TopplistanMat och DryckDetaljer för "Cupcakesfluffan"

Cupcakesfluffan

Cupcakesfluffan
Skriver om mitt stora bakintresse, bakar alltifrån kaffebröd, tårtor, cupcakes till matbröd, gärna surdegsbröd. Lägger in recept och bilder i min blogg på det jag bakar.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Vit chokladfudge
2011-12-17 21:02:00
Just detta recept hade jag tänkt testa redan förra året, blev sugen på att göra just denna fudge för att få en revansch på min smuliga variant och när Remsan intygade att just denna fudge inte blir smulig så måste jag ju självklart testa den. Och den blev perfekt, härligt mjuk och len och ganska så söt :-), en fudge helt i min smak. Den heter egentligen mjölkchokladfudge, men jag tog vit choklad i istället. Ja en helt perfekt fudge.Vit chokladfudge3 dl vispgrädde3 dl strösocker1 dl ljus sirap50 g smör2 msk honung100 g vit choklad eller annan valfri choklad, finhackadGör så här:Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka tills temperaturen är 120?. Låt en stektermometer ligga i kastrullen. Rör om då och då. Rör i smör och honung, låt koka ytterligare 2 minuter. Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och rör tills fudgen blir slät. Häll smeten i en smörpappersklädd/ bakplåtspappersklädd  form som är ca 15x25 cm. Skär i bitar när den svalnat. Fö...
Mer om: Godis
Saffransmatbröd
2011-12-16 06:33:00
Man kan ju inte bara göra julgodis även om det är himla kul :-), väntar på pralinformar som jag beställt från chokladgallerian så det kanske blir praliner innan jul också :-) . Men i dagens inlägg så är det inte något sött utan lite härligt luftigt mjuka och mumsig saffransfrallor. Receptet kommer från Mia Öhrns bok Julens Godsaker. Och idag skal jag ta och baka lite vörtbröd. Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 ...
Fräcka julklappar hos CoolStuff
2011-12-14 20:16:00
Inne hos Coolstuff finns alltid fräcka prylar att lägga i julklappssäcken, förra året blev det en fräck kakstämpel och fräcka pepparkaksgubbar, men i år hamnar ett digitalt köksmått på önskelistan då det gäller att vara noggrann när man mäter upp tex mjöl för att få ett perfekt bröd, föredrar nu för tiden att baka efter gram istället, så därför skulle detta digitala mått passa perfekt här hemma i köket :-) .Dessutom så skulle jag även vilja ha en macaronmatta då mina macarons alltid blir olika stora,med denna mata så skulle mina macaron bli perfekta :-) Hos CoolStuff hittar man alltså  roliga julklappar till hela tjocka släkten, så gå genast in dit och kika :-) !
Chokladkola
2011-12-14 20:16:00
Chokladkolor är ett måste på gottebordet :-) och de här blev helt perfekta, alldeles lagom sega, inte så hårda som knäck och inte så mjuka som fudge, utan härligt sega. Som vanligt använde jag min kära chokladtratt och portionera upp dom i ischokladformar, så skönt att slippa besväret med att klippa och slå in kolan :-), för det tycker jag är rätt så trist. Chokladkola50 stycken2 dl vispgrädde2 dl strösocker2 dl ljus sirap100 gram smör4 msk kakao (gärna av god kvalitet) , själv använder jag Kung Markattas Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 ...
Mer om: Godis
Vit choklad och vaniljfudge
2011-12-12 21:06:00
Gjorde lite härlig fudge i helgen, det enda var att den blev lite för smulig för min smak, jag gillar bäst fudge som är mer mjuk och len i smaken och inte smular, men den var himla god för det.  Fast det blir nog allt en till fudge innan jul som inte smular :-). Sökte på receptet på nätet och så att fler än jag fått ett litet smuligt resultat. Ja inte såg min fudge ut som på bilden i tidningen iallafall :-) . Ja och äntligen fick jag köpt flytande vört i helgen, så nu kan jag baka en massa vörtbröd.Vit choklad och vaniljfudge cirka 40 stycken200 g vit choklad4 dl socker2 dl vispgrädde100 g smör100 g minimarshallows1 hel vaniljstångGör så här:Forma en låda  av smörpapper, 16x16 cm, vanligt bakplåtspapper funkar fint det med.Bryt den chokladen i mindre bitarMät upp sockret, grädden, smöret och marshmallowsen i en kastrull. Snitta vaniljstången och lägg i fröna och stången i kastrullen.  Låt blandningen koka upp under omrörning, låt sedan blandningen koka under 15 ...
Mer om: Godis
Adventstävling
2011-12-11 01:05:00
Vad passar inte bättre med en liten tävling nu när det idag är tredje advent. I denna tävling som jag har i samarbete med den nyöppnade bakbutiken Sockerflinga så kan du vinna en smoother, vilket är toppenbra verktyg för att göra tårtan slät och fin när du tex använder sugarpaste och en utstickare så att du kan göra fin murgröna till din tårta eller cupcakes. För att vara med och tävla vill jag att du går in på Sockreflingan och väljer ut din favoritprodukt. Lämna sedan en kommentar om att du är med och tävlar och vilken produkt du gillar bäst. Gilla gärna Sockerflingan på Facebook. , men det är helt valfritt. Tävlingen avslutas nästa söndag 18/12 den 23.59Lycka till i tävlingen
Gräddkola
2011-12-10 22:58:00
Lite härligt seg gräddkola är ett måste till jul. Såg att  Dansukker har fått en ny produkt i sitt sortiment, glykossirap, verkligen toppebra då flaskan är behändig att dosera ut samtidigt som det går åt en hel del glukos nu när jag gör en massa julgodis samt att jag använder den när jag gör glass. Sedan är det en lagom stor storlek på den. Och här kommer receptet från kolan som kommer från Dansuukers receptbank. När jag gör kola brukar jag hälla upp smeten i små folieformar, så praktiskt då du slipper jobbet med att skära/klippa kolan i bitar samtidigt som de är lätta att förvara utan att de klibbar ihop. Till min hjälp har jag ett helt suveränt  verktyg choklad/knäcktratten , helt toppen nu när det skall göras en massa julgodis, går så mycket fortare och det blir mindre spill och kladd. Gräddkola cirka 45 stycken Ingredienser 100 g smör eller margarin2 d...
Mer om: Godis
Lakritskola eller fudge om man gör rätt :-)
2011-12-08 20:57:00
Ja ibland misslyckas man allt när man bakar och håller på,men ibland misslyckas man så att det blir riktigt bra istället, så var det idag. Skulle testa detta recept som skulle bli lakritsfudge, tänkte mig sådanadära som finns bland lösgodiset, Lonka, de fyrkantiga lakritsfudgebitarna, himmelskt goda. Ja nu tyckte jag det var dags att göra egna. Men se så blev det inte riktigt. Det blev lakritskola av det istället, så tokgott då jag älskar lakritskola. Vet inte vad jag gjorde för fel, kanske kokade jag den för länge, jag kokade den till 120 grader som man brukar vid fudge. Vad gör de, nu har jag massor med lakritskola istället :-) . Ja ni får testa själva, men jag varnar er, det kan bli kola av det hela istället :-) Lakritsfudge3 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl vispgrädde 50 g smör2 msk ljus sirap 7 bitar Kick lakritsgodis (eller 150 gram. 30 stycken av de små som finns bland lösgodiset) 75 g turkisk peppar (valfritt, jag hoppade över detta nu när det blev kola av det) Gör så här:Bred u...
Mer om: Godis
Vinnare i Style & Fun Stuffs julkalender
2011-12-07 21:34:00
Nu är vinnaren dragen, jag använde mig av True Random Numer Generator och vinnaren blev, kommentar nr 2,  Caroline Andersson som har bloggen 18 år och mamma till Elias. Maila cupcakesfluffan@telia.com din adress så skall jag se till att Style & Fun Stuff får den.Grattis Caroline
Mer om: tävling
Mintkysspraliner
2011-12-07 06:50:00
Mintkyssar har jag ännu inte vågat mig på att göra då jag har inbillat mig att de är svåra att få perfekta, men dessa små godingar blir precis lika gott :-) och inte alls svåra att göra. Himla fina att ge bort som julgåva.Skall göra en omgång till då jag inte är helnöjda med dom, var lite för givmild med pepparmintssmaken, tänkte mig inte för utan använde pepparmyntsolja som är starkare än pepparmintsarom :-), men gott blev det. Mintkysspralinerca 20 styckenChokladformar och kyss:75 gram mörk chokladMintkrämen:2 deciliter, 120 gram florsocker 1-1 1/1 msk mjölk1-2 krm pepparmintsaromGör så här:Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron eller över ett vattenbad.. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla se...
Mer om: Godis
Tävling: Dagens Lucka hos Style & Fun Stuff
2011-12-06 01:01:00
Jag har fått den stora glädjen att öppna dagens lucka i Style And Fun Stuffs adventskalender.  En superfin bakbutik som varje dag öppnar en lucka hos olika bakbloggar där det lottar ut en produkt från deras stora sortiment.I dagens lucka hittar du två superhärliga chokladformar, en med bokstäver och en med siffror. Perfekt när man vill dekorera tex en  tårta med födelsedagsbarnets namn. Regler:- Kommentera ditt inlägg med sitt favoritjulgodis- Tävlingen avslutas 6 december kl 23.59
Mer om: tävling
Chokladfudge med vit choklad och polkaströssel
2011-12-04 21:40:00
Har äntligen fått gjort årets första julgodis och oj så gott det blev, fanns det kanske beror på att jag tokgillar mint :-) . Inte alls svårt att göra så länge man har en hushålls/köks/sockertermometer. Så gott att det smälter i munnen.En len och mjuk fudge,inte alls torr eller smulig. Chokladfudge med vit choklad och polkaströsselca 25 rutor50 gram smör3 msk kakao5 dl strösocker2 dl matlagningsgrädde1 krm pepparmyntsolja, finns på Apoteket1 1/2 krm salt100 gram mörk choklad (60-70%)Toppning:150 gram vit choklad1/2 dl vispgrädde1 tsk smör10-15 polkagrisar Gör så här:Blanda alla ingredienserna till fudgen i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker löst sig. Skrapa ner eventuellt socker på kanterna med hjälp av en slickepott.Öka värmen något och låt massan koka tills den når 113 grader (tar ca 15 minuter) och kyl sedan av kastrullen i ett kallt vattenbad. Låt stå och svalna cirka 10 minuter.Vispa fudgen kraftigt tills den börjar bli matt, tar...
Mer om: Godis
Saffransskorpor
2011-12-02 17:18:00
Gjorde lite saffransskorpor idag, tokälskar dom, de är så goda och de blir ännu smarrigare om man doppar halva skorpan i choklad :-) . Receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake.  Saffransskorpor 100 g smör ...
Skräddarkakor
2011-11-30 21:01:00
Man kan ju inte bara göra godsaker :-), lite bröd måste vi ju ha också, nu har jag liksom gått och tagit död på min surdeg och måste göra en ny, därför fick det bli lite härligt goda skräddarkakor istället, inte helt fel det heller, en favorit då jag gillar när det är brödkrydda i brödet. Sedan så är det ju iofs en del sirap i brödet, men den mängden kan man säkert justera om man inte vill ha i så mycket sirap i . ett busenkelt bröd att baka. Nopp, dags att titta på Leilas söta jul :-)  nuSkräddarkakor4 stycken50gram jäst för söta degar5dl mjölk50g rumsvarmt smör1 dl ljus sirap1msk brödkrydda1 tsk salt5 dl vetemjölca 10 dl rågsiktGör så här:Smula ner jästen i degbunken, värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i lite av mjölken.Blanda ner  resten av mjölken, smör ,sirap salt och brödbrydda.Blanda  ner vetemjöl & rågsikt och arbeta samman till en blank och smidig deg. Strö över lite mjöl och täck den med en bakhandduk. Låt den vila i 30 minStjälp up...
Pepparkaksbiscotti
2011-11-28 20:46:00
Bakade lite härligt goda pepparkaksbiscotti i helgen, så gott, fast de blev mer spröda än hårda, inte så hårda som skorpor är och nästa gång jag gör dom kommer jag öka på mängden kryddor något.Vill ha riktigt mycket pepparkakssmak :-) . Sitter just och funderar på vilket julgodis jag skall göra i år, några sorter är redan självklara, men det finns så många sorter jag vill testa på, men man måste ju begränsa sig, det skall ju ätas upp också :-)   Pepparkaksbiscotti  200 g smör eller margarin 2 dl råsocker 1 dl strösocker 4 ägg ...
Saffransbullar med vanilj
2011-11-26 20:59:00
Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-...
Mer om: Bullar
Saffransbröd, Grundrecept
2011-11-26 20:45:00
Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-...
Mer om: Bullar
Saffransskorpor med apelsin och choklad
2011-11-23 20:15:00
Dags att sätta igång med julbaket :-) och först ut är saffransskorpor, ville testa något nytt så det blev skorpor med smak av apelsin och choklad, goda blev det, men jag föredrar nog saffransskorpor som de är, nu tog apelsinen och chokladen över och gjorde att de inte smakade så mycket saffran men himla goda ändå. Så en omgång med "vanliga" saffransskorpor blir det senare i veckan :-).Vill man så kan man ju ta mjölkchoklad eller vit choklad istället, så blir det lite mildare chokladsmak på dom.Saffransskorpor med choklad och apelsin50-60 stycken0,5 g, 1 paket saffran75 g smör, rumstempererat2 dl strösocker2 äggfinrivet skal av 1-2 apelsiner100 g mörk choklad, grovt hackadSötmandel, grovt hackad5 dl vetemjöl1 tsk bakpulverGör så här:Sätt ugnen på 200 grader. Stöt saffran med lite av sockret. Jag brukar låta saffranet ligga och dra med någon matsked vodka en stund.Rör smör, socker och saffran pösigt, jag använde beaterblade som tillhör min köksmaskin.Vispa ner äggen ett i taget o...
Polkakladdkaka
2011-11-22 07:31:00
Gjorde en supersmarrig kladdkaka i helgen med polkagristäckte på, kan liksom inte bli annat än tokgott och söt :-) , kladdkaka är ju söt i sig, tror jag det med 4,5 dl socker, tänk er sedan ett täcke med polkagristryffel, toksöt :-) och kakan blir riktig kladdig och god, precis som en kladdkaka skall vara. Receptet kommer från bloggen kalasgott.Kladdkakan: 3 ägg4,5 dl socker2,25 dl vetemjöl5 msk kakao225 g smält smör1 krm saltPolkagristryffel: 1,25 dl vispgrädde1 vaniljstång80 g polkagrisar, mixade till ett fint pulver200 g vit chokladGarnering: Polkagrisar, grov hackadeGör så här: Rör ihop ägg, socker, mjöl, kakao och salt. Rör i det smälta smöret och rör smeten slät.Häll i en smord och bröad bakform. Baka i 175°C i ca 20-25 minuter, tills de börjar spricka lite i kanterna. Ställ i kylen över natten. Polkagristryffel: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mixade polkagrisar, vaniljstång och frön. Hacka den vita chokladen och slå den heta grä...
Macarons med mandelbräck
2011-11-20 20:40:00
Bakade lite härliga macarons med mandelbräck i fredags, så himla gott :-) , macarons färgade jag lite gula. Använder som vanligt det här receptet, brukar så gott som alltid lyckas då, fast denna gång blev de inte riktigt så höga som de brukar. Men lika goda ändå :-). Strödde över lite hackade mandelspån på macarons, gjorde det precis efter att jag spritsat ut dom på plåten. Ja här kommer receptet på fyllningen i dessa macarons. Måste allt ta och göra brända mandlar till jul :-).Mandelbräck50 gram skållad och skalad mandel50 gram strösocker1 msk vatten1 1/2 dl vispgräddeGör så här:Sätt ugnen på 200 grader.Häll mandlarna i en långpanna och grädda dom i ca 5 minuter. Låt svalna något.Olja in en bakplåt med en neutral olja.Häll socker och vatten i en liten kastrull.Värm på medelvärme tills sockret löst upp sig.Öka värmen och koka tills sockerlagen karamelliseras och blir gyllenbrunt.Tillsätt de rostade mandlarna och rör om så att mandlarna täcks helt av karamell.Häll upp mandlarna på de...
Saffransbröd med honung
2011-11-18 07:22:00
Bakade ett härligt juligt bröd i veckan, luktade verkligen jul i hela huset, lussekatter :-), fast nu var det inte lussekatter utan ett matbröd med saffran i, så himla gott, har inte haft saffran i matbröd innan och det är inte sista gången jag bakar detta bröd, fast nästa gång så gör jag två mindre limpor, fick ett jättebröd :-). Ett mumsigt bröd som passar fint till julbordet, en adventsfika eller glöggfest. Receptet kommer från tidningen hembakat fast det är Anne från den härliga bloggen Anne´s Food som skrivit receptet, hon har även en svensk hemsida, Annes mat. Skall även testa hennes saffransmacarons med vit chokladtryffel och saffransbullar med mandel.Saffransbröd med honung 500 gram vetemjöl250 gram fullkornsvetemjöl50 gram jäst4 dl kallt vatten1/2 gram saffran, 1 påse1 msk hett vatten1 msk salt4 msk honun, jag tog flytande honung. Gör så här:Blanda ihop 4 dl vetemjöl,240 gram, (alltså inte alla 500 gram på en gång,resterande mjöl använder du sedan när du knådar degen i köks...
Jordnötsglass
2011-11-15 20:25:00
Hade en en öppnad burk med jordnötssmör här hemma som jag använt till bakning, då jag inte gillar att äta jordnötssmör som det är så ville jag hitta på något smarrigt med det. Och vad passar inte då bättre än jordnötsglass, visste inte hur mycket jordnötssmör jag skulle ta, men 150 gram var perfekt då glassen verkligen smakar mycket av jordnötter. För att piffa upp den lite extra så blandade jag även i mjölkchoklad och jordnötter. Kan jag säga att det blev tokgott :)   Jordnötsglass 2,5  dl vispgrädde2,5 dl mjölk 3 %6 äggulor1 socker, beroende på eventuell smaksättning150 gram jordnötssmör, jag använde crunchy/krokant1 dl grovt hackade jordnötter50 gram mjölkchoklad, grovt hackadGör så här: Låt detta koka upp mjölk och grädde och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigtTillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.Blanda även ner jordnötssmöret.Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassm...
Mer om: Glass
Fars dags tårta
2011-11-13 20:52:00
Blev en lite tårta för att fira fars dag idag,  ja nu blev den ju rosa :-) och anledningen till det var att jag ville testa den smaksatta fondanten som jag köpte i somras hos B´s Skafferi , det var hallonsmak på den och den var riktigt god, sugarpaste brukar ju annars smaka mest sött, men det här hade verkligen smak av hallon. Fondanten var dessutom lätt att arbeta med, mjuk redan från början och lätt att kavla ut och klä tårtan med, råkade visst sätta kniven i den färdiga tårtan så att det blev ett jack i :-)  , men ja vad gör det, huvudsaken var att den var god.Har även fondant med apelsinsmak och banansmak kvar hemma som garanterat är lika god. Tårtan bestod av ljus tårtbotten, fylld med mjölkchokladfluff, gjord på 180 gram choklad och 3 dl vispgrädde och Ahlgrens husvagnsfluff, gjord på 60 gram husvagnar och 3 dl grädde. Spacklad med marängsmörkräm och sedan täckt med den smaksatta fondanten. Var första gången som jag smakade på Ahlgrens husvagnar, de var riktigt ...
Marsanmuffins
2011-11-11 21:31:00
Har haft med det här receptet tidigare men lägger in det igen då det var bland de första recept som jag lade in i bloggen. Har inte heller bakat dom sedan dess och har glömt bort att de är riktigt goda. Ja det blev som sagt lite  mumsiga muffins med marsanpulver i smeten, bröade även formen med kokosflingor vilket gjorde dom ännu godare.Råkade ta i 70 gram marsanpulver istället för 40 gram så de blev extra mycket marsansmak på dom :-) . Dessa skall gräddas i vanliga muffinsformar men då jag har en kakform som består av  sex minisockerkakor ville jag använda den, har nästan glömt bort att jag har den så det var dags att damma av den.Marsanmuffins10-15 st, normalstora200 gram smör 3 st ägg 1,5 dl vetemjöl 1/2 tsk bakpulver 1 krm hjortronsalt (hade slut på det och tog 1 1/2 tsk bakpulver istället)6 msk( 40 gram) marsansåspulver för kokning , fast jag råkade visst ta 70 gram och det blev lika bra det, mer marsansmak bara Gör så härRör smör och socker poröst. Tillsätt...
Grundrecept, Glass, Vaniljglass
2011-11-10 21:11:00
Här kommer mitt grundrecept på glass, använder nästan alltid detta och tillsätter sedan valfri smaksättning. Finns ju så mycket gott som man kan blanda ner i glassmeten, det är bara fantasin som sätter gränser :-)   Vill man ha extra krämig glass så använder man enbart vispgrädde, går även att tillsätta några extra äggulor.  Sockermängden variera beroende på vad smaksätter med, visa saker är ju så söta i sig att 1,5 dl socker skulle göra glassmeten på tok för söt, tex om man använder krossade polkagrisar eller Ahlgrens bilar. Ibland har till och med 1 dl socker blivit för mycket. Vaniljstång utesluter jag ibland, tex i polkagrisglass så känns den överflödig. I en del glassrecept jag  använder man även gelantinblad och glukos, anledningen till detta är att: Glykos(fungerar även med honung) gör att glassen blir smidigare och motverkar att sockret kristallisserar sig under infrysningen.Gelatin: fungerar som stabilisator, glassen blir krämigare...
Mer om: Glass
Grovt bröd i lergryta
2011-11-08 20:30:00
Har haft en lergryta, en Römertopf stående i skåpet i många år utan att den har kommit till användning, har aldrig kunnat bestämma mig för om jag vill ha den till brödbak eller till matlagning. Nu har jag löst problemet genom att jag även kommer införskaffa en lergryta just för matlagning, fast då en större variant då den jag har idag bara är på 1,5 liter, perfekt storlek när man skall baka bröd. Eftersopm jag älskar nötter så blandade jag ner det i degen, men det går givetvis bra att utesluta det. Det blir ett rejält tungt bröd, vägde hela 1.5 kg. Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Det går även att förvara brödet i lergrytan. Nästa gång kör jag med kökstermometer, och tar ut brödet när det kommit upp till 98 grader, lättare att hålla koll på brödet när man använder termometer och det minskar risken för övergräddning. Det enda problemet jag hade var att brödet fastnade i botten på ett ställe, ändå oljade jag in den noga. Recep...
Polarkakor / Tekakor
2011-11-07 09:10:00
Bakade lite polarkakor i helgen, fast de påminner mest om tekakor,  receptet kommer från senaste numret av tidningen hembakat, har ändrat på det lite och använde mjölk istället för vatten och byte ut en del av mjölet mot lantbrödsmjöl. Ja gott blev det, men det är det alltid med tekakor :-). Polarkakor50 g smör 5 dl mjölk50 g jäst3 msk ljus sirap1 tsk saltca 16 dl rågsikt( fast jag hade inte så det räckte så jag bytte ut hälften mot lantbrödsmjöl 4 sädeslag)Gör så här: Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.Smula ner jästen i en degbunke.Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Blanda ner resten av degvätskan samt sirap och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.Dela degen i 20 bitar. Kavla ut dem till kakor i önskad form och nagga väl.Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper,låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.Grädda kakorna mitt i ugnen i ...
Äppelkaka med kardemummaströssel
2011-11-04 13:10:00
Hittade ett recept på en äppelkaka i senaste numret av tidningen Hembakat som lät supersmarrig som jag därför bara måste testa :-), sedan så gillar sambon äppelkaka så det är ytterligare en anledning till att baka den. Ja himla mumsigt blev den, gillar kardemumma så kakan är helt i min smak. Fast jag tog bara 2 äpplen då 3-4 blev för mycket, eller så kanske mina var lite stora och jag gräddade den närmare 1 timme istället för 35 minuter innan den var klar. Ja självklart måste man ha hemmagjord vaniljsås till. massor med vaniljsås :-D.Äppelpaj med kardemummaströssel125 gram smör, smält, avsvalnat1 1/2 dl strösocker2 ägg2 msk mjölkrivet skal av 1 citron2 1/2 dl vetemjöl1/2 tsk bakpulver (fast jag tog 1 tsk)1/2 tsk kardemumma (tog 1 tsk)1 tsk vaniljsocker ( tog 2 tsk)Fyllning3-4 äpplen, jag tog bara 2Kardemummaströssel1 msk hel kardemumma50 gram smält smör1 1/4 dl vetemjöl3/4 dl strösockerGör så här:Sätt ugnen på 175 grader.Vispa socker ock smör pösigt.Tillsätt äggen ett i taget under ...
Matbloggspriset
2011-11-03 12:58:00
Ni glömmer väl inte att gå in och rösta på er  favoritmat/bakblogg inför årets matbloggspris! Gå in här, och rösta, jag har redan gjort det :-) .
Mosaikkakor / Fönsterkakor
2011-11-01 20:28:00
Sonen ville baka kakor häromdagen och då passade vi på att baka lite mosaikkakor. De blir himla fina med fönster i mitten av kakan. De går ju tex att hänga upp i ett fönster, därför kallas de även för fönsterkakor, men de gjorde inte vi då vi ville äta upp dom :-). hittade inga passande hårda karameller utan köpte klubbor istället som jag krossade. Pepparkaksformar med dubbla motiv som passar perfekt till dessa kakor har jag köpt hos Formina. Ja kika in där om ni vill, de har en massa kul pepparkaksformar till kommande julbaket. Mosaikkakor 5 dl vetemjöl1 dl strösocker2 tsk vaniljsocker200 gram kylskåpskallt smör1 äggulaGör så här:Blanda snabbt samman mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en deg. Blanda ner äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen.Låt vila i kylskåpet 1 timme.Sätt ugen på 200 grader.Kavla ut degen på mjölat bord. Stansa ut kakor med valfritt mått.Jag använde kakformar med färdiga fönster i sig. Annars får man stansa ut hål i kakorna ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33601 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss