TopplistanMat och DryckDetaljer för "Emmas Kök"

Emmas Kök

Emmas Kök
En matblogg med många olika recept och fina bilder.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120

Artiklar

Noma
2012-02-20 18:08:00
Första helgen i februari var jag i Köpenhamn tillsammans med A för att fira vår årsdag. Vi firade denna ordentligt med ett besök på Noma – en av världens bästa restauranger. Middagen var en upplevelse utöver det vanliga – med superb service, många olika vällagade rätter med hög teknikfaktor (vissa mer välsmakande än andra) och goda viner. Vi inledde middagen med tolv förrätter.. Malt flatbread and juniper (gömt i krukan) Moss and cep Crispy pork skin and black currant Blue mussel and celery Caramelized milk and cod liver Cookies and cheese, rocket and stems Rye, chicken skin and peas Potato and chicken liver Pickled and smoked quails egg Radish, soil and grass Herb toast and smoked cod roe AEbleskiver and muikku Efter förrätterna följde en tio-rätters avsmakningsmeny.. Squid and unripe sloe berry. White currant and pine Dried scallops and beech nuts. Biodynamic grains and watercress Onion and thyme. Gooseberry Oyster from Limfjorden and sea weed. Gooseber...
Skillnaden mellan en lyckad och misslyckad majonäs
2011-10-28 19:29:00
Många tycker det är svårt att göra egen majonäs men egentligen är det väldigt enkelt! Ovan ser ni två stycken försök till en majonäs som jag precis gjort. Den första blev misslyckad men den andra perfekt. På första försöket var jag för snabb med att hälla i oljan så den hann inte bli tjock. Problemet var att jag använde en stavmixer som inte nådde ner i botten på skålen. Andra försöket använde jag en vanlig visp och då blev det super! Nu ska jag förbereda resten för snart blir det en räksmörgås med hemmagjord majonäs. majonäs 1 äggula 1 tsk vitvinsvinäger 1/2 tsk dijonsenap 2 krm salt 1/2 tsk vitpeppar 1 1/2 dl rapsolja Rör ihop alla ingredienser förutom oljan. Under kraftig vispning, droppa i oljan – först bara några droppar så att du ser att gulan binder oljan. När det börjar tjockna tillsätt då mer olja men lite i taget!
långpannebröd
2011-10-24 13:43:00
På baksidan av ett havrekilpaket hittade jag ett recept på långpannebröd som jag bestämde mig för att testbaka i veckan. Det var riktigt enkelt att förbereda och skulle endast jäsa en gång. Gräddningen gick snabbt och resultatet blev ett fantastiskt gott vardagsbröd som räcker till en hel familj! Ett tips är att frysa in brödbitarna när det svalnat så riskerar ni inte att det blir torrt efter några dagar. Långpannebröd Ca 21 bitar 1 pkt havrekli 720g vetemjöl 50g jäst 8 dl vatten 1 msk sirap 2 tsk salt smör Värm vattnet så att det blir 37°. Smula under tiden ner jästen i en stör bunke eller i en assistent. Tillsätt salt och sirap. Läs upp jästen med vattnet när det fått rätt temperatur. Tillsätt havrekli (spar 1/2 dl till utbakning) och mjölet under omrörning. Arbeta degen 5 min i assistent eller 10 min för hand. Degen ska vara rätt klibbig. Smöra en långpanna eller lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll ut smeten och dra ut den i kanterna så att den täcker plåten. Skär degen i ruto...
Svampplockning!
2011-10-24 13:43:00
Jag är ute i skogen och plockar svamp. Sen blir det svamptoast!
Passionfish, Pacific Grove
2011-10-24 13:43:00
Den bästa fiskrätten under vår USA-resa åt vi på Passionfish i Pacific Grove (norra Kalifornien). Här satsar man på bra råvaror, en liten meny och mycket vällagad och spännande mat.   Jag åt getost med soltorkade tomater och bröd till förrätt medan Anders avnjöt riktigt bra musslor!   Till varmrätter blev det en perfekt tillagad hälleflundra med goda tillbehör samt grillade räkor med kokosris och gurksallad. Till detta drack vi ett gott vit vin! Restaurangen har som policy att vinet inte får kosta mer än vad det gör i butik vilket är ett stort plus för besökare!
Delidas
2011-10-24 13:43:00
Har ni provat någon av dessa såser? D’Elidas eller Sistá Pepper Sauce? Det har vi och vi gillar dem skarpt! Perfekt till taco tycker jag som gillar när det är hetare än Santa Marias tacosåser. Jag gillar dock Santa Marias nya tacosås med habanero och passionsfrukt. Den är riktigt god och är ett måste att prova om ni inte redan gjort det. För er som gillar starkare såser rekommenderar jag att prova någon av de två på bilden. Som sagt – passar utmärkt till taco av detta slag.
Colbi, Santa Monica
2011-10-24 13:43:00
Detta är utan tvekan den bästa taco jag någonsin ätit. Kanske var det för att jag var så hungrig, eller så var det helt enkelt så att den var tillagad med kärlek och kunskap, med bra råvaror och smakade därför fantastiskt. Jag är osäker men hur som haver måste jag tipsa er om denna matbuss som vi hittade vid piren i Santa Monica! Matbussen heter Calbi och vi åt deras taco med beef. Riktigt riktigt goda och prisvärda – men beställ två för de är små! Just det här med små tacos är något som är vanligt i USA. På alla mexikanska restauranger vi besökt har tacosen serverats i små tortiallbröd som är ungefär lika stora som en handflata. Tacosen äts sedan ungefär som de hårda månformade tacoskalen vi har här i Sverige och inte som ”burritos” som vi vanligen äter mjuk tacos här hemma. Jag tycker personligen bättre om de små eftersom man kan äta flera stycken och även variera smaksättningen och kryddningen! På fredag ska vi laga taco till middag och den här gången ska vi byt...
portergryta
2011-10-24 13:43:00
Portergryta är en av de godast grytorna som finns tycker jag. Riktigt smakrik och passar perfekt så här på hösten, både till vardags och helg! Det här var endast andra gången som jag någonsin använt högrev och det blev riktigt bra måste jag säga. Sist använde jag högrev när vi lagade Chili con Carne men den här gången kokade jag köttet i nästan tre timmar och det blev riktigt mört – så där mört att det faller sönder om man tar på det. Så om du själv använder högrev men är orolig för att det inte blivit klart när du tillagar det – fortsätt då tillagningen tills du ser att köttet nästan faller itu av sig själv! Portergryta Receptet är beräknat för 5 personer 1 kg högrev eller grytbitar av nöt 50 ml porteröl 2 dl vispgrädde 10 torkade enbär 1 tsk torkad timjan 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft 1/2 dl soja 2 st köttbuljongtärningar 10 st steklökar Häll porteröl, svartvinbärssaft och soja i en gryta. Krydda med enbär, timjan, buljongtärningar, svartpeppar och låt allt koka u...
Napa Valley
2011-10-24 13:43:00
Napa Valley är ett vindistrikt som ligger ungefär en timmes bilfärd nordöst om San Francisco. Här samsas små mindre vingårdar med större slottsliknande gårdar om ett underbart landskap som i stort sett består av vinrankor. Åker du någonsin till San Francisco är det ett måste att åka upp hit en dag eller två! Det bästa sättet att avnjuta olika vingårdar är antingen genom att hyra en cykel eller åka på en guidad tur. Efter lite om och men (med guidning från TripAdvisor) valde vi att boka en tur med Platypus Tours. För 99 dollar per person åker du tillsammans med maximalt tolv personer i en minibuss till ungefär fyra olika vingårdar i regionen som valts ut på förhand av den lokala guiden/chauffören. I bussen bjuds det på vatten, ostar och kex och i paketet ingår det även en lättare lunch som dukas upp på en av vingårdarna. Förutom priset på turen betalar man även 5-10 dollar för vinprovningen på varje ställe. För 5-10 dollar får du prova ungefär fem olika viner. Besöker man fyra ving...
food trucks
2011-10-24 13:43:00
Food Trucks är inte speciellt vanligt i sverige – om man bortser från korvvagnar, munk/våffelvagnar eller thaivagnar. I alla större städer i USA finns det däremot food trucks (”mathusbilar”) som serverar det mesta du kan tänka dig! I Portland finns det två större kluster med många olika food trucks och vi passade på att besöka en av dessa. Vi åt en riktigt god kebab med köttfärsbiffar i solen medan vi tittade på vad de andra bilarna hade att erbjuda. Vi hittade alla food trucks genom Eat St, en applikation utvecklad av Food Network. När du befinner dig i en stad söker den automatiskt upp de food trucks som finns där och visar dem på en karta så att du lätt kan hitta dem! Enkelt, smidigt, gott och billigt!
ferris’ downstairs grill, victoria
2011-10-24 13:43:00
Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen från resan men det beror endast på att det internet vi kommer åt inte är speciellt bra. Jag ska försöka uppdatera lite mer nu när vi är i Kalifornien eftersom jag hoppas att internet blir lättare att hitta här. Eftersom jag inte hunnit uppdatera er om alla bra ställen att stanna på i Washington och i Oregon fortsätter jag på föregående inlägg. Från Seattle åkte vi till Vancouver och Vancouver Island. Om du någonsin besöker Victoria på Vancouver Island måste du äta middag på Ferris’. De har två restauranger i ett mindre townhouse där övervåningen är lite mer ”finmiddag” medan första våningen är mer avslappnad och bar-liknande. Vi åt på Ferris’ två kvällar i rad och var riktigt nöjda med maten. Lite annorlunda upplevelser på vanligtvis traditionella rätter – som exempelvis vitlöksbrödet där du får en bit bröd, en hel ugnsrostad vitlök samt oströra. Anders åt fina tillagade ostron och en riktigt god bouillaba...
pike place market, seattle
2011-10-24 13:43:00
Vårt första stopp på vår USA-resa var i Seattle. En jättemysig stad som har något för alla. Eftersom Seattle är en hamnstad möter du en vacker utsikt från stadens centrum. Något du inte får missa om du besöker Seattle är Pike Place Market. Pike Place Market är en marknad där du hittar allt i från hantverk till blommor, mat och restauranger. Det är lätt att bli hungrig när man promenerar längs marknaden och jag då rekommenderar jag verkligen ett besök hos Lowell’s Restaurant & Bar! Lowell’s har tre våningar: på våning ett ser du köket när du gör dina beställningar och du kan snegla på vad andra har beställt för att se vad som ser godast ut, på våning två är det mer restaurangkänsla och du blir serverad vid bord och på våning tre finns sittplatser där du kan njuta av den mat du köpt på våning ett. Ett stort plus är att Lowell’s alla våningar har utsikt över Seattles hamn. Vi delade på en himmelsk god hamburgare och en väldigt god musselsoppa. En bra första start...
pastasallad med ruccola, tomat, feta och oliver
2011-01-17 19:12:00
För det mesta tycker jag att det är lätt att namnge de recept/maträtter jag tillagar men sallader är bland det svåraste jag vet! Jag kan ju inte döpa alla till italienska, grekiska eller spanska sallader eftersom det är samlingsnamn och jag redan har sallader med dessa namn. Samtidigt känns det långt att skriva ut alla ingredienser som ingår för att urskilja recepten. Detta är dock min lösning för nuvarande – har du någon bättre idé eller tycker du att det fungerar? Hur som haver. Detta är perfekt som en helglunch eller lättare måltid och jag är säker på att detta kommer bli en favorit i mitt kök till sommaren! Pastasallad med ruccola, tomat, feta och oliver Receptet är beräknat för 2 personer 100g spaghetti 1 tomat 10 oliver 1/2 pkt fetaost 1 avokado ruccola 2 msk naturell olivolja eller olivolja smaksatt med vit tryffel balsamicovinäger Koka pastan enligt anvisningarna. Skär under tiden tomaten och avokadon i tärningar. Häll av pastan och rör ner oljan. Fördela pastan i två...
fiskburgare
2011-01-17 19:12:00
Att omvandla en misslyckad middag till en lyckad var precis det jag gjorde igår. Egentligen var det inte tänkt att gårdagens middag skulle bli fiskburgare utan min plan var att steka fiskfiléer i min nya grillpanna. Eftersom jag inte hade färska fiskfiléer hemma fick jag för mig att det skulle gå lika bra att tina ett paket frysta torskfiléer som jag sedan skulle steka. Att tina fisken var dock inte det lättaste jag gjort för när jag tog ut fisken i micron (där jag värmt den på låg värme/upptidning) var fisken i princip färdigkokt, dvs. inte så lätt att steka. Det var ungefär vid den här tidpunkten jag fick en ny idé eftersom jag precis läst Jonathans inlägg om ”fiskkakor”. Jag mixade den kokta fisken med lite mjölk och kryddor med min nya stavmixer (också en julklapp) tills jag fick ett fiskmos. Därefter formade jag biffar som jag vände i ströbröd och stekte. Servera biffarna som en burgare med citron- och dillsås som vi gjorde eller tillsammans med potatis, grönsaker o...
smörkola med olika smaksättningar
2011-01-17 19:12:00
Smörkola Receptet är beräknat för 1 brödform 100g smör 3 dl socker 1 dl sirap 2 dl vispgrädde Olika smaksättningar Vaniljkola: 1 msk vaniljsocker Pepparkakskola: 1 1/2 msk pepparkakskryddor Chokladkola: 2 msk kakao Smält smöret i en större kastrull. När det är helt smält, tillsätt socker, sirap och vispgrädde. Låt koka upp och koka på låg värme. Eftersom koktid varierar med olika kastruller och spisar är det bästa att göra ett kulprov för att se när kolan är klar (häll lite av smeten i ett glas med iskallt vatten, när du kan forma smeten till en kula är kolan klar)! När kolan är klar, tillsätt smaksättningen och häll sedan upp kolan i en oljad brödform. Låt stå svalt några timmar innan du skär kolan i mindre bitar. Förvara kolan kallt.
lättlagad teriyakiwok
2011-01-17 19:12:00
Jag har faktiskt lite fler julrecept som jag borde lägga upp här men eftersom jag inte hunnit fota dem än får det bli ännu ett ”inte-juligt-recept”. Idag åker jag hem till Mamma och Pappa för lite julledigt och det ska bli riktigt skönt! Förra veckan kändes det som om alla här i Uppsala psykiskt tagit jullov och i brist på fantasi och ork att laga mat tillagade jag en wok på resterna i kylen och frysen. Det blev riktigt gott och passar alldeles utmärkt att frysa in och ha i matlåda! Teriyakiwok Receptet är beräknat för 4 personer 300g kycklingfilé 200g frysta blandade wokgrönsaker 50g sockerärtor 1 morot (kan uteslutas) 1 gul lök (kan uteslutas) 1 burk teriyakisås (jag använde Santa Marias) ca 200g äggnudlar salt & peppar olja Tillaga nudlarna enligt anvisningar. Under tiden tärnar du kycklingfilén och hackar löken grovt. Skala moroten och skiva den tunt. Stek kycklingen i lite olja i en varm wokpanna/stor stekpanna så att den blir genomstekt. Tillsätt grönsakerna oc...
havssmörgås med rom
2011-01-17 19:12:00
Igår när vi var och handlade funderade vi över vad vi skulle äta till förrätt. Sist var det toast skagen som stod på menyn så vi var sugna på att laga något annat. Efter lite receptletande hittade vi detta på Arla. Visst liknar detta lite en toast skagen men ändå inte p.g.a. laxen. Att använda kesella istället för majonäs och yoghurt gör dessutom att det hela känns (och är) lite nyttigare.. Havssmörgås med rom Receptet är beräknat för 4 personer och inspiration kommer från Arla. 4 skivor grovt bröd 100g kallrökt lax 100g skalade räkor 1 dl kesella lätt 1 msk finhackad gräslök 1/2 rödlök 1/2 msk  dill 1 tsk senap 1 citron 4 msk löjrom Hacka laxen, räkorna och löken fint. Blanda kvarg, gräslök, lök, dill och senap i en skål. Rör i lax och räkor. Pressa gärna i lite citron för smakens skull. Fördela röran på bröden och toppa med löjrom, gräslök och en citronskiva innan servering.
pasta med salami, chili, ruccola, tomat, pinjenötter och vitt vin
2011-01-17 19:12:00
I ett försök att efterlikna en pastarätt jag ätit på vapiano komponerade jag detta. En väldigt god pasta som känns lite lyxigare och passar därför bra en fredagskväll! Pasta med salami, chili, ruccola, tomat, pinjenötter och vitt vin Receptet är beräknat för 4 personer 500g tagliatelle 200g skivad vitlökssalami 100g ruccola 2 tomater 1 chili 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 dl vitt vin salt och peppar pinjenötter olja Koka pastan enligt anvisningar. Skär salamin i strimlor, hacka chili och vitlök och gul lök fint och hacka tomaterna i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna. Fräs vitlök och chili i lite olja så att de mjuknar. Tillsätt löken och stek ytterligare någon minut. Tillsätt salamin och det vita vinet och låt allt fräsa ytterligare någon minut. Krydda med salt och peppar. Häll av pastavattnet och tillsätt pastan i stekpannan. Vänd försiktigt ner ruccola och tomater. Servera direkt och toppa med pinjenötter.
potatis- och purjolökssoppa
2011-01-17 19:12:00
Jag har lagat potatis- och purjolökssoppa en gång tidigare själv. Eller jag har försökt rättare sagt – för den gången blev soppan inget att hurra för. Den här däremot, den smakar ljuvligt och doftar gott av timjan. Jag är rätt dålig på att äta soppa men det ska bli ändring på det. Soppa är ju både gott, mättande (med rätt ingredienser) och rätt billigt! Mer soppa åt folket alltså! Nu ska jag provsmaka knäcken som jag kokade under tiden soppan blev klar. Har jag tur blev den lika god som soppan.. Potatis- och purjolökssoppa Receptet är beräknat för 4 personer 8 st potatisar 1 purjolök 1 l vatten 1 dl grädde 1 grönsaksbuljongtärning 1 msk timjan 1/2 tsk vitlökssalt smör Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skiva purjolöken. Hetta upp en större kastrull och fräs potatis och purjolök i lite smör så att de mjuknar men inte får någon färg. Tillsätt vattnet och låt alltsammans koka upp. Låt koka i 15-20 minuter eller tills dessa att potatisen är mjuk. Mixa soppan slät. Koka upp s...
fiskgratäng med räk- och dillsås
2011-01-17 11:29:00
Nästan alla har väl någon gång ätit en färdig fiskgratäng från frysdisken som värms i ugnen? Det har i alla fall jag och min favorit var alltid den med räkor och dillsås. Här är min egen version och den är riktigt god, speciellt såsen! Den kan med fördel även serveras för sig tillsammans med stekt eller kokt fisk! Fiskgratäng med räk- och dillsås Receptet är beräknat för 4 personer 400g fryst vit fiskfilé 10 stora potatisar 1 palsternacka 1-2 dl mjölk 4 dl crčme fraîche 1 fiskbuljongtärning 1 msk dill 100g räkor 1 msk vetemjöl smör muskot salt & peppar Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Lägg rotfrukterna i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och koka så att rotfrukterna blir mjuka. Koka under tiden fisken i micron eller i ugnen. Lägg fiskblocket i en ugnsfast form. Häll över kokande vatten och ”koka” fisken i mitten av ugnen i 10-15 minuter så att den är vit. Stek under tiden räkorna i lite smör. Strö över mjölet o...
ris ā la malta
2010-12-01 14:12:00
Jag vet inte hur många det faktiskt är som äter ris ā la malta på julaftonskvällen? Brukar ni göra det? Vi gjorde det förra året men inte tidigare. Det är ju faktiskt gott och ett perfekt sätt att tillvarata den gröt som är över från frukosten! En kväll när jag kom hem i veckan visste jag inte alls vad jag skulle äta. Jag hade grötris hemma och bestämde mig för att koka lite gröt. Eftersom jag fick mycket gröt över passade jag på att laga lite ris ā la malta till helgbrunchen! Ris ā la malta Receptet är beräknat för 4 personer 5 dl kokt risgrynsgröt 2 dl vispgrädde 2 clementiner alt. 1 burk inlagda mandariner Vispa grädden så att den blir fast. Rör försiktigt ner risgrynsgröten så att grädden behåller sin volym. Skala och skär clementinerna i mindre bitar eller häll av spadet från burkmandarinerna. Blanda ner dessa i risgrädden. Servera gärna i mindre portionsskålar! Print Friendly
griljerad julskinka
2010-12-01 14:12:00
Förra helgen griljerade jag min andra skinka någonsin. Mamma har traditionellt ansvarat för detta men förra året gjorde jag det och jag kommer sannolikt göra det även i år. Vi köper alltid färdigkokt skinka eftersom det är så smidigt att bara behöva griljera skinkan själv. Igår köpte jag scans skinka och den smakar väldigt bra! Vår traditionella julsmörgås burkar alltid bestå av färsk tekaka, smör, senap och julskinka. Tyvärr hade jag inte tekakor hemma så det fick bli mitt vardagsfrukostbröd istället. Väldigt gott men det slår inte tekakan.. Griljerad julskinka Receptet är beräknat för en skinka på ca 2 kg 2kg färdigkokt skinka 1 ägg 3 msk söt senap (jag använder alltid johnnys senap) 2-3 dl ströbröd (vanligt eller glutenfritt) Värm ugnen till 225°. Ta bort det mesta av fettet på skinkan och eventuell svål. Rör ihop senap och ägg så att det blandas väl. Lägg skinkan i en ugnsfast form och pensla ovansidan och sidorna med senapen. Strö över ströbröd. Upprepa detta en gång till så a...
lussekatter
2010-12-01 14:12:00
I helgen bakade jag lussekatter för första gången på flera flera år. Anders och jag tjuvstartade julen lite och plockade fram adventsljusstaken, värmde årets glögg och mumsade på nybakade lussekatter. Kan det bli bättre? Den här gången lagade jag 16 väldigt stora bullar men föredrar du lite mindre går det naturligtvis lika bra. Tänk då på att istället grädda bullarna i mitten av ugnen och kortare tid, kanske ca. 5-8 minuter. Det bästa är att titta efter då och då och se så att bullarna inte bränns och blir torra genom att känna med en provsticka. Lussekatter Receptet ger 16 stora lussekatter ca 1kg vetemjöl 50g jäst (söta degar) 125g smör 250ml kesella (1 burk) 5 dl mjölk 1 1/2 dl ljus sirap 2 ägg 1/2 tsk salt 1g saffran russin Stöt saffran och salt i en mortel så att smakerna från saffranen fördelas jämnt. Smält smör i en stor kastrull. Tillsätt sirap, kesella, mjölk och saffranen och låt vätskan bli fingervarm. Smula sönder jästen i en stor bunke. Häll över lite av degvätskan så ...
skaldjursresa
2010-12-01 14:12:00
För några veckor sedan var jag på en skaldjursresa på västkusten. Skaldjursresor är ett projekt som Västsvenska turistrådet marknadsför för att öka turismen på västkusten och samtidigt visa upp västkustens underbara gastronomi, dvs. fisk och skaldjur. Vi inledde kvällen med en fem-rätters middag på restaurang Gullmarsstrand i  Fiskebäckskil. Allting var väldigt smakfullt, både maten, uppläggningen, drycken och dukningen. För att inte tala om den fantastiska utsikten! Efter middagen följde en kort båttur till Lysekil. Där övernattade vi på Hotell Strandflickorna. Strandflickorna är ett jättemysigt hotell beläget i en gammal villa. Alla rum är individuellt inredda och det hela är väldigt personligt. Utsikten mot klipporna och vattnet gör det hela inte sämre och det här är verkligen ett ställe för avkoppling! Hotellet erbjuder även bad i havet, bad i tunna samt bastu – men jag tyckte det var lite kyligt så här års. Hit återkommer jag definitivt en sommar framöver! På morgonen...
enkel bruschetta
2010-12-01 14:12:00
Bruschetta är en väldigt enkelt rätt att göra och kräver väldigt få ingredienser. Med ett gott bröd och färska råvaror blir det här en perfekt förrätt! Det klassiska är man använder sig av ett gott lantbröd men som du ser på bilden har vi använt oss av ett rågbröd (vi tager vad vi har hemma) och det blir lika gott det! Enkel bruschetta Receptet är beräknat för 2 personer 2 skivor rågbröd 3-4 tomater 10 färska basilikablad 1 tsk olivolja 1 vitlöksklyfta salt & peppar Hacka tomaterna i mindre bitar och lägg dem i en skål. Riv isär basilikabladen eller hacka dem grovt. Rör ihop tomater, basilika och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Stek bröden i en varm stekpanna eller rosta dem i brödrosten. Dela vitlöken på mitten och gnugga den mot brödskivorna. Fördela tomatröran på brödskivorna och servera direkt. Print Friendly
renskavsgryta
2010-12-01 14:12:00
För ett par helger sedan lagade Anders och jag denna renskavsgryta. Vi fuskade lite och använde oss av fryst renskav istället för renbog som orginalreceptet hade. Eftersom jag inte tillagat renbog tidigare kan jag inte svara på om detta skulle varit annorlunda om vi använt det – men både Anders och jag tyckte att denna version smakade gott. Lagar jag denna igen i framtiden kommer jag dock prova att byta ut viltbuljongen mot svampbuljong för att få mustigare svampsmak – men det är vad jag personligen föredrar! Renskavsgryta Receptinspiration från systembolaget Receptet är beräknat för 6 personer ca 800g fryst renskav (3 förp. renskav) 2 gula lökar 1 schalottenlök 3 morötter 2 dl matlagningsgrädde 200 g trattkantareller 2 msk viltbuljong 1-2 msk vetemjöl 6 vitpepparkorn 1 lagerblad salt och peppar Stek renskavet (i omgångar om du använder flera förpackningar) enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka schalottenlök fint och de gula lökarna samt morötter grovt. Tillsätt d...
pico de gallo (salsa)
2010-12-01 14:12:00
Efter några googlesökningar har jag kommit fram till att detta är Mexicos nationalsås (p.g.a. färgerna). Egentligen ska det vara grön chili i men eftersom jag endast hade röd hemma så fick det gå lika bra. Tidigare har jag lagat detta utan att jag vetat om att det faktiskt finns ett etablerat namn för detta. Det var först när jag och Anders åt middag på ett burrito-ställe i London i somras som jag lärde mig att det är en pico de gallo (jag säger annars bara salsa). På restaurangen fick man välja mellan tre olika salsasåser beroende på vilken styrka man ville ha. Det här var den mildaste varianten vilket är förståeligt eftersom den består i störst utsträckning av tomat och röd lök. Koriander, limesaft och lite röd chili gör att det finns lite hetta där – något jag tycker behövs för att göra det till en salsa. Jag vet att det finns många olika salsatyper (både kryddiga och mindre kryddiga) men för mig är salsa något hettande! Tips: byt ut vanligt hackade tomater och lök mot dett...
det goda köket 2010
2010-12-01 14:12:00
Igår inleddes den tre dagar långa matmässan Det Goda Köket i Älvsjö och självklart var jag på plats. Jag var bland de första där eftersom jag anmält mig till pressfrukosten som hölls innan mässan öppnade. Pressfrukosten var väldigt snyggt ordnat och jag måste säga att det faktiskt var spännande att sitta bland allt annat pressfolk och iakta några kända ansikten från matvärlden när de pratade om mässan samt maten och dryckens utveckling i Sverige. Summa summarum – vilket jag även instämmer med – är att köket har kommit att bli det nya vardagsrummet. Köket är den nya ”statussymbolen” och en mötesplats för familj, vänner och bekanta! Nu till rapporteringen från självaste mässan. Jag måste säga att det var riktigt skönt att jag var bland de första in på mässområdet eftersom det blev allt trängre och trängre ju längre in på dagen vi kom. Överlag är mitt intryck bra men jag är inte superimponerad. Som alltid funderar jag över saker som skulle kunna förbättras elle...
det goda köket
2010-12-01 14:12:00
Imorgon startar årets mässa för mat, dryck och köksutrustning på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är 12:e året som mässan hålls men eftersom jag var på utbyte förra året blir det här första gången jag besöker mässan. Jag har hört att fredagen är bäst – och så brukar det väl vara med mässor (att första dagen drar mest folk osv.) så imorgon har jag spikskorna på och beger mig tidigt till Älvsjö. Mer information om mässan hittar du här. Ska ni gå? Print Friendly
kycklinggryta med smak av timjan
2010-12-01 06:50:00
Även fast det är mysigt och gott att börja förbereda julgodis och provlaga lite julmat så behövs det lite annan mat ibland. Till exempel denna goda kycklinggryta som smakar gott av basilika, tomat och timjan. Passar perfekt både till vardags och helgmat och även så i matlåda! Kycklinggryta med smak av timjan Receptet är beräknat för 6-8 personer 1000g kycklingfilé 200g färska champinjoner 1 gul paprika 1 röd paprika 1 gul lök 250ml crčme fraîche tomat och basilika 250ml matlagningsgrädde 5 dl mjölk 1 dl chilisås 1 kruka färsk timjan olja salt & peppar Hacka löken fint och skär paprikorna och champinjonerna i mindre bitar. Fräs detta i en gryta så att de mjuknar och får lite färg. Skär under tiden kycklingen i cm-stora bitar. Tillsätt chilisås, crčme fraîche, matlagningsgrädde och mjölk bland grönsakerna och låt det koka upp. Hacka timjan grovt och vänd ner det i grytan. Smaka av med salt och peppar. När grytan kokar, tillsätt kycklingen och koka grytan i 10 minuter eller tills ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120
32966 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss