TopplistanMat och DryckDetaljer för "Loulas Kök"

Loulas Kök

Loulas Kök
God mat helt enkelt. Lätta recept som funkar med inspirerande bilder.

Artiklar

Loulas Kök flyttar!
2011-10-24 14:00:00
Sista inlägget i den "gamla"bloggen före flytten! Bloggen har flyttat till eget webbhotell. Den gamla adressen kommer inte att visa den nya bloggen.   Uppdatera era bokmärken, sprid   gärna till vänner och bekanta.   Ny adress:   loulaskok.se   Klicka på länken för att komma till den nya sidan och hitta receptet ni sökte!    Hoppas ni tittar in!!!    Stora kramar   Louise        
Julledigt
2009-12-27 11:23:00
ÅÅ vad skönt det är med lite ledighet. Att vara föräldrarledig vid jul är inte så dumt, den karamellen får jag suga på länge. Kan nog skriva att jag är föräldrarledig hur många gånger som helst:) Egentligen är jag såå sugen på att skriva ett nytt härligt matinlägg men jag känner att det nog få vänta ett par dagar tills den nya bloggen är helt igång. Skall erkänna att jag spenderat många timmar vid datorn den senaste veckan. Nu undrar ni kanske varför jag måste byta blogg. Största anledningen är att jag är rädd om innehållet, vill inte för allt i värden att det skulle bara försvinna ut i cyberrymden! Bloggplatsen kan läggas ner(vet man aldrig!), det kan ske misstag och har man då inte backup är bloggen borta. Med ett webbhotell får jag hjälp med backup, så bloggen är i säkra händer. Som jag skrivit tidigare viste jag inget om bloggning när jag började, viste därför inte vilja mina behov skulle vara. Med en Wordpress.org blogg kan receptet struktureras upp bättre. Söker ni efter ett ...
Dan före dopparedan!
2009-12-23 19:37:00
Så här kvällen före finns det mycket som kunde gått bättre. Som vad då? undrar ni. Jo julmaten skulle vara handlad, lagad och huset städat. Kan inte låta bli att kika hur grannarna har det. Konstigt att jag aldrig glömmer att det är likadant varje år! kanske finns det nån slags tjusning i det hela, för jul blir det ju alltid endå. Att i morgon få vakna upp till en härlig grötfrukost( gröt som skall lagas i kväll!), sen få se sina underbara barn drömma om alla julklappar som väntar. Dagen har spenderats alldeles för mycket vi datorn, tyvärr inte på denna sida utan min framtida matblogg på wordpress.org. Känns som jag inte kommer längre, efter ha slitit mitt hår i timmar. Får inse att nått dataproffs kommer jag aldrig bli. Den nya bloggen får ligga på is under jul och nyårshelgen så får vi hoppas på en ny fräsch start i januari. Får se när nästa inlägg kommer troligen blir det ganska snart... så svårt att slita sig! Tack så väldigt mycket för alla fina kommentarer jag fått, så rolig...
Framtiden...
2009-12-23 10:30:00
Har funderat ganska mycket på vad jag skall göra med denna blogg. När jag började blogga visste jag inte så mycket om hur allt fungerar, nu känns det som jag går från klarhet till klarhet i denna bloggdjungel.  Ni är fler och fler som väljer att titta in, vilket jag tycker är superkul och hoppas ni vill fortsätta med detta. Därför har jag bestämt mig för att flytta bloggen till ett webbhotell så småningom. Tyvärr kunde inte hela bloggen flyttas så jag får ta ett inlägg åt gången. Vet inte hur mycket detta kommer påverka mina inlägg framöver men jag är övertygad om att bloggen kommer bli mycket bättre och förhoppningsvis roligare att läsa. Gör jag detta kan jag sova bättre om natten eftersom bloggen kommer finnas i säkert förvar. Kommer dessutom få en bättre layout som Bloggplatsen.se inte kan erbjuda. Så förhoppningsvis kommer receptsamlingen leva många år framöver:)
Kyckling med kanel och mandel
2009-12-23 10:30:00
   Helt otroligt vad det snöar ute, kan inte fatta att vi äntligen får en vit jul! I dag är första riktiga dagen på barnens jullov. Vilken lyx att vara föräldraledig och ha jullovslediga barn. Passade på att ta en sovmorgon. Efter frukosten kastade barnen sig ut i pulkabacken och har knappt varit inne sen dess. Med andra ord lugnt och skönt här hemma! Passade på att laga en enkel kycklingrätt som har fått överraskande toppbetyg här hemma! Mandel och kanelkyckling 4 portioner 4 kycklingfiléer 1/2 tsk salt 1 krm peppar 2 msk vetemjöl 1 uppvispat ägg 50 g mandelspån 1/2 tsk mald kanel smör till stekning 2 1/2 dl mellangrädde 1 msk konc. kycklingfond 1 citron ( själv tog jag apelsin) Salta och peppra kycklingen. Fördela mjöl, ägg och mandelspån på varsin tallrik. Blanda kanel i mandeln. Vänd kycklingen först i mjöl, sedan i ägg och sist i mandelspån. Stek kycklingen i smör på båda sidor på svag värme ca 10 min. Blanda grädde, fond, rivet skal och saft av citron till såsen. Häll bland...
Risgrynsgröt
2009-12-23 10:30:00
   Hejsan svejsan igen! Efter morgonens härliga grötfrukost är jag igång igen. Finns mycket man kan hugga tag i men när kvällen kommer får jag väl se vad som blev gjort. Julstämningen har infunnit sig, bara 4 dagar kvar till julafton! I går var vi en tur till Göteborg för att handla barnens julklappar, så nu känns det lite lugnare, skulle väl inte tro att det läser detta :)  På vägen in stannade vi på IKEA i Kållered där vi åt en laxtallrik med gravlaxsås, nått jag verkligen kan rekommendera. Man vet liksom vad man får! Risgrynsgröt kan kokas på spisen eller i ugnen. Det bästa och lättaste är ugnen förstås, då behöver du inte riskera att bränna gröten i botten. Koka upp ris och vatten som vanligt och när det kokat färdigt och mjölken är tillsatt ges gröten ett snabbt uppkok. Sätt sedan in kastrullen i ugnen med lock på, i 100 grader ca 60 minuter. Risgrynsgröt 4 portioner 1 1/2 dl rundkornigt ris 3 dl vatten 2 krm salt 1 msk smör 1 msk strösocker 7 dl mjölk 1 bit hel kanel Koka...
Limekola
2009-12-23 10:30:00
                 Mums för julgodis! Vill inte inse att julgodislagret redan är fullt, en lite kola finns det nog plats för och sen var det Ernst vita jultryffel.....ja vi får se. Denna underbara limekola är redan tillverkad i alla fall. När julen närmar sig poppar det ena goda receptet upp efter det andra. Svårt att låta bli så många härliga recept :) Varit ute en sväng i det kalla vädret. Nu med raggsockor och varm choklad i magen är jag redo för lite mer julstök. Må så gott! Kanske ni får lust att prova detta lilla recept i eftermiddag... Limekola ca 60 st 100 g smör2 dl vispgrädde3 dl socker1 dl ljus sirap1 tsk vaniljsockerrivet skal av 2 lime (kan bytas ut mot rivet skal från 1 citron)    Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt övriga ingredienser förutom lime. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller kulprovet. Kulprovet görs genom att hälla lite smet i ett glas med iskallt vatten. Om smeten kan tas upp och forma till en seg och ganska fast kula, är ...
Janssons frestelse
2009-12-23 10:30:00
              Traditionell jullunch på jobbet i dag. Vi sjuksköterskor kan faktiskt laga mat! och med knytis blir det lite av varje. Vi blev bland annat bjudna på morotslåda och kålrotslåda som Marita lagat. Receptet tänker jag återkomma med om ett par dagar. Julköttbullarna har vår snälla Maria lagat. Flera sorters sill från Varberg och gott vörtbröd från Ernholms bageri i Skene. Själv bidrog jag med en Janssons frestelse. Ingela, dina goda julbiscotti skall jag avnjuta till kaffet i kväll! När jag gör potatisgratäng och Jansson nu för tiden, kokar jag alltid potatisen halvmjuk i gräddmjölk innan jag slår över det i en form. På detta sätt går det fortare, kryddorna fördelar sig bättre och vätskemängden är lättare att beräkna. Janssons frestelse 4-6 portioner ca 1 kg mjölig potatis 1 gul lök smör till stekning ca 20 ansjovisfiléer 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk 2 msk ansjovisspad 2 msk ströbröd 2 msk smör Skala löken, skiva tunt och stek i smör tills löken mjuknat men inte tagit fär...
Saftigt julbröd med svagdricka
2009-12-23 10:30:00
   Gott bröd till julmaten är ett måste, gärna med rågsikt och lite sötma från sirap. I dag bakade jag detta bröd med rågsikt, brödkryddor och svagdricka. Ett recept jag haft på lut länge som finns med i Allt om mats julspecial 2008. Jag är en brödälskare både när det gäller vetebröd och vanligt bröd, det kan min man intyga! så bröd är verkligen ett måste till julmaten. Har även tänkt att baka VALNÖTSBRÖD som passar bra med tex Kvibille cheddarost och lite fikonmarmelad. Julbröd med svagdricka Till 3 bröd el. två stora   ca 5 dl vetemjöl 5 dl svagdricka 1 1/2 dl mörk sirap 1/2 dl rapsolja 2 tsk malda brödkryddor ( tog 1 tsk anis, 1 tsk fänkål och 1 tsk pomerans) 2 tsk salt 2 1/2 dl mjölk 50 g jäst ca 15 dl rågsikt Pensling om man vill: 1 msk kallt kaffe 1 msk mörk sirap Rör ut 2 dl av vetemjölet med svagdricka i en kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning eftersom det lätt kan bildas klumpar när mjölet sväller. Tillsätt sirap, olja och kryddor och låt svalna. Värm mjölken...
I like...
2009-12-23 10:30:00
I bland har jag dubbla känslor för julen. Det börjar lugnt vid första advent, kanske har jag som mål att till lucia senast ha bakat lussebullar och pepparkakor. Sen är det nått som händer...allt skall göras på en gång! varför blir det så? antagligen finns allt inne i mitt huvud för jul blir det ju varje år ändå! Så idag känner jag verkligen för att njuta, att tänka på allt det som verkligen är jul för mig och som sprider lite stämning runt om kring. Här är några saker som faktiskt gör julen lite godare.    Sharonfrukt är en av mina favoritfrukter och vid jul är det säsong för sharon. Kvibille Ädel på en pepparkaka med Blossa starkvinsglögg och en skvätt alkoholfri glögg från systemet kanske som en aperitif före maten....I like...
Juliga köttbullar
2009-12-23 10:30:00
I helgen har jag jobbat både på arbetet och hemma. Julbröd och köttbullar ligger nu och väntar i frysen i tryggt förvar. Som trebarnsmor är det svårt att hinna med allt man vill, men ambitionen är hög! Julköttbullar är nått av det godaste jag vet, det liksom hör till julen och bara måste finnas med. En smörgås med köttbullar och rödbetssallad med en kall julmust är himmelskt gott! Köttbullsrecept finns det gott om, här kommer min variant som jag fastnat för. Senap i smeten smakar inte senap, blir bara en juligare smak. Jättegott, ni måste prova!    Julköttbullar Till ca 50 små köttbullar 1/2 gul lök 2 msk ströbröd 1 dl grädde 1 anjovisfilé 500 g blandfärs 1 msk svensk senap 1/2 msk ljus sirap 1 ägg 1/2 tsk salt 2 krm nymalen kryddpeppar smör till stekning Skala och finhacka löken, fräs mjuk i smör. Blanda grädde och ströbröd, låt svälla 10 min. Mixa i matberedare: ströbrödsblandning, ansjovis och lök. Blanda köttfärs, ströbrödsbandning, senap, sirap, ägg, salt och peppar i en bu...
Saffran, är det gott?
2009-12-23 10:30:00
Saffran är julens krydda och används i mat, desserter och bakning men alla tycker inte om saffran. Vad tycker du? Vilken är din julkrydda? Hittade en liten omröstningsruta hos Kardemummagumman, blev sugen att lägga in en egen som ni ser nedan.Vad tycker du om saffran?(poll)
Vad tycker ni?
2009-12-23 10:30:00
                Hej på er allihopa! Kul att se så många besökare här på sidan. Vad jag kan se är det många som söker recept och hittar hit via Google och www.hittarecept.se  men jag hoppas att ni även är en del som väljer att komma tillbaka. Är det första gången ni är här? Vad får ni för första intryck? För att kunna göra sidan så bra som möjligt vill jag väldigt gärna att ni skriver vad ni tycker. Det finns ju så många matbloggar i dag men jag försöker verkligen göra min grej och det jag brinner för.  En sida som jag själv besöker för att hitta inspiration och idéer är www.matsaklart.se till mitt bloggande. Ha en fortsatt trevligt julstökande:) Juliga hälsningar Louise.
Laxlåda med grönkål och ädelost
2009-12-23 10:30:00
   Grönkål är verkligen min julfavorit. Det finns mång sätt att tillaga grönkål på men det godast är nog den Halländska långkålen som äts till julmaten. Grönkål innehåller mycket nyttigheter som kalcium, järn, c-vitamin och antioxidanter. Grönkål i hop med lax måste ju bli dubbelt så nyttigt. Detta recept fanns med i "Arla köket" nr 5 2003. Har många gånger tänkt laga receptet runt jultid men det har liksom inte blivit av förrän nu! Är potatisen kokt i förväg går allt att slänga i hop på 10 minuter. Laxlådan sköter sig sen själv ca 25 min i ugnen. Kvibille ädelost förhöjer verkligen smaken, så detta får nog bli min nya julfavorit. Nisses decemberlax i låda 4 portioner 800 g kokt skalad potatis 500 g skinn och benfri laxfilé 500 g hackad fryst grönkål 2 1/2 dl gräddmjölk 1 tsk mald kummin 1 tsk salt 2 krm peppar 140 g Kvibille ädel Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatis och lax i skivor. Tina och krama ur grönkålen. Fördela den på botten i en smord ugnssäker form. Lägg lax och pot...
Fikonbollar med glögg
2009-12-23 10:30:00
   Då var det dax för fikonbollar igen, ett traditionellt julgodis jag gjort enda sen den gång jag och Maria Falk (tid. Edvinsson) började göra julgodis när vi bodde grannar för många år sedan. Fikonbollar är en riktig delikatess där flera goda ingredienser bildar en helt ny smak och spetsat med lite starkare glögg kan det bli en riktig gobit. Men en fördel är om man gillar fikon. Enkel att göra och så innehåller den juliga ingredienser som passar bra i hop. Kort och gott ett riktigt julgodis i min smak. Med alkoholfri glögg passar godbiten alla i familjen förstås! Vilket julgodis är er favorit? Skriv gärna och berätta! Fikonbollar med glögg ca 20 st 100 g fikon 100 g mandelmassa 100 g digestivekex 2 msk smör 2-3 msk glögg av valfri sort (mängd beroende på hur lös degen blir) 200 g mörk choklad  Krossa digestivekexen, riv mandelmassan,ansa fikonen och klipp i mindre bitar. Kör allt i matberedare eller blanda för hand. Tillsätt smör och glögg och forma allt till en smidig massa. R...
Grekiska färsbiffar med tomat och basilikasås
2009-12-23 10:30:00
Att öppna en burk Kalamataoliver för mig raka vägen till Grekland, önskar såå att jag var där i bland. Men en burk oliver och lite äkta grekisk fetaost är antagligen mycket snällare mot plånboken än att boka en resa varje gång suget gör sig påmint. Det är något speciellt med grekisk mat, nått att verkligen längta till. Nu när julen är så nära och julborden avlöser varandra, kan det vara skönt med lite lättare mat. I söndags kände vi för lite grekiskt-inspirerade biffar med en god tomatsås till och ugnsbakade grönsaker i mycket olivolja. Biffarna blev riktigt goda måste jag säga. Receptet är ett storkok, men självklart går det lika bra att minska mängden.    Grekiska färsbiffar 20-30 st 1 kg blandfärs 2 ägg 200 g fetaost 200 g kalamataoliver 1 tsk smulad rosmarin 1 tsk smulad salvia salt, peppar smör och olivolja till stekning Kärna ur och hacka oliverna, smula fetaosten. Blanda köttfärs, fetaost, oliver, ägg och kryddor. Forma till små biffar och stek i smör och olivolja. När biffa...
Fruktsallad med glöggkokta fikon och grädde
2009-12-23 10:30:00
  En snabb och lättlagad fruktsallad är inte fel och dessutom lätt att göra lite juligare. Klippte några fikon i små bitar och slog på lite glögg och lätt småkoka några minuter. Fruktsallad med äpple, banan, apelsin och kiwi- med andra ord inga konstigheter. Klicka sen på  lättvispad grädde som smaksatts med lite socker och toppa med lyxiga fikon så har man en god och enkel dessert, inte fel! så gott och så enkelt så ni bara måste prova! 
Amerikanska pannkakor med blåbär
2009-12-23 10:30:00
   Hade en trevlig utekväll i går med väldigt trevliga jobbarkompisar :) Morgonen har varit ganska seg så här dagen efter, trodde ett tag att det inte skulle gå ner så mycket i magen, men efter ett par tuggor smakade allt faktiskt ganska gott. Så gott så även lite blåbärspannkakor slang ner. Inte dumt! Söndagsfrukosten är den bästa på hela veckan. Att få äta en god frukost tillsammans i lugn och ro, gör att man mår bra resten av dagen. Amerikanska pannkakor kan man göra på flera sätt, det vanligaste i USA är pulvermix men självklart måste ju riktiga råvaror vara godast. Själv har jag provat lite olika recept men de godaste blir faktiskt med turkisk yoghurt. Tillsammans med lite äkta lönnsirap och en klick creme fraiche blir det underbart gott! Amerikanska pannkakor ca 15 st 3 ägg 2 dl turkisk yoghurt 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 1 msk strösocker 1 dl frysta blåbär smör till stekning Vispa ägg och creme fraiche. Blanda övriga ingredienser förutom blåbären och rör ner...
Lussebullar med saffran, mandel och glöggkokta russin
2009-12-23 10:30:00
                   Lussekatter är såå mysiga att baka, nått jag ser fram emot varje år ända sedan jag varit liten. Med hembakta lussekatter och pepparkakor infinner sig det rätta julmyset! Känns som jag varje år prövar nya recept för att hitta den perfekta lussebullen. Nu för tiden bakar jag några få riktiga lussekatter och gör bullar med fyllning utav resten av degen. Saffran, mandelmassa och russin passar väldigt bra ihop. I år har jag prövat ett recept som kommer från det berömda bageriet Vete-katten i Stockholm. Receptet hittade jag på Allt om mat´s hemsida där Lisa Lemke bloggat om detta underbara recept som fått mycket beröm. Här utlovas saftiga lussebullar! Självklart måste man prova. Jag följde receptet till grunddegen. Formade sedan lussekatter och lussebullar. Bullarna har jag fyllt med egen fyllning och glöggkokta russin som även Lisa Lemke tipsade om. Vete-kattens vetedeg (med tillsatts av saffran och extra socker enl. Lisa Lemke) Raskdeg:50 g jäst2, 5 dl rumstempererad...
Pepparkaksmuffins med lingon och Philadelfiaost
2009-12-23 10:30:00
                I dag har jag provat den nya muffinsformen jag köpte på IKEA. Var lite svårt att hitta formar som passar till, så det fick bli att baka direkt i formen. Hittade ett recept på pepparkaksmuffins från Allt om mat´s hemsida. Följde receptet till muffinsen men tyckte det var godare med philadelfiaost i stället för kesella. Muffinsen blev riktigt saftiga och goda, passade väldigt bra i hop med lite philadelfiaosttopping. Toppingen rörde jag snabbt i hop, men vill man ha ett mer exakt recept kan ni kolla in morotskakan som ni hittar här på bloggen. Pepparkaksmuffins med lingon och Philadelfiaost 12 st 150 g rumsvarmt smör 1,5 dl råsocker 2 st ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 0,5 tsk kanel 0,5 tsk stött kardemumma 0,5 tsk malda nejlikor 0,5 tsk ingefära 0,5 dl vispgrädde 1,5 dl frysta lingon blandade med 1 msk vetemjöl Topping: ca 200 g philadelfiaost ca 3/4 dl vaniljsocker ( tag efter smak) lingon Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa muffinsplåt där varje hål ry...
Ugnsbakad lax med saffran
2009-12-23 10:30:00
   Kvällens middag kan inte bli enklare! Köpte en burk med Arlas smaksatta creme fraiche med saffran och tomat. Så här gjorde jag: Dela upp färsk laxfilé i lagom portionsbitar, lägg i ugnsfast form. Skala morot och skiva i stavar och fördela mellan laxbitarna. Bred på creme fraichen och avsluta med några tomatklyftor som trycks ner i såsen. In i ugnen i 225 grader ca 30 min. Middagen är klar! Serverade laxen med klyftpotatis och lite kokt broccoli, vardagsmat helt enkelt! I dag har varit en ganska stressig dag, i morgon skall jag njuta av att i lugn och ro baka härliga lussebullar, nått som bara görs en gång om året. Det skall bli riktigt mysigt. Ha en fortsatt trevlig kväll! I morgon får ni se vilket recept jag använde till mina lussebullar.
Julfika
2009-12-22 14:10:00
Nu när kålrotslådan står i ugnen, lunchen är avklarad och lilla flickan sover passar vi på att äta lite av julgodisförådet:)  mums! Mycket godis blir det...    Hoppas ni också har tid över för lite julmys, må så gott!!! 
Ris a la Malta
2009-12-22 13:38:00
  Som bomull för magen, spelar nästan igen roll hur mycket julmat jag ätit så smakar det bra med lite ris a la Malta! En väldigt lätt efterrätt att göra och mycket uppskattad av barnen för det smakar ju väldigt likt Risifrutti, fast mycket godare. Använd resterna av risgrynsgröt, vispa grädde och vaniljvisp, rör i hop och vips är efterrätten klar! Ris a la Malta 4-6 portioner ca 5 dl risgrynsgröt 2 dl vispgrädde 1 förpackning Milda vaniljvisp 1 msk vaniljsocker Sås: 500 g frysta jordgubbar ca 1 dl socker 1 dl vatten Vispa grädde, vaniljsocker och vaniljvisp. Tillsätt gröten och blanda väl, till lagom koncistens. Spara ev. lite av gräddvispet om ris a la Maltan blir för lös. Koka upp jordgubbar, vatten och socker. Smaka av och tillsätt ev. mer socker.Låt sjuda nån minut. Låt svalna före servering.
33552 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss