TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Pesto-köttfärssås
2014-10-30 21:05:00
Jag hade hoppats på en ledig dag i morgon men så blir det tyvärr inte. Jobbet kallar! Tur att jag trivs med jobbet nu annars hade det känts riktigt jobbigt. Jag sparar min ledighet till jul ;) Men det blir nog lite kämpigt att hinna med alla ärenden jag hade tänkt göra i morgon. Så det viktigaste gjorde jag redan i kväll - köpte godis till alla Halloween-besök vi eventuellt får i morgon. Tidigare hade jag lite planer på att tillaga kalkon i morgon, vilken tur att jag redan hade skippat den tidskrävande middagen.Dagens middag från Linas matkasse var en köttfärssås kryddad med mycket pesto (som jag älskar), vitlök, persilja och rosmarin.Pesto-köttfärssås1 gul lök1 vitlöksklyfta0,5 burk röd pesto2 msk tomatpuré5 hg köttfärs1 burk krossade tomater1 tsk torkad rosmarin0,75 tsk salt2 krm svartpeppar0,5 ask fryst persiljaSkala och grovriv löken, pressa vitlöken. Bryn löken så den blir mjuk utan att ta färg.Tillsätt pesto och tomatpuré, låt fräsa nån minut.Tillsätt köttfärsen och bryn.Tills...
Tomatsås
2014-10-29 21:41:00
Go'kväll på er. Har ni höstlov eller jobbar ni, som jag? Fast det känns nästan som semester när jag bara behöver tänka på mig själv på morgonen och kan åka i väg till jobbet så fort jag är klar. (Men nog hade det varit skönt att få sovmorgon som de övriga i familj). Att komma hem till färdig middag är jag ju inte heller bortskämd med, det händer ibland men inte ofta. Men där får jag kanske skylla mig själv :)I dag lagade vi första maträtten från Linas matkasse och vi valde att börja med stekt lite starkare korv, pastastubbar och tomatsås.Tomatsås3 tomater1 gul lök1 vitlöksklyfta2 msk tomatpuré2 tsk socker2 dl vatten1 kycklingbuljongtärningSkär tomaterna i mindre bitar.Grovhacka löken.Fräs lök, pressad vitlök och tomatpuré lite olja.Tillsätt tomater, socker, vatten och buljongtärning.Koka upp och låt sjuda i 5-7 minuter.Mixa såsen slät med stavmixer. Servera t.ex. till pasta och stekt smaksatt korv.Det var Leif och Olivia som lagade maten och de sa att såsen var riktigt enkel a...
Skinkstek i ugn
2014-10-28 20:19:00
I söndagskväll började jag få ont i halsen och igår var jag riktigt risig men i dag känner jag mig nästan frisk. Bra med snabba förkylningar. Men i kväll är det tyvärr Idas tur att vara lite smårisig med hemsk hosta, hoppas det är lika snabbt övergående för henne också. Nu är det bara lite soffhäng kvar på den här kvällen innan sängen kallar för i morgon är det tidig uppstigning som gäller för att vara tidigt på jobbet. Passar på att vara tidig nu när Ida har höstlov och jag inte behöver lämna henne på fritids innan jag åker vidare mot jobbet.I söndags var det dags att försöka tömma frysen på lite griskött för snart är det dags för årets leverans av julskinka och en massa annat griskött.Skinkstek i ugn1 kg färsk skinka, med svål Salt och nymalen peppar1 gul lök1 morot2 syrliga äpplen2 kvistar timjan eller torkad timjan3-5 dl grönsaksbuljongSkala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena. Lägg i en ugnsform.Putsa skinkan och torka av den. Ruta svålen med en va...
Barn-matkasse
2014-10-27 20:29:00
Den här veckan är det dags att prova Linas matkasse igen och nu valde jag deras barnkasse. I somras provade jag deras inspirationskasse en vecka och den innehöll roliga maträtter som gav mig ny inspiration. Barnkassen sägs innehålla mer barnvänlig mat och den ska även vara mer lättlagad så att barnen ska klara av att laga middagarna. Vi får väl se om det stämmer, nu är det upp till bevis.Det är alltid lika spännande att packa upp påsen. Idag var det dags för leverans och jag och Ida väntade spänt på den. När den väl kom var Ida snabb på att packa upp alla varor medan jag spanade in alla recept som jag var nyfiken på.Den här veckan ska vi äta:Örtig köttfärssås med spaghetti och paprikasalladFärskostfyllda lövbiffsrullar med persilja och potatisStekt korv med basilikatoppad tomatsås och pastastubbarSmaskig spätta med rossosås och krossad potatisKrispiga chicken nuggets med sötsur såsDe flesta maträtter verkar riktigt goda medan på andra har jag redan planerat några justeringar som vi ...
Höstgryta med plommon och rotsaker
2014-10-26 20:52:00
Har ni hunnit mer i dag då vi fick en timme extra? Jag har haft en riktig slöardag (förutom att jag har kokat päronmarmelad, ugnsstekt en skinkstek och skurat duschen), så jag fick vila en timme extra och det var ju inte helt fel. Nu avslutas kvällen med att se ett avsnitt Homeland innan jag ska gå o lägga mig för i morgon är det jobb igen. Är lite avundsjuk på barnen som har höstlov hela veckan, men jag ska i alla fall försöka vara ledig med dem på fredag.Här kommer receptet på höstgrytan vi åt igår, passa på att göra den nu medan rotsakerna är svenska, billiga och goda.Höstgryta med plommon och rotsaker700 g grytbitar1 gul lök1 tsk torkad timjan1 msk muscovadosocker50 cl brown ale0,5 dl kalvfond 8 dl vatten10 plommon, torkade eller färska15 cm purjolökminst 5 dl blandade rotfrukter (jag använde 2 morötter, 1 bit kålrot, 1 palsternacka)2 lagerbladmaizena till redningsalt och nymald svartpepparSkär löken grovt.Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttet runt o...
Matsedel v.44 oktober 2014 Höstlovet
2014-10-26 08:29:00
God morgon på er! Oj vad jag redan har hunnit njuta av denna extratimme vi har fått. På Facebook läser jag om många som lider av att vakna en timme tidigare och när barnen var små var det inte så roligt. Men nu är det helt underbart.Till veckan ska vi prova en Linas matkasse och jag valde barnkassen för jag hoppas barnen kan laga maten nu när de är höstlovslediga. Spännande att se vad det är för svårighetsgrad på de olika maträtterna. Det sägs att barnkassen är barnvänlig både när det gäller smaker och tillagningssätt. Men till er har jag planerat ytterligare en veckomatsedel.Matsedel v.44 oktober 2014 HöstlovetMå: Ugnsomelett med köttfärs- och osttäckeTi: Kyckling i currysås och risOn: I väntan på julen: Janssons med skinkaTo: ZucchinisoppaFr: Tex Mex-gratängLö: Helstekt kalkon som man trancherar (skär upp) så här.Sö: Laxfylld cannelloni i vitvinssås
Varm dag
2014-10-25 21:03:00
I går var det vinter och i dag vaknade vi till höst igen.All snö som kom i går hade regnat bort i natt. Vilken tur för då hann vi Leif och Isak städa klart i trädgården, så nu är vi mer redo för snö och vinter. Medan de var ute passade jag på att städa inne, framför allt bland papper. Slutet av månaden innebär att det är dags att både skicka och betala fakturor.Efter allt arbete satte vi oss och njöt av en god höstgryta med älgkött, rotsaker och plommon, som hade fått koka i öl ett par timmar. Perfekt mat en ruggig höstdag. Efter maten fortsatte vi värma oss då vi nyinvigde vår bastu som har varit ur funktion i några år. Men nu äntligen kan vi börja basta igen.Visst kommer ni ihåg att vi blir en timme rikare i natt? Så underbart för jag har så mycket jag vill göra så jag skulle behöva mer än 24 timmar på alla dygn. Så i morgon ska jag njuta hela dan av denna extratimme.
Fläskfilé- och bacongryta med mango chutney
2014-10-24 21:04:00
Vilket väder! Så skönt att sitta inne i värmen, vill inte ut på flera da'r (fast så lär det inte bli). I morse tog jag faktiskt bussen till jobbet för bilen var översnöad och det fortsatte snöa, det blåste och drev och var ett riktigt skitväder rent ut sagt. Så skönt att sitta i lugn o ro på bussen och dricka te, istället för att vara på helspänn vid ratten. Det tar lite längre tid men det var verkligen värt det i morse. Känns lite ovant att åka buss men det lär bli fler gånger i vinter.Det var väldigt skönt att efter jobbet komma hem till dukat bord och Leif hade fixat mat och vin. Lyx en ruggig höstfredag. Igår visade jag honom receptet på den goda fläsfilégrytan jag fick äta på tjejmysmiddagen vi hade för några veckor sedan.Fläskfilé- och bacongryta med mango chutney600 g fläskfilésalt o peppar140 g bacon0,5 purjolök2 dl vatten2 dl matlagningsgrädde1-2 msk kalvfond2 msk mango chutney1 msk kinesisk soja1 (röd) paprikaSaltPepparPutsa och skiva köttet. Bryn det, salt...
Marianne-kex
2014-10-23 21:48:00
Har ni sett Fazers kex-nyhet?Chokladkex med mintkräm! Ni vet väl att choklad och mint är min favoritkombination, så gissa om jag var nyfiken på dessa kex. I dag var en perfekt dag att testa dem. Efter en dag på jobbet, nån timme i affärer, och sen en snabbmiddag ensam på stående fot så smakade det riktigt bra med en kopp chai-te och ett Marianne-kex. Ida nöjde sig inte med ett kex, jag tappade räkningen när hon tog sitt fjärde :)Nu är det sista rycket för i kväll som gäller sen kallar sängen. Vad har ni för planer för helgen? Vi har inget speciellt planerat förutom att äta och dricka gott. Måste ju fira nu när hela familjen är samlad igen :)
Skink- och ananasröra
2014-10-22 21:00:00
Onsdag och nu vänder det! Onsdagskänslan är nästan lika bra som fredagskänslan, men bara nästan. På torsdagar kommer Leif hem och det innebär två dagar utan stress-känslan att jag måste hämta Ida i tid, dvs jag kan tänka på mig själv i två arbetsdagar och sen är det helg. Perfekt avslutning på veckorna.Till vår bakpotatismiddag gjorde jag dels en gör-din-egen-skagenröra och dels blandade jag ihop en skink- och ananasröra. Den här röran är inte bara god till bakad potatis, den är underbar i smörgåstårtor också. Skink- och ananasröra50 g rökt skinka1 liten burk krossad ananas1 dl crème fraiche0,5-1 msk majonnässalt o pepparDela skinkan i småbitar, låt ananasen rinna av.Blanda ihop alla ingredienser.Smaka av med salt och peppar.Jag tycker den här röran är så god så jag kan äta den precis som den är, utan potatis eller annat tillbehör :) Den söta ananasen passar perfekt till den salta skinkan.
Tisdagsmat
2014-10-21 19:50:00
Dagens middag blev en Toast Skagen - inte illa en vanlig tråkig tisdag. Barnen åt potatisbullar så jag passade på att äta upp rester från vår bakpotatismiddag, dvs räkor, löjrom och philadelphiaröra.Två långa arbetsdagar gör att det känns som vi borde ha kommit längre in i veckan än tisdag. I dag var det mörkt både när jag åkte till och från jobbet och så lär det väl bli varje dag snart, även om jag har korta dagar. Mörkret är det tråkigaste med denna årstid, men vi gör vårt bästa för att försöka lysa upp...med hjälp av tända ljus hemma på kvällarna.På tal om hemma - Mitt städ- och rensarprojektet fortgår. Men i dag fick jag tyvärr städa ensam. Nu börjar jag bli less, tidigare da'r har det bara varit kul men nu har jag tappat lite fart. Får nog ta några viloda'r innan jag fortsätter med de övriga rummen.
Svamp- och kycklingpasta
2014-10-20 21:19:00
I dag har vårt städ- och rensarprojekt fortsatt med tvättstugan så nu är den ren, fin och tom på skrot. I morgon fortsätter vi med ytterligare ett rum. Det är sån härlig känsla när man är klar med ett rum och har lyckats få ordning där. Fast ska jag vara riktigt ärlig så kan vi bli mycket bättre på att göra oss av med saker.Mitt i all städning i går hann jag göra en snabblagad kyckling- och pastarätt till middag. Kyckling och pasta är alltid ett säkert kort.Svamp- och kycklingpasta1 kg kycklingfilé1 stor burk hela champinjoner2 morötter1 ask kantarellost1,5 dl crème fraiche1-2 dl mjölkkörsbärstomatersaltsvartpepparstor pastaSkär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och krydda med salt o peppar.Skala och riv ner morötterna, tillsätt champinjonerna.Rör ner ost, crème fraiche och mjölk.Låt koka några minuter.Tillsätt halverade körsbärstomater, låt de bli lite varma.Smaka av med mer kryddor.Servera med pasta, ruccola och/eller bladspenat.En god pastasås där jag förstärkte svampsmaken gen...
Matsedel v.43 oktober 2014
2014-10-19 20:51:00
Jag brukar ju försöka ge er kommande veckas matsedel tidigt på söndagen. Men i dag lyckades jag inte med det för vi har haft fullt upp med att städa, röja och rensa. Och det kändes viktigare än en veckomatsedel. Alla (utom Leif som jobbar i helgen) har hjälpts åt men det är Olivia som gjort mest och den som sett till att öka farten på oss andra när vi har börjat slöa till.Det är sån härlig känsla när man får gå ut med en massa soppåsar för att man har varit duktig att slänga saker. Dessutom betyder det ju att man kan köpa lite nya grejer när man har tömt skåpen en aning. Isak har tömt halva sin garderob så i morgon ska jag gå igenom alla kläderna och se vad som ska slängas och vad som ska skänkas bort. Ska försöka vara lika duktig hela veckan och fortsätta detta rensarprojekt, slöar jag till lär Olivia vara på mig.Matsedel v.43 oktober 2014Må: Laxburgare med fetaostTi: Potatis- och palsternackssoppa med svamptoastOn: Italienska köttfärsbiffar och pastaTo: Enklaste kycklinggryta...
Petit chouxer med två fyllningar
2014-10-19 09:50:00
Förra helgens tjejfest började med bubbel och drinktilltugg och inte helt oväntat var det jag som stod för drinktilltugget. Jag älskar ju röror, tilltugg och plockmat så det var ganska självklart att jag anmälde mig att fixa det. Efter en del funderande föll valet på petit chouxer, som jag faktiskt aldrig har gjort tidigare. De blev inte helt lyckade (tog ut första plåten för tidigt så de sjönk ihop) men smakade gott i alla fall. Jag gjorde två olika röror som jag fyllde petit chouxerna med och på ett enkelt sätt hade jag två olika tilltugg, så lika men ändå så olika.Petit choux75 g smör2 dl vatten2 dl vetemjölen nypa salt3 äggKoka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning. Låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning. Klicka eller spritsa ut stora eller små toppar på bakplåtspapper på en plåt. Jag gjorde 25-30 stycken och tycker att det blev en bra storlek till drinktilltuggen.Grädda i...
Bakpotatismiddag
2014-10-18 20:27:00
Det blev många ändrade planer i dag!Min tänkta sovmorgon slutade med att jag vaknade klockan sex. Min planerade slöardag hemma i pyjamasbyxor slutade med flera timmar på stan. Mitt planerade blogginlägg om förra helgens drinktilltugg slutar med detta korta inlägg.Mitt bloggverktyg, blogger, strular ikväll så jag har inte tålamod och lust att sitta flera timmar vid datorn för att försöka få till ett vettigt inlägg. Istället får ni se lite från kvällens bakpotatismiddag.BakpotatismiddagBakpotatisar (rättare sagt var det stora potatisar)räkorcrème fraiche&philadelphiaost (för att göra sin egen skagenröra om man vill)räkortacochipssalsaköttbullarvitlöksbröds mörgåsrånbrieostlöjromskink- och ananasröraruccola, spenat, körsbärstomater, vindruvor, päronEn konstig blandning av allt möjligt men då blev alla nöjda med dagens middag och det känns extra kul vid helgernas mysmiddagar att alla är nöjda och glada.Dagen blev inte som jag hade tänkt mig men den blev bra i alla fall. Nu ska jag av...
Tidningsinspiration
2014-10-18 10:00:00
Den planerade sovmorgonen uteblev fast jag har slöat på rätt bra i alla fall. Tio i sex när klockan brukar ringa på vardagarna vaknade jag till. Är det inte konstigt hur kroppen fungerar? Sen vaknade även Ida men tack vare en iPad fick jag halvslumra i några timmar till. Bästa barnvakten!Min slölördag ska jag nu fortsätta med en kopp te och årets bästa tidning. MatMagasinets Julspecial damp ner i brevlådan i veckan och nu ska den lusläsas. En tidning full med inspiration inför kommande glöggmingel, adventsfika och julfester.Vad har ni för planer denna krispiga oktoberlördag? Och vad ska ni äta för gott i kväll? Dela gärna med er, är så nyfiken!Jag återkommer lite senare, när jag har vaknat till ordentligt, med recepten på förra veckans tilltugg.
Varma mackor med champinjonstuvning
2014-10-17 19:25:00
Fredagslugnet är här och vi myser i soffan efter en god middag som Olivia fixade med hjälp av sina syskon. Själv låg jag i sängen och vilade efter en arbetsvecka som har tagit rejält mycket på krafterna pga förkylningen. Ska verkligen bli skönt med helg och vila. Mina planer för helgen är att vila, sova, slappa, chilla och ta det lugnt. Vad har ni för planer?Varma mackor är också en typisk fredagsmiddag enligt mig, speciellt när man lyxar till den med god fyllning. En typisk fredagsmiddag ska vara lättfixad, god (helst enligt hela familjen) och snabb att städa/diska bort.Varma mackor med champinjonstuvning1 liten burk champinjoner 2 msk vetemjöl2 dl mjölk2 krm saltpepparrostbrödriven ostHäll av spadet och fräs svampen i lite margarin.Strö mjölet över svampen och rör om.Späd under omrörning med mjölk.Koka på svag värme 2-3 minuter, späd ev med mer vätska.Smaka av med salt och peppar.Fördela stuvningen på rostbröd.Strö riven ost över.Gratinera mackorna i 225-250 grader i 5-10 min...
Tubostmacka med spenat
2014-10-16 08:33:00
Nya favoritmackan!Ser inte så speciell ut, men skenet bedrar. I dag har jag lite sovmorgon eftersom jag ska jobba i Luleå och därför hinner jag äta frukost hemma i lugn och ro. I vanliga fall äter jag vid nio på jobbet och då är denna macka perfekt.Hårdbröd, en tubost och färsk spenat. Går fort att fixa i ordning när det väl är dags för fika och innebär inte speciellt många propoints heller. Mjukost i tub är så  himla praktiskt att ha med sig - till jobbet, på utflykt eller att ta fram hemma när det är dags för frukost eller mellanmål.Först lite tubost?.?och sen lägger man på färsk spenat.Fjällbrynts mjukostar har fått nytt utseende och jag kunde inte låta bli dem. Fjällbrynt är nostalgi för mig, framför allt deras messmör som vi alltid hade minst ett paket av i kylskåpet när jag var liten. Brorsans favoritmacka var rostat bröd med messmör och till sjömansbiff åt vi alltid hårdbrödmacka med messmör. Men nu har jag inte ätit det på flera år. Kanske dags att köpa en tub snart för...
Krämig kycklingpaj
2014-10-15 20:47:00
Känns som att det är fredag i morgon trots att det är ytterligare en dag kvar tills dess. Men det beror nog på att jag ska jobba i Luleå i morgon och får därför lite sovmorgon och har nu samma sköna känsla som man brukar ha inför fredagar. Efter flera nätter med dålig sömn pga förkylningen känns det skönt och framför allt välbehövligt med lite sovmorgon. Och härligt med lite fredagskänsla redan på onsdag.Olivia har tjatat om att jag ska fixa receptet på den goda pajen som jag blev bjuden på i lördags. Och här är det äntligen!Krämig kycklingpajPajdegen5 dl vetemjöl250 gram tärnat smör1 tsk salt4 msk kallt vattenFyllningen3 stycken kycklingfiléer5 dl crème fraiche 34 %3 tsk sambal oelek0,5 orange paprika1-2 st schalottenlök0,5?1 dl thaichilisåssalt2-3 msk maizenamozarellaKnåda ihop till en deg, och platta ut i pajformen. Ställ kallt medan du börjar med fyllningen.Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och hacka löken.Bryn kycklingen och sedan lök och paprika.Rör i crème frai...
Italiensk lax
2014-10-14 18:13:00
Go'kväll från sjukstugan. Ida är i stort sett frisk nu, men både jag och Olivia är riktigt förkylda men tack vare alvedon, nässpray, rinexin, astmaspray och halstabletter lyckas jag vara på jobbet. Kanske inte det smartaste då risken är stor att jag smittar mina kolleger men det är fullt upp med utbildningar den här veckan som jag varken vill eller bör missa.Jag vet inte vad det är med det här receptet. Det verkar inte vilja publiceras. Jag bjöd på denna italienska lax när jag fyllde år i somras men glömde publicera receptet då och nu är det flera veckor sedan vi åt laxen igen och först nu får ni receptet. Inte likt mig :) Men den som väntar på nå gott?.Italiensk lax 10 potatisar500 g lax (utan skinn och ben)1 burk med soltorkade tomater i olja1 vitlöksklyftaflingsaltruccolakörsbärstoma teritaliensk salladskryddaSkala potatisen och skär i lagom stora bitar.Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.Häll av 0,5 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök. &nbs...
Sponsrad video: The Acid Truth Take#1
2014-10-14 06:15:00
Igår var jag på information inför Olivias kommande gymnasieval. Så många valmöjligheter det finns. Tur att Olivia har bättre koll än jag på vad det finns för program och inriktningar.Den senaste tiden har jag tänkt att det vore väldigt bra med en tandläkare i familjen så att man skulle kunna få lite rabatt. Jag har aldrig tidigare haft några problem med tänderna men nu kommer det småsaker hela tiden. Jag har hål i en visdomstand och förmodligen drar jag ut tanden, känns onödigt att laga den. Och förra veckan bet jag sönder en framtand. Varför händer allt nu?!Kanske dags att börja använda Sensodyne? Som ska hjälpa mot syraangrepp (erosioner på tandens emalj) på tänderna. Detta sägs vara ett växande bekymmer och kan snabbt bli nästa stora hot mot den långsiktiga tandhälsan. Men det är ändå relativt få som har hört talas om problemet.Sponsrat inlägg
Isaks dag
2014-10-13 20:40:00
Grattis älskade Isak!Nu börjar Isaks stora dag lida mot sitt slut och jag har inte varit hemma och firat honom så mycket som jag hade önskat, men han verkar nöjd med dagen ändå. Jag hann sjunga för honom och ge två av presenterna redan på morgon innan jobbet och en utbildningsdag väntade. Dessutom hann jag skämma bort honom lite genom att göra två toasts till frukost (som han dock fick äta ensam).Lyxfrukost väntade IsakTill middag gjorde Olivia en god kyckling- och nudelwok med en massa grönsaker. Tack vare Olivia hann vi äta middag tillsammans och Isak kunde öppna ytterligare några paket innan jag skulle iväg på föräldramöte om gymnasievalet (som Olivia står inför). Receptet på den goda woken hittar ni här.Härlig färg- och energikick...?.och otroligt gott.Mötet varade tack o lov inte så länge som planerat så jag hann hem och mysa lite till med nyblivna tonåringen som nu fått öppna de sista paketen. I det sista paketet var en Chromecast så han försvann in på sitt rum på en gång för ...
13 års-bowling
2014-10-13 06:00:00
Idag blir min älskade Isak 13 år - tänk att min lille kille nu är tonåring. Eftersom vi är borta större delen av dagen i dag började vi fira honom redan igår. För det är klart att tonåringen ska firas ordentligt.Bara jag och Leif visste vart vi var på väg när vi satte oss i bilen och gissningarna vart vi var på väg gick vilda. Till slut såg vi O'Learys-skylten och då förstod de att det var bowling på gång. Vi hade en otrolig rolig timme vid bowlingbanan där Isak, dagen till ära, stod som segrare till slut. Bowling är verkligen kul för man kan vara riktigt bra trots att man nästan aldrig har spelat eller om det var 25 år sedan man spelade senast. Detta kommer vi göra om!Sen satte vi oss till bords och åt en god middag som började med en korg pop corn, fortsatte traditionsenligt med vitlöksbröd och aioli innan vi till slut fick in varmrätten. Alla var vi nöjda med våra mat-val - Ida åt chicken nuggets, Isak åt hamburgare, Leif åt starka rökiga baby ribs medan jag och Olivia åt J...
Tjejkväll
2014-10-12 14:07:00
Det är en lite seg söndag i dag efter att jag var på världens mysigaste tjejfest igår. Det sega kommer av att det blev få timmar sömn i natt och inte av att jag drack för mycket (om nu nån trodde det). Älskar att sitta o surra medan man äter o dricker gott. Och åt o drack gott det gjorde vi. Vi började med lite bubbel, en torr god cava med lite hallon. Perfekt start! Och medan jag smuttade på den gjorde jag klart mina petit chouxer som jag bakade på morgonen. Hälften fyllde jag med ädelostkräm o vindruva och hälften med skagenröra o paprika. Dessutom gjorde jag enklaste tilltugget - sourcream&onion-chips och osten Brillat Savarin.Efter lite bubbel o tilltugg satte vi oss vid ett mysigt dukat bord och bjöds på en god krämig kycklingpaj, som jag ska se till att få receptet på, och en stor härlig sallad med en massa godsaker. Till maten fanns det både rött och vitt vin och det roliga var att det var två gamla bekantingar. Dels det goda lättdruckna och allergivänliga rödvi...
Matsedel v.42 oktober 2014
2014-10-12 11:47:00
Så fort veckorna?och helgerna går. Nu är det redan dags för en ny veckomatsedel. Passa på att ät mycket rotsaker nu när de är billiga och goda. Koka eller ugnsstek morötter och rödbetor, råriv morötter till middagarna och gör morotsstavar och ät istället för godis.Matsedel v.42 oktober 2014Må: Purjolök- och potatissoppaTi: Lax med tomater och örterOn: Ugnsstekt falukorv med broccoli i chiligräddsåsTo: Ugnspannkaka med baconFr: Grekisk pyttLö: TacorulleSö: Ugnskotletter i ketjap manis-sås
Allergivänligt på Leos
2014-10-11 17:33:00
Är in en snabb sväng innan jag ska rusa vidare på nästa rolighet. I kväll väntar tjejfest så morgonen började jag med att baka för att ta med lite drinktilltugg. Det blev inte så lyckat som jag hade hoppats men det duger nog ändå. Men mer om det senare för större delen av dagen har jag tillbringat på Leos lekland där Astma- och Allergiföreningen anordnade barnkalas för jättemånga barn. Leos lekland är jätteduktiga på att fixa allergivänligt fika och godis så det är så himla smidigt och bra att vara där.Ida hade med kompis Elin och sen var det ytterligare klasskompisar där så de hade några jätteroliga timmar då de sprang o "härjade". Ida som har varit hemma från skolan två dagar var nog extra lek- och kompissugen.Nej nu måste jag packa väskan med alla småburkar för att kunna montera ihop drinktilltugget på plats. Om ni inte orkar vänta till i morgon med att se vad jag ska bjuda på så kan ni följa mig på Instagram där jag heter matro_sara.
Chokladpannacotta
2014-10-10 06:31:00
Härliga fredagen är här igen och vi startar morgonen med ett efterrättstips till helgen. Len krämig choklad! Kan det bli bättre? Jag serverade choklad- och vaniljpanncottan var för sig. Men vill man kan man ha dem i två lager i samma form, smakerna passar ihop och det blir ganska effektfullt med två färger/smaker i samma glas. Låt då ena varianten stelna i kylskåp innan du häller på nästa variant. Chokladpannacotta1 dl gelésocker5 dl grädde2 tsk pudrat kakao50 g mörk choklad, minst 70%Finhacka chokladen.Blanda alla ingredienser i en kastrull.Koka upp under omrörning.Låt koka i en halv minut.Fördela i glas och ställ i kylen att stelna i några timmar.Jag förstår inte hur det här kan vara första gången jag gör chokladpannacotta. Jag som älskar mörk choklad. Jag har tidigare gjort mintchokladpannacotta, men det här var nog snäppet godare trots att jag älskar kombon mint och choklad. Eftersom jag använder gelésocker istället för gelatin så är det bra att använda en riktigt mörk...
Quorn en köttfri måltid
2014-10-09 12:38:00
Något jag vill bli bättre på är att laga god vegetarisk mat. Men med hela frysen full av älgkött är det lite svårt att motivera sig att äta mindre kött. Det finns många produkter som liknar kött-produkter och ska underlätta för de som vill laga kött-fri mat. En sån produkt är Quorn, som beskrivs så här på deras hemsida:Quorn är gjort av svampproteinet Mykoprotein som är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein, som är fettsnålt och rikt på fibrer. Om du vill äta köttfritt men ändå bli mätt och belåten är Quorn ett bra val. Tack vare att Quorn liknar kött i textur och utseende kan du fortsätta laga alla dina favoriträtter men med mindre fett och färre kalorier. Perfekt för dig som vill äta mer hälsosamt eller helt enkelt bara hoppa över köttet.Vilken variant blir din favorit?Quorn är alltså inte en sojaprodukt som jag först felaktigt trodde. Och eftersom Ida är allergisk mot soja har jag helt ratat dessa produkter. Jag blev så himla glad när jag insåg att det var en s...
Chili-Pulled Pork i Crock Pot
2014-10-09 07:26:00
God morgon, eller? Här är det en trött morgon! Det känns som jag hade en väderkvarn i sängen i natt. Ida kom ner till mig strax efter att jag hade somnat och sen har hon snurrat, gnällt, snurrat, hostat, snurrat och så har det hållit på hela natten. Först trodde jag att det bara var förkylningens fel men när jag kollade månkalendern så är jag än en gång övertygad om att månen påverkar vår lilltjej. Hostan, snuvan och bristen på sömn gör att vi stannar hemma i dag och kurerar oss och hoppas på en frisk helg då vi har mycket roligt som väntar oss.Här kommer receptet på den lyckade kryddningen som jag använde till gårdagens pulled pork som tillagades i min Crock Pot under hela dagen.Chili-Pulled Pork i Crock Pot1 kg fläskarré0,5 dl vattenmarinad/sås:1 dl chilisås0,5 dl olja0,5 msk farinsocker1-2 tsk mald spiskummin0,5 tsk chilipeppar0,5 tsk saltnymald svartpepparRör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.Lägg i köttet i Crock Poten och häll i...
Snabblagat, eller?
2014-10-08 20:29:00
Lyxmiddag utan ansträngning!Låter för bra för att vara sant, eller hur? Men det är det inte i alla fall inte om man äger en Crock Pot eller annan slowcooker (och har potatisgratäng-rester i kylskåpet). Perfekt med en slowcooker som gör att man sparar tid.I morse blandade jag ihop lite chilisås och kryddor som jag sen strök runt om en bit fläskkarré. La ner köttbiten i min Crock Pot, ställde den på låg temperatur och 9 timmar. Sen fick den gosa på där under hela dagen medan jag var på jobbet.Fläskkarré och kryddor. Crock pot inställd på 9 timmar.När jag sen kom hem och öppnade dörren luktade det underbart i hela huset. Det är alltid lika spännande att lyfta på locket efter så många timmar för att se hur det ser ut. Det såg perfekt ut.Nästan 9 timmar senare. Hur ser det ut?Jag mosade sönder köttet med sleven, blandade om och serverade. I dag åt vi pulled pork tillsammans med potatisgratängen som blev över från i lördags. Men det är lika gott med pommes frites, pitabröd, hamburgerbröd ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33495 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss