TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Matkassar
2016-02-10 20:09:00
I dag var en sån där dag då jag kom hem trött o hungrig och ingen middag var planerad eller förberedd och allt kändes jobbigt o tråkigt. Så jag gjorde barnen glada och åkte till närmaste pizzeria som fick fixa vår middag istället. Jag tycker inte om det, men ibland måste man....Jag tror det är dags att beställa en färdig matkasse, både för att få igång inspirationen och för att spara tid. Jag har provat matkassar några gånger och tycker det är ett bra hjälpmedel i vardagen när inspirationen tryter. Efter ett tag får inspirationen sig ett uppsving igen. Tid är en bristvara för mig just nu, och om jag varken behöver planera matsedel, skriva handlingslista eller handla får jag lite extra tid. Istället får någon annan planera våra middagar för att sedan leverera varorna hem till vår dörr. Perfekt för oss just nu!Men hur ska man kunna välja rätt i denna djungel? Färdiga matkassar har blivit så populärt och det kommer nya märken och varianter hela tiden. Det finns företag s...
Ostfylld köttfärslimpa med gräddsås
2016-02-09 21:59:00
Hur många semlor har ni ätit i dag?Jag har faktiskt bara ätit en, ovanligt lite för att vara jag för nog brukar jag hinna med åtminstone två stycken när det är fettisdag. Men det finns ju fler dagar att äta semlor på...Dagens middag blev en ostfylld köttfärslimpa som jag har varit sugen på ett tag. Nu äntligen var det dags och det var så gott som jag hade förväntat mig.Ostfylld köttfärslimpa1 kg köttfärs1,2 dl ströbröd2,5 msk potatismjöl1,2 dl mjölk2 msk kalvfond1 msk paprikapulver2 tsk saltsvartpepparFyllning100 gram smaksatt färskost, jag använde med chilismak3 dl riven ostRör ihop ströbröd, potatismjöl, mjölk, fond och kryddor.Blanda ner köttfärsen.Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.Rör ihop ostarna.Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form. Gör en urgröpning i mitten och placera fyllningen där. Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. Grädda i 175 grader i ca 1 timme.Det här är min favorit-köttfärslimpa den blir så saftig...
Långkokta möra kotletter
2016-02-09 07:57:00
Vi hade kvar en påse fläskkotletter i frysen från fjolåret som det var hög tid att äta upp. Oftast grillar vi kotletter men jag var inte så sugen på det nu mitt i vintern så istället kokade jag dem riktigt länge så att de blev jätte-möra och goda. Utseende-mässigt var de ingen höjdare men smaken är ju desto viktigare och den var kanon!Långsökta möra kotletter4 fläskkotlettersalt, peppar1 gul lök2 morötter10 vitpepparkorn10 kryddpepparkorn2 lagerbladvattensås1 dl buljong från kotlett-koket3 dl gräddekalvfondsojaSalta och peppra och stek kotletterna på båda sidor i smör. Lägg i en gryta med lock.Klyfta lök och dela morötterna i några delar och lägg i grytan. Tillsätt vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad. Häll över vatten så det täcker kotletterna och lägg på ett lock, låt sjuda i ca 2-2,5 timmar.Sila av ca 1 dl buljong, till sås, i en liten kastrull.Vispa ihop med grädde, smaka av med lite kalvfond och soja och låt sjuda 5 min. Ta upp kotletterna, lök och morött...
Krämig kålrotsgratäng
2016-02-08 18:54:00
Om man vill dra ner på kolhydrater är kålrot ett bättre alternativ än potatis, och kålrot passar perfekt att göra gratäng av. Kålrot är lite hårdare än potatis och behöver mer tid för att bli mjuk, men det är det värt. Kålrot smakar mer än potatis och därför blir gratängen riktigt smakrik och god. Ni måste prova!Krämig kålrotsgratäng400-600 g kålrot2,5 dl grädde200 g cream cheese1 grönsaksbuljongtärningsalt, pepparriven ostSkala och skiva kålroten tunt.Lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, ost och buljongtärning.Koka upp på svag värme så att osten smälter.Krydda med salt o vitpeppar.Låt koka 10-20 minuter, beroende på hur tunna skivor du lyckades göra.Häll kålrot och gräddblandningen i en smord ugnsform.Strö över riven ost.Gratinera i 200 grader 30 minuter.Alltså det här var över förväntan. Så himla gott! Den smakrika kålroten passar perfekt till gratäng så det här kommer jag göra många fler gånger. Men gör riktigt tunna skivor för kålroten är ganska hård och behöver så lån...
Matsedel v.6 februari 2016
2016-02-07 10:30:00
När jag skulle skriva rubriken, dvs februari, var jag lite sugen på att skriva vabruari i stället, för nu är vabruari här på allvar. Ida är jätteförkyld och har sovit uruselt i natt och det innebär att även jag har fått minimalt med sömn. Tur att det är söndag och vi kan vara hemma o vila hela dagen. Sen håller vi tummarna för att det inte bli så många vab-dagar till veckan.Med en färdigplanerad veckomatsedel går middagarna fort och jag kan istället fokusera på min lilla sjukling.Matsedel v.6 februari 2016Köttfri måndagVegetarisk chilipajGoda smaker samlade i en paj.TisdagTacorullar i god tomatsåsBarnens favoritsmak i ny variant.OnsdagStekt röding med potatismosFisk och mos tycker både vuxna och barn om.TorsdagPastagratäng med kyckling, spenat och ricottaJag älskar spenat....och kyckling o pasta.MysfredagÄggfyllda frallorLite roligare variant av varma mackor.Veckans godsakKanelkransEfter alla semlor är det gott med vanlig kanelbulle i ovanlig form.
Semmeltårta
2016-02-06 15:21:00
Så här lång frånvaro brukar jag inte ha från bloggen. Men i går blev det ett spontant fredagsmys med Astma- och Allergiförenings-gänget efter middan och när jag sen kom hem orkade jag inte öppna datorn, utan valde att slappa framför tv:n. I dag har jag bakat semlor och varit på snöborgsinvigning inne i stan. Men nu, innan jag bänkar mig framför tv för att se dagens hockeymatch, hinner jag ge er ett recept och det är inte vilket recept som helst, utan en riktig godsak :)Nu är det inte länge kvar till fettisdag - den stora semmeldagen. Men vi tjuvstartade redan i dag med att baka en semmeltårta till oss som gillar och tål mandelmassa och vaniljsemlor till de andra.Semmeltårta50 g smör1,5 dl mjölk25 g jäst0,5 dl strösocker1 tsk kardemummakärnor, stötta4-5 dl vetemjölMandelmassafyllning200 g mandelmassa1 dl mjölk3 dl vispgräddeflorsockerSmält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, socker och kardemumma. Blanda i mjöl lite i...
Potatisgratäng från Outinen
2016-02-04 18:36:00
Så ofta det går ser jag till att köpa närproducerat, jag läste nyss en sak som jag tyckte var väldigt intressant/skrämmande. Outinens potatis är den enda fabriken i Sverige som tillverkar färsk potatisgratäng, dvs all färsk gratäng som inte tillverkas hos dem tillverkas utomlands. Kan det verkligen stämma?! Lite skrämmande i så fall.Jag har inte riktig koll på var Outinens Potatis säljer sina produkter. Kan ni i södra Sverige köpa Outinens potatisgratäng? Hoppas det!Deras potatisgratänger innehåller äkta grädde och ost, inga tillsatser och e-medel. De tillverkas i Norrbotten av potatis som odlats norr om 63-breddgraden, och fått växa under midnattssol. Oj, vad jag längtar till sommar, sol och ljusa nätter när jag läser den beskrivningen.I helgen provade vi den här krämiga varianten med Västerbottensost, som fick godkänt av hela familjen. Isak, som tidigare inte tyckte om potatisgratäng, berömde den hela tiden för att den var så krämig och god. De har även en gratäng g...
Vitkålspasta
2016-02-03 20:28:00
I dag hände något som händer väldigt sällan. Isak lagade middag till hela familjen! Han gjorde en riktigt god köttfärssås från grunden, det finns hopp om honom :) Han använde det här receptet på en enkel men supergod köttfärssås. Så himla skönt att komma hem och maten är färdig.Vill man inte äta så mycket kolhydrater kan man göra spagetti av vitkål istället. Har ni inte provat så måste ni göra det, för vitkål och köttfärs passar perfekt ihop.VitkålspastaStrimla vitkålenKoka upp vatten. Salta.Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.Häll bort vattnet och servera.Koktiden varierar beroende på hur tunna strimlor du gjort och vilket tuggmotstånd du vill ha. Jag tycker det blir godast med lite tuggmotstånd kvar. Provsmaka en vitkålspasta innan du häller bort vattnet, så du får den som du vill ha den.Strimlad vitkål redo att kokas.
Inbakad choklad
2016-02-02 14:05:00
Gissa vad som gömmer sig i denna flätade bulle (smördeg)?Choklad! Så enkelt, så gott och så smart. Gissa om man imponerar på gästerna genom att göra efterrätten direkt på plats när det är dags att äta den. Eller om man snabbt fixar go'fika när man får oväntat fikabesök.De enda ingredienserna som behövs är en chokladkaka på 200 g och en färdig smördeg på rulle som man hittar i kyldisken. Om man sen vill göra den lite vackrare så behöver man ägg och pärlsocker till att garnera med.Inbakad choklad1 rulle kyld smördeg200 g chokladkakaGarneringäggpärlsockerRulla ut smördegen.Lägg på chokladkakan.Skär degen från kakans långsida och ut, i cm-tjocka remsor.Vik in remsorna över chokladen i ett flätmönster.Skär bort smördegen som blir över.Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.Grädda i 200 grader i 15 minuter.Servera genast med glass eller grädde.Oj så gott det här var och det var nästan för enkelt, så det kommer vara svårt att motstå göra när chokladsuget sätter in. Fr...
Sponsrad video: Fiskelyckas
2016-02-02 10:36:00
Som jag sa redan för någon dag sedan - Det är lätt att lyckas med god fisk. Det behöver inte vara speciellt krångligt. Det absolut vanligaste misstaget är att man antingen steker fisken för länge eller kokar den för länge. Temperaturen på en färdiglagad torsk ska vara ca 52° och köttet ska vara vitt, för lax ska temperaturen vara ca 48° och köttet blekrosa.På Findus hittar du enkla tips och smakrika recept, av Tina Nordström, för att även du ska fiskelyckas. Eftersom fisk är en bra källa till protein, selen, jod, vitamin D och vitamin B12 vill man fiskelyckas ofta. Hur ofta äter ni fisk hemma hos er? Sponsrat inlägg
Sjukt
2016-02-01 21:22:00
Usch vad det är tråkigt att vara sjuk. Jag blir så rastlös och less att bara ligga, men jag orkar inget annat. Och inget smakar gott inte ens te, så jag kan inte ens trösta mig med det.I går diskuterade jag och Olivia vilken sjukdom som är värst (av de vanliga som går över på några dagar). Just nu tycker jag att feber är värst med muskelvärk och frossa som det innebär, men det beror nog på att det är just det jag har nu. När jag har magsjuka är det värst, när jag har huvudvärk är det värst, när jag har hosta och inte får sova är det värst osv. Vad tycker ni?Den här bilden och texten som jag hittade på nätet var så bra så jag måste ju visa er...och dessutom gjorde den mig lite gladare :)
Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri
2016-02-01 13:07:00
Tittar in från sjukstugan för jag kom på att jag har ju glömt ge er det här glutenfria receptet på en god paj med skinka och Västerbottensost. Fyllningen kan man variera efter egen tycke o smak men jag tycker definitivt att ni ska prova pajdegen för den var över förväntan...och fyllningen är inte så dum den heller. Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri4,5 dl Glutenfri Mjölmix150 g margarin4 msk kallt vatten0,5 tsk saltFyllningriven VästerbottensostskinkaÄggstanning4 ägg2 dl crème fraiche2 dl gräddesalt o pepparHacka samman margarin, mix och salt till en grynig massa.Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen. Tryck ut den i en lätt smord pajform. Nagga.Låt den stå i kylskåpet medan ugnen värms till 225 grader.Förgrädda i 225° ca 15 minuter.Strö skinkbitar i botten på pajen.Strö Västerbottensost ovanpå.Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajen.Grädda i ca 25 min eller tills äggstanningen stannat.Betyget jag fick var "Den smakar som vanlig paj" så ni s...
Sötpotatispommes
2016-02-01 08:26:00
Har ni provat sötpotatis? Det smakar sött men innehåller mycket färre kolhydrater än vanlig potatis. Den blir även mjukare/mosigare än vanlig potatis när man tillagar dem i ugn. Ett tips att få dem lite krispigare är att använda maizena.Sötpotatispommes2 stora sötpotatisar1 msk Maizena majsstärkelsesalt, peppar eller andra kryddor efter smak2 msk oljaSkär sötpotatisen i stavar. Lägg i plastpåse. För att få krispiga klyftor så pudra ner 1 msk maiena majsstärkelse och blanda ordentligt.Häll i kryddorna och sist oljan, blanda ordentligt. Lägg på plåt och grilla i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills sötpotatisen är klarDet här är ett riktigt gott och färgglatt tillbehör. De ser ut som morötter och smakar mer morötter än potatis när de är tillagade, tack vare sin fina orangea färg.****************Jag hade tänkt höra av mig till er igårkväll men jag däckade i soffan med feber, muskelvärk och otrolig trötthet. Jag känner mig något bättre i dag men jobb är inte att tänka på o...
Matsedel v.5 februari 2016
2016-01-31 10:16:00
Söndagmorgon brukar betyda en ny veckomatsedel och det gör det även i dag när det är dags för februaris första matsedel. Helt otroligt att det i dag är januaris sista dag och att det i morgon är februari. Jag hoppas att det inte innebär vabruari :)Ha en härlig söndag!Matsedel v.5 februari 2016Köttfri måndagVarma mackor med champinjonstuvningKonstigare eller krångligare än så här behöver inte vegetarisk mat vara.TisdagKöttfärsbiff med dill och basilikaAnnorlunda men otroligt god kryddning på köttfärsbiffen.OnsdagLax med fetaosttopping och soltorkade tomaterItalienska goda smaker passar perfekt även till lax.TorsdagLångkokt mustig köttgrytaKöttgrytor passar perfekt när det är kallt ute.MysfredagKycklingkebabMin favoritkebab!Veckans godsakChokladmousseChoklad kan man aldrig få för mycket av!
Fläskfilégryta med kronärtskocka
2016-01-30 08:46:00
Övriga familjen sover och jag smög upp för att skriva till er medan jag kommer ihåg receptet från igår. Snart ska jag fixa frukost och funderar på om jag ska fixa nybakade kokosfrallor att lyxa till lördagsmorgonen med. Den förra omgången jag bakade har redan tagit slut. Ett gott betyg!Fläskfilégrytor gör jag ofta för de är så himla enkla att tillaga o variera och de blir alltid goda. Perfekt fredagsmiddag eftersom det blir så gott med så liten ansträngning.Fläskfilégryta med kronärtskocka1 kilo fläskfilésalt, svartpeppar1 rödlök2 vitlöksklyftor250 g champinjoner100 g soltorkade tomter0,5-1 msk soja125 g färskost2 dl crème fraiche2,5 dl grädde1-2 dl vin, vatten eller mjölk1 burk kronärtskockshjärtan Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn, salta o peppra och lägg över i en gryta.Skär champinjoner i mindre bitar. Stek, krydda med salt o peppar, och lägg över i grytan.Klyfta rödlöken, stek och lägg över i grytan. Pressa över vitlök.Skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt...
Bästa början
2016-01-29 21:20:00
Denna fredag började på bästa sätt - med en promenad på min älskade isväg. Klockan sju promenerade jag i väg hemifrån och det var så tyst, lugn och skönt på väg till jobbet där bara månen och stjärnorna lyste upp min väg. På luncherna och på helgerna är det riktigt mycket folk längs hela isvägen men i morse var jag alldeles ensam och tankade så mycket energi så jag klarar mig i flera da'r. Hur kan en promenadväg betyda så mycket för mig?! :)Luleå by night (morning)Dagen fortsatte lika bra då vår nya kollega bjöd på gulliga, urgoda och vackra mini-cupcakes till förmiddagsfikat. Jag hade dessutom sån tur att det var min favoritkombination - choklad och mint. Gissa om de smakade bra!Så vackra och så godaEfter jobbet promenerade jag samma väg hem, fast då var det lite mer folk på isvägen, och det var lika vackert och härligt att gå då. Love it!Väl hemma satte jag igång med kvällens middag - en fläskfilégryta med mycket gott som vi åt till sötpotatis-pommes, klyftpotatis och sallad...
Krångla inte till det
2016-01-28 21:07:00
Lax är så gott i sig så man behöver inte krångla till det. De frysta portionsfiléerna förenklar hantering och tillagning ytterligare. Jag lägger laxen i kylskåpet på kvällen så är den tinad och redo att tillagas när jag kommer hem från jobbet.Med lite planering är det inga problem att äta nyttigt och gott varje dag!I dag gjorde jag en riktigt enkel, men ändå så otroligt god, laxmiddag. Krångligare än så här är det inte att ordna en riktigt god middagEnkla goda ugnslaxenLägg laxfiléerna i en ugnsform, krydda med salt, citronpeppar och dill, häll grädde runt om,ställ in formen i 200 graders ugnsvärme i ca 15 minuter.Medan laxen stod i ugnen gjorde jag broccolimos (mixa kokt broccoli med lite grädde och kryddor) och fixade en sallad.Ida kom ner till mig i natt och hade svårt att somna om så då höll hon även mig vaken och det börjar jag känna nu, så nu längtar jag till sängen. Men först ska jag fixa klart det sista inför helgen, för torsdagar är den stora plockdagen, dvs alla golv,...
Kesofrallor - Glutenfria o Lchf
2016-01-28 11:19:00
Jag försöker dra ner på kolhydrater på veckorna och eftersom jag är en mack-människa försöker jag hitta ett bra substitut till mina älskade mackor. I gårkväll provade jag ett recept som en kompis tipsade om, hon använder även mandelmjöl men jag vill ju undvika mandel så jag använde bara kokosmjöl.Kesofrallor1,5 dl keso3 ägg5 dl kokosmjöl1 dl fiberhusk2 tsk bakpulver1 msk oljalite saltMixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.Blanda ihop de torra ingredienserna.Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.Rör tills du har en slät smet.Rulla till ca 6 frallor, platta till dem något.Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.De här frallorna var riktigt goda, men jag har ändå börjat fundera hur jag kan vidareutveckla dem med lite frön eller kryddor t.ex. Bröd med bakpulver går ju så himla fort att göra så jag slängde snabbt ihop smeten/degen medan Ida gjorde läxan. Jag blev överraskad hur enkelt det var att rulla till frallor, trodde att det skulle vara kladdigare och mer svårformat.Jag...
Nybakad kvällsmacka
2016-01-27 21:00:00
Efter en dag som har gått i ett har jag nu bäddat ner mig i soffan och ser Sveriges Mästerkock på tv. Perfekt avslut på dagen! Dessutom blev det en nybakad kvällsmacka till kvällsteet. Jag gjorde glutenfria kesofrallor med få kolhydrater, som blev så himla goda och som jag avnjöt med ost och paprika. De här frallorna var riktigt goda men jag har redan börjat spåna på hur jag ska vidareutveckla dem.Gott kvällsfika!KesofrallorVisst ser dem goda ut? Det ser ut som "vanliga" frallor med vetemjöl, men det är inte minsta lilla vetemjöl i degen. Recept och fler bilder kommer i morgon!
Grönsaksfyllda champinjoner
2016-01-27 08:20:00
Jag tycker det är så himla kul att utgå från en eller flera speciella råvaror och sen komponera ihop en maträtt eller en hel meny av det. Det är så himla kul att låta inspirationen flöda och ofta blir det bra, men ibland misslyckas man men med lite justeringar brukar det blir bra till slut ändå. När vi lagade mat i Brändön i höstas med jobbet, som ni kan läsa mer om här, var det precis så - vi fick korgar fulla med råvaror och sen skulle vi göra en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Åh så kul vi hade!Att utgå från ett vin och sen laga en maträtt som passar till vinet älskar jag också, allför ofta lagar man middag och sen tar man fram ett vin som man hoppas passar till maten :)I söndags när jag såg dessa stora champinjoner på Kvantum bestämde jag mig på en gång för att köpa några stycken som jag skulle fylla med någon smarrig röra och äta som tillbehör. Oftast handlar jag strikt efter handlingslistan, så att det ska gå snabbt. Mina handlingsturer bru...
Från kallt till blött
2016-01-26 19:11:00
Alltså vad håller vädret på med?Efter att ha varit iskallt, med nästa 30 minusgrader i över en vecka så var det nollgradigt snöslask idag. Varför kan det inte var normalt vinterväder? Idas kläder var dyngsura efter en dag på skola o fritids. Tack o lov för torkskåp! Själv blev jag också blöt av all blötsnö efter min kort-korta lunchpromenad in till affärerna, där jag roade mig med lite rea-shopping. Åh vad jag älskar att fynda på rea.Dagens middag planerade jag i söndags på Kvantum när jag såg att de hade riktigt stora champinjoner, redan där och då bestämde jag mig för att köpa dem och sen fylla med nå gott innan tillagning i ugnen. Det är så kul när man ser råvaror som man inte alls hade planerat att köpa men man kan inte motstå dem och hjärnan sätter igång att komponera ihop recept redan på affären.De grönsaksfyllda champinjonerna åt vi tillsammans med kyckling och en sallad med fetaost. Gott, enkelt och nyttigt!Dagens goda middagstallrikMorötter, zucchini o svamp ...
Chiliostfyllda rullader i sås
2016-01-25 20:21:00
Gårdagens goda middag lagades även denna söndag av Leif...med lite assistans av mig. Skönt att slippa göra allt för en gångs skull. Eftersom han är borta på veckorna är det ju jag som har huvudansvaret för planering, inköp och tillagning av alla vardagsmiddagar. Så det känns extra skönt att vi hjälps åt på helgerna. Och mysigt, för bland det bästa jag vet är när vi utan stress lagar mat tillsammans, dricker lite gott, pratar lite om veckan som gått och bara tar det lugnt i vårt mysiga kök.På söndagar äter vi ofta kött och det är Leif bättre på att tillaga än vad jag är, så det är kanske huvudanledningen till att han har lagat de senaste söndagsmiddagarna :)Chiliostfyllda rullader i sås1 kg lövbiff 200 g dessertost (t.ex. crème bonjour) med chilismak1 pkt baconsoltorkade tomatersalt, pepparsås2 dl crème fraiche (jag använde 1 dl vitlök och 1 dl naturell)2,5 dl grädde2 msk kalvfond0,5 tsk chilipepparsalt, pepparKnaperstek bacon, klipp i bitar.Skär tomaterna i mindre bitar.Blanda ihop ...
En till söndag
2016-01-24 21:34:00
Söndagen försvann lika snabbt som lördagen så jag känner mig inte alls redo för en ny vecka.Vi hann i alla fall fixa en riktigt god söndagsmiddag mitt i allt fixande och före Idas basketträning. Vi gjorde en god lite småstark oströra som vi rullade in i lövbiff, sen stekte vi rulladerna, la dem i en ugnsform, kokade ihop en sås som hälldes över rulladerna och sen fick allt bli klart i ugnen. Till det åt vi ugnsrostade delikatesspotatisar, morötter, rödlök, gulbetor och polkabetor.Ett glas gott rött vin hade inte suttit helt fel, men vi drack vatten eftersom söndagskvällar innebär skjutning till basketträning.Nu ska jag stänga av datorn för att gå ner o lägga mig och läsa några sidor ur min spännande bok. Ett bra avslut på en bra, men kort, helg.God natt!
Matsedel v.4 januari 2016
2016-01-24 09:44:00
Lördagen försvann i ett nafs och nu är det redan söndag och dags att planera kommande veckas middagar. Hur ser era söndagsmorgnar ut? Jag börjar med lite frukost sen tar jag datorn och letar matinspiration samtidigt som Nyhetsmorgon står på i bakgrunden, sen skriver jag handlingslista innan vi åker till Kvantum och handlar så vi, förhoppningsvis, klarar oss till helgen. Jag vill inte slösa tid med att åka på affären var o varannan dag så jag försöker storhandla 1-2 gånger i veckan.För er som också söker matinspiration kommer min hjälp till er här!Matsedel v.4 januari 2016Köttfri måndagGluten- och mandelfri vegetarisk saffranspajGod men riktigt annorlunda pajdegTisdagCH Hermanssons potatis- och köttfärsgratängPotatis och köttfärs passar otroligt bra ihop. Visst vet ni det?OnsdagUgnslax och broccoli med röd curryThailändska goda smaker till veckans fisk.TorsdagLimekycklingKycklingen sköter sig själv i ugnen och man slipper stekos.MysfredagVarm smörgåstårta - stor varm mackaTypisk fred...
Quesadilla
2016-01-23 11:13:00
I går hade vi tacofredag, förmodligen var det fler barnfamiljer som hade det, eller hur? Om ni, liksom vi, fick över mjuka tortillas så är quesadillas en perfekt lördagslunch som både vuxna och barn brukar tycka om.Quesadillamjuka tortillas 2 st/quesadillaskinkariven ostolivoljaLägg ut hälften av tortillabröden. Fördela skinkan på dem. Strö över rikligt med ost. Lägg på tortillabröd som lock. Stek/rosta i stekpanna med lite olja i någon minut på varje sida.Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.Det här är Olivias favorit och tidigare gjorde vi det rätt ofta, men nu var det ett bra tag sedan vi gjorde quesadillas. En snabb och enkel lunch serverad med en sallad. Innehållet kan man ju så klart variera men vi gör oftast den här varianten med skinka och ost. Sätter man in för mycket fyllning eller för stora bitar så är det svårare att vända dem utan att fyllningen ramlar ut.Jag har precis tagit en paus från mitt städande och packande. Medmänniskor i Lule...
Crostini med brie och pesto
2016-01-22 20:14:00
Huset är städat, middagen uppäten, disken bortplockad och nu myser vi i soffan med te och en film.  Eller rättare sagt jag dricker te och Ida ser film. Istället för filmen väljer jag datorn och surfar matinspiration tills i morgon, är sugen på nån god kötträtt med gott vin. Har ni några tips?! Sen tror jag att jag ska göra sötpotatis-pommes också, har varit sugen på det sen jag var på Tapas de Papá före jul.Har ni smakat Matros Pink Heaven än? Till den passar dessa godbitar perfekt, som jag också hade fixat i ordning till lördagens drinkkväll.Crostini med brie och pestoCrostiniBrieostRöd pestoLägg crostinis på ett fint fat.Skär brieosten i mindre bitar.Stryk lite pesto på vare ostbit och lägg på crostinin.Det här var riktigt gott. Först var jag rädd att det skulle vara för enkelt och tråkigt. Men även det enkla kan vara perfekt! Det är det här tilltugget bevis för. Dessutom var det lättfixat så jag fixade snabbt i ordning några stycken precis när gästerna kom.Jag använder allti...
Matros Pink Heaven
2016-01-22 06:52:00
Den här veckan har varit lång, seg och otroligt kall men nu är det äntligen fredag. Så efterlängtad! Som vanligt tänker jag försöka sluta lite tidigare och sen åka hem o njuta för fullt över att det är en helg utan planer, vill jag så kan jag stanna under täcket hela helgen. Men det lär jag inte vilja, det är jag alldeles för rastlös för.Kommer nog fira in helgen med en fredagsdrink och vad passar väl bättre än min nykomponerade drink som jag premiärdrack i lördags på min drink- och tjejkväll.Matros Pink Heaven3 cl Bacardi2 cl pressad citron2 cl koncentrerad tranbärs- och hallondryck (Kiviks lättdryck)1 dl sprite (eller liknande)frysta hallonisBlanda bacardi, citron och tranbärs- och hallondrycken med is i en shaker.Sila ner drycken i ett glas.Toppa med sprite och frysta hallon och ev. en isbit.Efter mycket funderande lyckades jag till slut få till en riktigt bra drink som jag blev så himla nöjd med. Jag hade nästan gett upp hoppet. Men den här godingen hade en perfekt blandning av ...
Omelettmacka
2016-01-21 21:31:00
Min nya favorit är denna omelettmacka eller egentligen är det ju en fylld omelett men eftersom jag äter det som en kall eller varm macka var det roligare att kalla det för omelettmacka. Så himla användbar, som mellanmål, till frukost, efter träning, till lunch, så omelettmackor kommer jag fortsätta att göra. Jag har nog ett uppdämt behov av att äta ägg efter alla år vi inte kunde ha ägg i huset pga Isaks allergi. Isak kommer nog aldrig kunna äta omelett men numera blir han inte sjuk om vi andra äter ägg i hans närhet (han tycker bara att det luktar äckligt).Omelettmacka2 ägg1 msk grädde eller mjölkörtsalt2 skivor skinka2-4 skivor ostpaprikaVispa ihop ägg, vätska och örtsalt.Häll i en varm stekpanna (där smör redan smält).Sänk plattan något. Stek på ena sidan tills översidan stelnat, det tar några minuter.Vänd och stek någon minut på andra sidan.Vänd omeletten igen så att den varma sidan kommer uppåt.Lägg på ost (som smälter mot den varma omeletten), skinka och paprikabitar på halva ...
Hjortfärsbiffar med grönpeppar
2016-01-20 18:14:00
Söndagens goda middag fixade Leif och som vanligt är det lite svårt att få mått på ingredienserna av honom. Men han gjorde sitt bästa, så jag hoppas att alla måttangivelser stämmer. Men som vanligt gäller det ju att smaka och känna sig fram så att det blir bra just för dig.Hjortfärsbiffar med grönpeppar5 hg hjortfärs1 potatis, kall pressad1 dl matlagningsgrädde1 msk konjak1 msk grönpeppar, smulad120 g västerbottensost, rivenBlanda ihop alla ingredienser till en smidig färssmet.Forma biffar som du steker i smör.Dessa biffar som vi åt med grönpepparsås blev riktigt saftiga och goda. Vi använde hjortfärs men självklart blir det gott med nötfärs eller annan viltfärs också. Köttfärs, konjak och grönpeppar är en bra kombination.Jag och Olivia valde vitkåls- och morotspasta till biffarna medan de övriga åt potatis. Grönpepparsåsen har jag inte fått receptet på ännu så det får vänta nån dag innan det publiceras. Men jag vet att han använde en bit grönpepparost i alla fall.Kylan biter s...
Sponsrad video: Itrim hälsocoach
2016-01-20 08:00:00
Är det fler än jag som åt lite för mycket under jul- och nyårshelgen?! Eller rättare sagt så är det nog hela december som har satt sina spår för i ärlighetens namn blev det en hel del julgodis och pepparkakor under hela december. Men nu är det slut på sötsaker trots att pepparkaksburken står kvar på fikabordet på jobbet och frestar mig varje dag. Itrim har jag hört talas om sen tidigare, men visste verkligen inte vad det var inser jag nu när jag hamnade på deras sida. Det fanns mycket intressant där och jag höll aldrig på att komma vidare i mitt surfande. Jag hittade smarta tips för att hålla vikten, nyttiga matlådor, recept för olika måltider och en massa annat.Itrim erbjuder personligt skräddarsydda och hållbara program inom mat, träning och motivation. Precis vad man behöver i januari, eller hur? Har ni hört talas om Itrims handflatemetod? Den var lite småkul.<div> </div> sponsrat inlägg
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33111 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss