TopplistanMat och DryckDetaljer för "Emmas Kök"

Emmas Kök

Emmas Kök
En matblogg med många olika recept och fina bilder.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120

Artiklar

Vitkålssallad
2014-06-09 05:20:00
Gott, nyttigt och superenkelt att laga. Perfekt tillbehör till kvällens middag, dagens lunch eller som ett mellanmål. Smaksättningen går såklart att variera efter smak men denna, med lite citronsmak, är en favorit hos oss. ½ vitkålshuvud 2 msk olivolja med citronsmak 1 msk iskallt vatten svartpeppar och salt Skiva eller riv vitkålen tunt. Lägg vitkålen i en stor bunke eller matlåda som rymmer all kål. Häll över vätskan och krydda efter smak med salt och peppar (jag brukar börja med c:a 10 varv på kryddkvarnen). Sätt på ett lock och skaka salladen alternativt rör om med salladsbestick. Låt stå i kyl över natten för bästa konsistens men naturligtvis går det bra att börja äta direkt! Förvara i kylskåp så håller sig salladen fräsch i flera dagar.  
Lemonad
2014-06-08 13:23:00
Läskande gott i sommarvärmen! Det går bra att variera smaken på lemonaden efter vad som finns i kylskåpet eller efter egna preferenser. Lime, jordgubbar, mynta etc. är exempel på råvaror som utgör en bra bas för en lemonad. Lemonad 3 st citroner 1 dl socker 1 dl kallt vatten Skiva en citron i cm-tjocka skivor. Stöt dessa tillsammans med sockret i en tillbringare eller skål så att sockret börjar lösas upp. Pressa två citroner och häll i citronsaften i tillbringaren eller skålen. Fyll på med iskallt vatten. Servera med en citronskiva och iskuber.  
Vikålssallad
2014-06-03 10:45:00
Gott, nyttigt och superenkelt att laga. Perfekt tillbehör till kvällens middag, dagens lunch eller som ett mellanmål. Smaksättningen går såklart att variera efter smak men denna, med lite citronsmak, är en favorit hos oss. ½ vitkålshuvud 2 msk olivolja med citronsmak 1 msk iskallt vatten svartpeppar och salt Skiva eller riv vitkålen tunt. Lägg vitkålen i en stor bunke eller matlåda som rymmer all kål. Häll över vätskan och krydda efter smak med salt och peppar (jag brukar börja med c:a 10 varv på kryddkvarnen). Sätt på ett lock och skaka salladen alternativt rör om med salladsbestick. Låt stå i kyl över natten för bästa konsistens men naturligtvis går det bra att börja äta direkt! Förvara i kylskåp så håller sig salladen fräsch i flera dagar.  
Blåbärspaj
2014-05-31 17:17:00
Jag tröttar aldrig på detta recept. Perfekt att bjuda på till nästa fikastund eller när du bara är sugen på något sött. Ingredienser: C:a 1 l blåbär 3 dl vetemjöl 1 dl socker ½ tsk bakpulver ½ tsk salt 175g smör Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Smält smör i en kastrull medan du rör ihop alla torra ingredienser i en skål. När smöret har smält, rör i det i de torra ingredienserna. Använd c:a 80% av pajdegen till att platta ut en pajbotten i en ugnsfast form. Spara resterande pajdeg till att strö över toppen av pajen. Använd en gaffel för att nagga pajdegen i pajformen innan blåbären tillsätts. Häll blåbären i pajformen och strö över resterande del av pajdegen jämnt över pajen. Grädda mitt i ungen i c:a 30 minuter eller tills dess att pajen fått fin ljusbrun färg och doftar gott.  
Räkpasta med smak av saffran
2014-05-31 12:45:00
En väldigt god och snabblagad rätt som mättar! Gillar du fler ingredienser funkar sockerärtor eller bladspenat utmärkt att blanda i såsen tillsammans med pastan! ingredienser Pasta för två personer En burk räkor 10 st halverade körsbärstomater 1 st hackad gul lök 1 burk smaksatt creme fraiche saffran och tomat Salt, peppar och basilika gör så här Koka pastan enligt anvisningarna Fräs lök och tomat i en stekpanna tills tomaterna mjuknat något. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp. När pastan är klar, vänd i den i stekpannan och ta av stekpannan från plattan. Rör i räkorna och toppa med salt, peppar och lite färsk basilika. Servera gärna rätten med en citronhalva till!
Vitlöksaioli
2014-05-31 12:45:00
Det enklaste och bästa receptet på aioli kommer här. Passar perfekt till skaldjur, fisksoppa, kött och hamburgare. Vitlöken kan naturligtvis bytas ut mot exempelvis chili, saffran eller färska örter. Smaklig måltid! Ingredienser 1 äggula 1 tsk dijonsenap 1 tsk vitvinsvinäger en nypa salt 1 ½ dl rapsolja 2 vitlöksklyftor 1 tsk persilja 1 tsk olivolja Gör så här Rör ihop äggula, senap och vinäger i en skål.  Starta elvispen på medel till hög hastighet och vispa sakta (droppvis) i oljan i äggblandningen. När all tjocknat (när oljan är slut) smaka av med salt. Mortla vitlöksklyftorna tillsammans med olivolja och persilja. Rör ner detta i majonäsblandningen så har du en härligt välsmakande aioli! Tips! Gör gärna aiolin en dag innan den ska ätas så smakar den ännu bättre. Förvaras i tätförsluten burk i kyl c:a en vecka.
Diléns Saluhall
2014-05-31 12:45:00
  Idag har vi inhandlat köttet som vi ska äta på nyårsafton. Detta gjorde vi på Diléns Saluhall i Valbo. Diléns är en liten lokal butik där man hittar kött, fisk, grönsaker, mejeriprodukter och lite skafferivaror. Jag har aldrig gått därifrån besviken, servicen är kanon och alla råvaror har smakat hur bra som helst. Ni har säkert era egna lokala favoriter men bor ni i Gävle-området eller har vägarna förbi rekommenderar jag verkligen ett besök hit. Har ni egna tips från andra delar av Sverige får ni gärna kommentera och dela med er av dessa! Diléns Saluhall Ludvigsbergsvägen 16 818 31 Valbo
Nyårsmeny 2012
2014-05-31 12:45:00
Nyårsafton är snart här och jag vet att det är många som söker efter goda maträtter att laga till sig själv eller bjuda andra på. För vår del kommer vi förmodligen laga följande: Fördrink: Louis Bouillot, ett prisvärt (99 kr) och gott mousserande vin. Till förrätt blir det klassisk toast skagen med lite pepparrot i. Har ni inte provat skagen med pepparrot i tidigare måste ni verkligen göra det snart – ni kommer inte bli besvikna. Till varmrätt blir det en favorit i repris, ugnsstekt oxfilé med svampsås och vitlöksfrästa champinjoner. Till efterrätt blir det creme brulee på klassiskt vis eftersom jag fick en brännare i julklapp! Hoppas er nyårsafton blir trevlig och att ni lagar något gott!
Chokladfondant
2014-05-31 12:45:00
Den perfekta snabblagade desserten till en chokladälskare måste vara chokladfondanten. Enkelt, snabbt och supergott sammanfattar bra desserten på bilden ovan och resultatet blir nästan alltid bra om man följer receptet. Man lär sig av sina misstag för många gånger har jag låtit fondanten stå kvar lite längre i ugnen än enligt receptet eftersom jag trott att den inte blivit tillräckligt gräddad. Vid dessa tillfällen har resultatet ofta blivit en genomgräddad chokladkaka istället för en krämig fondant. Mitt tips är att hellre grädda chokladfondanterna en minut kortare än enligt receptet än för länge eftersom portionsformar ofta är rätt små går det snabbare än vad man tror att tillaga dessa.. Chokladfondant 6 portioner 75g smör + smör till formarna 45g mjöl 250g mörk choklad 125g socker 2 ägg 1½ tsk vaniljsocker en nypa salt vaniljglass Vrid på ugnen till 200 grader och smörj sex portionsformar med smör. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med sm...
T/BAR
2014-05-31 12:45:00
För några veckor sedan provade vi på T/BARs afternoon tea. T/BAR tillhör hotell Diplomat och är beläget i början på strandvägen. För runt 350kr per person får man i princip det på bilden ovan (ett glas champagne, deras egna te, nybakta scones med grädde och marmelader, olika snittar och en sötsak). Allting smakade riktigt bra och vi saknade egentligen ingenting förutom färskost till sconsen. Trots att det inte fanns någon färskost är jag övertygad om att vi kommer att äta afternoon the här igen eftersom det var gott och trevlig miljö med fin utsikt mot vattnet. Sommartid är det riktigt härligt att kunna sitta på uteserveringen, men kom då i god tid då dessa platser är väldigt populära. T/BAR Strandvägen 7 C 140 59 Stockholm
Rabarber- och jordgubbspaj
2014-05-31 12:45:00
Nu var det riktigt länge sedan jag uppdaterade här så det är verkligen på tiden att det kommer lite nya recept. Igår lagade jag årets första, men definitivt inte sista, rabarber- och jordgubbspaj. Riktigt gott och en utmärkt dessert att bjuda på i sommartider. Servera med vaniljglass för bästa smak! Rabarber- och jordgubbspaj Receptet är beräknat för en normalstor pajform 6 stjälkar rabarber 1 dl jordgubbsmarmelad 75g margarin + lite extra till stekning 1 dl vetemjöl 1/2 dl råsocker Havregryn Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär rabarbern i cm-tjocka skivor. Stek dem i lite margarin i en kastrull. När de mjuknat något, ta av kastrullen från plattan och rör i jordgubbsmarmeladen. Blanda ihop margarin, mjöl, socker och så mycket havregryn det behövs tills du får en smuldegsliknande konsistens. Sprid ut rabarber- och jordgubbsblandningen i en pajform. Strössla över smulpajsdegen och avsluta med att strössla över lite råsocker. Grädda pajen i mitten av ugnen i c:a 20 min så att de...
Noma
2012-02-20 18:08:00
Första helgen i februari var jag i Köpenhamn tillsammans med A för att fira vår årsdag. Vi firade denna ordentligt med ett besök på Noma – en av världens bästa restauranger. Middagen var en upplevelse utöver det vanliga – med superb service, många olika vällagade rätter med hög teknikfaktor (vissa mer välsmakande än andra) och goda viner. Vi inledde middagen med tolv förrätter.. Malt flatbread and juniper (gömt i krukan) Moss and cep Crispy pork skin and black currant Blue mussel and celery Caramelized milk and cod liver Cookies and cheese, rocket and stems Rye, chicken skin and peas Potato and chicken liver Pickled and smoked quails egg Radish, soil and grass Herb toast and smoked cod roe AEbleskiver and muikku Efter förrätterna följde en tio-rätters avsmakningsmeny.. Squid and unripe sloe berry. White currant and pine Dried scallops and beech nuts. Biodynamic grains and watercress Onion and thyme. Gooseberry Oyster from Limfjorden and sea weed. Gooseber...
Skillnaden mellan en lyckad och misslyckad majonäs
2011-10-28 19:29:00
Många tycker det är svårt att göra egen majonäs men egentligen är det väldigt enkelt! Ovan ser ni två stycken försök till en majonäs som jag precis gjort. Den första blev misslyckad men den andra perfekt. På första försöket var jag för snabb med att hälla i oljan så den hann inte bli tjock. Problemet var att jag använde en stavmixer som inte nådde ner i botten på skålen. Andra försöket använde jag en vanlig visp och då blev det super! Nu ska jag förbereda resten för snart blir det en räksmörgås med hemmagjord majonäs. majonäs 1 äggula 1 tsk vitvinsvinäger 1/2 tsk dijonsenap 2 krm salt 1/2 tsk vitpeppar 1 1/2 dl rapsolja Rör ihop alla ingredienser förutom oljan. Under kraftig vispning, droppa i oljan – först bara några droppar så att du ser att gulan binder oljan. När det börjar tjockna tillsätt då mer olja men lite i taget!
långpannebröd
2011-10-24 13:43:00
På baksidan av ett havrekilpaket hittade jag ett recept på långpannebröd som jag bestämde mig för att testbaka i veckan. Det var riktigt enkelt att förbereda och skulle endast jäsa en gång. Gräddningen gick snabbt och resultatet blev ett fantastiskt gott vardagsbröd som räcker till en hel familj! Ett tips är att frysa in brödbitarna när det svalnat så riskerar ni inte att det blir torrt efter några dagar. Långpannebröd Ca 21 bitar 1 pkt havrekli 720g vetemjöl 50g jäst 8 dl vatten 1 msk sirap 2 tsk salt smör Värm vattnet så att det blir 37°. Smula under tiden ner jästen i en stör bunke eller i en assistent. Tillsätt salt och sirap. Läs upp jästen med vattnet när det fått rätt temperatur. Tillsätt havrekli (spar 1/2 dl till utbakning) och mjölet under omrörning. Arbeta degen 5 min i assistent eller 10 min för hand. Degen ska vara rätt klibbig. Smöra en långpanna eller lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll ut smeten och dra ut den i kanterna så att den täcker plåten. Skär degen i ruto...
Svampplockning!
2011-10-24 13:43:00
Jag är ute i skogen och plockar svamp. Sen blir det svamptoast!
Passionfish, Pacific Grove
2011-10-24 13:43:00
Den bästa fiskrätten under vår USA-resa åt vi på Passionfish i Pacific Grove (norra Kalifornien). Här satsar man på bra råvaror, en liten meny och mycket vällagad och spännande mat.   Jag åt getost med soltorkade tomater och bröd till förrätt medan Anders avnjöt riktigt bra musslor!   Till varmrätter blev det en perfekt tillagad hälleflundra med goda tillbehör samt grillade räkor med kokosris och gurksallad. Till detta drack vi ett gott vit vin! Restaurangen har som policy att vinet inte får kosta mer än vad det gör i butik vilket är ett stort plus för besökare!
Delidas
2011-10-24 13:43:00
Har ni provat någon av dessa såser? D’Elidas eller Sistá Pepper Sauce? Det har vi och vi gillar dem skarpt! Perfekt till taco tycker jag som gillar när det är hetare än Santa Marias tacosåser. Jag gillar dock Santa Marias nya tacosås med habanero och passionsfrukt. Den är riktigt god och är ett måste att prova om ni inte redan gjort det. För er som gillar starkare såser rekommenderar jag att prova någon av de två på bilden. Som sagt – passar utmärkt till taco av detta slag.
Colbi, Santa Monica
2011-10-24 13:43:00
Detta är utan tvekan den bästa taco jag någonsin ätit. Kanske var det för att jag var så hungrig, eller så var det helt enkelt så att den var tillagad med kärlek och kunskap, med bra råvaror och smakade därför fantastiskt. Jag är osäker men hur som haver måste jag tipsa er om denna matbuss som vi hittade vid piren i Santa Monica! Matbussen heter Calbi och vi åt deras taco med beef. Riktigt riktigt goda och prisvärda – men beställ två för de är små! Just det här med små tacos är något som är vanligt i USA. På alla mexikanska restauranger vi besökt har tacosen serverats i små tortiallbröd som är ungefär lika stora som en handflata. Tacosen äts sedan ungefär som de hårda månformade tacoskalen vi har här i Sverige och inte som ”burritos” som vi vanligen äter mjuk tacos här hemma. Jag tycker personligen bättre om de små eftersom man kan äta flera stycken och även variera smaksättningen och kryddningen! På fredag ska vi laga taco till middag och den här gången ska vi byt...
portergryta
2011-10-24 13:43:00
Portergryta är en av de godast grytorna som finns tycker jag. Riktigt smakrik och passar perfekt så här på hösten, både till vardags och helg! Det här var endast andra gången som jag någonsin använt högrev och det blev riktigt bra måste jag säga. Sist använde jag högrev när vi lagade Chili con Carne men den här gången kokade jag köttet i nästan tre timmar och det blev riktigt mört – så där mört att det faller sönder om man tar på det. Så om du själv använder högrev men är orolig för att det inte blivit klart när du tillagar det – fortsätt då tillagningen tills du ser att köttet nästan faller itu av sig själv! Portergryta Receptet är beräknat för 5 personer 1 kg högrev eller grytbitar av nöt 50 ml porteröl 2 dl vispgrädde 10 torkade enbär 1 tsk torkad timjan 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft 1/2 dl soja 2 st köttbuljongtärningar 10 st steklökar Häll porteröl, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Krydda med enbär, timjan, buljongtärningar, svartpeppar och låt allt koka u...
Napa Valley
2011-10-24 13:43:00
Napa Valley är ett vindistrikt som ligger ungefär en timmes bilfärd nordöst om San Francisco. Här samsas små mindre vingårdar med större slottsliknande gårdar om ett underbart landskap som i stort sett består av vinrankor. Åker du någonsin till San Francisco är det ett måste att åka upp hit en dag eller två! Det bästa sättet att avnjuta olika vingårdar är antingen genom att hyra en cykel eller åka på en guidad tur. Efter lite om och men (med guidning från TripAdvisor) valde vi att boka en tur med Platypus Tours. För 99 dollar per person åker du tillsammans med maximalt tolv personer i en minibuss till ungefär fyra olika vingårdar i regionen som valts ut på förhand av den lokala guiden/chauffören. I bussen bjuds det på vatten, ostar och kex och i paketet ingår det även en lättare lunch som dukas upp på en av vingårdarna. Förutom priset på turen betalar man även 5-10 dollar för vinprovningen på varje ställe. För 5-10 dollar får du prova ungefär fem olika viner. Besöker man fyra ving...
food trucks
2011-10-24 13:43:00
Food Trucks är inte speciellt vanligt i sverige – om man bortser från korvvagnar, munk/våffelvagnar eller thaivagnar. I alla större städer i USA finns det däremot food trucks (”mathusbilar”) som serverar det mesta du kan tänka dig! I Portland finns det två större kluster med många olika food trucks och vi passade på att besöka en av dessa. Vi åt en riktigt god kebab med köttfärsbiffar i solen medan vi tittade på vad de andra bilarna hade att erbjuda. Vi hittade alla food trucks genom Eat St, en applikation utvecklad av Food Network. När du befinner dig i en stad söker den automatiskt upp de food trucks som finns där och visar dem på en karta så att du lätt kan hitta dem! Enkelt, smidigt, gott och billigt!
ferris’ downstairs grill, victoria
2011-10-24 13:43:00
Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen från resan men det beror endast på att det internet vi kommer åt inte är speciellt bra. Jag ska försöka uppdatera lite mer nu när vi är i Kalifornien eftersom jag hoppas att internet blir lättare att hitta här. Eftersom jag inte hunnit uppdatera er om alla bra ställen att stanna på i Washington och i Oregon fortsätter jag på föregående inlägg. Från Seattle åkte vi till Vancouver och Vancouver Island. Om du någonsin besöker Victoria på Vancouver Island måste du äta middag på Ferris’. De har två restauranger i ett mindre townhouse där övervåningen är lite mer ”finmiddag” medan första våningen är mer avslappnad och bar-liknande. Vi åt på Ferris’ två kvällar i rad och var riktigt nöjda med maten. Lite annorlunda upplevelser på vanligtvis traditionella rätter – som exempelvis vitlöksbrödet där du får en bit bröd, en hel ugnsrostad vitlök samt oströra. Anders åt fina tillagade ostron och en riktigt god bouillaba...
pike place market, seattle
2011-10-24 13:43:00
Vårt första stopp på vår USA-resa var i Seattle. En jättemysig stad som har något för alla. Eftersom Seattle är en hamnstad möter du en vacker utsikt från stadens centrum. Något du inte får missa om du besöker Seattle är Pike Place Market. Pike Place Market är en marknad där du hittar allt i från hantverk till blommor, mat och restauranger. Det är lätt att bli hungrig när man promenerar längs marknaden och jag då rekommenderar jag verkligen ett besök hos Lowell’s Restaurant & Bar! Lowell’s har tre våningar: på våning ett ser du köket när du gör dina beställningar och du kan snegla på vad andra har beställt för att se vad som ser godast ut, på våning två är det mer restaurangkänsla och du blir serverad vid bord och på våning tre finns sittplatser där du kan njuta av den mat du köpt på våning ett. Ett stort plus är att Lowell’s alla våningar har utsikt över Seattles hamn. Vi delade på en himmelsk god hamburgare och en väldigt god musselsoppa. En bra första start...
pastasallad med ruccola, tomat, feta och oliver
2011-01-17 19:12:00
För det mesta tycker jag att det är lätt att namnge de recept/maträtter jag tillagar men sallader är bland det svåraste jag vet! Jag kan ju inte döpa alla till italienska, grekiska eller spanska sallader eftersom det är samlingsnamn och jag redan har sallader med dessa namn. Samtidigt känns det långt att skriva ut alla ingredienser som ingår för att urskilja recepten. Detta är dock min lösning för nuvarande – har du någon bättre idé eller tycker du att det fungerar? Hur som haver. Detta är perfekt som en helglunch eller lättare måltid och jag är säker på att detta kommer bli en favorit i mitt kök till sommaren! Pastasallad med ruccola, tomat, feta och oliver Receptet är beräknat för 2 personer 100g spaghetti 1 tomat 10 oliver 1/2 pkt fetaost 1 avokado ruccola 2 msk naturell olivolja eller olivolja smaksatt med vit tryffel balsamicovinäger Koka pastan enligt anvisningarna. Skär under tiden tomaten och avokadon i tärningar. Häll av pastan och rör ner oljan. Fördela pastan i två...
fiskburgare
2011-01-17 19:12:00
Att omvandla en misslyckad middag till en lyckad var precis det jag gjorde igår. Egentligen var det inte tänkt att gårdagens middag skulle bli fiskburgare utan min plan var att steka fiskfiléer i min nya grillpanna. Eftersom jag inte hade färska fiskfiléer hemma fick jag för mig att det skulle gå lika bra att tina ett paket frysta torskfiléer som jag sedan skulle steka. Att tina fisken var dock inte det lättaste jag gjort för när jag tog ut fisken i micron (där jag värmt den på låg värme/upptidning) var fisken i princip färdigkokt, dvs. inte så lätt att steka. Det var ungefär vid den här tidpunkten jag fick en ny idé eftersom jag precis läst Jonathans inlägg om ”fiskkakor”. Jag mixade den kokta fisken med lite mjölk och kryddor med min nya stavmixer (också en julklapp) tills jag fick ett fiskmos. Därefter formade jag biffar som jag vände i ströbröd och stekte. Servera biffarna som en burgare med citron- och dillsås som vi gjorde eller tillsammans med potatis, grönsaker o...
smörkola med olika smaksättningar
2011-01-17 19:12:00
Smörkola Receptet är beräknat för 1 brödform 100g smör 3 dl socker 1 dl sirap 2 dl vispgrädde Olika smaksättningar Vaniljkola: 1 msk vaniljsocker Pepparkakskola: 1 1/2 msk pepparkakskryddor Chokladkola: 2 msk kakao Smält smöret i en större kastrull. När det är helt smält, tillsätt socker, sirap och vispgrädde. Låt koka upp och koka på låg värme. Eftersom koktid varierar med olika kastruller och spisar är det bästa att göra ett kulprov för att se när kolan är klar (häll lite av smeten i ett glas med iskallt vatten, när du kan forma smeten till en kula är kolan klar)! När kolan är klar, tillsätt smaksättningen och häll sedan upp kolan i en oljad brödform. Låt stå svalt några timmar innan du skär kolan i mindre bitar. Förvara kolan kallt.
lättlagad teriyakiwok
2011-01-17 19:12:00
Jag har faktiskt lite fler julrecept som jag borde lägga upp här men eftersom jag inte hunnit fota dem än får det bli ännu ett ”inte-juligt-recept”. Idag åker jag hem till Mamma och Pappa för lite julledigt och det ska bli riktigt skönt! Förra veckan kändes det som om alla här i Uppsala psykiskt tagit jullov och i brist på fantasi och ork att laga mat tillagade jag en wok på resterna i kylen och frysen. Det blev riktigt gott och passar alldeles utmärkt att frysa in och ha i matlåda! Teriyakiwok Receptet är beräknat för 4 personer 300g kycklingfilé 200g frysta blandade wokgrönsaker 50g sockerärtor 1 morot (kan uteslutas) 1 gul lök (kan uteslutas) 1 burk teriyakisås (jag använde Santa Marias) ca 200g äggnudlar salt & peppar olja Tillaga nudlarna enligt anvisningar. Under tiden tärnar du kycklingfilén och hackar löken grovt. Skala moroten och skiva den tunt. Stek kycklingen i lite olja i en varm wokpanna/stor stekpanna så att den blir genomstekt. Tillsätt grönsakerna oc...
havssmörgås med rom
2011-01-17 19:12:00
Igår när vi var och handlade funderade vi över vad vi skulle äta till förrätt. Sist var det toast skagen som stod på menyn så vi var sugna på att laga något annat. Efter lite receptletande hittade vi detta på Arla. Visst liknar detta lite en toast skagen men ändå inte p.g.a. laxen. Att använda kesella istället för majonäs och yoghurt gör dessutom att det hela känns (och är) lite nyttigare.. Havssmörgås med rom Receptet är beräknat för 4 personer och inspiration kommer från Arla. 4 skivor grovt bröd 100g kallrökt lax 100g skalade räkor 1 dl kesella lätt 1 msk finhackad gräslök 1/2 rödlök 1/2 msk  dill 1 tsk senap 1 citron 4 msk löjrom Hacka laxen, räkorna och löken fint. Blanda kvarg, gräslök, lök, dill och senap i en skål. Rör i lax och räkor. Pressa gärna i lite citron för smakens skull. Fördela röran på bröden och toppa med löjrom, gräslök och en citronskiva innan servering.
pasta med salami, chili, ruccola, tomat, pinjenötter och vitt vin
2011-01-17 19:12:00
I ett försök att efterlikna en pastarätt jag ätit på vapiano komponerade jag detta. En väldigt god pasta som känns lite lyxigare och passar därför bra en fredagskväll! Pasta med salami, chili, ruccola, tomat, pinjenötter och vitt vin Receptet är beräknat för 4 personer 500g tagliatelle 200g skivad vitlökssalami 100g ruccola 2 tomater 1 chili 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 dl vitt vin salt och peppar pinjenötter olja Koka pastan enligt anvisningar. Skär salamin i strimlor, hacka chili och vitlök och gul lök fint och hacka tomaterna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna. Fräs vitlök och chili i lite olja så att de mjuknar. Tillsätt löken och stek ytterligare någon minut. Tillsätt salamin och det vita vinet och låt allt fräsa ytterligare någon minut. Krydda med salt och peppar. Häll av pastavattnet och tillsätt pastan i stekpannan. Vänd försiktigt ner ruccola och tomater. Servera direkt och toppa med pinjenötter.
potatis- och purjolökssoppa
2011-01-17 19:12:00
Jag har lagat potatis- och purjolökssoppa en gång tidigare själv. Eller jag har försökt rättare sagt – för den gången blev soppan inget att hurra för. Den här däremot, den smakar ljuvligt och doftar gott av timjan. Jag är rätt dålig på att äta soppa men det ska bli ändring på det. Soppa är ju både gott, mättande (med rätt ingredienser) och rätt billigt! Mer soppa åt folket alltså! Nu ska jag provsmaka knäcken som jag kokade under tiden soppan blev klar. Har jag tur blev den lika god som soppan.. Potatis- och purjolökssoppa Receptet är beräknat för 4 personer 8 st potatisar 1 purjolök 1 l vatten 1 dl grädde 1 grönsaksbuljongtärning 1 msk timjan 1/2 tsk vitlökssalt smör Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skiva purjolöken. Hetta upp en större kastrull och fräs potatis och purjolök i lite smör så att de mjuknar men inte får någon färg. Tillsätt vattnet och låt alltsammans koka upp. Låt koka i 15-20 minuter eller tills dessa att potatisen är mjuk. Mixa soppan slät. Koka upp s...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120
33225 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss