TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Sött och salt
2014-07-23 09:14:00
Värmen fortsätter och tyvärr även mitt jobb. Men nästa vecka har jag semester igen. Det känns svårt att motivera sig på ett jobb som man har sagt upp sig ifrån så dagarna går ovanligt långsamt. Det är väldigt lugnt på sommaren och jag känner ju inte för att dra igång nå nya stora grejer då jag efter den här veckan endast ska jobba 3 dagar till i augusti innan jag slutar och börjar på ett nytt spännande jobb.Det går åt mycket vattenmelon i den här värmen, det är så läskande och gott. Men man får inte glömma att få i sig salt också när det är varmt. Och då är detta tilltugg perfekt! Vackert blir det också.Skär vattenmelon och fetaost i kuber och trä på en tandpetare.Klart!Gör nu i ordning några spett och ta med till stranden eller ta några i kväll till ett glas rosévin :)
Godaste glassen?
2014-07-22 21:03:00
Hur har ni det i Supervärmen (som denna värme visst kallas)?Vad har ni för knep för att kyla ner er när det är 30 grader? Ida badar mest hela dagarna. Ett annat bra sätt är att äta glass, eller hur? Glass är egentligen ingen storfavorit hos mig. Det finns många sötsaker som är så mycket godare och som jag oftast väljer före glass. Men i denna värme så kan även jag äta glass lite då och då.Och nu har jag dessutom hittat en ny favorit. GBs Gräddglass Sandwich - Vaniljglass med sega kakbitar. Smakar nästan som Häagen Dazs Cookies & Cream, men betydligt billigare. Den passar perfekt till jordgubbar också.
Trädgårdskalas
2014-07-21 18:02:00
Som ni redan vet så var vi till min kusin igår och firade hennes 50årsdag några veckor för tidigt. Mysigare att ha ett sommarkalas än ett höstkalas. Och vilket sommarkalas det blev! Medelhavsvärme hela dagen och kvällen, trevliga människor, mysig trädgård, gott fika, god mat o dryck. Vad mer kan man begära!?Jo, en till sak kan man begära som allergimamma. Och det är att man tar hänsyn till allergier. I går hade de gjort mer än så. Vid allt ätbart de dukade fram så la de också fram en meny med innehållsförteckning. Så underbart! Jag blev rörd då när jag såg det och jag blir rörd nu när jag tänker på det. Jag slapp för en gångs skull stå där som en tråkig person och fråga vad allt innehåller. Så lite som betyder så mycket. Jag tror det bara är andra allergiföräldrar som kan förstå glädjen i det. Dessutom hade de "sanerat" huset så det har varit nötfritt i flera veckor.Vi började med gott fika!Sen dukades det fram en matig buffé med mycket gottOch kvällen avslutades med ost och kex.Par...
Balsamvinägermarinerad fläskfilé
2014-07-21 07:55:00
Måndagmorgon och jag är tillbaka på jobbet efter en festhelg. Igår hade vi ytterligare ett trevligt trädgårdskalas då vi firade min kusin som fyller 50 år i höst. Två heldagars kalas på samma helg, ute i solen och värmen, hör inte till vanligheten. Som jag trodde bjöds vi på mycket gott och hade många trevliga timmar. Våra partytjejer, Olivia och Ida, ville aldrig åka hem för de hade så roligt. Men till slut fick vi hem dem och jag fick några timmars sömn innan det var dags att stiga upp till en ny arbetsdag.Kallskuret kött är perfekt att använda när man har många gäster, vid buffé och/eller när man vill förbereda maten så mycket som möjligt. Jag har många olika recept som jag använder mig av, det här är en ny variant som jag använde på min födelsedag i lördags.Balsamvinägermarinerad fläskfilé1 kg fläskfilé1,5 msk smör till stekning0,5 tsk salt1 tsk pepparMarinad0,5 dl olivolja0,5 dl balsamvinäger2 msk flytande honung0,5 tsk salt0,5 tsk nymalen svartpeppar1 pressad vitlöksklyfta0,5 ...
Tårtfrukost
2014-07-20 14:15:00
Så mycket gott vi hade till frukost i morse - ännu en fördel med att fylla år och ha kalas.Vi satt länge ute på altanen och njöt av morgonvärmen som då var överkomlig. Det kommer bli riktigt varmt i dag, kanske varmare än i går. Under tiden vi satt där hann jag med mycket go'fika. Jag började med goda sega baguetter och en kopp te, sen fortsatte jag med ytterligare en kopp te och till den tog jag en liten tårtbit och rabarberpaj.Vi äter aldrig tårta till frukost när vi fyller år, men da'n efter tycker jag att det är såå gott med en tårtbit till morgon-teet.Snart ska vi cykla i väg till min kusin som firar sin 50-årsdag i dag. Ännu en varm dag ute i solen med mycket gott att äta o dricka. Det lär gå åt mycket vatten? Ni börjar kanske förstå varför jag kallar juli för kalasmånaden? På fredag är det sen dags för nästa kalas då barnens kusin Sanna fyller år.
Min födelsedag
2014-07-19 23:19:00
Vilken dag!Såna här dagar är det lätt att vara lycklig. Jag älskar att fylla år och jag älskar att tillbringa dagarna ute på altan i finväder. Och i dag fick jag göra båda grejerna, dessutom tillsammans med många nära o kära. Det är nog sommarens varmaste dag, jag kom precis hem från en kvällspromenad och det var fortfarande alldeles varmt och ljuvligt ute.Det var nästan i varmaste laget på eftermidda'n då jag ställde fram fikat. De två yngsta småtjejerna fick lite svalka tack vare en liten badbalja. Många var nog lite avundsjuka på deras vattenlek.FödelsedagsfikaKryddig rabarberpajJordgubbstårtaKokosbolltårta med blåbärKanelbullarDubbelkakorMinikokosmuff insBrysselkex7-kakorFingrarSaftBålKaffeTeNär det blev lite svalare på altan dukade jag fram lite mat och vin, men först började vi med en svalkande hallonbellini (hallon och mousserande vin).FödelsedagsmiddagBalsamvinägermarinerad fläskfilé Italiensk lax med potatisOst- och pestofyllda gratinerade champinjonerPestopastasalladT...
Fredag o förberedelser
2014-07-18 22:04:00
Perfekt att jag har varit in o jobbat två dagar för nu fick jag njuta av att ha fredagskänsla igen.Här har det vispats, mosats, blandats och en massa annat inför morgondagens kalas. Medan jag höll på med det fixat Leif dagens middag - grillade marinerade kycklingfiléer, grillad majs, grönsaker och pitabröd (för de som ville, jag skippade brödet). Till det drack vi ett gott rosévin. Det har blivit väldigt lite rosé i sommar, men än är inte sommaren slut?.Nu är jag rätt trött både i kropp och huvud så jag ska ta mig ut på en kvällspromenad innan sängdags...och en kopp te måste jag så klart också fixa mig. Jag har bara druckit en enda kopp efter jobbet och det var direkt efter jag kom hem så nu är jag tesuuuuugen.Hörs i morgon då ni kommer få se hela födelsedagsmenyn (vill inte avslöja den redan).
Rabarberchutney med ingefära och chili
2014-07-17 19:57:00
Då var första arbetsdagen efter drygt fyra veckors semester avklarad. Det gick hyfsat bra, men motivationen och arbetstempot var väl kanske inte på topp. Sex dagar kvar att jobba innan det är semester igen :)Ett roligare arbete som jag har påbörjat är det inför lördagens kalas, tårtbotten är i ugn och köttet ligger i marinad. I morgon blir det storhandling, tillsammans med en massa andra förmodligen (puuh). Tur att man självscannar så att det går snabbt och smidigt. Bästa uppfinningen!Jag har ju glömt ge er receptet på rabarberchutneyn som jag gjorde för länge se'n. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.Rabarberchutney med ingefära och chili300 g rabarber1 rödlök0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)0,5-1 msk riven ingefära2 dl socker1 tsk salt1 krm pepparSkär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor. Dela ev. lökskivorna på mitten för att få något mindre bitar.Dela, kärna ur och finhacka chilin.Skala och riv ingefäran.Lägg alla in...
Kryddig rabarberpaj
2014-07-16 17:51:00
Nu har vi precis kommit hem från en kryssning i Luleå skärgård. Efter flera da'r/veckor med strålande sol blev det en mulen dag i dag. Så typiskt när vi skulle vara till havs i 5 timmar. Men vi klarade oss undan regn i alla fall och det var ju tur. Men nu skiner solen igen och allt är som det ska i vackra SommarLuleåTill gårdagens laxmiddag bjöd jag på en ny variant av rabarberpaj med smak av kanel och kardemumma.Kryddig rabarberpaj175 g smält smör1 dl socker3 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker1 tsk bakpulver1 nypa saltFyllning:500 g rabarber0,5-0,75 dl råsocker (ta den mindre mängden om du vill ha riktigt syrlig smak)1 msk potatismjöl1 tsk kanel1 tsk kardemummaSmält smöret.Blanda ner de övriga ingredienserna till det smälta smöret och gör till en deg.Skiva rabarbern i ca 0,5 cm tjocka skivor och blanda med socker, potatismjöl och kryddor. Fördela rabarbern i en pajform (behöver inte smörjas). Klicka över degen och grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader i 20-30 mi...
Grillad lax med tillbehör
2014-07-15 21:33:00
Jag har inte hört av mig på hela da'n men jag har haft fullt upp med att planera inför lördagen då en viss mamma i det här huset fyller år. Vad ska bakas? Vad ska inhandlas? Vilken mat ska vi äta? När ska jag baka? När ska jag handla? När ska jag laga mat? Tiden är min värsta fiende för i morgon ska vi på en skärgårdskryssning och på torsdag o fredag jobbar jag. Så det blir svårt att hinna med allt jag vill. Jag älskar att planera, baka och dona inför kalas så det känns inte kul att behöva sitta på jobbet två dagar innan födelsedan. Då vill jag ju vara hemma och göra roligare saker.Men i väntan på födelsedan bjöd vi mina och Leifs föräldrar på laxmiddag i dag. Mindre planering och mer tid. Det är verkligen smidigt att bjuda på grillad lax när man är många. Vi Leif grillade en helsida lax som var kryddad med salt och citronpeppar. Han lägger hela laxen med skinnsidan neråt och vänder den ingenting under grillningen. Det blir perfekt!Grillad lax med tillbehörgrillad lax kryddad ...
Ost- och skinkbaguette VV
2014-07-14 13:50:00
I dag är det v-a-r-m-t! Det sägs att det är åska på gång och det kan nog stämma med tanke på dagens värme. Det är nästan 30 grader och mulet. Efter att ha varit på språng hela förmiddan var jag såå te-sugen, men det är nästan för varmt för te - även för mig. Och det händer inte ofta!Vi måste köpa en ny diskmaskin så vi har börjat titta så smått. Det finns för många varianter för min beslutsångest. Har ni nå tips? Jag är lite sugen på Asko XL. Är det nån som vet nå om den?Till lunch gjorde Olivia en ost- och skinkbaguette viktväktar-style till oss två som hon serverade tillsammans med en god sallad.Ost- och skinkbaguette VV (1 portion 6 propoints/portion)1 liten fullkornsbaguette4 skivor rökt skinka (ā 10 g)3 msk mjukost 4%Skär baguetten men inte helt igenom.Klipp skinkan i mindre bitar.Blanda med osten.Fyll baguetten med ost- och skinkröran.Gratinera i 225 grader 7-8 minuter.Ät tillsammans med en sallad.Enkel, viktväktarvänlig och god baguette som vi nog kommer göra fler gånger...
Chiliburgare med dressing VV
2014-07-13 22:21:00
Vilken underbar kväll!Jag satt länge ute i kvällssolen o läste. Så mysigt, så härligt, så skönt! Jag ville knappt gå in, men vm-fotbollsfinalen lockade lite för mycket. Men jag hoppas och tror på fler såna här magiska kvällar.Till middag grillade vi de enkla chiliburgarna som vi åt för inte så länge sen. Men jag ger er receptet igen och den här gången har jag även räknat ut propoints på burgarna och en tillhörande dressing.Chiliburgare (5 portioner 5 propoints/portion)500 g nötfärs 15%(Använder du 10%-nötfärs blir det istället 4 propoints/portion)3 msk vatten1 msk sambal oelek0,75 tsk saltBlanda ihop alla ingredienser.Forma till 5 hamburgare.Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.Dressing (5 portioner 1 propoints/portion)1 dl turkisk yoghurt 10 %(Använder du den magrare varianten av yoghurt blir det 0 propoints/portion)1-2 msk chilisåssalt o pepparev. grillkryddaBlanda ihop turkisk yoghurt och chilisås.Smaka av med kryddor.Vi har ju köpt nötfärsen av en bonde i närheten...
Lunchtallrik
2014-07-13 14:31:00
Härliga, härliga sommar!Här njuter vi till fullo, kanske lite för mycket emellanåt. Det är lätt att man jag äter lite för gott när man är ledig. Man "unnar" sig en bulle, en glass, en drink, ett glas vin, god mat, efterrätt osv. Håller ni med, eller?Vi har dessutom många sommarkalas med fika, tårta och god mat, så det är verkligen lätt att det blir lite för mycket av det goda.Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att fixa vettiga luncher hela sommaren när alla är lediga. Oftast blir det rester till barnens stora besvikelse. I dag skärpte jag i alla fall till mig och gjorde en god lunchtallrik, till mig och Olivia, som bestod av äggröra, sallad, melon, stekt broccoli och tomat. Enkelt, lätt, fräscht och gott.5 propoints (2 ägg + ngt att steka i)Jag ska försöka lägga upp fler ViktVäktar-recept nu igen om det är fler än jag som måste skärpa till sig lite. Ikväll ska vi grilla de goda chiliburgarna, jag ska räkna ut hur många propoints det är så återkommer jag med det senare.
Äppeltzatziki
2014-07-13 10:10:00
God morgon! Om mindre än en vecka ska jag in o jobba några da'r. Undra hur jag ska klara att kliva upp? Hela familjen har vänt dygnet, i morse vaknade jag strax efter nio och då var jag ändå den som vaknade först. Svårt att tänka sig att Olivia och Isak sällan sov längre än sex när de var små och att det var så i många år.Ännu en dag med stålande sol innebär ännu en dag med grillat till middag, eller hur? Här kommer ett recept på ett gott tillbehör till grillat! Äppeltzatziki - har ni smakat det tidigare? Vi åt det till fetafylld fläskfilé och citronpotatis. En perfekt kombination!Äppeltzatziki1 syrligt äpple3 dl turkisk yoghurt1 vitlöksklyftasalt o pepparSkala och riv äpplet, krama ur saften ordentligt.Blanda med yoghurt och pressad vitlök.Smaka av med salt o peppar.Så fräscht och gott det här var! En ny favorit. Vanlig tzatziki har alltid varit en sommarfavorit för mig, men det här kändes snäppet godare med det syrliga äpplet.
En sommardag
2014-07-12 20:47:00
Go'kväll på er! Tänk att det redan är kväll. Dagen har gått jättefort trots att vi knappt har gjort nå...förutom att njuta av dagen. Fast det är inte så lite kanske, utan precis vad man ska göra.Härliga sommar!Efter lunch cyklade vi ner till stranden vid mormor o morfar, perfekt att ha nära till bästa stranden. Det blåste som bara den så jag satt på stranden o småfrös medan modiga Ida badade och hade det skönt i vattnet. Efter ett kortare tag än vanligt var hon dock nöjd och vi gick upp till mormor o morfar där vi bjöds på fika.Sen kom Ida på att det var lördag så då åkte vi till Ica Maxi där vi förutom godis handlade lite annat smått o gott, bl.a. Brämhults goda apelsinjuice. Och gissa vad jag använde den till?Precis! En god Campari o juice med en massa is blandade jag i ordning till mig i väntan på maten.Maten som i dag var grillad älg-högrev och sallad. Köttet var riktigt gott, Leif hade verkligen lyckats med marinaden. Men som vanligt blandade han lite allt möjligt han hit...
Citronpotatis
2014-07-12 11:47:00
Är det bara jag som är dagvild, eller? Man får tänka till både en och två gånger innan man kommer på vilken dag det är. Till slut kom jag på att det är lördag i dag och vi måste nog tyvärr åka en sväng in till stan och Luleå hamnfestivals tivoli. Vi har lovat Ida att hon ska få åka och nu är det ju inte många dagar kvar. Tivolin är bland det tråkigaste jag vet, skitigt och dyrt och jag förstår inte det roliga i att åka runt, runt, runt.Till den grillade fetafyllda fläskfilén på Idas kalas åt vi denna syrliga goda potatis.Citronpotatis1 kg färskpotatis2 msk olivoljasalt, pepparcitronmarinad1 citron2 msk olivolja0,5 dl hackade persilja0,5 dl hackad gräslökSkrubba potatisen och dela stora.Blanda med olja, salt och peppar.Rosta i 250 grader i ca 25 minuter.MarinadRiv citronskalet och pressa ur saften.Blanda pressad citron och olja.Ringla det över potatisen.Strö över örtkryddor och citronskal.För mig som älskar citron i mat var det här en riktig höjdare. Så mycket roligare än att bara se...
Fetafylld fläskfilé
2014-07-11 18:15:00
Ännu en dag i solen och värmens tecken! Jag har tagit det lugnt hemma på altan förutom en sväng till Kvantum för att fylla på med lite frukt och grönsaker. Ida har för andra dagen i rad följt med en kompis i båt till en badstrand för bad o lek. Och för oss andra innebär det att det är väldigt tyst och lugnt här hemma hos oss :)Nu är det så varmt ute så jag måste in o svalka mig lite och då passar jag på att skriva ner receptet på den goda fyllda fläskfilén vi grillade i måndags då Ida fyllde år och vi hade kalasgäster.Fetafylld fläskfilé800 g fläskfilé150 g fetaost10 körsbärstomater1 dl basilikabladsalt, pepparPutsa köttet och skär ett längsgående snitt.Vik ut och fyll snittet med fetaost, delade tomater och basilika.Krydda och bind ihop filén med snöre.Grilla filén runtom till fin färg.Grilla klart under lock ca 30 minuter.Låt köttet vila i 10 min innan det skivas.Fetaost är perfekt att grilla eftersom den inte smälter som annan ost gör. Vi förberedde genom att fylla och binda...
Idas 7årsmiddag
2014-07-11 10:23:00
Jag har fått frågor om vad Idas födelsedagsmiddag bestod av. I väntan på att jag skriver in recepten får ni menyn här. Det blev riktigt gott och allt passade så bra ihop. När jag ser bilderna blir jag sugen att äta allt igen :)Idas 7årsmiddagfetaostfylld fläskfilégrillad fläskfilé fylld med fetaost, körsbärstomater och basilikacitronpotatisugnsrostad potatis med en dressing av olivolja, citron och färska kryddoräppeltzatzikitzatziki med äpple istället för gurkasalladblandsallad, gurka, tomat, paprika och vattenmelonvattenmelonen varm sommardag är det gott med extra vattenmelonRecepten kommer de närmaste dagarna. Så fort jag vill komma undan solen lite så går jag in och skriver lite på datorn :)
7-kakor eller annat mönster
2014-07-10 12:48:00
Vet ni vad jag ska göra nu efter att jag har publicerat det här receptet? Jag ska faktiskt lägga mig i solsängen med en bok. När hände det senast hemma i Luleå? Här hemma ska det alltid småplockas, fixas med mat/fika, tvättas, diskas och framför allt är det alltid nån som ropar "mamma". Men nu är det bara jag och Olivia hemma så då ska jag passa på. Ännu mer Vardagslyx! Verkar bli en kanondag det här...Det var mycket pillerjobb med dessa kakor. Eftersom jag inte hade nån pepparkaksform att stansa ut sjuor med (som är det enklaste sättet) fick jag forma hela den rosa degen till en sjua och det gick lite sisådär som ni ser. Vissa ser ut som sjuor i alla fall.7-kakor eller annat mönster200 g smör1 tsk vaniljsocker1 dl strösocker4,5 dl vetemjölkaramellfärgArbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. Ta en tredjedel av degen och blanda med karamellfärg tills den har den färg du vill ha och är jämn i färgen.Forma den färgade degen till en rull...
Altanfrukost
2014-07-10 09:53:00
Frukost på altanen är bland det bästa jag vet. Vardagslyx deluxe! När det är varmt redan till frukost DÅ är det sommar. Och tänk, nu kommer jag knappt ihåg när vi senast åt frukost inne i köket. Köksbordet har förvandlats till ett pyssel- och legobord där Ida håller på med alla sina födelsedagspresenter.Fast i morse var det lite tomt till frukost. Eftersom våra gäster, tyvärr, har åkt hem så struntade även barnen i att komma ut o äta frukost med oss. Det var visst inte lika kul att äta med bara mamma och pappa :)
Pizza och bad
2014-07-09 20:45:00
De 30 graderna gjorde att vi var tvungna att leta fram Idas gamla barnpool när vi kom hem från stranden. Vilken värme! Skönt att kunna svalka sig med vatten även hemma på altan. Barnpoolen som vi har varit så nöjda med i flera år har nu sett sina bästa dagar, men än fungerar den hyfsat. Duschen från taket fungerar inte riktigt utan det läcker en hel del, men nu håller Ida i slangen istället och duschar/svalkar sig med.Tänk så fort man glömmer! Nu är det svårt att tänka sig att början på sommaren var såå kall och tråkig. Det var så varmt så vi orkade varken ställa oss i köket eller vid grillen utan vi gjorde det enkelt för oss o beställde pizza till barnens stora glädje. HawaiiKebabpizzaJust nu är det 24 grader utomhus och det känns nästan som det dubbla här inne. Jag tror jag måste gå ut o svalka mig lite innan kvällens vm-semifinal-fotbollsmatch börjar och som vi hoppas blir bättre och mer spännande än gårdagens som Tyskland vann med 7-1 mot Brasilien. 
Ostkex
2014-07-09 17:16:00
Är det inte typiskt! Jag rensade kameran igår på en massa bilder och jag var så säker på att jag redan hade publicerat det här receptet så jag kastade alla ostkex-bilder från kameran. Men nu upptäckte jag ju att jag inte alls hade gett er det här receptet. Tack o lov fanns ett kort på ostkexen sparat på datorn.När jag gjorde de olivfyllda ostbollarna använde jag mig inte av all deg, utan jag lämnade lite till att göra dessa kex. Så att även de som inte tycker om oliver skulle få känna hur gott det var.Längst fram är ostkexen och bakom ligger de olivfyllda ostbollarnaOstkex 100 g smör2 dl riven västerbottensost2 dl vetemjöl1 msk vattencayennepepparpaprikapulverBlanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. Forma degen till en rulle.Rulla ev. i paprikapulver.Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.Ta ut rullen och skär i skivor (ca 0,5 cm).Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 8 min. Låt kallna och servera...
7 sorters 7-kakor till Ida
2014-07-09 11:29:00
Det var för länge sen som jag bestämde att tårtan skulle se ut som en sjua på Idas 7årskalas. Sen när jag började planera inför Idas kalas blev jag mer o mer sugen på att allt skulle se ut som 7:or. Självklart bjöd vi på 7 olika sorter också. Mycket 7:or till en tjej som är född 070707 och fyllde 7 år. Jag har haft så himla kul när jag har planerat o bakat och jag blev så nöjd med hur jag lyckades få dit 7:or på olika sätt. 7 sorters 7-kakor till 7-åringen som föddes 070707JordgubbstårtaKanellängdBanankaka med mörk chokladMinikokosmuffins med rosa frosting och mandelmassa-sjuaBrysselkex7-kakorKnäckiga müslikakorOm ni klickar på namnen så kommer ni till recepten.
Premiärdopp
2014-07-08 22:42:00
Äntligen blev det ett premiärdopp i älven för Ida. I fjol var premiärdoppet redan i maj och i år fick vi vänta ända till juli. Det är nog rekordsent. Jag stod i vattnet ett bra tag medan Ida badade och det var riktigt varmt, det trodde jag faktiskt inte att det skulle vara. Hur har vattnet kunnat bli så varmt?Innan badet i älven satt vi på altanen i skuggan medan karlarna (Leif & Leffe) jobbade i solen med att skotta ut jord på gården så att den blir jämnare innan vi ska så gräs. Himla bra med arbetsvilliga gäster :)När vi satt och myste på altanen fick vi besök av sötaste grannen - Chihuahuan Eddie. Ida satte sig genast ner och myste med honom.Som vanligt blev det sen middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge. Och i dag blev det nå gott. Go'middan bestod av surströmming, tunnbröd, potatis och lök.
Brysselkex
2014-07-08 12:08:00
Här har vi vaknat upp till en sommardag med en temperatur på nästan 30 grader. Trots det fina vädret var jag tvungen att börja med att röja och städa lite inomhus. Det märks att vi har haft fullt upp med kalas. Det låg kartonger från alla paket i hela hallen som nu ligger i bilen. Hela tvättstugan var full med smutsiga kläder och handdukar som nu ligger insorterade i rätt tvättkorg och en maskin är igångsatt. Hela köket var fullt med disk som nu är uppdiskad. Så nu kan jag gå ut och njut av sommaren.En av kakorna på Idas 7-årskalas var Brysselkex som jag garnerade med en sjua för att det skulle passa för en 7-åring.Brysselkex200 g smör1 tsk vaniljsocker1 dl strösocker4,5 dl vetemjölGarnering:1 dl strösocker1 krm karamell-/hushållsfärgArbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Blanda strösocker med karamell-/hushållsfärg.Rulla längderna i det färgade strösockret. Låt ligga i kyl ca 1...
Firat 7 i dagarna 2
2014-07-07 22:29:00
Nu har Ida blivit firad i dagarna två. Igår hade hon kompiskalas och bjöd på våfflor med en massa gott och i dag var det dags för släkten att fira vår 7-åring och vi började med fika i den härliga och varma sommarsolen.Hela fikabordet bestod av sjuor!Ida är född 070707 och i dag fyller hon alltså 7 år. Så läckert, så jag kunde inte motstå ett 7-tema.Sen bjöd vi på grillat, en fylld fläskytterfilé, och citronpotatis med en äppeltzatziki som vi njöt av ute i den varma härliga kvällssolen. Som vi har längtat efter varma sommarkvällar. Nu när de är här njuter vi för fullt.
Köttfärsgratängpaj
2014-07-06 08:03:00
Vilken härlig dag det ser ut att bli i dag. Perfekt eftersom vi har planerat för att Ida ska ha sitt kompiskalas utomhus, hade blivit jobbigt om det spöregnade. Men nu är det inte ett regnmoln i sikte, så vi kan köra kalaset enligt plan. Tur det eftersom vi inte hade någon reservplan.Jag har ju glömt att ge er receptet på köttfärsgratängpajen vi åt tidigare i veckan, en regnig kall dag. Olivia som tror att hon inte tycker om köttfärs var inte glad när hon såg att det skulle bli något med köttfärs till middag. Men sen såg hon kronärtskockshjärtana och då blev hon genast på bättre humör och hon tyckte faktiskt att det blev en riktigt god middag till slut.Köttfärsgratängpaj1 rulle smördeg4 hg köttfärssalt o peppar1 burk färdig tomatsås, ca 400 ggrönsaker1 rödlök10 körsbärstomater20 oliver utan kärnor1 burk kronärtskockshjärtanostsås2 dl grädde2 dl mjölk3 dl riven ostev 1 msk maizenasalt o pepparDegenKavla ev. ut smördegen något så att den passar en gratängform.Smöra formen oc...
Thaichilipastasallad
2014-07-05 21:54:00
Puh nu har vi sjunkit ner i soffan efter en dag full med kalasfix. Vi har städat inne och ute, vispat ihop nästan 4 liter våffelsmet, bakat tårtbotten, klippt gräset, ställt i ordning för 7-kamp, fixat bord, bänkar och stolar, blåst ballonger och fyllt vattenballonger. Nu är det lite småfix som att duka, pynta och grädda våfflor kvar att göra imorgon, så det känns som att läget är under kontroll.Till gårdagens grillade kött åt vi en krämig pastasallad med smak av thaichilisås.Thaichilipastasallad300 g pasta2 dl lätt crčme fraiche1 paprika0,5-1 rödlök1-2 avokado2 msk thaichilisåstabascosalt o pepparKoka pastan och låt svalna.Skär paprika i bitar.Skala och strimla rödlöken.Blanda pasta, crčme fraiche, thaichilisås, paprika och rödlök.Smaka av med salt, peppar och tabasco.Skär avokado i bitar och vänd försiktigt ner den i pastasalladen.Perfekt med avokado i en pastasallad eftersom den gör så att det blir en extra krämig sallad. Nästa gång tar jag nog mindre crčme fraiche och en extra a...
Glass o grill
2014-07-04 21:06:00
Efter en småseg morgon kom vi i alla fall igång efter lunch och fick lite gjort. Medan Leif, Isak och Ida var nere vid älven och provade sina nya fiskespön åkte jag o inhandlade lite mer till söndagens barnkalas. Mycket att fixa, men snart är vi nog redo för våffelkalas med 7-kamp.Som vanligt blev det en sen grillmiddag och i väntan på den tog jag en glasspinne-drink. En rolig grej som jag har varit sugen att prova ett längre tag, men det har aldrig blivit av. Men med en glasstokig liten tjej i huset gäller det att passa glassen ordentligt, för det är inte en barnvänlig glass.Vi grillade närproducerade ekologiska fläskkotletter som vi bara torrkryddade innan vi la dem på grillen. Till det åt vi en krämig pastasallad med avokado, rödlök och mycket annat gott.Är det fler än jag som ska bänka sig framför tv:n nu för att se vm-fotboll? Kvartsfinal mellan Brasilien och Colombia! Vem hejar ni på? Det skulle ju vara kul om Brasilien går hela vägen i sitt hemma-vm. Men samtidigt h...
Olivfyllda ostbollar
2014-07-04 11:11:00
Känner mig lite trött i dag, men inget som inte några koppar te kan fixa till (hoppas jag). Är redan inne på min andra. Kom hem lite sent, men inte jättesent, från gårdagens fest dit alla föräldrar till Idas klasskompisar var bjudna, men vi blev inte så många. Men vi som kom hade en väldigt rolig kväll. En kväll med väldigt mycket surr och skratt, ibland skrattade jag så tårarna sprutade. Så härligt!Till gårdagens fest hade jag bland annat med mig dessa olivfyllda ostbollar som var ett salt o gott tilltugg.Olivfyllda ostbollar100 g smör2 dl riven västerbottensost2 dl vetemjöl1 msk vattencayennepeppar1 burk gröna oliver Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. Låt oliverna rinna av väl. Ta en liten bit deg och platta ut i handen. Lägg på en oliv och vik över deg och forma till en boll.Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 10 min. Låt kallna och servera till en god drink.Ett...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33227 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss