TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

2-rätters-fredags-middag
2015-04-17 22:40:00
Efter några dagar i Stockholm var det mysigt att vara hemma och äta en god fredagsmiddag med familjen. Borta bra men hemma bäst! När jag i dag kom hem efter en lång arbetsdag hade Leif fixat både förrätt och varmrätt. Lyx!Räktoast till förrätt och biff, majs, broccoli och klyftpotatis till varmrätt (salladen fixade jag själv).Nu ska jag bara se vilka som går vidare till final i Let's Dance sen blir det raka vägen i säng och hoppas på en natt med mer sömn än natten till i dag. Ida var lite krasslig i natt och kom ner till oss och höll mig vaken större delen av natten. Men nu är det helg och jag får sova i kapp.Förutom att sova tänkte jag försöka baka och delge mig något nytt bakrecept imorgon.God natt!
Krustader till fredagsdrinken
2015-04-17 19:35:00
Snart är det fredag igen! Har ni börjat ladda upp inför helgen? Har ni nå roliga planer framför er? Jag tänkte komma med två goda tips att börja helgen med. I väntan på fredagsmaten kan ni börja med lite småplock och vad passar bättre än krustader. Lättanvända små godsaker som kan ätas både varma och kalla. Här kommer dock två varianter på varm fyllning. Svårt att välja? Gör båda!Västerbottenskrustader med löjromminikrustaderVästerbottensost1 ägg1 dl crème fraichesalt o svartpepparFyll krustaderna med riven ost.Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.Häll äggblandningen på osten i krustaderna.Gratinera i 200 grader i ca 5 minuter (tills äggstanningen har stelnat).Lägg en klick löjrom i varje krustad.Ädelostkrustader med hjortronsyltminikrustaderädelosthjortrons yltLägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.Fyll varje krustad med ädelost.Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.Klicka lite hjortronsylt på osten.Båda varianterna är så himla goda. Ädelosten krympt...
Sponsrad video: Chill Out BiB
2015-04-17 13:00:00
Nu längtar jag tills vår altan tinar fram. Efter vinterns rekordsnömängd lär det ta ett tag. Jag var till Stockholm i veckan och de trodde jag skämtade när jag sa att det fortfarande är mycket snö kvar. Tänk vad härligt med alla långa varma sommarkvällar vi har framför oss med god mat och vin, sittande på vår stora härliga altan.Chill Outs Rosé-box hade jag i fjol på min försommarfest, för rosé är ju ett måste under våren och sommaren. Eller hur? Och är man många är det så praktiskt med en box istället för att öppna flaska efter flaska. Chill Out Wines finns i rött, vitt, rosé, och sparkling samt ett alkoholfritt alternativ. Har ni provat nån?Tror jag måste ordna en ny försommarfest för att fira in att sommaren är på gång.Sponsrat inlägg
Sambalburgare med sambalkräm
2015-04-15 18:00:00
Grattis Olivia på namnsdagen! Jag är ju i Stockholm på jobb men passar på att gratta min äldsta dotter här, för risken är stor att jag glömmer bort det annars. Ibland (oftast) är det bra med en blogg.I söndags åt vi en sån kanonmiddag, det var verkligen såå gott. Vi hade ju tänkt grilla men planerna ändrades och vi stekte burgarna och sparrisen istället. Men visst blir man lite sugen på att grilla när man ser tallriken här ovanför? Men snart är grillsäsongen här på allvar.Sambalburgare500 g köttfärs3 msk vatten1 msk sambal oelek1 dl riven ost0,5 tsk saltBlanda ihop alla ingredienser.Forma till ca 5 hamburgare (beroende på hur stora ni vill ha dem).Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.Vi gjorde dubbel sats och ganska små burgare, ca 60 g per burgare. Vi har gjort dessa burgare förut och älskade dem redan då, den här gången la vi till lite riven ost i smeten på önskemål från Olivia. Smakrika och lättstekta/grillade. Vad mer kan man önska? Vi åt ugnsrostad potatis och sötpota...
Nytt uppläggningsfat
2015-04-14 18:45:00
Nu sitter jag på planet till Stockholm om allt gått enligt planerna. Jag kommer ha fullt upp i Stockholm och har därför varken packat ner datorn eller kameran. Men jag har skrivit i ordning några inlägg till er så att ni inte kommer sakna mig :) Dessutom brukar jag vara duktig att uppdatera på Instagram när jag är i väg på roliga annorlunda saker. Visst kommer ni ihåg att följa matro_sara där?Det här inlägget skulle egentligen handla om mitt nya fina uppläggningsfat som jag fyndade i lördags.Vi var till återvinningen och slängde en massa skrot som vi rensat ut. För ovanlighetens skull gick vi in i deras butik och där hittade jag detta fina uppläggningsfat/ugnsform. Gissa vad det kostade?50 kr betalade jag för det! Den som prissätter där har nog inte riktig koll på hur himla populärt det är med koppargrejer just nu och fatet ser oanvänt ut dessutom. Det är dock lite ojämn prissättning där, en begagnad tesil ville de ha 10 kr för. Vad kostar en ny? 19 kr, kanske!Är så himla nöjd med m...
Kyckling Marengo
2015-04-14 18:45:00
Undra om det finns en helg då vi inte äter kyckling? Ja, inte är det många i så fall. I lördags blev det en mustig kycklinggryta och ris, en gryta som jag förberedde innan vi åkte o tittade på Isaks sista fotbollsmatch i cupen. Sen gick det fort att få maten på bordet när vi kom hem efter sju.Kyckling Marengo 1 kg strimlad kycklingfilé1 stor burk champinjoner (eller färska)1 gul lök1 burk (400g) körsbärstomater2 msk koncentrerad kycklingfond1,5 dl vitt vin2,5 dl matlagningsgrädde0,5 tsk rosmarin0,5 tsk basilika0,5 tsk oregano1 tsk paprikapulverSkär kycklingen i bitar eller strimlor. Bryn den i smör. Salta och peppra. Lägg i en gryta. Skär löken fint och fräs mjuk i panna. tillsätt champinjonerna och låt de fräsa med en stund.Lägg i grytan.Tillsätt tomaterna, fond, vin, grädde och kryddorna till grytan. Koka upp och låt småputtra under lock i 10-15 minuter. Red ev. med lite maizena till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.En god smakrik gryta...
Sambalmiddag
2015-04-12 18:30:00
Nu är middagen precis bortplockad och vi är på väg ner i bastun, som vanligt när det är söndagkväll. Skön uppladdning inför kommande arbetsvecka. En arbetsvecka som bland annat innebär en stockholmstripp för mig. Men tyvärr har vi ingen ledig tid där så jag hinner inte med nå roligt, inte ens lite snabbshopping.Dagens goda middag var sambalburgare, sambalkräm, sparris och ugnsrostad potatis o sötpotatis.Vi hade tänkt grilla men det hann bli både kallt och sent innan vi började med middagen. Så istället för grillen blev det ugnen och spishällen som fick fixa maten. Innan middagen var vi en sväng till stan och hela familjen förutom jag fick nya skor. Tråkigt att inte jag hittade några, men skönt att de stora barnen nu har rejäla, snygga och bra skor för vår-löpträningen. Och utan skor kan ju inte jag ut o springa. Vad synd :)
Fläskfilé i pestosås
2015-04-11 13:37:00
Ledig lördag och solen skiner!Nu har äntligen Isaks fotbollssäsong kommit igång på allvar, med fotbollscup hela helgen. Som han (och jag) har längtat! Tyvärr mötte de ett storväxt, fotbollskunnigt ryskt lag i första matchen så det blev en väntad förlust. Men de har två matcher kvar i dag och en imorgonbitti innan det, förhoppningsvis, är dags för slutspel.Gårdagens middag innehöll många av mina favoritsmaker, framför allt röd pesto och basilika. Så himla gott! Icas röda pesto är nötfri så den används flitigt här hemma. Nötfritt och gott = underbart!Fläskfilé i pestosås700 g fläskfilé vatten2-3 msk tomatpesto 0,5 dl vitt vin 2 msk (färsk, fryst) basilika 1 dl crème fraiche 2 dl grädde salt peppar Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Bryn i smör. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.Häll lite vatten i stekpannan, häll stekskyn i grytan. Häll i pesto, vin, basilika, crème fraiche och grädde.Koka upp och sjud tills såsen blivit lite krämig. Se...
Snö till frukost
2015-04-10 19:39:00
Efter en härlig ledig dag har vi nu bänkat oss i soffan, som så ofta på fredagkvällarna. Älskar lediga kvällar med soffhäng. I morse vaknade vi till snöstorm och tråkigt väder men efter några timmar sprack himlen upp och solen kom åter fram. Nu vill vi ha sol o värme och hopp om vår o sommar.Isak hade sovgäster i natt och jag dukade upp frukost vid 12-tiden åt dem. De hade nog gärna väntat ytterligare ett tag men Isak skulle i väg på allergitest så vi hade lite bråttom i väg. Fil, flingor, mjölk, o'boy, mackor och pålägg dukades fram.Mina barn har alltid tyckt om Proviva och det har varit bra för deras (allergi)magar. Nu har det kommit en ny variant i två olika smaker - Proviva Lemonad. Den verkar inte vara lika tjock i konsistensen utan mer som saft o juice. Dessutom innehåller de inget tillsatt socker, utan sötas med Stevia. Eftersom jag inte kunde välja smak köpte jag hem båda sorterna typiskt mig att inte kunna bestämma Citron & Hallon och Citron & Lime. Fräsc...
CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng
2015-04-09 21:34:00
Vilken underbar torsdagskväll det är. Jag är nämligen ledig i morgon så jag har lite fredagskänsla redan i dag. Inte illa! Fast ledig var väl att ta i, jag kommer ha fullt upp i morgon. Men jag behöver inte stiga upp tidigt och åka i väg till jobbet i alla fall.Tidigare i veckan googlade jag efter nån maträtt med köttfärs och potatis, för att få lite inspiration. Ett av receptförslagen var denna potatis- och köttfärsgratäng som jag kommer ihåg att vi åt hemma när jag var ung. Det är riktigt många år sedan jag åt den senast så självklart var jag ju tvungen att prova den nu igen. Och jag blev inte besviken.CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng2 gula lökar0,6 kg nötfärs2 msk vetemjöl800 g krossade tomater4 msk tomatpuré1 tsk grovmalen svartpeppar2 tsk salt2 krm riven muskot3 dl vitt vin1 kg potatis3 dl vispgrädde4 dl riven ostHacka löken och bryn i smöret i en stor stekgryta.Lägg i köttfärsen och bryn även den.Strö över mjölet, tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor.Häl...
Nyklippt dejt
2015-04-09 13:30:00
I går var det dags för min och Olivias middagsdejt och hon valde, inte helt oväntat, Pastabacken. Och det var en nyklippt Olivia jag hade som sällskap. Hälften av håret har hon klippt bort och det blev så himla fint. Hoppas hon är lika nöjd som jag är :) Hon har världens tjockaste hår, och när hon satte sig i frisörstolen blev det samma reaktion som alltid av frisörer (och andra) "Wow vilket hår". Svårt att förstå att hon nästan var flint fram till 2 års ålder.Nu äntligen kan hon ha sitt fina hår utsläppt igen (me like), tidigare var det så långt och tjockt att hon alltid hade det uppsatt. Men nu när det är både avkortat och urklippt behöver hon inte alltid ha tofs, knut eller fläta. Och nu blir det inte lika varmt till sommaren för henne. För visst drömmer vi om ytterligare en kanonsommar?Åter till restaurangbesöket :) Som vanligt började vi med vitlöksbröd med aioli i väntan på maten. Sen tog Olivia, som alltid, sin favorit - Spagetti Carbonara medan jag varierade mig. Jag va...
Balsamicosås - favoritsåsen
2015-04-08 19:30:00
Till påskdagsmiddagen gjorde jag min favoritsås till kött - Balsamicosås. Har ni inte provat den än så är det hög tid till det nu. I fredags öppnade jag en flaska rödvin till middagen som jag bara drack 1-2 glas av, perfekt att sedan använda resterna till sås. Jag har provat andra liknande såser och rödvinssåser men ingen blir lika god som den här.Balsamicosås0,5 st gul lök, finhackad 1 msk smör 2 msk tomatpuré 0,5 dl brun farin 1 dl balsamvinäger 3 dl rödvin3 dl vatten 4 msk kalvfond2 krm salt 1 krm svartpeppar 1 msk maizena, majsstärkelse Finhacka löken och fräs i smör. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. Rör ner kalvfond, salt och peppar. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.Alltså den är så god den här såsen, dessutom går den alldeles utmä...
Citronrostade rotsaker och grönsaker
2015-04-07 09:00:00
Tisdagmorgon och ni är nog många som har börjat jobba i dag efter påskledigheten. Jag har dock en extra dag ledigt i dag med mina påsklovslediga barn. Så härligt! Dessa lediga extradagar njuter man lite mer av än de vanliga lediga dagarna, eller hur? Men i morgon är det åter till jobbet även för mig, men bara i två dagar för på fredag är jag ledig igen.Jag ugnsrostar ofta potatis, morötter och blandade grönsaker. Jag tycker att det är på smidigt och gott. Den här gången la jag ner citronklyftor i formen också som en extra smaksättning.Rostade rotsaker och grönsakerpotatismorötterlökvitlöksklyftor förkokta majskolvarcitronfärsk timjanolivoljasaltkörsbärstomaterruccolaS krubba eller skala potatisen och dela i mindre bitar.Skala morötterna och dela i mindre bitar.Skala och klyfta löken.Skala vitlöksklyftor.Dela majskolvarna i halvmånar (halva 2 cm-skivor).Klyfta citronen.Lägg alla rotsaker och grönsaker i en ugnsform.Rör runt med olivolja.Lägg på färska timjankvistar och salta.Tillaga i ...
Fågelbon - påskgodis
2015-04-06 18:40:00
Oj, vilken slöardag vi har haft. Vi har inte gjort nånting i dag och snart är det kväll. Vilken tur att jag är påsklovsledig i morgon så jag kan vara lite duktig :) Det bästa av allt med att ha en dag ledig är inte att jag hinner vara duktig utan det är att jag äntligen har tid att klippa mig, nästan ett halvår försent. Fördelen med att jobba inne i Luleå centrum, som jag gjorde tidigare, var att man kunde fixa ärenden på lunchen. Nu när jag jobbar i en annan stad och inte ens inne i den staden hinner jag aldrig göra undan saker på luncherna?och inte efter jobbet heller.Så här på påskens sista dag tänkte jag tipsa om ett gott och enkelt påskgodis. Hemmagjort godis kan man alltid göra, oavsett om det är påsk eller inte.Fågelbon - påskgodis200 g mörk chokladdrygt ett halvt paket salta pinnargodisäggSmält chokladen i ett vattenbad.Bryt ner salta pinnar.Rör om.Klicka ut flera små bon på ett bakplåtspapper eller gör ett stort bo.Låt stelna.Lägg godisägg i alla bon.Salt och choklad är så ...
Påskdagsmiddag
2015-04-06 10:01:00
Igår fick ni se lite från förberedelserna inför påskdagsmiddagen och det blev som jag misstänkte - att köttet inte hann bli klart i tid. Det är nackdelen med att planera in för mycket som ska vara i ugn. Men vi hade trevligt ändå de 40 minuterna extra vi var tvungna att vänta på förrätterna. Den som väntar på nå gott?Påskdagsmiddag(klicka på namnen så kommer ni till recepten)Förrätt/drinktilltugg med orange temapestorullarvästerbottenskrustader med löjromädelostkrustader med hjortronsyltostchipsmorotsstavarsalta pinnarMionettoapelsinläskVarmrätt med lila dukningälgrostbiff tillagad på låg värmepotatishalvorkantarellostsåsbalsamic osåschili sin carnekokt broccoli och blomkålsalladPratello TornazzovattenläskEfterrättmini-pavlovor med rice cripiesvaniljsmörkrämgräddeblåbärhjortonk affe, te o läskOm man tittar in i vårt kylskåp kan man nästan tro att det är jul. Det är proppfullt med ägg, sill, gravad lax, ostar och en annan massa god mat. Vi måste nog planera in en dag med rester till mi...
Förberedelser pågår
2015-04-05 16:30:00
Här pågår middagsförberedelser för fullt!Jag börjar bli lite stressad. Hinner köttet bli klart i tid? NU behöver jag ugnen både till potatisen och en massa olika snittar som vi ska ha till drinktilltugg. Men köttet lär ockupera ugnen ett tag till. Det är alltid samma problem med att ugnssteka kött; man vet aldrig hur lång tid det tar. Ja, ja det är inte mycket att göra åt det. Vi får väl dricka desto mer istället i väntan på maten :)Allt annat är nog under kontroll, tror och hoppas jag. Det är som sagt ugnen som är det stora problemet just nu.
Påskmiddag
2015-04-04 23:49:00
Klockan är snart midnatt och jag är fortfarande vaken. Det händer inte ofta! Men Isak har varit på sena bion så jag sitter uppe o väntar på honom och då kan jag ju passa på att skriva till er samtidigt. Måste hålla mig sysselsatt annars är det risk att jag somnar. Vi har varit på påskmiddag hos mina föräldrar i dag och vi var ett stort gäng eftersom brorsan med familj är hemma i Luleå. Kvällens påskmiddag innehöll mycket smått och gott, framför allt den underbart goda saftiga ugnslaxen (recept här) med sherrysås (måste skriva ner receptet åt er). Så himla gott, tyvärr orkade jag inte så mycket som jag hade velat eftersom jag började med ägg och sill. Är det påsk så är det!Till efterrätt bjöds det på den goda mandelmassatårtan (recept här), dagen till ära dekorerad med ett "ägg" och serverad med extra grädde och bär. En favorittårta som dessutom är glutenfri eftersom det bara är mandelmassa och ägg i den.
Kycklinggryta med thaichilisås
2015-04-04 07:57:00
Tips på snabbfixade middagar behöver vi alltid, eller hur? Kycklinggrytor är ofta snabbfixade - och goda. Om man dessutom har varit riktigt förutseende så man har stekt kycklingbitar dagen innan då tar det inte många minuter innan man har en god middag att servera. Så duktiga var vi förra veckan och från det jag kom hem tog det knappt 20 minuter tills bordet var dukat, maten klar och salladen uppskuren.Kycklinggryta med thaichilisås1 kg kycklingfiléer2 msk tomatpuré0,5 dl thaichilisås2 msk kycklingfond1 dl crème fraîche1-2 dl gräddeSalt och pepparSkär kycklingen i bitar och bryn i het panna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.Tillsätt tomatpuré, thai chilisås, fond, crème fraiche och grädde.Låt koka några minuter.Smaka av med salt och peppar.Servera till pastaAlla åt med god aptit, så jag skyndade mig att ta undan en lunchlåda innan allt var uppätet. Thaichilisås är alltid ett säkert kort hemma hos oss, speciellt till kyckling är det ju såå gott. Funkar i grytor, i varma såser, ...
Skärtorsdagsmiddag
2015-04-02 22:10:00
Påsken är här med strålande sol!Hoppas hela helgen fortsätter med detta underbara väder. Efter en kort arbetsdag var det dags för påskhandling?och jag var inte ensam på Kvantum. Fast det hade jag ju inte trott heller i och för sig. Fler som väntade in i det sista med att påskhandla.Tack vare middagen som var snabbfixad påskmat fick vi lite extra påskkänsla så här på påskens första dag, första lediga dagen av många.Ägghalvor, löjrom, crème fraiche och rödlök.Grönpeppargravad lax och räkorBrukar alltid göra egen sill, men i dag åt vi två köpesvarianter och båda var riktigt goda.Glöm inte grönsaker på buffébordetIda pysslade på med sin tallrik och sen ville hon så klart ta kort också. En matbloggares dotter :)Matdesign och foto: Ida Edman
Soliga lördag i Kåbdalis
2015-04-02 06:41:00
Lördagen i Kåbdalis bjöd på strålande sol, många plusgrader och helt underbart väder. Vi i Astma- och Allergiföreningen bjöd alla lägerdeltagare på korvlunch, som vanligt när det är lägerlördag. Förutom varm korv, bröd och tillbehör bjöd vi på Luleå-vatten, apelsinläsk från Nyckelbryggerier, kaffe, te och goda mjölk- och äggfria bullar. Liksom fredagsmysfikat hade vi även till lunchen fina matchande muggar o servetter från Duni, fast nu i en fin vinröd färg. En färgklick mot den vita snön.Under helgen bodde vi i Blåfjells fina stugor och till korvlunchen höll vi till vid deras fina kåta som de i vanliga fall använder vid t.ex. konferenser.I år hade föreningen även möjlighet att bjuda alla barnen på skidskola. Så efter lunchen var det dags för Ida att gå fortsättningskurs tillsammans med en annan tjej och en skidlärare. Vilken lyx med en sån liten grupp. Och så kul Ida hade!Lördagen avslutades med en mysig middag hemma i stugan med kycklinggryta, klyftpotatis, sallad och ett got...
Söt ingefäragryta
2015-04-01 18:37:00
Påskledigheten närmar sig även för mig. En dag kvar! Barnen och Leif har fått påsklov i dag, så i morgon är jag ensam som måste stiga upp på morgonen. Men på fredag, då ska jag sova och mysa på hela förmiddan. Sitter just nu och planerar påskmaten och skriver handlingslista. Planera mat är bland det roligaste jag vet och vid stora helger är det extra roligt. Ägg, sill, gravad lax - är det fler som har tänkt äta det i helgen?Har glömt ge er receptet på den goda köttgrytan med smak av ingefära och som blir lite söt tack vare marmeladen.Söt ingefäragryta1 gul lök2 vitlöksklyftor2 msk margarin600 g grytbitar4 dl vatten1 köttbuljongtärning1 dl rödvin3 lagerblad1 dl aprikosmarmelad1 dl mellangräddefrysta minimorötter3-4 tunna skivor av inlagd ingefäraSkala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna. Lägg över löken i en stekgryta.Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan så att det får färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i stekgrytan.Vispa ur pannan med lite av vattn...
Fredag i Kåbdalis
2015-03-31 20:14:00
I torsdagskväll åkte vi till Kåbdalis, populär skidort i Norr, för en helg med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Det är tredje året i rad vi arrangerar detta populära familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier.Medan min familj åkte slalom roade jag mig med att packa goodie bags hela fredagförmiddagen. Älskar att bjuda våra medlemmar på fina, allergivänliga produkter och blir så glad åt alla företag som vill vara med. Det blev tunga goodie bags så jag fick rejäl motion med både styrke- och konditionsträning när alla välfyllda påsar skulle bäras upp för två branta trappor. Mer om alla fina produkter kommer i ett eget inlägg.På kvällen var det sen dags för vårt traditionella fredagsmys där vi förutom att dela ut goodie bags även bjöd på "Fika för alla" då allt fika är mjölk-, ägg-, nöt- och glutenfritt. Fikat vi bjöd på var chokladbollar och hallonpaj med Oatlys vaniljsås.Vi fick även möjlighet att bjuda på Oatlys nya iKaffe, en ny sorts havremjölk som pas...
Morotssoppa med ingefära o apelsin
2015-03-30 21:31:00
Efter en stressig men härlig i helg i Kåbdalis är vi nu åter hemma i vardagen igen. Borta bra men hemma bäst. Det kommer bilder från helgen så småningom, måste bara gå igenom kameran först. Jag som hade tänkt vila och hämta kraft efter min sjukvecka lyckades inte så bra med det. Hela fredagen gick åt till att bära, släpa och ställa i ordning inför kvällens fredagsmys. Lördagen blev det dock lite mer vila, innan det var full fart igen på söndagen med att packa, städa och skura ur stugan.Inför påsk tänkte jag bjuda er på en påskgul och fin soppa gjord på morötter med smak av pressad apelsin och en av mina favoritkryddor - ingefära.Morotssoppa med ingefära o apelsin5 morötter 1 gul lök1 bit ingefära ca 10 g1,5 msk grönsaksfond  5 dl vatten  0,5 apelsin, saftensalt, pepparev. cayennepepparSkala och skär morötter och lök i mindre bitar.Riv ingefära och fräs tillsammans med morötter och lök i olja.Tillsätt vatten och fond och låt allt koka tills morötterna är mjuka.Mixa sop...
Matsedel v.14 april 2015
2015-03-29 10:17:00
Jag tänkte att vi börjar söndagen med en liten veckomatsedel inför påsk. I vanliga fall brukar jag vara lite mycket sen med att publicera veckomatsedlarna men nu hinner ni inspireras av den innan ni gör er egna matsedel.Det är skärtorsdag redan om fyra dagar och sen är det helg i flera dagar så ni får en fyradagar-matsedel inför påskbuffén, lammsteken och vad ni nu tänker äta i påsk. Berätta gärna om era påskmatsplaner, är så nyfiken vad alla ska äta för gott.Visst har ni kommit ihåg att ställa om klockan till sommartid? Och visst har ni ställt klockan åt rätt håll? Fram eller tillbaka? Denna eviga fråga :)Matsedel v.14 april 2015Må: Västerbottenspaj med kantarellerTi: Pestokyckling i ugn och salladOn: ChiliburgareTo: Ugnslax med good sås och potatis
Liten hjälpreda
2015-03-28 11:19:00
När jag gjorde chokladpannacotta ville Ida hjälpa till med att hacka choklad. Inte den lättaste arbetsuppgiften för en 7-åring, chokladen är hård och kniven vass. Men jag lät ändå Ida försöka och vilken duktig chokladhackare hon visade sig vara. Hon hackade chokladen precis som man ska och det blev fina små bitar av hela stora chokladbiten. Då jag frågade var hon har lärt sig hur man gör, så svarar hon "Men mamma jag har ju sett hur du gör". Go'ungen!Ida hackar choklad som att hon aldrig har gjort annatIbland är det lite hårt och tungt, men då tar man i lite extra.Finhackad choklad.
Vaniljpannacotta
2015-03-27 07:00:00
Happy friday!Sista fredagen i mars börjar vi med ett snabbfixat efterrättstips. Det bästa med pannacotta, förutom att det är snabbfixat, är att det är så enkelt att anpassa för alla. Genom att använda rätt produkter kan man utan problem bjuda alla sorters allergiker och även vegetarianer på pannacotta. Sånt gillar vi! #ettfikaförallaFörutom vaniljpannacotta bjöd jag även på chokladpannacotta förra fredagen.Vaniljpannacotta5 dl grädde1 dl Gelésocker Multi2,5 tsk vaniljsockerBlanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker i en kastrull.Koka upp och låt koka i en halv minut.Häll upp i glas eller liknande och ställ kallt i några timmar.Chokladpannacotta är min favorit, men jag vet många andra som har vanilj-varianten som favorit. Jag serverade blåbär till vaniljpannacottan, som jag tycker höjer smaken ytterligare.Isak har alltid älskat pannacotta och tidigare gjorde vi alltid en mjölkfri variant med Oatlys iMat (havregrädde) men nu när han tål mjölk använder vi vanlig grädde. Och Isak...
Frasiga våfflor med kolsyrat vatten och utan ägg
2015-03-26 10:38:00
Jag har hört från flera håll att vichyvatten ska göra underverk med våffelsmeten, så självklart var jag ju tvungen att prova. Fast jag tog vanligt kolsyrat vatten istället för vichyvatten och det blev riktigt goda våfflor som dessutom var enkla att grädda. Mitt tålamod klarar inte våffelsmet som fastnar i våffeljärnet, då blir jag tokig.Frasiga våfflor100 g smör3 dl vetemjöl1 tsk bakpulver3 dl mjölk1 dl kolsyrat vattenSmält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken till en jämn smet.Vispa ner resten av mjölken och det smälta smöret.Vispa försiktigt ner kolsyrat vatten.Grädda i våffeljärn.Riktigt frasiga och krispiga våfflor, så det här receptet kommer jag fortsätta att använda. Självklart är de äggfria och vill man även ha mjölkfria våfflor byter man ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot t.ex. havremjölk.Här skiner solen och det verkar vara underbart väder ute. Tänk om vi får så här fint väder hela helgen, så ...
Våffeldagen
2015-03-25 21:48:00
Ingen kan väl ha missat att det är Våffeldagen idag?Det var enkelt att göra barnen nöjda och glada genom att erbjuda våfflor till middag. Perfekt ansträngning för en sjuk mamma. Men våfflor är ju egentligen inte mat enligt mig, så för ett tag blev jag en hemsk mamma först. Jag "tvingade" nämligen barnen att först äta lite morotssoppa innan den fick mumsa i sig våfflorna.Morotssoppa kryddad med ingefära, cayennepeppar och apelsinFrasig våffla med hjortonsyltNär jag var liten var nog våfflor min favorit-maträtt och jag önskade mig det alltid på mina födelsedagar. Och det är fortfarande en favorit fast nu anser jag knappt att det är en maträtt, utan mer en efterrätt.Jag tycker det är fint att duka med muggar när det är dags för soppa. Dessutom var jag lite snäll med barnen för det ryms inte lika mycket soppa i en mugg som i en tallrik eller skål. Så de blev fortare redo för att äta våfflor.Dukat för soppa- och våffelmiddagTyvärr är det bara att ge upp alla tankar på jobb den här veckan...
Bönsallad
2015-03-25 14:25:00
Till lördagens goda limekyckling åt vi jag en snabbgjord bönsallad, som jag har glömt att visa er. Hemma hos oss är det bara jag och Ida som tycker om bönor och eftersom hon inte var hemma var det bara jag som smakade bönsalladen.Bönsallad1 burk kidneybönor 1 msk rapsolja2 msk sweet chilisås 1 msk balsamvinägersalt svartpepparDet här var en snabbfixad bönsallad med endast en sorts böna och med ingredienser man ofta har hemma. Jag brukar göra limemarinerade bönor som också är gott. Kanske hade det passat till limekycklingen eller så hade det blivit för mycket lime. Vad tror ni?Nu ska jag ta och vila lite igen, nästan så att jag börjar bli lite less soffan. Igår på eftermiddagen mådde jag hyfsat bra och hade bestämt mig för att gå till jobbet i dag (med lite värktabletter klarar man det mesta), men på kvällen kom både febern och värken tillbaka. Så det var bara till att fortsätta att vara hemma för att bli riktigt frisk. Och det var ett klokt val, för jag är inte så frisk som jag tro...
Köttfärspytt
2015-03-24 12:51:00
Jag och soffan är fortfarande bästa kompisar :) Oj vad jag har vilat/sovit de tre senaste dagarna, men nu börjar jag, peppar, peppar?, känna mig lite piggare. När man inte är helt pigg är man glad att det har varit helg och man har extra mycket mat och rester i kylskåpet. Gårdagens kylskåpsrensning resulterade i en snabbfixad köttfärspytt.Köttfärspyttköttfärskokt potatissaltpepparpaprikapulverBryn köttfärsen, krydda med salt och peppar.Dela potatisen i småbitar och stek tillsammans med köttfärsen.Pudra över lite paprikapulver.Servera med rödbetor och sallad.Det var bara Ida och Isak som åt middag i går och de åt flera portioner så det verkade ha varit en helt ok middag trots att det "bara" var rester. Har man inte kokt potatis kan man råsteka potatis men då tar det betydligt längre tid. Paprikapulvret tillsatte jag bara för att det skulle bli lite roligare färg.Nu ska jag ta och vila lite till innan jag väntar hem Ida som ska gå hem själv från skolan. Skönt att barnen börjar bli sto...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33974 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss