TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa
2014-07-31 20:37:00
Go'kväll på er! Det känns som jag har varit en dålig bloggare på sista tiden. Men det har varit fullt upp med allt möjligt nu när det är Leifs sista semestervecka. Jag har ytterligare två veckor kvar på min semester och om tre veckor börjar jag på nytt jobb. Nu börjar jag bli lite nervös över det. Vad har jag gett mig in på :) "Man vet vad man har men inte vad man får"Jag höll aldrig på att kunna sluta äta av dagens middag för den var så god. En perfekt sommarmiddag. Och efter regnskurar lite då och då under hela dagen så fick vi sitta ute o äta i strålande solsken. Så underbart!Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsaBulgursallad1,5 dl bulgur (okokt)vatten och salt (att koka bulgur i)isbergssalladruccolasalladtomatpaprikaKok a bulgur enligt förpackningens anvisningar.Låt svalna.Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.Blanda ihop med bulgur.Nektarinsalsa2 nektariner1 liten bit purjolök0,5 dl thaichilisås1 lime, pressadflingsaltPressa saften ur limen och blanda med sweet chili...
Vernissage
2014-07-30 17:49:00
I fjol (eller om det var året innan) testade jag Vernissage vita vin, mycket pga den fina boxen som ser ut som en handväska. Nu har de lanserat en mindre box/väska som rymmer 1,5 liter så då passar jag på att prova rosévinet, innan sommaren är slut, som är förpackad i en rosa leopardmönstrad väska/box. Så snyggt på bordet eller som gå-bort-present. (Även det vita Chardonnay-vinet finns numera i 1,5 liters-box/väska)Snyggaste vinboxen?Smaken beskrivs som torr med en fin fruktig ton av smultron, röda vinbär och granatäpple med en frisk eftersmak av hallon. Visst låter det somrigt och läskande? Vernissage Rosé är en allroundrosé som passar bra som aperitif och sällskapsvin men också utmärkt till fisk, skaldjur och en fräsch sallad med t.ex. kyckling.Ganska ljust vin, precis som rosé ska vara enligt mig.
Kallt men gott och trevligt
2014-07-30 09:36:00
God morgon!För första gången på flera flera veckor satt vi inne och åt frukost i dag. Kändes lite konstigt faktiskt och jag hoppas att det inte är slut på sitta-på-altan-till-frukost-dagarna.Igår, blåsigaste o kallaste dan på länge, hade jag o två kompisar bestämt oss för att träffas på stan för att äta o dricka gott och surra mycket. Vi satte oss på en uteservering vid vattnet och började med ett glas rosé (är det sommar så är det), sen fortsatte jag med en god, men liten, Toast Skagen.Vi hade hoppats på att blåsten skulle lugna ner sig på kvällen men det gjorde den inte, tyvärr, så det blev till att ta på sig filtar. Ganska mysigt det också men nog väljer jag hellre solen som sommar-värmare. Tänk för bara någon dag sedan var det så varmt så man satt ute i tunna sommarkläder långt in på natten.Hela sommaren har Instagram svämmats över av bilder på Strawberry daiquiri och nu äntligen var det min tur att få dricka en sån och även (så klart) lägga ut en bild på Instagram (visst kommer...
Sommarbär
2014-07-29 15:49:00
Jag rensade landet och plötsligt såg jag att det lyste alldeles rött bredvid mig och där fanns det fullt av alla goda sommarbär. Så jag plockade in en skål med jordgubbar, hallon och smultron. Såå gott! Vilket bär är er favorit?Vi har ett pyttelitet land så det blir inga mängder för oss. Vi plockar in en skål lite då och då som vi äter upp på en gång. Bästa sättet att äta solvarma bär. Ska jag baka använder jag andra bär än våra trädgårdsbär.Nu ska jag byta om och cykla in till stan för att träffa två kompisar och äta gott. Tyvärr drar det in moln just nu och det blåser en del men förhoppningsvis håller regnet sig borta så att vi kan sitta på en uteservering och surra hela kvällen.
Mångalen
2014-07-28 19:00:00
Oj vad trött jag har varit hela dan!Ida kom ner till oss redan vid 1-tiden i natt och sen har hon snurrat, suckat, gnytt, tagit mitt täcke, sparkat av sig mitt täckte, snurrat lite till, fäktat lite, sparkat lite och en massa annat som har gjort att jag inte har sovit allt för många timmar.I natt när hon höll på som mest var jag orolig att hon höll på att bli sjuk, men så var det inte. När det väl var morgon och vi steg upp gick jag på en gång och kollade mån-symbolen i kalendern. Och nog var det som jag trodde. Det är nymåne, inte fullmåne utan fasen tvärtemot dvs den finns/syns inte alls.Det slår aldrig fel! Så fort Ida har en sån här jobbig natt så är månen i den fasen. Så de som säger att månen inte påverkar oss människor, de har helt fel! Många känner av när det är fullmåne och det gjorde även Ida de första året/åren men sen har det ändrats till att hon påverkas av nymåne.När man kollar månkalendern visar den att nymånen var i natt 00:42:51. Jag vet att Ida kom ner till oss vid...
Kyckling- och zucchinilasagne
2014-07-28 10:58:00
Är det många som har börjat jobba i dag? Jag har ju precis börjat min andra semesteromgång och har tre veckor kvar, men för Leif är det sista semesterveckan. Snyft! Det verkar som det ska bli något sämre väder den här veckan, inte för att vi har märkt av det så mycket än. Men det är nästan så att jag hoppas på en dag med spöregn så man kan vara inne och städa i lugn och ro. För de senaste veckornas kanonväder har även gjort att huset numera ser ut som ett bombnedslag. Men bara EN dag spöregn vill jag ha sen vill jag ha tillbaka solen och värmen :)Igår gjorde jag en kycklinglasagne med zucchini och god tomatsmak. Kändes konstigt, men ganska skönt, att inte grilla.Kyckling- och zucchinilasagne5 hg kycklingfilé1 stor zucchini3 msk röd pestosalt o pepparca 15 lasagneplattor1 förpackning Kelda tomatsoppaev. 0,5-1 dl matlagningsgrädderiven ostDela kycklingfilén i småbitar. Skiva och halvera zucchinin.Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.Stek zucchinin, salta o peppra.Häl...
Sött fika
2014-07-27 12:07:00
Vi fick finbesök till frukost!Barnens kusin Vera kom förbi med mormor o morfar, eller farmor o farfar är det ju för Vera, precis när vi skulle duka fram vår frukost. Så mysigt! Vera hittade en bra plats i skuggan där hon ville sitta o äta och Ida gjorde henne sällskap. Söt-tjejerna!Såg lite ensamt ut i hörnet :)Dags för solen och handlingslistan igen!
Sommartacofest
2014-07-27 09:58:00
God morgon på er! Här har ni en trött familj i dag, än så länge är det bara jag och Ida vakna. Vi var på tacofest hos grannarna i går och satt länge ute i den varma natten. Det är så underbart med dessa varma härliga kvällar och nätter som man aldrig vill ska ta slut. Ida som brukar hålla ut längst på fester kom dock o sa att hon var trött och ville gå hem, så då gjorde vi så klart det (annars hade vi kanske suttit kvar än). Så skönt att bara ha en halv minuts promenad hem när barn (och vuxna) är trötta.Det var jättelänge sedan vi åt tacos så det var riktigt gott, så jag åt och åt och åt? Det smakade bra med lite svalkande glass till efterrätt som vi åt med jordgubbar och melon- o bananrester från midda'n.Det är så mysigt med så många barn som springer omkring, leker och busar, medan vi vuxna kan sitta i (hyfsat) lugn o ro och prata. Lite småtjafs var det emellanåt men inte så farligt med tanke på hur många barn som var där och med tanke på hur tjuriga vissa Ida är.Ida ligger o tit...
Semesterdags
2014-07-25 22:31:00
Nu har jag jobbat färdigt för den här gången och har tre veckors semester att se fram emot innan det är dags för jobb igen. I kväll ska jag komma i säng i tid. Har jag sagt det förut?Slutade lite tidigare från jobbet, cyklade hem, bytte om, satte mig i bilen och körde några mil söderut till min syster där hennes dotter hade kalas. Efter en trevlig kväll med god mat har jag nu sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te och har faktiskt lite fredagskänsla.Jag hoppas solen och värmen stannar kvar ännu ett tag för nu har vi skaffat en AC och efter flera dagar på ett kontor längtar jag nu lite till stranden där Ida är hela dagarna.Så här lugnt och stilla brukar inte Ida sitta i vattnet.
Whisky med karamellsmak
2014-07-24 21:37:00
Den snabbast växande drycken på amerikanska whiskymarknaden är smaksatt whisky. Har ni provat nån sort? Kanadas ledande whiskymärke Black Velvet lanserar Toasted Caramel. Den doftar av smörkola och smakar toffee, sirap, peppar samt citrus. Eftersom Leif samlar på whisky var jag ju tvungen att låta honom prova denna. Men som ni förstår så är det ju inget för whiskyälskare. Han tyckte den var hyfsat god men han vill absolut inte kalla det för whisky :) Den smaksatta whiskyns enorma popularitet i Nordamerika delar whiskyvärlden. Vissa tycker att det urvattnar whiskyns traditionella smak, andra välkomnar att whiskyn attraherar nya grupper så kvinnor och män kan njuta av whiskyn tillsammans. Toasted Caramel är perfekt att dricka med några isbitar, eller utnyttja den trendiga kolasmaken som spännande ingrediens i lyxiga cocktails, i glass eller i bakverk. Jag tycker det låter spännande att använda den i bakning, måste bara komma på nå roligt recept där den passar.
Äppelcurrysås
2014-07-24 08:54:00
Nu har jag nedräkning! En morgon kvar då jag måste ställa klockan, sen får jag sova tills jag vaknar. Fast i den här värmen brukar det inte bli så mycket längre, men känslan att inte behöva stiga upp är en av mina favoritkänslor :) Och ni som har följt mig ett tag vet ju hur mycket jag älskar att slöa hela morgonen, äta frukost, ta det lugnt, blogga lite, se lite morgon-tv, dricka lite mer te, duscha och sen nån gång efter lunch brukar jag vara redo att göra saker.När jag bjöd på laxmiddag förra veckan gjorde jag en lite annorlunda fisksås, förutom den mer traditionella med örtkryddor bl.a. dill.Äppelcurrysås2 dl crčme fraiche1-2 äpplen1 msk currysalt o pepparSkala och riv äpplet. Blanda äpple, curry och crčme fraiche. Smaka av med salt och peppar.Servera till lax och potatis.Många tyckte om äppelcurrysåsen som nog även passar bra till en bit grillad kyckling. Kyckling och curry är ju en mer vanlig kombination. Vill man kan man även blanda i lite purjo- eller salladslök i ...
Härlig kväll
2014-07-23 22:23:00
Härliga härliga sommar! Klockan är över 22 och jag sitter ute och bloggar i den varma ljusa sommarnatten. Termometern visar på över 25 grader och det är bara alldeles underbart. Dessa dagar lever vi länge på i höst och vinter.Vi har precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en god middag och där jag sen bjöd på en kokosbolltårta (igen). Det dukades upp rostbiff, potatishalvor, en massa olika grönsaker och sallader och framför allt mammas goda sherrysås. Jag måste göra den sherrysåsen snart, alltså den är sååå god.Nu måste jag försöka slita mig från detta underbara. Det är ju faktiskt en jobb-dag för mig i morgon och det börjar kännas att det har blivit alldeles för många sena kvälla och tidiga morgnar. Jag måste stå ut i två dagar till sen blir det sovmorgon och slöa slappa dagar igen.
Sött och salt
2014-07-23 09:14:00
Värmen fortsätter och tyvärr även mitt jobb. Men nästa vecka har jag semester igen. Det känns svårt att motivera sig på ett jobb som man har sagt upp sig ifrån så dagarna går ovanligt långsamt. Det är väldigt lugnt på sommaren och jag känner ju inte för att dra igång nå nya stora grejer då jag efter den här veckan endast ska jobba 3 dagar till i augusti innan jag slutar och börjar på ett nytt spännande jobb.Det går åt mycket vattenmelon i den här värmen, det är så läskande och gott. Men man får inte glömma att få i sig salt också när det är varmt. Och då är detta tilltugg perfekt! Vackert blir det också.Skär vattenmelon och fetaost i kuber och trä på en tandpetare.Klart!Gör nu i ordning några spett och ta med till stranden eller ta några i kväll till ett glas rosévin :)
Godaste glassen?
2014-07-22 21:03:00
Hur har ni det i Supervärmen (som denna värme visst kallas)?Vad har ni för knep för att kyla ner er när det är 30 grader? Ida badar mest hela dagarna. Ett annat bra sätt är att äta glass, eller hur? Glass är egentligen ingen storfavorit hos mig. Det finns många sötsaker som är så mycket godare och som jag oftast väljer före glass. Men i denna värme så kan även jag äta glass lite då och då.Och nu har jag dessutom hittat en ny favorit. GBs Gräddglass Sandwich - Vaniljglass med sega kakbitar. Smakar nästan som Häagen Dazs Cookies & Cream, men betydligt billigare. Den passar perfekt till jordgubbar också.
Trädgårdskalas
2014-07-21 18:02:00
Som ni redan vet så var vi till min kusin igår och firade hennes 50årsdag några veckor för tidigt. Mysigare att ha ett sommarkalas än ett höstkalas. Och vilket sommarkalas det blev! Medelhavsvärme hela dagen och kvällen, trevliga människor, mysig trädgård, gott fika, god mat o dryck. Vad mer kan man begära!?Jo, en till sak kan man begära som allergimamma. Och det är att man tar hänsyn till allergier. I går hade de gjort mer än så. Vid allt ätbart de dukade fram så la de också fram en meny med innehållsförteckning. Så underbart! Jag blev rörd då när jag såg det och jag blir rörd nu när jag tänker på det. Jag slapp för en gångs skull stå där som en tråkig person och fråga vad allt innehåller. Så lite som betyder så mycket. Jag tror det bara är andra allergiföräldrar som kan förstå glädjen i det. Dessutom hade de "sanerat" huset så det har varit nötfritt i flera veckor.Vi började med gott fika!Sen dukades det fram en matig buffé med mycket gottOch kvällen avslutades med ost och kex.Par...
Balsamvinägermarinerad fläskfilé
2014-07-21 07:55:00
Måndagmorgon och jag är tillbaka på jobbet efter en festhelg. Igår hade vi ytterligare ett trevligt trädgårdskalas då vi firade min kusin som fyller 50 år i höst. Två heldagars kalas på samma helg, ute i solen och värmen, hör inte till vanligheten. Som jag trodde bjöds vi på mycket gott och hade många trevliga timmar. Våra partytjejer, Olivia och Ida, ville aldrig åka hem för de hade så roligt. Men till slut fick vi hem dem och jag fick några timmars sömn innan det var dags att stiga upp till en ny arbetsdag.Kallskuret kött är perfekt att använda när man har många gäster, vid buffé och/eller när man vill förbereda maten så mycket som möjligt. Jag har många olika recept som jag använder mig av, det här är en ny variant som jag använde på min födelsedag i lördags.Balsamvinägermarinerad fläskfilé1 kg fläskfilé1,5 msk smör till stekning0,5 tsk salt1 tsk pepparMarinad0,5 dl olivolja0,5 dl balsamvinäger2 msk flytande honung0,5 tsk salt0,5 tsk nymalen svartpeppar1 pressad vitlöksklyfta0,5 ...
Tårtfrukost
2014-07-20 14:15:00
Så mycket gott vi hade till frukost i morse - ännu en fördel med att fylla år och ha kalas.Vi satt länge ute på altanen och njöt av morgonvärmen som då var överkomlig. Det kommer bli riktigt varmt i dag, kanske varmare än i går. Under tiden vi satt där hann jag med mycket go'fika. Jag började med goda sega baguetter och en kopp te, sen fortsatte jag med ytterligare en kopp te och till den tog jag en liten tårtbit och rabarberpaj.Vi äter aldrig tårta till frukost när vi fyller år, men da'n efter tycker jag att det är såå gott med en tårtbit till morgon-teet.Snart ska vi cykla i väg till min kusin som firar sin 50-årsdag i dag. Ännu en varm dag ute i solen med mycket gott att äta o dricka. Det lär gå åt mycket vatten? Ni börjar kanske förstå varför jag kallar juli för kalasmånaden? På fredag är det sen dags för nästa kalas då barnens kusin Sanna fyller år.
Min födelsedag
2014-07-19 23:19:00
Vilken dag!Såna här dagar är det lätt att vara lycklig. Jag älskar att fylla år och jag älskar att tillbringa dagarna ute på altan i finväder. Och i dag fick jag göra båda grejerna, dessutom tillsammans med många nära o kära. Det är nog sommarens varmaste dag, jag kom precis hem från en kvällspromenad och det var fortfarande alldeles varmt och ljuvligt ute.Det var nästan i varmaste laget på eftermidda'n då jag ställde fram fikat. De två yngsta småtjejerna fick lite svalka tack vare en liten badbalja. Många var nog lite avundsjuka på deras vattenlek.FödelsedagsfikaKryddig rabarberpajJordgubbstårtaKokosbolltårta med blåbärKanelbullarDubbelkakorMinikokosmuff insBrysselkex7-kakorFingrarSaftBålKaffeTeNär det blev lite svalare på altan dukade jag fram lite mat och vin, men först började vi med en svalkande hallonbellini (hallon och mousserande vin).FödelsedagsmiddagBalsamvinägermarinerad fläskfilé Italiensk lax med potatisOst- och pestofyllda gratinerade champinjonerPestopastasalladT...
Fredag o förberedelser
2014-07-18 22:04:00
Perfekt att jag har varit in o jobbat två dagar för nu fick jag njuta av att ha fredagskänsla igen.Här har det vispats, mosats, blandats och en massa annat inför morgondagens kalas. Medan jag höll på med det fixat Leif dagens middag - grillade marinerade kycklingfiléer, grillad majs, grönsaker och pitabröd (för de som ville, jag skippade brödet). Till det drack vi ett gott rosévin. Det har blivit väldigt lite rosé i sommar, men än är inte sommaren slut?.Nu är jag rätt trött både i kropp och huvud så jag ska ta mig ut på en kvällspromenad innan sängdags...och en kopp te måste jag så klart också fixa mig. Jag har bara druckit en enda kopp efter jobbet och det var direkt efter jag kom hem så nu är jag tesuuuuugen.Hörs i morgon då ni kommer få se hela födelsedagsmenyn (vill inte avslöja den redan).
Rabarberchutney med ingefära och chili
2014-07-17 19:57:00
Då var första arbetsdagen efter drygt fyra veckors semester avklarad. Det gick hyfsat bra, men motivationen och arbetstempot var väl kanske inte på topp. Sex dagar kvar att jobba innan det är semester igen :)Ett roligare arbete som jag har påbörjat är det inför lördagens kalas, tårtbotten är i ugn och köttet ligger i marinad. I morgon blir det storhandling, tillsammans med en massa andra förmodligen (puuh). Tur att man självscannar så att det går snabbt och smidigt. Bästa uppfinningen!Jag har ju glömt ge er receptet på rabarberchutneyn som jag gjorde för länge se'n. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.Rabarberchutney med ingefära och chili300 g rabarber1 rödlök0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)0,5-1 msk riven ingefära2 dl socker1 tsk salt1 krm pepparSkär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor. Dela ev. lökskivorna på mitten för att få något mindre bitar.Dela, kärna ur och finhacka chilin.Skala och riv ingefäran.Lägg alla in...
Kryddig rabarberpaj
2014-07-16 17:51:00
Nu har vi precis kommit hem från en kryssning i Luleå skärgård. Efter flera da'r/veckor med strålande sol blev det en mulen dag i dag. Så typiskt när vi skulle vara till havs i 5 timmar. Men vi klarade oss undan regn i alla fall och det var ju tur. Men nu skiner solen igen och allt är som det ska i vackra SommarLuleåTill gårdagens laxmiddag bjöd jag på en ny variant av rabarberpaj med smak av kanel och kardemumma.Kryddig rabarberpaj175 g smält smör1 dl socker3 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver1 nypa saltFyllning:500 g rabarber0,5-0,75 dl råsocker (ta den mindre mängden om du vill ha riktigt syrlig smak)1 msk potatismjöl1 tsk kanel1 tsk kardemummaSmält smöret.Blanda ner de övriga ingredienserna till det smälta smöret och gör till en deg.Skiva rabarbern i ca 0,5 cm tjocka skivor och blanda med socker, potatismjöl och kryddor. Fördela rabarbern i en pajform (behöver inte smörjas). Klicka över degen och grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader i 20-30 mi...
Grillad lax med tillbehör
2014-07-15 21:33:00
Jag har inte hört av mig på hela da'n men jag har haft fullt upp med att planera inför lördagen då en viss mamma i det här huset fyller år. Vad ska bakas? Vad ska inhandlas? Vilken mat ska vi äta? När ska jag baka? När ska jag handla? När ska jag laga mat? Tiden är min värsta fiende för i morgon ska vi på en skärgårdskryssning och på torsdag o fredag jobbar jag. Så det blir svårt att hinna med allt jag vill. Jag älskar att planera, baka och dona inför kalas så det känns inte kul att behöva sitta på jobbet två dagar innan födelsedan. Då vill jag ju vara hemma och göra roligare saker.Men i väntan på födelsedan bjöd vi mina och Leifs föräldrar på laxmiddag i dag. Mindre planering och mer tid. Det är verkligen smidigt att bjuda på grillad lax när man är många. Vi Leif grillade en helsida lax som var kryddad med salt och citronpeppar. Han lägger hela laxen med skinnsidan neråt och vänder den ingenting under grillningen. Det blir perfekt!Grillad lax med tillbehörgrillad lax kryddad ...
Ost- och skinkbaguette VV
2014-07-14 13:50:00
I dag är det v-a-r-m-t! Det sägs att det är åska på gång och det kan nog stämma med tanke på dagens värme. Det är nästan 30 grader och mulet. Efter att ha varit på språng hela förmiddan var jag såå te-sugen, men det är nästan för varmt för te - även för mig. Och det händer inte ofta!Vi måste köpa en ny diskmaskin så vi har börjat titta så smått. Det finns för många varianter för min beslutsångest. Har ni nå tips? Jag är lite sugen på Asko XL. Är det nån som vet nå om den?Till lunch gjorde Olivia en ost- och skinkbaguette viktväktar-style till oss två som hon serverade tillsammans med en god sallad.Ost- och skinkbaguette VV (1 portion 6 propoints/portion)1 liten fullkornsbaguette4 skivor rökt skinka (ā 10 g)3 msk mjukost 4%Skär baguetten men inte helt igenom.Klipp skinkan i mindre bitar.Blanda med osten.Fyll baguetten med ost- och skinkröran.Gratinera i 225 grader 7-8 minuter.Ät tillsammans med en sallad.Enkel, viktväktarvänlig och god baguette som vi nog kommer göra fler gånger...
Chiliburgare med dressing VV
2014-07-13 22:21:00
Vilken underbar kväll!Jag satt länge ute i kvällssolen o läste. Så mysigt, så härligt, så skönt! Jag ville knappt gå in, men vm-fotbollsfinalen lockade lite för mycket. Men jag hoppas och tror på fler såna här magiska kvällar.Till middag grillade vi de enkla chiliburgarna som vi åt för inte så länge sen. Men jag ger er receptet igen och den här gången har jag även räknat ut propoints på burgarna och en tillhörande dressing.Chiliburgare (5 portioner 5 propoints/portion)500 g nötfärs 15%(Använder du 10%-nötfärs blir det istället 4 propoints/portion)3 msk vatten1 msk sambal oelek0,75 tsk saltBlanda ihop alla ingredienser.Forma till 5 hamburgare.Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.Dressing (5 portioner 1 propoints/portion)1 dl turkisk yoghurt 10 %(Använder du den magrare varianten av yoghurt blir det 0 propoints/portion)1-2 msk chilisåssalt o pepparev. grillkryddaBlanda ihop turkisk yoghurt och chilisås.Smaka av med kryddor.Vi har ju köpt nötfärsen av en bonde i närheten...
Lunchtallrik
2014-07-13 14:31:00
Härliga, härliga sommar!Här njuter vi till fullo, kanske lite för mycket emellanåt. Det är lätt att man jag äter lite för gott när man är ledig. Man "unnar" sig en bulle, en glass, en drink, ett glas vin, god mat, efterrätt osv. Håller ni med, eller?Vi har dessutom många sommarkalas med fika, tårta och god mat, så det är verkligen lätt att det blir lite för mycket av det goda.Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att fixa vettiga luncher hela sommaren när alla är lediga. Oftast blir det rester till barnens stora besvikelse. I dag skärpte jag i alla fall till mig och gjorde en god lunchtallrik, till mig och Olivia, som bestod av äggröra, sallad, melon, stekt broccoli och tomat. Enkelt, lätt, fräscht och gott.5 propoints (2 ägg + ngt att steka i)Jag ska försöka lägga upp fler ViktVäktar-recept nu igen om det är fler än jag som måste skärpa till sig lite. Ikväll ska vi grilla de goda chiliburgarna, jag ska räkna ut hur många propoints det är så återkommer jag med det senare.
Äppeltzatziki
2014-07-13 10:10:00
God morgon! Om mindre än en vecka ska jag in o jobba några da'r. Undra hur jag ska klara att kliva upp? Hela familjen har vänt dygnet, i morse vaknade jag strax efter nio och då var jag ändå den som vaknade först. Svårt att tänka sig att Olivia och Isak sällan sov längre än sex när de var små och att det var så i många år.Ännu en dag med stålande sol innebär ännu en dag med grillat till middag, eller hur? Här kommer ett recept på ett gott tillbehör till grillat! Äppeltzatziki - har ni smakat det tidigare? Vi åt det till fetafylld fläskfilé och citronpotatis. En perfekt kombination!Äppeltzatziki1 syrligt äpple3 dl turkisk yoghurt1 vitlöksklyftasalt o pepparSkala och riv äpplet, krama ur saften ordentligt.Blanda med yoghurt och pressad vitlök.Smaka av med salt o peppar.Så fräscht och gott det här var! En ny favorit. Vanlig tzatziki har alltid varit en sommarfavorit för mig, men det här kändes snäppet godare med det syrliga äpplet.
En sommardag
2014-07-12 20:47:00
Go'kväll på er! Tänk att det redan är kväll. Dagen har gått jättefort trots att vi knappt har gjort nå...förutom att njuta av dagen. Fast det är inte så lite kanske, utan precis vad man ska göra.Härliga sommar!Efter lunch cyklade vi ner till stranden vid mormor o morfar, perfekt att ha nära till bästa stranden. Det blåste som bara den så jag satt på stranden o småfrös medan modiga Ida badade och hade det skönt i vattnet. Efter ett kortare tag än vanligt var hon dock nöjd och vi gick upp till mormor o morfar där vi bjöds på fika.Sen kom Ida på att det var lördag så då åkte vi till Ica Maxi där vi förutom godis handlade lite annat smått o gott, bl.a. Brämhults goda apelsinjuice. Och gissa vad jag använde den till?Precis! En god Campari o juice med en massa is blandade jag i ordning till mig i väntan på maten.Maten som i dag var grillad älg-högrev och sallad. Köttet var riktigt gott, Leif hade verkligen lyckats med marinaden. Men som vanligt blandade han lite allt möjligt han hit...
Citronpotatis
2014-07-12 11:47:00
Är det bara jag som är dagvild, eller? Man får tänka till både en och två gånger innan man kommer på vilken dag det är. Till slut kom jag på att det är lördag i dag och vi måste nog tyvärr åka en sväng in till stan och Luleå hamnfestivals tivoli. Vi har lovat Ida att hon ska få åka och nu är det ju inte många dagar kvar. Tivolin är bland det tråkigaste jag vet, skitigt och dyrt och jag förstår inte det roliga i att åka runt, runt, runt.Till den grillade fetafyllda fläskfilén på Idas kalas åt vi denna syrliga goda potatis.Citronpotatis1 kg färskpotatis2 msk olivoljasalt, pepparcitronmarinad1 citron2 msk olivolja0,5 dl hackade persilja0,5 dl hackad gräslökSkrubba potatisen och dela stora.Blanda med olja, salt och peppar.Rosta i 250 grader i ca 25 minuter.MarinadRiv citronskalet och pressa ur saften.Blanda pressad citron och olja.Ringla det över potatisen.Strö över örtkryddor och citronskal.För mig som älskar citron i mat var det här en riktig höjdare. Så mycket roligare än att bara se...
Fetafylld fläskfilé
2014-07-11 18:15:00
Ännu en dag i solen och värmens tecken! Jag har tagit det lugnt hemma på altan förutom en sväng till Kvantum för att fylla på med lite frukt och grönsaker. Ida har för andra dagen i rad följt med en kompis i båt till en badstrand för bad o lek. Och för oss andra innebär det att det är väldigt tyst och lugnt här hemma hos oss :)Nu är det så varmt ute så jag måste in o svalka mig lite och då passar jag på att skriva ner receptet på den goda fyllda fläskfilén vi grillade i måndags då Ida fyllde år och vi hade kalasgäster.Fetafylld fläskfilé800 g fläskfilé150 g fetaost10 körsbärstomater1 dl basilikabladsalt, pepparPutsa köttet och skär ett längsgående snitt.Vik ut och fyll snittet med fetaost, delade tomater och basilika.Krydda och bind ihop filén med snöre.Grilla filén runtom till fin färg.Grilla klart under lock ca 30 minuter.Låt köttet vila i 10 min innan det skivas.Fetaost är perfekt att grilla eftersom den inte smälter som annan ost gör. Vi förberedde genom att fylla och binda...
Idas 7årsmiddag
2014-07-11 10:23:00
Jag har fått frågor om vad Idas födelsedagsmiddag bestod av. I väntan på att jag skriver in recepten får ni menyn här. Det blev riktigt gott och allt passade så bra ihop. När jag ser bilderna blir jag sugen att äta allt igen :)Idas 7årsmiddagfetaostfylld fläskfilégrillad fläskfilé fylld med fetaost, körsbärstomater och basilikacitronpotatisugnsrostad potatis med en dressing av olivolja, citron och färska kryddoräppeltzatzikitzatziki med äpple istället för gurkasalladblandsallad, gurka, tomat, paprika och vattenmelonvattenmelonen varm sommardag är det gott med extra vattenmelonRecepten kommer de närmaste dagarna. Så fort jag vill komma undan solen lite så går jag in och skriver lite på datorn :)
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33247 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss