TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Spenatsoppa
2018-01-17 21:48:00
Spenatsoppa måste ju vara en av de snabbaste maträtterna som finns som ändå känns som bra och välarbetad mat. Snabbare än snabbmat!Det här blir en ganska tjock soppa som man sen späder som man vill - antingen med vatten eller med grädde. Men det är så lätt att komma ihåg 6-6-3-3 i 6 minuter ?Spenatsoppa600 g hackad fryst spenat6 dl vatten3 grönsaksbuljongtärningar3 dl gräddecayennepepparsaltsvartpepparKoka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.Tillsätt grädde och kryddor.Låt koka i ca 6 minuter.Tillsätt mer grädde eller vatten om du vill ha en lösare soppa.Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.Alltså det här är ju så gott! Jag och Ida älskar soppor, Leif och Olivia åt men det blev inga stående ovationer från dem. Isak däremot vägrade smaka med orden "Jag äter inte gröna soppor" ? Han skulle bara veta vad han går miste om.Han är inte lika lättlurad nu som när han var yngre och tokig i Turtles för då åt han hur mycket som helst när jag kallade gröna soppor för Turtles...
Kyckling Vindaloo
2018-01-16 18:35:00
Tycker ni om indisk mat? Jag har inte riktigt bestämt mig. Det jag gör själv hemma tycker jag ofta om men jag blir ofta besviken när jag köper indiskt ute, vet inte om jag har fel uppfattning om vad indisk mat egentligen är. För ska jag vara ärlig är det sällan både som jag gör det själv och som jag äter det ute.I helgen åt vi denna Kyckling Vindaloo som Isak redan efter någon tugga berömde. Sånt gillar jag!Kyckling Vindaloo1 kg strimlade kycklingfiléerMarinad1 gul lök1 vitlöksklyfta400 ml krossade tomater0,5 dl vinäger400 ml kokosmjölk1 tsk spiskummin1 tsk kanel1 tsk malen koriander1 tsk kardemumma1 tsk paprikapulver1 tsk mald ingefära0,5 tsk chilipeppar2 tsk salt2 krm svartpepparTillsätt senare1 msk kycklingfond1 msk sambal oelekFinhacka lök och vitlök och fräs mjukt.Lägg tomater, kokosmjölk, vinäger, kryddor, lökgräset och kycklingen i en kastrull.Låt allt marinera i kylskåpet i minst 1 timme.Tillsätt fond och sambal och låt allt koka ihop i ca 30 minuter, kolla att kycklingen är...
Idas skinkpasta med ost
2018-01-15 19:21:00
Idas intresse för matlagning brukar gå i perioder, ibland är hon jätteduktig o vill hjälpa med allt och ibland är hon inte alls intresserad. Under julledigheten gjorde hon en smarrig lunch till sig själv med makaroner och julskinka, men det går lika bra att använda annan skinka.Idas skinkpasta med ostkokt pasta, t.ex.makaronerskinkafärskost med god smakgräddekryddorBryn skinkan lite.Blanda ner färdigkokt pasta, en stor klick ost och en skvätt grädde.Låt allt bli varmt och koka ihop lite.Smaka av med svartpeppar och ev. andra goda kryddor.God mat för både liten och stor! Den goda smaksatta osten är det som gör den här rätten riktigt god och ett enkelt sätt att smaksätta maträtter. Ida använde en ost med basilikasmak, basilika och pasta är en perfekt kombination.**********************Hoppas ni har haft en bra start på veckan och att den bara blir bättre o bättre ju längre den går. Vi har haft en blåsig start på veckan, jag har utanpåliggande persienner på jobbet och det lät som de sku...
Matsedel v.3 januari 2018
2018-01-14 14:56:00
Dags för en ny veckomatsedel!Pysslade på med så mycket annat här hemma så jag höll på att glömma bort att det är söndag och dags att ge er mat-inspiration för kommande arbetsvecka.Matsedel v.3 januari 2018Köttfri måndagVegetarisk rödcurrywokTisdagCH Hermanssons potatis- och köttfärsgratängOnsdagÖrt- och balsamvinägerkycklingTorsdagTomat- och lökgratinerad fläskfiléMysfredagLaxfylld cannelloni i vitvinssåsVeckans godsakPollysnittar
Lördagsmys
2018-01-14 10:35:00
Igår var det tjugonde knut och traditionsenligt tog vi bort det sista från julen - adventsljusstakar, stjärnor och julgranen. Men vi struntade i dansen och godiset. Det är verkligen med blandade känslor som jag plockar bort julen för det är så ljus o fint med allt julljus men det är ändå ganska skönt att huset är återställt och nu ser vi fram emot vårvintern, våren och sommaren.Jag hann frosta av, rensa och sortera två av frysarna igår, nu är det bara en kvar och den är det bäst ordning i redan, så det blir ganska enkelt. Men i dag är det lite lite varmare så jag avvaktar nog till det blir lite kallare igen.Jag tog en paus i allt städande när det var hockey på tv och fikade av min smarriga saffranskladdkaka utan vetemjöl och socker. Så himla god med en klick grädde och hallon. Eftersom jag älskar att fika är jag så glad att det finns så mycket gott man kan fika även fast man äter lågkolhydratkost. Framför allt första veckorna när sockersuget är som värst är det skönt att kunna still...
Tacogratäng med paprikaost
2018-01-13 11:29:00
Förmodar att det var många som åt tacos igår. Det gjorde vi också! Men jag gjorde även en god o krämig tacogratäng. Den var mest tänkt till mig som äter lchf för att få en mer mättande maträtt än en tacosallad. Men den blev väldigt populär och jag fick stoppa övriga familjen att äta upp allt för jag ville ha en matlåda också.Ser ni Ida på bilden här nedanför när hon försöker gömma sig för att inte komma med på bild?Tacogratäng med paprikaost500 g köttfärs1 gul lök1 påse tacokrydda eller hemmagjord1 burk tacosås (ca 200 g)1 tub mjukost paprika a 275 g200 g crème fraiche1 röd paprika2 dl riven ostFinhaka löken och skär paprikan i mindre bitar.Bryn köttfärs och lök. Tillsätt tacokrydda och tacosås. Låt puttra ihop. Lägg i en ugnsform. Rör ihop creme fraiche och mjukost. Häll ovanpå köttfärsen. Strö den hackade paprikan över, toppa med riven ost. Ställ in i 225 grader ca 25 min tills gratängen fått fin färg.Det blev en väldigt krämig och god gratäng men en aning...
Hallonmuffins - socker- och glutenfria
2018-01-11 19:51:00
Det är jobbigt nu!I måndags började jag med lchf igen efter allt jul-frosseri, och nu är jag så sugen på nå gott så jag blir tokig. Men jag vet att det går över snart, dag 3 o 4 brukar vara värst. Men just i dag hade jag verkligen inte tackat nej till några av dessa hallonmuffins utan socker och gluten.Himla passande att jag just i dag hittade dessa bilder från i höstas och kom på att jag hade glömt att ge er detta smarriga recept.Hallonmuffins1-1,5 dl sötströ150 g smör, rumsvarmt2 ägg1 dl crème fraiche2 dl mandelmjöl2 msk kokosmjöl1 msk fiberhusk2 tsk bakpulver2 tsk kardemummahallonVispa mjukt smör och sötning pösigt. Rör ner äggen och sedan crème fraîche. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och sätt sedan en stor klick hallon, tryck ner lite.Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter, känn med sticka.Mums, mums vad gott det här var. Himla synd att jag inte har några kvar i fr...
Mitt 2018
2018-01-10 21:28:00
Nytt år brukar innebära nyårslöften för många men inte för mig för jag brukar aldrig ha några nyårslöften Men i år har jag faktiskt några saker som jag ska tänka lite extra på för att må bra och för att 2018 ska bli bättre än 2017. Har ni några löften eller mål för 2018?Under 2018 ska jag Gå på fler promenader - både på lunchen och kvällenMina nackproblem blir så mycket bättre när jag promenerar så nu ska jag verkligen se till att dessa promenader blir av varje dag. De behöver inte vara långa, huvudsaken är att de blir av.Stå mer på jobbetÄven det är för att nacken ska må bättre. Jag har ett bra tips till er som också vill stå mer men "glömmer" bort det. Höj upp skrivbordet när ni går hem så blir det automatiskt att ni börjar varje morgon med att stå någon timme.Äta bra mat på regelbundna tiderÄta bra mat kan betyda lite olika, men för mig just nu innebär det att jag drar ner på kolhydraterna. Det gör jag framför allt för att få bort sockersuget efter allt gott jag ätit under j...
Pestolaxpasta
2018-01-08 17:49:00
Nu är det slut på ledigheten och slut på att äta allt. I dag har jag börjat med lchf igen och det känns så skönt och jag är riktigt laddad. Det blev lite väl mycket av allt det goda i jul och i går passade jag på att äta en massa som jag nu vet att jag inte kommer äta på ett tag. Jag åt både lussekatt, choklad och faktiskt en semla också och till middag åt jag pasta. Se'n mådde jag som jag förtjänade också. Men nu är det lågkolhydratkost som gäller ett långt tag framöver.När jag passade på att äta pasta såg jag till att äta en riktigt god pasta åtminstone.Pestolaxpasta4 laxfiléer5 hg nykokt pasta (spara lite pastavatten)1 rödlök3-4 msk röd pesto0,5 dl crème fraiche2 dl gräddeSalt o PepparbabyspenatkörsbärstomaterSalta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.Strimla rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg.Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.Blanda ner den nykokta pastan, babyspenat och körsbär...
Matsedel första arbetsveckan 2018
2018-01-07 09:41:00
Inte ofta jag ställer klockan en vanlig söndag, men i dag gjorde jag faktiskt det. Annars var jag rädd att jag skulle sova bort hela förmidda'n och se'n inte kunna somna ikväll och då skulle jag vara extra trött i morgon när jobbet drar igång igen.Mitt bästa knep för att få vardagen att fungera så enkelt som möjligt det är att ha planerat middagarna så man vet vad man ska tillaga när man kommer hem från jobbet och så att man har allt man behöver hemma. Vad är ditt bästa knep för en bättre vardag? Vi behöver nog alla lite tips nu efter en lång ledighet.Matsedel första arbetsveckan 2018Köttfri måndagSjälvklart börjar vi veckan med en köttfri måndag och vi gör en smakrik paj och jag tror faktiskt att ingen saknar kött om du bjuder på denna småstarka paj.Vegetarisk chilipajTisdagUnder jul har du säkert ätit köttbullar men nu är det dags för en köttfärslimpa som vi fyller med smaksatt färskost.Ostfylld köttfärslimpaOnsdagGryta är perfekt vardagsmat som går att förbereda om man vet att ...
Fläskfilépasta med mozzarella, tomat och basilika
2018-01-04 20:38:00
Igår åt vi en av mina favorit-pastarätter. Den är så himla god och krämig. Inte så speciell egentligen men ibland är det enkla det bästa. Jag passar på att äta pasta nu för på måndag drar jag igång med lågkolhydratkost igen och som ni vet så är vanlig pasta "förbjudet" då.Fläskfilépasta med mozzarella, tomat och basilikatagliatelle 7 hg fläskfilé (eller fläskytterfilé)1 dl crème fraiche 1 msk kalvfond 2 msk vatten 1 ask cocktailtomater 1-2 paket mozzarella, skuren i små bitar 1 dl färsk basilika, grovt hackadPutsa fläskfilén, skär i skivor, banka ut skivorna något och salta och peppra.Stek fläskfiléskivorna tills de fått fin färg på båda sidorna. Häll på crème fraiche, vatten och kalvfond, och låt allt puttra ihop i stekpannan. Lägg i de hela cocktailtomaterna i fläskfilén med såsen, så att tomaterna blir ljumma. Koka pastan enligt instruktioner, och låt den sedan rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg pastan i en stor form och häll fläskfiléskivorna, såsen och tomaterna över past...
Saffranssilviakaka i långpanna
2018-01-03 20:26:00
Silviakaka är en favoritkaka och saffran en favoritkrydda så självklart var jag tvungen att prova kombinera dessa två. Och det blev lika gott som jag hade förväntat mig!Saffranssilviakaka i långpannaKaka4 hela ägg2 äggvitor5 dl socker2 pkt saffran5 dl vetemjöl5 tsk bakpulver2 dl vattenGlasyr2 äggulor200 g smör2 dl socker4 tsk vaniljsocker3 dl kokosKakaVispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.Tillsätt saffran vispa lite för att blanda om ordentligt.Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet. Häll i långpanna med bakplåtspapperGrädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.Låt kallnaGlasyrSmält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.Oj så gott det här var, ni måste prova. Eftersom jag älskar saffran kan jag tycka att det blev lite väl lite saffransmak så nästa gång ska jag testa att ...
Krämig kräftsoppa
2018-01-02 13:26:00
Ännu en vardag och jag tror det är många som börjar jobba i dag, vi har dock jullov hela den här veckan också. Så skönt! Men man får tänka efter ordentligt för att komma på vilken veckodag det är.Till förrätt på nyår åt vi en krämig och god kräftsoppa som är superenkel att göra och ger rikligt med smak. Servera med något gott bröd, t.ex. vitlöksbröd så har du en festmåltid.Krämig kräftsoppa500 gr morötter Ca 10 cm purjolök 2 fiskbuljongtärningar 1 liter vatten2 dl crème fraiche 1 ask kräftost (400 gr)0,5 dl vitt vinHackad dillSvartpeppar och lite saltKräftstjärtar eller räkorFinriv morötterna. Hacka purjolöken. Fräs i en kastrull med lite smör.Tillsätt buljongtärningarna och vattnet. Låt koka ca 5 minuter.Mixa sedan soppa lite snabbt med en stavmixer.Tillsätt vin, crème fraiche, ost och dill.Koka upp. Smaka av med svartpeppar, salt och ev mer dill och vin.Servera tillsammans med kräftstjärtar och något gott bröd.Jag brukar lägga några kräftstjärtar i botten ...
Nyårsmeny 4
2017-12-30 11:15:00
Det blev lite sovmorgon i dag också men vi lyckades kliva upp tidigare än i går i alla fall. Härliga lediga dagar. I dag blir det lite småpyssel i köket, nån promenad i lätt snöfall och se'n är det hockeyderby på tv också. På tv för mig, medan Leif och Olivia åker till Skellefteå för att se matchen live, hoppas de får se en vinst i årets sista match.Då var det dags för fjärde och sista nyårsmenyn. Har ni hittat nå gott i de tre tidigare? Den här fjärde menyn består av räkor, godaste vitlöksbrödet, soppa, en favoritkyckling och smarrig choklad.Nyårsmeny 4DrinktilltuggStjärnor med västerbottensostkräm och räkorFörrättJordärtskockssoppa med vitlöksbrödspizzaVarmrättPestokyckling med pastaEfterrättChokladmousse med grädde och bär
Nyårsmeny 3
2017-12-29 17:47:00
Ni har väl inte missat att det är fredag idag? Lätt att glömma bort när man är ledig och det är helg var o varannan dag. Vi tänker fredagsmysa med räkor, aioli och ett glas bubbel för att få lite fredagsfeeling innan nyårshelgen drar igång.Här kommer ytterligare en nyårsmeny till er och den här innehåller en favorit-förrätt som var alldeles för länge sedan jag själv åt, en fläskytterfilé med god fyllning till enkel o god potatis och en av våra favoritsåser. Menyn avslutats med en smarrig pavlova i portionsformat tillsammans med godaste smörkrämen, grädde och bär. En favorit trots att den inte innehåller choklad.Nyårsmeny 3DrinktilltuggCrostini med brieost och pestoFörrättVästerbottensdillkräm toppad med räkorVarmrättMozzarella- och pestofylld fläskytterfilérulle med krossad ört- och ostpotatis och ostsås (välj en god ost som passar till köttets fyllning)EfterrättMini-pavlova med smörkräm, grädde och bär
Nyårsmeny 2
2017-12-29 12:32:00
God morgon!I dag blev det en riktigt rejäl sovmorgon. Så skönt! Trots att vi åt frukost nästan på en gång då vi steg upp så var det vid lunchtid. Älskar lediga lugna dagar. Fast på dagens agenda står kökslåde-städning, så det blir inte att slöa hela da'n. Framför allt kryddlådan måste städas, så jag hittar bland alla kryddor.Jag har även knåpat ihop en till nyårsmeny till er och den här innehåller godaste enklaste drinktilltugget, en fest-soppa, lax och en god och fräsch efterrätt.Nyårsmeny 2DrinktilltuggChili-cheese-krustaderFörrättMousserande sparrissoppaVarmrättFetaostfylld lax med krossad potatis och fetakrämEfterrättMangopannacotta med passionsfrukt
Nyårsmeny 1
2017-12-28 23:47:00
Har ni bestämt nyårsmenyn än?Om inte, så kommer här ett menyförslag till er. Kanske får ni lite tips och inspiration tack vare detta inlägg. Tänkte försöka publicera några fler menyförslag inför nyår, de närmaste två dagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar.Det här första menyförslaget innehåller klassiska nyårsingredienser som hummer och oxfilé och avslutas med en smarrig chokladtårta.Nyårsmeny 1DrinktilltuggPaprikasnittar med gravad lax och pepparrotskrämFörrättChiligratinerad hummerVarmrättHelstekt oxfilé med fylld potatis och balsamicosåsEfterrättChokladpavlova med chokladkräm
Glögglimpa
2017-12-28 11:01:00
Om ni har kvar glögg så har jag det perfekta tipset på hur du ska använda upp den - baka limpor! Dessa bakade jag dagen före julafton och de passade perfekt till julskinkan på uppesittarkvällen och annat gott som vi dukade upp på julbordet.Glögglimpa50 g jäst50 g smält smör5 dl glögg0,75 dl brödsirap2 tsk salt3 dl vetemjöl10 dl rågsiktSmält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.Smula jästen i en bunke. Slå på degvätskan och lös upp jästen.Blanda ner övriga ingredienser. Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.Lägg dem i smorda brödformar.Jäs i 40 min.Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.Jag var lite skeptisk till en början. Kan det här verkligen bli bra? Det var en konstig rödaktig färg på degspadet och det luktade inte särskilt gott när limporna gräddades. Men så goda de blev! De här limporna kommer jag göra varje år. Det blev en jättesmidig och lättarbetad deg, så...
Matjessillröra med äpple o rödlök
2017-12-27 12:22:00
Nu har jag vilat upp mig i två dagar för både juldagen och Annandagen gick i lugnets tecken. Så skönt! Men nu börjar jag bli lite rastlös så det känns bra att jag har inbokat en middagsdejt med två barndomskompisar ikväll.Till julbordet provade jag en ny sill-variant med matjessill som blev väldigt fräsch och god tack vare det syrliga äpplet.Matjessillröra med äpple o rödlök125 g matjessill1 liten rödlök1 stort syrligt äpple1 msk fransk senap2 tsk socker2 dl crème fraiche1 msk vitvinsvinäger0,5 dl hackad persilja1 msk vitvinsvinägerDela matjessillen i mindre bitar.Finhacka rödlöken.Skala och skär äpplet i mindre bitar.Blanda samman alla ingredienser och ställ kallt några timmar, gärna under natten.Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök som har en rejäl samling av sill-recept. Där kommer jag gå in o inspireras fler gånger.Hoppas ni har haft en bra jul och känner er utvilade!Jag förmodar att många av er har börjat jobba i dag, själv är jag ledig ett bra tag till och det känns så him...
Julbord 2017
2017-12-25 10:28:00
En av årets lugnaste dagar är här. Juldagen innebär som vanligt att vi mest ligger i soffan och äter rester från i går. Så underbart! Vi har precis dukat bort frukosten som bestod av en massa gott pålägg från igår.Årets julafton började vi med julbord och Kalle hos min syster innan vi åkte hem för lite paketutdelning och ännu ett julbord. Jag var lite inne på att skippa att göra ett eget julbord i år och istället bjuda på något annat på kvällskvisten. Men då hade vi ju gott miste om alla goda julbordsrester idag.Julbord 2017Annas inlagda sillLingonsillMatjessillröra med äpple och rödlökÄgghalvorVästerbottensskagenSkagenc heesecakeGrönpeppargravad laxGravad laxJanssonsUgnsomelettKantarellstuvningKö ttbullar, hemmagjorda och köptaGrillkorv (barnen tycker det är godare än prinskorv)SkinkaKokt potatisRödbetssalladÄppelmosSenapFikonmar meladGrönsakerHårdbrödGlögglimpaMjukbrödS mörOstHoppas ni också hade en bra julafton och att ni får ha lite ledigt!
Julklapp som räcker länge
2017-12-21 07:52:00
Vi orkade inte riktigt hela vägen!Det skulle ha varit min sista arbetsdag innan julledigheten, men istället för att vara på jobbet är jag hemma småkrasslig. Både jag och Ida har ont i huvudet (bihålorna?), så typiskt. Men jag hoppas att en dags vila gör oss pigga så vi kan njuta av julen.Bild: @anneliesblomsterochbakverkÄr ni klara med alla julklappar annars har jag ett sista-minut-tipsen till er. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar Smakbox, denna underbara box full med överraskningar till ett bra pris. Jag har nu rabattkoder till er för att ge bort 2, 3 eller 6 Smakboxar i följd till någon och på så sätt får de julafton flera gånger om under året. För varje gång vi öppnar en Smakbox känns det som julafton. En ny smakbox kommer varannan månad, så 6 boxar är alltså en årsprenumeration.Dessa priser och rabattkoder gäller fram t.o.m 26 december.2 boxar för 299 kr (ord.pris 389 kr) med koden 2MATRO3 boxar för 449 kr (ord.pris 579 kr) med koden 3MATRO6 boxar för 899 kr (ord.pri...
Fläskfilé i tomatcurrysås
2017-12-19 20:20:00
Nu när jag mest är fokuserad på julledigheten och allt gott jag ska äta då har så svårt att komma på god och snabblagad vardagsmat nu sista jobbveckan. Den här fläskfilégrytan åt vi för någon helg sedan för så här gott äter vi inte till middagar den här veckan tyvärr. Jag måste verkligen skärpa mig...Fläskfilé i tomatcurrysås700 g fläskfilé 1 vitlöksklyfta 1 röd paprika i strimlor1 burk hela champinjoner 1 tsk curry 2 tsk paprikapulver 2 dl vatten2 msk kalvfond 1 msk soja1 msk balsamvinäger 0.5 dl chilisås 3 dl grädde 1 dl crème fraichePutsa fläskfilén och skär den i bitar. Bryn i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Pudra över curry och paprikapulver och låt fräsa med några minuter.Tillsätt paprika och champinjoner.Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ca 10 minuter. Smaka av. Barnen älskar curry så den här grytan gick åt i ett rasande tempo och det blev ingen lunchlåda kvar till mig.Ser att det är fortsättnin...
Dumlemuffins med noblesse
2017-12-18 21:07:00
Julbakar ni för fullt?Tänkte ge er ett recept på nå supersmarrigt men utan de traditionella julsmakerna. Men choklad är ju aldrig fel. Har ni gjort julens godaste godis så har ni kanske dumle hemma och då passar det perfekt att göra några dumlemuffins också.Dumlemuffins med noblesse100 gram smör2 ägg2 dl socker2 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker4 msk kakao0,5 tsk bakpulverca 15 stycken dumlekolorca 15 stycken noblessechokladSmält smöret.Knäck äggen i en skål. Blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev till skålen. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna till två tredjedelar med smet. Tryck ner en dumle i varje muffins. Grädda sedan i mitten av ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter. Ta ut och lägg en noblesse på varje muffins.När ni läser receptet förstår ni att man inte kan misslyckas. Så mycket god choklad i en o samma form.Färdiggräddade med en dumlekola i mitten.Lägg en noblesse på varje varm muffi...
Matsedel veckan inför jul 2017
2017-12-17 10:21:00
Jag har haft en liten välbehövlig bloggpaus i helgen men nu är jag tillbaka med en veckomatsedel, en julinspirerad matsedel. Sista veckan innan jul tycker jag att vi ska frossa i julsmaker som t.ex. saffran, julmust och glögg.Matsedel veckan inför jul 2017Köttfri måndagSaffranpaj med zucchini, morötter och tomater (glutenfri)TisdagJulmustkycklingOnsdagGlögg-grytaTorsdagVitkålsjanssons (lchf)MysfredagGlöggmarinerat kött i ugnVeckans godsakJulpavlova med kolagrädde och lingon*******************I fredagskväll gjorde jag en pepparkaksdeg som har fått stå till sig i kylskåpet, men nu är det dags att prova om det blev en bra deg. Nu ska jag vi göra hjärtan, snöflingor, stjärnor, tomtar och en massa annat av pepparkaksdegen. Våra pepparkaksbakardagar brukar vara en av julens mysigaste dagar!Sedan tänkte jag även att vi ska hinna göra lite mer julgodis och baka lite innan det är dags att fixa köttbullar både till jul och dagens middag. Det låter som det blir en hemmadag i köket. Me like! Fa...
Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmelad
2017-12-14 07:00:00
Ska ni dricka glögg i helgen? Här kommer ytterligare ett gott glögg-tilltugg med goda julsmaker. Den här gången rostade jag mjukpepparkaka i ugnen så skivorna blev lite krispiga och använde dem som kex som jag sedan toppade med brieost och fikonmarmelad. Fikonmarmeladen är min absoluta favorit, så himla enkel att göra och supergod kryddad med kardemumma.Rostad mjukpepparkaka med brie och fikonmarmeladmjukpepparkaka (se nedan eller använd eget recept)brieostfikonmarmelad (se nedan)Skär mjukpepparkakan i munsbitar, lägg på plåt.Rosta i 225-250 grader (grill) i några minuter på varje sida. Håll koll så de inte bränns.Låt svalna på plåt.Lägg en bit brieost på varje pepparkaksskiva.Toppa med en klick fikonmarmelad.Fikonmarmelad med kardemumma500 g torkade fikonkokande vatten0,75 l kallt vatten1 tsk stött kardemumma0,5 dl pressad citronsaft2 dl strösocker2 dl syltsockerLägg de torkade fikonen i en skål. Häll över kokande vatten så att det täcker och låt stå ca 1 timme.Häll bort vattn...
Ädelostkrustader med kryddkokta aprikoser
2017-12-12 20:55:00
Det är många glöggmingel nuförtiden och på glöggmingel tycker jag att det ska serveras tilltugg, gärna små munsbitar så att man kan ta flera och gärna salta tilltugg eftersom glögg är så sött. Ädelost är ju en klassiker numera i glögg- och jultider, men man kan servera det till annat än pepparkaka.I helgen provade jag att toppa ädelostkrustader med aprikoser som först hade fått koka i en kryddlag.Ädelostkrustader med kryddkofta aprikoserKryddkokta aprikoser1 dl vatten2 msk honung10 hela svartpepparkorn1 kanelstång1 krm hela kardemummakärnor2 ca 1/2 cm tumtjocka skivor färsk, skalad ingefära16 torkade aprikoserKoka upp vatten med honung, kryddor och ingefära.Dela aprikoserna i halvor, tillsätt till kryddlagen. Koka dem sakta i kryddlagen ca 10 minuter. Låt aprikoserna kallna i lagen.Ädelostkrustaderkrustaderädelost, i tub eller bitkryddkokta aprikoserFyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.Lägg en aprikosbit i varje krus...
Fläskfilé med ädelost
2017-12-11 20:23:00
Nu är näst sista veckan innan jul igång och vi har nedräkning till jullovet. Oj, vad vi alla längtar till lediga o lugna dagar. I går hade vi lite adventsmys och åt bland annat en fläskfilégratäng med ädelost. Vi passar på att frossa i ädelost nu i jultider då vi oftast har minst en bit i kylskåpet.Fläskfilé med ädelost1 fläskfilé1 röd paprika75 g ädelost 1 dl creme fraiche 2 dl grädde 0,5 msk soja 0,5 msk kalvfond Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek skivorna, salta och peppra. Lägg i ugnsform. Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar, lägg ovanpå köttet. Koka upp grädde, crème fraîche och ädelost. Smaka av med soja och kalvfond. Häll i formen över fläskfilén och sätt in mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.Det är väldigt stor skillnad på styrka på olika sorters ädelost, så du får smaka dig fram hur mycket smak du vill. Börja med lite och öka på allt eftersom om du vill ha starkare ädelostsmak.Jag åt broccoli och sallad till gratä...
Glöggmingel
2017-12-10 12:52:00
Jag brukar fixa ett glöggmingel varje år men i år har det inte hunnits med då alla var så uppbokade hela december, men vi blev inte helt utan glöggmingel i år eftersom vi blev bjuda till bekanta på lite glögg och tilltugg. Vi fick en trevlig kväll med mycket gott att äta o dricka och ännu mer surr.Eftersom jag älskar att göra tilltugg hade jag fixat i ordning lite smått o gott som jag tog med mig och ställde upp på tilltuggsbordet bland de övriga godsakerna. Alltid kul att få tillfälle att prova nya grejer. Recept kommer....Här nedan ser ni lite av allt det goda vi åt i går.GlöggmingelLite salt....rostad mjukpepparkaka med brieost och fikonmarmeladkrustader med ädelostkräm och kryddkokta aprikoserpepparkaksknäcke med glöggostkrämchark- och ostbrickaoch lite sött....saffransbullarpepparkakordumle- och noblessekakorchokladkolaTittade igenom blogg-arkivet och hittade inläggen från mina tidigare glöggmingel 2014, 2015, 2016. Vad synd att det inte hanns med något glöggming...
Matsedel v.50 december 2017
2017-12-10 09:11:00
God morgon!Huset är tyst och jag sitter och skriver till dig i ljuset av de två tända adventsljuset. Mys på hög nivå! Ska alldeles strax börja med frukosten och som vanligt lär det bli en riktig långfrukost med flera koppar te. Älskar dessa helgmorgnar då vi inte har några tider att passa. Nästa helg är det dags för basket-sammandrag, superkul även det men det brukar inte bli några mysfrukostar då.Veckans matsedel innehåller soppa, wok, gratäng, lax, kyckling, majs och ett mumsigt julgodis. Hoppas ni inte något ni vill testa.Matsedel v.50 december 2017Köttfri måndagKrämig majsosppa med VästerbottensostTisdagPasta- och köttfärsgratängOnsdagKycklingwokTorsdagCi tron- och örtlaxMysfredagBrieost- och salamifylld fläskfiléVeckans godsak - julgodisMars cripies *********************I gårkväll var vi på trevligt glöggmingel och jag hade med mig lite glöggtapas som ni ska få se senare, måste bara gå igenom kameran och hoppas att det blev några bra bilder. Alltid svårt att ta kort när man...
Nattjäst grytbröd med linfrön
2017-12-09 13:06:00
Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur? Om man låter brödet jäsa under natten så kan man få nybakat redan till frukost. Igårkväll efter Idol-finalen och innan jag gick o la mig blandade jag snabbt ihop degen som sen fick jäsa i rumstemperatur hela natten för att sedan gräddas när jag hade stigit upp.Nattjäst grytbröd med linfrön12 g jäst (fjärdedels paket)300 g vatten0,5 msk salt0,5 dl linfrö6,5 dl vetemjöl specialVispa ut jästen i vattnet i en bunke.Rör ner salt, linfrö och mjöl.Arbeta ihop till en jämn deg.Plasta in bunken och låt jäsa i rumstemperatur, 8-10 timmar. (Över natten eller medan du är på jobbet).Stoppa in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250 grader.Mjöla bakbordet ordentligt.Lossa degen med en slickepott från bunkens kanter och stjälp upp på bakbordet.Strö över lite extra vetemjöl.Ta grytan ur ugnen och ta av locket.Lyft degen försiktigt med hjälp av degskrapor och skaka av så mycket mjöl som möjligt.Släpp ner i den varma gryt...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33627 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss