TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Skink- och ananasröra
2014-10-22 21:00:00
Onsdag och nu vänder det! Onsdagskänslan är nästan lika bra som fredagskänslan, men bara nästan. På torsdagar kommer Leif hem och det innebär två dagar utan stress-känslan att jag måste hämta Ida i tid, dvs jag kan tänka på mig själv i två arbetsdagar och sen är det helg. Perfekt avslutning på veckorna.Till vår bakpotatismiddag gjorde jag dels en gör-din-egen-skagenröra och dels blandade jag ihop en skink- och ananasröra. Den här röran är inte bara god till bakad potatis, den är underbar i smörgåstårtor också. Skink- och ananasröra50 g rökt skinka1 liten burk krossad ananas1 dl crème fraiche0,5-1 msk majonnässalt o pepparDela skinkan i småbitar, låt ananasen rinna av.Blanda ihop alla ingredienser.Smaka av med salt och peppar.Jag tycker den här röran är så god så jag kan äta den precis som den är, utan potatis eller annat tillbehör :) Den söta ananasen passar perfekt till den salta skinkan.
Tisdagsmat
2014-10-21 19:50:00
Dagens middag blev en Toast Skagen - inte illa en vanlig tråkig tisdag. Barnen åt potatisbullar så jag passade på att äta upp rester från vår bakpotatismiddag, dvs räkor, löjrom och philadelphiaröra.Två långa arbetsdagar gör att det känns som vi borde ha kommit längre in i veckan än tisdag. I dag var det mörkt både när jag åkte till och från jobbet och så lär det väl bli varje dag snart, även om jag har korta dagar. Mörkret är det tråkigaste med denna årstid, men vi gör vårt bästa för att försöka lysa upp...med hjälp av tända ljus hemma på kvällarna.På tal om hemma - Mitt städ- och rensarprojektet fortgår. Men i dag fick jag tyvärr städa ensam. Nu börjar jag bli less, tidigare da'r har det bara varit kul men nu har jag tappat lite fart. Får nog ta några viloda'r innan jag fortsätter med de övriga rummen.
Svamp- och kycklingpasta
2014-10-20 21:19:00
I dag har vårt städ- och rensarprojekt fortsatt med tvättstugan så nu är den ren, fin och tom på skrot. I morgon fortsätter vi med ytterligare ett rum. Det är sån härlig känsla när man är klar med ett rum och har lyckats få ordning där. Fast ska jag vara riktigt ärlig så kan vi bli mycket bättre på att göra oss av med saker.Mitt i all städning i går hann jag göra en snabblagad kyckling- och pastarätt till middag. Kyckling och pasta är alltid ett säkert kort.Svamp- och kycklingpasta1 kg kycklingfilé1 stor burk hela champinjoner2 morötter1 ask kantarellost1,5 dl crème fraiche1-2 dl mjölkkörsbärstomatersaltsvartpepparstor pastaSkär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och krydda med salt o peppar.Skala och riv ner morötterna, tillsätt champinjonerna.Rör ner ost, crème fraiche och mjölk.Låt koka några minuter.Tillsätt halverade körsbärstomater, låt de bli lite varma.Smaka av med mer kryddor.Servera med pasta, ruccola och/eller bladspenat.En god pastasås där jag förstärkte svampsmaken gen...
Matsedel v.43 oktober 2014
2014-10-19 20:51:00
Jag brukar ju försöka ge er kommande veckas matsedel tidigt på söndagen. Men i dag lyckades jag inte med det för vi har haft fullt upp med att städa, röja och rensa. Och det kändes viktigare än en veckomatsedel. Alla (utom Leif som jobbar i helgen) har hjälpts åt men det är Olivia som gjort mest och den som sett till att öka farten på oss andra när vi har börjat slöa till.Det är sån härlig känsla när man får gå ut med en massa soppåsar för att man har varit duktig att slänga saker. Dessutom betyder det ju att man kan köpa lite nya grejer när man har tömt skåpen en aning. Isak har tömt halva sin garderob så i morgon ska jag gå igenom alla kläderna och se vad som ska slängas och vad som ska skänkas bort. Ska försöka vara lika duktig hela veckan och fortsätta detta rensarprojekt, slöar jag till lär Olivia vara på mig.Matsedel v.43 oktober 2014Må: Laxburgare med fetaostTi: Potatis- och palsternackssoppa med svamptoastOn: Italienska köttfärsbiffar och pastaTo: Enklaste kycklinggryta...
Petit chouxer med två fyllningar
2014-10-19 09:50:00
Förra helgens tjejfest började med bubbel och drinktilltugg och inte helt oväntat var det jag som stod för drinktilltugget. Jag älskar ju röror, tilltugg och plockmat så det var ganska självklart att jag anmälde mig att fixa det. Efter en del funderande föll valet på petit chouxer, som jag faktiskt aldrig har gjort tidigare. De blev inte helt lyckade (tog ut första plåten för tidigt så de sjönk ihop) men smakade gott i alla fall. Jag gjorde två olika röror som jag fyllde petit chouxerna med och på ett enkelt sätt hade jag två olika tilltugg, så lika men ändå så olika.Petit choux75 g smör2 dl vatten2 dl vetemjölen nypa salt3 äggKoka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning. Låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning. Klicka eller spritsa ut stora eller små toppar på bakplåtspapper på en plåt. Jag gjorde 25-30 stycken och tycker att det blev en bra storlek till drinktilltuggen.Grädda i...
Bakpotatismiddag
2014-10-18 20:27:00
Det blev många ändrade planer i dag!Min tänkta sovmorgon slutade med att jag vaknade klockan sex. Min planerade slöardag hemma i pyjamasbyxor slutade med flera timmar på stan. Mitt planerade blogginlägg om förra helgens drinktilltugg slutar med detta korta inlägg.Mitt bloggverktyg, blogger, strular ikväll så jag har inte tålamod och lust att sitta flera timmar vid datorn för att försöka få till ett vettigt inlägg. Istället får ni se lite från kvällens bakpotatismiddag.BakpotatismiddagBakpotatisar (rättare sagt var det stora potatisar)räkorcrème fraiche&philadelphiaost (för att göra sin egen skagenröra om man vill)räkortacochipssalsaköttbullarvitlöksbröds mörgåsrånbrieostlöjromskink- och ananasröraruccola, spenat, körsbärstomater, vindruvor, päronEn konstig blandning av allt möjligt men då blev alla nöjda med dagens middag och det känns extra kul vid helgernas mysmiddagar att alla är nöjda och glada.Dagen blev inte som jag hade tänkt mig men den blev bra i alla fall. Nu ska jag av...
Tidningsinspiration
2014-10-18 10:00:00
Den planerade sovmorgonen uteblev fast jag har slöat på rätt bra i alla fall. Tio i sex när klockan brukar ringa på vardagarna vaknade jag till. Är det inte konstigt hur kroppen fungerar? Sen vaknade även Ida men tack vare en iPad fick jag halvslumra i några timmar till. Bästa barnvakten!Min slölördag ska jag nu fortsätta med en kopp te och årets bästa tidning. MatMagasinets Julspecial damp ner i brevlådan i veckan och nu ska den lusläsas. En tidning full med inspiration inför kommande glöggmingel, adventsfika och julfester.Vad har ni för planer denna krispiga oktoberlördag? Och vad ska ni äta för gott i kväll? Dela gärna med er, är så nyfiken!Jag återkommer lite senare, när jag har vaknat till ordentligt, med recepten på förra veckans tilltugg.
Varma mackor med champinjonstuvning
2014-10-17 19:25:00
Fredagslugnet är här och vi myser i soffan efter en god middag som Olivia fixade med hjälp av sina syskon. Själv låg jag i sängen och vilade efter en arbetsvecka som har tagit rejält mycket på krafterna pga förkylningen. Ska verkligen bli skönt med helg och vila. Mina planer för helgen är att vila, sova, slappa, chilla och ta det lugnt. Vad har ni för planer?Varma mackor är också en typisk fredagsmiddag enligt mig, speciellt när man lyxar till den med god fyllning. En typisk fredagsmiddag ska vara lättfixad, god (helst enligt hela familjen) och snabb att städa/diska bort.Varma mackor med champinjonstuvning1 liten burk champinjoner 2 msk vetemjöl2 dl mjölk2 krm saltpepparrostbrödriven ostHäll av spadet och fräs svampen i lite margarin.Strö mjölet över svampen och rör om.Späd under omrörning med mjölk.Koka på svag värme 2-3 minuter, späd ev med mer vätska.Smaka av med salt och peppar.Fördela stuvningen på rostbröd.Strö riven ost över.Gratinera mackorna i 225-250 grader i 5-10 min...
Tubostmacka med spenat
2014-10-16 08:33:00
Nya favoritmackan!Ser inte så speciell ut, men skenet bedrar. I dag har jag lite sovmorgon eftersom jag ska jobba i Luleå och därför hinner jag äta frukost hemma i lugn och ro. I vanliga fall äter jag vid nio på jobbet och då är denna macka perfekt.Hårdbröd, en tubost och färsk spenat. Går fort att fixa i ordning när det väl är dags för fika och innebär inte speciellt många propoints heller. Mjukost i tub är så  himla praktiskt att ha med sig - till jobbet, på utflykt eller att ta fram hemma när det är dags för frukost eller mellanmål.Först lite tubost?.?och sen lägger man på färsk spenat.Fjällbrynts mjukostar har fått nytt utseende och jag kunde inte låta bli dem. Fjällbrynt är nostalgi för mig, framför allt deras messmör som vi alltid hade minst ett paket av i kylskåpet när jag var liten. Brorsans favoritmacka var rostat bröd med messmör och till sjömansbiff åt vi alltid hårdbrödmacka med messmör. Men nu har jag inte ätit det på flera år. Kanske dags att köpa en tub snart för...
Krämig kycklingpaj
2014-10-15 20:47:00
Känns som att det är fredag i morgon trots att det är ytterligare en dag kvar tills dess. Men det beror nog på att jag ska jobba i Luleå i morgon och får därför lite sovmorgon och har nu samma sköna känsla som man brukar ha inför fredagar. Efter flera nätter med dålig sömn pga förkylningen känns det skönt och framför allt välbehövligt med lite sovmorgon. Och härligt med lite fredagskänsla redan på onsdag.Olivia har tjatat om att jag ska fixa receptet på den goda pajen som jag blev bjuden på i lördags. Och här är det äntligen!Krämig kycklingpajPajdegen5 dl vetemjöl250 gram tärnat smör1 tsk salt4 msk kallt vattenFyllningen3 stycken kycklingfiléer5 dl crème fraiche 34 %3 tsk sambal oelek0,5 orange paprika1-2 st schalottenlök0,5?1 dl thaichilisåssalt2-3 msk maizenamozarellaKnåda ihop till en deg, och platta ut i pajformen. Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och hacka löken.Bryn kycklingen och sedan lök och paprika.Rör i crème frai...
Italiensk lax
2014-10-14 18:13:00
Go'kväll från sjukstugan. Ida är i stort sett frisk nu, men både jag och Olivia är riktigt förkylda men tack vare alvedon, nässpray, rinexin, astmaspray och halstabletter lyckas jag vara på jobbet. Kanske inte det smartaste då risken är stor att jag smittar mina kolleger men det är fullt upp med utbildningar den här veckan som jag varken vill eller bör missa.Jag vet inte vad det är med det här receptet. Det verkar inte vilja publiceras. Jag bjöd på denna italienska lax när jag fyllde år i somras men glömde publicera receptet då och nu är det flera veckor sedan vi åt laxen igen och först nu får ni receptet. Inte likt mig :) Men den som väntar på nå gott?.Italiensk lax 10 potatisar500 g lax (utan skinn och ben)1 burk med soltorkade tomater i olja1 vitlöksklyftaflingsaltruccolakörsbärstoma teritaliensk salladskryddaSkala potatisen och skär i lagom stora bitar.Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.Häll av 0,5 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. &nbs...
Sponsrad video: The Acid Truth Take#1
2014-10-14 06:15:00
Igår var jag på information inför Olivias kommande gymnasieval. Så många valmöjligheter det finns. Tur att Olivia har bättre koll än jag på vad det finns för program och inriktningar.Den senaste tiden har jag tänkt att det vore väldigt bra med en tandläkare i familjen så att man skulle kunna få lite rabatt. Jag har aldrig tidigare haft några problem med tänderna men nu kommer det småsaker hela tiden. Jag har hål i en visdomstand och förmodligen drar jag ut tanden, känns onödigt att laga den. Och förra veckan bet jag sönder en framtand. Varför händer allt nu?!Kanske dags att börja använda Sensodyne? Som ska hjälpa mot syraangrepp (erosioner på tandens emalj) på tänderna. Detta sägs vara ett växande bekymmer och kan snabbt bli nästa stora hot mot den långsiktiga tandhälsan. Men det är ändå relativt få som har hört talas om problemet.Sponsrat inlägg
Isaks dag
2014-10-13 20:40:00
Grattis älskade Isak!Nu börjar Isaks stora dag lida mot sitt slut och jag har inte varit hemma och firat honom så mycket som jag hade önskat, men han verkar nöjd med dagen ändå. Jag hann sjunga för honom och ge två av presenterna redan på morgon innan jobbet och en utbildningsdag väntade. Dessutom hann jag skämma bort honom lite genom att göra två toasts till frukost (som han dock fick äta ensam).Lyxfrukost väntade IsakTill middag gjorde Olivia en god kyckling- och nudelwok med en massa grönsaker. Tack vare Olivia hann vi äta middag tillsammans och Isak kunde öppna ytterligare några paket innan jag skulle iväg på föräldramöte om gymnasievalet (som Olivia står inför). Receptet på den goda woken hittar ni här.Härlig färg- och energikick...?.och otroligt gott.Mötet varade tack o lov inte så länge som planerat så jag hann hem och mysa lite till med nyblivna tonåringen som nu fått öppna de sista paketen. I det sista paketet var en Chromecast så han försvann in på sitt rum på en gång för ...
13 års-bowling
2014-10-13 06:00:00
Idag blir min älskade Isak 13 år - tänk att min lille kille nu är tonåring. Eftersom vi är borta större delen av dagen i dag började vi fira honom redan igår. För det är klart att tonåringen ska firas ordentligt.Bara jag och Leif visste vart vi var på väg när vi satte oss i bilen och gissningarna vart vi var på väg gick vilda. Till slut såg vi O'Learys-skylten och då förstod de att det var bowling på gång. Vi hade en otrolig rolig timme vid bowlingbanan där Isak, dagen till ära, stod som segrare till slut. Bowling är verkligen kul för man kan vara riktigt bra trots att man nästan aldrig har spelat eller om det var 25 år sedan man spelade senast. Detta kommer vi göra om!Sen satte vi oss till bords och åt en god middag som började med en korg pop corn, fortsatte traditionsenligt med vitlöksbröd och aioli innan vi till slut fick in varmrätten. Alla var vi nöjda med våra mat-val - Ida åt chicken nuggets, Isak åt hamburgare, Leif åt starka rökiga baby ribs medan jag och Olivia åt J...
Tjejkväll
2014-10-12 14:07:00
Det är en lite seg söndag i dag efter att jag var på världens mysigaste tjejfest igår. Det sega kommer av att det blev få timmar sömn i natt och inte av att jag drack för mycket (om nu nån trodde det). Älskar att sitta o surra medan man äter o dricker gott. Och åt o drack gott det gjorde vi. Vi började med lite bubbel, en torr god cava med lite hallon. Perfekt start! Och medan jag smuttade på den gjorde jag klart mina petit chouxer som jag bakade på morgonen. Hälften fyllde jag med ädelostkräm o vindruva och hälften med skagenröra o paprika. Dessutom gjorde jag enklaste tilltugget - sourcream&onion-chips och osten Brillat Savarin.Efter lite bubbel o tilltugg satte vi oss vid ett mysigt dukat bord och bjöds på en god krämig kycklingpaj, som jag ska se till att få receptet på, och en stor härlig sallad med en massa godsaker. Till maten fanns det både rött och vitt vin och det roliga var att det var två gamla bekantingar. Dels det goda lättdruckna och allergivänliga rödvi...
Matsedel v.42 oktober 2014
2014-10-12 11:47:00
Så fort veckorna?och helgerna går. Nu är det redan dags för en ny veckomatsedel. Passa på att ät mycket rotsaker nu när de är billiga och goda. Koka eller ugnsstek morötter och rödbetor, råriv morötter till middagarna och gör morotsstavar och ät istället för godis.Matsedel v.42 oktober 2014Må: Purjolök- och potatissoppaTi: Lax med tomater och örterOn: Ugnsstekt falukorv med broccoli i chiligräddsåsTo: Ugnspannkaka med baconFr: Grekisk pyttLö: TacorulleSö: Ugnskotletter i ketjap manis-sås
Allergivänligt på Leos
2014-10-11 17:33:00
Är in en snabb sväng innan jag ska rusa vidare på nästa rolighet. I kväll väntar tjejfest så morgonen började jag med att baka för att ta med lite drinktilltugg. Det blev inte så lyckat som jag hade hoppats men det duger nog ändå. Men mer om det senare för större delen av dagen har jag tillbringat på Leos lekland där Astma- och Allergiföreningen anordnade barnkalas för jättemånga barn. Leos lekland är jätteduktiga på att fixa allergivänligt fika och godis så det är så himla smidigt och bra att vara där.Ida hade med kompis Elin och sen var det ytterligare klasskompisar där så de hade några jätteroliga timmar då de sprang o "härjade". Ida som har varit hemma från skolan två dagar var nog extra lek- och kompissugen.Nej nu måste jag packa väskan med alla småburkar för att kunna montera ihop drinktilltugget på plats. Om ni inte orkar vänta till i morgon med att se vad jag ska bjuda på så kan ni följa mig på Instagram där jag heter matro_sara.
Chokladpannacotta
2014-10-10 06:31:00
Härliga fredagen är här igen och vi startar morgonen med ett efterrättstips till helgen. Len krämig choklad! Kan det bli bättre? Jag serverade choklad- och vaniljpanncottan var för sig. Men vill man kan man ha dem i två lager i samma form, smakerna passar ihop och det blir ganska effektfullt med två färger/smaker i samma glas. Låt då ena varianten stelna i kylskåp innan du häller på nästa variant. Chokladpannacotta1 dl gelésocker5 dl grädde2 tsk pudrat kakao50 g mörk choklad, minst 70%Finhacka chokladen.Blanda alla ingredienser i en kastrull.Koka upp under omrörning.Låt koka i en halv minut.Fördela i glas och ställ i kylen att stelna i några timmar.Jag förstår inte hur det här kan vara första gången jag gör chokladpannacotta. Jag som älskar mörk choklad. Jag har tidigare gjort mintchokladpannacotta, men det här var nog snäppet godare trots att jag älskar kombon mint och choklad. Eftersom jag använder gelésocker istället för gelatin så är det bra att använda en riktigt mörk...
Quorn en köttfri måltid
2014-10-09 12:38:00
Något jag vill bli bättre på är att laga god vegetarisk mat. Men med hela frysen full av älgkött är det lite svårt att motivera sig att äta mindre kött. Det finns många produkter som liknar kött-produkter och ska underlätta för de som vill laga kött-fri mat. En sån produkt är Quorn, som beskrivs så här på deras hemsida:Quorn är gjort av svampproteinet Mykoprotein som är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein, som är fettsnålt och rikt på fibrer. Om du vill äta köttfritt men ändå bli mätt och belåten är Quorn ett bra val. Tack vare att Quorn liknar kött i textur och utseende kan du fortsätta laga alla dina favoriträtter men med mindre fett och färre kalorier. Perfekt för dig som vill äta mer hälsosamt eller helt enkelt bara hoppa över köttet.Vilken variant blir din favorit?Quorn är alltså inte en sojaprodukt som jag först felaktigt trodde. Och eftersom Ida är allergisk mot soja har jag helt ratat dessa produkter. Jag blev så himla glad när jag insåg att det var en s...
Chili-Pulled Pork i Crock Pot
2014-10-09 07:26:00
God morgon, eller? Här är det en trött morgon! Det känns som jag hade en väderkvarn i sängen i natt. Ida kom ner till mig strax efter att jag hade somnat och sen har hon snurrat, gnällt, snurrat, hostat, snurrat och så har det hållit på hela natten. Först trodde jag att det bara var förkylningens fel men när jag kollade månkalendern så är jag än en gång övertygad om att månen påverkar vår lilltjej. Hostan, snuvan och bristen på sömn gör att vi stannar hemma i dag och kurerar oss och hoppas på en frisk helg då vi har mycket roligt som väntar oss.Här kommer receptet på den lyckade kryddningen som jag använde till gårdagens pulled pork som tillagades i min Crock Pot under hela dagen.Chili-Pulled Pork i Crock Pot1 kg fläskarré0,5 dl vattenmarinad/sås:1 dl chilisås0,5 dl olja0,5 msk farinsocker1-2 tsk mald spiskummin0,5 tsk chilipeppar0,5 tsk saltnymald svartpepparRör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.Lägg i köttet i Crock Poten och häll i...
Snabblagat, eller?
2014-10-08 20:29:00
Lyxmiddag utan ansträngning!Låter för bra för att vara sant, eller hur? Men det är det inte i alla fall inte om man äger en Crock Pot eller annan slowcooker (och har potatisgratäng-rester i kylskåpet). Perfekt med en slowcooker som gör att man sparar tid.I morse blandade jag ihop lite chilisås och kryddor som jag sen strök runt om en bit fläskkarré. La ner köttbiten i min Crock Pot, ställde den på låg temperatur och 9 timmar. Sen fick den gosa på där under hela dagen medan jag var på jobbet.Fläskkarré och kryddor. Crock pot inställd på 9 timmar.När jag sen kom hem och öppnade dörren luktade det underbart i hela huset. Det är alltid lika spännande att lyfta på locket efter så många timmar för att se hur det ser ut. Det såg perfekt ut.Nästan 9 timmar senare. Hur ser det ut?Jag mosade sönder köttet med sleven, blandade om och serverade. I dag åt vi pulled pork tillsammans med potatisgratängen som blev över från i lördags. Men det är lika gott med pommes frites, pitabröd, hamburgerbröd ...
Mysmiddag med sallad
2014-10-07 20:09:00
Nästan alltid när vi går förbi salladsdisken på Kvantum där man får blanda ihop sin egna sallad så blir Ida sugen och vill att vi plockar ihop en skål. Men det har aldrig passat...förrän nu. Direkt efter att jag hämtat henne på fritids åkte vi till Kvantum och plockade ihop varsin salladsburk. Sen åkte vi hem och hade en mysmiddag bara hon och jag?.och en massa tända ljus. Men det var inte så gott som hon hade hoppats :) Själva plockandet var nog roligare.Mitt trevliga middagssällskap som ville börja äta och inte agera fotomodellDessa stunder med barnen då de har tid att prata och berätta vad som hänt under dagen är guld värda och jag älskar dem (både stunderna och barnen :) ). Oftast är antingen de eller jag på väg mot nya aktiviteter, jobb eller kompisar.Men nu är det slut på mysandet och dags att förbereda morgondagen och sen avsluta kvällen som varje kväll - med en kopp te i soffan framför tv:n.
Fetaostkräm
2014-10-07 11:25:00
Oj, vad trötta barn jag hade i morse och det är bara tisdag. Hur ska resten av veckan bli? Det är för mycket bra på tv på kvällarna så det är svårt för oss alla att komma i säng i tid. Höstmörkret gör väl också sitt till att man är extra trött. Det brukar ju bli bättre när snön kommer och lyser upp, men den får det gärna hålla sig borta ett tag till. Det blir första vinter med bil-pendling för mig så jag hoppas att det blir en "snäll" vinter. På höstmiddagen i lördags bjöd jag inte bara på Tjälknöl, utan vi hade även fjällröding till de som inte äter kött. Och till fisken blandade jag ihop en kräm/sås/röra med bl.a. fetaost.Fetaostkräm2,5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt0,5 pressad vitlöksklyfta1 förpackning med fetaostlite saltlite italienska salladskryddaMosa sönder fetaosten med en gaffel.Mosa ihop med crème fraiche och kryddor.Smaka av till en god kräm/röra.En enkel sås/kräm som går fort att fixa i ordning och den passar till fisk, kyckling eller ugnsrostade rotsaker, fram...
Enkelt o gott
2014-10-06 19:29:00
När jag igår satt och gjorde veckans matsedel till bloggen såg Ida Fussiligratängen och blev så sugen på den. Sagt och gjort så hamnade den även på vår egna matsedel. För oss passade det bättre att göra den i dag (inte i morgon som i blogg-matsedeln).Det här är en av Isaks favorit-rätter och det är han som har fixat receptet till oss. Det är en av maträtterna som serveras på skolorna i Luleå och han har alltid tyckt om den så till slut gick han till måltidspersonalen och frågade om receptet. Och det fick han! Tips till er som har barn som tycker om någon speciell rätt i skolan.Det här är verkligen en enkel gratäng att göra. Man blandar ihop köttfärs, kryddor (mycket curry), grädde, mjölk och ost. Sen blandar man ihop det med pasta, häller i en gratängform, strör över ost och gratinerar i ugnen. Enkelt och gott! Det gillar vi väl? Här hittar ni receptet.Nu ska jag sätta mig framför Halv åtta hos mig, som jag inte har sett på jättelänge. Hoppas de lagar nå riktigt gott, skulle vara ku...
Höstfest
2014-10-05 19:48:00
Vi har varit en trött familj i dag och alla utom Ida tog en eftermiddagslur :) Det är så himla skönt att slumra i soffan ett tag, nu orkar jag förhoppningsvis vara vaken lite längre i kväll. Ida sov så mycket i går då hon hade feber så det lär räcka för flera da'r framöver.Här kommer menyn från gårdagens trevliga middag då vi firade våra höstbarn Olivia och Isak.HöstfestsmiddagTjälknölPotatisgratängUgns stekt fjällrödingKokt potatisFetaostsåsSalladHårdbröd NorrgottCaravan DurifMia MoscatoBubblizEfterrättVaniljpannacottaCh okladpannacottaHjortronBlåbärJordgubbarGr äddeKanelbullarGodisKaffeTeLäsk
Matsedel v.41 oktober 2014
2014-10-05 08:56:00
Dagens glädjebesked är att Ida vaknade feberfri, nu hoppas vi det fortsätter så hela da'n och att det halsonda försvinner helt o hållet från henne. Jag hade planerat för en mysdag i soffan med en liten sjukling men nu får jag ändra de planerna när jag tack o lov inte har nån sjukling här hemma. Nu håller vi tummarna att febern håller sig borta.Dags för en ny veckomatsedel och jag publicerar den ganska tidigt så hinner ni få lite inspiration innan ni planerar er egna vecka. Jag ska nu sätta mig och skriva en handlingslista, men först lite frukost.Matsedel v.41 oktober 2014Må: Ugnskassler med champinjoner och broccoli i ostsåsTi: Fussiligratäng med köttfärs och curryOn: Vardagsfisk för fru bråttomTo: Morotssoppa med ingefäraFr: TacogratängLö: Chicken red currySö: Boeuf Bourguignon
Sjuk höstfest
2014-10-04 22:16:00
Våra middagsgäster har gått hem, disken är i maskin och lugnet har lagt sig över huset.Själv har jag krupit upp i mitt favorithörn i soffan med datorn i famnen. Vi har haft en trevlig kväll och maten verkade uppskattad. Alltid kul när det man har planerat och fixat med blir lyckat. Jag tycker om vår relativt nya tradition med en höstfest då vi firar både Olivia och Isak som fyller år med tre veckors mellanrum.Stackars Ida, vår lill-tjej som älskar kalas och fest, strax efter att gästerna kom steg febern så hon gick och la sig i sin säng där hon somnade. När hon vaknade till efter nån timme eller två fick hon Alvedon och när den väl kickade in var hon pigg o glad igen och åt en massa kött och lite potatisgratäng. Sån tur att vi inte hade hunnit äta efterrätt än så fick hon äta den tillsammans med oss andra.Här ligger stackars Ida o sover medan vi andra åt god mat o hade det trevligt.
Kanelbullar så klart
2014-10-04 12:57:00
Har ni ätit några kanelbullar idag? Ni har väl inte missat att det är kanelbullens dag? 4 oktober är min favoritdag eftersom jag älskar kanelbullar. Olivia önskade sig kanelbullar i dag och självklart fick hon det då. Jag gjorde en liten sats så det gick fort att baka, eftersom vi ska ha middagsgäster idag har jag inte tid att stå vid bakbordet halva da'n.S som i SaraKanelbullarDeg:50 g jäst125 g smör5 dl mjölk0,5-1 dl socker1 krm salt2 tsk stött kardemumma14-15 dl (ca 850 g) vetemjölFyllning:120 g smör2 msk malen kanel1 dl strösockerGarnering:ev. äggpärlsockerSmula jästen i en bunke.Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.Blanda ihop fyllningen.Ta upp degen på arbetsbänk och...
Tjejmiddagsmys
2014-10-03 17:22:00
Saknade ni mig igår?Jag hann inte göra mitt dagliga inlägg för jag var bjuden på tjejmiddag. Vardagslyx!Jag hann bara vara hemma i några minuter innan det var dags att ge sig i väg på tjejträff där vi bjöds på god mat - fläskfilégryta, ugnsrostade rotsaker, sallad, och gott vin. Sen dukades det fram, inte bara en utan två smarriga efterrätter helt i min smak. Mint och choklad är ju mina favoriter och vi bjöds på en polka cheesecake och en chokladig kladdkaka. Vi åt så mycket gott men framför allt vi hade så mysigt. När de stora barnen var små och vi var mammalediga samtidigt träffades vi jätteofta för fika och barnlek. Men sen kom livet emellan och i några (ganska många) år har vi bara setts på nån småstressig lunch-dejt då o då. Men nu ser vi till att träffas flera gånger per år och vi bokar alltid in nästa dejt innan vi skiljs åt. 
Kladdkaka med marshmallows
2014-10-01 19:46:00
Nu går veckorna alldeles för snabbt. Jag hinner inte med. Snart är det helg igen och då kommer släkten hit på middag för att fira Olivia och Isak. Jag har mycket jag skulle hinna vilja fixa inför det men tiden börjar bli knapp. I morgon ska jag på tjejmiddag med god mat, dryck och mycket surr direkt efter jobbet. Torsdag är annars min handlingsdag men självklart väljer jag bort det när jag blir bjuden på roligheter, handlingen får jag försöka fixa på fredag efter jobbet och innan jag somnar i soffan :)Visst är det dags för ett sött recept? Nu hinner du handla hem ingredienserna om du vill baka nå gott och enkelt i helgen. Den här kladdkakan bjöd Olivia på i helgen.Kladdkaka med marshmallows150 gr smör2 ägg2 dl socker1,5 dl vetemjöl5 msk kakao2 tsk vaniljsocker1 krm salt1,5 dl minimarshmallowsSmält smöret.Vispa ägg och socker pösigt.Blanda samman mjöl, vaniljsocker, kakao och salt.Rör försiktigt ner smör och de torra ingredienserna i äggsmeten.Slå smeten i en smord och bröad form.&nb...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33473 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss