TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Matsedel v.14 april 2015
2015-03-29 10:17:00
Jag tänkte att vi börjar söndagen med en liten veckomatsedel inför påsk. I vanliga fall brukar jag vara lite mycket sen med att publicera veckomatsedlarna men nu hinner ni inspireras av den innan ni gör er egna matsedel.Det är skärtorsdag redan om fyra dagar och sen är det helg i flera dagar så ni får en fyradagar-matsedel inför påskbuffén, lammsteken och vad ni nu tänker äta i påsk. Berätta gärna om era påskmatsplaner, är så nyfiken vad alla ska äta för gott.Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Och visst har ni ställt klockan åt rätt håll? Fram eller tillbaka? Denna eviga fråga :)Matsedel v.14 april 2015Må: Västerbottenspaj med kantarellerTi: Pestokyckling i ugn och salladOn: ChiliburgareTo: Ugnslax med good sås och potatis
Liten hjälpreda
2015-03-28 11:19:00
När jag gjorde chokladpannacotta ville Ida hjälpa till med att hacka choklad. Inte den lättaste arbetsuppgiften för en 7-åring, chokladen är hård och kniven vass. Men jag lät ändå Ida försöka och vilken duktig chokladhackare hon visade sig vara. Hon hackade chokladen precis som man ska och det blev fina små bitar av hela stora chokladbiten. Då jag frågade var hon har lärt sig hur man gör, så svarar hon "Men mamma jag har ju sett hur du gör". Go'ungen!Ida hackar choklad som att hon aldrig har gjort annatIbland är det lite hårt och tungt, men då tar man i lite extra.Finhackad choklad.
Vaniljpannacotta
2015-03-27 07:00:00
Happy friday!Sista fredagen i mars börjar vi med ett snabbfixat efterrättstips. Det bästa med pannacotta, förutom att det är snabbfixat, är att det är så enkelt att anpassa för alla. Genom att använda rätt produkter kan man utan problem bjuda alla sorters allergiker och även vegetarianer på pannacotta. Sånt gillar vi! #ettfikaförallaFörutom vaniljpannacotta bjöd jag även på chokladpannacotta förra fredagen.Vaniljpannacotta5 dl grädde1 dl Gelésocker Multi2,5 tsk vaniljsockerBlanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.Koka upp och låt koka i en halv minut.Häll upp i glas eller liknande och ställ kallt i några timmar.Chokladpannacotta är min favorit, men jag vet många andra som har vanilj-varianten som favorit. Jag serverade blåbär till vaniljpannacottan, som jag tycker höjer smaken ytterligare.Isak har alltid älskat pannacotta och tidigare gjorde vi alltid en mjölkfri variant med Oatlys iMat (havregrädde) men nu när han tål mjölk använder vi vanlig grädde. Och Isak...
Frasiga våfflor med kolsyrat vatten och utan ägg
2015-03-26 10:38:00
Jag har hört från flera håll att vichyvatten ska göra underverk med våffelsmeten, så självklart var jag ju tvungen att prova. Fast jag tog vanligt kolsyrat vatten istället för vichyvatten och det blev riktigt goda våfflor som dessutom var enkla att grädda. Mitt tålamod klarar inte våffelsmet som fastnar i våffeljärnet, då blir jag tokig.Frasiga våfflor100 g smör3 dl vetemjöl1 tsk bakpulver3 dl mjölk1 dl kolsyrat vattenSmält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet.Vispa ner resten av mjölken och det smälta smöret.Vispa försiktigt ner kolsyrat vatten.Grädda i våffeljärn.Riktigt frasiga och krispiga våfflor, så det här receptet kommer jag fortsätta att använda. Självklart är de äggfria och vill man även ha mjölkfria våfflor byter man ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot t.ex. havremjölk.Här skiner solen och det verkar vara underbart väder ute. Tänk om vi får så här fint väder hela helgen, så ...
Våffeldagen
2015-03-25 21:48:00
Ingen kan väl ha missat att det är Våffeldagen idag?Det var enkelt att göra barnen nöjda och glada genom att erbjuda våfflor till middag. Perfekt ansträngning för en sjuk mamma. Men våfflor är ju egentligen inte mat enligt mig, så för ett tag blev jag en hemsk mamma först. Jag "tvingade" nämligen barnen att först äta lite morotssoppa innan den fick mumsa i sig våfflorna.Morotssoppa kryddad med ingefära, cayennepeppar och apelsinFrasig våffla med hjortonsyltNär jag var liten var nog våfflor min favorit-maträtt och jag önskade mig det alltid på mina födelsedagar. Och det är fortfarande en favorit fast nu anser jag knappt att det är en maträtt, utan mer en efterrätt.Jag tycker det är fint att duka med muggar när det är dags för soppa. Dessutom var jag lite snäll med barnen för det ryms inte lika mycket soppa i en mugg som i en tallrik eller skål. Så de blev fortare redo för att äta våfflor.Dukat för soppa- och våffelmiddagTyvärr är det bara att ge upp alla tankar på jobb den här veckan...
Bönsallad
2015-03-25 14:25:00
Till lördagens goda limekyckling åt vi jag en snabbgjord bönsallad, som jag har glömt att visa er. Hemma hos oss är det bara jag och Ida som tycker om bönor och eftersom hon inte var hemma var det bara jag som smakade bönsalladen.Bönsallad1 burk kidneybönor 1 msk rapsolja2 msk sweet chilisås 1 msk balsamvinägersalt svartpepparDet här var en snabbfixad bönsallad med endast en sorts böna och med ingredienser man ofta har hemma. Jag brukar göra limemarinerade bönor som också är gott. Kanske hade det passat till limekycklingen eller så hade det blivit för mycket lime. Vad tror ni?Nu ska jag ta och vila lite igen, nästan så att jag börjar bli lite less soffan. Igår på eftermiddagen mådde jag hyfsat bra och hade bestämt mig för att gå till jobbet i dag (med lite värktabletter klarar man det mesta), men på kvällen kom både febern och värken tillbaka. Så det var bara till att fortsätta att vara hemma för att bli riktigt frisk. Och det var ett klokt val, för jag är inte så frisk som jag tro...
Köttfärspytt
2015-03-24 12:51:00
Jag och soffan är fortfarande bästa kompisar :) Oj vad jag har vilat/sovit de tre senaste dagarna, men nu börjar jag, peppar, peppar?, känna mig lite piggare. När man inte är helt pigg är man glad att det har varit helg och man har extra mycket mat och rester i kylskåpet. Gårdagens kylskåpsrensning resulterade i en snabbfixad köttfärspytt.Köttfärspyttköttfärskokt potatissaltpepparpaprikapulverBryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.Dela potatisen i småbitar och stek tillsammans med köttfärsen.Pudra över lite paprikapulver.Servera med rödbetor och sallad.Det var bara Ida och Isak som åt middag i går och de åt flera portioner så det verkade ha varit en helt ok middag trots att det "bara" var rester. Har man inte kokt potatis kan man råsteka potatis men då tar det betydligt längre tid. Paprikapulvret tillsatte jag bara för att det skulle bli lite roligare färg.Nu ska jag ta och vila lite till innan jag väntar hem Ida som ska gå hem själv från skolan. Skönt att barnen börjar bli sto...
Mugcake - kladdkaka i mikro mjölk- och äggfri
2015-03-23 09:17:00
Efter middagen igår blev jag så sötsugen (som alltid när jag är sjuk och tycker synd om mig själv) men pga febern orkade jag inte börja baka nå avancerat. Istället gjorde jag en snabb-bakad kladdkaka i mikron (mugcake). Farligt enkelt! Jag har gjort mugcake tidigare men den innehöll ägg och då kunde inte Isak smaka.Nu var det dags att testa ett äggfritt recept och det blev minst lika gott som varianten med ägg.Mugcake - kladdkaka i mikro mjölk- och äggfri 1portion0,5 dl vetemjöl0,5 dl strösocker2-2,5 msk kakao2 msk rapsolja3 msk vattenBlanda alla torra ingredienser i en mugg.Rör ner olja och vatten.Rör till en jämn smet.Grädda på full effekt i mikron i 1-2 minuter.Håll koll på tiden, för det varierar mellan olika mikrovågsugnar, vilken typ av mugg man använder och hur kladdig man vill ha kakan. Det här blir en ganska stor portion, jag gjorde dubbel sats som jag istället delade upp i tre muggar. Det blev perfekt på söndagkvällen till hockeyn. Vi åt den precis som den var ur muggen, v...
Potatismos och röding
2015-03-22 20:06:00
Morgonen (förmidda'n) började med kalas för Ida, och eftersom kalaset var på andra sidan stan stannade jag kvar på skateboardhallen där kalaset hölls. Jag satt o frös i två timmar men tänkte inte så mycket på det för det brukar vara kallt i den lokalen. Men när de andra började säga att det var ovanligt varmt där misstänkte jag att febern hade kommit tillbaka. Väl hemma duschade jag varmt och sen somnade jag i soffan.Vilken tur att vi hade tagit upp röding från frysen för röding-middag innebär att det är Leif som lagar mat. Och gör det riktigt bra dessutom :) Det passade perfekt idag då jag knappt orkade sätta mig o äta. Leif steker fisken på hög värme så de blir krispiga och goda. Istället för kokt potatis och en kall sås, som vi oftast gör till röding, åt vi potatismos till fisken idag. Riktigt, riktigt gott. Jag blir mer o mer förtjust i potatismos.Potatismospotatismjölksmörsalt vitpepparKoka potatisen mjuk. Häll bort vattnet.Tillsätt en riktigt stor klick smör och mjölk.Mo...
Limekyckling
2015-03-22 10:29:00
För ca en månad sedan publicerade jag receptet på Astrids ugnskyckling Ketjap Manis. Ett recept jag älskar eftersom man slipper steka kycklingen, kycklingen tillagas i en god sås i ugnen istället. Superenkelt o supergott!Efter det inlägget fick jag ett annat recepttips på en god kycklingrätt där man inte heller behöver steka kycklingen först. Ett recept som innehåller mina favoriter - ingefära och lime. Igår var det äntligen dags att prova receptet och vi blev inte besvikna. Tack Ann för receptet!Limekyckling1 kg kycklingfiléerMarinad 2 klyftor vitlök2,5 cm ingefära2 lime2 msk rapsolja1 msk flytande honung1 msk sojaSalt och pepparSkala och finhacka eller riv vitlöken och ingefäran.Riv skalet från limefrukterna och pressa juicen från dem.Blanda alla ingredienserna i en liten skål eller plastpåse.Skär kycklingen i bitar och lägg den i marinaden. Marinera minst 1 timme (gärna över natten).Häll kycklingen och marinaden i en ugnssäker form. Gratinera i ugn ca 20 min på 225°C.Servera...
Soppkalas
2015-03-21 19:46:00
Jag lovade er ju bilder från gårdagens kalas. Eftersom jag var så otroligt trött i gårkväll orkade jag inte göra ett kalasinlägg då, utan min plan var att göra det i morse efter frukost. Lördagar efter frukost brukar innebära blogginlägg, datorsurfande eller tv-tittande i soffan drickandes flera koppar te.Men i morse satte jag igång att städa direkt efter frukost och efter det åkte jag till stan två gånger, först en snabb sväng med Isak och sen en lång sväng med Olivia. Efter en isvägspromenad hem hamnade vi  på fika hos grannarna, sen var det dags att sätta igång med midda'n (och äta), så nu först sitter jag ner vid datorn för första gången idag. Därav det sena blogginlägget.I går lyckades jag för första gången på länge att sluta tidigt, en hel timme tidigare än ordinarie schemaslut. Skyndade mig hem, hastade förbi Blomsterlandet och sen iväg på kalas hos syrran. Eftersom hon är lika kvällstrött som jag så ville starta kalaset i tid innan vi somnar :) och vi lyckades vara där...
Gilla olika
2015-03-20 22:21:00
#rockasockornaNi har väl inte missat att man ska bära olika sockar i dag för att uppmärksamma alla som är annorlunda? Så härligt att läsa om den 10-åriga tjejen som har startat detta för att visa att man inte behöver vara som alla andra. Vi gillar olika! Underbart, är det enda jag behöver säga.På dagens kalas var det några duktiga som verkligen hade hängt på trenden och körde med olika strumpor. Så kul att se vilken genomslagskraft detta fina budskap har fått.I morgon kommer fler bilder från kalaset, men då blir det mat- och dryckes-bilder på mousserande vin, soppor med tillbehör och pannacotta. Om en halvtimme är det dags för veckans bästa stund - Jag får gå och lägga mig och har en hel helg framför mig med två mornar utan väckarklocka. Den känslan jag har när jag kryper ner i sängen på fredagkväll är underbar...ledig, sova, lugn, inga måsten, inga tider, ta dagen som den kommer. Lovely!
Pasta- och tacogratäng
2015-03-18 20:07:00
Gårdagens pastagratäng med tacoköttfärs blev populär och den var väldigt enkel att fixa. Det bästa var nog dock att den kunde förberedas. Resterna åkte ner i matlådor och en av dessa åt jag till lunch i dag och då kunde jag konstatera att det var en perfekt lunchlådemat för gratängen var lika god i dag som i går. Det gäller verkligen inte alla mat.Pasta- och tacogratäng500 gram köttfärstacokrydda (hemmagjord eller köpt)liten burk majs500 gram krossade tomater1 dl vatten300 gram pastariven ostKoka pastan enligt anvisning på paketet, men med ca 2 minuter kortare koktid än anvisningarna.Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda.Tillsätt krossade tomater, majskorn och vatten, låt puttra ihop 2-3 minuter.Blanda köttfärsen och pastan i en ugnsfast form. Strö över ost och sätt in i 200 grader ca 10 min eller tills osten har fått fin gyllenbrun färg.Ofta använder jag överbliven pasta till pastagratänger, men de gånger jag vet att pastan ska användas till gratäng så ser jag till att koka d...
Slut
2015-03-17 21:53:00
Oj, vilken dag. Jag började med vab åt en astmasjuk Ida, eller rättare sagt var det vobb (vab + jobb). Vid lunch skjutsade jag henne dock till mormor o morfar medan jag själv åkte till jobbet och kom hem för ca en timme sedan. Halv nio kom jag hem! Usch inte kul att jobba så mycket och hinna så lite på hemmaplan med familjen.Jag tror att nån lånade min kamera i morse när vi var hemma. Eller vad tror ni?Medan jag var hemma på förmiddan hann jag fixa i ordning en pasta- och tacogratäng till övriga familjen som de bara behövde ställa in i ugnen när de kom hem. Alltså det är ju så himla smidigt med gratänger som man kan förbereda. Måste bli bättre på att komma på bra och goda gratänger som jag kan fixa i ordning kvällen före.Nu är det i alla fall sängen som gäller för att orka upp till en ny arbetsdag i morgon. Vilken tur att vi har Olivia, nu när både jag o Leif har fullt upp på jobbet. Ida ska till skolan imorgon men tack vare Olivia behöver hon inte ha en lång dag, utan får gå hem di...
Älg och whisky
2015-03-16 12:00:00
Älgstek tillagad på låg värme i ugnen är så himla gott och hela familjen älskar det. I går gjorde vi det enkelt för oss och brynte bara på köttet lite innan vi sen lät den stå i 150 graders ugnsvärme tills köttet nådde en innertemperatur på 70 grader.När köttet var klart fick det vila i folie och under tiden tillagade vi potatisklyftor i ugnen. Till det åt vi whiskysås och kokt broccoli och morötter. Det blev en riktigt god söndagsmiddag...och måndagslunch. Enkel mat att göra, enda problemet är att man måste komma ihåg i tid att ta fram köttet från frysen. Men i helgen kom vi ihåg att ta fram en stor köttbit redan på lördag som fick tina i kylskåpet fram till tillagning.
Bananbröd
2015-03-15 21:39:00
Jag hade lovat er ett nytt recept i dag och här kommer det till slut. Vi har ofta bruna bananer i fruktskålen och oftast bakar jag banankakor av dem, antingen med choklad eller utan. Jag hoppas att ni alla har provat något av de recepten så mycket som jag har tjatat om hur goda de är. Eftersom det nu bara var nån vecka sedan jag bakade banankaka ville jag prova något nytt i dag, så jag satte mig och googla. På facebook hittade jag då ett recept på bananbröd som nån tipsade om.Det var ett bikarbonat-bröd och enklare bröd får man leta efter. Jag brukar baka en fillimpa med bikarbonat och ganska mycket sirap så det blir lite väl sött (men gott) så jag blev lite nyfiken på det här brödet som får sin sötma från bananer istället för sirap.Bananbröd4 dl vetemjöl2 dl havregryn2 tsk bikarbonat1 tsk salt2 mogna bananer2 dl filmjölkBlanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål.Mosa bananerna.Blanda ner de mosade bananerna och filen och rör ihop till en smet.Fördela smeten i en smo...
Grillade mackor
2015-03-15 15:33:00
Det blev grillade varma mackor till lunch trots allt!Vi struntade dock i isen och grillade dem hemma på gården istället. Sjuklingen Ida kunde ligga inne i sängen, jag fick njuta av sol ute och alla fick njuta av nygjorda goda grillade mackor. Det gäller att göra det bästa av situationen.Vilket underbart väder vi har och det verkar vara samma härliga värme i hela Sverige, eller hur? Det är sån underbar tid här uppe nu med Luleås härliga isväg, sol o värme. Men det får gärna vara kallare på nätterna så inte isvägen tinar bort för tidigt för den vill vi ha kvar ett tag till.Älskar vårt grill-mackjärnFunkar bra att grilla hemma på gården också.
Sol, snö o sjuk
2015-03-15 11:07:00
Solen skiner ute från en klarblå himmel och jag är ledig.Så underbart?.om det inte hade varit för att Ida är sjuk och vi måste hålla oss inne. Astman har slagit till igen och vi har haft en vaken-natt, Ida o jag. Så istället för att njuta av grillade varma mackor ute på isen blir det en dag inne.Kommer ni ihåg när snön vräkte ner över Luleå och vi nästan blev insnöade? Här kan ni se de bilderna. Vi har fortfarande stora snöhögar kvar på gården, men de har sjunkit undan rätt bra. Fast det lär dröja innan vår altan har tinat fram och ännu längre tills vi har gröna gräsmattor. Asfalten har dock kommit fram på gatan som ni ser på den nedre bilden.När planerna nu ändrades och det blir en inne-dag tror jag att jag ska passa på att baka ett bananbröd, för vi har återigen bruna bananer i fruktskålen. Så i dag kan ni se fram emot nytt recept lite senare?om jag lyckas med bakningen.
Mellomeny
2015-03-14 22:45:00
Och vinnaren blev?....Måns Zelmerlöv med Heroes.Vad tyckte ni om den? Det var min favorit medan Ida höll på Isa, vars dans hon redan har lärt sig. Samir och Victor var också en favorit hos Ida och den låten lär ju bli en sommarplåga, som alla nynnar med i. Magnus Carlsson har sedan Barbados-tiden varit en liten småfavorit så självklart höll jag lite på honom med, men förstod att han inte skulle räcka till. Jag började TV-kvällen med att se Luleå hockey vinna andra kvartsfinalen mot Frölunda i en bråkig match, så ett tag var jag osäker på om den skulle hinna sluta i tid. Men det hann den och jag hann även se några intervjuer innan det var dags att byta kanal.Melodifestival-final innebär fest med glitter och glamour och kan inte gå obemärkt förbi. I år dukade jag upp lite smått och gott som vi avnjöt med ett glas cava (spanskt mousserande vin). MellomenySerranoskinkaSalami Milanorökt skinkavitlöksbrödkrämig pestopastaTuc-minikexmelon, gurka, päron, passionsfruktsallad med babyspe...
18 år sedan
2015-03-13 21:43:00
18 år sedan, ja tänk att det är 18 år sedan jag och Leif träffades. Då som nu var det hockeyslutspel, då som nu möttes Lule och Frölunda i kvartsfinalen, då som nu gick Lule vidare till semifinal?Planen för dagen/kvällen var att vi skulle gå på restaurang på tu man hand. Men det satte en hemsk huvudvärk stopp för. Jag vaknade redan strax efter fyra i morse med en huvudvärk som gjorde det omöjligt att somna om. (Gissa om jag är trött nu) Efter några tabletter blev det något bättre men inte helt bra och hela dagen har jag känt av spänningshuvudvärken som blev värre framåt kvällen igen. Så jag var inte upplagd för att tillbringa kvällen på stan.Istället åkte vi till vår lokala slaktare och köpte varsin skiva fin hängmörad entrecôte som vi tillagade hemma och åt med goda tillbehör - på tu man hand. Så mysigt och så gott. Och nu har vi ju dessutom kvar ett restaurangbesök?.Mysig middag på tu man hand, hemma i köket.Titta vilka fina köttbitar. Inte undra på att det blir gott.Lite vin...
Hallonmousse
2015-03-12 18:57:00
Torsdagkväll - då börjar det bli dags att planera helgens godsaker. Det blir en riktig festhelg för mig! Imorgon ska jag och Leif gå ut o äta och dricka på tu man hand (det händer inte ofta, typ aldrig) och på lördag blir det glitter o glamour hemma i tv-soffan när det är melodifestival-finalen. Den tänker ni väl inte missa?! Kommer ni ihåg på alla hjärtans dag då jag gjorde smarriga chokladmuffins med hallonmousse-fyllning? Om inte, så hittar ni det kanon-receptet här. Av all hallonmousse som blev kvar gjorde jag en jättegod efterrätt som jag garnerade med små hjärtan som blev över när jag stansade ut hjärtan från muffinsarna (eller vad muffins nu heter i bestämd form plural) Hallonmousse200 gram hallon0,5 dl gelésocker50 g cream cheese2 dl vispgräddeKoka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). Låt svalna.Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.Vispa grädden och rör ned hallo...
Ida och jag
2015-03-10 20:34:00
I dag var jag och världens bästa Ida på restaurang, bara hon och jag. Efter att ha jobbat alltför mycket och haft alltför lite tid för familjen har jag nu bestämt att gå ut och äta med dem en och en. De får välja vilken restaurang de vill för vår middagsdejt, först ut var Ida som valde kinarestaurangen Waldorf.Så härligt att sitta ner och prata bara vi två. Den senaste tiden har det mest bara handlat om tråkiga akut-grejer som måste fixas. Vem hämtar, vem fixar mat, vem handlar, var är gympapåsen, är läxan gjord osv. Jag saknar att ha tid till att prata och lyssna på "riktigt". Det ska det bli ändring på nu.Mitt trevliga sällskap för kvällen. Vi började med deras goda vitlöksbröd med aioli.Så gott?.och varmt.Ida valde favoriten friterad kyckling, pommes och sötsur sås.Jag valde kyckling med ananas och ris.Den här gången slapp jag, tack o lov, få ett helt vattenglas utspillt längs ryggen. Det iskalla restauragbesöket kan ni läsa om här. Nu får vi se vem jag går med nästa gå...
Den som spar han har?.
2015-03-09 21:05:00
Yes, där satt den!Luleå hockey vann mot Djurgården med 2-0 i matcher i play in, så nu är Lule klara för kvartsfinal och slutspelet kan börja på allvar. Yes, yes, yes!Dagens middag var köttfärsbiffar kryddad med dill och basilika som jag stekte en stor sats av för några veckor sedan och sen frös jag ner resterna. Köttfärsrätter (och även andra maträtter) är enkelt att göra stor sats av och sen frysa ner för att ta upp någon annan gång då tiden är knapp. Som i dag! Här hittar du receptet på dessa köttfärsbiffar med annorlunda men god smak.
Ost- och tomatkycklinggryta
2015-03-08 19:27:00
Tjejerna säger att de har längtat efter min mat när de har varit borta. Så för att göra dem riktigt nöjda gjorde jag en kycklinggryta för det brukar alltid fungera här hemma. Dagens variant blev en mild krämig gryta med krossade tomater, philadelphiaost och grädde.Ost- och tomatkycklinggryta1 kg kycklingfiléersalt och peppar500 g krossade tomater1,5 dl vatten1.5 tsk torkad oregano och basilika (jag tog 1 tsk basilika och 0,5 tsk oregano)1 vitlöksklyfta, pressad2 msk kycklingfond1,5 dl grädde100 g philadelphiaostSkär kycklingen i mindre bitar och bryn den. Salta och peppra. Lägg i en gryta.Häll på tomater, vatten, kryddor, vitlök och fond.Koka några minuter. Tillsätt grädde och philadelphiaost.Koka ihop.Servera med ris och en sallad.God och enkel kycklinggryta som jag serverade till ris idag men det passar nog lika bra med pasta. Men vi har planerat pasta till middag i morgon så då fick det bli ris idag. Philadelphiaost hjälper till att göra såsen krämigare, så det blir en ...
De är hemma!
2015-03-07 22:33:00
Ja, nu har jag äntligen fått hem min familj!Och eftersom vi har gått miste om en massa härliga långa helgfrukostar så dukade jag upp ett fikabord likt ett frukostbord när de kom hem i eftermiddags. Isak älskar tacochips och salsa så självklart fanns det  också med på bordet tillsammans med mackor, pålägg, te, Proviva, frukt och grönsaker.På jobbet har en efter en insjuknat och jag börjar nu också känna mig hängig - jag fryser, halsen värker och ibland spränger det till i ena örat. Med tanke på hur mycket jag har jobbat den senaste tiden och hur lite tid jag har haft till sömn och återhämtning så skulle det inte vara konstigt om kroppen sa ifrån. Men jag har stora planer för i morgon - Jag ska vila och ta det lugnt hemma i mina älskade pyjamasbyxor. Jag hoppas det räcker för att vara frisk på måndag.
Me, myself and I
2015-03-07 08:41:00
?och en sötsliskig frukost. Jag blev så otroligt sugen på en rostad macka med ost och fikonmarmelad, så då fick det bli det till frukost i min ensamhet. För att det inte skulle bli alltför tyst och ensamt intogs frukosten tillsammans med datorn, tidningen och tv:n.I början av veckan var det ganska skönt att komma hem till ett tyst hus och bara slänga sig i soffan utan "måsten". Nu en vecka senare är det bara tyst och tråkigt. Men i dag kommer familjen äntligen hem och jag får krama om dem igen.Men innan de kommer ska jag hinna fylla på skafferiet och kylskåpet för där ekar det tomt. Så nu ska jag stänga ner datorn och skriva en handlingslista som lär innehålla en massa av barnens favoritsaker.
Rena fat
2015-03-06 07:30:00
Äntligen fredag och äntligen en ledig helg framför mig. Det ska vi fira med en After Work ikväll så bilen har lämnats hemma och jag sitter på bussen på väg till jobbet. Dags för jobb-dag nummer 12 på raken. Gissa om jag längtar efter lite ledigt?! Det är kanske nån som tänker fira helgen med en kräftbakelse, så som jag gjorde förra helgen. Eller ni slår kanske till med en hel smörgåstårta. Det här tipset passa både smått o stort.När man sätter "geggan" runt om bakelsen eller tårtan så är det ju lätt att man grisar ner fatet och det blir inte så snyggt och trevligt att servera så sen. För att undvika smutsiga serveringsfat kan man sticka in bakplåtspapper under brödet medan man garnerar. Sen när man är klar drar man försiktigt bort pappret och man har ett rent och fint fat.
Färgglad middag
2015-03-05 21:22:00
Ännu en dag med mycket jobb och lite matlagning. Det har blivit mycket mackor den senaste tiden men jag försöker i alla fall ha lite klass på dem :) Dagens middag blev en hårdbrödmacka med avokado och en med gravad lax. När jag kommer hem trött och hungrig till ett tomt hus är det enkelt och snabbt att koka en kopp te och göra sig en god macka.Men på lördag kommer familjen hem efter en sportlovsvecka i Åre och då hoppas jag att det blir nån ordning på matlagningen här i huset. Förhoppningsvis återgår då även jobbet till det lite mer normala, med 40 timmars arbetsveckor.Det har varit rätt tråkigt och tyst här hemma den här veckan men jag är glad att barnen har fått åka slalom och haft kul på sitt sportlov. Olivia som kämpar för att få riktigt bra slutbetyg från grundskolan har visst mest vilat. Men det är hon väl värd och nu orkar hon med slutspurten i nian. Det är inte bara Olivia som har vilat, jag har ju också mest legat i soffan de få timmar jag har varit hemma.
Världens godaste banankaka
2015-03-04 20:53:00
I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet (så det blev bara en timmes övertid) för att hinna baka lite. Jag tycker att vi alla som jobbar med detta införande har jobbat på så bra nu i flera dagar utan helgledigt så vi är värda lite go-fika i morgon. Jag hittade några bruna bananer i jobb-fiket som de var på väg att slänga. Slänga bruna bananer - det kan man ju inte göra. De är ju perfekta att baka med, ju brunare desto bättre.Den här banankakan blir så saftig o god utan större ansträngning, det är verkligen världens godaste banankaka.Banankaka100 g smör, rumsvarmt3 dl sockerVispa ihop.2 äggVispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.Vispa ner4 msk gräddfil3 dl mjöl1 tsk vaniljsocker1 tsk bikarbonatBlanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen.2 bananer, så bruna som möjligtMosa dem, rör ner i smeten.Häll smeten i smord och bröad form.Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. Jag älskar banankakor och har prova...
Tråååkig
2015-03-02 20:46:00
Ber så mycket om ursäkt, men det här är nog världens tråkigaste matblogg just nu. Jag har inte många nya recept att bjuda på, utan det är bara jobb, jobb och jobb som gäller för mig nu. Men nästa vecka hoppas jag på att få tillbaka mitt liv. Och då ska jag laga mat och baka igen för att kunna bjuda er på nya roliga goda recept.Jag lämnar huset tidigt och kommer hem sent och då orkar jag inte mycket mer än att sätta lägga mig i soffan. Precis som jag gjort nu! Och i dag hade jag sån tur att jag fick en rulltårtebit av mamma som jag kunde njuta tillsammans med kvällsteet.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33930 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss