TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Matsedel v.39 september 2014
2014-09-21 12:58:00
Klockan är bara kring ett men vi har hunnit så mycket i dag så det känns som det närmar sig middagstid. Dessutom har solen och det fina vädret försvunnit och bytts mot gråväder och blåst och då blev det mycket mörkare inomhus. Nu ska jag fortsätta med min råkostsallad som jag bara påbörjade och sen tog en paus ifrån. Perfekt att ha i kylskåpet inför kommande vecka med långa arbetsdagar.Dags för ännu en veckomatsedel som jag hoppas ger er lite tips och inspiration inför kommande vecka. Om ni klickar på maträtts-namnen så kommer ni till recepten.Matsedel v.39 september 2014Må: Kasslergryta med äpplenTi: Broccolisoppa med risoniOn: Ajvarbiffar med paprika- och löksåsTo: Lax med thaichilisås och fetaostFr: Marinerad rostbiff med italiensk pastasalladLö: Morotspaj med cream cheeseSö: Stek med ingefära, honung och balsamvinäger och morotsröra
Olivias 15-årsmiddag
2014-09-21 07:40:00
Efter gårdagens hotellfrukost på morgonen hade vi sen en lugn och skön dag hemma innan det var dags för mormor o morfar att komma till middagen och fira Olivia med oss. Födelsedagsmiddag bestod av många gamla favoriter till varmrätt och en nyhet till efterrätt. Klicka på namnen så kommer ni till recepten.Olivias 15-årsmiddagälgrostbiffsjälvklart ugnsstekte vi den på riktigt låg värmepotatistimbalergjorde de goda potatisformarna som vi första gången åt på vår bröllopsdag kantarellsåsden enklaste och godaste kantarellsåsenbalsamicosåsperfekt sås till kött och god att kombinera med kantarellsåsenoch till det drack vi ett otroligt gott ekologiskt rödvin från Pratello.När det är kalas och fest måste man ha efterrätt, eller hur? Jag hade en väldig beslutsångest gällande efterrätten innan jag till slut valde att göra en krämig blåbärspaj med mandelbotten. Som visade sig vara ett bra val.Mamma/mormor kom med söta och fina luktärter, från trädgården, som luktar ljuvligt. ...
Frukostöverraskning
2014-09-20 21:46:00
Efter att vi hade väckt Olivia med sång och paket sa vi åt alla barnen att de skulle klä på sig och vara hyfsat finklädda för vi skulle åka iväg en sväng. Oj vad nyfikna de var på vad vi skulle göra, det gissades vilt men fel. Efter en liten omväg parkerade vi utanför Clarion hotel Sense och till slut förstod de att det var frukost på gång.Ni som följer min blogg vet att jag och Olivia har en förkärlek för stora härliga mysfrukostar med extra allt. Så för några dagar sedan önskade sig Olivia en storfrukost/brunch till sin födelsedag. Trots den önskan kunde hon inte gissa att det var hotellfrukost vi var på väg till.Vi satt länge och åt av allt gott som fanns uppdukat på frukostbuffén, vi saknade ingenting. Efter ett tag kom personalen med en stor och härligt frukt- och bärbricka till Olivia och de sjöng t.o.m för henne. En extra överraskning som överraskade oss alla. Observant personal som visste att vi firade en 15-åring.Vilken lyx att äta hotellfrukost i sin egna stad. Jag har oft...
Utslängda med kinamat
2014-09-20 08:07:00
En efterlängtad lördag är nu här! En lördag då min dotter blir 15 år. Hur gick det till?!Fast det är inte för att hon fyller 15 år som den är efterlängtad (av mig) utan för att jag får en dag ledigt med sovmorgon. Vi ska bara mysa och ha det bra hela dagen.Igår hade Olivia några tjejkompisar här på födelsedagsmiddag och övriga familjen blev utslängda. Isak åkte till Gården och vi andra åkte på kina-restaurang. Waldorf är nog en av Luleås äldsta restauranger och många barnfamiljers favorit.Vi började med en favorit-förrätt - vitlöksbröd och aioli. Tänk att nå så enkelt kan vara så gott. Jag tror aldrig jag blir less på vitlöksbröd. Sen valde vi alla olika varmrätt. Jag åt, som alltid, kyckling med ananas, Leif valde en kebabpizza och Ida ville ha friterad kyckling med pommes frites.Vi kom hem lagom till Idol började och då stängde jag o Ida in oss i Idas rum där vi somnade redan till vinjetten (Leif stängde in sig i källaren). Så trötta var vi båda efter en hel arbetsvecka. Jag vakna...
Amerikansk kaneläppelpaj
2014-09-18 07:51:00
Torsdagen är här och snart är det helg, en kalashelg med minst två kalas för oss som har en blivande 15-åring i familjen. I dag börjar jag med lite sovmorgon innan jag ska åka till Skellefteå på jobb och jag hinner äta frukost hemma i lugn o ro innan jag ska iväg. Ida förstod inte logiken i att jag har sovmorgon när jag ska jobba längre bort än vanligt.I måndags bakade jag äppelpaj av de goda äpplena vi hade, så underbart gott.Amerikansk kaneläppelpaj5 st normalstora äpplen1 tsk kanel120 g smör2,5 dl strösocker150 g vetemjöl1 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker0,5 tsk saltflytande margarinSkala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över kanel.Smält smöret och låt svalna.Blanda alla torra ingredienser i det smälta smöret.Bred degen över äppelskivorna. Pudra över lite kanel och flytande margarin före gräddningen.Grädda i 200° i 30-40 min i nedre delen av ugnen till en gyllenbrun färg.Servera ...
Varma tacomackor
2014-09-17 20:16:00
Ännu en kväll och jag sitter i soffan framför tv:n och skriver ett blogginlägg. Det verkar ha blivit en vana. Men om ni inte har förstått det så är soffhörnet min favoritplats på kvällarna. Nu är det dessutom och för ovanlighetens skull väldigt tyst i huset, de stora barnen är ute o ränner medan en småkrasslig och trött Ida redan har somnat.Dagens middag blev en god man-tager-vad-man-haver-middag. Vi hade bröd, ost, tacoköttfärs och ont om tid. Vad gjorde jag då? Varma mackor med tacoköttfärs så klart. Tillsammans med grönsaker så blev det en kanonmiddag.Varma tacomackorbrödskivorfärdig tacoköttfärstacosås eller salsaostBlanda ihop köttfärsen med såsen (så den håller ihop).Bred det över en brödskiva.Skiva över lite ost.Gratinera i 225 grader ca 10 minuter.Servera med sallad.Svårare än så här behöver det inte vara att ta hand om rester och göra en "ny" maträtt av det. Vilka är era favorittips när det gäller att ta hand om rester?
Sponsrad video: Kanal 5 - Dessertmästarna
2014-09-17 19:48:00
Det är många bak- och matlagningsprogram på tv just nu. Ser ni dem alla eller ni kanske hoppar över alla? Jag ser de flesta. Och snart blir det en till tid att hålla koll på. På tisdagar klockan 20 på Kanal 5 kommer Dessertmästarna att visas, från och med 30 september. I Dessertmästarna tävlar tretton av Sveriges främsta inom desserter och sötsaker mot varandra i en knivskarp kamp om att bli korad till Sveriges dessertmästare 2014.Såg ni förra säsongen? Vilka desserter det bjöds på! Jag, som inte har nån konstnärlig ådra, blir så imponerad av alla kreationer. Jag skulle gärna vara provsmakare i det programmet, då skulle jag nog bjudas på riktiga smaksensationer. Mmmm, vad sötsugen jag nu blev.Missa nu inte säsongsstarten tisdag 30 september klockan 20.00 på Kanal 5.Sponsrat inlägg
Tidig morgon och sen kväll
2014-09-16 20:25:00
I morse när jag kom upp före sex var Ida redan vaken och låg o tittade på nån tv-serie på iPaden. Så skönt att hon lät mig sova. Men jag undrar varför hon vaknade så tidigt. Men tack vare att hon var vaken kunde jag vara lite tidigare än vanligt på jobbet - skönt!Det har varit en intensiv men rolig dag på jobbet och i morgon fortsätter vi med samma intressanta jobb. Så härligt att längta till jobbet. Längta, var kanske att ta i, för nog är det aningen skönare att vara hemma. Framför allt dagar som dessa som även innebär aktiviteter efter jobbet. Jag har precis kommit hem och tänker nu slappa i soffan ett tag innan jag går och lägger mig (tidigt).Ser ni vad mumsigt jag bakade igår? Äppelpaj med Lule-äpplen och en massa god kanel.I dag på jobbet tiggde jag till mig lite mer äpplen :) Få se om hon kommer ihåg i så fall kommer jag få en leverans på fredag. Jag (och Isak) håller tummarna. Jag har blivit helt galen i äpplen och vill bara ha mer o mer o?.
Fotbollsköttfärssås
2014-09-15 20:54:00
Vilken lugn o skön kväll vi har haft, ingen har haft nån aktivitet eller tid att passa utan vi har gått hemma i myskläder och bara "varit". Ja, förutom Ida då så klart som är ute och ränner med kompisar hela tiden. En kväll i soffan var precis vad jag behövde för nu känner jag att jag fick vila det lilla extra som jag gick miste om i lördags när jag fixade med Isaks fotbollscup hela da'n.När Isak hade cup i helgen så sålde vi lunch, spagetti och köttfärssås, till de deltagande lagen. Vi var flera familjer som hjälptes åt att göra drygt 100 portioner köttfärssås dagen innan. Köttfärssås är nog en av de mest varierade maträtterna, där alla familjer har sin egen variant. För att det inte skulle bli alltför stor skillnad på de olika såserna följde vi alla samma recept.Fotbollsköttfärssås1 gul lök500 g köttfärssalt o peppar500 g krossade tomater1,5 msk tomatpuré1 buljongtärning1,5 dl vatten2,5 tsk basilikaHacka löken och fräs den på svag värme i olja, utan att den tar färg.Bryn köttfärs...
Matsedel v.38 september 2014
2014-09-14 20:59:00
Världens kortaste helg, känns det som jag har haft. Det är så tråkigt när man ska starta en ny vecka och inte känner sig riktigt utvilad och redo. Men så fort som (även) veckor går så är det snart helg igen och då blir det en festhelg eftersom Olivia fyller 15 år. Och festhelger gillar vi!Nu ska jag fortsätta se valvakan och njuta av det som är kvar av denna helg. Visst har ni röstat idag? När vi röstade var det kö, det har jag aldrig varit med om under alla mina år. Vi kan ju hoppas att det tyder på ett högt valdeltagande.Hur ser er kommande vecka ut? Hinner ni laga god mat eller lär det bli mycket snabbmat? Matsedel v.38 september 2014Må: KorvsoppaTi: Köttgryta med ingefära och kanelOn: SpenatsoppaTo: BondomelettFr: Pestopasta med laxLö: Chicken nuggets / panerad kyckling utan äggSö: Ostfylld köttfärslimpa
Rabarbermarmelad
2014-09-14 09:22:00
Många tycker att man inte kan använda rabarber på hösten, utan att man måste använda dem på våren och sommaren. Men det håller jag inte med om. Vissa stjälkar kan vara lite torra och/eller ihåliga och skalet kan vara lite hårt men många fungerar jättebra att använda framför allt om man skalar dem lite. För någon dag sedan gjorde jag en favoritmarmelad med bl.a. rabarber.Rabarbermarmelad500 g rabarber250 g äpplen250 g morötter4 dl vattencitron500 g socker/kg fruktmassaAnsa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.Skala och råriv morötter och äpplen.Pressa i citronen.Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.Väg fruktmassan och häll i socker.Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.Om man tycker om citronskal i marmelad så kan man skära citronen i småbitar och lägga ner i marmeladen istället för att bara använda citronsa...
Färgglada chokladbollar
2014-09-13 22:11:00
Oj så trött jag är. Elva timmars jobb för Isaks fotbollslag har satt sina spår och jag är helt slut på energi. Tur att de vann tre av fyra matcher idag annars hade det nog känts ännu jobbigare. Medan jag väntar in att Isak ska komma hem tänkte jag tipsa er om hur man enkelt kan variera utseendet på chokladbollar. Tidigare har jag tipsat om min favorit - råsocker. Jag tycker det är så snyggt att rulla chokladbollar och tryfflar i det och det blir inte lika sött som pärlsocker heller. Här kan ni se hur guldglittrigt och fint det blir. Till barnkalas (framför allt) är det populärt, färgglatt och fint att rulla chokladbollar i strössel. Här hittar ni mitt gamla receptet på chokladbollar.
Nån som har äpplen över?
2014-09-13 07:30:00
Åh vad jag skulle vilja ha ett äppelträd! I år verkar det vara ett riktigt äppelår, alla träd man ser är fulla av frukt. I lördags skulle vi ha fått en stor hink full av stora härliga äpplen, men leveransen åkte fel. Gissa om jag blev irriterad när grannen frågade om vi tyckte om äpplena och vi kom på att vi hade blivit utan. Men jag tiggde i alla fall till mig en lite mindre hink äpplen av Isaks kompis vars äppelträd jag också hade spanat in. Bättre än inget.Det absolut bästa med Lule-äpplen är att Isak tål dem. Vilken lycka! Han som knappt kan ta en tugga äpplen i vanliga fall kan nu äta hur många som helst och han älskar det. Är det nån mer allergiker som har varit med om det? Det svåra är kanske att våga testa något som man i vanliga fall är allergisk mot.Är det nån i Lule-trakten som har ett äppelträd i trädgården och inte hinner ta hand om all frukt, hör i så fall av er så kommer vi och plockar. Isak och vi andra längtar efter mer äpplen.
Tacofredag
2014-09-12 19:41:00
Med en förkylning i kroppen känns det extra skönt med fredag och vila. Den här veckan har det varit aktiviteter och tider att passa varenda kväll så nu njuter jag till fullo av att bara vara hemma och mysa. Bristen på nya roliga blogginlägg har kanske gjort att ni har förstått att jag har haft fullt upp hela veckan. Jag ska försöka bättra mig till nästa vecka.I dag blev det tacofredag hemma hos oss. Det var ungefär så avancerat som jag orkade med i dag. Undra hur många fler familjer som har haft tacofredag? Jag åt tacosallad medan övriga familjen provade Old el Pasos nyhet Stand 'n' stuff tortillas, som vi nog kommer kalla för mjuka tacobåtar. Det var bra storlek på dem och mycket lättare att hantera än vanliga mjuka tortilla-skal. Har ni provat dem?När det är fredag måste man få nå gott, tycker Ida och jag håller nog med henne :) Så hon fick en Tip Top till efterrätt medan jag sparar mitt fredagsgodis till senare. Den som spar hon har?..det goda kvar.Vad har ni för planer i helge...
Sponsrad Video: "Sanningen" - Systembolaget
2014-09-11 14:56:00
Har ni tonåringar? Det har jag!Skulle ni köpa alkohol åt dem? Det skulle inte jag!Det finns så många argument varför man ska "köpa ut" åt sina barn - man vet vad och hur mycket de dricker, de får ju ändå tag i alkohol, de som dricker hemma har bättre koll på alkohol osv. Men tror ni verkligen själva på det? Mina barn har ännu inte börjat dricka alkohol och jag hoppas det dröjer länge än. Så jag har inte ställts inför den frågan än. Men jag är stenhård i min uppfattning (och det vet mina barn)! Det är 20 år som gäller på systembolaget, det är inget att diskutera. Dessutom visar all forskning att ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer. Jag drack alkohol för första gången någon månad innan jag fyllde 20, jag hoppas och ber att mina barn går i mina fotspår :) Man kan ha roligt utan alkohol. Vill du ha hjälp att stå emot när din tonåring ber om alkohol? Se videon!  Detta är ett sponsrat inlägg
Bästa sättet att tillaga älgrulle
2014-09-09 17:23:00
I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet för det var en ganska lugn dag där och här hemma väntar vi på en stor leverans älgkött som ska fixas, paketeras och frysas in. Jag kände alltså att jag gjorde bättre nytta hemma, dessutom var det skönt att kunna hämta Ida lite tidigare för en gångs skull.Älgrulle sägs vara en av de sämre delarna som lätt blir seg och tråkig. De som säger det har inte ätit älgrulle hos oss. Rullen har samma form som filén och våra grillade älgrullar smakar och är lika möra som filé.Grillad älgrulleälgrullevalfri marinad, t.ex. chilisås, rödvin och kryddorBlanda ihop en god marinad i en plastpåse.Lägg i köttet och låt marinera i kylskåp i minst 2 dygn.Ta upp köttet ur marinaden.Grilla på indirekt värme, dvs på sidan om glöden, till innertemperaturen är ca 65 grader.Låt vila några minuter och skär sedan upp och servera med goda tillbehör.Om du tillagar rullen på det här sättet kan du lura nästan vem som helst att det är älgfilé ni äter :) Jag tror att hemlig...
Sponsrad Video: Erövra världen genom att upptäcka det goda
2014-09-08 20:38:00
Är ni bra på att glädjas åt det lilla? Jag försöker vara duktig på det för tänk så mycket man har att glädjas åt då. Och det är ju så underbart att vara glad o lycklig. Vissa människor är bättre på det än andra och dessa människor ger mig så mycket energi och inspiration. Något så litet som en kopp chai-te med skummad mjölk ute i solen gör mig lycklig eller att titta på mina barn, speciellt när de är vänner. Vad i vardagen gör er lyckliga?Arlas nya varumärkeskoncept Upptäck det goda handlar om att inspirera människor till att lyfta blicken för att se de goda stunderna i vardagen. För mer inspiration av de små stunderna i vardagen, följ @upptackdetgoda på Instagram.Sponsrat inlägg 
Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär
2014-09-08 07:20:00
God morgon till en ny måndag. Efter en underbar helg med sommarvärme, som gjorde det så mycket enklare att tanka ny energi, känner jag mig nu redo för en ny arbetsvecka. Hoppas ni känner detsamma.Jag börjar måndagmorgonen med att ge er receptet på dessa sötsaker som jag bjöd på efter lördagens surströmmingsmiddag. Kanske inte bästa sättet att börja en ny vecka på men ni får väl se till att spara receptet till helgen.De har länge legat på min att-göra-lista och nu äntligen dök rätt tillfälle upp. Originalreceptet (jag har gjort vissa justeringar) kommer från Halv åtta hos mig och hon som bjöd på dem fick full pott. Ett sånt recept måste man ju prova, eller hur?Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bärMaräng2 ägg1 dl strösocker2 dl rice crispsSmörkräm2 äggulor0,5 dl socker1 tsk vaniljsocker0,5 msk vetemjöl1 dl vispgrädde45 g smörGarnering3 dl vispgräddehallon och blåbärMarängVispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.Vänd ner flingorna...
Extras veckomatsedel
2014-09-07 15:43:00
Som ni kanske redan har sett så var jag med i tidningen i torsdags där jag tipsade om goda och enkla vardagsmiddagar. Här kommer matsedeln som jag hade planerat inför tidningsbesöket. Så den här veckan blir det en mer genomarbetad veckomatsedel eftersom jag även kommenterar lite mer hur jag har tänkt när jag planerade den och ger små tips att tänka på.Extras veckomatsedelgod och nyttig vardagsmatMåndag: Persisk köttgryta som man kokar redan på söndag för att bara värma upp i kastrull medan bulgur, kamutvete, ris eller liknande kokar klart.Tisdag: Tortillapizza med valfri fyllning, alla gör sin egen och sen ska varje plåt med två pizzor på varje bara vara inne i ugnen 5 minuter.Onsdag: Morotssoppa, går fort att koka ihop dessutom använder man linserna som blev över från köttgrytan. Blev det över några tortillas från pizzorna kan man göra quesadillas att äta till soppan.Torsdag: Lax på spenatbädd med tagliatelle. Kom ihåg att lägga portionsbitarna av lax och spenat...
Frukost på säng
2014-09-07 11:20:00
I morse lyxade jag till det med lite sovmorgon. Så skönt och så välbehövligt! Gulliga Ida kom sen ner med en frukost-på-säng-bricka till mig. Jag älskade omtanken men jag har faktiskt aldrig förstått tjusningen med att äta i sängen så jag tog med mig brickan och gick upp i köket.Och i köket fick jag en kanonfrukost med mitt favoritsällskap och med mina favoritmackor (som jag då slapp göra själv). En hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos och en hårdbrödmacka med ost och paprika. Och till det blev det så klart en stor kopp te.Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så nu ska jag ta mig ut på en promenad innan jag ska åka med Isak och handla lite måste-saker nu inför hösten. Ida ska följa med en kompis ut med båten och fiska lite, hon lär få en riktigt mysig dag.Senare i dag kommer nästa veckomatsedel. Missa inte den!
Årets försenade premiär
2014-09-06 19:43:00
Nu har jag redan sjunkit ner i tv-soffan trots att klockan bara har passerat sju. Det känns som det är mycket senare och det beror nog på att vi åt redan klockan fyra idag. Vi ville sitta ute o äta och ville då passa på medan det var soligt och varmt och då kan man inte äta så sent som vi brukar äta på helgerna.Vi åt en riktig delikatess som man dock helst äter utomhus eftersom det luktar en hel del om maten. Men för er som tror att det smakar som det luktar - Ni har fel, fel, fel. Ni förstår väl vad det är för delikatess jag pratar om? Precis, det var äntligen dags för årets surströmmingspremiär för mig.I dag åt vi två lyxvarianter på strömming, märken som man inte kan hitta på affärerna. Det var Grand Kallax och Bocköns, meningarna gick isär runt bordet om vilken som var bäst. Dock var vi rörande överens om att båda var riktigt goda.När maten var uppäten blev det lite småkyligt ute och vi flyttade in i köket där jag bjöd på goda efterrättsbakelser - Rice cripies-pavlovor med smörk...
Ute i god tid
2014-09-06 13:02:00
Vilket härligt väder! Vi har jobbat lite i trädgården och känner oss nu ganska redo för hösten. Jag tycker inte att trädgårdsarbete är speciellt kul men det är så skönt när det väl är gjort. Det är dock ingen idé att tvätta fönster för de håller på att gräva upp gatorna i hela området och de tippar all jord och asfalt bakom vårt hus som verkar vara en tillfällig lagringsplats. Och det dammar!Nu har jag tagit en lunchpaus och njuter av årets godaste macka - drygt tre månader i förväg :) Vad tror ni det är?Ja, just det en hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Kan inte bli så mycket godare. När jag rensade frysen inför älgjakten "hittade" jag en stor skinka i frysen som det var hög tid att tillaga och äta upp.Den har legat i saltlag i några dagar och sen stekte vi den på låg temperatur i ugnen nästan hela dan igår innan vi till slut griljerade den. Den absolut godaste skinkmackan det är när man tar ut den ur ugnen och den fortfarande är varm. Åh så gott det är. Här hittar du recept...
Matmarknadsmiddag
2014-09-05 19:41:00
Medan jag var på utbildning åkte Leif och Ida in till stan för att handla lite middagsmat på den internationella matmarknaden. Vi åt där i tisdags men det finns ju så mycket mat där så i dag var det dags igen och nu provade vi andra maträtter.Ida hade hört många kompisar prata om marknaden så hon ville följa för att handla. Vid lunch och middag är det hemska köer på uppemot en timme. Därför valde Leif att åka in vid 3-tiden och hoppades att det skulle vara rätt lugnt eftersom det inte är nån speciell mat-tid. Hans plan fungerade nästan.I dag kom han hem med tysk bratwurst, polsk surkål med nån sorts korv, polska piroger, fajita, kyckling och potatis i tomatsås och en riktigt stark Chicken Vindaloo. Jag tog en tugga av Vindaloon och sen brände hela munnen.Nu är middagen bortstädad (det gick fort) och jag har krupit ner i soffan och myser o njuter av fredagen. Huset är alldeles tyst för jag är ensam hemma - Leif är på hockey, Isak på fritidsgården, Olivia hos en kompis och Ida är ute ...
Nattgräddat bröd
2014-09-05 09:59:00
Fredagen är här, men fredagskänslan hade jag redan igår. Men den kanske kommer tillbaka i kväll. I dag har jag en jobba-och-läsa-ikapp-dag hemma på förmiddan och på eftermiddan ska jag gå kurs. När man ska läsa in saker är det så mycket bättre att kunna sitta hemma och läsa i lugn o ro där det inte finns något som stör. Skönt när även arbetsgivare förstår det :)Vi började denna fredagsmorgon med nygräddat bröd som jag bakade i ordning igårkväll och sen har den fått stå i ugnen hela natten. Vilken lyx!Nattgräddat bröd50 gr jäst13 dl vatten 2 dl brödsirap2 dl rågkross2 dl linfrön5 tsk saltnätt 2 kg rågsiktSmula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll det på jästen och rör om till jästen har löst sig helt. Häll på resten av vattnet. Tillsätt sirap, rågkross, linfrön och salt. Rör om.Tillsätt rågsikten och knåda ordentligt till en smidig deg. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. Häll sedan över den i en smord långpanna och j...
Extra med mig
2014-09-04 21:20:00
I morse när jag, nyvaken och småtrött, gick ut till brevlådan för att ta in tidningen blev jag lite småchockad då denna glada tjej stirrade tillbaka mot mot mig.Det var ett tag sedan tidningen Extra var hemma hos mig för att göra detta reportage och då blev jag "förvarnad" att det nog skulle dröja ett tag tills jag och min mat skulle vara med i tidningen. Därför var jag inte alls förberedd på att det var idag jag var med.Reportern ville att det skulle handla om vardagsmat, dvs hur man lyckas laga god, näringsriktig och varierad mat på veckorna som ofta är fulla med jobb, skola och aktiviteter. Bra vardagsmat är ju det jag helst vill inspirera mina läsare till, så självklart ställde jag upp på det ämnet. Det viktigaste är planering - det är mitt huvudbudskap. Här kan ni läsa hela reportaget på sidan 14 och 15.
Lunchlasagne
2014-09-04 12:29:00
Nu har jag precis kommit tillbaka från lunchen som i dag var en god lasagne som Leif gjorde till middag igår. Vissa da'r är resterna godare än andra. Väldig lyx att ha en hemmaman och komma hem till dukat bord med god mat. Tyvärr är den lyxen snart slut. De har slutat jaga rätt tidigt om dagarna så han har hunnit hem långt före mig hela veckan. Vilken synd att de nu i fortsättningen bara kommer jaga på helgerna.Nu ska jag sätta igång och arbeta så jag får komma hem nån gång idag. Det är mycket kvar på dagens att-göra-lista som jag vill ha gjort innan jag beger mig hemåt.Ikväll kommer ni få se vad som mötte mig i morse när jag klev upp, nyvaken och trött.
Rabattkod på Duni
2014-09-03 19:22:00
Kommer ni ihåg min Försommarfest då jag dukade så fint med produkter från Duni? Nu har jag fått tag i en rabattkod igen så då har jag köpt in lite billigare muggar, tallrikar, bestick och servetter i glada färger. Perfekt att ha hemma till kommande barnkalas.Duni har allt från billiga enkla produkter till lyxvarianter med bl.a. linnekänsla på servetter. Produkter som passar på stora stökiga barnkalas likaväl som på fina fester. Sortimentet är enormt och jag hittar alltid nå nytt jag vill ha.Om du uppger koden MATRO14 får även du 20% på ditt köp och den rabattkoden gäller till 30 september. Så in och spana o shoppa på shop.duni.seMina favoriter! Passar till förrätter, efterrätter, bufférSerien Amuse är nog min favorit bland allt fint som finns på shop.duni.se och de kan användas till allt möjligt. Sås, pannacotta, gräddklick är bara några av användningsområdena till dessa fiffiga saker.
Internationell matmarknad
2014-09-03 06:24:00
Nu är den internationella matmarknaden tillbaka i Luleå och efter fjolårets succé är den ännu större i år. Här kan ni läsa om fjolårets marknad. Efter jobbet i går åkte jag och Leif in till stan och köpte med oss tre olika matlådor som vi sen delade och provsmakade hemma. Köerna ringlade sig långa vid de flesta matstånden så man får se till att inte vara alltför hungrig.Vi hade inte tid att titta och handla så mycket utan vi får åka in nån annan dag för att köpa hem lite parmesanost, parmaskinka, salami och annat gott. Tur att de är kvar i stan till på lördag så vi har många dagar på oss. Bor ni i Luleå eller i dess närhet måste ni ta en sväng in till stan, så värt det!Av en tillfällighet eller för att kyckling alltid är gott blev det faktiskt tre olika kycklingrätter till middag i går.Chicken Tikka MasalaBlue Cheese ChickenPaella med kycklingÄppel-, körsbär- och nötstrudelLeif blev lite sugen att prova strudel så han köpte med sig tre olika varianter hem, en med äpple, en med körsb...
Dags att handla
2014-09-02 16:44:00
När tiden är knapp är man glad över allt man kan köpa på nätet. Jag brukar vara dålig på att näthandla, jag vill klämma o känna lite på grejerna innan jag köper dem. Men nu inser jag att jag nog måste börjar surfa runt på nätet lite för att hitta bra affärer. Jag kommer ju sällan/aldrig hem före fem och då ska Ida hämtas och middag fixas innan jag har tid för att handla och då har de flesta affärer redan stängt (och även min ork). Eftersom vi nu har två födelsdagsbarn inom en månad och det sen inte är länge kvar till jul får jag nog förlita mig på de dygnet-runt-öppna-affärerna som internet erbjuder.Den senaste jag hittade var Prylgrossen, som erbjuder en hel del till baby och barn - leksaker, filtar, gosedjur, nappflaskor osv. Men nu har ju mina bebisar blivit stora så jag får rikta in mig på de andra menyerna. Där jag bl.a. hittade mobiltillbehör och skal står alltid högt på önskelistan hos Oliva och Isak. Menyn jag dock fastnade i var, inte...
Ädelsostsås
2014-09-01 06:26:00
Då är vi igång med en ny arbetsvecka och här i norr är älgjakten nu igång till mångas stora glädje. I år jagar Leif här i närheten så han sover hemma hela tiden. Vilken lyx att få ha min man hemma en hel vecka :) det är jag inte van vid. Själv är jag snart på väg till jobbet och det känns fortfarande lika roligt och lätt trots halvtimmen i bilen som jag verkligen inte är van vid.Gårdagens middag var klyftpotatis, sallad och underbart goda, möra och grillade älgytterlårskivor som vi alla blev positivt överraskade av. Vi var rädda att de skulle bli torra o sega, men de blev raka motsatsen. Till allt detta serverade vi en lättgjord ädelostsås.Ädelsostsås50 g Danablu classic eller annan blåmögelost2,5 dl gräddesvartpepparlite cayennepepparlite saltMosa osten i en kastrull. Häll i grädden.Koka upp på svag värme.Krydda med nymalen svartpeppar, lite cayennepeppar och lite salt."Det här måste du göra snart igen" var Leifs ord när han åt såsen. Men eftersom han älskar all ost med lite extra ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33380 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss