TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Långpannebröd med havregryn
2015-07-04 09:44:00
Jag brukar försöka höra av mig till er minst en gång varje dag, gärna fler. (Ni får gärna höra av er tillbaka) Men i går var jag tyst, det var Leifs första semesterdag på hemmaplan (han hade ju en veckan på Mallorca) så vi hade en del att fixa med under dagen. Bl.a köpte vi en ny utemöbel, men solen och värmen verkar ha stannat i södra Sverige så vi har inte kunnat inviga bordet och stolarna än. På kvällen sen fick vi trevligt spontanbesök så vi satt och surrade vid köksbordet fram till midnatt. Får försöka bättra mig i dag. I dag är det kalasfix som gäller för i morgon ska Ida ha kalas för sina klasskompisar med hamburgare, tårta, hinderbana, godis och en massa sol hoppas vi.Igår vid middagstid bakade jag ett gott långpannebröd, så vi fick go'fika på kvällen. Nybakat bröd med hushållsost kan vara bland det godaste som finns.Långpannebröd med havregryn5 dl vatten2 dl havregryn50 g smör50 g jäst0,5 tsk bakpulver4 dl rågsikt1 tsk salt0,5 dl honung0,5 dl sesamfrön0,5 dl hela linfrönca...
Makaronilyxlåda
2015-07-02 16:07:00
Makaronilåda eller pudding känns som barnmat och eftersom jag alltid har haft äggallergiska barn har jag faktiskt aldrig lagat det. Men i dag var det dags då vi hade så mycket korv och makaroner i kylskåpet som ingen ville äta upp. Jag tillsatte även broccoli för att få lite nyttigheter i maten men framför allt för att inte Isak skulle bli så ledsen då han inte kan äta äggstanning. Är det broccoli i maten så vill han ändå inte äta det.Makaronilyxlåda6-8 dl kokta makaroner2,5 dl stekt korvkokt broccoli3 ägg1 dl crčme fraiche tomat o basilika2 dl mjölksalt o pepparriven ostLägg makaroner, korv och broccoli i en smord ugnsform.Blanda ihop ägg, crčme fraiche och mjölk.Häll äggblandningen i formen.Salta o peppra.Strö över riven ost.Tillaga i 225 grader 20-30 minuter.Crčme fraiche smaksatt med tomat och basilika är så god och favoriten här hemma. Självklart blev det gott även i den här maträtten, kanske till och med att det var den som gjorde att det blev så gott som det blev.Perfekt matr...
Fikafavorit
2015-07-02 09:43:00
Klockan är snart halv tio och jag är denna enda som är vaken i huset. Äter frukost med morgon-tv, dator och två morgontidningar. Mysig multitasking :)I går var jag på fik och som oftast valde jag en Sarah Bernhardt. Älskar den härliga chokladkrämen på mandelbotten. Har ni provat? Man kan beskriva den som en biskvi med en god chokladkräm (ganache) istället för smörkräm.Vad har ni för fik-favoriter?Nu ska jag läsa klart tidningen och dricka upp teet sen ska jag röja i köket. När alla är hemma och lediga ser köket alltid ut som ett bombnedslag, blir så less. Beror nog på att alla äter vid olika tider och olika saker, känns som att det alltid är nån som håller på i köket. Vi försöker äta middag tillsammans, men frukost och lunch äter vi vid olika tidpunkter.
Pulled Pork Pie
2015-07-01 11:52:00
Såg ni fotbollen igår? Så spännande! Och så härligt att Sverige till slut vann guld (U21 EM pratar jag om, om nu någon har missat det).I sann semesteranda var vi uppe och såg fotbollen utan problem att hålla sig vaken och sen sov vi alla lääänge i morse. Ida vaknade först av barnen och hon steg upp strax före 10, dvs strax efter att jag hade orkat mig upp. Var ska det här sluta innan augusti är här?Pulled pork har varit en populär maträtt de senaste åren och det är nog inte många i Sverige som inte har smakat nån variant på det. Vi lagar det lite då o då i min Crock Pot. Ofta blir det rester av köttet och ett bra sätt att använda dem på är att göra en Pulled Pork Pie.Pulled Pork PieMager pajdeg(vill du använda nån annan pajdeg finns det flera alternativ här)3 dl vetemjöl50 g kallt smör eller margarin1 dl kall kesellaFyllning5 dl pulled pork2 dl riven ost3 ägg2 dl crčme fraiche1 dl mjölk2 msk chilisåskörsbärstomaterpaprikaPajdegArbet a samman alla ingredienser till degen. Pl...
Klagan
2015-06-30 21:16:00
Oj vad det är synd om mig i dag!Pga tandläkarbesöket som slutade med tom plånbok och en tand mindre i mun har jag knappt ätit eller druckit nå i dag. Vill inte riskera att få in matrester i hålet som känns som en stor krater dessutom smakar det blod i mun hela tiden så man blir ju inte så jättesugen på mat då.Åt Drack lite fil med nygjord jordgubbssylt till middag och drack faktiskt en kopp te också. Precis när jag skulle sätta mig ute o njuta lite med min kopp te så gick solen i moln. Är det inte typiskt! Framför allt den här sommaren.Nu sitter vi bänkade framför tv:n för att följa Sveriges U21-lag i EM-fotbollsfinalen. Spännande, spännande! Tror faktiskt jag ska försöka mig på en till kopp te och en mjukmacka också. Men först en värktablett för jag känner att den förra jag tog börjar avta nu.Jag tror och hoppas att jag mår bättre i morgon och orkar vara gladare också!
Gravlaxröra med äpple
2015-06-30 10:34:00
Nu har jag precis kommit hem från tandläkaren, en tand och flera tusen kronor fattigare. Usch vilken tid det tog att få ut den envisa visdomstanden som inte ville släppa. Tandläkaren fick kämpa rätt ordentligt och jag lär ha ont i käkarna i kväll. Nu väntar jag bara på att bedövningen ska släppa så att jag kan ta en kopp te. Är det inte typiskt att man  blir så otroligt hungrig och te-sugen när man vet att man inte får äta och dricka.Till vår sena midsommarlunch tog jag upp gravad lax ur frysen. Tyvärr hade den nog legat där lite för länge så den var inte så himla god att äta som den var men den passade perfekt att använda till en gravlaxröra med en massa annat gott.Gravlaxröra med äpple100 g gravad lax1 äpple1-2 dl crčme fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)2 msk hackad dillsaltsvartpepparSkär lax och äpple i mindre bitar.Blanda alla ingredienser.Smaka av om det behöver kryddas mer.Servera på smörstekt bröd, finn crisp eller något annat gott.Så himla fräscht ...
Nya recept på gång
2015-06-29 22:50:00
Ska bara skriva lite snabbt till er sen ska jag gå och lägga mig och fortsätta läsa boken jag började med på Mallorca. På semestrar läser jag jättemycket men väl hemma är det så mycket annat jag gör istället och jag glömmer bort böcker, tyvärr. Jag älskar verkligen att läsa så jag måste komma igång med läsningen igen. Ska börja med att köpa bättre sänglampor!Dagen började jag med att göra en sommar-gravlaxröra, ett recept som ni kommer att få de närmaste dagarna. Den var verkligen fräsch och god. Jag gjorde bara en liten sats för att se om det blev gott, nu när jag vet att det blev bra gör jag nog en större sats imorgon.På eftermiddan for jag och tjejerna o tittade på utemöbler. Nu vet jag vad jag vill ha! Få se om jag får med mig Leif på det också, vi brukar inte tycka lika :) Egentligen var det en loungemöbel jag skulle titta efter, men det var ett matbord och stolar jag hittade. Så loungemöbel-problemet kvarstår.Sen fick jag skynda mig hem för att hinna fixa middag innan det var ...
Kaka med chokladhavreströssel
2015-06-29 10:54:00
Den här kakan jag har bakat många gånger, smaksatt antingen med kakao eller kanel. Det är den mest populära mjuka äggfria kakan och då har jag bakat många äggfria kakor. Det är en riktig barn-kaka för jag tror att de flesta barn som har smakat denna kaka har älskat den. (Detsamma gäller de vuxna :) )Kaka med chokladhavreströsselKaka3 dl (havre)mjölk100 gr (mjölkfritt) margarin3 dl socker4 tsk vaniljsocker4 tsk bakpulver7 dl vetemjölHavreströssel200 gr (mjölkfritt) margarin2 dl socker7 tsk kakao3 dl havregryn1 tsk vaniljsockerKakaSmält margarinet till kakan.Rör ihop kakans alla ingredienserSätt i en smord långpanna.HavreströsselSmält margarinet till havreströsslet.Rör ihop alla ingredienser till fyllningenBred fyllningen över den ogräddade kakanGrädda i 175-200° i ca 20 minÄlskar när det är så enkelt att allergianpassa kakor. Originalreceptet (som är gammalt) innehåller ett ägg och jag har faktiskt för ett tag sen provat använda ägg i kakan men det blev ingen skillnad så då är det ju...
Fransk potatissallad
2015-06-28 22:10:00
Det har varit en lugn och skön dag helt i min stil, jag har hunnit njuta i solen, rensa lite ogräs, bakat, kokat saft, både fikat och ätit ute på altanen och nu avslutar vi denna underbara söndag med te i soffan.Självklart blev det grillat även i dag nu när både solen och värmen verkar ha hittat hit. Till de tunna revbensspjällen (ribs) åt vi en klassisk och god potatissallad. Den är så himla god så man kan äta bara den utan tillbehör.Fransk potatissallad700 g potatis3 schalottenlökar eller 1 rödlök0.5 dl hackad dill1 msk vinäger3 msk olja1 msk vatten2 tsk fransk senap0.5 tsk salt1 krm svartpeppar1 krm socker2 msk kaprisSkrapa eller skala potatisen. Dela i lagom stora bitar.Koka den i lättsaltat vatten.Skala och skiva löken.Rör samman vinäger, olja, vatten, senap, salt, svartpeppar och socker till en sås.Varva den varma potatisen med lök och dill i en skål.Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl.Strö öve...
Snabbfixad midsommar-lunch
2015-06-28 16:55:00
Nu verkar sommaren ha kommit på allvar. Hoppas den stannar kvar lääänge.I går blev jag så sugen på sill och gravad lax, kanske beror det på att vi var borta på midsommarafton då många av er andra åt det. Så för att fira in sommaren (eller varför man nu firar midsommar) så fixade jag i ordning en midsommarlunch i dag med de viktigaste sakerna. Det blev alltså en snabbvariant på sill-lunchen.Jag dukade fram maten i skuggan på altanen men sen satt vi i solen och njöt av den svenska sommaren.Snabbfixad midsommar-lunchcitrusgravad lax löksillskärgårdssillägghalvorknäckebrödpo tatisköttbullarjordgubbarHade det varit en riktig midsommarlunch hade jag nog även haft löjrom, lax- och/eller matjesilltårta, egeninlagd sill och jordgubbstårta. Jag hade även provat ett eller flera nya spännande midsommarrecept som man blir inspirerad av på bloggar och tidningar inför midsommar.Nu ska jag fortsätta njuta i solen innan vi ska dra igång grillen och fixa ytterligare en grillmiddag.
Jordgubbstips
2015-06-27 21:21:00
Har ni haft en bra lördag? Det har jag!Efter en mulen och grå morgon sprack det upp och blev en riktigt fin dag där vi hann med både fika och middag utomhus i solen. Till middag blev det grillat förstås, en av de sakerna Leif saknade mest när vi var utomlands :) Han trivs som bäst vid grillen med en öl i handen.Kvantum hade riktigt billiga jordgubbar i dag, så jag köpte med mig några liter av detta goda sommarbär så att vi kan frossa. Till efterrätt blev det jordgubbar och glass (som ni redan sett på instagram @matro_sara) och jag har en laddning jordgubbssylt på gång. Men vad ska jag göra av resten? Har ni några bra tips vad man ska göra med jordgubbar? Jag funderar på att göra både chutney och sirap i morgon. Nån som har provat det redan?En skål full med jordgubbar till efterrättJordgubbsbitar som ska bli sylt
Frukostlugn
2015-06-27 08:46:00
God morgon!Är ni många som har börjat er semester i dag? En vecka efter midsommar brukar ju vara vanligt att börja sin semester. Själv har jag ju hunnit med två veckor och har flera veckor kvar.Vad härligt det var att få sova i sin egna säng men jag vaknade alldeles för tidigt för att se till att Isak tog sig i väg på sin (efterlängtade) fotbollsmatch. Hoppas på vinst så att de tar sig vidare i cupen så att jag får se en match också. Jag har haft en lugn och skön morgon i min ensamhet och det är nästan lika mycket värt som att sova. Jag har precis avslutat min frukost framför morgontv i soffan (händer bara när jag är ensam hemma).Frukosten bestod av några favoriter - finn crisp med hushållsost och gurka, lingongrova med skinka, ost, gurka och paprika. Dessutom några svenska jordgubbar (såå goda) och självklart en kopp te (och nu är det nog dags för kopp nummer två).Det är mulet ute just nu men det sägs att det ska klarna upp men i dag är jag inte så väderberoende för i dag är det fu...
Chokladmuffins med havregömma
2015-06-26 20:53:00
Nu har vi landat hemma i Luleå efter en underbar vecka i Cala Bona på Mallorca. Hur bra vi än har haft det så är det skönt att komma hem. Fast lite bättre väder hade vi nog hoppats på, men det sägs ju att värmen är på väg. Den som väntar på nå gott?Efter en snabb-middag hamnade vi i soffan med en god kopp chai-te med skummad mjölk (en vecka sen senast) och en chokladmuffins med havregömma. Hembakat var också nå jag längtade efter så vilken tur att jag hade nå gott i frysen.Chokladmuffins med havregömmaChokladmuffins1 dl kakao1+1 dl socker2 dl mjölk150 g mjukt smör2 ägg3 dl mjöl1 msk vaniljsocker1,5 tsk bakpulverHavregömma75 g smör0,5 dl socker2 msk kakao1,5 dl havregrynChokladmuffinsKoka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av forme...
Aubergine- och mozzarellagratäng
2015-06-24 16:49:00
Nu är vi tillbaka på hotellrummet för lite vila innan vi ska ut och äta. Så skönt och välbehövligt att ta det lite lugnt efter en dag i solen. Vi bloggar, läser, kollar på iPad, surrar och tar det allmänt lugnt i nån timme innan vi är redo att ge oss ut på "sta'n". I kväll ska vi på vår favoritrestaurang där vi lär äta italienskt - pizza och pasta.Det här är ju en matblogg och inte en reseblogg så det är väl bäst att jag ger er ett recept också. En av sakerna vi saknar hemifrån är att grilla och göra goda tillbehör. Men snart är vi hemma igen och kommer kunna grilla resten av sommaren. Hoppas på riktigt grillväder resten av sommaren. Denna goda gratäng kommer vi i alla fall göra fler gånger i sommar.Aubergine- och mozzarellagratängTomatsås1 lök, hackad1 vitlöksklyfta, finhackad1-2 msk olivolja1 brk krossade tomater1 tsk oregano eller timjan1 tsk salt1 tsk svartpepparStek lök och vitlök utan att de tar färg.Blanda i övriga ingredienser till tomatsåsen och låt koka i minst 15 min.Res...
Morgonsol
2015-06-24 07:25:00
Ännu en morgon vid poolen. Det är så lugnt, skönt o vackert vid den här tiden. Det kommer nog bli riktigt varmt idag, för redan nu bränner solen ordentligt. Igår  var det mycket svalare på morgonen pga molnen men sen blev det kanonvarmt. Med tanke på hur varmt det är redan nu, klockan sju, kanske även jag måste tillbringa dagen i poolen idag. Kors i taket. 
Morgonstund...
2015-06-23 10:18:00
I morse när jag vaknade och övriga familjen fortfarande låg o sov smög jag ner till poolen och la mig i en solsäng med min bok. Dessutom passade jag på att ta några kort när det var i stort sätt tomt på området.Stora poolen med hotellet i bakgrunden och till höger skymtar man poolbaren.Barnpoolen och längre bort finns en babypool dessutomUtsikten över havet. Så vackert!Efter en timmes lugn o ro med min spännande bok gick jag upp på rummet och fixade frukost medan familjen vaknade till en efter en. I morse var det lite molnigt men nu verkar det spricka upp och vi är på väg ner till poolområdet igen, jag för att läsa och Ida för att bada.
Tapasdate
2015-06-22 22:49:00
Nu är klockan snart elva på kvällen och jag sitter ute på balkongen i ett sommarvarmt Mallorca. Så härligt med dessa varma och mörka kvällar på balkongen med en kopp te och musik från grannhotellet. I Luleå blir det ju aldrig mörkt på sommaren så vi är inte speciellt vana med värme OCH mörkt.I kväll har jag och Leif varit i väg själva, utan barn, på middag. Tänk att våra barn är så stora att de klarar sig själva några timmar på hotellet Vi var lite sugna att prova tapas, nu när vi är i Spanien, och för att få prova lite olika sorter och smaker gick vi på två olika restauranger längs strandpromenaden och hamnen.Vi åt bröd, aioli, marinerade oliver, räkor i chiliolja, spenatkroketter och chorizokorvar. Allt var riktigt gott och vi var ordentligt mätta när vi promenerade hemåt. När vi kom hem var barnen fnittriga och hade haft en jättekul kväll på egen hand och det bästa av allt - utan bråk.Nu är det nog bäst att försöka komma i säng så att vi orkar upp i morgon för att få tag i bra so...
Lugna dagar i solen
2015-06-22 12:52:00
Hej från ett härligt Mallorca!Nu sitter jag på balkongen igen och vi har precis ätit en snabblunch, jag och Leif ska ta en promenad längs stranden medan barnen tar en siesta. Vi gör inte speciellt mycket på dagarna?eller kvällarna, precis som jag ville ha det. Jag ville ha en veckas nedvarvning och umgås med familjen utan aktiviteter hela tiden. I går hade vi först en skön dag vid poolen och sen vid middagstid tog vi strandpromenaden till grannbyn 2 kilometer bort. Målet för promenaden var Burger King som vi visste fanns där.Det är en jättefin strandpromenad mellan de två byarna Cala Bona och Cala Millor, med en massa restauranger och några turistaffärer men framför allt en underbar utsikt över havet. Till slut lyckades vi få några hamburgare trots att vi inte kan spanska och hon som jobbade inte kunde engelska.Vi hann precis tillbaka till hotellet tills det var dags för den traditionella björnshowen, minidisco och Hug session med Lollo o Bernie. En rolig timme som Ida inte vill mis...
Rabarbersmulpaj med kardemumma
2015-06-21 09:10:00
Nu har jag precis ätit klart balkong-frukosten på ett sommarskönt Mallorca och vi ska snart göra oss i ordning för att gå ner till poolområdet. Vi har en underbar balkong där vi har tillbringat många måltider, älskar att äta och fika på balkongen?.om det inte blir för varmt. Och det blir det inte här. På våra två senaste resor till Turkiet har vi inte alls kunnat utnyttja balkongen lika mycket.Så mycket rabarberpaj äter vi inte här på Mallorca (men mycket annat gott), men på examensfesten bjöd jag så klart på rabarberpaj. Det här är en enkel men god variant med smak av kardemumma.Rabarbersmulpaj med kardemumma1 l rabarber1 dl strösocker1 msk potatismjöl2 tsk kardemummasmulpaj150 g margarin2,25 dl havregryn2,25 dl mjöl0,5 sockerSkär rabarbern i centimeterstora bitar. Häll i en pajform ca 24 cm. Blanda ihop socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över rabarbern.Smält matfett i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.Strö smuldegen över rabarbern.Grädda mitt i ug...
Nötallergi på flygplan
2015-06-20 22:27:00
Tidigt i går morse, på midsommarafton, lämnade vi ett soligt Luleå för att flyga till ett soligt Mallorca. Jag är alltid lite nervös för att sitta flera timmar på flyg med tanke på Idas nötallergi. Vi har ju, tyvärr, märkt att hon även påverkas när andra äter nötter och på flygplan är det ju många som vill äta nötter.Jag sa till redan i gaten att Ida är nöt-allergisk och sen när vi klev på fick jag veta att kabin-personalen var meddelade också. Senast vi flög då struntade personalen i att meddela övriga resenärer om nötallergin och man har hört och läst många skräckhistorier om oförstående människor. De som inte själv har upplevt luftburen nötallergi har svårt att tro att det finns något sådant. Men varför skulle man inte kunna vara allergisk mot jordnötspartiklar i luften? Man är ju allergisk mot gräs, björk och en massa annat som man inte äter.Innan vi startade så ropade de ut i kabinen att det var några med kraftig jordnötsallergi med på resan och att de inte kommer sälja nötter ...
Midsommar på Mallorca
2015-06-19 22:01:00
Nu börjar en lång dag lida mot sitt slut. Det märks mer än väl att jag steg upp 3.30. Klockan är inte ens tio på kvällen och det är semester men hela familjen ligger ändå i sina sängar redan. Jag ska bara skriva klart till er och sen ska jag släcka och hoppas på mer än tre timmars sömn i natt.Efter middagen hann Ida med både minidisco och hug session med Lollo och Bernie. Lika uppskattat i år som tidigare år. Nu orkar jag inte hålla mig vaken längre så jag väntar tills imorgon med att berätta om flygresan och hur vi blev bemötta. 
Testar
2015-06-18 21:04:00
Jag måste testa att mobilblogga med den nya appen jag precis laddade ner. Jag tycker ju bäst om att blogga via datorn men när man är på resande fot är det smidigt att blogga från mobilen ibland. Eftersom vi flyger till Mallorca imorgon tjuvstartade vi midsommar redan idag med en god marängtårta full med bär. Uppdaterat: Det verkar som jag lyckades publicera inlägget. Men bilden blev inte centrerad som jag vill ha den. Dessutom vet jag inte hur jag ska ändra storlek på den. Men såna smågrejer kan jag fixa till nästa gång jag är vid en dator. 
Spnsrad video: Svenskt Smör - Andreas Hedlunds bästa smörtips
2015-06-18 10:30:00
Brukar du göra egen bearnaisesås? Det brukar inte jag. Ska jag skämmas nu?Ja lite skäms jag faktiskt. Men jag ska bättra mig och börja göra min egen bea, för nu har jag sett hur enkelt det kan vara. Se filmen nedan så kanske du också vågar dig på att göra egen och strunta i köpesvarianten till nästa grillkväll. Dessutom får man tips på hur man räddar såsen om den skär sig. Bra att ha de tipsen till hands om man nu skulle misslyckas :)Årets kock från 2002, Andreas Hedlund, visar sina bästa tips med Svenskt Smör. Här kan du lära dig allt du behöver för att lyckas med din bearnaisesås, att skira smör eller att rädda såsen när den skurit sig. Andreas Hedlund berättar också om sina smarta knep för att bryna smör och göra eget kryddsmör.Sponsrat inlägg
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
2015-06-17 22:33:00
I dag fick vi äntligen lite sol och värme!Efter lunch sprack det upp och blev riktigt varmt och skönt, nu finns det hopp om sommar. Middagen satt vi så självklart ute och åt, som vi har längtat. Men kring åtta när solen försvann från altanen blev det alldeles för kallt för att sitta ute, men några timmars altanhäng hann vi med :)Bruschetta behöver inte bara vara med tomat och basilika, som jag visade er i morse. Bruschetta med lite syrlig kronärtskockskräm och salt skinka är ett perfekt tillbehör till fördrinken, som en förrätt eller på ett buffébord. Vi hade den till välkomstdrinken på examensfesten i fredags.Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette0,5 dl olivoljakronärtskockskräm (recept, se nedan)8 skivor lufttorkad skinkaPensla lite olivolja på brödskivorna.Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.Kronärtskoc...
Bruschetta med tomat och basilika
2015-06-17 10:44:00
När jag skjutsade Ida till fotbollsskolan i morse stannade jag kvar en stund för att få se lite fotbollsövningar. Dagens första övning var överstegsfint som Ida klarade galant. Kanske berodde det på att hon lyssnade på instruktionerna. Vissa av de 8-åriga tjejerna hade lite svårare för att lyssna och höll hellre på att svamla med varandra. Stackars ledare. Trots att solen sken och jag hade en sommar-dunjacka på mig var jag alldeles frusen efter en halvtimme. Är detta sommar? Nu ska det bli extra gott med en värmande kopp te.I fredags på Olivias examensfest gjorde jag bruschetta till välkomstdrinken (vit sangria). De som blev kvar serverade jag sen till maten, perfekt med drink-tilltugg som sen även passar till maten.Bruschetta med tomat och basilika4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette1 vitlöksklyfta0,5 dl olivolja4 tomater 0,5 kruka basilikasalt och svartpepparSkölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna. Ringla över några...
Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
2015-06-16 18:52:00
Oj vad dagarna går fort nu, jag hinner knappt med. Nu har jag bara två dagar på mig att fixa allt som ska fixas inför vår resa. Kan inte fatta att vi åker så snart. Nu är i alla fall shorts, linnen, sandaler och badkläder framplockade, kläder vi inte har fått använda än här uppe i norr. Kan det vara kallaste juni någonsin? I fjol var det kallt, men jag tror det är kallare i år för vi har inte haft en endaste riktigt varm dag.I morse fick ni receptet på den goda basilikapotatisen, ett perfekt tillbehör till det här kalla köttet.Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin1 st fläskfilé, (ca 500 g)2 krm svartpeppar1 msk rosmarin, gärna hackad färsk (eller 1 tsk torkad)Marinadcitron, rivet skal av 0,5 citron + 2 msk pressad saft1 vitlöksklyfta, pressad1 msk honung2 tsk saltPeppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.Lägg dem i ugnssäker form och klappa in rosmarin. Ugnstek i 125° till innertemperaturen är 67°, ca 30-35 min.Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg d...
Basilikapotatis
2015-06-16 08:10:00
God morgon! Efter att ha sovit bort nästan hela gårdagen ska jag försöka hålla mig vaken lite mer i dag och stor del av dagen kommer jag hålla till i tvättstugan. Sen ska jag även börja ta fram sommarkläder, kläder som vi tyvärr inte ha behövt använda något i år. Men snart? Men nu ska Ida väckas och skjutsas i väg till fotbollsskolan.En underbart god potatis på sommaren och på buffébord är denna potatis med smak av basilika och vinäger - två favoritsmaker för mig.Basilikapotatis1 kg färskpotatis35 g basilikablad1-2 vitlöksklyftor0,5 dl vit balsamvinäger1-1,5 dl olivoljaFlingsalt och nymalen svartpepparKoka potatisen i lättsaltat vatten. Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över den varma potatisen och garnera ev. med några basilikablad.Det här receptet är gammalt och jag tror att det kommer från Monica Ahlberg från början. Nu när jag skriver in receptet så ser ja...
Trötter
2015-06-15 21:01:00
Vilken dag!Jag har varit så himla trött hela dan och jag har faktiskt hunnit med två sovstunder i soffan och nu längtar jag bara tills det blir kväll så jag får gå o lägga mig. Sena kvällar, tidiga morgnar och mycket jobb har satt sina spår. Vädret kanske gör sitt till också, det är ju inte världens mest uppiggande väder.Till middag tog vi hand om lite rester och fixade en festmåltid. Av en baguette som blivit över fixade Olivia goda vitlöksbaguetter till förrätt. Vi hade även kvar stekta kycklingbitar och bacon i kylskåpet som jag gjorde en kyckling- och bacongryta av som serverades till pasta. Jag gjorde världens enklaste kycklinggryta, som ni hittar receptet på här.
Efter regn kommer sol
2015-06-15 12:38:00
I dag känns det nästan som första semesterdagen eftersom det var fullt upp med skolavslutningarna i torsdags och fredags. I dag började även Idas fotbollsskola - i regn o rusk. Är så less detta väder. Känns bra att ha den här prognosen att se fram emot i slutet av veckan.Leif steg upp före fyra i natt och åkte i väg på jobb, som vanligt vaknade jag till men lyckades tack o lov somna om. Men när klockan ringde halv åtta var jag såå trött så jag trodde jag hade ställt den fel, men så var det inte. Det var bara att stiga upp, fixa frukost och väcka Ida som skulle i väg på fotbollsskola. Efter lite ärenden och lunch ska jag nu slumra i soffan ett tag innan jag fortsätter med att-göra-listan.
Tomat- och hallonsallad
2015-06-14 19:48:00
Efter flera dagar med matlagning och matplanering blev det ett restaurangbesök i dag. Tack för det! Skönt att slippa tänka på mat ibland. Efter en vecka med mycket matplanering blir det nu en vecka med mycket semesterplanering. Om fem dagar åker vi så det är mycket som måste handlas, fixas och packas inför vår Mallorcaresa. Eftersom vi dessutom ska låna ut huset när vi är borta måste det plockas undan och städas en hel del kommande vecka.Vill ni ha en god sommarsallad och ett perfekt tillbehör så måste ni prova denna sallad med bland annat tomater och hallon.Tomat- och hallonsallad0,5-1 påse ruccola, ā 70g500 g tomater, blandade sorter och färgerolivoljaflingsaltsvartpeppar1 mozzarellaboll125 g färska hallonbalsamicokräm hallonev. färsk basilikaSkiva tomaterna tunt med vass kniv och lägg ovanpå en tunn bädd av gröna blad på ett stort fat.Krydda med flingsalt, peppar och olivolja.Toppa tomaterna med riven mozzarella och hallon.Ringla över hallon-balsamicokrämen och strö ev. över basi...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
34112 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss