TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Räkröra med hetta
2015-05-29 07:07:00
I tisdags kom Olivia hem efter att ha varit borta i en hel vecka. I dag är det dags att vinka av Isak som ska till Stockholm över helgen med fritidsgården, de ska bl.a. göra ett besök på Fryshuset men framför allt ska de tillbringa en dag på Gröna Lund. Herre gu' så stora barn jag börjar få som far o ränner utan mig.När Olivia i tisdagskväll kom hem från Polen och jag hade gjort i ordning gott kvällsfika så fanns det självklart en räkröra på bordet. Olivia, och vi andra, älskar skaldjur i alla dess former. Den här varianten  med sambal och chilisås var riktigt god?.och stark. Ett fredagsmystips!Räkröra med hetta500 g räkor, oskalade0,5 dl majonäs1 dl crčme fraiche1-2 msk chilisås1 tsk sambal oelek0,5 dl dill0,5 tsk salt1krm svartpepperev. chilipepparSkala räkorna.Rör ihop alla övriga ingredienser.Rör ner räkorna.Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, baguetter, kokta ägg eller sallad.God räkröra med extra...
Vit sangria
2015-05-27 17:31:00
Onsdag och vi är drygt halvvägs igenom arbetsveckan, tack o lov. Igår hade jag en stressig dag med lunch först efter klockan tre och det är alldeles för sent för mig. Mitt humör klarar inte det! Men jag hoppas att det är slut på denna arbetssituation snart.Många kallar onsdag för lill-lördag, men jag är inte en av dem. Men för er som ser det som lill-lördag och är sugen på en drink har jag ett tips till er här. Det här kommer nog bli sommarens drink! Visst kommer ni ihåg fjolårets sommardrink? Här hittar ni den.Vit sangria 1 glas1 dl vitt vin1,5 dl Loka Crush citron1-2 skivor apelsin1 skiva citronisbitarSe till att allt är riktigt kallt.Lägg citron, apelsin och en massa isbitar i ett glas.Häll på vin och Loka.Så här gjorde jag ett glas till mig själv. Har du gäster så blandar du allt i en fin tillbringare eller karaff istället. Se till att allt är riktigt kallt så blir det perfekt en varm sommardag.Det här vinet använde jag.Pasqua Sanzeno Chardonnay är ungdomlig och fruktig men på s...
Välkomst-kvällsfika
2015-05-27 06:12:00
Igår kom Olivia äntligen hem från sin studieresa till Polen med besök i bl.a. Auschwitz. En hel vecka har hon varit borta och varit med om så mycket, men nu känns det skönt att ha henne hemma. Det var en trött tjej som landade i Luleå i gårkväll men lite fika orkade vi med. Hon hade så mycket att berätta om alla hemska historier från andra världskriget men även om roliga saker dessa 25 ungdomar från fem skolor har varit med om.Jag hade tänkt överraska Olivia med baguetter och andra godsaker. Men på eftermidda'n får jag ett sms med ett önskemål "Kan du inte köpa hem baguetter och annat gott som vi kan fika när jag kommer hem". Så gick det med den överraskningen :)Välkomst-kvällsfikabaguetterfinn crispskagenröra med hettapepparsalamichilisalamirökt karrérökt skinkaostbrieostcheddar babybelmarmeladgurkapaprikavattenmelon
Morots- och vitkålspasta
2015-05-26 07:21:00
Middagen igår var spagetti och köttfärssås, men jag bytte ut spagettin mot vitkåls- och morotspasta som blir minst lika gott. Helt otroligt att jag som är en pasta-tok just skrev att vitkål och morötter är lika gott som pasta. Men det är det?i alla fall till köttfärssås. Vitkål har jag använt tidigare istället för pasta men idag blandade jag även i lite morötter som gjorde det både godare och snyggare.Morots- och vitkålspasta1 bit vitkål2 morötterolivoljaörtsaltSkär vitkålen tunt (som till pizzasallad).Skala och grovriv morötterna.Stek vitkålen i olivolja på medelvärme tills den mjuknar något men inte får färg.Tillsätt morötterna och stek ytterligare några minuter.Krydda med örtsalt.Tänk på att man vill ha kvar lite tuggmotstånd i vitkålen och morötterna så stek dem inte för länge. Det här är ett supergott?och nyttigt?tillbehör till mycket. Tack vare färgen och formen är det lätt att tänka på pasta och den ersätter pasta alldeles utmärkt. Grilla en smakrik korv och servera till elle...
Baktankar
2015-05-25 22:04:00
Go'kväll, jag har precis kommit hem från en kvällspromenad längs vattnet i strålande sol?men ingen värme. Usch så kallt det var. När man är inne ser det så varmt och skönt ut ute, men skenet bedrar. Men jag är glad över det lilla så jag är glad över solen i alla fall. Fast nog börjar jag fundera lite när värmen ska komma, 10-dygnsprognosen utlovar tyvärr inte heller någon värme. Men den som väntar på nå gott...Vad ska jag baka?På tal om gott - på torsdag ska jag stå i Fotbolls-kiosken och till dess ska jag baka något. Men som vanligt har jag lite beslutsångest. Det lutar åt att jag bakar en långpannekaka för det är ju så himla smidigt. Men vilken är den godaste långpannekakan? Här hittar ni alla varianter jag har bakat - än så länge.
Risonisallad - barnfavorit
2015-05-25 10:09:00
Nämen vi vaknade till sol även idag. Underbart! Det känns som det kommer bli en bra måndag det här.I går åt vi enkel god sommarmat som vi kommer äta ofta i sommar om jag känner mig själv rätt. Grillad thaichilimarinerad kyckling och risonisallad med smak av pesto. Mums!Risonisallad - barnfavoritrisonica 2 msk röd pesto (Icas är nötfri)1 bit gurka2 tomater1-2 morötterKoka risonin enligt förpackningens anvisningar.Häll bort vattnet från risonin och tillsätt peston. Rör om.Skala och riv morötterna. Skär gurka och tomat i ganska små bitar.Tillsätt alla grönsaker till risonin.Mina barn älskar risoni, denna lilla pasta som ser ut som ris. Den passar alldeles utmärkt att göra sallad av. Jag la ruccola i botten på min tallrik och sen lite risonisallad därpå. Eftersom jag är ganska ensam i familjen om att tycka om ruccola ville jag inte tillsätta den i risonisalladen. Nu när det var barnvänliga grönsaker åt barnen riktigt mycket av den.Jag älskar pesto så jag använder mycket så att...
Söndagen i korthet
2015-05-24 19:47:00
Oj vad den här helgen har gott fort, nu är det bara några timmar kvar av den. Det har varit fullt upp hela tiden och tiden jag har tillbringat i soffan har varit minimal. Fast i går kväll var vi bänkade i soffan och såg Måns vinna Eurovision Song Contest. Vilken vändning och så spännande det blev! Jag och Isak satt o skrek vid varje lands poäng-utdelning :)I dag, efter några års väntan, har jag äntligen fått två äppelträd i jorden så nu vill jag att alla håller tummarna att vi lyckas hålla dem vid liv. Varken jag eller Leif har speciellt gröna fingrar. Men nu vill vi ha äpplen redan i år. Isak som inte kan äta äpplen köpta på affärerna (pga allergi) kunde utan problem äta Lule-äpplen ifjol. Han åt flera olika sorter och hur många som helst utan att det kliade minsta lilla. Så nu hoppas vi att han även tål de två olika sorterna vi har köpt.Innan middagen tog jag en vit sangria för att fira att solen äntligen lyste och att det åter igen finns hopp om sol och värme. Så somrigt och fräs...
Tunadagen 2015
2015-05-23 17:15:00
Min oro över Tunadagen och allt regnande lindrades när jag fick besked om att de flyttade in alla aktiviteter till Tunaskolan. Så skönt för regnet har öst ner hela dan, vid lunch snöade det till och med. När kommer sommarvärmen?Vi åkte dit så fort de öppnade för att hinna prova alla aktiviteter för det var fullt med saker att göra. Isak ansvarade för fiskdammen och Ida hann fiska två gånger :) Sen gick vi en tipsrunda och håller nu tummarna att vi vann minst ett av de fina priserna. Hoppborgen blåste de upp i aulan och det var en större variant som även rymde en rutchkana.Luleå hockey och LF Basket var också där och Ida hade ju talang för basket :), olika uppträdanden var det också bla av Kalle Gracias och kön till ansiktsmålningen var lång men Ida stod över eftersom hon skulle på dansuppvisning.Men de roligaste och mest spännande var nog att få prova Segways.Ida hade jättekul men efter ett par timmar med olika aktiviteter, några glas saft, några muggar pop corn och en hamburgare va...
Mars Crispies
2015-05-23 07:39:00
I kväll gäller det för Måns Zelmerlöw i årets ESC. Har ni satt champagnen på kylning och plockat fram paljetterna? Inte?! Nej, inte jag heller :) Eller champagnen är på kylning men paljetterna struntar jag i. Men det är lördag och en lite festligare lördag så då passar det med hemmagjort godis.Mars Crispies4 Mars chokladbitar (ā 51 g)90 g smör50 g (ca 4 dl) rice krispiesSmält ihop smör och Mars på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.Segt, sött, supergott och snabbfixat! Blir omdömet för dessa godsaker. Så enkelt att fixa en liten godiskaka.Jag är lite småsur så här på morgonkvisten för regnet öser ner ute och det verkar fortgå hela dagen. Isak och hans kompisar på fritidsgården har i samarbete med hyresgästföreningen jobbat och slitet för att arrangera Tunadagen i dag med en massa aktivitieter såsom hoppborg, ponnyridning, segway-provning, tipsrunda med fi...
Vad är en timme värd?
2015-05-22 11:16:00
Vad är en timme värd?Det är dagens fråga :) När jag jobbar så vet jag vad en timme är värd för då är det bara att ta min månadslön och räkna om den till timlön. Men vad är en timme ledighet värd? Är en ledig timme värd mer, eller? Är en vaken timme värd mer än en timme då jag sover? Det är sånt jag funderar på i dag...Bild lånad från internetDenna soliga fredag är jag ledig med Ida som har dansuppvisning och det är underbart med en ledig dag. Så i dag känns det som att en ledig timme är värd mer än en jobb-timme. Jag njuter av att äta frukost i lugn o ro, läsa tidningen till lunch, ta en god kopp te i soffan, planera kommande fester, ta en promenad vid vattnet i strålande sol och inte ha några tider att passa. I dag njuter jag av allt det.
Pride-chips
2015-05-22 06:42:00
God morgon! I dag vaknade jag liiite för tidigt eftersom jag är ledig, men vad gör det när solen lyser så härligt. Nu hinner jag njuta av den lite extra länge.Har ni sett nya chipsen från Estrella? Ett samarbete med 7-eleven inför Stockholm Pride, för att visa att man delar och stödjer Prides värdegrunder och arbete; att aktivt stärka hbtq-personers rättigheter och att ta avstånd från all form av diskriminering.Riktigt snygg påse och enligt övriga familjen var chipsen lika goda som påsen var snygg. Chipsen kommer att säljas hos 7-Eleven mellan 11 maj till 30 augusti och kosta ca 27 kr för en 175g påse.De flesta städer har väl en egen pridefestival numera, i Luleå är vi stolta över Luleå Pride som i år arrangeras under skolavslutningshelgen, dvs 12-14 juni. Det är en populär gratisfestival med artister, föreläsningar och så klart ett uppskattat Pridetåg.
Köttfärscannelloni i tomatsås
2015-05-20 18:26:00
Har ni rester av köttfärssås kommer här ett perfekt middagsförslag. Har ni provat cannelloni förut? Det är pastarör som man fyller med en god fyllning. Man kan även använda färska lasagneplattor som man fyller med köttfärssås och sen rullar ihop. Men färsk pasta innehåller ägg och det vill vi undvika så mycket som möjligt pga Isaks allergi. Men dessa cannellonirör, som inte är färsk pasta, är äggfria.Köttfärscannelloni i tomatsåsköttfärssås0,5 burk krossade tomater2 msk ajvar relish stark1 tsk sambalriven ostcannellonirörBörja med att göra en god köttfärssås eller använd resterna från en tidigare middag.Fyll cannellonirören med köttfärssås.Lägg i en smord gratängform.Blanda ihop krossade tomater, ajvar och sambal.Häll blandningen över cannellonirören.Strö över ost.Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter, tills osten fått lite färg och cannellonin är mjuk.Pasta och köttfärssås serverat på ett nytt sätt som gratäng, men det är inte lasagne. Visst är det kul att variera vardagsmat som man...
Väderblogg
2015-05-19 17:41:00
Ska vi börja med dagens väder som vanligt? Det är mycket vädersnack på bloggen, men även vid fikabordet. Det verkar vara det som engagerar mest numera. Man pratar om årets väder, om fjolårets, om bästa sommaren, vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåligt. Det roliga är att de flesta har olika åsikter om vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåliga. Tillbaka till dagens väder: Gårdagens sol är tyvärr utbytt mot regn här hos oss.I söndags regnade det i alla fall inte och självklart blev det grillat då. Det blev en snabbvariant på grillat, men det är gott det med - ibland! Vi helgrillade en fläskfilé som vi inte marinerade utan bara kryddade precis innan grillning. Till det åt vi köpt potatissallad (gott om man bara äter det ungefär en gång per år) och sallad.Dagens middag, beställd av Olivia, blir familjefavoriten Kycklingtortillas (recept hittar ni här). Så ikväll lär det jublas :) Det är inte alltid man är lika populär när middagen dukas fram.Efter middag...
Rabarberpaj med mandelmassa o kokos
2015-05-18 21:24:00
Då är veckan i gång och jag började med en rivstart med få sovtimmar, massa jobbmöten, lite övrigt jobb och föräldramöte. Men i morgon blir det sovmorgon och med en sån härlig start på dagen räknar jag med att hela da'n blir perfekt. Jag får passa på att njuta imorgon för på onsdag måste jag upp tidigt för att skjutsa Olivia till flygplatsen redan klockan sex. Då ska hon till Polen i en vecka. Mer om hennes spännande resa senare.Igår var det äntligen dags för årets första rabarberpaj. Gissa hur gott det var?!Rabarberpaj med mandelmassa o kokos500 g rabarber1 msk potatismjöl0,5 dl socker smuldeg2 dl vetemjöl1 dl havregryn0,5 dl kokos0,5 dl socker1 tsk kardemumma75 g mandelmassa125 gram smörSmörj en pajform.Skölj och ansa rabarberna och skär dem i ca 1 cm stora bitar och lägg dem i pajformen.Blanda socker och potatismjöl, strö över rabarberna och rör om lite.Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker och kardemumma.Riv mandelmassan grovt.Blanda samman mjölblandningen med mandelmassan...
Grahamsrutor
2015-05-17 22:04:00
Då är det söndagkväll och den här långhelgen är över. Fort var det gjort! Men snart är det helg igen och eftersom jag är ledig kommande fredag också har jag bara en 4-dagars-vecka framför mig. Med tanke på hur fort arbetsveckorna går lär det gå lite extra snabbt till veckan.Igår bakade jag ett lättbakat bröd i långpanna, så himla gott det var. Känns som det var evigheter sen jag bakade matbröd, så synd för det är ju så gott med nybakat..och hembakat.Grahamsrutor50 g jäst5 dl ljummet vatten, 37 grader25 g smör, rumsvarmt1,5 tsk salt2 msk honung eller sirap250 g kesella lätt2,5 dl grahamsmjölca 12 dl vetemjölSmula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.Jäs under bakduk ca 40 min.Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv.Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min...
På grillen...
2015-05-16 22:15:00
I morse sken solen och det såg så härligt ut men inte var det så mycket värme. Värme som vi nu längtar så mycket efter. När tror ni den kommer i år? Trots att det inte är sommar och varmt än så grillar vi så fort vi kan.Så här i början av grillsäsongen vill man grilla allt och har svårt att bara grilla en eller två saker. Det finns ju så mycket gott att slänga på grillen.I dag grillade vi förutom revbensspjäll även ostfyllda champinjoner, baconlindad halloumi, sparris och majskolvar. Mycket av det goda...Ostfyllda champinjonerchampinjoner smaksatt färskostRengör champinjonerna och ta bort foten.Fyll färskosten i champinjonhattarna. Grilla dem några minuter tills champinjonerna mjuknat något.Baconlindad halloumi1 paket halloumi1 paket baconDela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.Linda en halv baconskiva runt varje oststav.Grilla tills baconet har fått fin färg.SparrissparrisolivoljaörtsaltSkär bort nedersta biten på sparrisen.Lägg på ett fat, droppa över olivolja ...
Kolasnittar
2015-05-16 09:29:00
Efter de senaste dagarnas höstväder lyser solen äntligen igen. Det är lite moln på himlen men jag hoppas solen kan sick-sacka sig mellan dem hela dagen. Gårdagen försvann för mig pga migrän, i dag mår jag bättre igen men är fortfarande bitter över att jag gick miste om en ledig härlig dag. Jag får ta igen det ordentligt med de två dagar som återstår av helgen.När pappa fyllde år fick han en bricka full med godsaker av oss, bl.a. fick han ett ölglas fullt med kolasnittar - en av hans favoritkakor. Prefekt present att ge bort eftersom de är så lättgjorda.Kolasnittar100 g smör1 dl socker1 msk vaniljsocker1 msk sirap2,5 dl vetemjöl1 tsk bakpulverRör rumsvarmt fett och socker poröst.Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 175 grader.Skär längderna varma i sneda bitar.En klassisk kaka som nog de ...
Regn o rusk
2015-05-14 21:48:00
Bra början på da'n med sovmorgon, mysbyxor och långfrukost. Bra slut på dagen med soffmys, te och ett varmt hus. Efter en fotbollsmatch i spöregn och snålblåst var jag rejält frusen när vi kom hem, trots att jag såg hela matchen från bilen. Det var perfekt läge på fotbollsplanen där man kunde parkera utanför staketet och ändå se hela planen perfekt. Där satt vi och såg en segermatch samtidigt som vi kunde småäta godis. Hade kunnat vara mycket värre?.När vi kom hem struntade vi i att grilla, istället stekte vi rödingen i stekpanna på spisen. Till det åt vi potatismos och sallad. Sen bänkade vi oss framför tv:n för att se hockeyn men det gick ju inte lika bra som fotbollen, tyvärr. De borde ha låtit Lule-målvakten Anders Nilsson stå från början så hade det nog gått bättre.Snart ska jag gå och lägga mig i min nya säng med en madrass från Dream Zebra. Spännande att se hur jag sover i natt. Madrassen var vakuumförpackad och kom hemskickad i en kartong - Bed-in-a-box. Ni får me...
Varma räkor
2015-05-14 10:45:00
10 timmars sömn!Ja, det är vad jag har fixat i natt. Inte undra på att jag kände mig trött igår, jag låg nog lite minus på sömnkontot. Nu känner jag mig mycket piggare och gladare. Några timmar hemma i pyjamasbyxor gör nog det här till bästa dagen på länge. Sen i eftermiddag är det dags för årets första fotbollsmatch ute för Isak. Jag älskar att vara på hans fotbollsmatcher, synd bara att det är sånt skitväder ute.Jag kom på att jag har fler recept som jag har glömt att ge er. Den här förrätten hade Leif fixat en fredag när jag kom hem sent från jobbet. Mysfredag!Varma räkor500 gram räkor med skal2 st tomater1 st schalottenlök1 st vitlöksklyfta0,5 st litet äpple1 st röd chilipeppar1 msk rapsolja1 tsk flytande honung1 nypa salt2 msk färsk basilka strimlad4 st skivor rostbrödSkala räkorna. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Tärna tomatköttet. Skala och hacka lök, vitlök och äpple. Dela och kärna ur chilin fint.Fräs lök, vitlök och chili i en stekpannan med olja...
Varm brietårta med tomat och basilika
2015-05-13 21:52:00
Så underbart med en 4-dagars-ledighet. Efter två intensiva arbetsdagar med bland annat 80 mil i bil och buss, obefintliga raster, möten med både trevliga och otrevliga personer och ha ätit i raketfart känns det extra skönt med ledighet, äta gott i lugn o ro och bara umgås med nära o kära på hemmaplan.Kom precis på att jag har ju glömt att ge er alla recept från pappas 80-års-kalas. Här kommer en favorit som är så enkel att göra och som jag alltid får så mycket beröm för.Varm brietårta med tomat och basilika500 g brietårta1 ask körsbärstomater2 msk basilika2 krm salt2 krm socker1 krm svartpepparLägg brieosten i en form med lite kant.Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.Värm i 225 grader i 8-10 minuter.Servera till kex, baguetter eller bara som den är.Det här är ett perfekt tillbehör på ett buffébord eller till ostbrickan. Osten smälter och får en helt ljuvlig smak, mycket tack vare to...
Grillad baconlindad halloumi
2015-05-12 08:00:00
Tisdagmorgon och snart är arbetsveckan slut :) Visst är det härligt med kortveckor lite då och då, speciellt på våren när man har en massa att göra ute i trädgården och behöver lite extra ledig tid. Så nu håller vi alla tummar vi har för att det blir kanonväder från nu och minst en vecka framåt?eller några månader framåt går också bra.Nu när grillsäsongen är här kommer det förmodligen bli många grillrecept på bloggen. I dag får ni ett gott tilltugg med härlig sälta. De flesta lär väl redan ha testat detta, men en liten påminnelse kan man behöva i bland.Grillad baconlindad halloumi1 paket halloumi1 paket baconDela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.Linda en halv baconskiva runt varje oststav.Grilla tills baconet har fått fin färg.Det här är ett så himla gott grill-tillbehör och snabbfixat är det också. Perfekt tillbehör till drinken i väntan på maten. Halloumi är den osten så går bäst att grilla eftersom den inte smälter utan behåller sin form.Goda grilltillbehör
Sallad Caprese
2015-05-11 20:30:00
I dag när solen skiner och det är så vackert ute så längtar jag än mer till sommarens alla härliga grillmiddagar med många härliga och goda sallader. En av de enklaste och godaste är Sallad Caprese med få men goda ingredienser.Sallad Capresetomatermozzarellabasilikaolivoljaf lingsaltnymalen svartpepparSkiva tomaterna och mozzarellan. Plocka basilikablad.Varva tomat, mozzarella och basilika.Ringla olivolja över. Salta och peppra.Detta är så himla gott. Visst har ni smakat? Tomat, basilika och mozzarella - mmmm. Dessutom blir det ju så vackert när man lägger upp det på ett fat.Det här är en förinställt blogginlägg till er. Själv sitter jag i en bil på väg till Kiruna och jag hoppas att vi inte har så långt kvar nu. I morse var det varmt och skönt hemma, men jag räknar med att det är betydligt kallare uppe i Kiruna så jag valde en lite varmare jacka. Får snart se om jag gjorde rätt val :)
Underbart
2015-05-11 10:06:00
Eftersom jag inte känner mig helt kry men inte har tid att vara sjuk så tog jag en lugn morgon hemma. Det kommer bli en lång arbetsdag och jag behöver mina krafter ikväll och imorgon. Vid fem sätter vi oss i en bil och åker den nätta lilla biten till Kiruna (ca 35 mil  och jag som hatar att åka bil).När jag hade följt Ida till skolan gick jag sen vid vattnet på vackra Mjölkudden i Luleå. Helt underbart, solen sken och vattnet låg helt spegelblankt. Det blir inte mycket vackrare än så här.Luleå centrum sett från solsidan (Mjölkudden)I går hade jag en trevlig kväll med fina vänner och god mat. Kände mig ovanligt trött och "konstig" redan då så jag har nån "skit" i kroppen. Är det kanske pollensäsongen som har slagit till?!Vi började med en underbart god förrätt - tomater under smultäcke med parmaskinka och färska tomater. Smultäcket bestod bl.a. av parmesanost och gav en underbar smak.Sen fortsatte vi med en god ugnslax i en sås med smak av hummerfond och rosépeppar. Till laxen å...
Mitt recept
2015-05-10 17:00:00
I veckan damp det ner ett fint recepthäfte i brevlådan. Ett recepthäfte fyllt med härliga recept som passar till Cono Surs viner. Och vet ni vad det roligaste är? Jo, att ett av recepten är mitt. Lite kul att se sitt namn bredvid ett av recepten.Kommer ni ihåg att jag i slutet av augusti i fjol var i Stockholm där jag hade en kanonkväll på Restaurangakademin tillsammans med Spendrups vin (heter numera Spring Wine & Spirits) och ett gäng bloggare. Här kan ni läsa mer om det.Vi bloggare var med i en recepttävling och de inskickade bidragen resulterade i detta recepthäfte. Här kan ni läsa mitt recept i sin helhet. Tror jag ska prova nån av de andra recepten snart, det fanns en del godbitar.
Grillmiddag
2015-05-09 22:35:00
Vilken trevlig kväll vi har haft! Första riktiga ordentliga grillmiddagen för säsongen med en massa god mat, gott vin och trevlig sällskap. Nu längtar vi efter sommaren med en massa såna här kvällar men då vill jag sitta på altanen med sol och värme.Grillmiddaggrillad älgfransyskagrillad baconlindad halloumigrillad sparrisgrillade majskolvarugnsrostad potatisugnsrostad sötpotatisvitkålssalladsalladsallad capresebalsamicosåstzatzikiNu blir det en kopp te och vänta hem Isak sen blir det natti natti för mig och hoppas på en god natts sömn och att jag slipper vakna med huvudvärk som jag gjorde i morse. Det börjar kännas nu att jag vaknade före f-n i morse.
M-kyckling
2015-05-09 07:47:00
Vaknade till det mysiga ljudet av regn mot fönstret och när jag väl steg upp såg jag att regnet öser ner utomhus. Jag hoppas det lugnar ner sig om några timmar när vi har myst klart inomhus. För det finns inte mycket som är mysigare än att vara inne samtidigt som det spöregnar ute, men det räcker att ha det så ett tag :)Det svåraste med att blogga är att komma på namn till alla maträtterna. Hur många kycklinggrytor finns det på Matro? Hur ska jag kunna skilja dem åt? Det här är en kycklinggryta med mango chutney och minimorötter. Men det var för långt och tråkigt namn så den får heta M-kyckling! M som i mango, minimorötter och mums.M-kyckling1 kg kycklingfiléer2 msk kycklingfond3 dl vatten1 tsk sambal1 msk soja3 msk mango chutneyminimorötter (frysta)2-3 dl crčme fraicheDela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.Tillsätt vatten, fond, sambal, soja och mango chutney.Koka i 10-15 minuter under lock.Tillsätt minimorötter och crčme fraiche.Låt puttra i 5-10 minuter.Servera m...
Fredagsklättring
2015-05-08 22:04:00
Åh nu är underbara fredag här igen!Och de underbara ljusa sommarnätterna är snart här också. Än så länge får vi nöja oss med ljusa kvällar. Så härligt och vilken längtan efter sommaren man får.Efter middagen gick jag och Olivia på en kvällspromenad och Ida cyklade med oss. Vi avslutade rundan i en nybyggd lekpark bredvid oss där Ida klättrade lite i klätternätet. Mycket energi i en liten kropp. Väderprognosen för i morgon säger mulet och regn. Jag hoppas den är fel för vi har planerat in en grillkväll och grillat blir så mycket godare med sol. Det blir en härlig helg med middag med goda vänner både lördag och söndag. Så härligt med god mat, god dryck, goda vänner och en massa surr :)
Äppelpaj med kokos
2015-05-07 22:31:00
Har precis sjunkit ner i soffan efter en lång arbetsdag, lite surr och tedrickande med grannen, köks- och tvättstugefix och en kvällspromenad med Olivia. Borde gå och lägga mig men tycker om nedvarvningen i soffan med datorn i knäet innan det är dags att sova. Hur sent det än blir så måste jag sitta i soffan ett tag innan jag flyttar till sägen :)Snart har rabarbern växt till sig så vi kan göra årets första rabarberpaj men i väntan på den får vi njuta av äppelpaj. Inte så illa det heller.Äppelpaj med kokos600 gram äpplen0,5 dl socker1,5 tsk kanelSmuldeg med kokos150 gram smör2,25 dl vetemjöl1,5 dl socker1,5 dl kokos1,5 dl havregrynBlanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Blanda med smöret till en smuldeg.Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.Smörj en pajform lite grann. Täck botten med äppelbitarna.Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.Ta ut och låt svalna något innan ser...
Ricotta, tomater och annat gott
2015-05-06 21:49:00
I dag har jag både skaffat nytt pass och betalat vår kommande Mallorcaresa så nu längtar jag lite extra mycket till sol, värme och semester. Att regnet öser ner utanför fönstret gör ju inte längtan mindre. Och väderprognosen var ju ingen rolig läsning - ingen värme i sikte. Men prognoser har ju varit fel förut så jag hoppas fortfarande på att vi snart har lite värme även här i Luleå.Snart är det helg igen och då passar det att duka fram detta lättfixade tilltugg i väntan på maten, eller kanske istället för maten.Ricotta, tomater och annat gott1 burk ricottasmå tomater (jag hade romanticatomater)kaprisolivoljaflingsalt, svartpeppar och ev. någon örtkryddaVänd upp och ner på burken med ricotta i en djuptallrik.Dela tomaterna i kvartar och lägg i skålen runt ricottanStrö över kapris, ringla över rikligt med olivoljaServera till kex, baguette eller liknande.Lättfixat tilltugg som blir rätt snygg i sin enkelhet. Tycker om såna här smårätter som passar på ett buffébord eller när man vill ...
Italiensk lax
2015-05-06 09:38:00
Dagens lunch är rester från gårdagens lunch, så nu längtar jag till lunchrasten. Men först några timmars jobb?. Potatis, lax, färska och soltorkade tomater och ruccola tillsammans med en krämig fetaostsås. Så enkelt men så gott - mina favoritord :) Det är andra gången jag bjuder gäster på detta och jag får alltid lika mycket beröm. De skulle bara veta hur enkel den är att fixa.Italiensk lax 10 potatisar500 g lax (utan skinn och ben)1 burk med soltorkade tomater i olja, gärna med vitlökflingsaltruccolakörsbärstomaterital ienskt örtsalt (eller salladskrydda)Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.Ta 0,5 dl av olja från tomaterna. Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.Känn att potatisen nästan är klar för laxen behöver inte så lång tid i ugnen.Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i ytterligare 10 m...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
34059 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss