TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Jullimpa
2014-12-20 08:43:00
Oj vad det har snöat! Igår morse var det is och mörkt ute och nu är det vitt, ljust och vackert. Ser ut som att det kommer bli en vit jul även i år, jag hann bli lite orolig. Nu hoppas vi att den här snön inte regnar bort utan får ligga kvar till april då det kan få börja tina och bli vår. Nu ska jag duka fram en härlig helgfrukost och sen ska jag börja förbereda kvällens tjejmiddagsmat. För i kväll ska det drickas bubbel och surras, ska försöka fixa nå gott att äta också - hoppas jag lyckas.Sen några år tillbaka finns den här limpan alltid på vårt julbord. Igår fick jag äntligen tid att baka dem.Söt jullimpa100 g jäst5 dl mjölk2 dl mörk sirap1 dl apelsinmarmelad8 dl rågsiktca 8 dl vetemjölSmula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.Låt jäsa under bakduk till dubbel sto...
Mör och god fredagsmiddag
2014-12-19 21:47:00
Fredagkväll och jag sitter och skriver till dig som vanligt. Men nu är det inget Idol på tv som vi är vana vid, nu sitter jag istället och ser en spännande handbollsmatch. Barnen kom hem glada från skolan för nu har det en lång härlig julledighet framför sig med sovmorgon varje dag. De har blivit riktiga tonåringar som vill vara uppe sent om nätterna och sen sova till lunch minst. Det trodde jag inte för tio-femton år sedan då de väckte mig alldeles för tidigt varje morgon.Dagens mysiga fredagsmiddag blev älgfransyska, klyftpotatis, ugnsrostade grönsaker, färsk spenat och tomat-o-basilika-crème-fraiche. Det bästa med middagen var dock att hela familjen var samlad och åt middag tillsammans, det händer inte ofta nu för tiden. Men när det väl händer då känns det som fest!Som vanligt fick älgsteken stekas på låg värme (100 grader) i ugnen, på så sätt förvandlas även de lite sämre bitarna till det allra möraste köttet. Känns som en riktig fredagkväll då man knappt orkar hålla u...
work@home
2014-12-19 15:03:00
Tänk vad lite som behövs för att humöret åter igen ska vara på topp och för att jag ska må bättre. Allt jobb denna, i vanliga fall, mysiga julmånad gjorde att jag inte mådde bra varken i kropp eller själ. Men efter att ha jobbat hemma igårkväll och idag på förmiddagen och sen fått baka och mysa hemma gör att jag nu känner med gladare och friskare. Jag har ett enormt sömnbehov och får jag inte mina timmar blir jag allt som oftast förkyld. Det gäller att lyssna på sin kropp och det gjorde jag i dag!Hemmajobbet gjorde att jag äntligen hann baka mina söta och goda jullimpor. De är som godast nybakade fortfarande lite varma med en massa ost på. Mmmmmm. Att sen äta dem med en kopp te sittande i soffan med en massa tända ljus i rummet medan snön faller ute är mys på hög nivå och gör mig gott.Snart är det slut på soffmyset och jag ska jobba undan det sista innan vi ska sätta igång med fredagsmyset som består av god mat, gott vin och bästa sällskapet i ett nystädat och julpyntat hem.
Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt
2014-12-18 21:10:00
Nu är det bara en dag kvar innan barnens jullov börjar. Oj, vad de ser fram emot det och oj vad jag är ledsen att jag inte kan vara ledig och hemma med dem hela härliga jullovet. Men jag får se till att njuta ordentligt de dagar jag kan vara ledig och ser fram emot ett långt sommarlov istället. Det är ju en bra arbetstagar-jul med många röda vardagar. I helgen har jag tänkt hinna med en hel del julbak - limpor, kakor och efterrätter. Har inte riktigt bestämt vad än - vi får se vad det blir till slut!För några veckor sedan kom jag hem till färdiglagad indiskt kryddad kyckling. Leif hade lite problem med receptet som han hittade på ica.se men till slut redde vi ut hur det skulle vara och nu är det dags att ger er det.Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt1 dl matyoghurt1 tsk curry0,5 tsk spiskummin2 krm salt1 krm peppar2 vitlöksklyftor4 kycklingfiléerGurkyoghurt1 gurka1 knippe rädisor1 dl matyoghurt1 krm salt1 limeKyckling: Blanda yoghurten med curry, spiskummin, salt och peppar...
Trött
2014-12-18 05:20:00
Det är en trött mamma i det här huset just nu. Jag åkte hemifrån före halv sju i morse och kom hem strax före 22. Direkt efter jobbet åkte jag till Astma- och Allergiföreningens styrelsemöte, men på slutet blev jag så trött och hemlängtan så stor så jag lämnade faktiskt mötet i förtid. Nu är jag på väg till sängen trots att jag inte har fått mitt goda chai-te som jag alltid dricker minst en kopp av per dag. Hur ska det här gå?Det hade inte varit helt fel att sitta i soffan i vårt julpyntade vardagsrum och dricka chai-te och äta den goda äggfria mjukpepparkakan jag bakade i söndags. Älskar att mysa hemma. Men det får väl bli i morgon istället :)God natt!
Nätshopping
2014-12-18 05:20:00
Hur går det med julhandlingen? Det här året har jag fått förlita mig på internet och alla affärer som finns där, för när jag väl har tid att handla då har "vanliga" affärer redan stängt. Vilken tur att alla nät-affärer finns. Klick, klick och sen har man allt hemma hos sig några dagar senare. Perfekt i mitt, för tillfället, stressade liv där tid är en bristvara.När jag satt o surfade förra veckan hittade jag Kontorsmagasinet.se, där finns allt möjligt. Så skönt att slippa runt på flera ställen. Där fixade jag en hel del av kommande julklappar, kan inte visa allt spännande jag köpte för jag vet ju att flera familjemedlemmar läser här inne. Men jag hittade en del godbitar bland allt pyssel, spel, pussel, te, godis, städartiklar (kanske inte till julklapp, men bra att ha själv till och efter jul), ljus, julpynt och en massa annat.Perfekt att hitta pyssel, spel, te och mycket annat på ett o samma ställe.
Glöggryta
2014-12-18 05:20:00
Min hemmamysdag blev precis så lugn och skön som jag hoppades i morse. Jag har städat lite, bakat lite, planerat lite och fikat lite. Snart avslutar vi dagen och veckan som vi brukar - med att bada bastu och äta apelsiner. Apelsiner är ett måste i bastun för mig och Ida, det är så gott och läskande i den varma bastun. Sen är vi redo för en ny vecka, den sista skolveckan den här terminen för barnen.Idag var det dags för ytterligare en jultraditionsmiddag hos oss. Förra helgen åt vi julmustkyckling och nu åt vi glöggryta, båda dessa maträtter äter vi minst en gång varje december.Glöggryta600 g grytbitar0,5 + 1,5 dl vinglögg2 rödlökarca 2 dl vatten2 msk mörk kalvfond1 tsk kinesisk soja0,5 ? 1 tsk sambal oelek3 morötter2 dl gräddeev. 1 msk maizena majsstärkelsesalt och pepparLägg köttet i en plastpåse. Häll i  0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme.Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.Skala och klyfta löken. ...
Het räkgryta
2014-12-18 05:20:00
I dag ska jag inte öppna jobbdatorn någonting utan jag ska njuta av julen som närmar sig. Dagens planer är nämligen julstädning, julbakning, julpyntning, julplanering och julfika. Låter som en kanondag, eller hur? Bakningen har jag redan börjat med, det luktar underbart i köket för jag har två plåtar av de smakrika pepparkaksliknande Gammelstadskakorna i ugnen. Tänker även hinna med två äggfria mjuka pepparkakor, så den goda doften av julkryddor lär bestå.Fredagens heta räkgryta var verkligen het och gjorde succé. Olivia har redan börjat planera vem vi ska bjuda nästa gång vi äter den.Het räkgryta1 kg räkor med skal 1 msk curry3 krm cayennepeppar1 tsk paprikapulver4-6 färska champinjoner2 dl strimlad purjolök1 gul paprika1 röd paprika2 pressade vitlöksklyftor4 msk tomatpuré2 dl grädde1 burk crème fraiche1 tsk saltSkala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.Smält smör i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. T...
Luciadag
2014-12-18 05:20:00
Har ni haft en bra Luciadag?Vi hade turen att få se ett luciatåg i dag med världens sötaste tärna - Ida.Efter luciafirandet var ingen av oss sugen på att laga mat så det blev köpesmat till middag.Pizza till Isak, friterad kyckling o pommes till Ida, 3 små rätter till Olivia och indiskt till mig och Leif. Mycket och god mat var det så nu har jag en god matlåda till måndag dessutom. Perfekt!Vi handlade från ett nytt ställe men vi lär återkomma dit för alla var nöjda med sin mat.Tyvärr har jag även varit tvungen att jobba en hel del i dag så större delen av dagen har jag suttit klistrad vid datorn. Jag tycker egentligen inte om att jobba på helgerna för jag behöver vilan och återhämtningen. Så jag hoppas det här var ett undantag med en sån här kort framförhållning till deadline.Nu ska jag sätta mig o jobba ett tag till och hoppas hinna undan det sista så jag blir lite ledig imorgon.
Räkor och vitt vin
2014-12-18 05:20:00
Efter en god middag sitter jag nu i soffan och ser Svenska Hjältar-galan. Det har precis börjat och jag sitter redan och gråter. Det lär blir många tårar i kväll, lättrörd som jag är. Blir så fascinerad och glad över alla härliga, duktiga, handlingskraftiga och hjälpsamma människor.Men tillbaka till middagen som var en riktigt god och stark räkgryta med tagliatelle. Leif har alltid sagt att han inte tycker om varma räkor men i dag har jag bevisat att det inte är varma räkor det är fel på utan att det har varit fel på kocken tidigare. Varma räkor är jättegott bara man inte har låtit dem koka.Räkor och vitt vin är ju en klassiker så självklart öppnade vi en flaska och vi valde ett gott vitt vin med snygg etikett, jag älskar snygga flaskor och/eller etiketter. Illustrationen på etiketten har tagits fram i samarbete med den kända japanska modeillustratören Yoco. Lite nördfakta om vinet: Petite Faiblesse Sauvignon Blanc doft är ren och aromatisk med inslag av citrus, svartvinbärsblad, n...
Kyckling med ananas och chili VV
2014-12-18 05:20:00
Tänk att jag kom hem till slut i dag också. Ett tag trodde jag knappt det. Först jobbade jag över en timme och sen åkte jag för att julhandla lite och det tog sin lilla tid. Inte för att det var mycket folk, för det var det inte tack o lov, utan mer för att jag var in på många olika affärer. Jag fick handlat lite smått o gott men inte så mycket som jag hade hoppats på. Det blir nog en till sväng i helgen och en sväng ut på nätet imorgon för ikväll orkar jag inte tänka nå mer. Nu blir det te och soffan resten av kvällen.Här kommer äntligen receptet på kycklingen ni har hört talas om i flera dagar, från att jag förberedde den i måndags till att vi åt den i går.Kycklingfilé med ananas och chili (6 portioner 6 pp/portion)1 kg kycklingfilé1 liten burk ananasringar1 dl thaichilisås1 msk margarin flytande 80% Dela varje filé på längden.Bryn dem runt om i lite margarin, salta o peppra.Skär en ficka i varje kycklingfilé. Tärna ananas och blanda med thaichilisås. Lägg det i kyckl...
Utan ork och listor
2014-12-18 05:20:00
Det har varit en lugn vab-dag hemma idag men med lite för lite sömn. Jag hade ju hoppats få sova ikapp några av mina timmar som jag gick miste om i natt. Men Ida tyckte annorlunda och är man sjuk får man bestämma (lite i alla fall). Kycklingen som jag redan hade förberett men inte tillagat klart, stod o väntade i kylskåpet. Kändes skönt att bara ta fram och ställa in i ugnen strax innan det var dags att äta. Det var ungefär så mycket jag orkade med i dag :) Receptet kommer imorgon.Hur går det med era julförberedelser? Jag har inte riktigt koll på läget, men i helgen ska jag börja skriva mina älskade listor. Älskar att planera, älskar att förbereda, älskar att skriva listor. I helgen är det dags för julgranen att komma på plats och juldukar ska strykas, tomtar ska tas fram och jullimpor ska bakas. Så lite koll verkar jag ju faktiskt ha trots att jag inte har skrivit en enda lista än.Nu är det dags att sova. God natt på er!
Sponsrad Video: The New Oral-B Electric Toothbrush with Bluetooth Connectiv
2014-12-18 05:20:00
God morgon!Som jag misstänkte redan igår blir det en vabdag med Ida i dag. Hon har hostat, hostat och hostat hela natten så jag har inte fått mycket sömn. Det lär bli en dag i soffan under filten, jag småslumrandes medan Ida ser film. Ett bra sätt att kurera sig på.Tomten kom tidigt i år, som Olivia sa när hela familjen fick nya fina eltandborstar. Nu ska det borstas tänder! Till och med Isak borstar tänderna något mer nu. Hade jag vetat att eltandborstarna skulle bli så populära hos barnen hade jag köpt det för längesen.Men vi har inte nyaste tekniken, men slarv-Isak skulle nog behöva det :) Tänk om det var nån annan än jag som påminde honom om tandbortsning.Oral-B Smartseries är en eltandborste med Bluetooth-teknik. Tandborsten har en app kopplad till sig som håller koll på dina tandborstningsvanor, påminner dig om att använda tandtråd och säger till när det är dags att byta borsthuvud.Detta är ett sponsrat inlägg
Mjukpepparkaka utan ägg
2014-12-17 20:37:00
I går drömde jag om te och kaka i soffan. I dag gick den drömmen i uppfyllelse :) Även i dag jobbade jag över ett par timmar, men kom hem i så pass bra tid att jag hann få mitt mys o fika i soffan i alla fall. I morgon finns det till och med hopp om att komma hem i hyfsad tid. Vi får se om jag lyckas!I söndags bakade jag två mjukpepparkakor, en åt vi upp själva och en fick mina gamla jobbarkompisar dela på. Kul att överraska gamla gänget.Mjukpepparkaka utan ägg100 g smör eller margarin3 dl strösocker5 dl vetemjöl2 tsk bikarbonat2 tsk kanel2 tsk malda nejlikor2 tsk ingefära3 dl mjölk1 dl lingonsyltSmält margarinet och låt det svalna.Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. Rör försiktigt till en jämn smet.Smöra och bröa en rund form.Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.Jag gjorde två kakor och de behövde gräddas olika länge, så håll uppsikt. En rund med ett hål i m...
Havreformar med grädde och bär
2014-12-09 22:44:00
Usch vad Ida hostar i sömnen. Låter inte bra :( Vi vill inte ha någon sjukling och i morgon har hon dessutom dansavslutning med en liten uppvisning för föräldrarna. Det vill vi inte missa! Men det är nog lika bra att jag laddar upp med hostmedicin och astmaspray nere hos mig för det lär komma en sjuåring tassande i natt.Uppdaterat: Jag hann inte ens gå ner o lägga mig innan Ida vaknade. Lill-stackarn. Hoppas lite medicin gör att vi får sova i natt.Vilken tur att jag fick lite tid över så jag hann gå igenom lite bilder för då kom jag på att jag har glömt ge er receptet på den här goda efterrätten. Nu när jag ser bilden och läser receptet blir jag ju sugen på att baka en ny omgång. Kanske en perfekt efterrätt på julafton?Havreformar med grädde och bär100 g smör2 dl havregryn1,5 dl vetemjöl0,5 dl socker0,25 tsk saltFyllning:bärvispad gräddeSmält smöret och låt svalna.Blanda de torra ingredienserna i en skål.Häll på smöret och rör ihop.Smörj 6 formar i en mu...
Hasselbackspotatis
2014-12-09 06:05:00
God morgon!  Nu är det alldeles strax dags att väcka Ida och göra henne i ordning för skolan och sen sätta sig i bilen för att åka i väg till jobbet. Det lär bli en lång arbetsdag, vilken tur att jag förberedde kycklingen redan i går så att middag går fort att fixa när jag väl kommer hem. Bara hoppas att den blir god också för det är ett nytt recept jag provar med kyckling, ananas och thaichilisås. Men med dem ingredienserna känns det svårt att misslyckas.Innan jag fortsätter med morgonsysslorna tänkte jag hinna ge er ytterligare ett tillbehör från lördagens middag, nämligen den här potatisen.Hasselbackspotatisjämnstora potatisarsmörsaltströbrödSkala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut dem och pensla en gång till med m...
Baconlindade haricots verts
2014-12-08 21:35:00
Vilken lyxdag! Det började med sovmorgon och sen var jag på utbildning i Luleå så det blev ingen övertid och ingen lång pendling idag. Men när jag väl kom hem i tid för att laga middag var ingen sugen på ny mat utan ville hellre äta rester och gröt. Kycklingen som var upptagen från frysen fixade jag då i ordning till i morgon istället då jag lär komma hem senare än i dag. Skönt att bara behöva sätta in den i ugnen i ca 20 minuter och sen är middagen klar. Bara att hoppas att fler är sugna på mat då.Här kommer ytterligare ett enkelt och gott tillbehör från lördagens middagsdejt.Baconlindade haricots vertsbaconskivorharicots verts Dela upp haricots verts i fyra högar. Linda en hel baconskiva runt varje hög.Stek dom i stekpanna runt om.Riktigt gott tillbehör. Krispigt salt bacon passar perfekt till de mjuka lite söta haricots verts. Att gömma grönsaker innanför lite bacon kan vara ett bra sätt, att få såna som inte väljer grönsaker i första hand, att äta grönsaker. Iblan...
Nötfria Rocky Road
2014-12-08 08:59:00
Äntligen har jag lyckats med Rocky Road utan jordnötter. Den här varianten är minst lika god som den vanliga. Åh jag är så himla glad. Rocky Road har alltid varit mitt favoritjulgodis och ett måste på vårt julgodis-bord. Men när vi insåg hur allergisk Ida är mot jordnötter var det slut med jordnötter i vårt hus och då även Rocky road. Tills nu!Nötfria Rocky Road300 g mörk god choklad20 st dumlekola2 dl mini-marshmallows1 dl saltade och torrostade solroskärnor1 dl saltade och torrostade pumpakärnorSmält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).Klipp dumlekolorna på mitten.Häll ner alla frön i chokladen, rör runt.Rör ner dumle och marshmallows.Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). Låt stelna i kylskåp.När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.Älskar det här! Sött och salt i en perfekt blandning med mörk choklad. Det är inte mycket som blir godare än detta. Jag vill ha mycket fyllning - extra allt, all in osv gäller när man g...
Ugnsbakade tomater
2014-12-07 17:24:00
Nu är arbetsdatorn nerpackad för i dag, så nu kan jag ta ledigt ett tag innan helgen är slut på riktigt. Ledigt - var kanske en överdrift för nu ska hemmet och familjen göras i ordning för en ny arbetsvecka. En arbetsvecka som faktiskt börjar med en dags skollov för barnen.Dagens middag är på gång och snart är det dags att njuta av den goda julmustkycklingen, som vi äter minst en gång varje december. Har ni smakat den nångång? Den brukar vara väldigt populär hos barnen.Till gårdagens middagsdejt fixad jag ett snabbt och gott tillbehör.Ugnsbakade tomatertomaterörtsaltDela tomaterna.Sätt dem i en ugnsform med snittytan uppåt.Krydda med örtsalt.Ugnsbaka ca 10 min i ca 175 grader.Det här är nog ett av de enklaste tillbehören men ändå så gott. Och sen blir det en sån fin färgklick på tallriken. Tiden och ugnsvärmen är inte så viktig utan sätt in formen i ugnen tillsammans med den andra maten och tillaga tills de är varma. Du behöver alltså inte vänta ut den andra maten om den har en anna...
Enkel rödvinssås
2014-12-07 10:39:00
Jaha då var den här helgen slut. Nej, jag har inte tagit fel på dag, jag vet att det är söndag. Men det är så mycket att göra på jobbet och för att förhoppningsvis få lite ledigt kring jul så ska jag jobba undan lite idag. Funderar bara på vilket rum jag ska sätta mig i för att få vara i fred från alla "mamma var är??", "mamma vad ska jag äta?", "mamma vad ska jag göra?" osv. Ni kommer väl ihåg den här bilden?Tidigare har jag gjort en rödvinssås med en massa ingredienser, igår gjorde jag den här varianten med färre ingredienser. Därför kallar jag den här för enkel rödvinssås.Enkel rödvinssås3 dl kalvfond (hemmagjord eller fond+vatten)3 dl rödvin1 gul lök1 st lagerblad1 tsk torkad timjanpepparsalt1 msk rödvinsvinäger1 msk smörHäll upp rödvin och tillsätt hackad lök, lagerblad, timjan och peppar.Koka ett tag så att rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna.Tillsätt kalvfond och låt såsen koka ihop ytterligare. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så til...
Middagsdejt
2014-12-06 21:14:00
Isak var hem och åt och duschade en snabb sväng mellan träningarna, Olivia åt på restaurang för att fira en kompis och Ida åt på hockeyn. Det innebar att det bara var jag och Leif som åt middag hemma i dag. Så det blev en sen middagsdejt med min man. Mysigt! Extra bra att Luleå vann så att det var en glad man som kom hem.Middagsdejtmiddagugnsstekt älgytterlårhasselbackspotatisenkel rödvinssåsbaconlindade haricots vertsugnsbakade tomaterLite rödvin och tända ljus fick också plats på bordet så klart. Man behöver inte gå på restaurang för att ha en mysig middag med god mat, man kan fixa det lika bra hemma. Dessutom kan man sitta i mysbyxor och äta :)
Saffranspannacotta
2014-12-06 08:12:00
God morgon underbara lördag!Jag är ensam vaken i ett tyst hus med tända ljus och nyhetsmorgon som sällskap. Ska snart börja med frukosten för jag räknar med att jag alldeles strax får sällskap. Och precis när jag skriver det kommer en liten tjej upptassande. Härlig långfrukost väntar och sen blir det lite julplanering (Vad ska köpas? Vad ska bakas? Vad ska fixas?) Åh vilken härlig tid vi har framför oss?.Jag har ju glömt publicera glöggminglets efterrätt. Men här kommer receptet och nu hinner ni fixa ihop en omgång till i kväll.Saffranspannacotta5 dl vispgrädde1 dl gelésocker Multi0,5 g saffranBlanda alla ingredienser i en kastrull.Vispa ihop och koka upp.Låt koka i en halv minut.Häll upp i glas eller skålar.Låt stelna några timmar, eller över natten, i kylskåp.Åh så gott det här var. Jul samlat i ett litet glas. Saffran är en av julens godaste smaker och i en pannacotta kommer den goda smaken verkligen fram. Pannacotta är ju dessutom så himla enkelt att göra så det är en perfekt ef...
I väntan på?.
2014-12-05 19:13:00
Vet ni vad?Vi har en helg utan stora planer och det känns så skönt! Jag njuter redan av att jag inte har en tid att passa på länge. Jag hann knappt innanför dörren innan mysbyxorna åkte på och vinglaset plockades fram. Mys på högsta nivå :)Middagen blev en gammal fredagsfavorit - lövbiff i ostsås. Vill ni ha en enkel och god middag måste ni prova den. Fast jag har ju tjatat så mycket om den så alla har kanske redan smakat den. Och självklart blev det en god kopp chai-te till efterrätt och nu när det är adventstider lyxade jag till det med en bountyboll också.Åh vad jag älskar fredagar?och jultider...Nu inväntar vi Idol-finalen och då flyttar vi fredagsmyset från köket till tv-soffan. Vad har ni för planer för kvällen och denna andra-advents-helg? Ska ni ta det lugnt och samla energi som jag eller är det glöggmingel och julbord inplanerade?
Fiskexperiment
2014-12-04 20:16:00
Även i dag blev det lite övertidsjobb men eftersom det är torsdag har Leif kommit hem och då kan jag jobba i lugn och ro utan stress att jag måste hem till barnen. Jag hade lyxen att komma hem till dukat bord, övriga i familjen hade redan ätit men de satt kvar och höll mig sällskap i alla fall.Leif hade experimenterat med fjällröding, ost med chilismak och citronpeppar. Ett lyckat experiment som jag ska be att han förklarar mer utförligt så att jag kan ge er receptet på denna god fisk med lite hetta.I morgon är det fredag och dags för nå helggott. Jag har lite olika idéer och förslag men ska prata ihop mig med kocken om vad han vill tillaga för fredagsmiddag. Vad ska ni äta för fredagsgott? Och ni missar väl inte Idolfinalen i morgon? Det lär bli fredagsmys i soffan hela kvällen. Precis som vanligt alltså :)
Pepparkakor och ädelost
2014-12-03 21:03:00
Har ni druckit nå glögg än i år?Hade ni pepparkakor till glöggen? Hade ni ädelost till pepparkakorna?Nu vågar man ju knappt servera pepparkakor utan ädelost i jultider. Det är lika självklart till glöggen som russin och mandel. Visst håller ni med?Vill man göra nå roligare än att ställa fram en burk med pepparkakor och en tub ost får ni här två tips från mig: Här hittar ni ett recept på en julig ädelostpaj som passar perfekt till glöggen. Ett annat gott tillbehör är krustader med ädelost och hjortronsylt. Receptet hittar ni här.Här nedanför får ni två inspirationsbilder på hur man enkelt kan servera pepparkakor och ädelost på ett lite roligare sätt. Visst blir man lite sugen? Kavli lanserar varje år minst en ny smak. Årets smaker är Ädelost Apelsin, som gav en fräsch smak på osten och Gräddädelost. Kavli har just nu en instagram-tävling där man kan vinna 5000 kr från royaldesign.se. Gå in här och läs mer om den julinspirerade tävlingen. Kanske är d...
Julskinka med kaneläpplen
2014-12-02 20:16:00
Tur att jag njöt ordentligt igår när jag kom hem tidigt för i dag blev det en extra lång dag på jobbet istället och jag kom inte hem förrän vid sju-tiden. Ida hade tur och fick äta och vara hos en kompis, så skönt för mig att veta att hon hade det bra och jag kunde jobba på i lugn o ro utan att känna stressen över att jag måste hem.Ett gott och snabbfixat tilltugg på julbordet eller till glöggen är dessa juliga skinkspett.Julskinka med kaneläpplenjulskinkaäpplenkanel sockerSkiva julskinkan och dela varje skiva i bitar.Klyfta äpplet och dela varje klyfta på hälften.Stek äpplen i lite smör i några minuter.Pudra kanel och socker över äppelbitarna.Lägg en äppelbit på varje skinkbit och stick igenom en tandpetare.Olivia tyckte att detta passade jättebra ihop för det blev nästan som skinka med äppelmos. Det var en riktigt bra beskrivning faktiskt. 
Kantarellsås med konjak
2014-12-01 19:17:00
Plötsligt händer det!I dag hade jag slutat jobba, hämtat Ida, lagat mat och ätit innan klockan var fem. Så underbart! Kvällen blir så mycket längre och lugnare när man kommer hem i tid. Bra start på december alltså. Tror ni hela månaden fortsätter lika lyckosamt?!Väldigt ofta gör jag min smakrika och enkla kantarellostsås, men när jag tillagade rådjur så gjorde jag en kantarellsås med smak av konjak.Kantarellsås med konjakkantareller1 dl konjak3 dl matlagningsgrädde1 msk honung4 msk kantarellfond0,5 tsk rosmarin (torkad)vitpepparsaltHäll konjak i en kastrull och låt koka på medellåg värme tills vätskan reducerats något.Tillsätt grädde, honung, fond och kryddor. Låt koka.Stek kantarellerna, tillsätt till såsenSmaka av med salt och vitpeppar.Den här varianten av kantarellsås var minst lika god som min vanliga variant, men den var något krångligare att göra. Men den var inte alls speciellt svår att göra, utan det är mer för att man jämför med den andra såsen som är så otroligt enkel at...
Glöggmingel 2014
2014-11-30 19:20:00
I dag blir det ingen veckomatsedel utan istället bjuder jag på vår glöggmingelmeny från igår. Kanske hittar ni nå gott inför årets julbord. Det blev över så mycket mat och dryck så dagens middag blev en repris från igår men med nya gäster.Vi började med glögg och tillbehörglöggpepparkakorgräddädelostädel ost med apelsinsmaklingonkräm med pepparkaksticksrussin o mandelSen dukade jag upp ett buffébordägghalvor med löjromskrämnubbesallad med knäckebröd i glas laxrullar med pepparrotsostgravad laxparmarullarjulskinka gluten-, ägg- och mjölkfrijulskinka och kaneläpplenköttbullar o rödbetsallad i glas chili-pulled porkgrönsaks- och saffranpaj med glutenfri pajbottensallad gurk- och tomatspettyoghurt o thaichilidressingvitlöksdressingfröknäcke  hälla-ut-bröd rågkexsmörgåsrånknäckehjärtannorrgottbrie ostpäron- och limemarmeladfikonmarmelad med kardemummaäppelmossenapTill kaffet och teet dukade jag framcornflakes-godiskakornötfria rocky roadbountybollarpepparkakspannaco...
Första advent
2014-11-30 10:07:00
God morgon! Hoppas ni alla har en riktigt god första-advent-morgon. Det har vi! Efter gårdagens trevliga glöggmingel tog vi alla en härlig sovmorgon i morse och har alldeles nyss stigit upp.Nu ska vi duka upp en härlig frukost med rester från gårdagen, tända första ljuset och se på Vinterstudion. Dags för en riktig mys-och-ta-det-lugnt-söndag.Återkommer senare med gårdagens meny som ni ser på bilderna här nedanför.
Honungsglaserade grönsaker
2014-11-28 22:37:00
Finns det nå bättre än att sjunka ner i soffan en fredagkväll? Inte mycket, eller hur! Nu när huset är städat och lite adventpyntat är det extra mysigt att sitta i soffan och mysa. Imorgon händer mycket roligt - förutom att det är lördag. På kvällen har vi glöggmingel, men innan dess ska vi på öppet hus i gymnasiebyn inför Olivias kommande gymnasieval. Spännande!Till söndagens rådjursmiddag åt vi detta goda tillbehör. Honungsglaserade grönsaker3 morötter1 gul lök1 röd paprika1 gul paprika2 msk honungrapsolja1 tsk torkad timjan1 msk sojasvartpepparSkala och dela morötterna i mindre bitar.Skala och klyfta löken. Skölj och dela paprikorna.Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek grönsakerna i omgångar på medelhög värme tills de tar färg men fortfarande är krispiga inuti. Morötterna tar lite längre tid medan paprikan går väldigt fort.Lägg tillbaka alla grönsaker i pannan och sänk värmen. Smaksätt med soja, honung, timjan och peppar.Det här var ett riktigt gott tillbehö...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33628 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss