TopplistanMat och DryckDetaljer för "Mimmis Mat"

Mimmis Mat

Mimmis Mat
Recept från Mimmi, mamma och mormor Ida. Väntar på att köksträdgården ska vakna till liv så jag kan laga färsk säsongsmat. Under tiden lagar jag mycket mat utifrån vad som finns i skafferiet. Tycker det är kul att laga mat på vedspisen och baka i husets bakugn. Jag kommer också att bjuda på godbitar från lokala producenter, cafeér, restauranger och mattips från människor som inspirerar mig.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Burkmat i hösttid
2012-10-07 17:19:00
                      Syltad squash med lime och nejlikor, mjölksyrad gurka, inlagd vitlök med dragon och syltade kantareller.
Recept på Bröd till Hälsoterapeuterna
2012-09-23 15:14:00
Här kommer nu på begäran, ett recept med bifogad beskrivning om tillvägagångssätt och förfarande kring de bröd som vi bjöd av när Hälsoterapeuterna gästade vårt berg. Det här är ett bra basrecept som man kan utgå ifrån. Det smakar bra som det är, men man kan naturligtvis ta steget vidare och tillsätta olika smaksättningar för ...
Mer om: Matbröd
Kamomill om du vill
2012-09-09 20:08:00
Vi har skördat en hel del av kamomillblommorna som vi sått längst den för sommaren nyanlagda stigen, som leder ner till grinden i söderläget. Stigen kantas av ömsom vinbärsbuskar ömsom aplar. Tanken är att det med tiden skall bli riktigt lummigt och ge en grön skön känsla när man beger sig längs gången, mer som ...
Besök på Greeks Handelsträdgård
2012-08-12 14:11:00
Det är sådana här soliga dagar i sluten på augusti. När svalorna flyger högt upp i det blå och börjar kvittra ihop sig inför flytten söderut. Det är då ett besök på en handelsträdgård med egen gårdsbutik kan göra en glad och godmodig. Turen gick till Greeks Handelsträdgård som ligger utanför Väse, det är lätt ...
Jordgubbar under täcken av flädergrädde och kubbsmulor
2012-08-06 20:16:00
Efterrätten som vi bjöd av, förra veckan då vi hade gäster till vårt berg, ser ut som bilden visar. Det går fortfarande att få några jordgubbar från landet som smakar bra att äta direkt. Annars är det mest sylt och saftsvängen som gäller för dessa röda gubbar. Min sylt som jag kokade på rabarber och ...
Mer om: Efterrätter
Trädgårdsmat i början på augusti
2012-08-03 20:49:00
Vi fick gäster till vårt berg tidigare här i veckan. Vilket verkligen var roligt för nu fick jag greja på hela förmiddagen i köket. För mig är det en sommarsport att kunna laga mat på så mycket som möjligt från köksträdgården. Så här blev slutresultatet efter lite funderingar hit och dit. I princip en vegomeny. ...
Jordgubbar, rabarber och syra från citroner
2012-07-30 21:25:00
Nu har jordgubbarna här hemma börjat gå in i slutspurten. Vi har frossat av dem i stora lass, till morgonmål, till besökande gästers belåtenhet och för magar med kvällskurr. Trots ruskigt rikligt med regn har de stått emot bladmögel som är den största hotet mot de goda gubbarna. Nu börjar det ändå avta i sin ...
Flädersaft med mynta och en nypa skördetips
2012-07-23 20:41:00
En dag när solen sken på förmiddagen, passade jag på att skörda fläderbusken. Ja, man kan säga att det är en god regel för det mesta som ska tas till vara av blommor, kryddor och örter för matbruk. Att använda den första delen på dagen och gärna när växten är solmättad. Det blev två sorters ...
Persfolks älgburgare i Konstantins bröd på Berättarladan
2012-07-19 21:04:00
Denna sommar spelas Misantropen av Molière på Berättarladan utanför Sunne. Att beskåda Stinnerboms uppsättningar gör en alltid nöjd och tillfreds när det gäller sceneri och kostym. Vad de däremot inte kan mätta, är de hungerkänslor som uppstår efter några timmar innanför ladans väggar. Det finns det som tur är, andra som gör med den äran. ...
Astrids marängkrans med rabarber och jordgubbar
2012-07-09 13:14:00
Livet går in i ett nytt skede. Min dotter har blivit mamma och jag har nu blivit mormor. Stora känslor och mycket kärlek ryms i oss alla nu. Vi fick långväga gäster hit till vårt berg i lördags, så mat och umgänge stod passande på dagens meny. Men våra gäster får faktiskt ursäkta, tror att ...
Mer om: Efterrätter
Jordgubbar och Potatis i långa rader på Ängebäck
2012-07-03 16:00:00
Vi sitter i de blåmålade trämöblerna invid kiosken och väntar på kvinnan som driver Ängebäck. De höga ekarna som står på rad invid parkeringen skvallrar om att detta är en plats med äldre historia bakom. När Anna Wilén sluter upp kan hon berätta att gården funnits i familjens ägo sedan 1760 -talet och att hon ...
Midsommarens munsbit med gravad gös i Värmlandsradion
2012-06-27 15:00:00
En liten munsbit med gravad gös, grape och gräslök tillsammans med passande blommor Så här såg de små aptitretarna ut som jag hade med mig till radiohuset på midsommarafton. Om man har lust kan man gå in och lyssna på vårt matprat.
Midsommarmat i sista stund
2012-06-21 13:29:00
Äntligen börjar det dra ihop sig för midsommarmaten. För de flesta är det sill och jordgubbar som spelar huvudnumret. Det går utmärkt att köra på ”gubbtema” rakt igenom. Då tänker jag på gubbröra på ansjovis eller majtessill tillsammans med kokt ägg, gräslök och gräddfil. De röda gubbarna efteråt tycker jag är godast att äta naturella ...
Vänergös i mitt kök
2012-06-17 06:09:00
Att halstra fisk är en urgammal metod och torde vara det absolut äldsta sättet att tillreda på. Nyfångad fisk som tillagas omgående över elden eller med lite modifikation, efter ett dygn i saltlake är enkelhetens sätt. Halstra innebär att man med fördel lägger fisken i ett halster för att underlätta vid själva vändningen. Läser nuförtiden ...
Trädgårdskväll
2012-06-08 03:40:00
Vita vinbären blommar för fullt och är den som ger bär först av alla Maskrosor är till stor nytta för bina i samlandet av pollen – se biets bakben. De botaniska tulpanerna samsas med myntan under astrakanen. Får det lov att vara en böna innan de går ner i myllan?
Rödbrokig skogsskräppa
2012-05-19 14:01:00
Den rödbrokiga skogsskräppan är en av de tidigast förekommande grödorna i vår köksträdgård. Redan i början på maj tittar den upp med sina pilformiga gröna blad och vinröda nervtrådar. Dess latinska namn är Rumexsanguineus. Till rumex-släktet räknas också trädgårdssyra och ängssyra. Det fina med denna köksväxt, förutom att den är väldigt dekorativ, är att man ...
Charkuterier från Fryksdalen
2012-05-18 16:36:00
Här i Fryksdalen finns det flera fina småskaliga charkuterier. Ett företag som har varit med i många år är Persfolk Gård. Jag har följt dem sedan tidigare och gjort reportage om tillverkningen på deras gård, men även när det var dags för den efterlängtade öppningen av gårdsbutiken. En desto nyare aktör på marknaden är Fryksdalens ...
Makrill och rabarbersalsa
2012-05-16 04:34:00
Var förbi fiskhandlaren i fredags och där skyltade dem med att makrillen kommit. Som jag skrev i mitt förra inlägg om rabarber i köksträdgården, ville jag prova makrillen med rabarber till och nu fick jag chansen. En fet och fin, runt 500g räcker till två personer och det var vad jag fick med mig hem. ...
Makrill och rabarbersalsa
2012-05-13 17:53:00
Var förbi fiskhandlaren i fredags och där skyltade dem med att makrillen kommit. Som jag skrev i mitt förra inlägg om rabarber i köksträdgården, ville jag prova makrillen med rabarber till och nu fick jag chansen. En fet och fin, runt 500g räcker till två personer och det var vad jag fick med mig hem. ...
Rabarber i köksträdgården
2012-05-09 19:21:00
En av vårens verkliga glädjeämnen är när rabarberknopparna börjar titta upp ur myllan. Därefter är det några veckor med längtan i blick var gång man passerar de växande rabarberstånden. Vill man skynda på de första knoppar kan man ställa en hink eller en kruka över så driver man på stjälkarna och kan sedan tidigare än ...
Nässlor mat från naturens skafferi
2012-05-09 19:21:00
Nu har nässlorna kommit upp i lagom höjd för att kunna skördas på ett lättsamt sätt. Dagens nässelskörd blev på en liter, ganska hårdpackad i måttet som jag hade med mig ut. I nästa steg blev, Urtica diocia som hon heter på latin, ordentligt blötlagd i mycket vatten i den största bunken så att eventuellt ...
Rabarber i köksträdgården
2012-05-07 19:45:00
En av vårens verkliga glädjeämnen är när rabarberknopparna börjar titta upp ur myllan. Därefter är det några veckor med längtan i blick var gång man passerar de växande rabarberstånden. Vill man skynda på de första knoppar kan man ställa en hink eller en kruka över så driver man på stjälkarna och kan sedan tidigare än ...
Nässlor mat från naturens skafferi
2012-05-06 14:47:00
Nu har nässlorna kommit upp i lagom höjd för att kunna skördas på ett lättsamt sätt. Dagens nässelskörd blev på en liter, ganska hårdpackad i måttet som jag hade med mig ut. I nästa steg blev, Urtica diocia som hon heter på latin, ordentligt blötlagd i mycket vatten i den största bunken så att eventuellt ...
Värmlandsmat i samverkan med Mimmis Mat
2012-05-03 22:11:00
Ändå sedan starten av bloggen har jag varit särskilt intresserade av de småskaliga livsmedelsproducenterna. Genom att göra reportage på plats har jag visat på deras idoga arbete med mathantverket men även tittat närmare på produkter som är något utöver det vanliga. Eftersom jag till stor del lever och lagar mat efter årstidernas växlingar med egen ...
Björksavstider
2012-05-03 22:11:00
Det har varit en kall och seglivad vårvinter i år. Inte med så mycket snö som i fjol men ändå så pass kyligt att naturen har bromsat upp i sitt vårvaknande. Vid den här årstiden brukar vi vara i full färd med att tappa björkarna på sin lätt söta sav. Hur det hela går till ...
Värmlandsmat i samverkan med Mimmis Mat
2012-05-01 12:48:00
Ändå sedan starten av bloggen har jag varit särskilt intresserade av de småskaliga livsmedelsproducenterna. Genom att göra reportage på plats har jag visat på deras idoga arbete med mathantverket men även tittat närmare på produkter som är något utöver det vanliga. Eftersom jag till stor del lever och lagar mat efter årstidernas växlingar med egen ...
Björksavstider
2012-04-30 16:32:00
Det har varit en kall och seglivad vårvinter i år. Inte med så mycket snö som i fjol men ändå så pass kyligt att naturen har bromsat upp i sitt vårvaknande. Vid den här årstiden brukar vi vara i full färd med att tappa björkarna på sin lätt söta sav. Hur det hela går till ...
Två guld till Värmland
2012-04-27 17:26:00
Är det någon som vet vad som hände den 11/11 2011? Jo, just den dagen delades det ut medaljer till landets mathantverkare när mässan Mitt Kök på Stockholmsmässan i Älvsjö höll  SM. Arrangör är som vanligt Eldrimner som är de nationella resurscentrumet för mathantverk med säte i Ås, Jämtland. Något som vi värmlänningar kan känna ...
Två guld till Värmland
2012-04-21 21:34:00
Är det någon som vet vad som hände den 11/11 2011? Jo, just den dagen delades det ut medaljer till landets mathantverkare när mässan Mitt Kök på Stockholmsmässan i Älvsjö höll  SM. Arrangör är som vanligt Eldrimner som är de nationella resurscentrumet för mathantverk med säte i Ås, Jämtland. Något som vi värmlänningar kan känna ...
Livet som gås och banankaka på ett ägg
2012-04-17 18:34:00
Våra gäss har kommit igång och det ordentligt med sin läggning av ägg. De tre damerna lägger tre ägg varannan dag. Vi smyger helt aningslöst in i deras bod när de vankar ner till dammen för sitt morgondopp, och tar helt sonika äggen från deras reden. Det är vad gåsgubben tror i alla fall, så ...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
32943 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss