TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Röd pestosås
2015-01-25 10:48:00
Solen skiner och det ser helt underbart ut ute. Tyvärr är det nästan 20 minusgrader så jag tar nog bara en kort promenad och sen fortsätter jag njuta av solen här inne i värmen. Funderar på om jag ska baka lite i dag, det känns som det var länge sen. Och som vanligt när jag har nystädat blir jag baksugen?och det innebär ju tyvärr att golvet behöver skuras i dag igen för jag tror inte att jag kan baka utan att spilla mjöl på golv och bänkar. Ja, ja vi får så hur jag gör.Vi har fortfarande inte använt oss av alla recept från senaste gången vi hade Linas matkasse (på höstlovet). Men förra helgen var det dags att ge oss på rödspättan som skulle serveras med krossad potatis och röd pestosås.Röd pestosås1,5 msk smör2 tsk vetemjöl3 dl mjölk0,5 pkt philadelphiaost0,5 tärning grönsaksbuljong3-4 msk röd pesto1 tsk torkad oreganoSmält smöret, pudra över mjöl och rör om.Vispa ner mjölken lite i taget.Rör ner osten.Tillsätt buljongtärning, pesto och oregano.Koka upp och låt sjuda 5-6 minuter. Rö...
Belöning?
2015-01-24 20:23:00
Barnen hjälpte faktiskt till riktigt bra?.ett tag i alla fall, med dagens städning. Som avtalat fick de då välja mat till middag och då valde de kinamat från vår nya favoritrestaurang. Själv struntade jag i midda'n och prioriterade att bli klar med städningen istället. Hade jag satt mig ner och ätit kinamat hade jag nog blivit sittande hela kvällen.Nu, däremot, när övervåningen skiner har jag satt mig ner med en tekopp och datorn. Olivia o Leif är på hockeyn, Isak är på gården och Ida har gått och lagt sig i sitt nystädade rum för att se tv, så nu ska jag luta mig tillbaka i soffan och njuta av lugnet och vårt välstädade hus. Gäller att passa på att njuta ordentligt i dag för det brukar inte ta länge innan det ser ut som ett bombnedslag igen.Borde passa på att ta lite hemma-hos-bilder men i väntan på det får ni lite roliga bilder som jag hittade på nätet. De beskriver min dag så bra.
Muta?
2015-01-24 11:23:00
I dag är det stora städdagen hemma hos oss. Jag har mutat barnen med hämtmat till middag om de är duktiga och hjälper till med städningen. Vi får väl se om mutan fungerar. Är de inte duktiga blir det nån tråkig hemmagjord snabbmiddag, för jag ska städa och inte laga mat.För att orka städa började vi med en ordentlig frukost som vi satt länge och åt av samtidigt som vi planerade städningen. Vad ska göras och av vem?Bröd, grönsaker, vindruvor, ost, kaviar, skinka, ägg, leverpastej, te och juice stod på dagens frukostbord.Nu är rasten slut och jag måste tillbaka till städningen. Ha en riktigt bra lördag så hörs vi senare med uppdatering om vad det blev till middag för oss i dag :)
Tradition
2015-01-23 21:12:00
En bra tradition ska inte brytas! Därför sitter jag här i soffan nyvaken och skriver till dig. Det är så skönt och mysigt att efter en god fredagsmiddag och lång arbetsvecka ligga och sova slumra i soffan medan Ida tittar på barn-tv. Nu orkar jag hålla mig vaken tills storbarnen kommer hem dessutom.Dagen som började på bästa sätt, med sovmorgon, har fortsatt lika bra. På jobbet har jag inte bara haft möten utan även haft tid för lite eget arbete men framför allt hade jag en halvtimmes massage. Så underbart och precis vad mina axlar och min nacke behöver.Ida njuter av fredagspopcorn och jag njuter av fredagsblommor.
Krossad potatis
2015-01-23 07:16:00
God morgon! Den här fredagen har börjat på bästa sätt för vi har tagit lite sovmorgon och det är såå skönt. Att få ta det lugnt på morgon är det bästa jag vet, så jag steg upp nästan samma tid som vanligt bara för att kunna ta det riktigt lugnt innan stressen sätter igång. Jag har precis väckt Ida och hon äter lite frukost innan vi snart ska åka i väg till skola o jobb för sista gången den här veckan.Hoppas ni också har fått en bra start på dagen. Vi hörs lite senare från tv-soffan!Ett roligare alternativ till kokt potatis och ett fettsnålare och enklare alternativ till potatismos är detta enkla recept.Krossad potatisSkala potatisen.Koka den mjuk i lättsaltat vatten.Häll bort vattnet.Krossa potatisen med en potatisstöt.Strö över flingsalt och svartpeppar.Vi skalar ofta potatisen innan vi kokar den för på så sätt att få barnen att äta lite mer potatis. Ofta är de så slöa så måste de skala den själv då skippar de att ta potatis. Det här var ett roligare alternativ till den kokta ...
Pannkaka med bacon
2015-01-22 21:38:00
Nu är det redan torsdagkväll och då vet vi att imorgon är det f.r.e.d.a.g. Jag hann inte höra av mig till er igår och ge er detta pannkaksrecept för när pannkakan var färdiggräddad var jag tvungen att åka i väg på styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen. Jag hann inte ens äta en pannkaksbit, jag som har varit så sugen på pannkaka i flera veckor. Jag får nog se till att planera in en pannkaksdag snart igen.För att få pannkakan lite mer matig är det enkelt att tillsätta ett paket bacon, som man först steker i småbitar i ugnsformen innan man häller på pannkakssmeten.Pannkaka med bacon1 pkt bacon2,5 dl vetemjöl6 dl mjölk3 äggDela bacon i småbitar och lägg i en liten ugnsform eller långpanna.Stek i ugn ca 5-7 minuter på 225 grader.Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet.Vispa ner resten av mjölken och äggen.Håll smeten i den lilla långpannan över de stekta baconbitarna.Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter tills pannkakan har "stannat" och fått fin fär...
Ekologiska Boira'
2015-01-22 06:00:00
Tänkte komma med ett vintips så här början av veckan. Så hinner ni fundera och planera eventuella inköp inför helgen. Själv har jag en liten flaska bubbel på kylning. För några år sedan fick man leta ett bra tag för att hitta goda ekologiska viner på Systembolaget. Men nu kommer nya viner hela tiden, som är både goda och ekologiska. Det gillar vi!Det senaste röda ekologiska vinet jag har druckit är detta vin som har funnits på flaska ett tag, men som numera även finns på box. Jag (som tycker om genomtänkta detaljer) älskar handtaget på boxen. Så mycket snyggare än det traditionella plastbandet.Boira? Organic SangioveseDruva100 % ekologiskt odlade Sangiovesedruvor från italienska Marche. TillverkningDruvorna har skördats varsamt och sedan jäst i temperaturkontrollerade tankar för att bevara den härliga frukten. Därefter har vinet lagrats i fyra månader på ekfat. DoftBoira? bjuder på en rik, bärig och ungdomlig doft med inslag av mogna körsbär, fat och örter. SmakSmaken...
Lasagnemiddag
2015-01-22 06:00:00
Veckan är igång och kylan är tillbaka, brrr. Fast egentligen är det ju inte så jättekallt det är bara jag som är bortskämd med att det inte är kallare än minus 10 så ofta numera. Jag är så ovan att termometern visar tvåsiffrigt så jag börjar frysa bara jag ser temperaturen.Dagens middag var en god och krämig men stark lasagne. Jag tror Leif tappade chilipepparburken i köttfärssåsen igår :) Men den var god trots det och det var så skönt att sätta sig o äta precis när jag kom innanför dörren. Eftersom jag inte var så jättesen hem från jobbet i dag så satt övriga familjen kvar dessutom.Igår gjorde vi:En stor sats köttfärssås.Kokade bechamelsås på 1 liter mjölk.Varvade lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås i en ugnsform.Strödde på riven ost.Satte folie över formen och ställde in formen i kylskåpet.Idag:Tillagade vi lasagnen i 200 grader i ca 45 minuter (det var en stor sats lasagne)Sen åt vi en krämig lasagne tillsammans med råkostsallad.
Söndag i köket
2015-01-22 06:00:00
Lite matförberedelser inför nästa vecka hann vi med trots att vi gjorde en del roligare, oplanerade, saker i dag också.Jag började med att göra den goda och enkla råkostsalladen med en massa basilika i. Den klarar sig en vecka i kylskåp så det är perfekt att göra en stor sats och sen ta fram en lagom skål till varje måltid. Isak har börjat älska pizzasallad så jag hoppas jag kan lura honom att det här är en variant på det.Fläskpannkaka är inplanerad till veckan och till det vill man ha lingonsylt och det hade vi inte mycket kvar av. Så självklart kokade jag en omgång sylt i dag också. Så skönt att ha frysen full med lingon för det finns inte mycket som är enklare att göra en lingonsylt och den hemmagjorda är ju så mycket godare än den köpta.Imorgon blir det lasagne till middag. Och gissa vad?! Vi förberedde den redan idag :) Så behöver vi bara ställa in den i ugnen ungefär en halvtimme imorgon när vi kommer hem trötta och hungriga. Förutom allt matfix inför kommande vecka ...
Baconfylld Bergis
2015-01-22 06:00:00
Då är helgens sista dag här och vår agenda för dagen är klar - jobba vid datorn, tvätta kläder och förbereda mat till den kommande veckan. Det är så skönt att bara behöva värma på maten när alla kommer hem hungriga och trötta. En del maträtter, t.ex. grytor blir ju dessutom godare om de får stå någon dag. Jag ska göra en råkostsallad också, finns inget bättre att ha i kylskåpet under arbetsveckorna. Så smidigt att fylla en lite låda och ta med till lunchen på jobbet och/eller fylla en skål när det är dags för middag.Gårdagens middag blev en typisk fredagmiddag, enligt mig, trots att det var lördag :)Baconfylld Bergis1 Bergis eller annan långfranska1-2 paket bacon0,5 liten purjolök1 röd paprika1 stor morot4 dl (2 små burkar) crème fraiche mexican chili1 stor tomatriven ost.Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det öv...
Kvällslugn
2015-01-17 21:30:00
Efter en dag full med jobb av olika slag har vi nu slagit oss ner i soffan för att se nån deckare, polisserie eller liknande. Så skönt att på kvällen tända några ljus, koka en kopp te och sen sitta i soffan och "dum-se" på tv utan att behöva tänka :) Dagens middag blev Baconfylld Bergis som vi åt efter hockeymatchen som slutade med Lule-vinst. Jag gjorde en god chilistark röra med bacon, purjo, morötter och paprika som jag fyllde i en långfranska (Bergis) och sen gratinerade i ugn. Det blev inte så vackert som jag hade hoppats, men det blev riktigt gott och det är ju det viktiga (trots att jag är en matbloggare och vill kunna ta fina kort).Klockan är snart tio på kvällen och Ida verkar inte ens ha börjat tänka på att det är dags att sova. När jag säger att hon borde sova svarar hon"Vet du hur ofta jag måste stiga upp tidigt? Det behöver jag inte i morgon" och det har hon ju rätt i vår lilla tonåring som älskar att vara vaken sent och sen ha sovmorgon dagen efter.
Guacamole
2015-01-17 11:55:00
Vårt rensa-i-röran-projekt fortsätter och vi är riktigt duktiga tycker jag. Vi har bestämt oss för att varje vecka slänga, ge bort eller sälja minst en kartong med saker vi inte använder och än så länge håller vi det med råge. Känns så skönt! Nu har jag gjort dagens pass i förrådet så nu är det dags för Idas rum där vi ska rensa, städa och möblera om. Men först lite lunch...I går hade vi taco-fredag, som vanliga familjer som Ida brukar säga. I min taco hade jag isbergssallad, gurka, köttfärs, tacosalsa, majs, tomat och guacamole. Det är det minsta som jag måste ha, ibland lyxar jag till det med lite mer godsaker, så som anans, banan och/eller purjolök.Guacamoleavokadocrème fraicheörtsaltMosa avokadon tillsammans med crème fraiche.Krydda med örtsalt.Så här gjorde jag min guacamole igår och oftast blir det den här varianten. Avokado är så gott i sig så det är dumt att blanda ner för mycket som tar bort för mycket av den underbara avokado-smaken. Men ibland pressar jag ner lite vitlök ...
Popcorn-mys
2015-01-16 21:04:00
Är det fredagsmys hos er också?Efter en tacomiddag sitter vi nu i tv-soffan och ser Fångarna på fortet, eller Ida ser det medan jag är vid datorn och Leif vid iPaden. Familjemys :) Isak som har varit på bio kom precis hem och äter lite tacorester och för ovanlighetens skull tänker han stanna hemma sen trots att det är fredag. Som den hönsmamma jag är älskar jag när barnen är hemma.Sitta i soffan med nattlinne och äta popcorn. Kan det bli mysigare? Inte enligt Ida! Det här är fredagsmys på hög nivå. Och så härligt med en lugn stund tillsammans efter en hektisk vecka där man knappt hinner sitta ner tillsammans.Visst har jag hittat fina popcorn-muggar? Både jag och barnen älskar dem. Popcornen blir lite godare när man serverar dem i muggarna.Älskar ni fredagkvällar? Det är ingen hemlighet att jag älskar dem. Vetskapen om att jag nu får sova och ta det lugnt två morgnar på raken gör att jag ler med hela kroppen. Det är så underbart och bästa känslan som finns.
Potatismos och korv
2015-01-15 20:00:00
I dag åt vi nå riktig gott - stekt falukorv med potatismos. Jag tycker det är såå gott men vi äter det alltför sällan och det skyller jag på barnen :) De tycker inte om potatismos och för enkelhetens skull för att slippa gnället gör vi då oftast makaroner istället när det är dags för stekt falukorv. Men i dag var det äntligen dags igen för potatismos (vi hade makaron-rester som barnen fick värma om de ville).Hur gör ni potatismos? Så här gör jag!PotatismospotatissmörmjölksaltvitpepparSk ala, ev. halvera och koka potatisen tills den är mjuk.Häll bort vattnet.Mosa potatisen med en potatisstöt eller press.Sätt i en stor klick smör, rör runt tills smöret smält.Häll i mjölk tills det blir en bra konsistens.Krydda med salt och vitpeppar.Vispa ev. med elvisp för att få moset extra lent, men akta så att det inte blir klister.Oftast, nästan jämt, använder jag svartpeppar men till potatismos är det viktigt att det är vitpeppar. Då blir det godast. Vissa använder grädde men det har jag aldrig g...
Chokladpavlova med chokladkräm
2015-01-14 20:49:00
Den här måste ni prova snarast!Det var min mamma som bjöd på denna underbara tårta första gången, men det dröjde inte många da'r innan jag var tvungen att göra en egen - så god var den. Det bara vattnas i munnen nu när jag skriver ner receptet. Sega chokladmarängbottnar med god chokladkräm och sen lite grädde och blåbär på det - Kan det bli bättre? Inte för mig i alla fall, jag som är galen i choklad. Chokladpavlova med chokladkrämMarängbottnar5 äggvitor2,5 dl socker0,5 dl kakao1 msk majsstärkelse1 tsk vitvinsvinägerChokladkräm1 dl strösocker3 msk majsstärkelse3 äggulor1 tsk vaniljsocker3,5 dl mjölk100 g mörk choklad25 g smörServering3 dl vispgräddeblåbärMarängbottnarVispa äggvitor till hårt skum.Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.Sikta ner kakao och majsstärkelse.Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.Bred ut smeten i rundlarna.Grädd...
Trötter
2015-01-13 21:51:00
I dag blir det inget roligt inlägg. Jag har slut på energi och tänkte göra kväll tidigt och strunta i alla måsten.Jag hittade en bild på mig själv på nätet :)Förutom att jobba måste och vill man hinna läsa tidningar och böcker, tvätta, städa, vila, skura, se tv, diska, motionera, laga mat, handla, hjälpa barnen med läxor, stryka, uppdatera sig vid datorn, skotta snö, se till att barnen har kläder (efter väder), umgås med vänner, skjutsa, hämta, göra roliga saker med familjen och en massa annat. Hur hinner ni?
Spagetti Carbonara
2015-01-12 18:29:00
Usch vad kallt vi har. Jag fryser konstant! Så här mycket brukar jag inte lida av kylan men nu längtar jag bara till lite värme. Kallare än 20 minusgrader är för mycket även för en Norrbottning som jag verkar det som. Jag misstänker att jag har nån förkylning i kroppen för jag är dessutom sååå trött hela tiden, längtar bara till att få gå och lägga mig med en massa täcken och filtar :) Men jag börjar nog med en varm dusch.Dagens middag önskades av Olivia då detta är en av hennes absoluta favoriter.Spagetti CarbonaraSpagetti1-2 pkt bacon3 ägg0,5 dl grädde2-3 dl ost, helst parmesan2 krm svartpeppar0,5 tsk saltmargarin.Koka spagettin, spara lite av pastavattnet till senare.Stek bacon i bitar.Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.Smält margarin i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. Rör ordentligt hela tiden medans det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte vänta för länge så det b...
Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj
2015-01-11 14:36:00
Vem kunde tro att ris och kokos kan bli ett underbart pajskal? Jag har ju glömt ger er denna goda paj som är helt glutenfri. Mandelmjöl är ju vanligt i dessa lchf-tider att använda till pajdeg och då blir den ju även glutenfri, men pga nöt- och mandelallergi undviker jag helst mandelmjöl. Därför blev jag så glad när jag hittade det här receptet på pajskal i Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin - Ayurveda i ditt kök. Jag har gjort vissa förändringar men jag hade aldrig kommit på att använda ris om jag inte hade blivit tipsad om detta recept av min syster. Fyllningen är min egna, det här goda pajskalet kan man ju använda till vilken fyllning man vill.Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspajGluten- och mandelfri pajdeg2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)1 ägg0,5 dl kokosflingor1 tsk örtsalt1 krm svartpepparFyllning10-14 körsbärstomater1 bit purjolök1 zucchini2-3 morötter1,5 dl riven ostÄggstanning3 ägg3 dl vispgrädde0,5 g saffran1 tsk salt1 krm svartpepparPajdegKoka rise...
Brieost- och salamifylld fläskfilé med sås och stekta grönsaker
2015-01-10 18:49:00
Lördagkväll och endast jag o Ida är hemma så nu ska det mysas. Men jag lär snart sitta ensam i soffan för det verkar vara en trött Ida, som inte riktigt har kommit i kapp med sömnen efter denna första skolvecka. Och det är hon inte ensam om. Jag hoppas det är lite sömn och mycket jobb som gör att jag känner mig så trött, så det inte är en förkylning som lurar i kroppen.Dagens middag planerade jag genom att titta i kyl och frys vad som behövde ätas upp NU. Det jag behövde använda för att slippa slänga var fläskfilé, zucchini, morötter och brieost. Och middagen blev då en fläskfilé fylld med bl.a. brieost och till det serverade jag bl.a. stekta grönsaker.Brieost- och salamifylld fläskfiléfläskfilébrieostsalamiPutsa fläskfilén och bryn den runt om i en stekpanna, salta o peppra.Skär ca två-centimetersskivor men skär inte igenom.Skär bort kanterna från brieosten.Fyll alla fickor med brieost och salami.Ugnstek i 200 grader i ca 20 minuter.Kontrollera att köttet är genomstekt innan du tar...
Fredagsrätt
2015-01-09 21:32:00
F-R-E-D-A-GTrots att det har varit en kortvecka är det en efterlängtad fredag för det har varit en vecka med mycket jobb och lite sömn. Dessutom blev det två övertidstimmar i dag och det är inte kul att jobba över just på fredagar. Då vill man ju hem och mysa o njuta av fredagskänslan.Men fördelen med att jobba över just en fredag är att man kan unna sig lite god köpt mat som fredagsmys - Beacause I'm worth it! Så i dag åkte jag förbi Kvantum på vägen hem och köpte en Laxstubbe, dvs en bit smörgåstårta. Och det var precis vad jag var sugen på denna fredagkväll. Det bästa av allt - det är kvar en bit till i morgon.Det hände en rolig grej i kväll när vi satt i soffan och såg På spåret, då kom Ida in i rummet för att hämta en sak. I förbi-farten hör hon 8 poängs-ledtråden och säger "Gävle" som att det var självklart och jätteenkelt...och självklart hade hon rätt. Fler som klarade det på 8 p? Inte de tävlande i alla fall! De hade visst sagt nå om svärord och då hade hon förstått/gissat...
Idas muffins
2015-01-08 11:08:00
Sådan mor sådan dotter eller sådana döttrar rättare sagt. Jag är inte så mycket för pyssel med papper, pennor och lim och sånt. Men pyssla med bakning det tycker jag om och det verkar ha gått i arv till Olivia och Ida. I söndags ville Ida så gärna baka för hon hade hittat en massa smarriga recept på svt.se som hon ville provbaka. Till slut föll valet på muffins, som Olivia var snäll och hjälpte till att baka. Än dröjer det nog några år innan Ida klarar av det själv.När muffinsarna var färdigbakade var det en lång väntan för Ida innan de kallnade så pass mycket att det var dags att dekorera dem - det roligaste med att baka enligt Ida. Förutom att Ida hittade receptet, bakade (lite i alla fall) och dekorerade så är det också hon som har tagit korten. Hon vet hur viktigt det är att fotografera allt man bakar :)Idas muffins3 ägg2,5 dl strösocker1 tsk vaniljsocker100 g smör1 dl mjölk3,5 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 nypa saltGarneringPhiladelphia MarabouströsselbärVispa ägg, strösocke...
Räksalsa med avokado och mango
2015-01-07 06:40:00
Jippie, både jag och Ida orkade oss upp i tid trots att vi båda hade svårt att somna i går kväll. Jag satt o jobbade vid datorn och det är det absolut sämsta man kan göra innan läggdags om man vill somna fort. Men vi tog oss upp och är nu redo att åka i väg till jobb och skola, eller fritids rättare sagt för det är lovdag även i dag. Storbarnen har jullov veckan ut pga vattenskada på skolan och börjar först på måndag. Vissa har tur!Eftersom receptet på måndagens varmrätt, Delizie, efterfrågades gav jag er det receptet först. Men trettondagsafton började med en förrätt - en räksalsa.Räksalsa med avokado och mango500 gram räkor med skal1 paket fryst mango1-2 avokado0,5 rödlök1 lime 1 röd chilifruktsalt o pepparev. 0,5 kruka färsk korianderSkala räkorna.Finhacka lök och chili.Skär avokado i bitar. Tina mango.Blanda mango, avokado, lök, chili och räkor i en skål. Pressa i lime.Rör runt och smaka av med salt o peppar.Vill man kan man även tillsätta en halv kruka hackad färsk ko...
Soff- och pizzadag
2015-01-06 18:21:00
Som jag trodde redan i morse blev det pizza till middag. Jag är ingen stor pizza-fantast men ibland är det riktigt gott och ibland är det även skönt att slippa stå i köket. Jag valde kebabpizza, en pizza som de flesta svenskar verkar välja. Vad har ni för pizzafavorit?Det har blivit en hel del soffhäng i dag, mer beroende av bristen på sömntimmar än mängden vin i går (om nu  nån skulle tro det). Både jag och Ida måste se till att komma i säng i tid i kväll så vi orkar upp och i väg i morgon. Tack o lov är det bara tre tidiga morgnar på rad innan det är helg igen.Jag har faktiskt inte bara legat i soffan utan vi har varit iväg och köpt nya köksstolar också. Det var hög tid för det (redan för flera år sedan) och nu äntligen hittade jag några jag tyckte om. Nu ska de bara monteras ihop. Olivia som tycker om sånt pyssel håller faktiskt på med det just nu, hoppas hon lyckas med den första så att hon vill fortsätta. Bilder kommer?.
Delizie - pastastubbar med skinka, zucchini och ost
2015-01-06 11:15:00
Nu har vi söndagskänsla här i huset trots att det är tisdag, men eftersom det är sista dagen med ledigt är det kanske inte så konstigt att vi tror att det är söndag. Gårdagskvällen innebar mycket surr och nästan lika mycket vin så det blir nog en dag i soffan i dag och vi kanske till och med slår till med en pizzamiddag. Övriga familjen lär jubla om jag kommer med det förslaget.Till gårdagens middag gjorde jag en pastarätt med skinka, zucchini, ost och vit- o tomatsås.Delizie - pastastubbar med skinka, zucchini och ost200 g färska lasagneplattor200 g kokt skinka200 g emmentalerostriven ost (resterna av emmentaler om det blivit över, annars parmesan)1 zucchiniBechamelsåsTomatsåsBechamelsås50 g smör0,75 dl vetemjöl5 dl mjölksalt o vitpepparSmält smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken litet i taget och koka upp under omrörning. Låt koka 3-5 minuterSmaka av med salt och vitpeppar.Tomatsås1 liten lökolivolja1 burk krossade tomater1 dl vatten1-2 tsk tor...
Trettondagsaftonsmiddag med vänner
2015-01-05 23:12:00
Vilken härlig dag jag har haft!Jag fick en extradag hemma, eftersom det är en förkortad arbetsdag jobbade jag hemifrån och det var såå skönt. Jag kunde stiga upp klockan åtta istället för klockan sex och det var precis vad jag behövde.Dagen avslutades med mat, vin och en massa surr med två tjejkompisar. Oj, vad jag uppskattar våra middagar. Och så kul att få planera middag med passande dryck, duka fint och sen bara mysa och surra en hel kväll.Trettondagsaftonsmiddag med vännerFörrättHet räksalsa med mango och avokado serverad med smörstekt brödMia Fresh & CrispVarmrättDelizie -Pastastubbar med skinka, ost och zucchini med tomatsås och bechamelsåsCaravan DurifEfterrrättChokladpavlova med chokladkräm, grädde och blåbärkaffe o teAlla recept kommer de närmaste dagarna för nu ska jag städa bort i köket och sen går jag nog ner o lägger mig. Det känns som jag ligger på minus på sömnkontot och på onsdag är vardagen tillbaka igen med tidig uppstigning för stora delar av familjen. Olivia ...
Kött i ugn - perfekt till många
2015-01-04 22:04:00
I dag har det varit en perfekt dag då jag har hunnit lite smått o gott. Jag har vilat i soffan o sett skidåkning och alpint på tv, jag har förberett morgondagens festmiddag, jobbat lite och röjt lite i ett förråd, jag har haft trevligt spontan-fika-besök och jag har hunnit ta bort lite tomtar. Vila och jobb blandat och än är inte dagen över för nu sitter vi bänkade för att se juniorkronornas semifinal och hoppas på final om nån dag, eller natt rättare sagt eftersom vm är i Canada. Inte kul med tidsskillnaden.Dagens middag blev en gammal klassiker som är perfekt att göra när man är många. Enklare kan det knappt bli?.och gott är det också.Kött i ugn - perfekt till mångaca 1 kg kött, t ex fransyska2 dl crème fraiche2,5-3 dl grädde1 tsk sambal oelek0,5 dl sojaSkär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.Servera med kokt potatis eller ris.Få och vanliga ingredienser till såsen ...
Toast Skagen med hetta
2015-01-04 10:01:00
God morgon! Klockan är tio och jag skulle ha kunnat sova längre men nu gäller det att vända dygnet för både mig och resten av familjen. Trots att jag var trött så var det inte så svårt att stiga upp i dag för jag förflyttade mig bara från sängen till soffan där jag kommer tillbringa stora delar av dagen tillsammans med Vinterstudion.Igår när vi hade fika-gäster bjöd jag på Toast skagen eftersom jag hade läst på Facebook att hon hade gravid-cravings på just det. Av egen erfarenhet vet jag att dessa cravings kan variera från dag till dag, men hon verkade ha kvar en liten sväng av just skagen-cravings. Och de flesta i vår familj har alltid längtan efter skagenröra - gravida eller ej :)Toast Skagen med hetta200 g kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda0,5 dl majonäs1 dl crème fraiche1 msk chilisås1 tsk sambal oelek0,5 dl dill0,5 tsk salt1krm svartpepperev. chilipepparsmörstekt brödBlanda alla ingredienser.Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.Servera ...
Go'middag i tråkvädret
2015-01-03 23:55:00
Nu äntligen kan jag publicera det här inlägget. Jag har kämpat för att få till bilderna och nu äntligen lyckades jag, puuh. Jag blir tokig när datorn och/eller ett program som jag använder nästan varje dag strular. Men jag lyckades få till det på egen hand utan att ringa pappa och utan att ens vara nära att slå sönder vare sig datorn eller temuggen bredvid mig :)Men nu till något roligare och det är middagen mina föräldrar bjöd oss på i dag! Vi började med en av mina  favorit-Prosecco och snittar. De krispiga kräftkrustaderna blev min förrätts-favorit, det var riktigt länge sedan jag åt krustader och hade nästan glömt hur gott det kan vara.Till varmrätt bjöds vi på en mustig och god burgundisk gryta med en massa godsaker i, såsom syltlök och champinjoner bland annat. Passade perfekt med en köttgryta en dag som denna när snöblandat regn vräker ner och gör vägarna slaskiga och tråkiga. Var är vintern? Till maten drack vi en god Zinfandel.Sen kom vi till efterrätten och vilke...
Julrester
2015-01-03 19:09:00
Jag hade tänkt höra av mig tidigare men jag har haft fullt upp hela dan. Men nu äntligen har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och en chokladbit (rester från julgodiset). Ensam hemma njuter jag av tystnaden och lugnet. Eftersom jag smet hem ett par timmar tidigare igår pga vädret borde jag egentligen jobba lite men jag passar på att njuta av lugnet ett tag först.Julgodisrester - perfekt avslut på en god middag.På eftermiddan hade vi finbesök av mitt kusinbarn vars söta 2-åring har pratat så mycket om Ida så det var hög tid att de fick träffas och leka ett par timmar. Då passade jag på att göra några Toast Skagen att bjuda på tillsammans med julfikarester som lussekatter och pepparkakor. Lussekatter och saffransbullar i all ära men nu börjar jag längta efter en riktigt mumsig och stor kanelbulle.Toast Skagen till eftermiddagsfikat.Även middagen bestod av julrester då jag gjorde en skinkjansson, dvs en janssons frestelse med skinka då jag använde rester av julskinkan. Godas...
Chokladkola
2015-01-01 19:53:00
Blev det pizza för er i dag? Det har väl inte undgått någon att det är den stora pizzadagen i dag? Vi struntade dock i pizza o köpte kinamat istället. Gott och snabbfixat - det är väl så man vill ha det på nyårsdagen. Min dator mådde inte så bra tidigare i dag men efter lite fix av min pappa är den nu som den ska igen. Tack för det! Nu kan jag jobba i kapp lite i kväll innan det är dags att lägga sig i tid för i morgon är det arbetsdag igen.Inte har ni väl avgett något nyårslöfte om att ni ska sluta äta godis? Bra! För då kan ni göra dessa godbitar till trettonhelgen som snart är här.Chokladkola50 g smör3 dl strösocker3 dl vispgrädde1.5 dl ljus sirap 1.5 msk vaniljsocker0.5 dl kakaoMät upp smör, socker, grädde, sirap, vaniljsocker och kakao i kastrullen.Smält och blanda på högsta värme och rör om tills det kokar upp.Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hå...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33746 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss