TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Världens godaste banankaka
2015-03-04 20:53:00
I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet (så det blev bara en timmes övertid) för att hinna baka lite. Jag tycker att vi alla som jobbar med detta införande har jobbat på så bra nu i flera dagar utan helgledigt så vi är värda lite go-fika i morgon. Jag hittade några bruna bananer i jobb-fiket som de var på väg att slänga. Slänga bruna bananer - det kan man ju inte göra. De är ju perfekta att baka med, ju brunare desto bättre.Den här banankakan blir så saftig o god utan större ansträngning, det är verkligen världens godaste banankaka.Banankaka100 g smör, rumsvarmt3 dl sockerVispa ihop.2 äggVispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen.Vispa ner4 msk gräddfil3 dl mjöl1 tsk vaniljsocker1 tsk bikarbonatBlanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen.2 bananer, så bruna som möjligtMosa dem, rör ner i smeten.Häll smeten i smord och bröad form.Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. Jag älskar banankakor och har prova...
Tråååkig
2015-03-02 20:46:00
Ber så mycket om ursäkt, men det här är nog världens tråkigaste matblogg just nu. Jag har inte många nya recept att bjuda på, utan det är bara jobb, jobb och jobb som gäller för mig nu. Men nästa vecka hoppas jag på att få tillbaka mitt liv. Och då ska jag laga mat och baka igen för att kunna bjuda er på nya roliga goda recept.Jag lämnar huset tidigt och kommer hem sent och då orkar jag inte mycket mer än att sätta lägga mig i soffan. Precis som jag gjort nu! Och i dag hade jag sån tur att jag fick en rulltårtebit av mamma som jag kunde njuta tillsammans med kvällsteet.
Kräftbakelse
2015-03-01 19:19:00
Till gårdagens Melodifestival njöt jag av en snabbfixad kräftbakelse. Jag gjorde en kräftröra som jag sen använde i alla lager. Till skillnad mot för smörgåstårta där man brukar ha olika fyllningar i de olika lagren. Sen garnerade jag med lite olika godsaker bl.a löjrom.Kräftbakelse3 skivor rostbrödKräftfyllning3 msk philadelphiaost0,75 dl crème fraichedillchilipepparsaltkräftstjärtarGa rnering1 msk philadelphiaost2 msk crème fraicheägglöjromgurkakörsbärstomatervindr uvorKräftfyllningRör ihop ost och crème fraiche.Tillsätt kryddorna och smaka av.Dela kräftstjärtarna, jag tycker det är enklast att klippa dem. Blanda ner dem i röran.Ta bort kanterna på brödskivorna.Bred en tredje del av fyllningen på en brödskiva.Lägg på nästa brödskiva och bred på fyllning även på den.Lägg på sista brödskivan och bred på fyllning även på den.GarneringBlanda ihop ost och crème fraiche till garneringen.Bred det runt brödstapeln.Garnera med valfria tillbehör jag valde kokta ägg, vindruvor, körsbärstomater...
MelloMysMat
2015-02-28 21:35:00
Smörgåstårta är fest, eller hur? Och när det är melodifestival är det också fest. Men en stor smörgåstårta kändes lite för mycket till en person så det fick bli en smarrig snabbgjord kräftbakelse som avnjöts framför årets sista deltävling i Melodifestivalen.Efter att ha jobbat nästan tolv timmar och vaknat före f-n var min första tanke att köpa färdigmat i dag igen. Men inte hamburgare, som i går, utan i dag var planen att köpa nån färdig räkbakelse eller liten smörgåstårtebit. Perfekt att äta framför Melodifestivalen! Men väl på affären ändrades planen och jag köpte ingredienser till att göra en egen kräftbakelse istället.Är så nöjd att jag kom på bättre tankar för det var sååå kul att vara tillbaka i köket igen. Känns som det var evigheter sedan jag gjorde nå gott i köket senast. Och en egengjord kräftbakelse med en stor klick Kalixlöjrom är ju så mycket godare än en majonnästyngd köpes-bit.
Hell Week
2015-02-27 21:50:00
Inte mycket till fredagskänsla här inte!Från och med i dag och en vecka framåt är det jobb, jobb, jobb som gäller. För nu ska det nya personal- och lönesystemet växlas in och det är mycket som måste fixas och trixas innan de nästan 10000 användarna kan släppas in och börja jobba i systemet (och få rätt lön från det också).En hektisk vecka utan dess like, men jag ser ändå fram emot den. För nu gäller det! Detta har jag jobbat med i ett halvår och nu är "slutprovet". Men pga den stora arbetsbelastningen och allt som ska klaffa just nu har vi lite skämtsamt börjat kalla veckan för Hell week.På väg hem från jobbet till ett tomt hus så bestämde mig för snabbmat för jag var både hungrig o trött och kände verkligen inte för att börja laga mat. Det är inte ofta jag äter hamburgare men nu var det dags och det var såå gott. Efter att ha slängt i mig hamburgaren och druckit en god kopp chai-te med skummad mjölk var det dags att åter öppna jobb-datorn för ytterligare ett par timmars jobb.Nu har...
Onsdagslyx
2015-02-25 20:08:00
Nej, nu ljuger rubriken. I dag kan jag inte skryta om så mycket onsdagslyx. Efter att ha vaknat tre i natt med hemsk huvudvärk så har hela dagen sen tillbringats i slow-motion. Jag har varit riktigt seg och inte kan jag skryta över att jag har varit speciellt snabbtänkt heller. Kanske därför som jag var tvungen att vara kvar på jobbet till nästan sex.Jag kom hem till ett tomt hus, tomt både på människor och mat. Så jag kokade mig en kopp te (ett måste) och tog en filtallrik med Frebaco Kvarns goda och nötfria Müsli. Just nu är det denna fruktmüsli som är favoriten i deras sortiment.På tal om Frebaco, så var det kul att hitta detta på Twitter.Dags för kvällens tekopp nummer två och sen ska jag sjunka ner i tv-soffan och njuta av Johan Olssons VM-guld åter igen. Så kvällen slutar kanske med lite onsdagslyx trots allt.
Tisdagslyx
2015-02-24 21:23:00
Måndagslyx i går med plockmatsrester och tisdagslyx i dag med restaurangbesök. Har precis kommit hem från en trevlig middag med gamla kolleger. Ett restaurangbesök som började med att servitrisen tömde ut ett stort glas vatten över min rygg. Det blev kallt! Tack o lov hade jag en kofta i väskan som jag kunde ta på mig.Efter mycket vånda valde jag till slut 3 små rätter, där två av rätterna var goda men den tredje hade jag kunnat vara utan. Tyvärr var det mest av just den. Vi lyxade även till det med efterrätt och äter man på kinarestaurang är det väl självklart att man äter friterad banan. Nu var det länge sedan jag gjorde min bananpaj som påminner om friterade bananer. Kanske dags att att göra den snart igen! Här hittar ni det receptet.Och vad tror ni händer när vi serveras efterrätt?! Jo servitris nummer två häller ut en hel kanna med mjölk så det stänker på min bordsgranne. Då bryter jag ihop och skrattar så att tårarna sprutar. Jag tror de behöver skicka serveringspers...
Måndagslyx
2015-02-23 21:30:00
I dag var det ytterligare en dag då hela familjen var på vift på var sitt håll vid middagstid. Börjar bli lite för många sådana dagar nu. Var och en tog sig något att äta när man väl var hemma och hungrig. Själv valde jag att äta rester från lördagens melloplocktallrik, när jag kom hem från jobbet. Måndagslyx!Mosad avokado, serranoskinka och körsbärstomater på knäckemacka.Baguette med pepparsalami och brieost och en annan med serranoskinka.Morgondagens middag för mig blir på restaurang med mina gamla kolleger. Ska blir himla gott och trevligt och framför allt kul att höra hur de har det numera. Det är ganska precis ett halvår sedan jag bytte jobb, men det känns som att det är flera år sedan.
Duscha eller bada utan kläder
2015-02-22 08:26:00
God morgon!Måste visa er den här roliga skylten som jag såg på ett av Luleås badhus. Nog tycker jag att man ska duscha även om man tänker bada med badkläder. Och undra om det verkligen är tillåtet att bada utan badkläder.Frukost, jobb, isvägspromenad, lunch, jobb, veckoplanering, middagsmys, bastu och soffhäng.Så ser min dag ut. Hur ser din dag ut?
Melloplock
2015-02-21 20:18:00
Nu kör vi!Dags för deltävling 3 i årets melodifestival och vi sitter redo vid tv:n med lite melloplock. Det är serranoskinka, gravad lax, spanska räkor, indiska räkor, brieost, avokado, vindruvor, körsbärstomater och baguetter. Perfekt mat att sitta framför tv:n och äta.Nu längtar vi efter en riktigt bra låt, en vinnare. Eller hur?
Nystart
2015-02-21 06:54:00
Det har väl inte undgått någon att jag nu jobbar alldeles för mycket och därmed jämt är trött på kvällarna. Så det var ett välkommet paket som damp ner i brevlådan förra veckan. Full med vitaminer och nystartprodukter. Känns som att de försöker säga mig något :) Tack Loppi!Ida la direkt beslag på Kids Zoo-mulitvitamin, goda gele-nallar fulla av vitaminer som det är svårt att bara ta en av.Själv blev jag nog gladast över Floradix Blutsaft, som jag hoppas ska göra mig piggare. Jag tror det räcker med lite extra järn för att åstadkomma det. Under alla mina graviditeter har jag druckit Blutsaft istället för att äta järntabletter, så jag vet att min kropp kan tillgodogöra sig det på ett bra sätt.Andra spännande produkter i paketet var bl.a detta:Castus fruktstänger utan tillsatt socker har vi inte hunnit prova men de verkar spännande. Hoppas de är lika goda som de ser ut. Chiafrön som är väldigt inne just nu har jag inte provat men nu får jag chansen att prova det i riskakor. Får do...
Vardagsköttfärssås
2015-02-20 19:10:00
Det blev en ensam-middag i dag eftersom jag blev kvar på jobbet längre än planerat. Leif och Olivia mötte jag i dörren och Isak o Ida är på språng. Med mitt numera stressade liv är det faktiskt ganska skönt med en stund i ensamhet. Så jag njöt medan jag åt spagetti o köttfärssås framför tv:n och datorn - multitasking.Undra hur många recept det finns av köttfärssås? Många i alla fall. Mina blir aldrig samma från den ena till den andra gången. Det här receptet hittade jag på Bong Touch of Tastes hemsida och blev lite sugen att prova. Ett enkelt vardagsrecept på en god köttfärssås.Vardagsköttfärssås400 g köttfärs1 gul lök1 morot1 vitlöksklyfta2 msk olivolja3 msk tomatpuré400 g krossade tomater1 dl vatten2 msk Kalvfond2 tsk oregano, torkad1 krm timjan, torkad1 st lagerbladNymalen svartpeppar Finhacka lök och riv morot, fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan.Riv ner vitlöksklyfta och tillsätt kryddorna. Låt fräsa med en minut.Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns oc...
Snöras
2015-02-20 07:28:00
Kommer ni ihåg när det såg ut så här (klicka för att se bilderna från förra veckan). Det har hängt så i ca en vecka, men nu har det varit plusgrader och i natt rasade det, så när vi vaknade såg det ut så här:Jag misstänker att jag hörde smällen i sömnen för jag drömde i natt att ett våningshus jag skulle in i rasade ihop så man tog sig inte upp till andra våningen.Dagen började med lite sovmorgon, så skönt trots att det bara handlar om lite drygt en halvtimme. Efter lite jobb och lite matshopping är den sen dags för veckans bästa timmar - fredagkväll! Det blir nog bara jag och Ida hemma för det är hockey på hemmaplan så då lär Leif och Olivia gå dit och Isak lär vara på fritidsgården som vanligt.En lugn och skön hemmakväll i soffan låter som en perfekt plan för mig :)
Potatishjärtan
2015-02-19 19:40:00
Dessa smarriga potatistimbaler har jag gjort tidigare några gånger och visat på bloggen, t.ex. här. Men nu har jag förenklat dem och lägger därför upp det förenklade receptet.På Alla-hjärtans-dag ska man frossa i hjärtan. Så självklart fick potatistimbalerna form av hjärtan.Potatistimbaler8 medelstora potatisargräslök, persilja och/eller basilikasaltsvartpeppar1 msk rapsoljaSkala och koka potatisarna. Låt svalna.Riv potatisen grovt på rivjärn.Blanda potatisen med färska örter, salt, svartpeppar och olja.Platta ut potatisen på en plåt.Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.Använd pepparkaksformar för att ta ut fina figurer.Lyft över till faten med en stekspade.Det var jätteenkelt att ta ut formar från potatisplattan. Jag var lite rädd att de skulle falla sönder, men de höll ihop utan problem. När vi hade pepparkaksformar med potatisen i ugnen var det jättevarmt och ganska krångligt att få lös potatistimbalerna. Så i fortsättningen kommer jag använda mig av det här sättet. För jag k...
Dubbelarbete
2015-02-18 20:43:00
Så här ser det ofta ut hemma hos oss nu för tiden!Jag som sitter vid köksbordet med både min (blogg)dator och min jobbdator framför mig. Men här ser man att Ida nog har lånat datorn några gånger, för det är inte jag som kladdar så hemskt på skärmen. Dessutom brukar skärmarna inte vara så svarta och blåa, utan det brukar vara mer jobbrelaterade grejer på dem :)Då var rasten slut! Nu ska jag byta dator och läsa lite jobb-dokument innan jag ska stupa i säng.
Fettisdag
2015-02-17 19:34:00
Äntligen har jag landat hemma i soffan!Efter att ha varit på språng i två dagar ska jag nu mysa och vila resten av kvällen och självklart mumsar jag på en semla också. Det blir faktiskt min andra köpessemla för dagen, för till nio-fikat på jobbet blev vi bjudna på en semla. Men när det är fettisdag då får man äta minst två semlor, eller hur? Men lite tråkigt att ingen av semlorna var en riktigt god hemgjord.Nu ska jag vila ögonen i några minuter eftersom det ändå inte var något speciellt på tv (som vanligt). Sen ska jag börja planera lite mys med glitter o glamour, bubbel o snittar och schlager.Ha en bra fortsättning på tisdagkvällen!
Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd
2015-02-17 15:27:00
Att helsteka kött i ugn är enkelt, smidigt och gott. Att sen servera köttet på en grönsaksbädd gör det ytterligare lite godare och mycket vackrare. Detta var vår sena alla-hjärtans-dag-middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge.Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd1 fläskytterfilé1 zuchini2 stora morötterBryn filén runt om i en stekpanna, salta och peppra.Sätt den i en ugnsfast form med stektermometer.Tillaga i 175 grader till en innertemperatur på 70 grader.Strimla morötter och zuchini.Stek i olivolja och krydda med örtsalt.Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat.Skiva köttet och lägg på grönsakerna.Servera!På alla hjärtans dag åt vi helstekt fläskytterfilé, grönsaker, potatishjärtan, ugnsbakad tomathalva och pepparsås. Mmmm vad gott det var och snabbfixat var det utan konstiga ingredienser. Jag hade ju inte planerat maten speciellt mycket förrän det var dags att börja tillaga den så dessa ingredienser hade jag hemma (och oftast har hemma dessutom).
Dags för mellanmål
2015-02-16 14:00:00
Fick lite varuprover från Wasa med nya sandwich, den ena med smak av yoghurt och den andra med smak av ost. Vilken smak väljer ni? Färdiggjorda mackor - enkelt mellanmål att ta med sig ut på isen, i skidspåret, till jobbet eller hemma i soffan.Krångligare att ta med sig men snäppet godare är semlor och nu har även jag provat årets snackis - semmelwrapen. Den var enklare att äta och grädden o mandelmassan var jämnare fördelad, men just den här varianten hade för lite kardemumma i bulldegen och alldeles för söt grädde.Jag hoppas att morgondagens mellanmål blir semlor för imorgon är det ju dags för den riktiga semmeldagen - fettisdag. Det har ni väl inte missat?
Matsedel v.8 mars 2015
2015-02-15 20:14:00
Det var länge sedan jag publicerade en veckomatsedel men nu tyckte jag det var dags igen. Hoppas ni hittar lite inspiration och får lite idéer från den. Eller att ni kanske följer den rakt av :) Matsedel v.8 mars 2015Må: Spagetti och köttfärssåsTi: GrönsakssoppaOn: Köttgryta och pressad potatisTo: Lax på spenatbädd med tagliatelleFr: KycklingkebabLö: Italiensk fläskfilé och klyftpotatisSö: Kassler- och äppelgryta och risLax på spenatbädd var dagens middag hemma hos oss, till Olivias, men inte Isaks, stora glädje. Den lax-rätten är verkligen hur god som helst och vi verkar aldrig ledsna på den. Sen har vi även kokat köttgryta och köttfärssås för att snabbt kunna värma på i veckan. Vad har ni för tips för att få vardagsmaten att fungera?
Chokladmuffins med hallonmousse
2015-02-15 12:41:00
Gårdagens fika var godaste chokladmuffinsen med ett hjärta av hallonmousse. Oj, oj, oj så goda de var. Det här är det absolut bästa receptet på muffins. Ni måste prova! De blir så saftiga och med kraftig chokladsmak trots att man endast använder kakao och inte mörk choklad. Den fräscha hallonmoussen passade perfekt och är så mycket godare än all frosting man använder till cupcakes.Chokladmuffins1 dl kakao1+1 dl socker2 dl mjölk150 g mjukt smör2 ägg3 dl mjöl1 msk vaniljsocker1,5 tsk bakpulverKoka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. Vispa smöret och resten av sockret poröst. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. Häll smeten i 12 st muffinsformar till ca 3/4 av formen.Grädda i 175 gr i ca 18 min.Hallonmousse200 gram hallon0,5 dl gelésocker50 g cream cheese2 dl vispgräddeKoka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör i gelésockret och sjud til...
Alla hjärtans dag
2015-02-14 22:44:00
Hoppas ni har haft en bra Alla hjärtans dag!Jag har haft en kanonbra dag där jag har hunnit lite allt möjligt och framför allt hann jag äntligen ut på en härlig promenad. Det är alltför sällan mellan gångerna numera. Ska se till att det blir en i morgon också.Mina älskade barn fick en traditionsenlig presentpåse i morse. Eller rättare sagt var det vid lunchtid, men för tonåringarna var det morgon. I paketen döljde det sig sängkläder, godis, tuggummi, trisslott och pengar.Till tvåfikat bakade jag smaskiga chokladmuffins med kraftig chokladsmak, fyllda med en god hallonmousse. Dessa kommer jag göra igen! Choklad och hallon är en perfekt smakkombination, och jag blev inte besviken den här gången heller. Dessa godbitar tog vi med oss och gick till de två som jag har älskat hela livet - mina föräldrar."Alla hjärtans dag"-middagHelstekt fläskytterfilé på grönsaksbäddPotatishjärtanPepparsåsUgnsba kade tomathalvorTill efterrätt använde jag resterna från fikat. Fiffigt, eller hur? Jag är väld...
Snö på väg ner
2015-02-14 16:24:00
Nu är all snö vi haft på taket på väg ner! Men eftersom det har blivit kallare stannade den halvvägs.Måste kanske hjälpa den lite... Men det var lättare sagt än gjort.Är bara in en snabb sväng för att visa er vårt snö-häng. Nu ska jag börja planera dagens "Alla hjärtans dag"-middag. Det enda som är bestämt än så länge är att det blir potatishjärtan och fläskfilé, men jag har ingen aning vad jag ska göra med filén. Så nu ska jag googla inspiration.Hörs senare med bilder från middagen. Ha det bäst så länge!
Astrids ugnskyckling ketjap manis
2015-02-13 21:58:00
Vilken underbar fredagkväll! Hela familjen är hemma och det är då jag trivs som bäst. Hönsmamma nummer 1. Det bästa av allt - nu kan jag gå och lägga mig tidigt. Och det tänker jag göra! Jag har jätteont i halsen och känner mig lite febrig och det var likadant i gårkväll men i dag har jag känt mig frisk utan minsta symptom på förkylning?tills nu. Så jag hoppas att det bara är mycket sömn som behövs för jag får inte bli sjuk nu.Det här receptet har jag fått av en matintresserad f.d. kollega som jag inte jobbar med nå mer men som jag saknar att prata (mat) med.Astrids ugnskyckling ketjap manis1 kg kycklingfilésås1 dl ketjap manis2 dl crème fraiche2 dl (mellan)grädde2 vitlöksklyftor1-2 tsk sambal oelek1 tsk salt1 tsk torkad timjanDela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.Blanda ihop såsen.Häll såsen över kycklingen.Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter.Det finns inte många maträtter som är godare och enklare än denna. Jag som inte tycker om stekos slipper det här efte...
Kycklingkebab
2015-02-12 23:13:00
Jag förmodar att det är fler än jag som längtar till imorgon då det är fredag igen. Ska bli skönt med ännu en helg. Jag tänkte tipsa er om en god fredagsmiddag som vi åt i tisdags...och det gick bra det också. Isak berömde den flera gånger?.och det händer inte ofta. Vi förberedde kycklingen redan i söndags så då gick det fort att få maten på bordet efter en lång arbetsdag. Jag älskar mat som går att förbereda och jag älskar vår nya rutin att förbereda mat redan på söndagar.Kycklingkebab1 kg Kycklingfilé3-4 msk av den hemmagjorda kycklingkebab-kryddansaltmjuka tortillassalladgurkatomatmajsrödlökpaprik akebabsåsSkär kycklingen i strimlor.Stek den och krydda med kycklingkebab-kryddan och salt.Blanda ihop kebabsåsen (eller annan god dressing).Skär alla grönsaker i småbitar.Värm tortillas.Ät o njut!Kycklingkebab-krydda2 msk spiskummin1 msk chilipeppar1 msk paprikapulver2 tsk torkad oregano2 tsk torkad timjan1 kryddmått med kanelBlanda alla kryddor och förvara i en burk med lock....
Potatispuckar
2015-02-11 21:01:00
Oj vad jag har hunnit mycket i dag - eller inte! Jag har kört till jobbet, jag har jobbat, jag har kört hem från jobbet och jag har jobbat. Och snart ska jag gå och sova. Men först ska jag ta en välförtjänt och efterlängtad kopp te och planera lördagens middag. Undra vad jag ska hitta på för roligt och gott!Kanske passar dessa potatispuckar till lördagens alla-hjärtans-dag-middag.Potatispuckar8 skalade potatisar1 rulle smördeg1 ask Cantadouost m vitlök3 dl riven smakrik ostsalt, pepparSkala och koka potatisen. Pressa den och låt svalna.Rulla ut smördegen och bre Cantadouosten över.Fördela den avsvalnade pressade potatisen ovanpå, salta och peppra.Strö till sist över riven ost.Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 3 cm breda skivor.Lägg på plåt och strö lite Västerbottenost över.Grädda i 200 grader ca 10-15 min.Gott både till kött, fisk och till vegetarisk.Dessa potatis-tillbehör är riktigt goda även nån dag senare värmd i ugnen. Perfekt med mat som är gott även som rester. O...
Karuselltårta med choklad- och jordgubbsfyllning
2015-02-10 21:32:00
För en vecka sedan blev Luleå hockey CHL-mästare och det firade vi så klart med en tårta garnerad i de rätta färgerna. Allt som är värt att firas ska firas! Jag älskar att sätta lite guldkant på vardagen. På tal om att fira - Visst kommer ni ihåg att det är Alla hjärtans dag på lördag?Karuselltårta med choklad- och jordgubbsfyllningBotten:3 ägg1,5 dl strösocker1 dl potatismjöl0,5 dl vetemjöl1,5 tsk bakpulverChokladfyllning:0,5 dl strösocker0,5 dl kakao1,5 dl vispgräddejordgubbar2 dl grädde, vispadgarneringBottenVispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulvret, och sikta ner. Rör om och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 7 minuter i 200 C. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper och låt svalna under plåten. ChokladfyllningRör ihop socker och kakao. Rör ner grädden. Låt svälla ihop i kyl i 30 minuter. Vispa upp chokladkrämen.Bred mosade jordgubbar över tårtbotten.Bred sedan på chokladkrämen.Skär bottnen i 4 cm bre...
Djävulskyckling
2015-02-09 21:38:00
Nu har jag precis ställt bort jobbdatorn och istället tagit fram bloggdatorn för att ge er fredagens kycklingrecept. Ett recept som Isak och Leif hjälptes åt med, Isak blandade ihop marinaden helt själv och Leif gjorde resten. Hel kyckling tar lite tid i ugnen men är väldigt smidigt och väldigt gott. Djävulskyckling1 hel färsk kycklingmarinad0,5 dl raps- eller olivolja0,5 pressad citron1 msk tomatpure0,5 msk sambal oelek1 msk chilisåsChiliflakesSalt & pepparSkölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Blanda ihop marinaden.Pensla hela kycklingen med marinaden. Ställ in i ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterligare en gång innan den ska tas ut. Tillaga ytterligare ca 40-45 min.Ev. kan du ösa kycklingen med skyn och marinaden några gånger under tillagning.Redo att skäras upp e...
Skink- och ostfylld panerad skinkschnitzel äggfri
2015-02-08 20:52:00
Redan söndagkväll! Hela förmiddagen jobbade jag, sen var vi på mysigt 2-årskalas, sen var det dags för middagsstök och nu sitter vi i soffan och slappar. En bra söndag som gick lite för snabbt bara. Men så snabbt som veckorna går är det snart söndag igen :) Nu lär det bli en riktigt intensiv månad men sen hoppas jag på ett lite lugnare jobb-tempo och då blir jag även en bättre bloggare. Den som väntar på nå gott?.Förra veckan (tror jag det var) kom jag hem till en nylagad god middag, då Leif hade lagat skinkschnitzel. En maträtt jag nog aldrig har ätit tidigare (konstigt nog).Skink- och ostfylld panerad skinkschnitzel äggfri8 skinkschnitzlar8 skivor ost8 bitar rökt skinkasalt o pepparsmörströbrödLägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg ostskivor och en skinkskiva på fyra av schnitzlarna. Lägg de andra skinkschnitzlarna över de med fyllningSalta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör.Strö över ströbröde...
Guldfirande
2015-02-07 20:58:00
I dag har vi firat!Framför allt Luleå hockeys CHL-guld men även att den härliga Melodifestivalmånaden är här. Men det blir mer glitter, glamour och bubbel i sann melodifestival-anda en lördag längre fram.Dagens godsak var en tårtpuck. Kanske mer känd som karuselltårta eller helt enkelt en tårta garnerad i Luleå hockeys (LHFs) färger - rött, gult o svart. Karuselltårtor blir fina och annorlunda när man skär upp dem.Till middag åt vi hängmörad entrecôte, kantarellostsås och potatispuckar (dagen till ära). Till det drack vi ett gott rödvin från Pratello. Det har jag ju tipsat om tidigare. Har ni provat?
Morotsfrallor med frön
2015-02-07 11:43:00
Vilken härlig dag! Alldeles vitt ute av all snö som har vräkt ner den senaste veckan och solen skiner från klarblå himmel. Vintern när den är som bäst! Som vanligt började vi dagen med en långfrukost, sen har jag plockat och röjt lite och nu är det dags för tekopp nummer två. Sen ska jag försöka mig på en promenad, men risken är stor att det är glashalt ute för det spöregnade igårkväll. (Vintern när den är som sämst).Jag har ju inte hunnit ge er receptet på de urgoda frallorna vi bakade förra helgen. Men här kommer de så nu kan ni baka dem i dag och ha goda frallor till morgondagens frukost eller kanske till kvällens soppmiddag.Morotsfrallor med frön1 pkt jäst5 dl mjölk0,5 dl olja1 dl linfrö1 dl sesamfrön1 tsk salt0,5 dl brödsirap3 morötter 2 dl grahamsmjölca 10 dl vetemjölSmula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen. Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap, de finrivna morötterna och grahamsmjölet.Tillsätt vetemjöl så att...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33880 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss