TopplistanMat och DryckDetaljer för "Cupcakesfluffan"

Cupcakesfluffan

Cupcakesfluffan
Skriver om mitt stora bakintresse, bakar alltifrån kaffebröd, tårtor, cupcakes till matbröd, gärna surdegsbröd. Lägger in recept och bilder i min blogg på det jag bakar.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Kryddig äppelpaj
2012-06-01 20:21:00
Lite härligt mumsig ljummen äppelpaj med vaniljsås är aldrig fel så här på fredagskvällen, ville iofs ha rabarberpaj men sambon ville självklart ha sin favorit äppelpaj med galler på, så det fick det bli :-) . Får göra rabarberpaj en annan dag. Helgen är ju inte över än.Pajdeg: Blir mycket pajdeg, halvera recept om du inte vill ha ett galler eller lock på6 dl vetemjöl1 krm salt2 tsk vaniljsocker225 gram matfett1 dl vattenFyllning:1 1/2 dl socker1/2 tsk malen muskonöt1 tsk salt2 tsk vaniljsocker6 äpplen25 gram smörPensling:ÄggGör så här:Hacka ihop mjöl, salt, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut halva degen och lägg i en smord pajform.Ställ kallt i 30 minuter.Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.Blanda äpplena med socker, muskonöt, kanel, vaniljsocker.Häll detta i pajskalet.Klicka över 25 gram smör.Kavla ut resten av degen och skär ut smala remsor. Lägg detta över äpplena.Pensla med upp...
Rabarberpaj med kokostäcke
2012-05-30 17:57:00
Denna paj bakade jag redan förra sommaren, så gott, måste köpa på mig mera rabarber till helgen J, rabarber kan man aldrig få nog av när man bara äter det under en kort tid varje år. Längtar tills de svenska jordgubbarna börjar komma, de har dee iofs redan gjort, men väntar nog tills priset går ner lite, läste idag att det blir gott om jordgubbar, toppen J.  Här skall det mumsas jordgubbar i sommar.Pajdeg3 dl vetemjöl0,5 dl florsocker150 g smör, kallt2 msk vatten, kalltFyllning600 g rabarberstjälkar1 msk strösocker1 msk potatismjöl0,5 dl kokosflingorKokostak2 st ägg2 dl socker2,5 dl kokosflingorGör så här:Sätt ugnen på 200°.Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm.Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.Skär rabarbern i två cm bi...
Rabarberkompott
2012-05-28 20:23:00
Lite kall rabarberkompott med vaniljglass och havreflarn är aldrig fel nu när vi haft så fina sommardagar. Gäller att passa på att köpa rabarber i affären  nu när man kan få tag på lite spädare rabarber. Äntligen har vi planterat en rabarberplanta, så nästa år så kanske jag kan skörda mina egna rabarber :-), hoppas på massa rabarber nästa sommar. Rabarberkompott400 gram  rabarber0,5 st  vaniljstång1 dl  socker0,5 dl  vattenGör så här:Skölj och skär rabarberstjälkarna, först på längden och sedan i 4 cm långa bitar.Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull med socker och vatten. Koka upp och lägg sedan i rabarberbitarna. Sjud på svag värme tills de mjuknar, ca 5-7 minuter. Låt svalna och ställ sen kallt.
Blåbärsmuffins med vaniljkesella
2012-05-25 20:27:00
Härligt somriga och mumsiga muffins med blåbär och vaniljkesella i smeten, kan inte bli godare :-)Blåbärsmuffins12 stycken125 gram smält smör2 ägg2 dl strösocker4 dl vetemjöl2 tsk bakpulverrivet skal av 1 citron250 gram kesella vanilj200 gram frysta blåbärGarnering:Grovt hackade hasselnötterMandelspånGör så här:Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Blanda mjöl, bakpulver och citronskal och vänd ner detta i äggsmeten.Tillsätt det smälta smöret och kesella. rör ihop allt till en tjock smet.Vänd ner de frysta blåbären.Fördela i  muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt,(om du har en sådan) de håller formen bättre då. Fyll upp till 3/4 delar.Strö över mandelspån och hasselnötter.Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.Låt svalna på galler under bakduk. 
Supersnabb dessert med Kesella citrus
2012-05-23 21:03:00
Nu när vi haft toppenvärme några dagar är inte bakning det man prioriterar mest :-) därför passar det då bra med snabblagade efterätter. Såg att Arla har börjat med en ny smaksatt Kesella, nämligen Kesella citrus, den var himla god och söt så det behövs absolut inget extra socker. Jag gjorde en busenkel dessert genom att vara krossade digestivekex, blåbär och kesella, supermumsigt :-), ja den går verkligen blixtsnabbt att göra.
Rabarberglass
2012-05-21 19:55:00
En favorit från förra sommaren, rabarberglass, passar bra nu när rabarberna äntligen dykt upp, tyvärr har vi ännu inte planerat några egna rabarberplantor, så jag är tvungen att köpa i affären, men vad gör det när rabarber är så gott :-). Får se till att planera rabarber i år så att vi får rabarber nästa år. Vaniljglass5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)1 vaniljstång6 äggulor1 dl strösocker1 msk glukos (kan uteslutas)1 gelatinblad (kan uteslutas)Gör så här:Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.Vispa ägg och socker fluffigtTillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ ...
Mer om: Glass
Karlsbaderbullar
2012-05-19 06:55:00
Härligt mumsiga spröda bullar med  "kort" konsistens . Går fort att baka och går utmärkt att frysa.  För bästa resultat bör alla ingredienserna ha rumstemperatur.Fyllda med mandelmassafyllning, kan inte bli bättre :-)Karlsbaderbullarca 15-25 st, beroende på storlek150 g smör ca 6 dl vetemjöl2 msk socker2 ägg3/4 dl mjölk eller kaffegrädde50 g jästFyllning:50 g smör 150 gram mandelmassaPensling:äggpärlsockerUgn: 225°Gör så härBlanda fettet med en del av mjölet. Tillsätt socker, ägg och jästen utrörd i vätskan. Arbeta in resten av mjölet och låt degen vila i 10 minuter.Kavla ut degen till en platta, ca 30x50 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Dela rullen i 25 bitar, lägg i bullformar som läggs på  bakpappersklädd plåt.Jäs ca 40-60 minuter.Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt de kallna på galler under bakduk.
Mer om: Bullar
Angel Food Cake
2012-05-17 20:25:00
Angel food cake är en himla smarrig kaka att göra om man har mycket äggvitor över hemma, det går åt hela 10 stycken. Kakan blir himla god med någon form av  glasyr, frosting eller smörkräm på, likaså med färsk bär, fruktcocktail, vaniljsås eller vispgrädde. Kakan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar.  Det blir en härligt luftig/fluffig mjuk och härligt god kaka. Tyvärr har jag lite klåfingriga ungar här hemma J, någon av dom höjde ugnstemperaturen till 225 grader vilket gjorde att kakan höjde sig för snabbt och sprack på ytan, som tur var upptäckte jag det i tid innan kakan hann bli bränd, ja så går det med små busungar i husetJAngel food cake10 äggvitor1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)2 dl strösocker3½ dl florsocker2½ dl vetemjöl special3 tsk vaniljsocker1 nypa saltGör så härVispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.Tillsätt strösockret gradvis un...
Surdegsbaugetter
2012-05-16 20:42:00
Lite härligt frasiga surdegsbaugetter med fina hål inuti, perfekt nu när grillsäsongen börjat, även om det inte känns så med tanke på att det regnat hela veckan :-). Funkar fint att frysa för att sedan värmas i ugnen. Surdegsbaguetter4st Baguetter Dag 1, kväll200g Vetesurdeg 300g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special300g Vatten, fingervarmtRör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.Dag 2, morgonSurdeg från dag 115g Jäst2 dl Vatten, fingervarmt7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special1 tsk Strösocker2 tsk Salt+ ca 4 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special till utbakningGör så härLös upp jästen i vattnet.Blanda i surdegen från gårdagen, mjöl och socker. Knåda degen riktigt smidig och slät, minst 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1,5 timma. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Knåda varje bit lite lätt så att det blir spänst i...
Sirapslimpa/ sötlimpa
2012-05-14 20:01:00
För mig som är född på 70-talet så var det sötlimpa/ skogaholmslimpa som gällde till frukost och kvällsmat med hushållsost eller hushållsmedvurst, på söndagar blev det vitt rostat bröd med jordgubb eller apelsinmarmelad :-) . Hade man riktigt tur så kunde man ibland få kalaspuffar, oj så gott det var, det har jag inte ätit sedan jag var liten. Kan tänka mig att utbudet av bröd inte var så stort när jag var barn, ja inte som dagens brödutbud iallafall. Det blev ett himla gott mjukt och fluffigt bröd.Sirapslimpor2 limpor50 g jäst50 g smör eller margarin5 dl filmjölk1 dl mörk sirap2 tsk salt6 dl rågsikt6 dl vetemjöl specialPensling:äggUgn: 200°Gör så härSmula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och d...
Rabarberpaj med mandelfyllning
2012-05-11 20:11:00
Bakade en härligt mumsig raberppaj idag. Tycker inte ?vanliga? smuldegspajer är så kul, dvs bär i botten och smuldeg ovanpå. När det gäller paj så föredrar jag en mördegsbotten, bär/frukt och någon slags fyllning eller smuldeg ovanpå bären/frukten. Inne hos Roy Fares blogg hittade jag det perfekta receptet, en paj helt i min smak, en mördegsbotten fylld med rabarber, mandelfyllning och havrecrumble Jkan liksom inte bli bättre. Istället för 8 portionsformar så gjorde jag pajen i en normalstor pajform, funkade lika fint det med. Den är 28 cm. Min pajdeg blev nog lite tjockare, men älskar mördeg så det är bara bra. :-)  Och pajen skulle bli minst lika god med tex hallon, blåbär eller jordgubbar. Rabarberpaj med mandelkrämMördeg90 g florsocker (2 dl)270 g vetemjöl (4 ½ dl)180 g smör1 st äggulaGör så här:Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en ...
Marängswissglass
2012-05-08 19:38:00
En favorit när det gäller köpeglass är Sia Glass Marängswiss, så god, så varför inte testa att göra egen tänkte jag :-), himla mumsigt, ja inte blir det direkt billgare, men godare också är den ju hemmagjord. Har helt enkelt sparat formen från köpeglassen och fyllt den med vaniljglass, smält choklad, krossade maränger och mjölkchokladglass. För att göra mjölkchokladglass följde jag vaniljglassreceptet men uteslöt vaniljstång och blandade istället ner 150 gram finhackad mjölkchoklad i den varma glassmeten. Min vaniljglass blev lite brunare än normalt vilket beror på att jag glömt köpa hem vaniljstång och istället använde 1 tsk äkta vaniljpulver.
Blåbärsmuffins med crumble
2012-05-05 20:50:00
Store sonen ville baka lite muffins och för att piffa upp dom lite blev det lite muffins med blåbär och smuldeg på toppen, tokgott :-). Perfekt att frysa in till vårens/sommarens utflykter. Givetvis kan du välja vilka bär du vill eller varför inte  små äppelbitar doppade i kanel. Blåbärsmuffins med crumbleca 12 st, beroende på vilken pappersform du väljer100 g smör2 st ägg2dl mjölk1.5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker1 st citron, skalet4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 nypa saltFyllning:Frysta blåbär, tror det gick åt ½-3/4 paketCrumble:75 g kallt smör2 dl havregryn1 dl vetemjöl1 dl strösockerGör så här: Sätt ugnen på 200 grader.Smält smör och tillsätt mjölkVispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåtFyll formarna till 2/3 med smet. Fördela sedan lite blåbär på.  Tärna smöret och nyp ihop med havregry...
Strösselrutor
2012-05-03 20:54:00
Baka lite mumsiga strösselrutor idag, de blev härligt saftiga och luftiga och det är ju lätt att variera glasyren eter tycke och smak. Ja de uppskattades  av lilkillen här hemma :-). Enkla och lättbakade och jag tycker att de funkar fint att frysa även om det är glasyr på , fast efter helgen finns det inte några kvar att frysa förstås :-DStrösselrutorca 20 styckenKakan:150 gram smör1 dl mjölk3 ägg3 dl socker4 1/2 dl vetemjöl2 tsk bakpulver2 tsk vaniljsockerGlasyr:50 gram smörca 8 dl florsockerca 2 msk vattenströsselGör så här:Smält smöret. Häll i mjölken och låt det svalna.Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta och smörblandningen växelvis i äggsmeten.Bred ut smeten i en långpanna ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Jag använde en långpanna på 35x26 cm och tycker de blev lagom höga.Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.Smält smöret till ...
Solros och tranbärsbröd
2012-05-01 21:09:00
Bakade faktiskt mitt första bröd med torkad frukt idag, då jag inte gillar någon form av torkad frukt så har jag inte bakat med det tidigare, men sambon gillar fruktbröd bakade jag dessa till honom. Det är ett saftigt bröd med lång hållbarhet, som både smakar sött och syrligt och blir som bäst om det får ligga och mogna ett dygn.  Ja och nyttigt också med alla frön och surdeg :-)Solros och tranbärsbröd2 styckenSteg 1Blötläggning:250 g vatten375 g solroskärnor30 g linfrön30 g klippt råg30 g sesamfrön100 g torkade aprikoserSteg 2blötlagda aprikoser från steg 1blötlagda kärnor och frön från steg 1400 g vatten100 g rågsurdeg 60 g jäst600 g vetemjöl special.200 g fint rågmjöl100 g mörk sirap25 g havssalt50 g torkade tranbärhavreflingor till toppingGör så härSteg 1: Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstempe...
Tekakor
2012-04-29 21:08:00
Nybakade tekakor är så gott med bara lite smör eller några skivor lagrad ost, fast kanske inte så nyttigt, för att göra dom lite nyttigare så använde jag dinkelmjöl, fiberhavregryn och kruskali, lika goda ändå.  Jag brukar frysa in de som inte skall ätas samma eller nästa dag.Tekakor10  stycken5 dl mjölk4 dl fiberhavregryn1/2 msk salt1 msk ljus sirap150 smör25 g färsk jäst6 dl spelt/dinkel siktat mjöl2 dl kruskaliVärm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.Smula ner jästen och blanda ordentligt.Tillsätt mjöl och kruskali lite i taget tills det blir en lös deg.Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.Sätt ugnen på 225 grader.Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minut...
Gammaldags sockerkaka
2012-04-27 21:00:00
Hade en burk Smetana hemma med sista utgångsdatum idag  och vad passar då inte bättre än att baka en sockerkaka på den. Ja sambon blev glad då han föredrar klassiska bakverk som en helt vanlig enkel sockerkaka utan krusiduller  framför lite mer avancerade bakverk. Budapestrulle, kärleksmums, nöttoppar och vanlig äppelpaj är andra favoriter. Kanske skulle slå till på stort och göra en Budapestrulle till Valborg :-)Gammaldags sockerkaka2 st  ägg2 dl  socker3 dl  vetemjöl1 tsk  bakpulver2 tsk vaniljsocker1,5 dl  grädde, surnad grädde eller crème fraische 40%citronskal, rivet, från 1 citronGör så här: Sätt ugnen på 175grader. Vispa ägg och socker fluffigt och ljust Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten Blanda ner grädde och citron.Smörj och bröda sockerkaksform på  1 1/ 2 liter, och häll i smeten.Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.Vänta några minuter och stjälp sedan upp sockerkaka...
Kokossockerkaka
2012-04-25 20:21:00
     En härligt saftig sockerkaka med kokos i, en av mina favoriter :-), kanske beror det på att jag älskar kakor med kokos i :-DKokossockerkaka150 g smör100 g kall mjölk250 g strösocker3 ägg90 g vetemjöl10 g bakpulver10 g vaniljsocker150 gram riven kokosGör så här:Smält smöret och blanda ner mjölken.Vispa socker och ägg pösigt och vitt.Tillsätt mjölkblandningen under omrörning.Blanda mjöl, bakpulver ,kokos och vaniljsocker i en separat bunke.Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör inte för mycket.Smöra och bröa eller mjöla en sockerkaksform, ca 1 1/2 liter.Häll i smeten och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.Kakan ska vara torr inuti när den är färdig, känn efter med en sticka.Låt kakan stå några minuter. Vänd sedan upp den på ett fat eller en skärbräda, men låt den svalna under formen.
Amerikansk äppelpaj
2012-04-22 20:34:00
En härligt mumsig amerikansk äppelpaj, en sådan som Farmor Anka brukar göra :-), rejält med äpplen och en härligt pajlock ovanpå, kan inte bli godare. En bit ljummen äppelpaj med vaniljsås eller vaniljglass är aldrig fel :-). Använd gärna fasta, syrliga äpplen som Granny smith eftersom de håller formen och gör att kakan inte blir allt för söt. Receptet är hämtat ur boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Bakverk från Hummingbird Bakery i London. Amerikansk äppelpajPajdeg (du behöver 2 stycken): 260 gram mjöl1/2 tsk salt110 gram rumsvarmt smör2 msk vattenPajfyllning150 gram smör3 tsk malen kanel1 ½ kg gröna äpplen, skalade, urkärnade och skurna imedeltjockna skivor.200 gram strösockerDekorering:1 ägg blandat med lite mjölkStrösockerGör så här:Du behöver göra 2, en till botten och en till locket. Läggmjöl, salt och smör i en bunke och vispa samman med en elvisp på lägstahastighet tills det får en gryning konsistens. Tillsätt sedan en matsked vat...
Banankolawhoopies
2012-04-20 21:08:00
Hade den himla stora turen att vinna ett Lékué Whoopieset i en tävling som Nellie med  bloggen Sockertussen hade i samarbete med KÖK etcetera. Har föresten helt missat den affären trots att jag är född och uppvuxen i Göteborg, fast det är klart det är först nu när jag har min bakblogg som jag verkligen har fått upp ögonen för alla kul bakprylar som finns att köpa. Skall helt klart besöka butiken då jag även vill ha en macaronmatta, mina macarons har en tendens att bli olika stora nämligen :-) och lite för stora. Givetvis måste jag ju inviga min matta så därför bakade jag lite whoopies idag. Lite tokgoda bananwhoopies fyllda med marshmallowsfluffkolakräm, kan inte bli godare och whoopies är lika goda att äta ofyllda, fråga mina busungar till barn :-). Receptet kommer från The Hummingbird bakerys bok Söta dagar. Whoopiemattan var himla käck och enkel att använda, bara att spritsa ut smeten med decomaxen, man fyller smeten de inre ringarna så blir de lagom stora. De färd...
Twixkakor
2012-04-17 21:03:00
Bakade dessa supersmarriga kakor till sonens 2-årskalas, påminner lite om Raider/Twix, helt enkelt supergott  och sött :-). receptet kommer från Jennys Matblogg. De består av en mördegsbotten med mjuk härlig kolafyllning på och täckt med mjölkchoklad, ja små godiskakor helt enkelt. TtwixkakorBotten:4 dl vetemjöl, jag tog lite mindre mjöl1/2 dl strösocker125 gram rumstempurerat smör Kola:175 gram smör2 dl socker3 dl grädde1/2 dl ljus  sirap  Garnering:200 gram mjölkchokladGör så här:Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm, jag klädde min med bakplåtspapperoch grädda i ca 20 minuter.Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.  Gör kulprovet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg . Min var uppe i 121 grader efter 45 minuter och då blev den lagom seg även sedan när jag lagt på den på ...
Tårta till lillkillen
2012-04-15 21:01:00
Lillkillen fyllde 2 år igår och givetvis skulle detta firas med en tårta. Kunde inte bestämma mig för vilken tårta jag skulle göra men så kom jag på att jag för ett bra tag sedan vann en oblatbild, ja vad passar inte bättre med en tårta med cars på till en biltokig liten kille. Det är en ljus tårtbotten fylld med gelehallonfluff och glasskräm, spacklad med vit marängkräm och täckt med kavlingsmarsipan och oblatbild.
Gelehallonfluff
2012-04-15 21:00:00
En himla god fluff som passar  ihop med tex glasskräm eller chokladfluff . Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, ahlgrensbilar citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv. Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall, man kan också minskla mängden gelehallon till 60 gram.3 dl vispgrädde80 gram GelehallonGör så här:Värm grädden försiktigt och blanda ner gelehallonen, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.
Chokladkaka
2012-04-13 21:08:00
En smarrig chokladkaka som blir saftig och fin då man direkt efter gräddningen häller ner en fyllning i kakan. Den sjunker samma något med blir mycket saftig och god. För att få den extra mumsig så garnerade jag den med lite chokladglasyr och kokos. En klar favorit hos sambon :-).Chokladkaka100 gram smör2 ägg2 dl socker2 1/2 dl vetemjöl1 1/2 tsk bakpulver2 msk1 dl vispgräddeFyllning:1 msk smör1 dl socker1 dl mjölk1 msk vaniljsockerGlasyr:200 gram florsocker4 msk smält smör2 tsk vaniljsocker4 msk starkt kaffe2 msk kakaoKokos att strö överGör så här:Sätt ugnen på 200 grader.Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter.Smält smöret och låt det svalna.Vispa ägg och socker vitt och poröst.Blanda mjöl, bakpulver och kakao.Sikta ner blandningen i äggsmeten varvat med grädde och det smälta smöret.Rör till en jämn och slät smet.Häll i formen.Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.Koka upp ingredienserna till fyllningen precis innan kakan är klar, rör hela tiden och låt det koka i 4...
Världens första digitala surdegsbrev och Nytorgslimpa
2012-04-11 20:40:00
Jag paxade en av surdegarna i världens första digitala surdegsbrev, himla kul grej liksom, fick hem torkad surdeg från Jennie "kalasgott" Benjaminsson som jag nu fått liv i. Meningen är att man skall kunna se sin surdegs ursprung föröka sig på nätet och förhoppningsvis kommer surdegsträdet växa och bli stort. För första gången i världshistorien skall man kunna baka och bjuda på bröd som är kusiner med vänner och bekantas bröd. Och dessutom släkt med Jennie "Kalasgott" Benjaminssons eller bageriet Urban Delis proffsdegar  Alla surdegar från Jennie och Urban  är redan paxade  men inne på surdegsförmedlingen finns de personer som  delar med sig av sin surdeg. Har själv tänkt göra det, skall första bara öka och mata min surdeg för att sedan torka den. Blir lättare att skicka den då. Kommer lägga in mig på surdegsförmedlingen så fort detta är gjort.Bakade bröd i helgen efter det medföljande receptet som jag fick med min torkade surdeg. Ett vitt bröd som är l...
Chokladtårta
2012-04-09 21:11:00
Till påskafton blev det en smarrig chokladkaka fyllde med hallonmousse, så gott :-).Botten:150 g mörk choklad150 g smör2 dl strösocker3 ägg4 dl vetemjöl2 tsk bakpulver2 tsk vaniljsocker2 dl mjölkGör så här:Smält chokladen. Rör smör och socker mjukt i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget.Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i äggsmeten.Tillsätt den smälta chokladen och mjölken, rör tills allt är väl blandat.Häll smeten i en smord rund form på ca 22 cm i diameter.Grädda på nedre falsen i 175 grader i 50 -60 minuter. Känn med en sticka så att kakan är genomgräddad.Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna under formen.Gör under tiden hallonmoussen.Dela kakan i 2 delar och fördela fyllningen emellan.Smält chokladen och bre på den.Garnera med påskägg och fågelbo.Hallonmousse4 gelatinblad300 g hallon, jag tog frysta1 dl socker3dl vispgräddeGör så här:Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.Koka upp ...
Brioche
2012-04-07 19:25:00
Bakade härligt goda brioche till påskafton, så fluffiga, mjuka och saftiga, älskar dessa små bakverk, helt tokgoda, inte så nyttig kanske J. Ja nu blev de inte så vackra då det fullkomligt exploderade under sista jäsningen, de små bollarna på toppen jäste bort helt enkelt, var nog lite för feg när jag formade till bollarna sedan hade jag inte räknat med att de bokstavligen skulle jäsa ur sina formar. En mycket lättarbetad deg som jag är helnöjd med och kommer att använda fler gånger, fast använda större formar eller dela degen i mindre bitar. Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren Surdeg,Mat,Kärlek. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag gjorde en stor Brioche och 13 små. Här kan ni se en liten film på hur han bakar sina Brioche http://www.brodpassion.se/2012/03/brioche.html Brioche20 stycken600 g vetemjöl60 g strösocker eller cassonadesocker (råsocker)15 g fleur de sel (fint havssalt)100 g aktiv flytande surdeg400 g ägg (8?...
Mer om: Bullar
Små fågelbon
2012-04-06 14:23:00
Gjorde lite busenkla fågelbon idag, tänkte ha ett till chokladtårtan imorgon och sönrena tackar inte heller nej till att få en mumsbit på dessa fågelbon.100 gram mjölkchoklad1,5 dl cornflakes, jag tog K-SpeciallSmå chokladäggGör så här:Smält chokladen i mikrovågsugnen, rör ner cornflakes.Fördela i muffinsformar, jag la lite i botten och runt kanterna och fyllde på med chokladägg i mitten.Låt stelna i kylskåpet.
Mer om: Godis
Muscovadoglass med hasselnötter och kolasås
2012-04-03 21:03:00
Ja lika tokgott som det låter :-), ja och det är ju snart glassäsong så det är allt dags att sätta igång glassmaskinen igen :-). Det fins två olika sorters muscovadosocker och det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits, jag använde mörkt socker.Muscovadoglass 3  dl vispgrädde3 dl mjölk 3 %6 äggulor1-1,5 dl  muscovadosocker1 msk glukos 50 gram hackade hasselnötter1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten, fast det går inte åt hela burken.  Gör så här:  Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 1,5 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 1,5 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag kylde min i kallt vattenbad.Häll i vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan. Vispa ägg och...
Mer om: Glass
Svensk Råg
2012-04-01 20:54:00
Bakade ett härligt riktigt grovt bröd med surdeg idag, så nyttigt :-) , receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka.Dag 1500 gram kallt vatten (5 dl)375 gram klippt råg (5 1/2 dl)75 gram solrosfrön (1 dl)20 gram linfrön (3 msk)25 gram havssalt (1 1/4 msk)Dag 2blandningen från dag 1125 gram kallt vatten (1 1/4 dl)8 gram jäst300 gram rågsurdeg (3 dl)280 gram rågsikt (4 1/2 dl)75 gram mörk sirap (1/2dl)185gram vetemjöl special (3 dl)Dag 1Blanda ihop samtliga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.Dag 2Blanda ihop blandningen från dag 1 med resten av ingredienserna.Arbeta degen långsamt i köksmaskin i 15 minuter.Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 -2 timmar.Fördela degen i 2 smora avlånga formar på 1,5 liter.Låt jäsa under bakduk i 2 timmar tills degen jäst upp till kanten.Sätt ugnen på 250 grader.Ställ in bröden längst ner i ugnen, spraya med vatten och sänk till 180 grader.Grädda i ca 60 minuter tills de fått en innertemperatur på 98 grader.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33227 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss