TopplistanMusikDetaljer för "Musik och mer"

Musik och mer


Musik och mer
Jag skriver om musik i alla dess former och genrer. Tipsar om konserter, internetradiokanaler och annat smått och gott. Uppdateras dagligen.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Julklappstips
2015-11-05 12:56:00
Kära jultomten, i år önskar jag mig dessa eminenta minimoogar i Lego. Finns troligtvis inte i en leksaksaffär nära dig.
Är det någon som hör musiken i TV-spelet?
2015-10-22 11:23:00
Djupt koncentrerad och med huvudet nerkört långt ner mellan axlarna, rattar jag min hypersnabba BMW Z4 M Coupe. Den har en läcker bakvinge och gör 0 - 100 snabbare än Windows hinner krascha. Efter en lång nedförsbacke tar jag insidan om den ledande Porschen framför mig och trycker plattan i botten. Två sekunder senare drar jag rakt ut i terrängen, till tonerna av Midnight Juggernaut's "Road to Recovery".Jo, men faktiskt. För mig är musiken ganska viktig. Inte för att jag måste ha en viss sorts musik, eller att det absolut måste vara musik i ett sportspel. Men om det är musik - vilket det nästan alltid är - så tycker jag nog att den inte får vara störande eller rent ut sagt dålig. Eller helt enkelt bara "fel". Tänk dig själv att stå på greenen i ett PGA-spel och koncentrera dig på en långputt, medan AC/DC skrålar i högtalarna. Det vore precis lika galet som att gå in på Bet 365 och lägga sina bets på danskt guld i ishockey-VM.Så musik i sportspel? Ja för fasen, det tillför en extra ...
Musik och sport
2015-08-19 19:10:00
Musik och sport passar bra ihop, vilket de flesta känner till. Det kan vara att det spelas musik på sportevenemang, att musiker sportar, att du lyssnar på musik när du utövar sport och mycket mer. Musik på sportevenemang På alla större sportevenemang hör man musik spelas och det är inte ovanligt att olika klubbar och lag har sin egen sång. Supportrarna sjunger dessutom hejarramsor från läktarna så det står härliga till. Antagligen är det både orden och själva musiken som hejar på spelarna och får dem att prestera bättre. Under tiden man är publik på ett evenemang och njuter av stämningen och musiken kan man hitta flera sporter man kan spela på, både matchen man tittar på och andra matcher, tävlingar eller evenemang. Det är inte mycket som slår känslan av att befinna sig i ett publikhav i extas och satsa på matchen man tittar på.Sportande musikerFörutom att musik förknippas med sport med tanke på att musik hörs på sportevenemang är det inte ovanligt att musiker sportar. För att kunna...
Spotify till Playstation
2015-08-19 19:10:00
För många år sedan utforskade jag hur man enklast skulle få sina Spotifylåtar uppspelade på sin hembio på smidigast sätt. Jag valde till slut att använda mig av Jamcast som genom sitt virtuella ljudkort kunde skicka över ljudströmmen till min Playstation 3. I ärlighetens namn har jag inte använt denna lösning överdrivet mycket då det kräver rätt mycket handpåläggning samt att man måste springa fram och tillbaka till datorn för att hantera Spotify.Mycket har hänt sedan dess, det finns nu förstärkare som man kan koppla upp sig med hjälp av Spotify och från och med igår kan man även starta Spotify i både Playstation 3 och 4. Det är inga konstigheter utan bara att ladda ner programmet och köra igång.Så efter många års väntan så är detta äntligen löst.
Musik för bättre tentaresultat
2015-08-19 19:10:00
Det finns många sätt att ta sig an pluggandet inför tentor när man läser på högskolor och universitet. Många människor varvar pluggande med nöjen, för att inte trötta ut sig alltför mycket. Det är vanligt att motionera mellan inläsningen, slappna av framför datorn, ringa en kompis, satsa några bets på en sport eller liknande. Det viktigaste är egentligen att det är något som får en att slappna av och ?ladda batterierna? igen.På flera universitet och högskolor försöker man hjälpa sina studenter, så att de ska få så bra resultat som möjligt på sina tentor och i detta avseende är det nog Högskolan i Borås som tagit ett steg längre än de flesta andra ställen. Här har de nyligen lanserat tre specialkomponerade pluggsymfonier som ska hjälpa studenterna att få bättre studieresultat. Det är ljuddesignern Martin Ljungdahl och grammisnominerade kompositören Håkan Lidbo som producerat symfonier som ska hjälpa studenter som har svårt att koncentrera sig, vill öka sin kreativitet eller bli på bä...
Hur låtar är uppbyggda
2015-08-19 19:10:00
Hittade en bild på Wrong Hands som grafiskt visar hur låtar från olika genrer är uppbyggda. Även fast det är en humoristisk bild så är den inte så långt från sanningen (klicka på bilden för att få den större).
Rockmusik får bilförare att trycka gasen i botten
2015-08-19 19:10:00
Det är välkänt att det finns många faktorer som påverkar bilförares körning, till exempel sinnesstämning, stress med mera. Dessa faktorer är egentligen sådant som påverkar allt i livet. Adrenalinet höjs och beslut tas därefter. Det kan handla om allt från vad man handlar i mataffären till hur man presterar i sporter eller till och med hur man väljer att satsa på sport, till exempel på bet365.I vissa länder är det förbjudet att tala i mobilen när man kör bil eller måste man göra det via handsfree. Det är dock inte bara det faktum att man fysiskt håller en telefon i handen som påverkar ens bilkörning, utan även det man hör. Redan den 27:e juni 2014 skrev GP att ?musik i bilen kan påverka körstilen?. Det är välkänt att musik påverkar hjärtrytm, adrenalin, dopamin, ögonrörelser, humör med mera, så det är inte så långsökt att även bilkörningen påverkas. Kompositören Håkan Lidbo och ljuddesignern Martin Ljundahl Eriksson intervjuades i ovannämnda artikel, då de tillsammans utvecklat musik...
Mercury och Darth
2015-08-19 19:10:00
Hittade en bild på I Waste So Much Time där Freddie Mercury från Queen sitter på Darth Vaders axlar. Men å andra sidan, vem har inte gjort det?
Gammal bandspelare spelar Spotify
2015-08-19 19:10:00
I avdelningen gå över ån efter vatten har någon tagit en gammal bandspelare och lagt in en minidator (Raspberry Pi) och kopplat knapparna att styra Spotify med. Det fina, och extra krångliga, i kråksången är att varje kassettband innehåller ett NFC-chip som aktiverar en speciell spellista i Spotify. Totalt onödigt och tog säkert många timmar innan det fungerade, precis som det ska vara. Kolla på videon så fattar ni.
Mer om: Video
Charles Mingus - Better Git It In Your Soul
2015-08-19 19:10:00
Jag kan inte sluta att fascineras av att musik som spelades in för över ett halvt sekel sedan är mer nyskapande och experimentell än det mesta som släppts därefter. Ett exempel på detta är Charles Mingus "Better Git It In Your Soul" från 1959. Låten återfinns på skivan "Mingus Ah Um".
Mer om: Musikvideo
Ännu en låt från Opeth - Eternal Rains Will Come
2015-08-19 19:10:00
Opeth har släppt ännu en låt från kommande albumet "Pale Communion" kallad "Eternal Rains Will Come" och som så ofta vad det gäller bandets produktioner så hör man tydliga influenser från Mikael Åkerfeldts skivsamling. I det här fallet tycker jag mig höra både Camel och Moody Blues. Låten är inte så pjåkig men jag behöver smälta den lite mer för att kunna ge ett rättvist omdöme.
10 sånger för den som drömmer om att förlänga semestern
2015-08-19 19:10:00
Sponsrat inlägg:Vi är mitt uppe i semesterperioden och de vars semester redan närmar sig sitt slut funderar kanske på hur skönt det skulle vara att förlänga semestern och njuta av de ljusa sommarkvällarna lite till. En stor lottovinst kunde ändra ditt liv totalt och förlänga semestern utan slut, särskilt när det handlar om huvudvinsten i ett av de största europeiska lotterierna som har jackpottar på miljontals euro. Här kommer en lista med sånger om att spela och vinna på lotto som kan fungera som soundtrack för dina dagdrömmar. Om du sedan vill göra slag i saken, så kan du spela eurolotto online på theLotter också från Sverige!  
Ny låt från Opeth - Cusp Of Eternity
2015-08-19 19:10:00
Första smakprovet från Opeths nya skiva "Pale Communion" heter "Cusp Of Eternity" och låter som Rainbow när de var på proghumör. Första intrycket var att den kändes lite enahanda men vid en andra lyssning så har låten växt lite så vi får se var detta slutar. Albumet kommer efter sommaren.
Lisa Miskovsky på konserthuset i Bollnäs
2015-08-19 19:10:00
Var och kollade på Lisa Miskovsky i Bollnäs 17 maj för personlig och tidningen Ambassadörens räkning. Här är artikeln.------Efter att ha hoppat in som expertkommentator för Viasat under deras OS-sändningar är nu Lisa Miskovsky tillbaka vid sin huvudsyssla, nämligen musiken. Med det senaste albumet ?Umeå? under armen har Lisa gett sig ut på en Sverigeturné och ett av stoppen var Kulturhuset i Bollnäs.Lördagsfina Bollnäsbor strömmade in och fyllde platserna framför stora scenen så att det nästintill var fullsatt. Kvällen inleddes av Sebastian Wijk som bakom sin småblyga framtoning visade sig besitta en mäktig sångröst. En trevlig bekantskap men baserat på jublet som mötte Lisa Miskovsky när hon kom ut på scenen så var det inte honom publiken kommit för att se.Flankerad av två skickliga medmusikanter, syster Carolina Miskovsky på gitarr och sång och pianisten Jonas Lundberg, bjöd Lisa på en konsert där hittar blandades med mindre kända alster och även två coverlåtar av Emmylou Harris o...
Komma igång med musicerandet?
2015-08-19 19:10:00
Jag har under flera års tid funderat på att återuppta musicerandet. Jag brukar i och för sig ta fram gitarren och plinka ibland men jag skulle vilja bredda mig lite. I vintras gjorde jag faktiskt ett försök och började plöja genom några YouTube-videor där det lärdes ut jazzackord för nybörjare. Jag tog fram en gammal ärvd Casio-keyboard för pröva mina kunskaper men när jag pluggade in den var den stendöd och min entusiasm rann ut i sanden. Men skam den som ger sig, min senaste plan är att köpa ett USB-keyboard och hitta ett användarvänligt program och sen är det bara min fantasi som sätter gränser.En viktig variabel i sammanhanget är att det inte kostar skjortan och om man kollar exempelvis på den här sidan så ser man att så inte är fallet. M-Audio Keystation Mini 32 och Akai LPK25 kostar exempelvis endast en femhundring så det är faktisk överkomligt.Vi får se om jag slår till?
Sabina Chantouria - SpiderWeb
2015-08-19 19:10:00
Hur många svenskgeorgiska sångerskor bosatta i Los Angeles kan du nämna på rak arm? Efter att ha lyssnat på Sabina Chantourias "SpiderWeb" kan jag namnge en. Och inte nog med det så tänker jag lägga hennes namn på minnet för det är något speciellt med låten och framförallt med Sabinas väldigt behagliga röst. "SpiderWeb" är pop med något odefinierbart mystiskt över sig, lite åt Lykke Li-hållet.Efter låten kommer det bonusmaterial där man får se hur videon gjordes.
Mer om: Musikvideo
Tre timmar Yesdokumentär
2015-08-19 19:10:00
Har plöjt genom tre timmars dokumentär om Yes karriär med medlemsbyten och allting. Intressant är att dokumentären är inspelad innan kalabaliken med tribute-sångaren Benoit David och Jon Davidson (läs mer här) och allt verkar vara frid och fröjd i gruppen, men vi som sitter med facit vet att så inte blev fallet.
Mer om: Musikvideo
HvH - Cause Of Your Destruction
2015-08-19 19:10:00
Ibland behöver man inte uppfinna hjulet på nytt utan man kan ägna sig åt återbruk. Så är fallet med beskrivningen av HvH:s musik. Bandet själva skriver: "På spröda toner från det svenska folkhemmet, över passiva/aggressiva elektroniska beats, blandade med akustiska och psykoakustiska element, vilar vår ljudbild." Och jag kan inte hålla med mer när jag lyssnar på deras debutsingel "Cause Of Your Destruction". Jag gillar den avskalade electronican som HvH framför och tänkte dela med mig av den här. Bandet hittas även på Feministiskt Initiativs valskiva tillsammans med mer namnkunniga akter som Robyn, Jenny Wilson, The Knife med flera men då den här bloggen är så opolitisk som det går så hastar vi snabbt vidare och lyssnar på musiken.
Mer om: Musikvideo
Jack Vreeswijk på Söderhamns teater
2015-08-19 19:10:00
Ännu en text till tidningen Ambassadören som jag skrivit.-----Cornelis Vreeswijk är otvivelaktigt en av Sveriges största musiker genom tiderna med ett stort antal klassiska låtar på sitt samvete. Som trettonåring kom han med sin familj till Sverige från Holland och tonsatte det svenska språket på ett sätt som ingen tidigare gjort och skrev in sig i historieböckerna. Det är nu snart 27 år sedan han gick bort men hans musik lever kvar, mycket tack vare han son Jack Vreeswijk som gästade Söderhamns Teater för en kväll med Cornelis visor.Publiken i den fullsatta lokalen blev lite tagna på sängen när Jack Vreeswijk och hans medmusikanter, Love och Mark Tholin, utan större ståhej smyger ut på scenen men ger snabbt en välkomnande applåd. Jack har inför den här turnén valt att fokusera på sin fars lite mindre kända alster. Det kan vara ett vågat drag då konsertbesökare generellt vill höra låtar som de känner igen, men då varje låt vävs in i långa anekdoter om Cornelis stökiga och strapatsri...
En bra spellista
2015-08-19 19:10:00
Mina damer och herrar jag presenterar för er "En bra spellista". Troligtvis den bästa spellista som konstruerats. 
Mer om: Musik
Kiss - bandet eller drycken?
2015-08-19 19:10:00
Utfyllnad är det ord jag kommer att tänka på när jag plöjt genom Kiss diskografi för den här spellistan. Väldigt många av skivorna innehåller låtar som inte riktigt håller måttet enligt mig vilket inte gjort det helt lätt att hitta en låt från varje skiva men jag tror jag lyckades rätt bra.
Mer om: Musik
Mjukare än mjuk
2015-08-19 19:10:00
Jag fortsätter min spellistbonanza med en samling lugna låtar som lämpligt nog fått namnet "Mjukare än mjuk".
Mer om: Musik
Tonbruket i Bollnäs februari 2014
2015-08-19 19:10:00
Följande text skrev jag till gratistidningen Ambassadören som ges ut en gång i månaden i Söderhamn.-----Jag ställde mig två frågor när jag fick veta att Tonbruketskulle spela på JazzFestBollnäs. Hur mycket jazz är egentligen gruppen och hur välbesökt blir en sådan tillställning i Bollnäs en snöblandad dag i mitten av februari?Dan Berglund, före detta basist i Esbjörn Svenssons Trio, samlade 2008 ihop ett antal skickliga musiker att spela ihop med och fick tag på gitarristen Johan Lindström, trummisen Andreas Werliin och Martin Hederos på klaviatur. Bandet hittade snabbt en kemi och har sedan starten släppt tre skivor: ?Dan Berglund?s Tonbruket?, ?Dig It To The End? och ?Nubium Swimtrip?. Den sistnämnda kom förra året och är orsaken till turnén de är ute på nu.En brokig skara människor hade letat sig till Bollnäs Kulturhus. Medlemmar från Bollnäs jazzklubb, musikstuderande på folkhögskolan och diverse andra musikintresserade. Jag vet inte om alla var förberedda på vad som skulle komm...
Rushlista
2015-08-19 19:10:00
Inspirerad av min Spotifylista med Kentlåtar har jag nu gjort en liknande med Rush. En låt från varje skiva, gärna en lite mindre känd, var kriteriet och det var inte helt enkelt. På de första plattorna var problemet att plocka ut en låt av alla bra och på de sista är problemet att hitta någon bra över huvud taget. Jag tycker dock att jag lyckades rätt bra.
Tonbruket spelar i Bollnäs
2015-08-19 19:10:00
Av någon anledning så kommer de mest intressanta artisterna till Bollnäs och inte min hemstad Söderhamn. I december var det The Sounds som spelade där och i maj kommer Lisa Miskovsky och som om det inte räckte så spelar alltså Tonbruket nu på torsdag 13/2. Ett mindre problem då det bara är fyra mil mellan orterna. För att ladda upp så letade jag fram ett konsertklipp och baserat på det så har jag en intressant kväll framför mig.Mer info här.
Damma av gamla synder
2015-08-19 19:10:00
Någon gång i min ungdom i mitten på nittiotalet bestämde jag och min kompis Jonas att vi borde spela in en låt. Sagt och gjort, jag tog en akustisk gitarr och Jonas pluggade in elgitarren. Ett tomt kassettband letades fram och sattes i en enkel bandspelare med mikrofoner ovanför högtalarna (ni som var med på den tiden vet exakt vad jag pratar om). För att inte elgitarren skulle överrösta den akustiska totalt så var jag tvungen att sitta nära mikrofonerna och förstärkaren i andra änden av rummet. Därefter Rec & Play och nio minuters improvisation. Många år senare hittade jag bandet och tyckte att det vore synd om detta för alltid skulle försvinna så jag kopplade upp en gammal bandspelare till datorn. Tyvärr började spelaren att äta av bandet och det knölade till sig. Fram med en ny bandspelare och kabel mellan hörlursutgången och datorns ljudingång. Så om ni tycker att ljudkvaliteten är under all kritik så beror det på detta.Så för att bli lite nostalgisk så lägger jag ut resulta...
Kent var det här
2015-08-19 19:10:00
Roade mig med att skapa en spellista med Kent. Här är resultatet:
100 genombra skivor: #24 Pearl Jam - No Code
2012-05-29 09:07:00
Pearl Jam kategoriseras ofta som ett grungeband men om man ser till de flesta skivor de släppt så skulle jag vilja kalla musiken de spelar rock helt enkelt. Under några år på nittiotalet så verkade det som att gruppen inte kunde göra några fel. Kronan på verket är nog ändå "No Code" (1996) som med sin kompott av lugna låtar och hårdare tongångar resulterar i en riktig toppskiva. Personligen tycker jag att Pearl Jam blommar ut i de lugnare sångerna, exempelvis "In My Tree" och "Present Tense", där Eddie Vedders röst verkligen kommer till sin rätt.
100 genombra skivor: #23 Blackfield - Blackfield II
2012-05-23 10:23:00
Mångsysslaren Steven Wilsons mest poporienterade projekt Blackfield är ett samarbete med en av Israels största rockartister Aviv Geffen. Och ett väldigt lyckat sådant kan tilläggas. Till skillnad från andra grupper som Wilson är involverad i så rör sig låtarna i Blackfield i välkänt vers-refräng-land och på skivan "Blackfield II" (2007) lyckas de extra bra med det. Låtarna är skrivna av både Geffen och Wilson och de delar även på sången vilket gör skivan mer dynamisk. Jag råder i vanlig ordning att lyssna på hela plattan men ska du bara välja en låt så är det den magnifika "1,000 People" som jag rekommenderar.
100 genombra skivor: #22 Rainbow - Ritchie Blackmore's Rainbow
2012-05-15 11:27:00
Ritchie Blackmore lämnade Deep Purple då han var missnöjd med den inriktning musiken tagit på plattan "Stormbringer" för att starta gruppen Rainbow. Första skivan heter blygsamt "Ritchie Blackmore's Rainbow" (1975) och med en sådan titel är det inte mycket snack om vem som styr bandet. Ritchie gjorde genidraget att anlita Ronnie James Dio som sångare och med sin egna gitarrförmåga var det nästan förutbestämt att något stort skulle bli resultatet av samarbetet. Med nio stycken gedigna låtar av varierande karaktär med "The Temple Of The King" som kronan på verket blir facit inget annat än att "Ritchie Blackmore's Rainbow" är ett toppalbum.
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33640 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss