TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mat-ro"

Mat-ro

Mat-ro
Allt jag bakar och all mat jag lagar skriver jag in recepten på.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Matsedel v.47 november 2017
2017-11-19 10:17:00
Hej mitt vinterland ??Nu är det riktigt vitt och fint ute och jag blir så sugen på att julpynta och julbaka. Men jag måste nog vänta ett litet tag till, men inte speciellt länge. Varför vänta på nå sånt underbart. Bättre att kunna njuta länge av denna underbara tid, istället för att stressa livet ur sig de sista dagarna.Men nu var det inte jul som detta inlägg skulle handla om, utan det är dags för lite inspiration igen. Söndag betyder en ny matsedel till dig, en matsedel som ska hjälpa dig att planera och förbereda kommande veckan.Matsedel v.47 november 2017MåndagBroccoli och blomkål i kokosmjölk med röd curryTisdagKöttfärs- och vitkålsgratängOnsdagPestofyllda kycklingfiléer med mozzarella och salamiTorsdagGravlaxpastaFredagFylld fläskfilérulleVeckans godsakBanankaka*********************Som vanligt den här tiden på söndagmorgonen ska jag nu njuta av te-kopp nummer två för dagen och se'n ska jag faktiskt försöka ta mig ut på en promenad medan det är ljust. Promenad och ljus är bäst...
Dagens hjältar i går
2017-11-18 17:46:00
I dag har det varit en lördag helt i min smak!Vi har tagit det lugnt men ändå hunnit med en hel del. Ingen stress utan bara en härlig lördag. Vi fixade det sista ute inför vintern för nu har det kommit ganska mycket snö och det var hög tid att ställa undan alla cyklar. Vi har även köpt vår ute-gran så nu är vi redo för advent och jul och vi har pysslat på i köket och gjort storkok köttfärssås och lasagne och precis nu har jag limpor i ugnen. Så nu hoppas jag på gott kvällsfika.Men mina tankar i dag har mest gått till gårdagskvällen. När vi gick hem från några bekanta så såg vi en kille i 20-årsåldern som låg och sov på sidan av vägen. Han hade druckit alldeles för mycket alkohol och hade somnat och vi lyckades inte väcka honom. Usch vilken obehaglig känsla, men tack o lov såg vi att han andades. Vi ringde efter ambulansen som kom och tog med honom till sjukhus, där vi förstod att han skulle få bästa vården och tillsynen.Det har varit många "Tänk om..."-tankar i natt.Tänk om han hade...
Taco-kryddmix
2017-11-17 17:31:00
Nu ska vi snart iväg på tacofredag! Är ni fler som äter tacos i dag? I väntan på middagen tänkte jag tipsa er om att man kan göra egen kryddmix. Jag brukar göra en stor sats så att jag har färdigblandat när det väl är dags att steka köttfärsen.Taco-kryddmix1,5 msk chilipeppar2 msk mald spiskummin1 msk maizena majsstärkelse2 tsk kakaopulver1,5 tsk saltBlanda ihop alltsammans och tillsätt i ca 1 kg brynt färs.Tillsätt sedan 1-2 dl vatten. Koka ihop.Tacoköttfärs är gott till mycket. Visst har ni provat att ha det i gratäng, pizza, paj eller bara äta som sallad. Det var länge sedan jag gjorde en tacogratäng, så det måste jag se till att göra snart igen för gratänger är nog min favorit. Hur är er favorittaco? Vilka tillbehör är era favoriter?
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
2017-11-15 20:30:00
Alltså detta måste ni prova redan till helgen! Åh det är så himla gott och jag skulle kunna äta hur många som helst. Krispig brödbit, underbar och lite syrlig kronärtskockskräm och en god salt skinka. Ni hör ju, så mycket gott i en o samma tugga.Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinkasnedskurna baguetteskivor0,5 dl olivoljakronärtskockskräm (se nedan)8 skivor lufttorkad skinkaPensla lite olivolja på brödskivorna.Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.Kronärtskockskräm1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda0,5 kruka oregano2-3 msk olivoljalite färskpressad citronflingsaltnymalen svartpepparMixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.Krydda med citron, salt och peppar.Jag blir så sugen att göra det här igen redan till helgen för det är verkligen såå gott. Vill man minimera ...
Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella
2017-11-14 20:19:00
Nu är jag hemma i vardagen igen och det är full fart som vanligt, så i går hann jag verkligen inte blogga något. Men i dag hinner jag ge er denna godsak, en varm caprese som även innehåller vindruvor. Det blev mycket godare än jag trodde.Varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella250 g körsbärstomater200 g vindruvorolivoljasalt2 mozarellabollarbasilikaDela tomaterna och lägg dem med vindruvorna tätt i en ugnsform.Tryck till tomaterna en aning så safterna frigörs.Ringla över olivolja och salta.Rosta mitt i ugnen i 150 grader i ca 10 minuter.Låt svalna något.Bryt bitar av mozzarellan och lägg ovanpå tillsammans med finhackad basilika.Bättre än förväntat! Jag trodde att vindruvorna skulle göra att det blev för sött och varma vindruvor lät inte heller helt rätt. Men det blev jättebra, så jag hoppas att ni vågar prova.Receptet som jag utgick från hittade jag i Coops tidning Mersmak och det är Sandra Mastios recept.I går såg jag fotboll hela kvällen, heja Sverige. Helt otroligt att...
Matsedel v.46 november 2017
2017-11-12 10:02:00
Hotellfrukost i all ära, men nog är det rätt mysigt att sitta hemma vid köksbordet och äta frukost också. Lite extra myskänsla i dag eftersom det har kommit ett tunt lager snö ute som lyser upp så fint.Jag ska alldeles strax fundera ut vad vi ska äta i veckan och sen skriva en handlingslista för det gapar rätt tomt i kylskåpet. Men först ska jag publicera en matsedel till er så att ni har något att inspireras av.Matsedel v.46 november 2017MåndagVi börjar med en köttfri måndag där vi fyller stora champinjonhattar med en god grönsaksröra som vi sedan gratinerar i ugnen och äter med en smarrig sallad.Grönsaksfyllda champinjonerTisdagTaco mitt i veckan brukar vara populärt. Jag brukar oftast serverar både vanliga tacos och en gratäng av något slag. Då blir alla nöjda o glada.Tacogratäng med cream cheese och avokadoOnsdagUnderbar sås till denna kyckling. Jag äter den med vitkålspasta, broccoli och/eller sallad, men om ni inte undviker kolhydrater är den supergod till pasta.Kyckling Alfre...
Ädelostkrustader med banan
2017-11-11 09:56:00
Tänkte tipsa om ett litet drinktilltugg till i kväll. För det är ju faktiskt lördag i dag trots att det känns som söndag för mig. Jag flyger hem i kväll så nu är min Stockholmshelg slut och helger brukar ju sluta med söndag. Men det blir skönt att ha en dag hemma innan vardagen drar igång igen. Och det ska faktiskt bli riktigt skönt med vardag igen också.Sött och salt är en perfekt kombo, så här blandar vi den salta ädelosten med den söta bananen. Fikonmarmelad eller hjortronsylt brukar vara en vanligare kombination med ädelost, men ni måste testa detta.Ädelostkrustader med banankrustaderädelostbananLägg en bit ädelost i botten på krustaderna och toppa med en skiva banan. Gratinera i ugnen 200 grader 7-10 min. Serveras varma. En oväntad med god kombo och så himla enkla att göra.Nu ska jag snart försöka få ihop resväskan och sen dra ut på sta'n för lite sista shopping. Fast väskan är nog redan för full så det blir bara några viktiga smågrejer som jag får köpa. Se'n s...
Svartvinbärsbubbel
2017-11-09 08:13:00
Nu tycker jag det är dags för en drinktorsdag igen! Snart fredag och helg för många, men min helg har redan börjat för nu är det semester i Stockholm som gäller för mig. På agendan står framför allt Sthlm Food&Wine med tillhörande blogg-aktiviteter., men jag hoppas även hinna med lite shopping och café- o restaurangbesök.Svartvinbärsbubbelca 450 g svarta vinbär0,75 dl socker2 dl vatten1 msk färskpressad citronjuice1 flaska torrt mousserande vin Koka upp svarta vinbär, socker och vatten i en kastrull. Rör tills sockret smält och vinbären tinat. Mosa vinbären och passera genom en sil.Tillsätt citronjuice. Låt svalna.Fördela i 4 glas, fyll på med torrt mousserande vin.Perfekt att få i sig lite c-vitaminfyllda svarta vinbär så här i förkylningstider. Mousserande vin är gott som det är men ibland är det kul att göra en twist och tillsätta lite frukt eller bär, Bellini t.ex. Vill du göra en alkoholfri drink så tillsätter du Sprite eller liknande eller kolsyrat...
Kladdkakans dag
2017-11-07 17:35:00
Ni har väl inte kunnat missa att det är kladdkakans dag i dag, 7 november. Hela mitt instagram- och facebook-flöde har svämmat över av bilder på kladdkakor, denna underbara kaka. Av alla godsaker som finns så är kladdkakor och kanelbullar mina storfavoriter som jag har så svårt att motstå.Måste ju passa på, nu när det är kladdkakans dag, att tipsa er om några goda kladdkakor.Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.Krämig kladdkaka med krispigt täcke tack vare rice cripies blir så himla gott.Inte ska man undvika kladdkakor även om man vill undvika vetemjöl och socker. Testa denna.Själv har jag inte fått nån kladdkaka i dag trots att jag har fikat en massa. Ni vet väl hur det är på konferenser? Fullt med mat, fika och godis. Nu är det lite vila på rummet innan det är dags för kvällens middag med underhållning. Är i...
Hallonglass
2017-11-07 09:03:00
Jag har verkligen hittat mitt favoritsätt att göra glass på. Har ni inte provat så måste ni prova nu! Jag använder vispad grädde och kondenserad mjölk och se'n smaksätter jag med valfri smaksättning. Till min rosa oktober-fest ville jag ha en rosa efterrätt och smaksatte då med hallon, men jag bjöd även på min storfavorit - oreoglassen.Hallonglass5 dl vispgrädde1 burk kondenserad mjölk350 g hallonVispa grädden ganska fast. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.Blanda ner hallonen i gräddblandningen.Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.Ta fram glassen en stund före servering.Alltså det här är så himla enkelt att göra och en perfekt efterrätt till många eftersom man förbereder långt i förväg och förvarar glassen i frysen fram till festdagen. Hallonglassen måste tina en stund längre än oreoglassen pga hallonen som gör glassen lite mer isig och hård.Glassmeten...
Matsedel v.45 november 2017
2017-11-05 11:09:00
Vilken underbar helg jag har haft!Jag fick en extradag ledigt tack vare att jag tog ledigt från jobbet även i fredags, men det känns som att helgen har varit längre än tre dagar. Vilken underbar känsla!Som vanligt på söndagsmorgnar sitter jag med min andra eller tredje kopp te och skriver en veckomatsedel till dig medan Nyhetsmorgon är på i bakgrunden. Lugn o skön start på dagen.Matsedel v.45 november 2017MåndagSpenatomelettTisdagSambal- och ingefäratorskOnsdagTortellinigratäng med fläskfiléTorsdagRis- och kasslergratängFredagGulaschsoppaVeckans godsakMinttryffel**************I vanliga fall brukar jag även planera våra kommande middagar samtidigt med er veckomatsedel, men det gör jag inte i dag eftersom jag inte kommer vara hemma på hela veckan. I morgon åker jag till Stockholm med jobbet för system-leverantörens kunddagar och i slutet av veckan ska jag på Sthlm Food&Wine, som är en mat- och dryckesmässa ute i Älvsjö. En intensiv vecka med många roligheter, så jag hoppas att jag...
Italienskt menybyte
2017-11-03 10:04:00
Taverna Gusto, Luleås italienska restaurang och även Olivias arbetsplats har bytt meny och vi var lite sugna på att prova några av deras nyheter. Så igår firade jag, Leif och Ida in långhelgen med god mat (och även ett glas vin för mig) i deras mysiga miljö. Extra bonus att vi fick träffa Olivia också ?Ni som följer mig vet ju att jag älskar italiensk mat och alla deras goda smaker, så det var inte lätt att välja från menyn.Som så ofta när vi är på restaurang börjar vi med att dela på ett vitlöksbröd - godaste starten på ett restaurangbesök. Gustos nya variant borde bli en storsäljare för den var så himla god och vi nästan slogs om brödbitarna ? (salladen fick jag dock ha för mig själv).Gillar ni stark mat? Då måste ni testa denna pasta med chili och räkor. Den var riktigt riktigt god, men lite för stark för mig så jag klarade bara äta några tuggor. Leif som älskar chili och stark mat och ofta vill ha mer hetta i maten tyckte för en gångs skull att det inte behövdes mer chili.Självk...
Mousserande sparrissoppa
2017-11-01 20:36:00
Soppa måste vara bästa förrätten!Alltid när jag har soppa till förrätt så blir jag så himla nöjd. Om man lyxar till det med lite mousserande vin i soppan blir det perfekt till fest. Förutom att det är gott är det inte så mättande heller så man orkar både varmrätt och efterrätt.Mousserande sparrissoppa500 g grön sparris1 gul lök5 dl sparrisspad1,5 kycklingbuljongtärning3 dl grädde1-2 paket baconEv lite salt och svartpeppar1,5 dl mousserande torrt vinKnaperstek bacon, klipp/skär i småbitar.Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.Spara topparna hela.Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två-tre minuter.Häll av vattnet men spara fem deciliter sparrisspad.Fräs finhackad lök i lite smör och rör ner sparrisen (inte topparna).Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock.Ta bort från plattan och mixa slät.Häll i det mousserande vinet i soppan strax före servering.Servera med baconbitar och...
Coleslaw på rödkål
2017-10-31 06:21:00
Till min Rosa oktober-fest gjorde jag en coleslaw med rödkål för att den skulle bli rosa/lila och passa in på festen. Och den blev inte bara snygg utan den blev riktigt god också.Coleslaw på rödkålca 300 g rödkålca 100 g vitkål2 dl lätt crème fraiche2 msk majonnäsörtsaltnymald svartpepparStrimla kålen fint och lägg i en skålBlanda ner crème fraiche, majonnäs och kryddor.Rör om ordentligt.Låt salladen stå i kylen i några timmar.Det här blev en god och vacker variant av coleslaw som jag kommer göra fler gånger. Ev. tillsätter jag lite äpple nästa gång för att få den lite fräschare och friskare. Jag vill inte ha så mycket "klet" och den här gången lyckades jag riktigt bra.Visst vet ni att det är i dag, 31 oktober, det är Halloween? Halloween har aldrig gått så obemärkt förbi som i år hemma hos oss. Enda pyntet jag har är en pumpa ute, en hel pumpa för jag har inte ens karvat i den. Den hade så vacker form så jag ville inte "förstöra" den utan den fick stå som den är bredvid en ljuslykt...
Höstlovsmat
2017-10-29 19:22:00
Veckans matsedel blir en höstlovsspecial.Mat som barnen älskar och som är ganska lättlagat. För det är nog många föräldrar som jobbar den här veckan trots att barnen är lediga och då är det skönt med lättlagad mat, eller hur?Höstlovsmat MåndagChilisåsfiskTisdagBaconfyllt lantbrödOnsdagSpagetti och köttfärssåsTorsdagKorv stroganoffFredagChicken nuggets - panerad kyckling utan äggVeckans godsakKärleksmums**********************Klockan är bara kvart över sju (fast för kroppen är den kvart över 8) och jag är redan såå himla trött. Att planera, fixa och genomföra en fest tar lite på krafterna. Ska blir skönt att alldeles strax krypa ner under täcket och förhoppningsvis få riktigt många timmars sömn innan klockan ringer i morgonbitti. Jag är så nöjd med mig själv att jag tog mig ut på en småkylig promenad i solen och inte bara låg kvar i soffan, som faktiskt var min första tanke i morse. Så nu har jag planerat för fler promenader i veckan, jag måste komma tillbaka till min gamla ...
Rosa oktober fest
2017-10-29 12:36:00
Nu är jag trött, nöjd och lycklig - precis som man ska vara efter en bra fest. Min rosa oktober-fest blev precis så bra som jag hade kunnat hoppats på. En fest helt i rosa - pynt, ljus, dukning, dryck och mat gick allt i rosa nyanser. Gissa hur kul jag har haft när jag har planerat och funderat vad jag ska bjuda på. Drycken var enklast - rosa bubbel.Rosa välkomstdrink med rosa tilltuggkrustader med västerbottensskagenröra toppad med vindruvabrieostkrustader med syltad rödlök eller rädisaRosa förrättsparrissoppa med baconströssel bruschetta med kronärtskockskräm o lufttorkad skinka Rosa varmrättugnsstekt laxrostad potatis, rödbetor och blomkålfetaostkrämcoleslaw med rödkålvarm caprese med tomater, vindruvor och mozzarellasalladRosa efterrätthemmagjord hallonglasshemmagjord oreoglassgräddehallonMer rosarosébubbelbubbelvattenrosa godisNär jag har pratat med folk om att jag tänkte bjuda på rosa mat så har alla tittat lite konstigt på mig, nästan lite äcklade. För de tänkte nog...
Flera nyanser av rosa
2017-10-27 19:52:00
Imorgon är det dags för min Rosa oktober-fest och jag har börjat plocka fram allt rosa porslin och ljuslyktor för att påbörja dukningen och planera uppläggningen. Lika bra att gå "all in" ? Är det en rosa fest så ska det vara rosa, eller hur?Egentligen är jag ingen rosa tjej, men lite rosa prylar lyckades jag skrapa ihop.I dag var det bara jag och Isak till middag. Gissa hur konstigt det kändes? Vi som är vana att vara fem stycken runt middagsbordet tyckte att det var lite väl tyst och tomt i dag. Älskade familj! Nu sitter Isak i sitt rum i källaren och spelar på datorn medan jag sitter ensam på övervåningen vid tv:n. Just nu njuter jag av tystnaden, lugnet och att få bestämma över fjärrkontrollen, men inte vill jag ha det så här lugnt så många dagar.Ha en underbar fredagkväll, nu ska jag göra en kopp te och ladda för Idol!
Ingefärashot Raw food
2017-10-26 20:06:00
Dricker ni ingefärashots? Jag älskar det men har tyvärr inte fått in nån rutin att dricka det varje morgon. Det är nog mer så att när jag känner att en förkylning är på gång så börjar jag dricka det och då är det oftast för sent. Kokar man ingefäran så förstörs många av de nyttiga ämnena därför har jag nu provat en Raw food-variant där man inte alls hettar upp ingefäran. Starkt o gott!Ingefärashot Raw foodCa 400 gram ingefära 2 citroner 1 liter vatten ev 0,5 dl honung Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ?topparna?, ta även bort bitar som är fula.Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i en mixer. Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att få ut allt nyttigt. Mixa en sista gång och häll se'n upp massan i en finmaskig sil. Låt rinna av och pressa ut den sist...
Varma kaneläpplen
2017-10-26 07:00:00
God morgon!Här har vi hunnit med lite gråtkalas på morgonen. Ingen rolig start på dagen, men det blir nog bra så småningom. Ida och Leif har åkt till Jämtland och Ida tycker alltid det är så jobbigt med avsked så hon har gråtit och sagt att hon inte vill åka, trots att hon har längtat sååå länge. Undra när det går över och hon är glad igen?Uppdaterat en timme senare: Nu ringde Ida o kvittrade och var hur glad som helst. Hon hade öppnat alla små paket jag hade fixat med lite pyssel och hon hade även hunnit med att smaka godiset. Så skönt att hon nu är sig själv igen så nu kan jag jobba på i lugn o ro.Om ni, liksom jag gör, älskar sötsaker och bakverk finns det lite genvägar att ta till när suget blir för stort. Dessa varma kaneläpplen gjorda i micron med en klick grädde är supergott och gissa hur snabbt det går.Varma kaneläpplenDela äpplet i mindre bitar och lägg i en skål eller kopp.Strö över kanel.Micra, tiden varierar beroende på hur mycket äpplen du har och micro. Ha koll!Se...
Skynda o fynda en Smakbox
2017-10-25 06:57:00
I samarbete med SmakboxNu har jag ett kanonerbjudande till dig! Ni har ju sett alla dessa smakboxar som jag har testat och varit så nöjd med. En box full med roliga och goda produkter. En o annan inte lika användbar om jag ska vara ärlig, men det är övervägande kanonprodukter. Och själva överraskningen älskar jag, det är som julafton när vi ska öppna smakboxen och hela familjen är samlade och spända vad det kan vara. Den här gången var det två chokladprodukter och de roffade jag åt mig på en gång.Men nu tillbaka till kanonerbjudandet.Med min rabattkod MATRO får du nu 50% rabatt på din första box. Halva priset alltså. Du betalar 99 kr för en box med varor som är värda över 400 kr. Love it! Men erbjudandet gäller bara till sista oktober, så vänta inte för länge för den här chansen kan du inte missa.Antingen kan du starta en prenumeration, utan ytterligare köptvång, till dig själv och aktivera rabatten eller så ger du bort en smakbox i present och använder raba...
Mustig långkokt vinköttgryta
2017-10-24 20:59:00
Det känns som evigheter sedan vi åt en "vanlig köttgryta", men nu har vi gjort det igen. När Olivia o Isak var små åt vi det relativt ofta för de älskade alla sorters köttgrytor. Men nu var det inte lika populärt ? De åt, men det var inget "halleluja moment".Mustig långkokt vinköttgryta1 kg grytbitar1 gul lök, hackad2 vitlöksklyftor, pressade800 g krossade tomater0.5 l rött vin4 msk kalvfond5 msk tomatpuré1-2 msk soja3 st lagerblad2 tsk timjansaltpeppar3 morötter, tjocka skivor1 bit kålrot, i bitarStek kött, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna. Häll över i en stor grytaTillsätt krossade tomater, rödvin, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.Salta och peppra.Låt koka ca 3 timmar på låg värme.Tillsätt morötter och kålrot ca en halvtimme innan grytan är färdig.Den här köttgryta fick stå o koka länge, länge och det blev så mustigt och gott med perfekt mört kött. Jag åt broccoli till grytan medan de övriga hade ris som tillbehör.****************Det har varit lite få och tr...
5 grytor att värma sig med
2017-10-23 08:23:00
I går hann jag inte med att ge er någon veckomatsedel, första gången jag öppnade datorn var vid nio på kvällen för att läsa lite nyheter. Istället får ni i dag fem tips på goda grytor att värma er med nu när kylan har slagit till på allvar. Här i Luleå har vi frost varje morgon numera och i dag skippade Ida cykeln och promenerade till skolan istället.5 grytor att värma sig medChili sin carne, vegetarisk grytaSmakrik fläskfilégryta av saker du oftast har hemmaKycklinggryta med thaichilisåsSöt ingefäragrytaHet räkgrytaMin förkylning håller på att ge med sig och jag hoppas att jag är riktigt frisk om någon dag. För nu ska min Rosa oktober-fest slutplaneras och jag ska börja förbereda mat, tilltugg och efterrätt. Som vanligt vill jag förbereda så mycket som möjligt så att jag kan njuta av festen och gästerna istället för att stå i köket hela kvällen.Älskar min nya rutin med att ha sovmorgon på måndag och få börja arbetsveckan lite lugnt. Men nu börjar det bli dags att åka till jobbet me...
Hjortrontårta
2017-10-21 10:00:00
Oj, vad sötsugen jag är just nu. Jag måste nog baka någon lchf-kaka i dag för att stilla mitt sötbehov en aning, men ändå inte äta vanligt socker och vitt mjöl som bara ser till att trigga sötsuget.Istället för att äta sött får jag drömma mig tillbaka till i somras då vi åt denna goda tårta. En så kallad pinocchiotårta som man nog oftast har jordgubbar på. Jag testade med hjortron och det blev verkligen supergott.Hjortrontårtasockerkaka100 g smör1,5 dl strösocker5 äggulor4 msk mjölk2 dl vetemjöl2 tsk bakpulvermaräng5 äggvitor2 dl strösockerfyllning3 dl vispgräddehjortronSockerkakaVispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. MarängVispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. Bred marängsmeten toppigt över  sockerkakssmeten i långpannan. Grädda ...
Go for Tex Mex
2017-10-20 18:35:00
I samarbete med Santa MariaÅt ni tacos ikväll?Efter den här stress-veckan blev det en hämtmatskväll för oss, sallad till mig, sushi till Ida och hamburgare till killarna (Olivia jobbar som vanligt). De två senaste fredagarna har vi faktiskt ätit tacos, det hör inte till vanligheterna hos oss - till barnens stora sorg. De vill också ha tacofredag som sina kompisar.Vi kanske får börja med det trots allt för nu finns det ju så många alternativ till den vanliga köttfärs-tacon. Santa Maria har utökat sitt sortiment med bland annat nya kryddor och salsor. Har ni provat fisk-taco till exempel? Eller kanske kyckling-taco? Låter inte Mango- och Papayasalsa supergod till en stark taco?Ett redan stort Tex Mex-sortiment har nu blivit ännu större. Vilka favoriter har ni och vilka är ni nyfikna på?Resten av kvällen kommer jag hänga i tv-soffan och inte göra mycket mer än dricka te, kolla på tv och vila. Eller jag kommer nog spåna idéer till nästa veckas tjejfest. Som vanligt har jag beslutså...
Tortellinigratäng med fläskfilé
2017-10-19 08:01:00
I söndags lyxade vi till det med en tortellinigratäng och den blev så himla god. Jag hade tänkt försöka undvika pastan och mest äta av köttet, men det lyckades inte så bra eftersom det var så god tortellini.Tortellinigratäng med fläskfilé7 hg fläskfilésaltcitronpeppartortellinigratän g5 hg tortellini med ost- och basilikafyllningsalami150 g fetaost20 körsbärstomater0,5 dl kärnfria svarta oliver2 burkar crème fraiche smaksatt med tomater o basilikariven parmesangarnering1 citron, rivet skal3 msk hackad basilikaPutsa köttet och salta o peppra runt om.Bryn köttet runt om i smör, stek vidare i 225 grader i ca 20 minuter till ca 65 grader.Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar men korta koktiden ca 2 minuter.Spola vattnet i kallt vatten.Tärna fetaosten och halvera tomaterna.Blanda tortellini, tomater, fetaost, oliver och en burk crème fraiche.Fördela blandningen i en smord ugnsform.Skiva köttet och vara med vikta salamiskivor ovanpå gratängen.Fördela den andra burken crème fra...
Fredag den trettonde
2017-10-17 08:19:00
Nu har det gått några dagar sedan vi firade att Isak fyllde 16 år. I år var hans födelsedag fredag den 13:de men det betydde inte otur utan han var riktigt nöjd med födelsedagen och presenterna. Nöjd son - nöjd mamma.Trots att det var en skoldag kan man fira lite extra på morgonen, jag dukade fram varm choklad, varma mackor och en delicatoboll. Lite skillnad för en kille som oftast skippar frukosten för att få sova lite längre.Bästa presenten var Ed Sheeran-biljetter till i sommar, men inte långt efter kom lådan som var full med tacochips och salsa. Det är nog det godaste Isak vet och han skulle kunna äta det dygnet runt varje dag ? Få se om lådans innehål ens räcker en vecka.På kvällen hade vi bjudit in släkten på middag och dukade för fest. Det blev snyggt med den mörkblå duken till mitt vita porslin. Ofta viker jag servetten som en ficka perfekt till besticken, en superenkel vikning som blir snygg och effektfull.Fyller man år på en fredag och älskar tacos så är det ju perfek...
Veckomatsedel v.42 oktober 2017
2017-10-15 10:13:00
Söndagförmiddag och som vanligt sitter jag länge vid frukostbordet och skriver ihop en veckomatsedel som jag hoppas ska inspirera dig. Snart är det dags för tekopp nummer två för dagen och då ska jag planera vår egna matsedel.Veckomatsedel v.42 oktober 2017måndagHösten innebär förkylningstider och då gäller det att få i sig ingefära och c-vitamin för att försöka bygga upp immunförsvaret och få vara frisk. Perfekt att få i sig det även i maten.morotssoppa med apelsin och ingefära tisdagTvå favoritlaxrätter i en och samma maträtt.festaostlax på spenatbäddonsdagZucchini är en favoritgrönsak för mig och i kombination med kyckling i en gratäng blir det supergott.kyckling- och zucchinigratängtorsdagGoda smakrika smaker utan att vara starkt tillsammans i en och samma maträtt.grekiska köttbullar i tomatsås och paprikasalsafredagArbetsveckan avslutas med min favoritsallad med den urgoda dressing.caesarsalladveckans godsakTvå favoriter i en och samma kaka - då kan man inte misslyckas.kla...
Italiensk fläskfilégryta
2017-10-12 21:32:00
Titta vad jag hittade när jag kollade igenom min kamera. Jag har ju glömt att ge er receptet på den här kanongoda grytan med många av mina favoritsmaker som tillsammans gjorde en sås som man vill äta med sked för att få upp allt ?Italiensk fläskfilégrytaca 8 hg fläskfilé1 gul lök100 g färska champinjonersås1 vitlöksklyfta2,5 msk röd pesto av soltorkade tomater2 dl creme fraiche1,5 dl grädde1,5 msk kalvfondsalt, peppar125 g strimlad mozzarella0,75 dl svarta oliver0,5-1 dl (fryst) färsk basilikaPutsa och skiva fläskfilén. Stek i smör. Lägg i gryta.Dela champinjoner, finhacka lök och stek i smör. Lägg i gryta.Tillsätt sås-ingredienserna utom mozzarella, oliver och basilikablad till grytan.Låt puttra i ca 15 minuter.Stäng av plattan och rör ner mozzarellan, rör tills det smält.Smaka av med salt o peppar och rör ner oliver och mycket basilika.Jag åt broccoli och sallad till grytan men jag hade även kokat tagliatelle till övriga familjen. Supergod middag mitt i veckan, så'n lyx. Den här ...
Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri
2017-10-10 19:16:00
I dag var det dags för en pizzamiddag och självklart gör jag en pizzabotten utan vetemjöl. Jag hade tänkt prova den goda botten med mandelmjöl nu när vi inte behöver undvika mandel något mer. Men jag hade inte alla ingredienser till den hemma så då blev det en variant med keso och fiberhusk istället.Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri3,75 dl keso3 ägg2,25 msk fiberhusk2 dl riven parmesanMixa keso, ägg och fiberhusk med stavmixer.Rör ner osten och bred ut på bakplåtspapper.Grädda i 225 grader i ca 15 minuter tills piazzabotten blivit gyllenbrun. Ta ut den och lägg på fyllningen/toppingen. Grädda i ca 15 minuter.Den här degen går supersnabbt att blanda ihop. Sånt gillar vi, eller hur? Degen blir lite småkletig och det tog lite att breda ut på bakplåtspapper. Men det går, så ge inte upp. Jag använde en slickepott för att breda ut den. Provade även att försöka kavla mellan två bakplåtspapper, men det gick inte bra.Yummie!Kan man inte välja topping så gör man en half-and-half....
Rosa
2017-10-09 07:53:00
I lördags var jag på världens mysigaste middag med underbart god mat och bästa drycken. Ni vet en sån där kväll man tänker tillbaka på med ett leende och längtar redan till nästa dejt.Kvällen började med rosa champagne, äkta champagne alltså. Visst känns det lite lyxigare och lite bättre ? Under rosa oktober passar det ju lite extra bra med den rosa varianten också. Så gott och så vackert.Endast det bästa är gott nog.God dryck i vackra glas från Pentik. Blev lite småförälskad i glasen, vackra och goda att dricka ur.Tända ljus och vacker dukning fixade mysstämningen på en gångVi äter lax alldeles för sällan och det beror på att Isak inte alls gillar fisk och det blir alltid en massa tjafs, gnäll och sura miner när vi äter fisk så för enkelhetens skull försöker vi passa in fiskdagarna de gånger han inte äter hemma och det är ju inte så ofta.Därför blev jag lite extra glad när jag såg att det var lax vi skulle bli bjudna på. Ugnsstekt lax utan konstigheter är ju bara sååå gott i sin en...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33592 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss