (mycket beror ju på den där lilla raringen som lever i min mage). Jag vill börja använda min kamera igen. Jag säger inte att det aldrig kommer att dyka upp recept med tillhörande bilder men det är inte något som kommer att dugga tätt. Vi får se hur det går det här.
Biffen.nu
2015-07-25 00:55:00
Nu fungerar sidan men eftersom jag är lika teknisk som en påse med nötter så lär det nog ta lite tid innan den är fullt igång.  Här inne ligger Biffen, den älskade raringen, och gottar sig i en fasligt massa veckor till.   
När livet förändras
2015-07-25 00:55:00
Jag verkar inte riktigt komma igång med det här med matfotografering igen. Fokus ligger på så mycket annat. Jag saknar det men ändå inte. Jag kommer att börja blogga på annan plats, för att HelenaLjunggren är matfoto och ingen mammablog. Är man intresserad av hur vårt liv ter sig nu med en Biff i magen så är man välkommen att följa med till Biffen.nu som registrerades idag. (Lite strul med inloggning dock) Biffen, det är den där raringen som nu är 19 veckor och ligger i min mage och växer mer än vad jag trodde var möjligt. På återseende på annan plats.  Puss
DRÖMMEN HAR BLIVIT VERKLIGHET
2015-07-25 00:55:00
  Mannen på bilden är mannen som gjort det möjligt – www.MatsLjunggren.com Det vi aldrig kunde tro har äntligen hänt.  Jag är gravid med precis allt vad det innebär. Växer så det knakar, är arg om ett bi, trött som aldrig förr och humöret åker jojo med bara minuters mellanrum men, MEN, jag mår inte illa. (Det är tydligen något jag ska vara glad över..) Vi åkte på resa över jul. Till Sydafrika och Mauritsius. Vi skojade lite lätt ”Ska vi inte försöka få med oss en sydafrikan hem?” Eftersom 16 år av ofrivillig barnlöshet och misslyckade IVF under förra året så kunde ju ingen av oss tro att det skulle bli så. Snälla, säg inget om att det har med något miljöombyte att göra eller att jag lyckades ”slappna” av för det skulle betyda att jag under alla dessa år har varit stressad och icke avslappnad. Jag kan säga som så här – vi låg inte direkt på latsidan om man så säger! Den här har vi jobbat oss till med betoning på JOBBAT! Såpass att ingen av oss...
ÄPPELSAFT MED KANEL.
2015-07-25 00:55:00
Godmorgon du sköna svala septembermorgon. Jag tycker om dig! Som många av er redan vet så går vi här i väntans tider, vi väntar på att få besked om det där lilla ägget har fäst. Igår var det en vecka sedan det sattes in i min kropp och det är en HEL vecka kvar tills vi vet om det påbörjats ett litet liv där inne. Denna eviga väntan. Det som är lite jobbigt är det positiva och det negativa som snurrar runt i huvudet. En del av mig tänker ”såklart att det har tagit sig” medan den andra försöker stoppa, och lyckas tämligen bra med ”hur kan du vara så dum att tro att det kommer ta sig på första försöket?! Tänk på att det är ytterst få som lyckas, om ens alls!” Såpass störande och såpass sorgligt. Jag orkar inte längre med solskenshistorier men jag orkar absolut inte med att höra det negativa eftersom det är andras ord som gör mig alldeles snurrig där inne i knoppen. Det är väl priset jag får betala för att jag från början har varit öppen om det och pratat både vi...
MAJS.
2015-07-25 00:55:00
  Här slår inte inläggen som spö i backen. Av förklarliga skäl. Känner ni för att läsa om det som jag/vi går igenom är det bara att klicka här – www.MatsLjunggren.com Jag är numera ganska trött till och från och foto/blogg är inte prio nummer ett. Just  i detta nu är hela processen igång i dom olika provören. Igår togs 13 ägg ut och jag hoppas av hela mitt hjärta att vi imorgon ska få ett riktigt fint embryo som inte vill annat är att växa till sig i min livmoder. 13.30 är det dags. Håll en tumme och jag tackar dig av hela mitt hjärta. Det är ju meningen att det ska vara en matfoto-blogg så då får det följa med majs. Överallt runt oss finns det majsfält och det är inte mycket som slår den färska varianten när den är perfekt kokt och har rejält med smör och salt på sig. Då vaknar även den tröttaste ”barntillverkaren” till liv. Ta hand om dig!
MARÄNGER. MARÄNGER. MARÄNGER. VÄRMESLAG.
2015-07-25 00:55:00
  Gällstad. 32 grader. Det får räcka så.
SPARRIS
2014-03-07 11:52:00
Fredag och med den kommer det några lediga dagar tillsammans med den bästa människan jag någonsin har träffat. Att jag dessutom skulle få äran att gifta mig med denna ljuva varelse är en bonus som slår högst. Ingenting kan jämföras. Jag är inte mycket för att ”nutta” i skrift men ibland kommer det över mig hur bra jag har det mitt i allt jobbigt. Oavsett var, när eller hur så står han där. Tar emot med öppna armar. Mannen som är starkare än honungspumpade Bamse, tryggare än än vad jag någonsin trodde var möjligt. Mannen med den vänligaste själen, de vackraste ögonen och det största hjärtat.  Han finns där alltid, jag behöver aldrig tvivla. Så, dom här sparrisarna är till dig, Mats. Tack för att du finns! Älskar dig.
FRUKTJUICE
2014-03-05 10:31:00
Frukoststunden blir aldrig så bra som när den har ett rejält glas med nypressad juice. Det är nåt alldeles speciellt och personligen så behöver jag ha en positiv start lite allt som oftast. Idag är dagen då jag känner mig helt under ytan och mycket beror troligtvis på att igår blev vi varse om att det inte skulle bli någon bebis denna gången heller. Det gör liksom ondare och ondare själsligt för varje gång trots att det känns som att jag lyckas hantera det hyfsat bra ändå och tycker inte själv att jag gräver ner mig speciellt mycket. Idag kommer jag nöta ut både en och två spadar. Idag är jag klumpig. Trött. STOR men ändå så liten. Mycket märklig känsla som jag helt enkelt får ta och genomlida. Jag gör det genom att äta och dricka allt gott jag kommer över. Nåt bra ska det väl komma ur det. Hoppas jag! Ta det du vill ha och kör ner i en råsaftscentrifug. Här är det jordgubbar, apelsin, äpple och citron. Just jordgubbar är fantastiskt gott att göra juice på. Det går åt en hel del men...
VITLÖK
2014-02-28 11:26:00
Du och jag, vitlök. Du och jag! Jag har fallit pladask för marinerad vitlök.  Kan äta det dygnet runt men har insett att köpa dom i delikatessen är att tömma plånboken lite för fort. Med sina 199:-/kg är det inte direkt så att jag blir jättecharmad så idag tog jag mig i kragen och gav mig på att göra det själv. Det ska bli mycket spännande att se till kvällen om jag har lyckats eller inte. Kryddningen är lite hipp som happ och kan därmed smaka därefter men om jag ska tro på doften som spred sig i köket så finns det hopp! Om det blir som jag har tänkt kommer jag bli den lyckligaste kvinnan i Gällstad med omnejd. Jag gjorde lite efter det här men kryddade efter eget behag men om någon behöver en fingervisning så kan det kanske vara bra. En gör som en vill! Fiffigt!  
CHILI
2014-02-27 10:15:00
 
GRÖN SMOOTHIE
2014-02-21 12:35:00
Frisk, söt och krämig och helt omöjlig att inte tycka om. Mixat tillsammans med en lite vaniljkvarg och en skvätt vatten fick det här agera min lunch igår. Snabbt och enkelt vilket betydde att jag behövde inte vara ifrån OS-soffan speciellt länge. Banan och avocado är en kombination som jag fastnat ordentligt för. Att bara mosa ihop dom två är fantastiskt gott. Det låter helmärkligt, jag vet, och jag har ingen aning om det är mig det är fel på eller om det faktiskt finns någon mer som uppskattar det. Är du en av dom? Några fler varianter: Kiwi, lime & passion Frukost Lingon & apelsin Blåbärsshake Banan & mango Hallon Jordgubb & mango  
GRÖN PASTA
2014-02-20 13:54:00
  Jag fortsätter med det gröna temat, det är ju trots allt vår i luften. Det här är en väldigt freestylad lunch som skulle visa sig bli alldeles strålande god. Jag hade lite blandad sallad (ruccola, bladspenat m.m.) i kylen som sjöng på sista versen. Jag gjorde nån form av pesto genom att mixa med olivolja, pistagenötter och vitlök (nu när jag skriver slog det mig att jag skulle ju haft parmesan i också). Rörde ut den med lite creme fraiche, stekte kyckling och kokade pasta. Blandade ihop allt och åt som om det inte fanns en morgondag. Finns det några pristagenötter kvar så hacka dom grovt och strö över vid servering. Mat behöver inte vara svårare än såhär. Busenkelt
SEMLA PÅ ANNAT SÄTT
2014-02-17 20:16:00
Det börjar dra ihop sig för semladagen aka fettisdagen. 4 mars ska det vara om jag inte minns helt galet . Då får vi äta den enda semlan på hela året. För det gör ni väl?! (jag gör det inte, jag äter när jag är sugen och sen är det inte mer med det).  Numera så finns det ju en hel drös med olika semlor. Choklad, blåbär, kola….you name it. Det här är muffinsvarianten. Jag har visat upp dom tidigare för något år sedan men tycker gott att dom platsar även 2014. (Det är från samma fototillfälle men annan bild med annan redigering – förr gjorde jag bilderna mycket ljusare i raw men nu är jag lite ”dystrare” och ändrar inte ljuset alls) Dom blir alldeles lagom i storlek och det känns på nåt sätt lite nyttigare fast det troligen är onyttigare men det är ingenting som man behöver diskutera så värst mycket. Äter man bara en om året behöver man absolut inte oroa sig för nånting. Ät med glädje! Det viktigaste på en semla, traditionell eller inte, är florsockret. Utan f...
FOTOMAKARNA
2014-02-17 10:59:00
  Jag fotograferar inte enbart mat vilket nog många redan vet. På fotomakarna.se visar vi upp lite av allt det andra som fotograferas. Kika in vettja. Vem vet, vi kanske ses? Har du några frågor så släng iväg ett mail till info@fotomakarna.se.
STORA BJÖRNBÄRSMARÄNGER
2014-02-15 11:24:00
En liten paus i OS-soffan. Stafetten är i full gång och jag gör vad jag kan för att hålla nere pulsen. Hela dagen blir en enda lång OS-dag. Lyckan på den? Maränger. Det enklaste som finns att göra och perfekt när man känner för att rasta kameran en liten stund. Här är det stora maränger som är smaksatta med björnbärspulver och alldeles fulla med chokladsås som har blivit kolaseg av gräddningen. Hela nätet dräller av recept på stora sega maränger så allt du behöver göra är att Googla ”stora maränger”. Mina är höftade och som vanligt så finns det inget exakt recept. Tyvärr är det lite så att det mesta jag gör är bara gjort för att fotografera, recepten i sig är jag personligen inte så noga med. Huvudsaken är att det går att äta och det gör det allt som oftast. Tyvärr i det här fallet. Jag smågnager på dom här marängerna så ofta jag får chansen. Jag gjorde dom i förrgår och jag brukar ha som regel att inget för ätas på innan det är fotat. Det började på fem och är nu tre oc...
NYPONSOPPA & OS
2014-02-13 15:14:00
När man hittar något i skafferiet som man helt har glömt av. Både att jag hade det och hur fruktansvärt gott det är! OS fick just sällskap av en mugg, helt utan mandelbiskvier pga tycker inte om mandelbiskvier men är gift med en man som aldrig skulle kunna tänka sig nyponsoppa utan just det så jag förutsätter att han inte är ensam med dom ”dumheterna” och därför fick dom vara med på bild. Ser du på OS? Själv så är jag helt os-f’rälst och ser allt jag kommer över. Nu skidskytte. Puss
SEG HALLONKAKA MED PISTAGE
2014-02-13 13:51:00
Mill & Mortar. Dom har verkligen prickat in precis det jag tycker om. Allt från förpackning till smak. Det är alltid spännande att öppna en burk med något från just dom. Det känns liksom lyxigt trots att det, som här, är i plastburkar. Pulvret har jag provat förr och jag var lika nöjd då som nu. Nyheten med frystorkade bär skulle visa sig vara precis lika bra. Halloncrumble smakar så mycket hallon att jag blir alldeles lycklig i hela kroppen. Det är syrligt och sött och det går inte att sluta provsmaka. Så, vad blev det då? En hallonkaka av den segare sorten med hallonglasyr och de frystorkade hallonen som slåss med hackad pistage på toppen. Sött så det förslår men ibland behöver man det också. Fixa hem lite från Mill & Mortar och smörj sedan en långpanna och sätt igång.   Livet då? Jo, det trallar på. Vi har inte så mycket mer i huvudet än det här med barn, graviditet och allt som kommer med det. Den jobbiga biten är att släppa tankarna på vad som hänt. Visst, vi har k...
CHOKLADKAKA MED GLASS
2014-02-06 12:57:00
Från total besvikelse till en fullträff i endast en tugga. Det här ska vara en chokladsockerkaka som skulle visa sig vara något av det torraste jag någonsin varit med om. Inte det optimala receptet men eftersom jag inte hade varken choklad eller smör hemma så fick det här receptet med kakao och olja bli ett test. Nja! Att jag glömde av den i ugnen behöver vi inte ens nämna. Så farligt var det inte. I morse tänkte jag till. Jag gjorde en snabbglass, vanlig vanilj utan några som helst konstigheter och ripplade i chokladsås.Den skulle alltså få göra den torra chokladkakan sällskap. Vilket par dom blev! Micrade kakan lite snabbt så att den blev ljummen och mjuk och la sedan glass på. Om kakan fortfarande var torr? INTE DET MINSTA! Receptet kommer från boken 100% choklad . Ingen tegelsten till bok och den är inte fylld med något unikt men den har väl ett och annat recept till som jag ska försöka mig på. Prova bör man! Torsdag och snart är det helg igen! Imorgon börjar dessutom OS på rikt...
VÄNTAN.
2014-02-04 13:56:00
Jag väntar och väntar på den där våren som ligger nånstans där i framtiden. Hur länge till ska det vara vinter?
MANDELKAKA MED CITRON
2014-02-01 11:41:00
Jag har länge sparat på det överblivna efter jag har gjort macaroner. Det där lite grövre i mandelmjölet som har silats bort. Nu kom det till användning. En mjuk mandelkaka fick det bli och eftersom jag har mer citroner hemma än vad som finns i affären så gick det med en hel del zest i smeten. Återigen kombinationen sött och syrligt men den kan man aldrig få för mycket av. Italiensk maräng på toppen gör det hela till en fullträff! Kakan är något i det maffigaste laget och jag trodde att jag gjorde helt rätt när jag gjorde den i mindre formar men insåg ganska fort att det hade fungerat bättre med än ännu mindre form så tänk på det, gör dom inte för stora alt. gör en stor och skär den i lagom tjocka skivor. Fast vill du ha det maffigt gör du det maffigt. Det är det fina i kråksången – en gör precis som en vill efter vad en klarar av! Skulle det skita sig fullständigt är mitt råd samma råd som jag alltid fått av min pappa - ”skatorna är hungriga annars – släng ut det ...
POTATISSOPPA MED CITRON & CHILI
2014-01-31 13:23:00
Igår hörde jag talas om potatissoppa med citron för första gången och min enda tanke var ”citron med potatis?!” men på nåt sätt, nånstans långt där inne så lät det tämligen tilltalande så idag till lunch slog jag till. Hafsade med lite av varje och med facit i hand och något svedda läppar så önskar jag att jag hade varit lite snålare med chili. Den blev lite i hetaste laget. Gott men HETT! Citron till potatis skulle visa sig vara riktigt gott. Jag var försiktigt i början men det slutade med att jag tryckte i två hela citroner i grytan och sen klämde jag ut lite extra på toppen. Riktigt fin smak. Lätt och syrlig (och stark). Så, tack Jannike! Det här satt som en smäck och jag ska absolut göra om det! 2-3 personer 5 små potatisar, mjöliga. Skalade och tärnade 1 gul lök, finhackad 2,5 dl vispgrädde 2 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 1 liten röd chili, valfritt citronsaft, såpass mycket som du själv önskar salt och peppar olja eller smör till stekning Hetta upp en gryta och l...
EN LILA CHOKLADBOLL
2014-01-30 15:28:00
Det här blir dom sista macaronerna för ett bra tag framöver. Nu har jag haft mitt roliga och jag har äntligen hittat den ultimata fyllningen. Chokladbollssmet. Det kanske kan tyckas vara kaka på kaka men hallå, när blev det någonsin fel?! Tupplurade och det första jag tänkte på var klassiska chokladbollar. Suget var brutalt så att ligga och dra sig var inte aktuellt. Att det i köket låg färdiga macaroner gjorde ju det hela lite mer spännande. Jag tänkte till och gjorde smeten, använde lite mer kaffe än normalt för att få den lite lösare och krämiga i konsistensen. Jag hamnade i himlen ungefär i samma sekund som den åkte in i munnen och det är när det är så här gott som jag faktiskt tackar den där kirurgen som kapade magsäck och dess tillbehör för endast en klarade jag. Utan operationen hade jag troligtvis smäckt i mig hela högen och fått någon form av lycklig ångest. Jag vågar inte ens tänka tanken på hur goda dom kommer vara i morgon när de har fått stå till sig och blivit sådär pe...
MJUK KIWIKAKA MED SMAK AV KOKOS
2014-01-30 11:03:00
Sockerkaka. Denna perfekta kaka att variera i det oändliga. Ingenting är omöjligt med en sådan kaka. Här är smeten lite pimpad med kiwi och en skvätt kokosmjölk. En alldeles strålande kombination. På toppen är det bara lite kiwi, hyvlad kokos och florsocker (alltid florsocker). Hela nätet dräller av recept på just sockerkakor, det är bara att välja och vraka. Här är några av dem. Vissa smaksatta, andra inte. Ta en högen bara! Kokoskaka - Tasteline Sockerkaka med blodapelsin, blåbär och choklad - Heavenly cupcake Hög och saftig sockerkaka - Kryddburken Svärmors supersaftiga sockerkaka - Frostrosor     (kakan kan vara något bränd – blunda!)
CHOKLADMACARON MED MINTCHOKLAD
2014-01-29 15:58:00
Idag är dagen då jag inte har ordning på nånting. Hemma är det kaos och uppe i mitt eget hem (läs: min hjärna) är det fullständigt kalabalik. Att komma på vad det var för dag idag när jag slog upp ögonen i morse var ett rent helvete. Tinitusen vrålar och det gör ju inte saken så mycket enklare precis. Sömnen ska vi inte ens prata om. Varje natt ganska exakt 02.00 vaknar jag och första tanken är ”jamen, då kör vi igen då!”. Trots att jag somnat typ två timmar innan det så är jag klarvaken och lyckas inte somna. Jag grubblar, frustar och vänder i den där bingen tills jag av tristess lyckas slockna nån timme senare. Det har gått såpass långt att jag drar mig för att somna alls eftersom det är så fruktansvärt störande. Känns nästan bättre att inte sova alls och kanske istället då har turen att somna av ren utmattning. Jag har ju till och med slutat upp med tupplurarna mitt på dagen för att på nåt sätt lyckas få en hel natt men icke… I lördags morse när jag vaknade för...
VITLÖK MED PASTA
2014-01-28 12:37:00
Jag är sedan nån vecka tillbaka helsåld på vitlök. Hur har jag lyckats gå genom livet och tyckt att den är överflödig? Visst jag har använt den i mat men aldrig i några större mängder. Nu är det betydligt större mängder. Vitlöksoljan som syns lite halv i bild skulle jag kunna dricka ur glas. Så fantastiskt gott! Det är inte snålat med vitlök kan jag lova. Till den här rätten har det gått åt en hel (!!). Visserligen är dom flesta i oljan men ändå. Jag pressar, jag skär och jag river. Vitlök är det nya svarta, helt klart! Måtte det aldrig försvinna. Som i så många andra fall är pasta bra att ta till om hungern slår hastigt. Det går fort och med ett fåtal ingredienser så kan man få till en väldigt fin pasta med många smaker som tilltalar. Mig tilltalar det i alla fall väldigt! Ibland är det synd att bli mätt. Typ.   1 halv rödlök, finhackad 2-3 vitlöksklyftor, finhackad babyspenat, såpass mycket som man själv önskar en burk körsbärstomater flytande honung salt & peppar smör  ...
CARBONARA
2014-01-26 09:50:00
God söndagsmorgon! Man ser alldeles för ofta hur carbonara görs med grädde, även jag har gjort men brukar oftast välja att kalla det pastasås istället. Jag är så långt ifrån en matsnobb som det bara är möjligt men en carbonara ska aldrig vara gjord med grädde. Aldrig. Endast ägg och parmesan ska stå för det krämiga. Tänk på det. Jag lovar er att smaken kommer vara så mycket bättre och hela anrättningen känns luftigare och lättare. Servera med vitlöksbröd. Glöm inte den extra gulan, parmesanen och svartpepparn på toppen! Det här är min äkta variant! Söndag som sagt, en dag att vila. Jag känner tvärtom, idag vill jag göra något. Vila kan jag göra en annan dag. Kylan den är kvar och vi fryser som istappar bägge två. Inomhus drar det från fönstren och det håller temperaturen runt en 15-17 grader. Inte helt optimalt! Kaminen jobbar hårt och har vi tur kommer vi snart upp till i alla fall 19 grader. Då får vi vara nöjda trots allt. Man får inte vara knusslig, om en säger… 1 liten ...
SMOOTHIE ALT. LINGONYOGHURT MED APELSIN
2014-01-24 12:31:00
Frukost, lunch eller till mellanmål. Det här fungerar typ dygnet runt. En smoothie, typ. Den är inte mixad utan enbart vispad hårt. Lingonen är lagom mosade så sörplar du med sugrör får du räkna med stopp med jämna och ojämna mellanrum. Vilken tur att den även går att äta med sked. Man tar precis såpass mycken man känner för att ha. Här är det –  2 dl turkisk yoghurt, saft från två apelsiner, 1 dl lingon, en skvätt honung. Ät den själv eller dela med dig till en sugen stackare som sitter jämte. Det är alldeles lagom till två. Idag tror jag att det är den kallaste dagen. Trots att graderna på temperaturen är högre än vad de varit tidigare i veckan. Jag lyckas inte få upp någon värme hur jag än bär mig åt. Jag eldar i kamin och vedspis. När vedspisen sparkas igång då vet man att det är kallt! Jag har tom varit ute och eldat papp men helt utan resultat. Jag sitter här och huttrar ändå. Våren känns väldigt långt borta och jag har aldrig längtat så efter den som nu så bara därför l...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
32906 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss