TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Halinas gryta
2017-01-16 12:42:00
Jag hade ingen inspiration och kom inte på en enda god maträtt som jag ville bjuda på i fredags. Men sen rätt som det var så hittade jag denna gamla goding som vi åt jätteofta tidigare och jag kände på en gång "Den vill jag äta!". Och den var lika god som jag kom ihåg den.Halinas gryta1 kg skinkstek, fläskytterfilé eller liknande1 purjolök1 stor röd paprika 300 g Philadelphiaost5 dl grädde1,5 buljongtärning eller 2 msk fond1 dl crème fraiche2 tsk paprikapulversaltsvartpepparlite curryStrimla och bryn purjolöken, lägg i en ugnsform.Skiva och stek köttet, salta och peppra. Lägg på purjolöken i ugnsformen.Hacka paprikan och strö över.Värm grädden och låt osten smälta med.Tillsätt buljongtärning, crème fraiche och kryddor.Koka upp.Slå såsen över köttet.Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.Det blir riktigt god smak på den här grytan som tillagas i ugnen. Jag serverade den till broccoli, pasta och sallad men tidigare åt vi ofta klyftpotatis till den och det är också supergott.Perfekt rätt ...
Myskväll och chilldag
2017-01-14 13:47:00
Vi hade en urmysig kväll igår då vi åt och surrade i flera timmar, fast det kändes som bara en. Gu' vad fort tiden gick. Jag frågade Ida i morse om hon hade haft kul igår, hennes gulliga svar var "Ja, jättekul! Enda tråkiga var när Susanne gick hem".Efter mycket velande och googlande hittade jag till slut ett recept som jag ville testa. Och jag hittade det på bästa matbloggen ? Matro så klart. "Varför gå över ån efter vatten". Haha efter flera dagars letande och funderade så fanns kanonreceptet närmare än jag kunde ana.En god fläskytterfilégrytamed lchf-vänliga tillbehör och favoritefterrätten chokladmousseJag och Ida har en riktig chill-dag i dag då vi ligger i soffan i pyjamas och kollar YouTube-klipp. Såna dagar behöver man också! Och jag ska bli bättre på det och försöka skippa lite måsten. Efter flera dagars snöande har det nu äntligen slutat. Jag är så nöjd att snön har vräkt ner dessa da'r då Leif har varit hemma, vet inte hur jag hade klarat mig om jag varit...
Vinkokta päron med ostkräm
2017-01-14 09:09:00
Jag har glömt ge er detta recept från glöggminglet jag hade i december. Tack för påminnelsen! Jag har gjort vissa förändringar från ursprungsreceptet signerat Per Morberg och hittat hos Vin&Matguiden.Vinkokta päron med ostkrämVinkokta päron6-8 hårda päron 3 cm färsk ingefära 0,5 citron0,5 apelsin 2-3 tsk chili flakes1 kanelstång 2 lagerblad 2 msk olivolja 3 msk strösocker 5 dl rödvin 2 msk pressad citron Skala, kärna ur och dela päronen i 4-6 klyftor. Skala och skiva ingefäran. Skiva den halva citronen och apelsinen. Pressa saften ur den andra citronhalvan och sätt åt sidan.Hetta upp ingefäran och kryddorna i olivoljan i en kastrull. Tillsätt sockret, päronklyftorna och apelsin- och citronskivorna. Häll på rödvin så att det täcker och tillsätt citronsaften. Koka upp och låt sjuda på svag värme under lock i ca 15 min tills päronen fått en fin röd färg och är mjuka. Låt päronen kallna i lagen. Ta sedan...
Fullmåne
2017-01-12 06:23:00
Har ni sovit bra i natt? Inte jag! Och när jag kollade månkalendern förstod jag varför jag hade så svårt att somna om efter att jag vaknat klockan tre i natt. Det är ju dags för fullmåne i dag!Vissa påverkas av månen varje månad, vissa ibland och vissa tror att det bara är svammel. Jag är stensäker på att månen påverkar oss och vår sömn.Trots få timmars sömn och snöstorm ute är det bara att bita ihop, dricka många koppar te och åka till jobbet. Men det blir nog till att flexa ut lite tidigare i dag för att lägga sig på soffan o slumra lite innan middag. Men eftersom jag flexar in en timme tidigare kan jag åka hem redan tre och ändå ha gjort full dag. Perfekt en sån här dag!
En lång kväll
2017-01-11 19:20:00
Herre gu' vad det blåser ute. Jag är så himla nöjd med att vara hemma och inomhus. Slutade lite tidigare i dag och vi åt därmed även lite tidigare än vanligt och därför känns kvällen extra lång. Perfekt! Och dessutom har jag inga måsten utan jag kan slöa i soffan hela kvällen, så jag lär se säsongsstarten av Sveriges Mästerkock på Tv4.Dagens middag blev ostfylld skinkschnitzel med sallad och chili-bea. Snabbt, enkelt och gott! Jag sitter och småsurfar efter lite middagstips, dels nå snabblagat till i morgon efter jobbet och före hockeyn och dels något gott till fredag för att fira in helgen. Har ni några tips att bjuda mig på?
Halvvägs
2017-01-11 12:13:00
Vilken tur att jag tog två kanonhärliga promenader i går, en vid lunch och en på kvällen. Det var nästan vindstilla och nollgradigt, kändes som vår i luften. Det var hur härligt som helst. Men det var i går det. I dag är det halv storm ute och jag är glad att jag håller mig inomhus.Tänk att vi redan är halvvägs genom veckan, nu är det nedförsbacke kvar till helgen. Det är en hel del jag måste hinna innan det är helg, men jag ligger bra till enligt planen så det kommer nog gå bra.Dessutom ser det ut att bli en bra helg med en efterlängtad middagsgäst på fredag och fika med kompisar på lördag. En helg helt i min smak alltså - äta o fika gott med trevlig sällskap.Men nu kör vi några få arbetsdagar först innan det är helg.
Citron- och dilltorsk i ugn
2017-01-10 20:42:00
Vilken är er favoritfisk? Jag älskar lax och det är den fisk vi äter oftast. Ibland, men väldigt sällan, varierar vi oss och då är det oftast torsk vi äter. Inte lika gott, enligt mig, men ibland får vi till fullträffar även med torsk. Som den här citron- och dilltorsken!Citron- och dilltorsk i ugn600 g torskfilé salt och peppar 2 dl crème fraiche1 fiskbuljongtärning 1 dl mjölk/grädde1 citron0,5 dl fryst dillTina torsken om den är fryst och låt den rinna av ordentligt.Lägg torskfiléerna i en ugnssäker form. Salta och peppra.Koka upp crème fraîche med buljongtärning och mjölk eller grädde i en kastrull.Skölj och riv skalet av citronen och rör ner i såsen tillsammans med dillen.Smaka av med citronsaft, salt och peppar.Häll såsen över fisken och tillaga mitt i ugnen, 225 grader i ca 20 minuter.Den här torskrätten var riktigt, riktigt god och så enkel att göra. Ni som har följt mig ett tag vet ju att jag älskar att tillaga mat i ugnen. Om ni äter enligt lchf då använder ni grädde iställ...
Västerbottensomelett
2017-01-09 13:05:00
Västerbottenspaj är en klassiker till skaldjur. Men eftersom vi undviker mjöl så skippade jag pajskalet och fick då en supergod omelett med smak av Västerbottensost. Eller om man så vill en västerbottenspaj utan paj ?Västerbottensomelett 5 ägg3 dl grädde1 dl crème fraîche175 g västerbottenostlite salt o pepparVispa ihop ägg, grädde och crème fraîche.Smörj en pajform och lägg sedan osten i botten på formen.Häll äggblandningen över osten.Grädda i 200 grader, ca 25 min, lite beroende på formens storlek.Oj vilken god middag vi åt i lördags! Grönsaker och räkor är en perfekt kombo till denna omelett. Me like! Om man vill ha omeletten på en buffé t.ex. så kan man garnera med räkor och créme fraiche så blir den finare att servera.Jag har aldrig varit så jätteförtjust i själva pajskalet när jag äter paj så det är ingen uppoffring att skippa pajen eftersom jag ändå får äta det goda där inne. Ren bonus!Lägg riven ost i en smord pajformHäll på äggblandningenStäll in i ugnenÄt o njut
Lyxfrukost
2017-01-08 10:59:00
Ida och Isak avslutar sitt jullov med en lyxfrukost - varm choklad med vispgrädde och minimarshmallows!Det är så roligt (och gott) att leka med vår julklapp - gräddsifonen. Så enkelt att få perfekt "vispad" grädde till choklad, kaffe eller till min favorit - hallon. Jag måste se till att steka (lchf)pannkakor snart så jag får använda sifonen lite mer, så himla gott med pannkakor, grädde och hallon. Synd bara att steka pannkakor är bland det tråkigaste som finns.I dag gäller det att förbereda kommande arbetsvecka - planera middagar, tvätta kläder, handla mat, packa väskor, fixa logistiken och förbereda så mycket som möjligt så att det bli en smidig övergång från slöa lediga dagar till skola och jobb. Det jobbigaste blir nog alla tidiga morgnar vi nu har framför oss.Jag har även lite bloggjobb som jag borde göra klart i helgen. Strukturera upp veckans inlägg, planera samarbeten, svara på förfrågningar och lite annat. Men det blir nog kvällsjobbet som vanligt ?
Lördag istället för söndag
2017-01-07 22:03:00
Vad härligt med en tredagarshelg så att man får en dag extraledigt. Så istället för en söndagsmiddag blev det en lördagsmiddag i dag med räkor och västerbottensostomelett, dvs en lchf-variant på den traditionella västerbottenspajen.Sån enkel middag men som ändå känns lite extra festlig, en perfekt helgmiddag alltså.Nu är det mesta av julen bortplockad, några adventsljusstakar får dock vara kvar några dagar till. De är så fina så jag vill njuta av dem en liten stund till. Det skönaste var att få bort de mörka julgardinerna och sätta upp nya ljusa gardiner. Det blir ett helt annat ljus i vardagsrummet. Tänk att i månadsskiftet november/december älskar jag julgardinerna, granen, tomtarna och allt julpynt och en dryg månad senare är det så skönt att få plocka bort det.Nu är jag sugen på att fortsätta pyssla här hemma och fortsätta vår renovering. Frågan är bara var vi ska börja. Mest troligt blir det sista rummet i källaren som vi kommer påbörja och det jobbiga med det är allt byggdamm ...
Fläskfilégryta
2017-01-07 10:21:00
God morgon, härligt att vakna upp denna lördag och komma på att det är just lördag och inte söndag.Gårdagens middag blev en lättgjord fläskfilégryta som jag snabbt slängde ihop med ingredienser som i alla fall vi oftast har hemma.Fläskfilégryta ca 700 g fläskfilé1 liten gul lök1 vitlöksklyfta2 tsk dijonsenap1 msk tomatpure1msk kalvfond2 dl grädde2 dl crème fraiche salt pepparPutsa och skär fläskfilén i skivor eller strimlor. Stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.Finhacka löken, stek på låg värme så att den bli mjuk utan att ta färg. Lägg över i grytan.Tillsätt pressad vitlök, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche.Koka upp och låt koka ihop några minuter.Servera till goda tillbehör.Jag serverade fläskfilégrytan till vitkålstagliatelle, broccoli, sparris, vanlig pasta (för de som ville ha det) och sallad. Mumsigt.Trots enkla ingredienser blir det en väldigt god gryta, just tomatpuré och dijonsenap är en bra kombination som ger en riktigt bra smak.Nu hålle...
Skam
2017-01-06 22:27:00
Jag lyckades med att sova i morse - precis som jag ville så fick jag en ordentlig sovmorgon. Jag sov till tio och sov alltså i nästan tio timmar i natt. När hände det senast? Inte konstigt att jag har varit sjukt trött hela veckan, jag hade nog lite sömnbrist. Men nu är det åtgärdat!Efter min sovmorgon fortsatte dagen i lugnt tempo framför tv:n och Tour de Ski, så himla skönt. Men när det var klart så lyckades jag faktiskt göra lite nytta, då jag städade källaren ett litet tag innan det var dags att börja med middagen - Fläskfilégryta med vitkålstagliatelle och broccoli.Vi fick både matgäster och övernattningsgäster. Alltid kul med spontanbesök. Så nu har Ida stängt in sig på rummet med sin övernattningskompis och jag har satt mig i soffan för att se den norska serien Skam som ALLA pratar om. Man måste ju se om den är så bra som alla säger.Det verkar vara en riktig ungdomsserie men även vuxna verkar ge den tummen upp. Spännande att se vad det är för nå. Ser ni den?Nej nu måste jag s...
Trettondagsaftonsmiddag
2017-01-05 22:56:00
I dag är det trettondagsafton och det innebär halvdag på jobbet och ledig dag i morgon. Så underbart med lite ledigt igen. Mina planer för morgondagen är att börja med sovmorgon och sen fortsätta med vila och se Tour de Ski. Perfekt plan, enligt mig.Vi hade lite go'middag i dag tillsammans med mina föräldrar och brorsan med sina två yngsta barn. Vi gjorde det enkelt för oss och körde på gamla säkra kort som vi enkelt kan göra och som vi vet blir jättegott.TrettondagsaftonsmiddagLöjromstacosÄlgste k, ugnstekt på låg temperaturKantarellostsåsCamembertsåsZucc hinigratängPotatisgratängSalladSnabbrosta de tomaterKvällen har avslutats i tv-soffan med en massa hockey. Nyss såg jag Luleå vinna i SHL och nu ser jag småkronornas bronsmatch i junior-vm. Jag ska alldeles strax gå o lägga mig så att det blir riktigt många timmars sömn för det behöver jag.Vad har ni för planer för morgondagen?
God o mör renstek
2017-01-04 20:01:00
Så fort vi ska tillaga o äta en hel köttbit, oavsett kött så brukar vi ugnssteka den på låg temperatur. Och vi har aldrig blivit missnöjda. Första gången vi tillagade renstek gjorde vi så klart också på detta sätt. Trots att det var en av de sämre bitarna så blev köttet så himla mört o gott.God o mör renstek 1 bit rensteksalt o pepparSalta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.Låt stå ett tag. Skär i skivor och servera med goda tillbehör.Alltså ni måste prova detta! Jag kan nästan garantera att ni inte blir missnöjda. Servera med goda tillbehör och ni har en underbar festmåltid utan större ansträngning. Det svåra med det här är att veta hur länge köttbiten ska vara i ugnen. Men med en varm sås och en varm zucchinigratäng t.ex. så gör det inte så mycket om ...
After Eight-glass - äggfri
2017-01-03 22:01:00
Usch vilket väder vi har nu! Det är bara minus 10, men eftersom det blåser och snöar så är det betydligt kallare. Inget drömväder precis. Vi gick hem från mina föräldrar för ett tag sedan och det blåste riktigt kallt, så det var extra skönt att komma in och ta en kopp te. Nu ska det visst bli ännu kallare, ner mot minus 30, i två dagar innan det blir varmare igen och till helgen ska det bli nollgradigt enligt prognosen.*****************Till nyårsafton fixade jag en glass-efterrätt med After Eight. Och jag fortsätter tjata om den goda och perfekta kombinationen mellan choklad och mint.After Eight-glass5 dl vispgrädde1 burk kondenserad mjölk15 After Eight-plattorGarneringAfter Eight-plattorVispa grädden ganska fast. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.Skär After Eight-plattorna i mindre bitar och blanda ner i gräddblandningen.Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.Stick ev. ner halverade After Eight-plattor som garnering.Sätt på locket och s...
Trötter
2017-01-03 06:31:00
Hur länge tar det tills man är sig själv igen efter semester och sovmorgnar? Gårdagen försvann i ett töcken och i morse var jag än en gång sååå trött när klockan ringde. På jobbet härjar influensan och jag lever på hoppet att jag har ett litet skydd kvar från senast jag hade den när jag, Ida och Isak var däckade i över en vecka.Oj så tyst det är i huset nu när alla ligger o sover, skulle gärna sitta kvar här med min tekopp ett bra tag till o njuta av lugnet men nu är det lika bra att börja åka mot jobbet. Ju tidigare jag börjar desto tidigare kan jag sluta - fördelen med flex.Ha en bra tisdag, oavsett om ni är hemma, på jobbet eller var ni nu är!
Röd pestokyckling
2017-01-02 19:38:00
Första arbetsdagen 2017 är avklarad och det gick riktigt bra trots alldeles för få sömntimmar i natt. Lite seg var jag i perioder men överlag gick det riktigt bra. Kanske tack vare alla koppar te jag drack. Men efter middagen var jag tvungen slumra i tjugo minuter på soffan och det var såå skönt.På torsdagens italienska tjejkväll med Prosecco bjöd jag på en enkel, men god, kycklingrätt som jag förberedde på förmiddagen för att sen göra klar när gästerna kom. Me like!Röd pestokyckling1 kg kycklingfilésoltorkade tomater2 dl crème fraiche2 dl gräddedrygt 0,5 dl röd pestoGarneringruccolasvarta olivermozzarella, i bitarkörsbärstomater, halveradeGrönsakerpurjolök, i strimlorröd paprika, i bitarbroccoli, i mindre buketterDela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. Bryn dem så att de får färg. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över kycklingen.Blanda ihop crème fraiche, grädde och pesto. Häll det i formen.Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.Grön...
Tiiiidig morgon
2017-01-02 06:52:00
Efter att ha tagit en ordentlig sovmorgon igår efter nyårsnatten var det inte speciellt enkelt att försöka somna igårkväll. Klockan hann bli alldeles för mycket när jag till slut lyckades somna och då förstår ni kanske hur trött jag var när klockan ringde i morse. Jag hade gett riktigt mycket för att få somna om i ytterligare några timmar.Det lär bli många koppar te i dag för att hålla mig vaken. Få se hur länge jag klarar att vara aktiv och göra nytta på jobbet, tur att vi har flextid som gör att jag kan gå tidigare om det behövs.Nu ska jag packa ner lunchlådan o passerkortet och ta mig i väg för årets första arbetsdag.Wish me luck!
Nyårsafton 2016
2017-01-01 12:34:00
Gott Nytt År på er alla blogg-läsare. Tänk, nu är det redan 2017. Har ni några nyårslöften? Efter att ha ätit mycket av det mesta hela december ska jag nu återgå till lågkolhydratkosten. Det är mitt nyårslöfte och jag är så motiverad. Dessutom ska jag prioritera mina lunchpromenader, både motionen och ljuset är så välbehövligt för kropp och själ.I går hade vi en trevlig kväll i goda vänners lag och både vuxna och barn verkar ha haft en kanonkväll som avslutades med ett magiskt norrsken och vackert fyrverkeri. Vi bjöds på urgod buffémat med kallt marinerat kött, löjrom, sparris med parmesan, sallad, salamichips och en massa annat gott. Till efterrätt åt vi After Eight-glass som jag bjöd på, en superenkel och god variant på glass som jag ska ge er recept på till veckan.Nu ska jag stänga ner datorn och lägga mig i soffan och titta på Tour de Ski, en perfekt början på det nya året. Se'n ska jag förbereda kommande vecka för nu är det slut på semestern och jag ska återgå till jobbet...
30% rabatt på Smakbox, men skynda er
2016-12-30 22:05:00
Det här inlägget som jag påbörjade för ett bra tag sedan glömdes visst bort och publicerades aldrig. Men det var lika bra det för nu har Smakbox mellandagsrea och med rabattkoden MATRO får ni nu 30% rabatt på er första smakbox. Men skynda er för rabatten gäller bara t.o.m 1 januari (och så länge det finns boxar kvar). Klicka här för att påbörja en prenumeration.****************Wow vad mycket bra grejer det var i senaste Smakboxen med tema God helg. Vi blev gladare o gladare för varje sak vi plockade upp. Det var helt otroligt mycket gott den här gången, jag är fortfarande helt lyrisk. Hoppas ni har kommit ihåg att börja prenumerera så att ni också får en fin julklapp.Ett stort paket under granen.Får jag smaka?Så mycket gott!Vad ska jag börja med?Om ni börjar prenumerera binder ni er inte till något utan kan när ni vill säga upp er prenumeration, men om ni vill fortsätta får ni en ny Smakbox varannan månad. Här kan ni börja prenumerera och/eller läsa mer.
Kladdkaka med mintchokladfyllning
2016-12-30 15:11:00
Det här kan vara det godaste jag någonsin bakat. En len chokladkräm med smak av mint mellan två lagom kladdiga kladdkakebottnar. I'm in heaven!Kladdkaka med mintchokladfyllningKladdkaka4 ägg4 dl socker3 dl mjöl8 msk kakao4 tsk vaniljsocker4 tsk bakpulverSmält smöret och låt det svalna.Vispa ihop ägg och socker.Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 170 grader i 20-25 minuter.Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.Låt kakan kallna, dela den sedan i två bitar. Mintchokladkräm200 g mintkrokant200 g mörk choklad1 krm pepparmyntsolja2 dl grädde50 g smörGrovhacka chokladen.Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen och rör tills den smälter.Rör ner smör och pepparmyntsolja.Låt stå kallt i kylen minst en timma.Bred den kalla chokladkrämen på ena kladdkakedelen. Vänd s...
Salamichips
2016-12-30 12:16:00
Vill ni ha tips på ett enkelt och gott drinktilltugg till nyårsaftonens bubbel? Jag bjöd på salamichips i går och det var superenkelt att göra och ett perfekt sätt att göra av med det sista av julsalamin.SalamichipsLägg salamiskivor på en plåt med bakplåtspapper.Tillaga i 10-12 minuter i 200 grader.Ta ut och låt svalna.Det blev helt annan smak och konsistens på salamin när man tillagade den i ugnen. Ett gott, roligt och enkelt tilltugg som man fixar på några minuter.Salamiskivor på plåten redo för ugnen.Vilket skitväder vi har! Det har spöregnat hela morgonen och är svinhalt ute, lokaltrafiken var tvungen att ställa in all trafik pga halka och det hör inte till vanligheten. Så jag håller mig nog inne, tyvärr för jag hade planerat en långpromenad medan det var ljust.Jag får väl passa på att slumra i soffan istället för huset är tomt och tyst. Sen är det dags att planera kvällens middag som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Kyckling? Köttfärs? Vegetariskt? Det får bli et...
Italiensk tjejmiddag
2016-12-29 23:53:00
Ikväll var det dags för tjejmiddag med två barndomskompisar. En jultradition som nog fler med utflyttade vänner känner igen. Den här gången var vi hemma hos mig och jag ordnade en lättfixad men god middag och det viktigaste var Proseccon som jag var så sugen att prova.Självklart färgmatchar jag blommor med vinetiketten ?I väntan på maten började vi med lite småsnacks till Proseccon.salamichips, tryffelchips, camembert, ädelost, fikonmarmelad, fikonkex, fröknäcke och oliver Därefter satte vi oss till bords för en kyckling smaksatt med pesto som har skött sig själv i ugnen. Det är så perfekt att använda ugnen så mycket som möjligt när man har gäster, så kan man själv surra och umgås istället för att röra i grytor.Pestokyckling toppad med ruccola, mozzarella, tomter och oliverServerad till pasta och stekt broccoli, purjolök, zucchini och paprikaEfter maten flyttade vi in till soffan för te och efterrätt och som oftast när vi träffas så blir det choklad "Ingen middag är fullständig...
Ägghalvor med dill- o äggkräm och löjrom
2016-12-28 21:02:00
Dags för ytterligare ett recept från vårt julbord men som även passar perfekt till nyår. Löjrom är ju såå gott och känns så där små-lyxigt som man vill att det ska vara på nyår.Ägghalvor med dill- o äggkräm och löjromkokta ägg, delade i halvorlöjromDill- och äggkräm100 g Philadelphiaost1 dl crème fraiche2 msk majonnäs1 kokt ägg2-4 msk dillsalt o pepparRör ihop philadelphiaost, crème fraîche och majonnäs.Mosa ner det kokta ägget och dillen.Smaka av med salt o peppar.Spritsa eller klicka ut röran på ägghalvorna och klicka på lite löjrom.Vilken favorit det här blev! Jag hade sån tur så det fanns kvar både röra/kräm och löjrom till frukost dagen efter. En lyxfrukost som jag gärna äter igen. Efter den här julen då jag har ätit alldeles för mycket mjöl och socker känns det bra men något kolhydratfattigt och supergott.********************I dag har vi varit en sväng till Ikea och köpt lite smått o gott, inget stort eller speciellt utan vi tog bara en liten shoppingutflykt. Så kul att gå o s...
Stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlök
2016-12-27 21:40:00
Har ni nyårsmenyn fixad och klar? Om inte så kommer här ett supertips till fördrinken. Använd OLWs potatisstjärnor med sourcream&onion-smak istället för kex eller kavring så har du ett kanongott och smakrikt tillbehör till valfri röra. Jag gjorde en blandning med bl.a. västerbottensost, crème fraîche och dill som jag sen toppade med räkor.Stjärnor med västerbottenskräm, räkor och rödlökOLWs stjärnor med sour cream & onion-smak 500 g räkor med skalrödlök, finhackadvästerbottenskräm1,5 dl crème fraiche0,5 dl majonnäs0,5 kruka dill0,25 citron, pressad75 g Västerbottensost, rivencayennepepparSkala räkorna.Blanda ihop alla ingredienser till västerbottenskrämen och smaka av med cayennepeppar.Klicka ut västerbottenskräm på stjärnorna och garnera med rödlök och räkor.Så himla oväntat gott detta var. Jag trodde inte att detta skulle vara något i min smak, men så fel jag hade. Det här kommer jag använda mig av ofta i framtiden. De stjärnor man inte använder som "kex" kan man...
Laxrullar med wasabi
2016-12-26 11:41:00
Har ni kvar någon gravad lax som ni inte vet vad ni ska göra med? I så fall kan jag tipsa om dessa laxrullar med wasabi-ost. En ostnyhet som är väldigt smidig att använda för att få en lagom stark wasabismak.Laxrullar med wasabica 300 g gravad lax, skivadca 100 g Crème Bonjour Wasabigurkaca 1-2 msk sesamfrönev. inlagd ingefäraLägg ut en bit plastfolie och lägg laxskivorna omlott på folien. Bred ut Wasabi- färskosten på laxen. Skär gurkan i stavar och lägg i ena kanten på färskosten. Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. Låt rullen ligga i frysen i ca 30 minuter.Ta bort plasten och rulla laxrullen i sesamfröna. Skär rullen i ca 1 cm breda skivor med en vass kniv. Vill du ha lite mer sushi-känsla så kan du garnera med inlagd ingefäraDet blev jättegoda rullar med wasabiosten och så enkel att använda när man inte behövde blanda ihop en röra själv. Jag garnerade inte med inlagd ingefära till julbordet men jag tror att det skulle vara jättegott a...
Julbord 2016
2016-12-25 23:12:00
Vilken underbar julafton vi hade igår, det hade nog inte kunnat bli bättre. Alla barnen var glada och har sagt flera gånger att de är så nöjda med dagen och julklapparna. Sånt värmer mammahjärtat! Vår julafton började, som vanligt, med sovmorgon, julfrukost och klappar i strumporna. En lugn morgon helt i min smak. I god tid före Kalle så dukade jag upp julfika med mina favorit-julkladdkakor, en med saffran- och en med pepparkakssmak och lingongrädde så klart. När fikat var bortplockat och Kalle var slut på tv:n knackade tomten på dörren och delade ut några julklappar till oss innan han var tvungen att åka vidare, men vi delade ut resten av paketen på egen hand.Efter paketöppning var det dags att sätta igång med maten till julbordet och som för de flesta andra finns det traditionella rätterna men även en del nyheter. Till middagen var vi många personer runt bordet för då hade även mormor o morfar och min syster med familj dykt upp. Älskar att ha köksbordet fullt med fo...
Tunnbrödsrulle med korv
2016-12-23 11:40:00
Idag har vi julstök deluxe hemma hos oss. De sista klapparna ska slås in, lite mer julgodis ska tillverkas, några julkakor ska bakas, julmaten ska påbörjas, huset ska julpyntas lite mer och kvällens uppesittarkväll ska förberedas. Så nån avancerad lunch hinner vi inte med och då är korv perfekt.Tunnbrödsrulle med korvmjukt tunnbrödpotatismoskokt eller grillad korvketchup, senap, dressing eller andra favorittillbehörLägg en klick mos på tunnbrödet.Lägg på korv och tillbehör.Rulla ihop.Ät o njut!Det här blir ett litet matigare lunchalternativ till korv o bröd, som Ida tycker om medan Isak föredrar "vanliga" korv med bröd. Men det är kanske inte så konstigt att Ida tycker om det här eftersom hon älskar potatis.
Juldrink med Prosecco, blåbär och ingefära
2016-12-22 06:36:00
Dags för drinktorsdag igen! Det var riktigt länge sedan jag bjöd på ett drinkrecept men nu är det dags igen. En julig fräsch drink med en liten glögg-touch bjuder jag på denna sista arbetsdag innan jul. En röd vacker drink som passar som fördrink på julens fester, jag bjöd på den som välkomstdrink på glöggminglet innan vi dukade upp glögg och tilltugg.Juldrink med Prosecco, blåbär och ingefäraBlossas alkoholfria glögg med blåbär o ingefäraProseccoBlanda lika delar av glöggen och prosecco.Garnera ev. med blåbär, kanelstång eller något annat roligt och eventuellt juligt.Servera och njut.Det här var verkligen en drink i min smak, alkoholsvag och med mousserande vin. Kan knappt bli bättre. Dessutom är ju flaskan till blåbärsglöggen så otroligt snygg och passar perfekt i vårt kök ?
Varm brietårta med hjortronsylt
2016-12-21 21:45:00
Hur går det med alla julförberedelser för er? Jag känner att jag har läget under kontroll men längtar tills jag får lite ledigt för nu är fokus mer på jul än på jobb. Men snart snart, nu är det bara morgondagen kvar innan jag går på julledighet.Den här goda brietårtan passar perfekt på julbordet eller kanske är det något att mumsa på till uppesittarkvällen på fredag.Varm brietårta med hjortronsylt1 rund brietårta 500 g1,5 dl hjortronsyltSkär av ?locket" på brietårtan med en lång vass kniv. Några millimeter upp till en halv centimeter. Det är enklast om osten är kylskåskall.Bred på hjortronsylten i ett jämnt lager och lägg tillbaka locket.Lägg på ett serveringsfat.Värm i 200 grader i 10 minuter. Servera, antingen genom att ta bort locket och gröpa ur smält ost och hjortron eller genom att skära upp tårtbitar.Det här var helt i min smak! Otroligt gott, superenkelt att göra och känns lite smålyxigt. Jag kommer absolut att göra den snart igen.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33403 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss