TopplistanMat och DryckDetaljer för "Kryddburken"

Kryddburken


Kryddburken
Bloggar om matrecept, bakverk, experiement i köket, kryddor, nya spännande rätter, kokböcker och allt som hör mat och kök till! Daglig uppdatering och rikt illustrerad!
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Kryddburken flyttar!
2009-10-20 19:10:00
Hej kära bloggläsare! Som ni ser så är inte allt sig likt här på ”burken” Jag har flyttat bloggen till eget webbhotell och en överföringen av inlägg, bilder, kommentarer, ja allt är just nu under bearbetning. Därför ser det knasigt ut! Detta innebär att adressen kryddburken.wordpress.com INTE kommer att visa bloggen i fortsättningen. Uppdatera era bokmärken, och sprid gärna detta till era nära o kära! www.kryddburken.se är det som gäller nu alltså! Vi ses där…
Vinnaren av Gjutjärnsgrytan är :
2009-10-17 13:06:00
En nygrillad våffla kanske?! (foto : Kari & Monica) Efter noga övervägande och support från övriga familjen har vi nu enigt utsett bästa matbilden med temat ”mat utomhus”! Vinnaren av gjutjärnsgrytan från Orrefors Jernverk går till Kari & Monica som skickat in bilden med våffeljärnet på grillen! Orginellt & en smula gammeldags! Det är inte var dag man får en nygrillad våffla inte?!  Skicka mig er adress så kommer gjutjärnsgrytan på posten! Och hoppas ni får många fina middagar med er nya gryta i köket! Stort tack alla ni som bidrag med fina bilder till tävlingen! Här nedan ser ni alla tävlande : Gith Björk Martti Palosaari Martina Peter Göransson Daniel Gylebrant Hulda Pettersson Ida Johansson Isabelle Linda Granberg Margareta Johansson Örjan Johansson Marija Peteh Maria Björke Annette Holmblad Lisa Dahlberg Sophia Björklund Mirea Jenny Klara Hertram Emelie Berglund Birgitta Wallenius Renee Therese Östberg Marie Åberg Therese Ett s...
Freedags-myyys!
2009-10-16 23:23:00
Freedags-myys! Det är mysigt de! Fredagkvällen är för många avkoppling! Skön avkoppling som inte tar på krafterna för mycket, som inte kräver så stor arbetsinsats och som går att äta trots att man sitter djupt nersjunken i TV-soffan! Hos oss blev det lite vuxen-mys ikväll när barnen somnat! Ostbricka!! Sånt där gott allt-i-allo-plock! Jag tycker inte om den här ”blixt-bilden” alls men jag orkade inte hålla på krångla med ljuskällor & extern blixt mitt i alltihopa! Men såhär såg vårt TV-bord ut tidigare ikväll iallafall! Jag köpte hem två nya askar från Cantadou, den ena paprika/Chili, (ett säkert kort till maken) och vitlök/olivolja! Oj så gott! Den förstämnda var det verkligen hetta i! Nicke gillade den bäst! Här kommer min favorit för kvällen! Marmeladen! Rabarber/Vanilj! Ja, inte bara den utan på ett kex tillsammans med en bit brieost så var denna marmelad helt outstanding!! Oj så gott! Denna kombination föll mig verkligen i smaken! Det tycker jag ni ska prova...
Boeuf Bourgignon – Fransk köttgryta
2009-10-15 19:53:00
Köttgrytor, jag fullkomligt älskar köttgrytor av alla de slag! Hösten är en tid då det puttrar många grytor i mitt kök. Och de ska vara rejäla grytor och gärna långkok. Boeuf bourgignon, eller burgundisk gryta är en av många favoriter! Detta är så otroligt gott så det är verkligen värt sina timmar i grytan! En fransk köttgryta med fantastiska smaker! Till skillnad mot vår svenska klassiska kalops så innehåller denna gryta tomat, antingen man vill ha färska, eller på burk. Personligen tycker jag burktomater ger mer smak, speciellet av märket Mutti. Hmm.. Tomater ja, mer då? Jo, champinjoner samt syltlök/steklök. Vitlök och rökt sidfläsk, men jag föredrar utan! Vitlök tycker övertar det röda vinets smak för mycket och sidfläsk ger visserligen god smak men inte så det märks så pass stor skillnad. Sen tycker jag inte om att bita i en fläskbit samtidigt som jag har en mör, trådig bit nötkött i munnen! Och rött vin! Där har ni den franska köttgrytan! Vinmängden tycker jag ni ska justera...
Marängswiss
2009-10-13 15:33:00
Hej på er! Ni vet väl allihopa hur man gör marängswiss!? Glass + vispgrädde + maräng + skivad banan + choklad eller kolasås! Det absolut svårare med marängswiss är att uttala det… Schwiss, sviss, swiss, svich… Marängsuiss??! Tänkte bara påminna er om att det är himla gott när man är sjuk iallfall!
Biffiga Biffar & Fetaostkräm
2009-10-12 20:54:00
Gokväll kära läsare… Det är inte mycket ork bakom dessa tangent-tryckningar ikväll, men tänkte ändå att jag skulle lägga upp lite recept + bilder från helgens mat! Har legat i feber och värsta förklyning nu i två dar och hoppas jag mår snäppet bättre imorgon! Ja, jag går i mannens fotspår, han låg däck förra veckan han… Apropå tävlingen! Det är spännande alltså, det ramlar in bidrag från er läsare, fortsätt så. Ni har ju till fredag på er! Och det är stor chans att kanske just Du vinner gjutjärnsgrytan från Orrefors Jernverk. MER MATBILDER UTOMHUS efterlyses! Hejja på nu! Här har vi ett smarrigt recept på megastora biffar vi åt i helgen. Fyllda med cremé bonjour färskost, stekta i ugn. Serverade med ruccolasallad & fetaostkräm. Vädligt enkelt och otroligt gott! 5 stora biffar Det här behöver du : 800 gram nötfärs 2 dl vatten 1 gul lök (finhackad) 2 vitlöksklyftor (rivna) 2 msk potatismjöl salt & nymalen svartpeppar 1 förp cremé bonjour vitlök GÖR SÅHÄR : Blan...
Ekologiska Snapsar
2009-10-10 17:55:00
Igår gjorde vi en riktig mysmiddag fredagen till ära, jag hade varit ledig på dan och tid för förberedelse fanns det gott om! Maken va också hemma men genomförkyld och febrig så då får man passa på att lyxa till det lite tyckte vi! Till middag åt vi helstekt fläskfilé, potatisgratäng, gräddstuvad purjolök spetsad med wasabi, precis så som det smakaded på Guntorp när vi var där för två veckor sen och åt. Och över fläskfilén lät jag ringla en god tjock balsamicoreduktion som pricken över i:et! Ruccolasallad till! Vi passade på att smaka av vinet (varuprov med avsändare; Sydafrika) med Fairtrade-märkningen 0ch även dessa ekologiska snapsar (varuprover från Snälleröds). Det blev en mysig kväll på alla sätt. God mat, gott vin och goda snapsar. Dom gick verkligen hem fint hos maken! Det kan vara gott att ta EN snaps med lagom mellanrum under en hel kväll tycker jag, men ska jag hålla takten med maken då får man jädrans svälja fort! Till maten tog vi varsin liten flaska! Bra snurr av det ...
Vinn Gjutjärnsgryta från Orrefors
2009-10-09 17:40:00
Jag bestämde ganska tidigt att några tävlingar tänker jag INTE ha här på Kryddburken. För det mesta är det småprylar som lottas ut och det är mer cirkus kring själva inlägg, länkningar fram och tillbaka än själva nöjet i att tävla. I det stora hela går det ofta ut på att sätta fart på besöksräknaren också. Ioch för sig ett bra sådant sätt. Anledning till att jag nu ändå kör igång en tävling är ganska enkel. Det  blir en rejäl vinst, en hederlig fin gjutjärnsgryta som i handeln kostar 1099 SEK ord.pris. För det andra tycker jag att ni bloggläsare är värda chansen att vinna nånting fint. För det tredje då vet jag att jag är ensam om denna tävling bland matbloggarna runtom! Så då nappade jag, självklart! Eftersom både matlagning & foto står MIG varmt om hjärtat så kommer denna tävling att se ut som följande : 1. Skicka in din bästa bild med temat ”Mat utomhus”. Skicka din bild till min mail,  deville@telia.com senast den 16/10. Se till att du får mail tillbaka som bek...
Gräddstuvad Purjolök över Öppen eld, spetsad med Spansk peppar
2009-10-08 20:53:00
Dessa bilder ni nu får se är nog en ganska ärlig spegling av vårt liv här ute i skogen på Öland! Här ute vid elden sitter vi OFTA! Sommar som vinter, vardag som helg! HÄR trivs vi som allra bäst, familjen Nilsson. Framför en öppen eld, ute i frisk luft och frihet! För mig blir dessa stunder mitt eget lilla ”norrland” på något vis… Utelivet, vildmarken, den öppna elden och smaken av mat lagat just utomhus! När vi sitter här ger det både fina minnen och absolut njutning på högsta nivå! Så alla ni där ute, när ni går på krogen på lördagkvällarna, ja då sitter jag här med min familj och njuter och jag är väldigt lycklig att min man och jag delar detta nöje på samma nivå! Barnen vet inte vad krogen är ännu och det är heller inget vi tänkt introducera dom i! Men koll på elden och allt som hör skogen till, de kan dom redan nu!! Så här har ni oss i vårt eget lilla esse! Inlägget om denna kvällsmat vid elden var en toppenhärlig avslutning på en lång eftermiddag i skogen...
Omelett med Grönsaks-plock
2009-10-07 12:18:00
En supersnabb turbo-lunch är aldrig fel när man har en massa annat att pyssla men ändå måste få sig nåt i magen! Och gärna nyttig sådan! Omelett svänger man snabbt ihop på nån minut och här har jag rensat kylen på diverse grönsaker som börjar se trista ut. Apropå äggen i omelett. Något jag funderat på länge nu… Jag är grymt äcklad av den där vita sega bollen som kallas ”äggsnodd” som sitter fast i gulan, den är seg och hård och inget jag vill ha med i en omelett eller annat heller för den delen. Förr så var inte dessa ”snoddar” så synliga i äggen som dom är nu… Vad beror det på tro? Det är bra mycket kladdigare att hålla på nypa bort dom men jag blir helt manisk när jag knäckt ägget! Bort, bort, bort!! Det är ju visserligen bara en tråd av äggvita, men sååå äckligt… Vill inte ha med dom där slemmiga snoddarna… Så detta är alltså en omelett utan slemsnoddar! Fler därute som är anti mot dessa? Grundrecept omelett : 3 ägg (utan snod...
Källarfranska
2009-10-05 08:41:00
Ett snabbt recept på källarfranskor är aldrig fel att ha i bakfickan! Och snabbt går de, det lovar jag! Lika väl som man lär sig måtten till pannkakssmet så borde var och varannan kunna måtten på källarfranska! Det är absolut det enklaste recept på rykande färska frukostbullar man kan få! EN jäsning, varm eller kall! Direkt före dom ska ätas, eller kvällen innan! Går du upp lite tidigare på morgonen än vad resten av familjen gör så är det här en baggis som du knådar ihop på 10 min, jäser under duk i 40 min och gräddar i 10 min! Vad blev det… En timme i förväg och 10 minuters arbetsinsats!  Går du INTE upp så tidigt så förbered bullarna kvällen innan! Eller så gör du inte alls som jag föreslår, istället bakar du dessa frallor precis när du känner för de! 16 st Det här behöver du : 1 pkt jäst (50 gram) ½ l vatten 1 msk socker 1½ tsk salt 3 msk olja 13 dl vetemjöl GÖR SÅHÄR : Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt! Rör ut jästen i vattnet oc...
Äppelkaka i ny knäckig design!
2009-10-04 17:41:00
Jag har redan så många receptet på äppelkaka så jag blir lite less på att laga dessa om och om igen så idag gjorde jag ett litet experiment som verkligen lyckades! Ibland måste man liksom förnya sig! Nu har vi istället en ny favorit här hemma och då kanske höstens skörd av äpplen går åt lite fortare också! Tycker absolut ni ska prova denna kaka för den är inte krånglig på något sätt och jag har skrivit recept, mått & tider i detalj så gör ett försök och kom med ert omdöme tack! Den består av en tung sockerkakasbotten med bara ett enda ägg. Därtill en topping som du bara fördelar ut över kakan i långpanna och sedan gräddar. Ju slarvigare du är med toppingen desstom godare blir den! Låter väl ganska okej? (Formen jag använt är IKEA´s form Konics som är 40*32 cm med höga kanter) Sockerkaksbotten : 1 ägg 3 dl strösocker 100 gram smält smör 3½ dl mjölk 7 dl vetemjöl 2 msk vaniljsocker 4 tsk bakpulver ½ krm salt GÖR SÅHÄR : Vispa ägg och socker vitt. Tillsätt övriga ingredienser o...
Fairtrade bland vinhyllorna
2009-10-03 18:28:00
Detta vita vin kom ut i handeln i början av september. Är det nån där ute som provat redan kanske? Flaskans nummer : 73199 & pris : 67kr för 750ml kommer från Sydafrika. Ett fruktigt vin med härlig sötma utan beskhet! Eftersom vi svenskar numera dricker allt mer vin odlat från bl a. sydafrika har det nu uppmärksammats hur arbetsförhållandena ser ut! De som arbetar med  vinodling, många yngre människor & de med väldigt låg levandsstandard har nu fått bättre villkor tack vare fairtrade märkningen! Ett rättvisemärke som ger arbetarna bättre ekonomi och större möjligheter till hälsovård & skola. Tummen upp säger jag! Jag är absolut ingen vinkännare för fem öre, eller vinälskare för den delen heller. Men skulle jag köpa hem vin för en fest eller dyl hade jag absolut satsat på ett vin märkt med ”fairtrade”-märket!
Dags att utse Sveriges bästa MATBLOGG!
2009-10-01 14:36:00
Nu är det dags igen för den årliga tävlingen av matbloggspriset! Är du som jag matbloggare själv? Sprid gärna detta budskapet på din egen matblogg också! Mer info hittar ni på sidan tillägnad just matbloggspriset! För att nominera din favorit bland matbloggarna, klicka HÄR >>  Vinnaren av bästa matbloggen kommer att presenteras på stockholmsmässan, ”Det goda köket” den 6:e november! Missa inte det!
Varmrökt Röding på Knäckebröd… Ljuvlig kvällsmacka!
2009-10-01 14:36:00
Varmrökt röding blev tillsammans med husman hårdbröd en perfekt kvällsmacka efter en lång dag på jobbet! Lite salt & pressa över massa citron och dill! Natt natt säger jag nu… Två stora fina rödingar köpte vi på Nisses Fisk i Borgholm för 160kr! Dit kan jag varmt rekommendera er att åka om ni är ute efter färsk fisk. Och sen dom legat i saltlake, varmrökte vi dom med bl a. enris. Så otroligt gott & så blev dom förvandlade till två fula fiskar på köpet! Fler recept med röding :    Pappa recept på helstekt röding i ugn med citronsås
Smörgåstårta Ägg & Räkor
2009-10-01 14:36:00
Tack… Gokväll gott folk! Tack för all underbar respons ni gett mig ang. föregående inlägg. Ni är väldigt många som förstår och bryr er och har verkligen gett mig uppbackning. Är verkligen stolt över mina trogna läsare, ni är toppen allihopa! Tack snälla ni! Nu orkar jag däremot inte älta detta mer utan vi går vidare som vanligt här på kryddburken. Inlägg och kommentarer finns kvar men är inte publikt längre, och jag hoppas att jag inte ska behöva publicera det igen! Nu är det pasé och om ni känner mig rätt så vet ni ju att jag hellre vill skriva om mat! Här på Öland har det varit skördefesthelg! Vilken otroligt uppslutning det är till dessa skördefester. Skulle tro att vi toppar besöksantalet med turister en bra bit över midsommarfirandets! Blåsigt och höstlikt har det varit, vi har strosat runt och faktiskt bara njutit av stämmningen, pumpor, brinnande marschaller, upptåg och en massa god mat förstås! Hur mysigt som helst! Här är en beställning på smörgåstårta som jag gjor...
Quorn Lasagne
2009-10-01 13:20:00
Fick ett par varucheckar på olika Quornprodukter för en tid sen! Allt ifrån färs, filéer, bitar och som här lasagne! I frysen ligger två påsar quornbitar som jag har tänkt göra burritos av i tortillabröd. Men idag till lunch tog jag upp lasagnen till mig och Nicke att dela på! Är alltid lite skeptiskt till såna här ”värma-i-micron-rätter” så jag slog på ugnen och tänkte att det blir nog bättre så! 200 grader i 45 min för en ynka liten pytteform… Jaja… Mmm… Jag är väl inte helt överväldigt förstås. Lasagne för mig är en krämig variant med mycket fyllning av färs och bechamelsås! Och lasagneplattorna ska inte va svampiga utan fortfarande ha lite tuggmotstånd! Allt detta saknade den här rätten… Bechamelsåsen måste dom ha missat i receptet, för det var mer en känsla av överkokt pasta med vattnig köttfärssås med en konstigt bismak av gamla konserverade tomater… Quornfärsen är dock vädligt lik fläskfärsen i konsistens och smak, men då kan jag...
Äpple & Tranbär! God Juice mot förkylning!
2009-10-01 12:10:00
Juice på frukostbrickan en kylig höstmorgon är himla gott, speciellt äppeljuice tycker jag! Fick för en tid sedan lite varuprover från Skånemejeri för att testa deras nya Bravo juice FRISCUS! Den ska ha häslobringande effekter och va himla bra för immunförsvaret om man går mot förkyningstider! Det låter ju toppen! Lite extra immunförsvar behöver vi nog alla framåt vintern! 100% fruktjuice + tillsatta ”nyttiga” bakterier! Mer om juicen kan du läsa här >> Den finns i två smaker, apelsin med acerola & som denna på bilden med äpple & tranbär. Den är riktigt god och jag skulle kunna dricka den som vatten tror jag! Lagom syrlig & härligt frisk i smaken. Den ska vara riktigt iskall förstås, då gör den sig som bäst! Sen inbillar jag mig nu att jag kommer hålla mig frisk hela vintern! Här är en liten del av vår äppelskörd i år som nyss är inplockade från regnrusket där ute. Det var länge sen vi hade såhär STORA äpplen, lika stora som grapefrukt. Så med andra ...
Kryddburken på krigsstigen!!
2009-09-24 22:02:00
Ibland blir jag bara sååå trött på sånt här! Det är inte första gången jag hittar mina bilder ”ute på vift” och det är väl iofs. ganska förståeligt. Alla som bloggar te x. känner inte till lagarna. En del handlar i god tro och kör på ändå. Dom flesta hör av sig till mig och frågar och då är det alltid grönt ljus från min sida. Jag tar de mesta med en nypa salt och brukar få kontakt med berörda och felet rättas till. Allt frid & fröjd. Men företagen för jissenam!! Företag som utger sig för att tillverka utbudet på bilden??  Och i samma veva ”säljer” det som visas på bilden. Falsk marknadsföring till kunder som kanske anlitar dom?! Jag blir galen… Att skylta så enormt med att vara oseriös borde inte löna sig i längden. Så idag så hänger vi lite folk här på burken, för nu är jag uppretad! M & D Catering Denna cateringfirma känns väldigt anonym. Inga ägaruppgifter, inga adressuppgifter eller telefonnumer. På deras förstasida ser man texten ”N...
Danskt Smörrebröd
2009-09-24 21:05:00
Dessa smörgåsar är inte å leka med! Snacka om smörgåsar! Å de finns visst en regel också! Ös på med fyllning så ingenting av brödet är synligt! Ja, jag pratar om de danska smörrebröden! Danskarnas stolthet helt klart! Till frukost, lunch, eller kvällsmål, nattmacka… Passar in på dygnets alla timmar! Alla dessa smörrebröd har också givna namn, jag har bara fått tips om ett namn, den sk. veterinärens nattmacka, tack Susanne! Det finns nog ett otalt olika namn till så känner ni till några så hojta! Om man nu som jag älskar allt i smörgåsväg då kan man inte ha undgått dessa delikatesser! Det är ju ingen vanlig smörgås med ost & skinka om man säger så… Pålägg med lite bröd skulle jag vilja säga! Häng me nu, för de här är gott! Och varför inte ett par såna här framför TV:n en fredagkväll istället för annat snacks! Grovt dansk rågbröd + salladsblad är standard för samtliga smörrebröd. Bygg på höjden med massor av pålägg och snåla inte! Brödet får inte synas! Mustigt ...
Pepprig Kycklinggryta med krämig Tomatsås
2009-09-22 21:21:00
  Kycklinggrytor gillar vi här hemma! Grytor i alla former dessutom älskar jag att tillaga och idag kom lusten att laga mat tillbaka, börjar känna mig lite bättre nu! En kryddig kycklinggryta med massa peppar och god tomatsmak är precis vad man behöver för att få igång smaklökarna igen! Det här behöver du : Ca 800 gram innelårfilé av kyckling (alt. bröstfilé) Smör + olja till stekning (jag använde kallpressad rapsolja) 2 msk paprikapulver (mild) 2 krm nymalen svartpeppar 2 krm nymalen grönpeppar 2 krm nymalen rosépeppar 1 krm nymalen vitpeppar Dosera efter tycke och smak… Sås : 4 schalottenlök 1 liten burk cremé fraiche 2 dl mutti tomatsås 3-4 dl mjölk 1 kruka persilja GÖR SÅHÄR : Bryn kycklingbitarna hela som dom är i en het stekpanna med lite smör o. olja. Pudra över paprikapulvret & peppra på! Kycklingbitarna ska bara få fin färg. Lägg åt sidan sålänge. Diska INTE ur stekpannan nu! Finhacka schalottenlök och fräs i skyn som blev från kycklingen. Rör ner en burk cremé...
Dåligt samvete…
2009-09-21 10:45:00
Jag lider av dåligt samvete… Jag har nu efter helgen läst och läst och läst alla era fina kommentarer. Alla mail ni skriver, och jag blir totalt förbluffad över vilken respons som fullkomligt bubblar in här på Kryddburken!   Jag läser självklart alla kommentarer jag får & många är ni trogna läsare som följt min blogg länge nu. Hoppas ni fortsätter med att flitigt lämna små rader! Jag blir alltid lika glad! Och sen att se ”nya ansikten” bland kommentarerna gör mig också väldigt glad, jätteroligt att det hela tiden är fler och fler som hittar hit! Ni är guld värda allihopa! Men gissa vilket dåligt samvete jag får varje gång jag öppnar mailboxen… Å så ser jag siffrorna där längst ner i vänsterhörnet på enbart kommentarer till Kryddburken, denna siffra är från i augusti… Så jag hoppas ni har överseende med att jag inte ”hör av mig” till precis alla som skriver. Jag tänker på er dessto mer istället! Men självklart om ni har ni frågor, fund...
Krämig Ostsås till Pasta
2009-09-21 10:15:00
Häromdan fick jag hem två nya produkter från Keldas sortiment. Bland annat denna pastasåsen ”Four Cheeses” med blåmögelost, parmesan, mozarella och cheddar. Såsens förpackningsstorlek är på 4 dl vilket räcker gott & väl till 4 port. Smaken förvånade mig en aning. Hade nog inte föreställt mig sån stark ostsmak. En ostmix med både blåmögelost, parmesan, mozarella och cheddar blev förbluffande gott! Smaken av just blåmögelost som jag älskar var inte alls så markant däremot. Kombinationen av det hela var iallafall riktigt gott! Det är en pastasås med kraftig ostsmak & man har inte snålat på svartpepparn heller! Konsistensen är krämig och inte alls ”förpacknings-sås-gelé-aktig”, utan helt perfekt! Den här ostsåsen kan jag mycket väl tänka mig att använda både till gratinering, lasagne & som ostsås… Tänk bara på ”macaroni and cheese”! Jag brukar inte köpa dessa förpackade historier men har man brådis nån gång så är det ju himla smid...
Hästtårta
2009-09-18 19:57:00
Imorgon 19:e september fyller vår älskade Joline 7år!! Självklart tårta och självklart ett önskat tema som alla tidigare år… Alltifrån grodtårta, fjärilstårta, godistårta, prinsesstårta & spöktårta, och i år är det HÄST! Denna tårtan ska me till ridskolan imorgon för hon vill bjuda alla kompisar i sin ridgrupp såklart! Och ytterliggare en häst står på lut, men är ännu ej dekorerad. Jag återkommer med bild på den i samma inlägg imorgon! Ha en trevlig helg nu allihopa! Det här behöver du : 3 bottnar vanlig rulltårta Lager 1 : 1 stor mosad banan 1 dl marsankräm Lager 2 : ½ dl jordgubbssylt 1 dl vispgrädde Täcklager : 2-3 dl Chokladmousse En liten sats dumleganasch till att spritsa manen + munnen Godis till grimma, öga & näsborre Dumleganache (halv sats) : 1½ dl vispgrädde ½ påse dumlekolor GÖR SÅHÄR : Värm grädden i en kastrull. Slå den varma grädden över dumlegodisarna! Låt kallna i kylskåp över natten. Ta ut dagen efter och vispa med elvisp. Spritsa! Skissade ut e...
Potatispizza
2009-09-17 19:16:00
Potatispizza är något som jag tycker ni ska prova! Det är ingen pizza man äter en hel av, inte heller serverar som ensam rätt tycker jag. Men till buffé, förrätt, plockmat, sopptillbehör, snittar osv, ja ni fattar! Då är denna kanon att servera! Potatisen ska skivas riktigt tunnt och sen råstekas i lite olja, salt & peppar innan den läggs på pizzan! Vitlöksdressing som bas istället för tomatsås och färska örter som topping. Du har garanterat en annorlunda bjudrätt som är enkelt och billig! Varför inte variera med lite andra rotfrukter också nu i skördetider! 2 runda pizzor Pizzadeg : 2 dl vatten (37grader) 1/4 pkt jäst (12,5gram) 5 ? 6 dl durumvete ½ dl rapsolja Salt & svartpeppar Arbeta degen ca 5 min. Jäs i bunke 25min före gräddning. Vitlökssås : 1 dl turisk yougurt el. matlagningsyoghurt 1 pressade vitlöksklyftor 2-3 droppar vitvinsvinäger En nypa torkat mynta Salt peppar Fyllning : 1 medelstor potatis/pizza Olja Salt & peppar Färsk timjan GÖR SÅHÄR : Skala potatis...
Jag är en SMÖRGÅS!!
2009-09-15 11:01:00
Vissa dagar är bara riktiga smörgåsdagarna, såna där dagar då man bara MÅSTE ha en matig baguette till lunch, eller en väldigt sen frukost! En brunch-baguette alltså! Finns det egentligen nån godare lunch än nybakad baguette med krispig sallad & favoritfyllning? Här är den absolut godaste fyllning jag kan tänka mig. Kryddig rostbiff  och rumsvarm, len & salt gorgonzola…. Ruccola är ett måste!! Och det som inte syns på bilden… Rostad lök… Vad ska det vara för fyllning i din baguette? Kom med era absoluta favoriter, och gärna fler såna här knasiga…
Kärnat Smör med Havssalt
2009-09-12 19:10:00
Det här är något som jag inte lagt upp på kryddburken tidigare vilken jag var helt hundra på att jag visst hade gjort! Att göra eget smör tar ca 10 min. Varför ska man då göra eget smör?? Jo, för det första så är det såå otroligt mycket godare än köpesmör, det har en fyllig smak och känns len och naturlig. Säkert beror det mycket på känslan. Att man vet vad som finns i och att man har gjort det själv dessutom. För att inte tala om alla bordsmargarin som innehåller en hejdundrandes massa tillsatser och E-nummer! För det andra är det rätt så präktigt att ha gjort sitt eget smör, man känner sig väldigt husmoderlig! För det tredje, det är kul!! Det är riktigt kul och jag hoppas nu att vi ska kunna bevara denna hundraåriga tradition och föra den vidare till våra barn, barnbarn osv… För inte vill vi väl att våra barn ska tro att riktigt smör heter ”Lätt & Lagom”?? Nu tycker jag ni ska prova detta allihop, ta med barnen ut i köket och låt dom vara med och återskapa...
Smörgåstårta – Charkstubbe
2009-09-11 19:18:00
Nu är det fredagkväll! Härligt med helg och lite fredagsmys! Den här har jag nyss förberett till kvällens filmkväll i soffan, den står nu i kylen och gottar till sig! En smörgåstårta med charkuterier. Ägg, leverpastej, skinka och ost! Barnvänlig och uppskattad av hela familjen! Det är visserligen ingen ”snygging-tårta” då jag inte har lust att lägga så mycket tid just en fredagkväll, men fullt duglig för familjemys! Nu väntar lägerelden ute i skogen och vi ska sätta oss och njuta av lite ledig tid tillsammans! Må så gott kära bloggläsare! Imorgon ska vi ”kärna” smör, häng me då! 4 rejäla bitar Det här behöver du : 12 skivor formfranska (kanturna) 3 bottenskivor + 4 på höjden. Grundröra : 2 dl vispad grädde 1 dl cremé fraiche 1 msk majonäs Salt & vitpeppar Fyllning till lager 1 : 1½ dl mimosasallad + 1 dl strimlad rökt skinka + 2 msk grundröra Fyllning till lager 2 : Grundröra + 3 msk leverpastej Fyllning till lager 3 : 3 hårdkokta mosade ägg + 100 gram ...
Barnens Bästa – Köttfärssås med morötter!
2009-09-10 16:50:00
När barnen själv fick bestämma idag blev det spagetti & köttfärssås som enhälligt förslag! Om jag inte själv hade bestämt många av middagarna i det här huset hade denna matblogg varit väldigt rik på just köttfärssås-recept kan jag lova! Men det är ju tur att det är en rätt som är så pass lätt att variera och även kunna smyga in en massa nyttigheter i utan att det ska petas i maten! Så jag tycker vi slår ett slag för köttfärssåsen! Bidra med ditt absolut BÄSTA recept på köttfärssås! Lämna hela receptet eller en receptskiss här i kommentarsfältet så kan fler få glädje av det! Blir det många varianter så lovar jag att göra en sammanställning och åter publicera i ett separat inlägg! Recept på köttfärssås kan man aldrig få för mycket av! Det här behöver du : 500 gram nötfärs 1 gul lök 3 morötter ½ liten rotselleri 8 dl kycklingbuljong (egen eller tärning + vatten) 3 msk tomatpuré 1 msk torkad pizzakrydda (oregano + basilika) 1 dl mjölk alt. gräddmjölk 1-2 tsk Maizenamjöl Salt &...
Nya smaknyheter, Thai & India
2009-09-09 15:31:00
Santa Maria har nu lanserat nya spännande smaker i två olika inriktningar! Det indiska köket i orangefärgade påsar och det thailändska köket med lila färger! Helt klart spännande! Även en flaska med japansk soyasås; Teriyaki med ny smak; ingefära & sesamfrö. Fanns även med lite receptförslag som nog kan inspirera! Jag återkommer självklart med smakbetyg. Ingefära & sesamfrö låter perfekt till en het kycklingwok! Den måste provas snarast känner jag! Håller på testa en ny kamera jag köpt. Absolut inte i närheten av min ”gamla bettan” Canon D20 som aldrig svikit mig, men himla imponerad blir jag ändå. Formatet är betydligt bekvämare när man fotografera mat. Med denna är närgränsen endast 1cm, och 10*optisk zoom så blir det aningens bekvämare än ett tungt 100 mm macro på en systemare som kräver sitt avstånd. Kommer att fortsätta testa den lite till främst med matbilderna! Kommentera gärna om ni ser skillnader till det bättre/sämre! Ha en trevlig dag!
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33401 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss