TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Blåbärs- och limetårta
2017-07-22 09:52:00
Lördagmorgon och dags för ett tårttips, eller hur? Jag brukar alltid ha jordgubbar på min födelsedag mitt i varmaste juli. Men i år fanns det bara dyra och tråkiga jordgubbar i affären och inga i vårt trädgårdsland så då skippade jag jordgubbar till förmån för svenska blåbär som jag hade i frysen.Blåbärs- och limetårtaTårtbotten4 ägg4 dl socker4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)Vispa ägg och socker poröst.Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)Blåbärsmousse200 gram blåbär0,5 dl gelésocker50 g cream cheese2 dl vispgräddeKoka upp blåbären och mosa dem med en ballongvisp.Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).Låt svalna.Rör ner cream cheesen i blåbärsblandningen.Vispa grädden och rör ned blåbärsblandningen i grädden.Låt stå i kylen ett tag innan användning.Limegrädde2 dl grädde1 dl lime curdVispa grädden.Rör lime curd så den blir lite m...
Middagsfunderingar
2017-07-21 16:16:00
Jag sitter och funderar på dagens middag och jag tror att vi kommer grilla något. Frågan är vad vi ska grilla och vad vi ska ha för tillbehör. Är lite sugen på coleslaw nu när det finns god färsk vitkål eller så kanske jag bara steker upp den med olivolja och örtsalt. Mums!Igår grillade vi ribs (tunna revbensspjäll) som vi åt med salladsrester från min födelsedagsmiddag. Perfekt när det finns goda rester som underlättar matlagningen.Oj vad klockan hann bli mycket, började surfa runt på annat medan jag skrev det här inlägget. NU börjar det verkligen bli hög tid att bestämma vad vi ska äta i dag.I dessa semestertider höll jag på att glömma att det är F.R.E.D.A.G wohoo nu ska jag muntra upp mig med lite fredagskänsla, god mat och kanske lite efterrätt.Njut kvällen så hörs vi i morgon!
Nektarinsalsa med tomater och salladslök
2017-07-21 11:35:00
De närmaste dagarna kommer ni nog få många recept från min födelsedag, både från fikabuffén och från middagen. Vi börjar med denna goda och saftiga sommarsalsa som passar perfekt nu när nektarinerna är goda och billiga.Nektarin- och tomatsalsa3 nektariner3 tomater2-3 salladslökar1 tsk hackad röd chili3 msk hackad persilja2 msk olja1 msk vitvinsvinäger1 krm saltDela nektarinerna i mindre bitar.Dela tomaterna i mindre bitar, ta bort en hel del av kärnorna för att det inte ska bli för blött.Finhacka chili, strimla salladslök och klipp persilja.Blanda allt i en skål.Rör ihop olja, vinäger och salt.Häll blandningen över nektariner, tomater, lök, chili och persilja.Det här är en favorit-salsa med goda smaker och den är så himla vacker med sina gul-röda färger. En färgklick på matbordet. Den passar till det mesta och är verkligen perfekt till grillat. Ni måste prova nu i sommar!Svårt att inte kommentera vädret men jag blir verkligen deprimerad av det här skitvädret. Jag vill ha sol, värme ...
Regnig födelsedag
2017-07-20 14:39:00
Det är inte ofta det är en bild på en blåbärstårta från mitt kalas. Fyller man år mitt i finaste sommaren så är det självklart att det är jordgubbstårta som serveras. Men i år var sig inget likt på min födelsedag. Solen och sommarvärmen som jag alltid brukar ha på mitt kalas dök inte upp i år och jordgubbarna på affären var dyra och tråkiga så de skippade jag till förmån för blåbären i frysen.På eftermiddagen började vi med go'fika med bullar, småkakor och tårta. Framåt kvällen bjöd jag på mat till mina föräldrar och min syster med familj som stannade kvar och fortsatte fira mig i ytterligare några timmar.Jag hade en supermysig och trevlig dag och kväll...trots att solen uteblev och vi var tvungna att sitta inne. Nu är det ett helt år till min nästa födelsedag och det lär väl bara säga swish så är vi där.Regnig födelsedagKalasfikakanellängderchoklad- och hallongrottormjölkchokladsnittchokladsnit t med polkaströsselchokladbollpuckarblåbär- o limetårtamarängtårta med blåbärKalasmiddag...
I väntan på...
2017-07-20 10:41:00
I går var det tyst från mig här på bloggen. Jag fyllde år och firade hela dagen med nära o kära och lät datorn ligga orörd. I vanliga fall brukar jag ha underbara sommarkalas på vår altan men i år stoppade vädret oss och vi var tvungna att ha kalaset inomhus istället. Men efter middagen när alla gäster åkt hem kom solen fram en liten liten stund och jag tog sista vinskvätten och satte mig i solen på altanen.Jag älskar verkligen att fixa fester och kalas. Jag älskar att planera och komponera ihop menyer, jag älskar själva festen med gästerna och jag älskar att dagen efter äta rester och dokumentera festen på bloggen.Det är mycket att fixa o dona inför för att det ska bli bra och det är oftast många kort att gå igenom efteråt men det är ändå värt alla timmars arbete.I väntan på menyn och fler kort får ni här några smakprov på det jag bjöd på i går.Fika med bullar, kakor och tårtorMiddag med pulled pork, räktacos.......salsor, såser och övriga tillbehör
Himmelsk jordgubbstårta
2017-07-18 10:36:00
Med värsta höstkänslan sitter jag och planerar mitt kalas. Regnet vräker ner utanför fönstret och det är mörkt o kallt även inomhus så jag sitter inlindad i en filt och funderar om det är dags att tända lite ljus. Svårt att tro att min födelsedag är i morgon för jag brukar ju fylla år mitt i sommaren när det är som varmast.Ida fick en solig och varm födelsedag, precis som det ska vara i juli och då bjöd vi bl.a. på denna omtalade tårta från Baka med Frida. Men som vanligt har jag gjort om den lite.Himmelsk jordgubbstårtaTårtbotten4 ägg4 dl socker4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)Vispa ägg och socker poröst.Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.Häll i smord och bröad, ev med kokos, springform.Grädda längst ner i 175° ca 40 min.Låt svalna helt.Dela i tre eller fyra bottnar, om du klarar att dela i 4 så ska du bara använda 3 bottnar. Detta är det bästa för att det inte ska bli för mycket tårtbotten till fyllningen.Jordgubbsfyllning5 dl v...
Chipskakor med chokladkräm
2017-07-16 10:41:00
I går hade vi fikabesök och då bjöd jag på dessa goda salt-söta kakor med en len chokladkräm. Jag frågade om gästerna kunde gissa ingrediensen - chips alltså - men det kunde de inte. Kanske inte den vanligaste bakingrediensen men ett perfekt sätt att få lite salt smak till allt det söta.Chipskakor med chokladkrämdrygt 20 dubbla kakorChipskaka225 g smör1,25 dl strösocker4 dl vetemjöl2,5 dl lättsaltade potatischips, smuladeChokladkräm200 g choklad1,5 dl vispgräddeChipskakaVispa ihop socker och smör.Krossa chipsen i en plastpåse och mät upp till 2,5 dl smulade chips.Blanda sedan chips och vetemjöl i smörblandningen.Knåda till en deg och rulla till små bollar.Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna.Grädda i ugnen på 175 grader i 12 minuter.ChokladkrämHacka chokladen och koka upp grädden.Rör ner den hackade chokladen och rör till det blir en härlig chokladkräm.Låt stelna i kylskåp något.Bred på chokladsmeten på hälften av kakorna.Lägg sedan på resterade kakor som lock...
Fem peppar-sås
2017-07-15 10:38:00
NU, nu har jag semester och den har börjat på bästa sätt - med en lugn morgon framför datorn och Nyhetsmorgon och med en kopp te. Snart är det dags för kopp nummer två denna underbara morgon då till och med solen skiner. Är det nu sommaren kommer på riktigt?Gårdagens middag blev, inte helt oväntat, grillat och i går la vi en ren-entrecôte på grillen som vi åt tillsammans med hemmagjorda sötpotatis-pommes och potatis-pommes och sallad så klart. Men det höll på att bli utan sås men då kom jag på att jag hade en förpackning av Blå bands Fem peppar i skafferilådan.Snabbt kokade jag ihop den och serverade till övriga maten och alla blev överraskade att den var sååå god. Kul att det finns goda hel- och halvfabrikat som man kan använda sig av när tid eller kunskap saknas.Det var den här såsen jag användeFörpackningen innehåller 3 påsar så nu har jag två kvar som jag kan använda till kommande middagar. Jag är faktiskt fortfarande lite förvånad att såsen kunde vara såå god, pulversås brukar ...
Blivande kock
2017-07-14 06:00:00
Nu kör vi sista da'n innan semestern!Känns skönt att äntligen få lite långledigt och enligt prognosen är solen på väg tillbaka. Hoppas det stämmer! På onsdag till veckan fyller jag år och hoppas på ett till altan-kalas hela dan. Kan vi ha sån tur med vädret på ytterligare ett kalas i år?Några basilikablad gör att nudlarna ser så mycket godare ut.Ida har blivit så duktig att klara sig själv på dagarna och fixar lunchen galant själv varje dag. Hon t.o.m pyntar den vackert så att det blir riktigt snyggt på tallriken och passar perfekt att ta kort till bloggen.Att koka nudlar o hälla bort det kokheta vattnet har hon klarat sedan något år tillbaka och hon är jätteförsiktig när hon häller bort vattnet så jag behöver inte oroa mig att hon ska bränna sig. Hennes senaste specialitet är havregrynsgröt som hon kokar själv och mumsar i sig med lingonsylt.Undra om hon fortsätter att vara lika duktig när jag får semester och är hemma eller om det blir jag som får fixa frukost, lunch o middag?Nej...
Ny favorit
2017-07-13 07:28:00
Ännu en ljuvlig morgon och i dag lyste solen så fint över vattnet dessutom. Jag har en underbar cykelväg till jobbet eftersom jag cyklar längs vattnet nästan hela tiden. Lovely!Efter en superhektisk dag på jobbet i går var det skönt att sätta sig vid middagsbordet och äta en riktigt god middag - grillade pestobiffar och zucchini med gräddsås och sallad. Vår nya familjefavorit, som alltid uppskattas, är köttfärsbiffar gärna kryddad med pesto och fylld med mozzarella eller annan ost, till det ska det vara en massa god gräddsås. I går var det Ida som gjorde såsen helt själv. Duktig tjej!Undra vad vi ska äta för gott och enkelt i dag. Jag är lite sugen på sill, ägg o lite potatis, men det brukar jag vara rätt ensam om.Nedräkning pågår! Två dagar kvar till vår riktiga och gemensamma semester, ska bli så himla skönt med tre veckor sammanhängande semester tillsammans. Det är inte ofta jag o Leif har haft semester samtidigt utan vi har delat upp den så att barnen har kunnat vara ledig rikti...
Sommarsallad med nektariner, tomater och gräslök
2017-07-12 22:18:00
Nu på sommaren när nektarinerna är så goda älskar jag att använda dem i sallader och i den här varianten är de huvudingrediensen. Tillsammans med babyspenat, körsbärstomater och rikligt med färsk gräslök blir det en riktigt mumsig sommarsallad som man gärna kan servera en god vinägrett till.Sommarsallad med nektariner, tomater och gräslökbabyspenatkörsbärstomater, deladenektariner, i bitargräslökLägg spenaten på ett fint fat.Lägg tomat- och nektarinbitar över.Klipp färsk gräslök över alltihop.Servera.Gräslöken är så himla god så här års med en lite mildare smak än senare på året och passar därför perfekt i sallader.Jag är vaken duktig eller intresserad av trädgårdsskötsel men det är två saker som växer hur bra som helst i vår trädgård och det är gräslök och rabarber. Lite skötsel men stor skörd.Det gick riktigt bra att jobba i dag, den första av tre dagar, mitt i semestern men det var mycket mer att göra än vad jag hade förväntat mig. Jag hade planerat att göra sådant som ofta prior...
Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger
2017-07-11 19:31:00
På Idas födelsedagsbuffé serverade vi bl.a. dubbelmarinerad fläskfilé med smak av ingefära och balsamvinäger. Den var verkligen supergod och alla trodde det var nötkött tack vare balsamvinägern som gjorde köttet brunt.Dubbelmarinerad fläskfilé med ingefära, soja och balsamvinäger1 kg fläskfilé 1 msk rapsolja 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar Marinad 1 2 msk japansk sojasås 1 msk hoisinsås 1 msk färskriven ingefära 1 krm salt 2 msk rapsolja Marinad 2 0,75 dl balsamvinäger 1,5 dl rapsolja 1 tsk salt 1 krm nymalen svartpeppar Till garnering färska örtblad och små kvistar av t.ex. oregano eller timjanDag 1Blanda ingredienserna till marinad 1 i en plastpåse. Putsa köttet och lägg det i marinaden i påsen. Låt stå kallt över natten. Vänd köttet 2-3 gånger under tiden. Dag 2 Torka av köttet. Bryn det hastigt i oljan, så att det blir vackert guldbrunt runtom. Lägg över köttet på ett ugnssäke...
En semestervecka i bilder
2017-07-11 09:42:00
Nu börjar min för-semester att lida mot sitt slut för i morgon ska jag vara åter på jobbet för tre dagars arbete innan den "riktiga" semestern börjar. En veckas semester har jag haft och jag har hunnit såå mycket, känns som det var jättelänge sedan jag var på jobbet senast. Det är väl precis så det ska kännas efter en semester.Luleå hamnfestival har pågått i helgen och på torsdagkväll när solen kom tillbaka efter några regniga dagar var vi in på Rix FM-festivalen där den stora artisten var Darin och han var lika bra som alltid. Det var mycket folk och svårt för Ida att se artisterna på scenen, men efter ett tag hittade hon en perfekt plats.Perfekt att bli lite längre när man ska se artister framme på scenen.På fredag hade vi kalas på altanen hela da'n för vår 10-åring, som var så himla nöjd med födelsedagen som innehöll bra presenter, roliga gäster, mycket aktiviteter och gott att äta.Fika med tårta var lite av allt vi åt under dagen.På lördag var det Dolly Styles tur att uppträda ...
Fläskfilé i pestosås
2017-07-10 13:46:00
Över 12 timmars sömn fick jag ihop i natt. Så välbehövligt och vilken tur att jag gick o la mig riktigt tidigt. Nu orkar jag nog med kvällens restaurangbesök också. Under småbarnsåren sov man lite men det är inte så mycket bättre med tonåringar i huset, framför allt inte under festivalhelger.Förra veckan, en regnig dag, gjorde jag en fläskfilégratäng istället för att grilla. Ibland, men inte ofta, lagar vi alltså mat i köket på somrarna.Fläskfilé i pestosås1 kg fläskfilé eller fläskytterfilésoltorkade tomaterbasilikabladmozzarellasås2 dl crème fraiche2,5 dl grädde0,5 dl röd pesto2-3 tsk torkad basilikagarneringkörsbärstomater, halveraderuccolaSkiva fläskfilén och stek skivorna. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över fläskfilén tillsammans med basilikablad och mozarellabitar.Koka ihop crème fraiche, grädde, pesto och torkad basilika. Häll det i formen.Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.Strö delade körsbärstomater och gärna även...
En underbar dag
2017-07-09 21:33:00
Vilken underbar dag!Jag har inte gjort mycket vettigt på hela da'n utan bara njutit av ledigheten, solen och värmen. Har suttit/legat ute på altanen nästan hela dagen där jag har surrat med familjen, lyssnat på ljudbok och till och med slumrat en stund. Lovely!Innan midda'n öppnade jag en rosé cava som jag avnjöt i loungen tillsammans med vattenmelon. En perfekt och rosa kombination.Inte helt oväntat blev det grillat och sallad till middag. I dag blev det ribs och kycklingfiléer som vi la på grillen. Det är nog det vi grillar oftast.En sån här härlig dag måste man fira med lite efterrätt. Jag varvade cheesecakekräm, blåbär och sötsalt granola i glas och toppade med lite citronmeliss. Supergott enligt mig, men övriga familjen var inte lika imponerade - de hade velat ha något sötare.Efter en helg med alldeles för lite sömn ska jag gå o lägga mig tidigt ikväll. Lättare sagt än gjort men jag känner att jag behöver sova, annars lär huvudvärken bli värre och det vill jag i.n.t.e.God natt!
Ida 10 år - Fest hela da'n
2017-07-08 23:27:00
I går fyllde vår minsting Ida 10 år och hon hade önskat sig buffé och buffé det fick hon, inte bara en utan tre stycken. På eftermiddagen började vi med fikabuffé med bullar, kakor och tårta och när sen en av gästerna dök upp så det var lite sent med fika och lite tidigt för middag dukade jag upp lite ost o kex och bjöd på ett glas rosévin i solen i väntan på maten. Sedan var det dags att duka upp tredje buffén för dagen och då blev det middag med lite smått o gott.Ida 10 år - Fest hela da'nFikabuffé kanellängderchokladsnittar med polkaströsselsega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmakchoklad- och hallongrottorbiscotti med mörk chokladchokaldbollspuckarpinocchiotårtahi mmelsk jordgubbstårtaglutenfri rabarberpajkaffetesaftbålI-väntan-på-maten-bufféhälla-ut-brödfröknäckekexbrieostskinkachipsrosévin vattensaftbålMiddagsbuffédubbelmarinerad fläskfilégrillade kycklingklubborgrillad laxkokt färskpotatispestopastabas-sallad med godsakertomat- och nektarinsallad med gräslökfetaostkrämturkisk y...
Duka enkelt och snyggt
2017-07-06 13:54:00
Jag tittar in en snabbsväng mitt i alla kalasförberedelser för Ida som fyller 10 år i morgon. Funderar på dukningen och hoppas vi kan sitta ute, men om vädret inte är med oss så blir det att vi sitter inne och då använder jag som vanligt Dunis fina dukar för att skydda bordet. Så skönt att slippa stryka dukar inför kalas och istället få koncentrera mig på det roliga - maten och fikat!Ni har väl inte glömt rabattkoden jag har till er från Duni?Ange MATRO17, så får ni 15% rabatt i Dunis webbshop www.shop.duni.se. Koden gäller tom 31 juli 2017.Fyll upp skåp och lådor med servetter, glas, tallrikar, uppläggningsfat och annat fint och praktiskt inför kommande kalas och fester. En av mina storfavoriter och som jag alltid får frågor om var jag köpt är dessa fina glas/formar som passar perfekt till pannacotta eller andra saker man vill portionsservera. De är i sådant kraftigt material så de tål maskindisk och jag brukar faktiskt diska upp dem ibland för att återanvända. De ingår i...
Kanellängder
2017-07-05 22:06:00
Idag var det bullbakarväder och det var ju perfekt för då kunde jag baka bullar för ovanlighetens skull. Det känns som det var evigheter sedan jag bakade kanelbullar. För att snabba på bakandet gjorde jag längder av en del deg. Det går så snabbt och på kalas tycker jag om att ha längder så man kan ta en smal skiva och på så sätt orka smaka av alla sorter på fikabordet.KanellängderDeg50 g jäst125 g smör, rumsvarmt5 dl mjölk0,75 dl socker1 krm salt1-2 tsk stött kardemumma14-15 dl (ca 850 g) vetemjölFyllning100 g smör, rumsvarmt2 msk malen kanel1 dl strösockerGarneringäggpärlsockerSmula jästen i en bunke.Värm mjölken till fingervarmt, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, (spara lite till utbakningen om det behövs)Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.Rör ihop fyllningen under tiden.Ta upp degen på arbetsbänk och...
Ajvarkyckling i ugn
2017-07-04 19:58:00
Eftersom regnet öser ner blev det inte grillat till middag i dag, istället gjorde vi en kycklinggratäng med Ajvar Relish. Och det bästa av allt - vi stekte inte kycklingen först utan la den rå i ugnsformen och lät den bli klar i ugnen tillsammans med en god och smakrik sås. Enklaste sättet att tillaga kyckling!Ajvarkyckling i ugn1 kg kycklingfilé2,5 dl vispgrädde2,5 dl crème fraiche1,5 dl ajvar relish2 msk tomatpuré1-2 pressade vitlöksklyftorsalt och pepparTopping2 tomater, skivaderiven ost1-2 paket bacon, knaperstekt i bitar0,5 gul paprika, småbitarSalt och pepparBörja med att steka bacon i ugn i ca 10 minuter i 225 grader. Dela sedan i mindre bitar.Dela kycklingfileérna i mindre delar (ca 6 delar/filé) och lägg dem i en ugnsform. Blanda grädde, crème fraiche, ajvar relish, tomatpuré, vitlök, salt och peppar i en bunke och rör om. Smaka av. Häll såsen över kycklingen.Tillaga i 225 grader i ca 25 minuter.När kycklingen är nästan klar, lägger du på skivad tomat och riv...
Skattjakt på 10årskalas
2017-07-04 07:24:00
Regnet vräker ner utanför fönstret och jag är så nöjd att vi bokade om Idas kompiskalas med kort varsel. Första planen var att vi skulle ha det i kväll men på lördageftermiddag bokade vi om till söndagkväll istället och trots kort framförhållning så kunde alla utom en kompis komma. Så lyckat både med vädret och att så många kunde komma.I strålande solsken bjöd vi på grillade hamburgare, tårta och glass ute på altanen. Vi började med maten och när den var klar blev det skattjakt i mobilerna innan vi fortsatte med sötsakerna.Ida (och jag) älskar stjärnor så gissa om vi älskar dessa tallrikar.Paketöppning! Hon fick otroligt många fina saker och var en riktigt nöjd tjej.Mobilskattjakten hade jag köpt på grapevine.nu, jag sökte efter roliga saker att göra på ett 10årskalas och hittade den sidan som hade en massa roligt. Mobilskattjakten som vi bestämde oss för gick ut på att jag som arrangör placerar ut 10 kartnålar i närområdet på kartan i mobilen och sen ska de olika lagen hitta de oli...
Chokladsnittar med polkaströssel
2017-07-03 07:15:00
Chokladsnittar med pärlsocker är en gammal klassisk kaka, här har jag dock struntat i pärlsockret och använt polkaströssel istället. Ni kommer väl ihåg att jag älskar kombinationen choklad och mint (polka) och den här kakan blev precis så god som jag hade hoppats. Dessutom tycker jag att den blev snygg med det vit-rosa strösslet.Chokladsnittar med polkaströssel150 smör1,5 dl strösocker3 msk ljus sirap1.5 tsk vaniljsocker3,75 dl vetemjöl3 msk kakao1.5 tsk bakpulverPensling och garneringäggpolkaströsselVispa smör, socker, sirap och vaniljsocker mjukt.Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vispa snabbt ihop till en deg. Det sista brukar jag ta hjälp med händerna för att få ihop till en deg.Rulla degen till tre längder och lägg på bakpappersklädd plåt.Platta till längderna något.Pensla med uppvispat ägg.Strö över strössel.Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.Vilken tur att jag hade en bakdag för ett tag sedan så jag har någr...
Kvällar i sol
2017-07-02 00:43:00
Vilken härlig dag o kväll vi har haft. Älskar sommar o sol och älskar vår altan där jag har suttit nästan hela da'n. Vi har alldeles nyss gått in, på slutet var vi dock tvungna att ta på oss filtar för det blev lite småkyligt.Till middag grillade vi min nya favorit - Flankstek, som vi åt tillsammans med grillade ostfyllda champinjoner och zucchini, sallad, bea och friterade sötpotatispommes. En riktigt god och mysig middag i solen.Igår struntade vi i vår egna altan och cyklade in till stan för en dejt på Luleås nya uteservering med kanonläge med kvällssol och i lä. Så himla mysig kväll med min man. Helt spontant, fast det är ju ofta då det blir som bäst. Det är inte ofta vi tar oss i väg på tu man hand, men plötsligt händer det.... Solen sken och det var en så härlig kväll och Ida skulle sova bort så då passade vi på att cykla in till stan för datenight.Vi delade på en god bruschetta med tomatsås och pesto, till det drack jag ett glas rödvin och bara njöt av lugnet efter en da...
Sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak
2017-07-01 10:17:00
Kaktipsen fortsätter!Sega mjölkchokladsnitt verkar många baka just nu och det kan jag förstå för de är så enkla att göra och smakar så gott. Jag gjorde dock en liten sommartwist på dem när jag bakade nu inför våra sommarkalas.Sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak175 g smör0,5 dl strösocker0,5 dl råsocker2,5 msk sirap5 dl vetemjöl1,5 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker150 g mjölkchoklad (ev. med jordgubbssmak), grovt hackadVispa smör, strö- och råsocker och sirap fluffigt med elvisp.Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i smörblandningen. På slutet brukar jag ta hjälp av händerna för att få till en smidig och bra deg.När du fått ihop en smidig deg så arbetar du in chokladen.Dela degen i tre och rulla till längder.Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem lite med fingrarna.Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter, tills de fått en gyllene färg.Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.Mmmm så goda. Min lilla tw...
Choklad- och hallongrottor
2017-06-29 06:43:00
I helgen bakade jag en del småkakor för att ha på kommande kalas, jag provade bland annat denna annorlunda hallongrotta där man tillsätter kakao till degen. Älskar man choklad så gör man....Choklad- och hallongrottor200 g smör1 dl socker2 tsk vaniljsocker1 dl kakao3 dl vetemjöl1 tsk bakpulverFyllning1 dl hallonsyltVispa matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.Tillsätt kakao, vetemjöl och bakpulver. Arbeta snabbt samman till en slät deg.Forma degen till en rulle på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 jämnstora bitar.Lägg i småbrödsformar.Tryck en fördjupning i varje degbit och lägg en liten klick hallonsylt i varje.Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 12?15 minuter.Jag rullar till en lång rulle med ungefär samma diameter som småbrödsformarna, sedan skär jag dem i lagom bitar och lägger i formarna. Jag struntar alltså i rull-momentet som ofta ingår i när man gör hallongrottor och liknande. Varför först rulla till bollar och sen göra en fördjupning till sylten som också inneb...
Ännu mer fest
2017-06-28 15:49:00
Så välbehövlig den här lediga bonusdagen var för både mig och huset. Jag är så stolt över mig själv som tog det vettiga beslutet att "slösa" en semesterdag bara så här. Lyx!Igår hade jag tänkt sluta lite tidigare men det hann jag inte, men jag hann trots det till kvällens fest för Andrea som har fyllt 40. Vi började med att skåla i Prosecco och åt lite krustader, den här gången bjöd jag på de starka chili cheese-krustaderna och ädelostkrustader med hjortronsylt.Sedan dukade vi upp buffén med en massa gott som vi hade hjälpts åt att tillaga och köpa. Det fanns något för alla smaker. Jag tror inte att nån gick hungrig från bordet.Jag hade gjort balsamvinägermarinerad rostbiff som serverades kall liksom lufttorkad skinka, rostbiff och en massa goda ostar.Två olika sorters sallader och en superstark och riktigt god salsa passade perfekt till de två vegetariska och glutenfria pajerna, en grekisk och en grönsakspaj.Dessutom beställdes några pizzor för att dryga ut buffématen och det blev ...
Pinocchiotårta
2017-06-28 09:02:00
Det har varit mycket tårta nu ett tag.Det började med Isaks examensfest, fortsatte med midsommar och i går firade vi en nybliven 40-åring och snart fyller jag o Ida år och då blir det ännu mer tårta.Till midsommar gjorde jag två tårtor, dels den goda marängtårtan med choklad och jordgubbar och dels denna klassiker - pinocchiotårtan. Båda faten var slickade och det blev inte kvar minsta lilla smula. Det kallar jag gott betyg!Pinocchiotårtasockerkaka100 g smör1,5 dl strösocker5 äggulor4 msk mjölk2 dl vetemjöl2 tsk bakpulvermaräng5 äggvitor2 dl strösockerfyllning3 dl vispgrädde1 liter färska jordgubbarsockerkakaVispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. marängVispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. Bred marängsmeten toppigt över den andra smeten i l...
Överraskningar
2017-06-27 06:00:00
Tittade igenom kameran i går och märkte att jag har glömt att tipsa om förra månadens Kökets box och nu har jag precis fått en avisering om att det redan är dags att hämta ut nästa box. Undra vad den innehåller. Älskar dessa boxar med hemligt innehåll, som julafton året om.Och ser ni på bilderna vad soligt och fint väder vi hade när vi fotade dessa bilder. Oj vad jag längtar efter mer fin-väder. Just nu spöregnar det och är riktigt mörkt o kallt, känns mer som höst än sommar. Men enligt prognosen finns det lite hopp om sol snart.Wow, så mycket braMånga produkter plockas uppChips är alltid populärtO'hojs nya smak Salted Caramel lät otroligt god, tyckte både Ida och jag.Nya och gamla favoriterVill du också bli överraskad en gång i månaden så kan du starta en prenumeration på Kökets box här. Med rabattkoden köketvänner kostar första boxen 89kr och det är inget fortsatt köptvång. Men passa på för rabattkoden gäller endast i juni.Första Kökets box var jag inte speciellt imponerad över m...
Skagencheesecake
2017-06-26 09:00:00
Godast på midsommarbuffén - om jag får säga det själv ?Svårt att misslyckas när det är handskalade räkor inblandat, eller hur? Jag älskar allt med räkor - skagenröror, smörgåstårtor, grytor, på mackor eller bara äta som de är.SkagencheesecakeBotten6-8 skivor kavring75 g smält smörCheesecakesmet500 g räkor med skal3+1 dl crème fraiche1 dl majonnäs1 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 0,5 dl finhackad dill0,5 finhackad rödlök2 msk röd stenbitsrom4 st gelatinbladGarnering500 g räkor med skal1 citron i tunna skivorgurkskivorröd stenbitsrom eller löjromBottenSmula kavringen i en bunke. Smält smöret, häll i bunken och rör om.Tryck ut kavringsdegen i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. CheesecakesmetLägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl crème fraiche, majonnäs och färskost, finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.Krama ur gelatinbladen ordentligt.&nbs...
Laponiabröd - Perfekt till buffébordet
2017-06-25 10:37:00
Trots en riktigt seg hemmadag i går lyckades jag baka två olika kaksorter - biscotti med mörk choklad och Silviakaka i långpanna. Jag tänkte fortsätta bakandet i dag och har letat fram några gamla och nya recept - banankaka, choklad- och hallongrottor, chipskakor, after-eight-snittar och rabarbergrottor tänkte jag hinna med i dag och i morgon.Till midsommarafton hade jag fått en beställning på ett gott bröd till buffén och då valde jag det småsalta Laponiabrödet med linfrön.Laponiabröd - Perfekt till buffébordet1 pkt jäst8 dl fingervarmt vatten0,5 dl linfrön1 msk salt1kg vetemjölTill penslingolivoljaflingsaltSmula sönder jästen och rör ut i vattnet.Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.Kör i maskin i ca 15min.Låt jäsa ca 20 minuter i bunken.Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.Låt jäsa i ca 30 min.Pensla med olivolja och strö på flingsalt.Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.När jag ska baka bröd till bufféer så väljer jag oftast mellan dett...
Midsommar 2017
2017-06-24 10:45:00
Hoppas ni hade en bra midsommar. Det hade jag!Efter en mulen dag så sprack det upp och blev soligt o skönt precis när vi hade planerat att träffas. Vi var fem familjer med barn som träffades för knytis och dukade upp en stor och god midsommarbuffé, barnen lekte lite midsommar lekar och vi hade trevligt långt in på kvällen/natten.På buffén fanns traditionell midsommar mat som sill, gravad lax, gubbröra, färskpotatis, skagen-cheesecake, ostar, kavring, laponiabröd, tunnbröd, sallad, lax- och potatispaj, pommes frites, potatissallad, ört- och vitlökssås, tzatziki och grillat kött.Till efterrätt hade jag gjort två olika jordgubbstårtor och det sa bara swish så var båda slut. Gott betyg! Jag hoppas alla hann smaka, annars får de nya chanser på våra kommande sommarkalas för oj vad jag ska baka jordgubbstårtor i år.Det fanns så mycket gott att äta från och jag hade gärna ätit rester av allt i dagFin dukning och god dryck hör också midsommar till.En av midsommarlekarna krävde samarbete på h...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33533 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss