TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Modevisning på Vineyard
2016-04-30 07:54:00
Jag har inte visat er bilderna från modevisningen jag var på för två veckor sen. En modevisning med lotteri, goodie bags, snittar och bubbel. Det hade kunnat vara hur bra och trevligt som helst men jag som älskar att fixa fester och evenemang hade nog gjort mycket annorlunda. Det var mycket väntan, långa köer och korta (kiss- och dryckes)pauser, men i en otroligt vacker miljö.När vi kom dit bjöds vi på goda snittar och Prosecco, men de hade gjort samma misstag som många andra - att de har långbord. När det är flera hundra människor som kommer samtidigt är det bäst att ha flera olika stationer utspridda i lokalen där man kan plocka sitt glas och sina snittar.När det var dags för modevisningen gick vi till en annan vacker lokal där vår goodie bag stod på stolen och väntade. Efter att ha fixat ett antal goodie bags de senaste åren så var förväntan stor, men besvikelsen var större när det i påsen mest var rabattkuponger som gällde kommande 3 dagar. Vilka fester och konfer...
Olivias nudelkyckling
2016-04-28 21:56:00
Ännu en hektisk vecka med fullproppat schema börjar lida mot sitt slut. Det är så himla tråkigt att inte hinna blogga så mycket som jag vill och inte hinner jag laga så mycket rolig mat heller. Men vilken tur att jag då har en dotter som lagar mat så jag har lite recept att dela med mig av. Den här nudelkycklingen gör Olivia lite då och då, den är hyfsad enkel, smakrik och riktigt god.Olivias nudelkyckling1 pkt nudlar1 kycklingfilépaprikazucchinithaichilisåsso jaKoka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Tillsätt EJ kryddpåsen.Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem. Skär paprika och zucchini i mindre bitar och stek dem lite lätt.Häll thaichilisås och soja över kycklingen, paprikan och zucchinin i stekpannan.Blanda ner nudlarna.Rör om och smaka av med mer thaichilisås och soja.Grönsakerna kan man variera efter tycke och smak, men den här varianten är den Olivia ofta gör. Vill man förenkla rätten så använder man färdigstekt kyckling.*********************I dag har vi v...
Salt o Peppar
2016-04-26 22:03:00
Måste visa er mina nya salt- och pepparkvarnar!Så snygga och stilrena och de passar perfekt i vårt kök. Jag älskar köksprylar och har alldeles för mycket av det mesta, men det finns inget roligare att köpa och få. Men nu börjar det nog bli dags att göra sig av med lite också, alla lådor och skåp är överfulla och det är svårt att hålla ordning.Till och med lådan som kvarnarna låg i var fin, en perfekt presentkartong till någon kökstokig :)Det blev en lång arbetsdag i dag, direkt från jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där det var dags för arbetskväll. Vi hade en lång to-do-lista såsom ansökningar, rapporteringar och planering av nya aktiviteter. Tyvärr kom vi igång sent med vårt arbete och värdefull tid gick till spillo så vi hann alldeles för lite och jag kom hem alldeles för sent. Jag ligger inte på plus hos barnvakterna (Olivia och Isak) :)Nu är det dags för sängen för att vara pigg och effektiv i morgon också då det är en ny to-do-lista som ska betas av.
Måndagkväll
2016-04-25 21:53:00
Trots en förkylning i kroppen och hemsk hosta har jag varit riktigt effektiv i dag och fått så mycket jobb gjort. Det är sån skön känsla när man har avslutat en massa olika påbörjade jobb. Men nu ska det bli skönt att gå o sova och hoppas på bättre hälsa och bättre väder i morgon. För i kväll har det varit riktigt busväder då det snöade i sidled, det bästa med det vädret är att det är lite extra mysigt att vara inne och krypa ner i soffan. Dessutom har inget barn vela gå ut så jag har fått ha dem alla hemma hela kvällen. Me like!Älskar dessa bilder och texter. Visst gillar ni den här fb-sidan?
Tips på snabbmat
2016-04-25 09:17:00
God morgon!Nu är vi i gång med en ny vecka och gårdagens härliga sol och värme verkar bytas ut mot snöoväder i dag. De har varnat om att det ska vräka ner snö här under eftermiddagen och kvällen. Vi får väl se om de får rätt eller om det blir regn istället.Jag tänkte tipsa er om en god maträtt med minimal ansträngning vid tillagning. Även en matbloggare tar till genvägar ibland. Jag fick möjlighet att prova Kronfågels Pulled Chicken Taco Style och var lite skeptisk och inte blev det bättre när jag öppnade paketet och såg en stor gråaktig knöl av kycklingkött. Men jag blev positivt överraskad för när maten väl var tillagad såg det riktigt gott ut och det smakade bra också.
Ugnsstekt kålrabbi
2016-04-24 16:55:00
Har ni provat kålrabbi nångång? Det hade inte jag innan i fredags. Det är en ganska okänd rotsak med få kolhydrater, perfekt för mig just nu. Den var med i senaste matkassen från Linas och hade den inte varit det hade vi nog inte provat den, för jag visste knappt att det fanns något som hette kålrabbi. Men nu när jag väl har provat den så lär det bli fler gånger.Ugnsstekt kålrabbiSkala kålrabbin och dela i stavar.Lägg på ugnsplåt med papper.Ringla över olja och salta.Ugnsstek i ca 200 grader i ca 30-40 minuter.Det var ganska mycket kål-smak, men riktigt gott. Alla vi tjejer tyckte om det och vill ha det fler gånger. Bra betyg! Vi åt det till grillat kött, sallad och bearnaisesås och saknade inte pommes frites det minsta lilla.Så här ser rå kålrabbi ut. Fast jag såg på affären nu att de inte hade nån blast kvar på sina.
Krämig stark kycklinggryta med grönsaker
2016-04-23 14:06:00
En solig lördag och en lång att-göra-lista betyder att man struntar i listan och gör roligare saker istället. Visst blir man lycklig av sol? Vi tog en lång sovmorgon innan vi åkte i väg och fixade en massa ärenden, hann dock inte allt. Nu ska altanen skuras och alla utemöbler ska plockas fram. Love it!Förra helgen åt vi en krämig, stark och god kycklinggryta och färgglada, goda och fräscha grönsaker.Krämig kycklinggryta1 kg kycklingfiléer2-3 tsk sambal oelek1 dl thaichilisås2 dl crčme fraiche 2 dl gräddesalt, pepparGrönsakerbroccolipaprikazucchinipur jolökSkär kycklingen i mindre bitar, bryn den och salta o peppra.Lägg i en gryta.Rör ner crčme fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. Låt sjuda några minuter.Smaka av med salt.GrönsakerSkär alla grönsaker i mindre bitar.Stek i olivolja, krydda med örtsalt och svartpeppar.Istället för att tillsätta grönsakerna till grytan och riskera att de kokas för länge och blir mjuka o tråkiga kan man steka dem på sidan om ...
Svedka Sour
2016-04-22 08:00:00
Efter en intensiv arbetsvecka med många deadlines och viktiga möten och utbildningar känns det lite extra skönt att det nu bara är en jobb-dag kvar innan helgen och vilan är här :) Tyvärr visar inte väderprognosen något höjdarväder. När ska vi få lite värme? Jag längtar ju till att sitta o mysa på altanen....Är det dags för en fredagsdrink ikväll? Jag fick tips om en sötsur vodka-drink som jag kanske provar i kväll. Har ni provat den? Eller har ni provat klassikerna whisky sour, som detta är en variant på?Svedka Sour2-4 cl SVEDKA vodka2 cl citronjuice2 cl sockerlag 0,25 st äggvitaisHäll Svedka, citronjuice, sockerlag, äggvita och is i en shaker. Skaka om. Ta fram ett rocksglas och fyll med is. Sila av drinken ned i glaset. Garnera med en citronskiva. Svenska vodkavarumärket SVEDKA är, till mångas förvåning, den mest sålda svenska vodkan i USA. Och populariteten har ökat sedan första importen 1998. Att SVEDKA är svenskt och kommer från ett destiller...
Ugnsstekt zucchini - vegetariskt lchf-tillbehör
2016-04-20 20:36:00
Lill-lördag!Fast hos oss betyder inte lill-lördag party och festligheter, utan hos oss är onsdag den stora plockardagen. Efter middagen plockar vi undan allt som ligger på fel ställe och hos oss är det mycket... Jag fattar inte hur svårt det kan vara att ha "var sak på sin plats". Men nu är det rensat och i morgon är huset redo att dammtorkas, dammsugas och skuras. Frågan är bara vem som ska göra det :)Fredagens höjdarmiddag var entrecôte, kantarellostsås, tomat- och löksallad med mozzarella och ugnsstekt zucchini. En middag jag gärna kopierar nu på fredag :)Ugnsstekt zucchini - vegetariskt lchf-tillbehörzucchiniolivoljaörtsaltDela zucchinin längs efter.Pensla med olivolja och krydda med örtsalt.Ugnsstek i ca 200 grader i ca 10 minuter.Jag ugnsstekte min zucchini några minuter på slutet av potatishalvornas tillagningstid, så jag behövde inte smutsa ner nån ny plåt utan trängde in det på samma. Det var ett perfekt och lite matigare tillbehör till entrecôte, sallad och sås. Annars är ...
Kycklingklubbor, grönsaker och ostsås
2016-04-19 20:20:00
Sjukdomarna avlöser varandra här hemma och jag är såå less. Jag hoppas jag klarar mig den här gången för på torsdag ska jag gå en utbildning som jag verkligen vill och måste gå. Nu vill vi ha sol och värme så att alla baciller försvinner och vi får vara friska.I dag åt vi en av Isaks gamla favoriter - kycklingklubbor. Han åt det så ofta när han var yngre så nu är han nästan less det (och vi andra också) och vi äter det inte särskilt ofta numera. Men i dag var det dags igen och jag åt wokade morötter o zucchini till kycklingen tillsammans med en chiliost-sås, de övriga åt pasta.Kycklingklubborna steker jag först för lite stekyta sen steker jag klart dem i ugnen i ca 200 grader.Wokade morötter och zucchini delar jag i mindre bitar sen steker jag dem i olivolja och kryddar med örtsalt och svartpeppar.Chiliost-sås kokar jag ihop ett paket chiliost och ca 2 dl grädde.Det var riktigt gott, trots allt :), och nu kan vi kanske börja äta det lite då och då igen eftersom vi har...
Tomat- och löksallad med mozzarella
2016-04-18 21:38:00
Måndagkväll och en ny vecka är i gång. Den här veckan verkar kunna bli något lugnare än förra vecka. Skönt! Enda orosmolnet är alla förkylningar som härjar. När ska det ta slut? Jag har i alla fall gjort en ny omgång Ingefärashot som jag nu ska dricka för att försöka hålla mig frisk.Av någon anledning hade jag extremt många tomater hemma i helgen så då passade jag på att göra en god tomatsallad.Tomat- och löksallad med mozzarella4 tomater1 rödlök2 mozzarellabollarolivoljaörtsalttorkad basilikaSkiva tomaterna, halver eventuellt.Skala och skiva löken i halvmånar eller mindre bitar.Dela mozzarellan i bitar.Blanda ihop på ett fat.Strö över örtsalt och basilika. Ringla över olivolja.Den här tomat- och löksallad blir jättegod att servera på en ruccolabädd. Men eftersom flera i min familj inte tycker om ruccola så serverade jag den och annan sallad i skålar på sidan om så får var o en ta det den vill. Perfekt i en familj med många olika smaker och viljor :)
VitkålsCarbonara
2016-04-18 10:00:00
Nu är jag inne på min tredje lchf-vecka och det går bättre än förväntat med tanke på att jag älskar mackor, bakverk och pasta :) Jag har bakat många goda varianter på lchf-bröd så jag får min del av mackor (trots att jag inte äter vetemjöl) och nu har jag även lyckats göra en av våra pastafavoriter, Carbonara, utan pasta och den blev lika god som vanligt. Lycka!Gårdagens middag var alltså en riktig höjdare. Jag hade höga förväntningar på min Carbonara där jag bytte ut spagettin mot vitkål, och jag blev inte det minsta besviken.VitkålsCarbonara0,5 vitkålshuvud1-2 pkt bacon3 ägg0,5 dl grädde2-3 dl ost, helst parmesan2 krm svartpeppar0,5 tsk saltsmörStrimla vitkålen.Koka i saltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av.Stek bacon i bitar.Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.Smält smör i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. Rör ordentligt hela tiden medan det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte...
Tävling: Ramlösa Kvarn
2016-04-17 11:46:00
Nu pågår en tävling både på min Facebook-sida och min Instagram-sida.In och tävla så har ni chans att få hem ett paket med 4 nya proffsmjöler, Rustique Råg och Vete, Manitoba cream och Parisserie, från Ramlösa Kvarn. Jag har själv fått hem ett sådant paket med recept så jag längtar tills jag får provmaka lite med dem. Så spännande!Tävlingsreglerna får ni läsa på respektive ställe, dvs Facebook och Instagram. Man får tävla på båda ställena och har då större chans till vinst.Men skynda er för redan om en vecka, söndag 24 april, utser jag en vinnare som får hem detta fina paket med mjöl och recept.
Fredagmiddag med vin
2016-04-16 11:22:00
Måste börja med att visa er hur det såg ut när jag steg upp i morse. Det var snöfall ā la April, tack o lov slutade det efter några minuter, men då började det hagla, sen vräkte regnet ner och nu är det uppehåll. Aprilväder, it is!Solen lär vi dock inte få se i dag enligt väderprognosen och jag som längtar så efter vår, värme, solsken och altanhäng.Istället för altanhäng blir det soffhäng idag. En lördag utan planer känns så konstigt men skönt så jag ska passa på att vila extra mycket i alla fall i några minuter.I går firade vi in helgen med en go'middag - entrecôte, tillbehör och rödvin. En god middag med hela familjen är mitt favoritsätt att avsluta stressiga arbetsveckor med och inleda härliga helger med.Vi stekte några skivor entrecôte, ugnsstekte potatishalvor och zucchinibitar, kokade ihop en kantarellostsås och gjorde en tomat- och löksallad med mozzarella. Det är tack vare såna här hemmamiddagar som jag sällan går på restaurang. Tror knappt de hade gjort det mycket bättre o...
Löjromstacos
2016-04-15 08:28:00
Solen skiner, det är fredag och jag ska jobba hemifrån i dag! Allt är på topp....nästan. Isak, som nästan aldrig är sjuk, är nu ordentligt sjuk men han är i karantän i sitt rum så jag hoppas att alla vi andra klarar oss. Det bästa med Isak det är att han brukar sova sig frisk. Han kan vara jättesjuk, sova ett helt dygn och sen vakna frisk. En ganska bra egenskap som jag också skulle vilja ha.Nu när det är helg tänkte jag ge er godaste drinktilltugget. Löjrom är ju såå gott och förra helgen gjorde jag en lchf-förrätt med löjrom som blev kanongod. Över förväntan! Kanske blir det en ny omgång i helgen.Börja med att göra tacoskålarna av ost, låt de sedan kallna innan du fyller dem med godsaker.Tacoskålar av ostRiv en smakrik ost, Västerbottensost passar riktigt braSätt ut små högar på en plåt med bakplåtspapper.Grädda i 225 grader i 3-5 minuter.Klipp bakplåtspapperet så ett ostchips hamnar på varje bit.Vik ihop pappret med den smälta osten och ställ i någon form. Baksidan av m...
En dag på WTC
2016-04-14 12:35:00
Jag älskar att ordna fester, borde kanske sadla om till festfixare :)När jag slö-surfar hamnar jag ofta på sidor om catering, konferens-ställen, menyer, festvåningar och liknande. I kväll ska jag faktiskt till ett nytt ställe utanför Luleå som inriktar sig just på konferenser och fester. Ska bli jättekul! Det lär komma ett blogg-inlägg om det senare :)Min senaste googling resulterade i att jag hittade WTCs sida, dvs Word Trade Center i Stockholm som ligger vid Cityterminalen. Jag har ofta gått förbi där men inte tänkt så mycket mer på det. Jag har nog trott att det "bara" är ett konferenscentrum med konferensrum och inte så mycket mer. Så fel jag hade!De har catering och olika restauranger med olika menyer och de har en fin festvåning. De arrangerar temafester, matlagningskurser och vin- o chokladprovningar. I dess närhet finns även ett hotell där man kan övernatta efter sin konferensdag och/eller festkväll. Så smidigt!Tänk om man fick ordna en fest där......eller vara där...
Keso- o kokos-tekakor Mandelfria o Lchf
2016-04-13 22:04:00
Mitt i denna stressiga vecka fick jag en ledig kväll hemma. Så underbart! Jag har hunnit både gå på promenad, städa och baka. Det trodde jag inte när jag kollade veckans schema i söndags.Det går fortfarande riktigt bra för mig att undvika kolhydrater och jag känner mig så stolt. Till 10-fikat på jobbet, som är första gången jag äter på dagen, vill jag gärna ha en macka, både för att det är smidigt o enkelt och för att det passar perfekt till en stor kopp te.Senaste tiden har jag ätit mycket fröbröd, både mjukt och hårt, så nu var jag sugen på vitt bröd. Men självklart menar jag inte vitt bröd gjort på vetemjöl utan vitt bröd tack vare kokosmjöl. Keso- o kokos-tekakor Mandelfria o Lchf1,5 dl keso3 ägg5 msk kokosmjöl1 msk fiberhusk2 tsk bakpulver1 msk oljalite saltsesamfrön till garneringMixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.Blanda ihop de torra ingredienserna.Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.Rör tills du har en slät smet.Platta ut ca 6 tekakor på en plåt me...
Sorgens dag
2016-04-12 21:27:00
I går slutade BC Luleås basketsäsong och i kväll tog Luleå hockeys säsong slut. Dubbelsnyft! Tur att basketdamerna fortfarande är kvar i slutspel och att hockeydamerna redan har tagit sitt guld.Eftersom hockeyn ligger oss lite varmare om hjärtat så sörjer vi lite mer i dag. Jag sörjer och känner otrolig tomhet men jag är ganska säker på att Olivia är ännu mer ledsen och känner en ännu större tomhet. Hon har blivit riktigt hockeytokig i år efter att ha varit hockeyintresserad i många år.Men nu ser vi fram emot en härlig vår och underbar sommar och glömmer vintern och dess sporter :)Det här är en stressig vecka med en massa att göra både på jobbet och hemma. Tack o lov är det mest roliga saker. Det är så mycket enklare att klara av stressiga perioder när det är roligt. Och helgen blir så mycket mer underbar efter en stressig vecka. Så jag ser fram emot en fantastisk helg :)Jag har några inlägg på gång åt er så bloggen kommer inte vara tyst trots att jag har fullt upp i övrigt.
Härlig helg
2016-04-10 10:10:00
Vilken härlig helg vi har haft!I går var det fullt upp för Ida (och oss) som hade både kalas och basketavslutning. Trots att vi var med på båda grejerna så hann vi även med storstädning deluxe och en långpromenad. Underbart att hinna med både nytta och nöje.Lagom till middagen var vi färdiga med allt på to-do-listan och kunde därför njuta av den goda middagen lite extra. Kvällen avslutades i soffan med att se senaste Tzatziki-filmen. Så kul att det nu har kommit en tredje del av de stora barnens filmfavorit. Har ni sett alla Tzatziki-filmer? Annars är det dagens filmtips till barn (och vuxna).Gårdagens middag började vi med en liten förrätt/tilltugg som jag kommer göra många fler gånger. Så himla gott det var! Löjromstaco kallar jag det än så länge, tills jag kommer på nå bättre namn :) Ett tacoskal gjort av västerbottensost, fyllt med gräddfil, löjrom och purjolök.
Bounty Whoopie pies
2016-04-09 09:13:00
Lördag och dags för lite godsaker!Nej jag har inte trillat dit och äter kakor och socker igen. Dessa goda Bounty Whoopie pies gjorde jag innan jag började med "operation-bli-av-med-sockersuget". Men jag har ju glömt att ge er receptet på dessa godbitar.Bounty Whoopie piesChoklad-Whoopies100 g mjukt smör1,5 dl strösocker1 ägg3,5 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver1 tsk bikarbonat0,5 dl kakao1 dl creme fraiche75 g mörk choklad  BountyfyllningEn halv burk sötad kondenserad mjölk 125 g kokosChoklad-WhoopiesSmält chokladen.Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt. Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten. Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen. Rulla degen till ca 40 bollar och placera på två plåtar. Tryck till bollarna lite.Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Låt kallna.Bountyfyllning Blanda kokosen och den kondenserade mjölken och rör om till e...
Fröknäcke Lågkolhydrat
2016-04-07 19:34:00
Både jag och Olivia älskar fröknäcke, det viktiga är flingsalt uppepå så det blir riktigt salt o gott. Den senaste tiden har jag gjort ett fröknäcke med majsmjöl som binder ihop fröna och gör det lätt att baka ut. Men majsmjöl innehåller en del kolhydrater så nu använder jag det här receptet istället. Här ska fröna stå i blöt över natten och på så sätt binda ihop degen. Vattnet gör fröna och kärnorna "degiga" så att de håller ihop.Fröknäcke Lågkolhydrat2 dl linfrön1 dl pumpakärnor0,5 dl rostade och saltade pumpakärnor 1 dl sesamfrön1 dl rostade och saltade solrosfrönca 4 dl kallt vattenflingsalt Rör ihop alla frön och kärnor i en bunke och täck med vatten. Låt stå i kylskåp över natten, minst 10 timmar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och fördela smeten över plåten.Strö över flingsalt och ställ in i ugnen i 125 grader, i ca 2 timmar. Öppna ugnsluckan då och då så att den fuktiga luften släpps ut.Ta ut brödet och skär, klipp eller bryt det i portionsbitar när brödet näs...
Frö-müsli Lågkolhydrat
2016-04-06 19:40:00
I söndags gjorde jag en omgång av min favoritmüsli som är smaksatt med kanel. Ni måste prova! Den är supergod. Att den dessutom bara innehåller frön och därför är låg på kolhydrater gör det ännu bättre.Frö-müsli Lågkolhydrat1 dl linfrön1 dl sesamfrön 1 dl solrosfrön1 dl pumpafrön2 msk kanel0,5 dl olja 1 dl vattenRör ihop i en skål och låt stå i tio minuter.Bred ut müslin på bakplåtspappersklädd plåt.Rosta i ugn på 200° i tio minuter eller tills den fått en gyllene färg. Jag älskar smaken av kanel och som mellanmål är müslin perfekt tillsammans med lite fil. Men den är faktiskt så god så jag äter den även som snacks utan fil eller yoghurt.Älskar att müslin är så enkel att göra också. Man kan inte misslyckas! Blanda ihop allt, vila, bred ut på plåt, grädda och njut. När man gör fröknäcke måste man vara ganska noga när man breder ut det på plåten för att det ska vara jämntjockt. Men den här müslin den behöver man bara hälla ut på en plåt och stryka ut slarvigt.Mina försäljningar av bar...
Skolans fisksås
2016-04-06 17:12:00
De flesta verkar komma ihåg fisksåsen från skolan, den man fick till fiskpinnar/fiskpanetter. Jag kommer ihåg den från min skoltid och mina barn äter den i skolan fortfarande. En klassiker alltså. Receptet florerar på internet med lite olika proportioner på ingredienserna. Så här gjorde jag min variant.Skolans fisksås1,5 dl gräddfil0,5 dl filmjölk0,25 dl majonäs0,5 dl bostongurka3 msk finhackad (djupfryst) dill0,5 msk citronsaft0,5 tsk saltlite nymald svartpepparRör ihop alla ingredienser.Låt stå i kylskåp ca 1 timme innan servering.Kommer ni ihåg fisksåsen från skolan?Det är inte precis så att barnen jublar när vi serverar fisk hemma, men i söndags när jag serverade den här fisksåsen så blev de lite gladare. Alla var eniga om att den var god. Vi åt den till stekt röding, som vi kryddat med salt och citronpeppar. Superenkelt men bland det godaste sättet att äta röding på, det är nog bara grillad röding som är godare. Jag åt stekta grönsaker till fisken medan de övriga åt k...
Zucchinipizza Lchf o mandelfri
2016-04-04 21:18:00
I dag var det dags för pizza till middag och jag som ska dra ner på kolhydraterna gjorde så klart en pizza utan vetemjöl. Och självklart är den även utan mandelmjöl. Det är jag nästan mest nöjd över! De flesta kolhydratlåga och glutenfria bröd-recepten innehåller mandelmjöl. Men på grund av allergi vill jag inte ha mandelmjöl hemma hos oss, så jag ser alltid till att använda andra bättre alternativ.Zucchinipizza Lchf o mandelfriPizzabotten Lchf o mandelfri4 ägg0,75 dl vispgrädde1 msk fiberhusk0,5 dl kokosmjöl0,25 dl sesamfrön100 g riven smakrik ost lite saltFyllning tomatsåsrökt skinkazucchiniriven ostPizzabottenVispa ägg, grädde, fiberhusk, kokosmjöl och sesamfrön med elvisp.Blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i ugn ca 15 minuter i 175 grader.FyllningSkiva zucchini och dela sen ev. i kvartar eller halvor.Stek i olivolja tills zucchinin är lite mjuk, krydda med örtsalt.Dela skinkan i mindre bitar.Bred ut tomats...
Enkel grillmarinad
2016-04-04 15:40:00
Tyvärr verkar vi inte ha gårdagens kanonväder även i dag. Men solen verkar kämpa sig fram så har vi tur blir det lite bättre än den grå himlen vi vaknade till i morse. Trot fin-vädret satt vi inne och såg hockey på tv hela eftermiddagen och när den var klar då var det snabba ryck som gällde för att få middagen klar i tid.Vi skivade lite fläskfilé och la den i en marinad innan vi grillade den. Till det grillade köttet åt vi ugnsrostade rotsaker och sallad.Enkel grillmarinadca 1 kg fläskfilé eller kyckling1 dl rapsolja1 msk grillkrydda1 msk sojanymald svartpepparBlanda ihop alla ingredienser till marinaden i en plastpåse.Skiva köttet eller kycklingen och lägg i påsen.Låt marinera några timmar i kylskåp.Grilla och njut!En superenkel marinad med få ingredienser man oftast har hemma. Men även det enkla kan vara riktigt gott, så är det i det här fallet.I går lyfte vi äntligen ut min älskade loungemöbel. Nu känns det som att våren och sommaren är på gång på riktigt. Det var såå varmt igår ...
Sesam- och linfröbröd
2016-04-04 15:40:00
Nu är mitt sockersug värre än vanligt, för det blev ju inte mindre under påsken. Så nu ska jag dra ner på kolhydraterna igen och på så sätt bli av med detta jobbiga sug efter sött. Wish me luck! Så'n himla tur att det är enkelt att göra lågkolhydrat-bröd och att man kan variera det också för framför allt på helger vill jag gärna ha bröd till frukost.Sesam- och linfröbröd1 dl sesamfrön1 dl krossade linfrön1 msk fiberhusk1 tsk bakpulver2 dl finriven ost3 äggBlanda alla torra ingredienser och riven ost. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Häll massan på en bakpappersklädd plåt. Bred ut massan med en slickepott. Grädda i 225 grader i ca 8 min. Låt svalna och skär i bitar. Det här var ett av de godare försöken jag gjort på lågkolhydratbröd. Jag valde krossade linfrön istället för hela för att det skulle bli mer mjöl-konsistens. Jag undviker ju helst att använda mandelmjöl pga allergi och nu har jag flera bra lågkolhydratbröd utan mandelmjöl. Lycka!Ja...
Blåbärs-chiapudding
2016-04-04 15:40:00
God morgon härliga soliga lördag. Underbart att vakna upp till sol en ledig dag. Även om vi ska vara inne stora delar av dagen så är det ändå härligt med sol. Lite lunch och nån kopp te ute lär det i alla fall bli innan vi bänkar oss för Luleå hockeys första semifinalmatch. Jag njuter av att det är helg men barnen är dock inte lika glada, för det innebär också att lovet är slut och det är dags för skola igen. Nu gäller det slutspurten av året för snart är det betyg och sommarlov som gäller.Nu ska jag duka fram frukost innan jag sätter igång med dagens att-göra-lista. Chia-pudding är ett bra frukostalternativ, men det blir det inte i dag.Blåbärs-chiapudding1,25 msk chiafrön1 dl blåbärssoppaBlanda frön och blåbärssoppa i ett glas.Rör om.Låt stå i kylen över natten (ca 9-10 timmar).Klicka eventuellt lite yoghurt på toppen och garnera med färska bär.Vi har provat lite olika chiapuddingar som har varit lite si och så, men den här varianten älskade både Olivia o Isak. Lite ...
Fläskpannkaka
2016-04-04 06:58:00
En trött familj börjar vakna till liv.Leif har redan åkt i väg, jag sitter småtrött vid datorn men ska snart se till att tjejerna tar sig upp. Isak däremot får sova vidare i flera timmar, han börjar sin Prao i dag och ska visst inte börja förrän till lunch. Vissa har det bra! Jag skulle verkligen inte haft något emot lite sovmorgon i dag, men snart är det helg och vi får sova igen.Nu när det är dags för vardag igen tänkte jag tipsa er om en vardagsmiddag. Ugnspannkaka är enkelt att fixa när man kommer hem trött och hungrig efter jobbet. Om man dessutom tillsätter lite fläsk i pannkakan så blir den matigare och lite mindre efterrättslik.Fläskpannkaka 2-3 hg rimmat fläsk2,5 dl vetemjöl6 dl mjölk3 äggSkär fläsket i småbitar.Bryn fläsket med lite fett i en liten långpanna i 225 grader.Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet.Vispa ner resten av mjölken och äggen.Håll smeten i den lilla långpannan med det brynta fläsket.Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minu...
Mangoglass på 2 ingredienser
2016-03-31 11:22:00
Vilken god och nyttig glass jag gjorde för nån dag se'n. Ett misstag som blev en succé. Ida beställde en mango-smoothie, så jag började blanda ihop fryst mango och mjölk innan jag upptäckte att vi inte hade någon yoghurt. Så då var det bara att blanda ihop de två ingredienserna och hoppas på det bästa :) Resultatet blev en god och krämig mango-mjukglass. Ibland har man tur!Mangoglassfryst mango i bitarmjölkMixa ihop mango och mjölk till en krämig glass.Servera och njut!Börja med lite mjölk och fyll på tills du får den perfekta konsistensen. Jag hade ju tänkt göra det här en gång till innan jag publicerade receptet för att kolla mängden på ingredienserna. Men förkylningen kom i vägen...mangon, som vi alltid har i frysen, var helt plötsligt slut och jag har inte varit på affären på länge.Det här blev kanongott och Ida som älskar glass kan nu få det till frukost till och med, för mango o mjölk är ju helt ok och inget tillsatt socker.
Gravlax-pasta
2016-03-30 14:58:00
Nu är hela familjen mer eller mindre förkyld. Gissa hur less jag är? Men det positiva är att jag börjar känna mig piggare i dag, ett tecken på det är att jag blir sugen på att städa. Så är det alltid för mig efter några sjuk-dagar. Hoppas pigghets-känslan håller i sig hela da'n för i så fall blir det några timmars jobb för mig i morgon. Är det fler än jag som har kvar gravad lax från påsk? Jag började bli lite less att äta hårdbrödmackor med gravad lax (godaste sättet att gravad lax på) så därför gjorde jag en gravlaxpasta till lunch i dag.Gravlax-pasta200 g gravad lax0,5 rödlök2 dl lätt crčme fraiche1-2 tsk dijonsenap1 tsk pressad citron0,5 dl dill1 krm nymald vitpepparSkär laxen i mindre bitar. Finhacka rödlöken, fräs den mjuk i lite smör i en kastrull.Blanda ner crčme fraiche, senap, citronsaft, dill och peppar i kastrullen. Låt koka upp. Rör eventuellt ner lite pastavatten om du vill ha mer sås.Rör ner laxen. Servera till nykokt pasta, ruccola och körsb...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33207 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss