TopplistanMat och DryckDetaljer för "Veckansmiddag"

Veckansmiddag

Veckansmiddag
veckomatsedlar, recept, LCHF, äkta varor
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Vitlök, kyckling och chili
2012-05-22 22:54:00
En oslagbar kombination. Ungefär så kan man nog sammanfatta de smaker som hamnade på vårt bord igår. En av sönerna kommenterade till slut även ärterna genom att säga: “först visste jag inte vad de hade för mening, de bara hamnade som små gröna saker i botten, men helt plötsligt gick det upp för mig vad de egentligen gjorde där” sen tog han ett rejält lass till med de små gröna ärterna! Men vad kan väl bli bättre än kyckling, vitlök, chili, gröna ärter, pasta och parmesanost! Kanske faktumet att vi avnjöt detta i trädgården under markisen tillsammans med ett gott glas rött vin. Oavsett anledningar så var det en enkel och fantastiskt god middag som vi åt Kyckling med vitlök och chili 800g kycklingfilé 1 röd chilifrukt 2 vitlöksklyftor 1 rödlök 300g gröna ärter pasta parmesan (extra tillbehör, soltorkade tomater, pesto och småtomater) Skär kycklingen i små bitar och fräs i lite olja. Hacka under tiden lök, vitlök och chili, blanda ner med kycklingen och låt allt bli va...
Smörslungade bondbönor
2012-05-21 17:40:00
Gröna, sköna och helt underbart goda! Jo, det är bönor jag pratar om, eller för att vara mer exakt, bondbönor. Maken kom häromdagen hem med en hel påse bondbönor. Satte omedelbart igång att sprita de och gjorde sedan en helt makalöst gott smör som de slungades i. Ett så pass gott recept kan inte få passera obemärkt! Smörslungade bondbönor Bondbönor Smör Vitlök Salt Peppar Beroende på mängden bönor, får du själv anpassa mängden smör och vitlök. Sprita bönorna och koka de sedan i lättsaltat vatten. Smält under tiden smör i en kastrull och pressa ner vitlök. När bönorna är färdigkokta, häll av vattnet och häll över vitlökssmöret, salta och peppra. Rör runt ordentligt och servera rykande heta till kyckling eller en bit kött.
Äppelmust från Kivik
2012-05-04 13:43:00
Österlen är och förblir ett ställe som jag håller varmt om hjärtat. Trots att vi numera inte har kvar vårt lantställe dras vi ändå hit och åker ut så ofta vi kan. Det gör också att jag naturligtvis vurmar högt för de producenter som finns här. Det finns ju flera man kan nämna men en producent som återkommer både här på bloggen och i mitt kök är Kiviks musteri. Vi åker varje år till Äpplemarknaden och när vi är i närheten av Kivik åker vi alltid inom musteriet för att handla med oss diverse drycker och annat hem. Eller för att bara ta en fika i deras restaurang. För den maten ska man inte missa! I höstas hade jag och maken turen att få en guidad tur på musteriet av deras marknadschef. Det blev mängder av bilder och otroligt mycket kunskap som vi delgavs. Allt från hur musteriet startade till hur de funderar kring ekologisk odling. Dock var det i första hand själva företaget och driften vi pratade om. Så när vi blev bjudna på en provning av äpplemust i veckan var vi inte sena att häng...
Sangria i ny tappning
2012-04-30 09:14:00
Sommar, sol, värme, lata dagar i trädgården och på stranden. Ungefär så är min definition av drycken sangria. Så när den kom i en ny variant för två år sedan var jag inte sen att prova. Bjöd med stor framgång familj och vänner på en välkyld sangria fylld med frukt och bär. Och det blev succé. Så nu när jag fick reda på att det kommit en variant där sangrian finns i box istället var jag återigen där och testade. Drycken är densamma men kanske är det lite mer praktiskt med en box. Don Simon Sangria har under de senaste åren vuxit sig fram till att bli världens mest sålda Sangria. Don Simon Sangria är gjord på 100% naturliga råvaror och varje år produceras ca 60 miljoner liter. Nu lanseras Don Simon Sangria på box. Don Simon Sangria ska serveras välkyld med isbitar och gärna med frukt som komplement. På äkta spansk maner ska Don Simon Sangria serveras med skivade apelsiner och citroner. En svensk variant är att servera sangrian med färska jordgubbar, hallon och rabarberstång. Doft: St...
Äppledessert med cubebepeppar
2012-04-23 14:02:00
I förra veckan damp det ner ett kuvert i brevlådan med små prover på olika kryddor från Herbaria. Dessutom låg där med ett recept på en äppledessert med en av kryddorna. Nämligen Cubebepeppar. Och det kan man ju inte annat än testa, eller hur! Jag använde mig av ekologiska royal gala äpplen. Såhär i efterhand hade jag nog valt ett lite mer syrligt äpple, men det är ju en smaksak. I receptet skulle man ha råsocker men mitt var slut (sonen hade bakat!) så det fick bli en blandning av honung, socker och mörk sirap. Blev lite väl sött och jag tror främst att det var pga sirapen. Tror nog att man hade kunnat göra receptet med bara honung. Eftersom jag redan hade mixtrat med receptet så tyckte jag det kunde vara värt att testa att ha i lite kardemumma. Lite svag smak blev det, pepparen tog över rejält. Men nästa gång ska jag nog ha i mer kardemumma bara för att det är så gott. Kan dessutom säga att pepparen var gudomlig! Den gav verkligen pricken över iet på den här desserten och jag ser ...
Nya styckningsscheman
2012-04-19 16:11:00
Idag lanserade Svenskt kött sina nya styckningsschema. De har tagit fram nya schema för nöt- gris och lammkött. Tanken är att rakt upp och ner öka kunskapen kring styckning av kött. Informationen ska användas till utbildning av butiksmedarbetare, kockar, kökschefer och studerande vid restaurangskolor. Men för nyfikna konsumenter kan man beställa affischer via hemsidan eller ladda ner informationen som pdf.
Aalborg Jubilaeums Akvavit
2012-04-12 14:36:00
Det är inte ofta jag dricker mer alkoholhaltiga drycker än vin och öl. Men lite då och då tycker jag det passar alldeles utmärkt med något starkare. Förutom whiskeyn som kan vara grymt god en mörk höstdag så gillar jag att ta en liten men god snaps när det är jul, påsk och midsommar. Men det är typ också de tre tillfällena då jag dricker sprit. Inför årets påsk fick jag frågan om jag ville testa att smaka Aalborgs jubilaeums Akvavit och vem kan väl tacka nä till det Årets version är dessutom i en nydesignad flaska och jag måste säga att jag tyckte den var riktigt snygg att ställa fram på påskbordet! Dessutom drack vi den ur de fantastiska små glasen som vi inhandlade i Skagen i höstas. Det är samma glas som finns med på tavlan “Hipp Hipp Hurra” av P.S.Krøyer. Så med tanke på historiken bakom akvaviten tyckte åtminstone jag att det passade perfekt att dricka ur dessa vackra glas. Akvaviten passade verkligen bra till all påskmat. Men speciellt till den saltbakade laxen ...
Saltbakad lax
2012-04-12 11:34:00
Fisk är något av det godaste jag vet. Speciellt lax. Och makrill. Två minnen har bitit sig fast i mig sen jag var liten när det kommer till fisk. Det ena är när jag var på Hven på somrarna och vi bodde hos min farmors syster. Då gick vi ner till hamnen på morgonen när fiskarna hade kommit in och köpte alldeles nyfångad makrill. Till middag blev det sen kokt makrill med potatis och dillsås. ojoj vad gott! Men förutom det minns jag lyckan när jag satte mig vid middagsbordet och pappa skar upp fisken som låg hel och fin på ett fat. Och det jag främst minns är den röda färgen. Sen minns jag den fantastiska smaken. Dock minns jag inte om det var köpt eller egenfångad och om det verkligen var lax. Men jag minns den röda färgen. I förra veckan tänkte jag att jag skulle testa att laga en färsk laxsida i ugnen. Det skulle vara enkelt och gå snabbt. Efter lite funderingar hit och dit så bestämde jag mig för att saltbaka den. Och nu i efterhand visade det sig vara ett oerhört bra sätt att till...
Italiensk köttfärssås
2012-03-28 09:26:00
Ibland är det fantastiskt härligt att laga mat som tar lång tid. Även om det är sällan det ges möjlighet för att få det att passa i vardagen. Men som sagt, ibland öppnas det möjligheter och då är det bara att greppa stunden och laga mat. De gånger jag får den lilla luckan brukar jag se till att tiden förvaltas väl och att maten som ska lagas räcker länge och till många olika rätter. På så sätt blir det liksom ändå snabbmat över det hela. Denna gången var det en stor förpackning med köttfärs som var orsaken till min önskan om ett långkok. En riktigt härlig, mustig köttfärssås fick det bli. Som totalt fick puttra i 4 timmar innan jag slutligen ansåg att den var mogen att ätas. En tredjedel gick till samma kvälls middag, serverad med pasta och kokt broccoli. En tredjedel får bli lasagne och en tredjedel varma mackor med en god sallad. Vips så blev fyra timmar helt plötsligt tre middagar då hela familjen kunde fokusera på annat. Och allt för att jag kom iväg och köpte färs, bestämde mig...
Tomat- och grönsakssås som bas
2012-03-26 15:30:00
I mycket av vardagens matlagning märker jag att det skrivs mycket om tomatsåser som bas. Bas till gratänger, såser, soppor och en mängd annat. Själv är jag stor användare av tomatsåser, oftast hemlagade men en och annan gång slinker det ner en färdig bas i vagnen. Det finns ju en del färdiga som är helt ok kan jag tycka. Även om den hemlagade alltid är bäst För några veckor sedan så stod jag en söndag och skulle rensa kylskåpet och insåg då att där fanns en mängd små bitar av diverse grönsaker och en hel hög med tomater som sett bättre dagar. Först var jag påväg att kasta allt men sen kom jag på att det ju skulle utgöra en fantastisk omgång till en tomat- och grönsakssås. Sagt och gjort. Jag skalade, hackade och skivade allt jag hittade. Det var morötter, kålrot, selleri, rotselleri, squash, gul lök, purjolök och paprika. Och tomater såklart. Hettade upp lite olja i en stor gryta och fräste alla grönsaker (utom tomaterna) en liten stund. Sedan blandade jag ner vatten så det täck...
Beställa kött!
2012-02-28 20:58:00
Eftersom jag dagligen funderar på det här med var våra produkter kommer ifrån så ställs jag också varje dag inför problemet hur jag ska förhålla mig till de produkter jag köper. Överlag har jag inställningen att jag enbart handlar svenska varor och det försöker jag verkligen att hålla så gott det går. Nästa steg är att jag vill ha produkter som är närproducerade men samtidigt måste det fungera med mitt och min familjs sätt att förhålla oss till tid och handling. Det är inte alltid de två sakerna går hand i hand. MEN. Ibland (borde vara oftare) så bestämmer jag mig för att vi ska beställa hem kött från en lokal producent. Detta för att vid ett och samma tillfälle få tag i bra kött och sen blir det enklare att handla de andra produkterna i vår lokala butik. Och nu kom det i veckan ett mail att det var dags för leverans till Malmö i slutet på mars. Så nu är det dags att bestämma sig för vad vi ska ha. Maken och jag ska gå igenom listan tillsammans. Men jag tänkte även ställa frågan här...
Söndagsgryta
2012-02-26 19:38:00
Förra söndagen var jag ordentlig och inhandlade en mängd varor efter veckomatsedel inför veckans middagar. Dessutom paassade jagpå att köpa ett par rejäla bitar högrev eftersom det var bra pris. Tänkte nog att det skulle bli till en härlig gryta i min crock pot en stressig veckodag. Nu blev det inte riktigt så, det blev inte ens någon av middagarna jag hade planerat. Planer är till för att förändras, eller hur! Fördelen idag var trots allt att jag imorse kunde stiga upp och förbereda en härlig söndagsgryta till kvällen! Söndagsgryta ( räcker till en och annan lunchlåda oxå) 2 kg högrev 2 ekologiska morötter 5 ekologiska gula lökar 3 lagerblad 2dl rött vin 1 dl stark kalvbuljong 200g trattkantareller (eller annan svamp) Salt och peppar Skär högrevet i mindre bitar och stek snabbt så att de får en härlig stekyta. Skiva morötter och lök. Lägg ner lök och morötter i grytan och sen hälften av köttet. Lägg på hälften av svampen, salta och peppra. Lägg på resten av köttet och svampen. Sa...
Passion för mat
2012-02-24 21:05:00
5.30 ringde klockan. Smög upp medan hunden tittade med sur men lite nyfiken blick på mig. Tror hon funderade på vad i hela friden jag skulle upp och göra och ifall hon eventuellt var involverad i detta. Oavsett insåg hon snart att hon inte skulle med så då föll huvudet ner på sängen igen. Jag knackade tyst på dotterns dörr och manade på henne att stiga upp. Det var nämligen så att medan jag skulle spendera dagen på Passion för mat mässan i Göteborg skulle hon åka med för att träffa en gammal kompis. Efter tågresa med hyfsat god frukost från nyöppnade Starbucks i Malmö tog jag älvsnabben direkt till mässan. Måste säga att det var oerhört smidigt. Inte bara det att jag älskar att åka båt utan när jag gick av så var mässan rakt framför ögonen på mig. Förutom att mötas av den oerhört vackra gamla byggnaden så möttes jag av ett par entusiaster från Meat the World. De hade placerat sig utanför byggnaden och grillade och tillagade sitt fantastiska kött. Hungrig som jag var tog jag mig om...
En “hemlig” lunch i solskenet
2012-02-23 16:25:00
Dagarna flyger iväg och likaså jag. Igår var jag i Stockholm hela dagen, instängd i ett arbetsrum, och hade ingen möjlighet att göra någon uppdatering här. Imorgon åker jag däremot till Passion för Mat mässan i Göteborg och det ska bli otroligt spännande och skoj! Hoppas komma hem med många intryck, spaningar, nyheter och inspiration. Men med alla roliga uppdrag och möten så var jag idag påväg att avboka en lunch jag hade bokat in för någon vecka sedan. Förkyld, trött och stressad trodde jag inte att jag skulle hinna med lunchen. Men tack och lov ändrade jag mig och bestämde mig ändå för att ta mig tid att träffa min väninna/kollega. DET var dubbel tur! För förutom att vi fick möjlighet att sitta ner och snacka så hade vi även turen att få äta på ett av Malmös allra nyaste och kanske mest hemliga ställen. Det är kockarna bakom restaurang Trio (Ola Rudin och Sebastian Persson) som är igång med sin nya restaurang nere i hamnen. Men fram tills att restaurangen är klar kan man då allts...
Pannkakor med blåbär
2012-02-21 15:06:00
I söndags ställde jag mig i några timmar och lagade pannkakor. Det är faktiskt ganska rofyllt när man tänker efter. Först att blanda alla ingredienser, sen låta smeten bara stå och vila en stund medan man själv kanske läser en tidning eller två. Sen ta fram stekjärnet eller plättläggen och sakta börja fylla med pannkakssmet. En efter en fylls sedan tallriken med massvis av goda, frasiga pannkakor. Under tiden flyter man bort lite lätt i tankarna, fast det gäller ändå att vara hyfsat alert så man inte bränner vid det hela. Sen är det klart, har man några småttingar kring benen som skriker efter pannkakor är det ju kanske inte så rofyllt. Men lugnet som lägger sig när alla pannkakor är färdiga, huset luktar av allt det goda, barnen hugger in och alla bara njuter. DET är absolut rofyllt! Så för alla er som inte vill äta semlor idag rekommenderar jag starkt ett gäng pannkakor. För det är så gott! Har du bär i frysen, ta ut och tina. Mosa ihop med lite honung och servera till pannkakorn...
Isterband, spickekorv och chorizo
2012-02-20 10:26:00
Igår var maken på loppis med sina söner och där hittade han den här fantastiska lilla kokboken till mig! Tror ni jag blev glad Sen jag införskaffade min Assistent har jag funderat på om jag ska våga ge mig in på att göra egen korv. Har tittat lite försiktigt på nätet efter recept, småkikat i böcker i bokhandeln och kollat runt lite allmänt bland andra bloggare som skrivit om att göra egen korv. Så igår när maken var på loppisen fick jag en länk via facebook till en kvällskurs i korvtillagning på Ica Tuna i Lund. Och mitt när jag sitter där och funderar på om jag ska anmäla mig så kommer maken hem och ger mig denna underbara lilla bok. Nu får kursen vänta och jag ger mig in i receptens värld istället! 1983 kom den här boken ut och den gavs ut av Bokförlaget Signum i Lund AB. Författare är Göran Bengtsson, Carita Brinck, Görgen Göransson, Göran Odham och Gunilla Westerdahl. Mitt exemplar visar sig vara signerat av alla författarna, vilket ju ger det hela en liten extra särprägel. På...
Vitaminbomb
2012-02-18 23:07:00
Vaknade i morse med täppt näsa, huvudvärk och halsont! Är riktigt trött på den här vinterns alla förkylningar! Vad i hela friden kan man göra för att klara sig undan? Har inga småbarn, tvättar händerna, äter vitaminer, tränar dagligen och sover mina sju timmar varje natt. Men nu räcker det! Apelsiner, citron, morötter och ingefära får mota bort det hela istället. En riktig vitaminbomb såhär i februari är nog precis vad som behövs! Vitaminbomb ca 4 glas 5-6 apelsiner 1 citron 5-6 morötter 4 cm ingefära Dela morötterna i mindre bitar och koka några minuter tills de mjuknat. Pressa apelsiner och citronen och häll över all juice plus fruktkött i en bunke. Riv ner ingefäran. När morötterna blivit mjuka, skölj med kallt vatten och blanda ner i bunken. Mixa allt och späd med vatten till önskad konsistens. Servera
Hur ofta äter du fisk?
2012-02-16 15:36:00
För att vi ska må bra sägs det att vi ska äta fisk minst tre gånger i veckan. Lyckas du med det? Jag gör det ibland men enbart när jag verkligen tänker på det. Detta trots att jag faktiskt älskar all sorts fisk. Men nu har jag bestämt mig för att det ska bli lite ändring på det planet. Om vi nu bara äter fisk 1-2 ggr per vecka till middag (ungefär så det brukar bli) så får jag se till att få i mig fisk på annat sätt. Lunch är ett sätt. Mellanmål ett annat. Makrill i tomatsås funkar till det mesta. Rökt böckling med sallad är grymt gott. (Bor du i Malmö måste du förresten testa Njutbars variant på Cesarsalld med böckling och bacon. Bästa jag ätit på länge!) Men mer då? I helgen ska jag sätta mig och leta runt efter goda och bra förslag på fisk till lunch och mellanmål, uppdaterar mina upptäckter här, men om du har några förslag tar jag tacksamt emot de
Tre rätters twittermiddag med Ridderheims
2012-02-15 21:08:00
Italienska delikatesser till förrätt, huvudrätt och efterrätt. En låda. Tre personer hemma. Ett stort antal andra via twitter med precis samma mat. Utmaningen var att så många som möjligt skulle testa att äta mellan kl 18 och 20 och samtidigt berätta och prata om det på twitter. En liknande grej gjordes i höstas när Ridderheims släppte sina Amoreprodukter och nu var det ju alla hjärtansdag så vad passar bättre än deras produkter! Lådan med mat levererades under dagen utan problem. Väl hemma öppnade jag förväntansfullt lådan och jag blev inte besviken. Där fanns allt från ostar till parmaskinka, salami och flera olika sorters Amore blandningar. Det fanns även med en utförlig beskrivning till hur man skulle servera maten. Och vad man behövde köpa till. Dock hade jag glömt att köpa hem sallad och pimånjenötter så jag fick improvisera lite. Vilket visade sig bli en succ’e Förrätten bestod av Pasta Amore kräftstjärtar, dill & soltorkade tomater och Grillade kronärtskockshj...
Pannacotta till den du älskar!
2012-02-14 10:51:00
Rött, vitt, mjukt, sött, fluffigt och bedårande. Visst är det så vi ser på Alla Hjärtans dag, eller? Nja… kanske inte alla. Men många. Oavsett så förknippas denna dag med hjärtan och hjärtan är röda, söta, mjuka, hårda och fulla av kärlek på alla sätt och vis. Egentligen vet jag inte hur pass denna dag har satt sig i oss svenskars medvetande. Går vi all in och köper kort och presenter eller passerar det mest förbi sådär i förbifarten? När jag funderade på hur jag själv relaterar till denna dag så hamnade jag oavkortat i sötsvängen. Och då menar jag inte söta små paket med något litet sött utan jag menar bokstavligt talat sött i bemärkelsen söta godsaker att äta upp. Tårtor, bakelser, små kakor… allt i form av vita och röda hjärtan med någon liten utsmyckning. Men samtidigt är detta något som jag själv inte är så överdrivet förtjust i. Jag älskar att baka just tårtor och bakelser men jag brukar undvika att äta de. Så har det alltid varit och det lär inte förändras. Nä...
Det räcker så här…
2012-02-13 14:00:00
Fem rödbetor, 2 morötter, 1 persiljrot, 2 gula lökar, en näve färsk timjan och en näve färsk oregano. En skvätt fin olivolja och lite flingsalt. 225°C i 30 minuter i ugnen. Det räcker. Mer behövs inte. (men det är gott med en bit lammkorv eller några goda ostar om man vill det)
Vildsvin, kantareller och grönsaker
2012-02-12 18:26:00
Blev så otroligt sugen på gryta häromdagen. Ni vet en sån där mustig, väldoftande, fullödig gryta som har allt. En vinter- och höstgryta helt enkelt. Tanken slog mig att jag skulle kunna försöka göra den på enbart svenska och ekologiska produkter. Inga konstigheter. Bara rent och gott. Första beslutet blev att det skulle bli en vildsvinsgryta. Jag hade fortfarande en påse med grytbitar från vildsvinet min pappa sköt innan jul. (har sen kvar en stek, mums). Efter vidare titt i kylen så insåg jag att det fanns ekologiska morötter och gul lök från vår Mossagårdslåda. I köksfönstret fanns det timjan, oregano och rosmarin. På bordet låg en hel vitlök som vi köpte inne danmark för ett tag sedan. Också den ekologisk. Dessutom hade vi kvar kantareller i frysen från i höstas. och en skål med svenska äpple. Så vad hade jag då. Jo, vildsvin, kantareller, örter, morötter, äpple och lök. Perfekt bas till en gryta! Efter lite arbete med kniven la jag ner allt i min crock pot och satte timern på...
Fredagsmys med bruschetta och Amarone
2012-02-10 11:22:00
När vi var påväg hem igår sa maken till mig att imorgon, då åker jag inom systemet och köper oss en god flaska Amarone att njuta av imorgon fredag. Vilken lycka! Ett gott vin på fredagen är som mumma för själen, så enkelt är det. Men man kan ju inte bara dricka vin, eller? Njäää… tror att vi får ha lite annat till också. Men med huset fullt av tonåringar vet man aldrig riktigt hur många som kommer att vara hemma och vill ha mat. Ibland inga ibland otroligt många. Så lika ofta som det blir en falafel till mig och maken kan det bli en omgång rejält lagad mat till ett antal ungdomar. Just nu när jag skriver de här raderna har jag ingen aning om hur många vi blir till kvällens middag. Men en sak jag vet säkert, det är att det finns ett gäng italienska ekologiska tomater i kylskåpet och det finns ett halvt uppätet bröd sen tidigare i veckan. Det godaste man kan göra med de två ingredienserna är att tillsätta basilika, salt, peppar och en riktigt god olivolja. Sen klarar man sig l...
Chili och sötstark rökig paprika. En riktig höjdare!
2012-02-09 22:19:00
Rökig, söt, stark, kryddig, pepprig och helt fantastiskt underbar. Ungefär så blir min beskrivning av denna krydda. Vid flera tillfällen på sistone har jag stött på recept med olika sorters paprika. Jag har letat i affärer och frågat runt men faktiskt inte lyckats få tag i någon. Förrän jag häromdagen besökte den nya mataffären i malmö Green matmarknad. Där bland allt annat dök den här lilla burken upp. Det är den spanska paprika agridulce som ska vara sötstark. Jag upplever dock att den är ganska rökig i sin smak. Vilket bara är en fördel Hittills har jag använt den i en paprikasoppa och i kvällens chiliconcarne. I båda fallen var det verkligen en höjdare!
Pestobakad lax med haricots verts
2012-02-08 20:21:00
Just nu är mina dagar fulla av möten och massvis med jobb. Då är det både en fördel och en nackdel att ha antagit en utmaning där man ska blogga varje dag. Igår var jag i stockholm och kom hem sent efter vissa förseningar med flyget. Det blev helt enkelt inget blogginlägg. Orken tröt. Idag blir det inte mycket bättre. Men jag tänkte dela med mig av det vi har ätit idag. Det är en härligt god lax med ett täcke av keso och pesto. Just detta kommer från ett av recepten på Vardagsmaten. Till vår lax hade jag rödlöksfrästa haricots verts, morötter och lite potatis. Alltihop perfekt efter ett träningspass ( blev förresten 5 km på löparbandet idag ) Nu ska jag ut i köket och röra i Chili con carnen som blir morgondagens middag
Le Creuset skålar
2012-02-06 21:49:00
Vad skulle man göra utan alla dessa underbara redskap, skålar, kastruller, grytor, knivar och måttsatser! Tillbehören är verkligen det som förgyller mycket av det man sysslar med. Oavsett om det är sladdar och väskor till datorn eller om det är just knivar eller grytor till matlagningen. Ibland kanske jag går lite bärsärkagång när det gäller tillbehör, jag vet… men det är ju så skoj! När min man och jag gifte oss fick vi en Le Creuset gryta. Den grytan är i underbart härlig orange färg och i perfekt storlek. Vi använder den flera gånger i veckan och till allt från stekar till chili till soppa. Vet faktiskt inte hur vi skulle klara oss utan den! Och ibland undrar jag om det inte hade räckt bara med den, egentligen. Men ändå kommer jag på mig själv med att snegla på grytorna i butiken när jag är där. Jag älskar fortfarande den klassiska orange färgen men det är ju sååå snyggt med svart, turkos och grönt. Bara för att nämna några. Länge har jag tittat på de små Le Creuset gryt...
Choklad, apelsin och citron
2012-02-05 21:28:00
Idag har det yrt av mjöl och socker i köket. Det har nämligen provlagats kakor!! Och jo, jag vet… kakor är kanske inte riktigt det jag borde ge mig i lag med. Men det är också precis därför jag provlagar alla dessa recept. Ursprungen är för en mycket större tillagning och nu ska det anpassas till ett vanligt kök. Så poängen är väl att jag egentligen ska hitta alla “fel” Målet med dagens bakande var att ta mig igenom ett antal kakor med mördeg som grund. Denna mördeg skulle sen fyllas med chokladkräm, apelsinkräm, citronkräm och vaniljkräm. Vissa ska sen toppas med italiensk maräng, frukt och söta apelsinskal. Till slut hade jag testat (och kastat) mördeg i mängder. Det blev dock några bra i storlek av små tarteletter och större pajformar. Men jag inser också att det inte är helt lätt att få till en fin vacker form! Men smaken på de jag gjorde var det inget fel på. Det kan jag intyga (och resten av familjen). Chokladkrämen blev en succé och receptet funkade fin...
Paprikasoppan förevigad
2012-02-04 22:50:00
Slår mig ner i soffan efter en lång dag. Klockan närmar sig tio lördagkväll och det är första gången jag sitter ner ordentligt på hela dagen. Har spenderat först förmiddagen inhandlandes en mängd matvaror för att sedan stå i köket några timmar. Efter det har det fotograferats, fotograferats och åter fotograferats! Men jag tror nog att vi är nöjda med slutresultatet. Recept och riktiga bilder kommer så småningom upp här. Men jag kan berätta att soppan blev, åtminstone enligt maken, den godaste soppa han någonsin ätit. Sen ska vi inte missa den makalösa matiga salladen. En mix av allt det goda som finns helt enkelt, toppat av spansk serranoskinka och en makalös chévre. Imorgon är det sötsaker och bröd som står på agendan! Det vilar just nu två degar i kylen, som blir frukostbröd till hungriga tonåringar, allt efter recept från vår favoritbagare. (funderar på om han verkligen gett mig alla detaljer i receptet eller om det finns små hemligheter kvar . Förutom bröddegen står det några...
Vin, ost och bröd!
2012-02-03 15:14:00
Vad ska jag säga. Det går inte att komma undan fakta att ett nybakat bröd, ett glas vin och en god ost är mumma för själen. Det tar mig tillbaka till min barndom men även fram till den vuxna värld jag befinner mig i. Känslan när jag, spänd av förväntan, tar kniven för att skära en skiva av brödet. Brödet som jag har lagt tid och energi på i över ett dygn. Den känslan som uppstår när man inte vet helt säkert vilket resultat man kan förvänta sig. För det kan faktiskt ha gått käpp rätt åt skogen. Det är ren fakta. Men det kan också ha blivit ett vidunderligt gott bröd som tar en till nya höjder och får en att utan tvekan lägga de där timmarna och den där energin än en gång. Utan att veta resultatet. Vinet som står där på hyllan. Införskaffat i ett ögonblick av önskan att den där stunden ska uppstå när man korkar upp det och dofterna dröjer sig kvar samtidigt som du häller upp det i ett högt glas och vet att snart, snart ska du få ta del av de underliga dofter och smaker som du förnimm...
Vildsvinsgryta
2012-02-01 21:52:00
Redan onsdag och det är dags för blogginlägg nummer 21 av de 100 i utmaningen. Det är både fantastiskt roligt och lite jobbigt att ha den här utmaningen med sig i tankarna. Men det pressar mig att faktiskt göra de här inläggen och få upp en vardaglig rutin i att skriva ner inte bara mina favoritrecept utan även funderingar och tankar. Dessutom blir det ett sätt att lyfta sig ur soffan och faktiskt sätta sig framför datorn istället för att se något dåligt på teve Men idag blir inlägget lite kortare då jag är otroligt trött efter ytterligare en intensiv dag Igår skrev jag om kycklingen och svårigheten att komma åt bra, ekologisk kyckling. Något som inte är lika svårt, åtminstone för min del, är att emellanåt få tag i det bästa av alla ekologiska kött. Nämligen det som är det vilda köttet, skjutet av duktiga jägare som tar hand om sina marker och sina djur. Jag har fördelen att ha en pappa som är jägare och ibland har jag möjlighet att hämta några påsar kött. Just nu har jag haft...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33492 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss