TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Internationell matmarknad - tredje året
2015-09-03 21:01:00
Den här veckan har den internationella matmarknaden besökt Luleå för tredje året i rad och det verkar bli samma succé som tidigare år. Storgatan fylls med matstånd där det säljs korvar, ostar, oliver, olivolja, godis, kakor, fudge, churros, matportioner och en massa annat.Köerna ringlar sig långa och man måste vara förberedd på att få vänta på sin mat. Men oftast är det värt väntan. Olivia hade långlunch i dag så vi passa på att gå en sväng på stan och bestämde oss sen för att äta lite thaimat (nudlar med kycklingspett eller vegetariska vårrullar). Men det godaste var efterrätten som var nygjorda och stekheta churros med choklad. Så gott! Måste köpa en omgång i morgon också tror jag.Till middag åkte Leif in och köpte med sig fyra matlådor hem som hela familjen delade på. Han valde Bigos (polsk jägargryta), Fish and chips, Blue cheese chicken och Salviapotatis med kycklingben. Inte riktigt vad jag hade valt, jag skulle nog ha valt Gyros, kyckling- och grönsaksspett, chicken red curry...
Pernillas Kök
2015-09-02 18:38:00
Plötsligt händer det!Alla är ute på vift förutom jag som är ensam hemma och njuter av lugnet och tystnaden. Så nu är det te i massor som gäller för lite extra feel-good-känsla. Sen ska jag sätta mig och läsa lite noggrannare i kokboken som damp ner i brevlådan i dag. Perfekt tajming!Jag har redan hunnit snabb-bläddra i den och hittat en massa smarriga recept som jag vill testa. Det första jag ska testa är nog en risotto. Jag har varit sugen på risotto ända sedan jag åt en sån himmelskt god kantarell-risotto på Restaurangakademien. Sen har vi pratat risotto på jobbet både i går och i dag och då blev jag än mer sugen på en riktigt god och krämig risotto.Boken innehåller en massa recept och många av recepten är med italienska smaker - precis som jag gillar. Vackra bilder och enkla recept utan konstiga ingredienser gör att den här kokboken förmodligen kommer användas som inspiration en hel del framöver.Lite smakprov, titta och njut!Spenat- och ricottatartelette Foto:Jenny GrimsgårdBianc...
Tacopaj VV
2015-09-01 18:50:00
Trots en dag med längre arbetstid lyckades jag fixa i ordning en riktigt god middag till oss...och i bra middagstid dessutom. Mycket tack vare att jag gjorde pajskalet redan i söndags och tacoköttfärsen var rester från fredagens tacomiddag. Men lite planering fixar man det mesta! Tacopaj VV (6 portioner 11 pp/portion)Pajskal4 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 2 tsk sakpulver 0,5 dl margarin flytande 80% 1,5 dl lättmjölk Köttfärsblandning400 g nötfärs 10% 1 gul lök 2 paprika 1 påse Taco kryddmix 1 dl vatten Topping   2 dl Fraiche 5% 2 msk majonnäs lätt 32% 1 krm Svartpeppar 1 dl riven ost 17% 4 tomater   8 feferoni Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg. Kavla ut den och lägg i en smord pajform. Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter. Hacka lök, skär paprika i små bitar. Bryn färs och lök i en fettsnål stekpanna. Häll på tacokrydda...
Trött lyx
2015-09-01 08:04:00
Oj så trött jag var i går, ingen rolig början på veckan. Jag lär ju inte bli piggare nu när jag dessutom ska börja jobba en timme längre varje dag. Hoppas jag snabbt kommer in i det för just nu känns det som en evighet att jobba till 17. Helt plötsligt var jag ensam till middag i går och då struntade jag i att laga mat, istället lyxade jag till det med lite sallad, löjromsmackor och te. Jag hade sån tur att det fanns kvar löjrom från i lördags (då vi åt den goda förrätten med äggkräm och löjrom).I dag hoppas jag att vi blir fler till middag och att jag har mer ork för jag planerar att göra en ny variant på tacopaj. Pajdegen hittade jag hos Viktväktarna och jag tycker det verkar mer som scones- eller pizzabotten än pajdeg och det är helt i min smak. Ska bli spännande och se om jag har rätt.Men först några timmars jobb och lunchdejt innan det är dags att fundera på middagen!
Äggkräm med löjrom o räkor
2015-08-30 20:33:00
Då var denna soliga helg över och vi är redo för en ny arbetsvecka. En vecka som innebär längre arbetsdagar :( På mitt jobb har vi sommar- och vintertid och från den 1 september jobbar vi till 17 på dagarna istället för till 16. Lite småkämpigt, men jag hoppas att jag snart kommer in i det. Tack o lov har vi flextid så bara jag är i tid på morgonen kan jag smita hem lite tidigare.Gårdagens förrätt var så himla god och helt i min smak!Äggkräm med löjrom o räkor3 ägg3 msk majonäs3 msk crème fraiche3 msk finskuren gräslökSalt och svartpepparGarnering:RäkorLöjromKoka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. Skala och hacka äggen grovt. Jag mosade lite försiktigt med en gaffelRör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.Garnera med räkor och löjrom.Oj så gott det här var, en perfekt förrätt med underbara smaker. Extra kul med något gott som passar till löjrom för de som inte vil...
Matsedel v.36 september 2015
2015-08-30 12:02:00
Nu är det dags för höstens första veckomatsedel och som jag berättade tidigare blir det en ny variant med matförslag måndag till fredag och sen en godsak till helgen. Tror ni det blir bra?Meat free Monday är ett vedertaget begrepp nu för att försöka få oss att minst en dag i veckan utesluta kött och äta vegetariskt. Så det kommer jag också använda mig av.Matsedel v.36 september 2015Meat free Monday Vegetarisk chilipajTisdagLax med fetaost och soltorkade tomater  med pressad potatisOnsdagThailändsk korv stroganoff med risTorsdagBacon- och kycklingsalladMysfredagTacopizzaGodsak till helgenChoklad pannacotta
7årsmiddag
2015-08-29 22:19:00
För elva dagar sedan hade jag och Leif bröllopsdag men vi har knappt setts sen dess så vi har väntat med firandet tills i dag. Bättre sent än aldrig?för inte vill man gå miste om ett tillfälle att fira. Vi åt många favoriter så som löjrom, räkor, älgfilé och balsamicosås. Säkra kort när man vill äta något gott.7årsmiddagFörrättÄggkräm med räkor och löjromProseccoVarmrättÄlgfilé fylld med kantarellost, bacon och kantareller serverad med potatisgratäng, stekta grönsaker, balsamicosås och salladV90 Nero D'AvolaEfterrättMammas blåbärskakaChai-teJag hade inte planerat eller fixat nån efterrätt, men ibland har man lite extra tur för strax innan det var dags att äta kom mamma förbi med en nybakad blåbärskaka. Bättre efterrätt kunde vi inte få. Så bra tajming!
Cream cheese med thaichilisås
2015-08-29 12:07:00
Här städar vi för fullt! Så välbehövligt, det märks att det har varit finväder riktigt länge och att vi har prioriterat altanhäng istället för att vara inomhus. En självklarhet när man vet att man har en lång höst och vinter framför sig. Men nu var det dags att ta hand om kaoset inne och jag hade hoppats på samma regnoväder som igår, men i dag skiner solen igen.Jag tar en lite paus för att tipsa er om ett enkelt drinktilltugg eller kanske bara tilltugg i väntan på maten eller framför tv:n på kvällen med ingredienser man ofta (alltid) har hemma. Perfekt, eller hur?Cream cheese med thaichilisås1 ask Cream Cheese, t.ex. philadelphiaostthaichilisåsKlicka ut osten på ett fat med liten kant eller i en skål.Häll mycket thaichilisås över. Rör Inte om.Ställ fram på bordet och servera med tacochips, rågkex, salta kex eller annat gott.Detta gör ofta succé när man dukar fram det. Det är otroligt gott och går så fort att fixa, gästerna hinner knappt sakna en. Tar inte mycket längre tid än att öp...
Rostbiff med dragon- och vitlökssås
2015-08-28 18:41:00
Nu har fredagslugnet börjat infinna sig i vårt hem. Underbar känsla! Vi åt en tidig tacomiddag så jag har även hunnit ta en kopp te efter maten trots att klockan inte ens är sju. Så nu är det soffhäng, tv, fredagsmys och vila som gäller resten av kvällen. Precis som jag vill ha det på fredagar.Jag har även hunnit skriva ner receptet på gårdagens middag. Så här kommer detta lättgjorda och välsmakande recept som jag hittade hos Matplatsen.Rostbiff med dragon- och vitlökssåsDressing1 st ägg1-2 krossade vitlöksklyftor1 msk dijonsenap1 msk vitvinsvinäger2 msk hackad färsk dragon1 dl olja1 msk hett vattensalt och peppar100 g ruccola1 ask coctailtomater400 g rostbiff i tunna skivorDressingBlanda ägg, vitlök, senap, vinäger och dragon med en stavmixer. Tillsätt oljan lite försiktigt och mixa till en tjock sås. Tunna ut såsen med vatten och smaka av med salt och peppar.Lägg sallad och tomater på ett serveringsfat.Lägg rostbiffskivorna på salladsbädden och ringla över...
Cosmopolitan
2015-08-28 06:47:00
HAPPY FRIDAY!Inte ens regnrusket kan göra mig på dåligt humör i dag. Efter de senaste veckornas kanonväder känns det faktiskt lite mysigt när regnet smattrar mot fönsterrutorna.Vi börjar denna fredagsmorgon med ett drink-tips - nämligen Cosmopolitan. En riktigt god, syrlig och läskande drink helt i min smak. Jag drack en i Stockholm i fredags men jag tyckte min variant var godare :) Den i Stockholm var sötare och det borde ju bero på vilken tranbärsjuice man använder, eller?Cosmopolitan2-3 cl vodka1 cl Cointreau3 cl tranbärsjuice1,5 cl färskpressad limeMät upp alla ingredienser i en shaker med is. Skaka och fördela i glas.En Cosmopolitan är så vacker med sin rosa färg, eller hur? I en "riktig" Cosmopolitan tror jag att det ska vara citronvodka, men eftersom jag inte hade det hemma använde jag vanlig vodka och det blev riktigt gott så jag lär inte köpa hem citronvodka för det här.Perfekt sommardrink!Vacker drink i vackra glas.Slurp!
Lätt och gott
2015-08-27 20:30:00
Åh vilken god middag vi åt i dag och lättfixad var den också. Perfekt, eller hur?På en salladsbädd med tomater la jag skivad rostbiff och sen hällde jag på lite hemmagjord vitlöks- och dragonsås innan jag serverade tillsammans med ugnsrostad potatis och morötter. Eftersom jag är så otroligt trött orkar jag inte skriva hela receptet nu utan det kommer i helgen nångång för nu ska jag skynda mig i säng.I morgon bitti, innan jobbet, planerar jag att ge er tips på en god och läskande fredagsdrink som ni sen kan blanda ihop efter jobbet. Jag önskade att jag hade receptet på den goda alkoholfria drinken jag drack i fredags innan Cono Sur-eventet, men eftersom ingen flaska hade nån etikett blir det svårt att försöka sig på att göra en likadan. Jag vet att han använde lite tranbärsjuice och pressade i färsk passionsfrukt, men sen har jag ingen aning vad det mer var för smarrigt i drinken.God alkoholfri drink! Jag som älskar passionsfrukt blev barnsligt glad över att få smaska i mig en passio...
Kondenserad eller karamelliserad mjölk
2015-08-27 10:25:00
Det är mycket förvirring mellan kondenserad och karamelliserad mjölk i bakvärlden. Vilken ska man använda till vad? Är den redan kokad eller inte? I bakgrupper på Facebook verkar det vara den vanligaste frågan.Kondenserad mjölk är den som har funnits längst och som man använder som den är i t.ex. Key Lime pie. Den är väldigt rinnig i konsistensen och ganska vit. Vanligare är nog att man vill använda den som kolasås, s.k. Dulce de Leche, då kokar man en oöppnad burk i en kastrull med vatten i ca 3 timmar. Då blir mjölken brunfärgad, trögflytande och med en god kolasmak.Om man inte vill koka en burk kondenserad mjölk så kan man köpa karamelliserad mjölk, dvs färdig Dulce de Leche. Den har samma konsistens och smak som den kondenserade mjölken får efter att ha kokat i vattenbad i några timmar, dvs en brun, trögflytande kolasås. Denna goda kolasås kan ätas som den är till glass eller användas i bakverk t.ex. i denna kladdkaka.  Tänk det är redan torsdag och i morgon ...
Glutenfri havredryck
2015-08-26 13:13:00
Havredryck, eller havremjölk som vi kallar det, har vi använt sedan Olivia var liten då vi upptäckte att hon var mjölkallergisk. Och sen fick vi Isak som också var mjölkallergisk och sen kom Ida som inte har varit mjölkallergisk men som alltid föredrar havremjölk framför "vanlig" mjölk. Mååånga år alltså och vi har använt den i te, till o'boy, matlagning och framför allt till bakning för min del. Nu när jag även vill baka glutenfritt lite då och då så kan jag inte använda havremjölk (trodde jag). Havre i sig är glutenfritt men eftersom den oftast hanteras i samma lokaler och maskiner som t.ex. vete är det inte helt glutenfritt. Nu börjar det komma mer och mer glutenfritt havre, t.ex. havregryn och havremjöl men även havredryck, som alltså hanteras i en glutenfri miljö. Så nu kan jag använda havremjölk även när jag bakar glutenfritt. Perfekt!
Rågkrustader
2015-08-25 18:05:00
Att jag älskar Finn Crisp är ingen hemlighet och till drinktilltugg älskar jag krustader som man fyller med olika goda fyllningar. Tänk nu kan man kombinera dessa två godsaker. Krustader med rågsmak! Kan det bli bättre?Här gjorde jag det enkelt för mig då jag använde en färdig skagenröra som jag klickade i krustaderna och sen garnerade jag med handskalade räkor och vindruvor. Nu får ni försöka hitta den här påsen innan det är dags för fredagsdrinkens tilltugg. Jag har sett den både på Ica Maxi och Kvantum. Har inte sökt den på någon annan affär, så kanske finns den även på Coop, Lidl, Willys och allt vad de heter.Mmm vad sugen jag blir nu när jag ser de här bilderna. Vilken tur att jag har kvar lite i påsen så kan jag fixa gott tilltugg på fredag i väntan på maten.Nu ska jag ta min efter-middagen-kopp-te och gå ut o sätta mig i kvällssolen. Så underbart! Känner mig extra glad o peppad för jag har varit på två underbara föreläsningar med mycket igenkänning och mycket tänkvärt om blan...
Höstnytt
2015-08-24 20:44:00
Efter en härlig men intensiv helg är vi nu tillbaka i vardagen på riktigt och redo för hösten. I dag är det första skoldagen efter ett långt sommarlov och alla lyckades ta sig upp i tid i morse. Ida och Isak börjar tvåan och åttan så det var inga konstigheter för dem, men för Olivia som börjar gymnasiet var det desto nervösare i morse.Nu när vardagen är tillbaka med jobb, skola, möten och aktiviteter ska jag återuppta veckomatsedlarna som jag kommer publicera på söndagar. Men jag funderar på att bara göra en vardagsveckomatsedel, dvs med mat måndag till fredag. Vad tror ni om det? Helger brukar inte vara det stora problemet utan det är vardagarna som det är svårt att hinna med och hitta inspiration till.Jag tänkte även försöka bli duktigare på att räkna ut propoints och ge er det till något recept varje vecka i alla fall. Jag har fått några mejl av människor som saknar det. Tack för att ni hör av er, det är så kul att ha kontakt med sina bloggläsare.Det var ...
Mat och dryck med Cono Sur
2015-08-23 12:46:00
Fredagens event på Restaurangakademien anordnad av Spring Wine and Spirits (f.d Spendrups vin) för matbloggare som är med o tävlar i Cono Surs recepttävling var lika trevlig i år som i fjol. Vi började med mousserande vin och lite mingel. Så underbart att umgås med fler nördar som älskar att prata mat och vin och som har kameran i högsta hugg hela tiden.Sen delades vi in i olika grupper för att slutföra de fyra olika maträtterna som de på Restaurangakademien hade förberett. Den första rätten var en ank- och kycklingleverterrin med portvinskokt lök och äpple serverad på surdegskrutong. Till detta drack vi Con Sur Gewurztraminer.Jag hamnade i första tallriks-förrätten som bestod av krondillsrimmad gös, fårticka, krondillsmajonäs, kavringskrutonger, spritärter, forellrom och ärtskott. Riktigt gott där krondillsmajonnäsen fick mest beröm och den kommer nog dyka upp på många kräftskivor hos oss bloggare. Vinet som serverades till detta var det vita vinet som man kunde tävla med, Cono Sur...
Kakbuffé på Wenngarns slott
2015-08-22 21:33:00
Vid ett-tiden i dag blev jag upphämtad av min Stockholmskompis Maria för att åka till Wenngarns slott i Sigtuna där det vankades kakbuffé. Sol, slott och storfika kan ju inte bli fel. Vi hade en underbar eftermiddag med flera koppar te, många kakor och mycket surr.Vi orkade inte smaka allt, som ni kanske förstår. Men vi hann och orkade med en hel del i alla fall. Nästan så att jag känner att det dröjer ett bra tag innan jag vill fika igen, men bara nästan :)Vi började med att sitta i solen men det blev så otrolig varmt så vi flyttade in i skuggan under träden och orkade då sitta ute länge till. Jag älskar utefik där det är buskar och träd som skuggar istället för parasoll, det är så mysigt. Tyvärr tog jag inte några kort på den mysiga delen av caféet. Det var väldigt vackert ute på Wenngarns slott och påminde lite om Italien (det jag har sett på bild i alla fall) tyckte jag med terasserna, planteringarna och omgivningarna. Dessutom fanns det ett väldigt vackert gammalt kapell i...
Fikadag
2015-08-22 09:34:00
God morgon!Har precis kommit upp till hotellrummet efter en smarrig hotellfrukost. Ligger och vilar lite innan jag ska ut på stan?.för att fika lite till. I eftermiddag ska jag på fikabuffé på Wenngarns slott. Hur underbart låter inte det? Men innan det ska jag möta upp en kompis?för lite fika :) Oj, oj, oj det kommer handla mycket om fika i dag, med många koppar te hoppas jag för jag drack alldeles för lite te i går.Även i dag lär jag lägga ut bilder på Instagram (@matro_sara), det är så mycket enklare när man är på vift än att mobilblogga.Ha en bra och solig lördag!
I väntan på kvällen
2015-08-21 14:33:00
Nu ligger jag på hotellrummet och vilar lite innan jag ska i väg på kvällens matbloggsevent. Om nån timme ska vi träffas för en fördrink på Söder. Kanske provar jag en Cosmopolitan och ser om de lyckas få den lika god jag min.Glöm inte att följa mig på Instagram (@matro_sara) för det lär bli många bilder på mat och vin i kväll. Och äntligen behöver jag inte känna mig ensam när jag plockar fram kameran stup i kvarten för i kväll tas det kort av alla på allt och det lär vara hashtagen #conosurswe som gäller.Självklart kommer ni få ett längre blogginlägg så fort jag hinner och orkar om kvällens alla viner och alla maträtter som vi dricker och äter på restaurangakademin. Men instagram är bra för de som inte orkar vänta på det och vill vara med när det händer.
Småplock av rester
2015-08-20 12:26:00
I vår familj älskar vi småplock till middag och äter det ofta på helgerna när vi vill ha det riktigt mysigt. Igår när jag kom hem från jobbet önskade sig Ida småplock till middag medan jag själv hade planerat att vi skulle äta rester. Men snabbt kom jag på att det ena utesluter ju inte det andra. Så jag lovade en nöjd Ida småplock till middag (som jag fixade i ordning av rester).Jag hade zucchini, champinjoner, morötter och röd lök som behövde ätas upp och godast blir det om man steker på det en aning med olivolja och örtsalt. Men eftersom vi är en stor familj med olika smak blandade jag inte ihop det utan var och en kunde ta det den tyckte om (själv tog jag av allt). Tips!Jag gräddade bake-off-vitlöks-baguetter och värmde på några bitar kyckling-kebab som jag hittade i frysen, som sen serverades till de stekta grönsakerna och olika sallader och grönsaker. Dessutom dukade jag fram en kall sås, smör och ost.Ida gjorde i ordning en vacker tallrik med parmaskinka och phy...
Dags att rösta!
2015-08-19 22:43:00
Nu är Cono Surs recepttävling öppen för röstning. Och som ni förstår blir jag jätteglad om ni vill rösta på just mitt recept. Jag är riktigt nöjd med min maträtt i år och hoppas att ni kommer provlaga den.Klicka här för att komma till röstningssidan, leta fram mitt namn (Sara Edman) och recept (Svartavinbärsfylld köttrulle med tillbehör) och Rösta.Det är den här maträtten jag tävlar med!Svartvinbärsfylld köttrulle med svartvinbärschutney, shiitake-grönsaker, skivad potatis och balsamicosås
Underbara Luleå
2015-08-19 21:20:00
Vilka dagar vi har nu!Igår när jag cyklade till jobbet var det helt magiskt, jag cyklade riktigt sakta för att kunna njuta så mycket som möjligt. Vattnet var alldeles spegelblankt. Hur ofta händer det?!Jag älskar allt vatten runt Luleå och jag älskar min väg till jobbet längs vattnet. Så rogivande och vackert. Det känns så bra att vara tillbaka på jobb i Luleå, att ha den här utsikten på väg till jobbet, att kunna promenera längs detta vatten på lunchen eller springa ärenden på stan och att jag är hemma cirka fem minuter efter jag har stämplat ut. Detta är saker som jag tog för givet tidigare men nu har jag vett att uppskatta det. Ett år på annat jobb på annan ort behövdes :)
Banankaka utan gluten, mjölk och ägg
2015-08-19 06:22:00
"Solen skiner på taken, endast Sara är vaken"Tidig morgon och jag smyger upp i min ensamhet utan att väcka nån, en dusch och en kopp te och sen cykla i väg till jobbet i strålande solsken. Även i dag tänker jag flexa in tidigt för att kunna flexa ut tidigt och njuta av sommaren nån extra timme. Eftersom världens bästa storasyster erbjöd sig att vara hela da'n med Ida behöver jag bara göra mig själv i ordning och kan därför vara tidigt på jobbet. Love it! Ida som inte alls var sugen på fritids pga lite olika saker blev även hon överlycklig och lovade att lyssna på Olivia hela da'n. Spännande att se om hon lyckas, för det kan vara lite svårt när man är 8 år och har en stark egen vilja.Till måndagens styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen hade jag med mig en nybakad banankaka, som var glutenfri, mjölkfri, äggfri och fri från en massa annat också :) Jag som älskar banankakor är ju tvungen att hitta en allergivänlig variant också, så att alla kan smaka detta goda. Bana...
Lycka
2015-08-18 20:54:00
I dag rök gipset!En dag för tidigt men så efterlängtat. Läkaren sa redan på återbesöket att man fick fuska någon dag och då gjorde vi det tack vare vädret.Eftersom sommaren äntligen har kommit till Luleå så ville Ida så gärna gå ner o bada efter middagen och självklart fixade vi det. Ida som älskar att bada och som brukar bada mest varje dag här nedanför oss har inte badat i Luleå en enda gång i år. Först var det för kallt och när det väl blev lite varmare då hade hon armen i gips och ville inte riskera att blöta ner det. Men i dag var det dags för första doppet, bättre sent än aldrig? Gissa om hon njöt! Både av att bada och att vara av med gipset.Många olika saker som tas bort varv för varv, lager för lager.Titta min arm! Alldeles torr och kliar.Åh så lätta armarna är nu!
Kycklingkebab i solen
2015-08-17 21:45:00
Vilka dagar vi har med sol och värme I alla fall i solen är det varmt, för det lär aldrig bli riktigt varmt i luften den här sommaren Och i dag fick jag njuta lite extra av solen för vid lunch ringde de från fritids och sa att Ida hade ont i revbenen på samma sida som gipset, så därför blev de lite extra oroliga. Så det var inte mycket annat att göra för mig än att packa ihop på jobbet och cykla till fritids för att titta hur det var med lill-tjejen som låg o vilade på soffan.Efter lite vila till en film och lite ompyssling mår hon nu bra och är redo för fritids i morgon igen. Skönt att det inte var nå allvarligt och inte var det så synd om mig som var tvungen att lämna jobbet i detta kanonväder. Istället för att sitta vid datorn på mitt kontor fick jag vila i vår utemöbel på altan. Till middag blev det kycklingkebab i pitabröd, som jag hade förberett redan i går eftersom jag trodde det skulle bli stressigt vid middagen. Men nu blev det ju inte det - så himla skönt.Så...
Beercan Burgers
2015-08-17 07:17:00
Sommarens hetaste burgare måste vara dessa Beercan burgers, fyllda baconlindade köttfärsburgare. Har ni provat? Vi har grillat dem två gånger i sommar. Första gången hade vi kryddat köttfärsen för lite men den här gången använde vi oss av vårt favoritrecept på sambalburgare.Beercan BurgersKöttfärsblandning9 hg köttfärs6 msk vatten2 msk sambal oelek1 tsk salt9-12 skivor baconFyllninglökpaprikazucchiniriven ostFyllningSkär lök och grönsaker i mindre bitar.Stek dem mjuka i lite olja.Salta och peppra.KöttfärsblandningBlanda ihop alla ingredienser till köttfärsen.Forma 6 stora bollar och tryck sedan en burk (beercan) i dem och forma färsen lite runt om (de ska inte tryckas igenom helt utan det ska bli en botten med färs). Ta sedan bort burken och då har du ett hål till fyllningen.Fyll varje hål med lite fyllning.Strö riven ost på fyllningen.Vira 1,5-2 baconskivor runt kanterna så de håller ihop.Grilla dem på grillen. OBS bara på undersidan. De tillagas rakt igenom ändå. Ett ann...
Dillolja
2015-08-16 09:11:00
God morgon den soliga söndag!Vilken helg vi fick, solig och skön. Nu har man hunnit tanka energi för kommande vecka och ännu har vi en solig dag kvar. En dag som jag planerar att gå runt och mysa här hemma utan måsten på att-göra-listan. Kan det bli bättre? Nu är det alldeles strax dags för frukost tänkte bara hinna ge er ett recept först.Den goda dilloljan som jag använde till succéförrätten - Västerbottensdillkräm - kan man även använda att krydda fisk eller skaldjur med. Häll lite dillolja över den ugnsstekta eller grillade laxbiten eller doppa räkor i oljan och servera till Västerbottenspaj med kantareller...mmm.Dillolja1dl rapsolja2 dl dilllite pressad citron1 msk vattensalt och vitpepparMixa olja och dill med stavmixer. Tillsätt salt, vitpeppar, pressad citron och vatten, mixa ytterligare lite.Förvara i glasburk i kylskåpet.Dill är en krydda jag använder alldeles för lite för så fort jag använder den så tycker jag att det är så otroligt gott. Och det behöver inte bara var...
Röd-curry-grönsaker
2015-08-15 15:05:00
Röd curry kan vara den absolut godaste kryddan...i alla fall just nu. Det är många smaker och kryddor jag tycker om och oftast säger jag att just den jag använder för dagen är godast. Men just nu är det alltså röd currypasta som gäller för mig. Den här maträtten slängde jag snabbt ihop till en middag förra veckan. Enkelt, vackert, snyggt och otroligt gott.Röd-curry-grönsaker0,5 zucchini1 bit vitkål2 normalstora morötter (jag tog 4 små)1 broccoli2-4 tsk röd curry0,5-1 dl gräddesalt, pepparSkär grönsakerna i mindre bitar.Stek dem mjuka i lite olja.Tillsätt currypastan och rör om.Häll på grädden och låt koka ihop i några minuter (medan du dukar t.ex.)Smaka av med lite salt o peppar.Jag äter den bara som den är för det är så otroligt goda smaker. Men vill man så kan man servera den till antingen ris eller stekt kyckling. Eller både och. Börja med lite currypasta och öka på eftersom så att du får rätt styrka och smak på din maträtt.Nu när rotsaker och grönsaker är i säsong så de är både ...
Frozen Strawberry Daiquiri
2015-08-14 06:44:00
Fredag och dags för fredagsdrink i kväll, eller? En av sommarens favoriter är denna svalkande, fräscha och vackert röda jordgubbsdrinken. Har ni smakat den nångång?Frozen Strawberry Daiquiri2-4 cl vit rom1 dl krossad is2 cl färskpressad lime4-6 frysta (lite tinade) jordgubbar1 tsk strösockerBlanda allt i mixer och häll upp i fina glas.Alltså den här är så god och smakar otroligt mycket jordgubbar. En riktigt varm sommardag är den nästan farlig. Trots att jag har en värstingmixer är det bäst att låta jordgubbarna tina en aning för annars får mixern jobba otroligt mycket och det låter så illa när frysta jordgubbar flyger runt i mixern. Isbitarna är inga problem, men frysta jordgubbar verkar vara hårdare.Vill du ha en alkoholfri variant så skippar du romen och har en god drink även till de som inte vill dricka alkohol. Perfekt!Dags för några timmars jobb och sen är det ledigt igen. En helg som redan är ganska fullbokad, men bara med roligheter så det här ser bra ut. Dessutom är huset n...
Beercan Burgers-försök
2015-08-13 20:19:00
Nu börjar jag känna det bästa med att jobba - känslan att det snart är fredag :)Trots att jag är väldigt van nästan less lediga dagar och det har varit två lugna och roliga arbetsdagar så är det ändå något speciellt med fredagar.Dagens middag blev sommarens hetaste burgare - beercan burgers - som "alla" skriver om. Har ni provat? Vi gjorde ett försök för någon månad sedan men de blev inte riktigt bra så vi var tvungna göra ett nytt försök. Och i dag lyckades vi bättre. Vi kryddade köttfärsen mer och hade godare fyllning (enligt mig), men de är inte helt lätta att äta.Jag åt den med salladsblad och tomatOlivia åt den som den varLeif åt den med bröd. Inte det lättaste...Trots flera koppar te efter (och före) maten så börjar jag bli riktigt trött nu och längtar till att få gå och sova. I morgon ska jag dessutom stiga upp ännu tidigare för att flexa in en timme tidigare och på så sätt kunna flexa ut en timme tidigare inför helgen. Jag passar på eftersom Leif har en ledig fredag så jag b...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
32916 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss