TopplistanPolitikDetaljer för "Edward Riedl, Moderat politiker"

Edward Riedl, Moderat politiker

Edward Riedl, Moderat politiker
Edward Riedl bloggar om politik, Moderaterna och livet i stort.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Flygdebatt i riksdagen
2012-06-01 11:22:00
Igår hade jag en mycket intressant flygdebatt i riksdagen. Jag berättade hur vi jobbar med allt från miljö till utveckling av flygsverige. Mot en enig allians som ser flyget som en viktig del för ett levande Sverige står en splittrad opposition där miljöpartiet har den mest flygfientliga politiken. De vill i praktiken avskaffa allt inrikesflyg söder om Sundsvall. Edward Riedl (M).
Hedersrelaterad problematik i skolan
2012-06-01 05:14:00
Tidigare i veckan var jag på ett mycket intressant seminarium för att lära mig mer om hedersproblematiken. Många tjejer och kvinnor blir kraftigt begränsade i vårt land. Vi har politiskt ett ansvar att motverka sådana destruktiva krafter som hämmar människor. Det var särskilt en sak som jag verkligen tog till mig. Det var att vi i Sverige måste sluta se kultur som ett skäl till att acceptera sådant vi inte annars skulle acceptera. Det är inte ok att tjejer och kvinnor förtrycks och begränsas i Sverige. Han som pratade menade bland annat att det var felaktigt att tillåta föräldrar att hindra sina barn från simundervisning, sexualundervisning och annat. Edward Riedl (M).
Bankernas räntemarginaler
2012-05-31 16:10:00
Idag går SEB:s Annika Falengren ut och meddelar att hon tror på högre bolånemarginaler. Detta i ett läge när bankernas räntemarginaler redan ökat kraftigt och bankerna gör miljardvinster. Dessutom har de svenska storbankerna Europas högsta avkastning på det egna kapitalet. Att i det läget varna för ännu större räntemarginaler från banksektorn är rent provecerande. Det är viktigt att regeringen nu kraftfullt förklarar att detta är helt oacceptabelt. Edward Riedl (M).
Tuff debatt i riksdagen om järnvägsunderhåll
2012-05-31 13:05:00
Idag pågår en av den här mandatperiodens tuffaste debatter i riksdagen. Socialdemokraterna, sverigedemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har enats om att rösta på Lars Ohlys (V) förslag om att återta drift och underhåll i statens regi. De vill att Trafikverket ska sköta allt arbete på spåren. Problemet är bara att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm tycker att det är en rikigt dålig ide. Sverige får ut mer drift och underhåll för skattepengarna än något annat land i Europa. Han går så långt átt han varnar politiken för att göra misstaget att bortse från 30 år av eftersatt underhåll och skylla på konkurrensutsättningen av drift och underhåll. Det är inte en del av problemet utan snarare en stor l av lösningen tillsammans med alliansens stora ekonomiska satsningar. Vi satsar 80 procent mer till drift och underhåll. Men det mest anmärkningsvärda i dagens debatt är ändå att de olika oppositionspartierna debatterar på ett sätt som gör att man undrar om de verkligen röstar ...
Vill S avskaffa modersmålsundervisningen tillsammans med SD?
2012-05-31 13:04:00
I riksdagen fick vi återigen en majoritet bestående av socialdemokraterna, sverigedemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. De har nu i riksdagen beslutat att alla hemspråkslärare ska ha lärarlegitimation för att få fortsätta undervisa. Eftersom hälften av hemspråkslärarna i praktiken är invandrade vuxna med högre utbildningsnivå men utan lärarbehörighet innebär det i praktiken att en stor del av hemspråksundervisningen kommer att försvinna. Att sverigedemokraterna tycker det är bra är möjligen en sak. Men är det verkligen vad socialdemokrater vill? Läs mer här. Edward Riedl (M).
Läget i Syrien allt mer allvarligt
2012-05-30 13:35:00
Läget i Syrien blir hela tiden allt värre. Enligt upppgifter har cirka 13 000 människor dödats sedan upproret startade. Numer sker det regelrätta avrättningar av hela familjer. Omvärldens reaktioner har varit skarpa fördömanden och nu börjar allt fler länder ta hem sina ambassadörer och utvisa Syrens ambassadörer i utlandet. Annan är på plats och förhandlar med regimen. Men snart måste omvärlden gå från ord till handling. Vi kan inte längre stå på sidan och se på när människor i massor mördas av den egna regimen. Torts världssamfundets idag redan ansträngda insatser på flera håll måste snart Syrien prioriteras. Om inte våldsamheterna upphör och Assad lämnar ifrån sig makten krävs det en militär insats för att förhindra fortsatta övergrepp och mord. Läs mer här. Edward Riedl (M).
Studiebesök på Gotland
2012-05-29 14:31:00
Lilla Gotlandsfärjan. Mina kollegor från Trafikutskottet tillsammans med våra moderata kollegor från Gotland framför ringmuren i Visby. Bättre bild på ringmuren.   Igår besökte vi moderater från trafikutskottet Gotland för att samtala med företag, Destination Gotland som driver rederiet, åkerier och våra moderata kollegor. Det var en givande dag som väl belyste de utmaningar som gotlänningarna har. Genom många besök fick vi också flera infallsvinklar även på lösningar. Mest slående var kanske att många av Gotlands utmaningar är väldigt lika de vi har i Norrland. Edward Riedl (M).
Antalet riksdagsledamöter
2012-05-29 09:25:00
En ständigt återkommande diskussion är hur många ledamöter Sveriges Riksdag bör ha. Sedan tidigare vill mitt parti minska antalet och nu har även folkpartiet anslutit sig till den linjen. Även sverigedemokraterna vill minska antalet riksdagsledamöter. Fördelen med färre antal riksdagsledamöter är enligt förespråkarna att arbetet skulle kunna effektiviseras och att riksdagsledamöterna skulle bli mindre anonyma. Samtidigt finns det nackdelar som att proportionalitet och geografisk representation skulle bli lidande. Redan med dagens 349 ledamöter är det i princip bara moderaterna och socialdemokraterna som är representerade i samtliga valkretsar. Dessutom fick alliansen en majoritet av väljarnas röster i förra valet och trots det fick vi inte egen majoritet i riksdagen. Detta är demokratiskt olyckligt när så sker. Min uppfattning, som ni säkert redan noterat, är att vi inte bör minska antalet riksdagsledamöter eftersom de negativa konsekvenserna är för stora. Dessutom skulle ett mindre...
Att få rösta
2012-05-28 11:07:00
Eurovisonsslagerfestifalen visar det orimliga i att vissa länders befolkningar in tävlingen får rösta på vilken låt som är bäst i Europa samtidigt som de inte får rösta på vem som ska styra landet. För länder som vill ha nära kontakt med omvärlden är det i längden helt orimligt att inte låta medborgarna i fria öppna val bestämma vem och på vilket sätt man vill att landet ska styras. Edward Riedl (M).
Brännbollsyran
2012-05-28 05:08:00
I helgen var jag på brännbollsyran och hejade fram muf-laget. De spelade riktigt bra. Men viktigast av allt var givetvis att de och alla andra hade riktigt roligt. Som traditionen bjuder var det också regn när de spelade. På bilden ses MUF-laget. Edward Riedl (M).
Mors dag
2012-05-27 17:14:00
Grattis alla mammor på mors dag. Jag har själv ringt min mor och hoppas alla kommer ihåg att höra av sig till sina mammor denna dag. Edward Riedl (M).
Grattis Loreen - Grattis Sverige
2012-05-27 10:09:00
Stort grattis till Loreen som vann Eurovision i Baku inatt. Det var spännande att följa poängräkningen. Hemma hos oss var glädjen total. Ser fram emot att Sverige nästa år gör ett bra arrangemang. Edward Riedl (M).
Eurobonds
2012-05-25 05:14:00
Eurobonds eller euro-obligationer hävdas av allt fler, framförallt på vänsterkanten, vara lösningen på Europas ekonomiska problem. Länder som lånat mycket pengar straffas av marknaden genom högre räntor eftersom risken att inte få tillbaka sina pengar ökar när ett land har stora lån. Det har hänt för länder som Grekland, Italien, Spanien och Portugal. Länder som har låg skuldsättning belönas av marknaden med låga räntor eftersom deras förmåga att betala tillbaka pengarna är stor. Så ser det ut för länder som Sverige och Tyskland. Poängen med sådana euro-obligationer är att helt enkelt att blanda dåligt skötta länder med väl skötta länder för att de mindre välskötta länderna ska få lägre räntor. Men baksidan av ett sådant mynt är givetvis att välskötta länder får högre räntor. I praktiken vill länder med dåligt skött ekonomi att länder med väl skött ekonomi ska fortsätta betala för deras lånefest så att de kan fortsätta ett litet tag till. Eurobonds, som vad jag förstår socialdemokra...
Lärare ska inte utsättas för våld
2012-05-24 17:11:00
En mycket märkligt domslut har varit i media idag. Enligt domslutet ska lärare likt poliser och ordningsvakter vara beredda att utstå mer våld i arbetet än civila personer i övriga samhället. Domaren menar förvisso att lärarna inte ska likställas med poliser och ordningsvakter men likväl vara beredda att utstå mer våld än andra. Detta är för mig ett helt galet domslut som sänder mycket konstiga signaler i samhället. Lärare ska inte utsättas för våld i sitt yrkesutövande lika lite som andra yrkesgrupper. Edward Riedl (M).
Spara eller slösa
2012-05-24 11:26:00
Just nu pågår debatten i Europa om de två vägvalen för att ta sig ur den ekonomiska krisen. Socialister med franska Hollande i spetsen vill givetvis låna mer pengar för att försöka slösa sig ur krisen. På andra sidan finns Merkels Tyskland och Reinfeldts Sverige som istället menar att mer av det som orsakade problemen knappast kan vara lösningen och menar att länder som lever över sina tillgångar istället borde anpassa utgifterna efter inkomsterna. Det kan aldrig vara en god idé att skuldtyngda länder som redan idag har svårt att betala av räntorna på sina skulder fortsätter lånefesten som om ingenting har hänt. Det kommer bara att fördjupa krisen ytterligare. Edward Riedl (M).
Elbilar
2012-05-24 05:15:00
I veckan hade vi moderater i trafikutskottet en träff med ett företag som arbetar inom området elbilar. Jag har skrivit tidigare att jag tror att en stor del av framtiden handlar om just att ställa om nuvarande fossilberoende bilpark till el för att klara både miljömål och billigare kilometerkostnad för bilägare. Tekniken är fortfarande för dyr för att elbilar vanliga bilköpare ska ha råd. Dessutom har tekniken fortfarande en bit kvar när det gäller laddningsställen och laddningsteknik samt batterikapacitet. Men det är spännande och utvecklingen går mycket snabbt. dessutom börjar fler företag försöka enas om gemensamma standarder för laddning mm. Under 2012 och 2013 kommer vi dessutom att få se rätt många olika modeller och bilmärken som erbjuder laddhybrider och rena elbilar för försäljning. Slår det väl ut kommer vi förhoppningsvis att se en ännu snabbare teknikutveckling och lägre priser som följd. Edward Riedl (M).
Skyways konkurs
2012-05-23 18:14:00
Igår gick flygbolaget Skyways i konkurs och blev ytterligare ett i raden av flygbolag som inte längre orkade med den allt tuffare konkurrensen på flygmarknaden. Det är framförallt mindre orter som i det korta perspektivet förlorar en flygaktör. Förhoppningsvis kommer andra flygbolag snabbt att fylla luckorna så resenärer från de regionala flygplatserna drabbas i så liten utsträckning som möjligt. Men när sådant här inträffar ser vi hur stor betydelsen är av fungerande flygförbindelser i hela Sverige. Edward Riedl (M).
Nattisplatser på förskolan
2012-05-23 09:45:00
Under alliansregeringens tid vid makten har nattisplatser runt om i landet ökat markant vilket underlättat inte minst för ensamstående med barn som arbetar inom exempelvis sjukvården och med skiftgång i industrin. Majoriteten av de kommuner som erbjuder nattisplatser är dessutom borgerligt styrda. Bara under 2010 ökade antalet platser med 13%. Edward Riedl (M).
Alliansen vann över oppositionen med 5-2
2012-05-22 21:26:00
Lagfoto på alliansen efter segern. Jag slår en hörna mot första stolpen. Som vänsteryttermittfältare breddar jag spelet och lurar ute vid kanten.   Ikväll spelade vi den årliga fotbollsmatchen mellan regeringspartierna och oppositionspartierna. Efter en tung inledning där de röd-gröna partierna tog en 2-0 ledning skärpte vi till spelet och vann slutligen med 5-2. Alliansen är samspelad och levererar både den bästa fotbollen och den bästa politiken. Edward Riedl (M).
Dörrknackning på Berghem
2012-05-22 05:46:00
Igår kväll knackade vi moderater på hemma hos boende på Berghem. I vanlig ordning erbjöd vi vårt material för de som var intresserade. En solig afton innebar dessutom att vi hade möjligheten att samtala lite sporadiskt med människor vi mötte på gatan när vi gick mellan husen. Edward Riedl (M).
Att fortsätta dela med sig av skulder är knappast lösningen
2012-05-21 13:22:00
När länder skuldsatt sig på nivåer som gör att marknaden börjar tvivla ländernas långsiktiga betalningsförmåga är en kortsiktig lösning att hitta ett eller flera andra länder som i praktiken tar över de dåliga lånen. På så sätt fungerar t.ex. IMF som då ställer motkrav i form av reformer och betalningsplaner. Europa har gjort så under den senaste skuldkrisen både inom EU-systemet och bilateralt som när Sverige mfl. hjälpte Island och Lettland. Problemet uppstår när allt för många länder som har allt för hög skuldsättning är med och lovar att ta över dåliga lån. Förr eller senare kommer marknaden att börja fundera på om de länder som redan är högt skuldsatta som t.ex. Frankrike verkleigen kommer att kunna infria sina åttagande vilket gör att blickarna allt mer hamnar på Tyskland som den sista säkerheten ekonomiskt i Europa. Men frågan allt fler kommer att börja ställa är om Tyskland verkligen har förmåga att lösa ut större delen av Europa. Hur den europeiska skuldkrisen än slutar kom...
Hög arbetslöshet bland utrikes födda är ingen hemlighet
2012-05-21 09:20:00
Ibland förvånas jag över hur debatten ibland tenderar att handla mer om debatten än om grundproblemen. När statsministern säger det alla vet, att arbetslösheten är väldigt hög bland utrikes födda, vaknar det politiskt korrekta hos många och debatten handlar inte längre om det som den borde - Att vi trots flera reformer inte tillräckligt snabbt lyckas få in nya svenskar på arbetsmarknaden. Istället debatteras om debatten borde föras och med vilka ord den borde föras - Eller om den inte borde föras alls. Det är tråkigt. Låt oss istället fortsätta hitta lösningar på grundproblemet. Rädslan för att inte våga ta debatten gynnar bara främslingsfientliga krafter med en annan agenda. Edward Riedl (M).
Jobbskatteavdraget har gett mer kvar i plånboken
2012-05-20 08:29:00
 De fyra stegen i jobbskatteavdraget har gett 75% av alla på arbetsmarknaden minst 1500 kronor mer kvar i plånboken varje månad när skatten är betald. För de flesta familjer med två helårsarbetande handlar det alltså om runt 40 000 kronor mer kvar varje år när skatten är betald. Ingen har fått mindre än 1000 kronor mer i månaden kvar i plånboken när skatten är betald. Förutom att lärare, metallarbetare och sjuksköterskor har mer pengar kvar när skatten är betald så har det dessutom lett till att  70 000 till 100 000 fler jobb har skapats i Sverige. Edward Riedl (M).
Vi blir allt fler moderater i Västerbotten
2012-05-19 09:07:00
Vi fortsätter arbetet med att bli allt fler moderater i Västerbotten. Det går dessutom väldigt bra och vi moderater i Västerbotten har nu klättrat från en 21:a plats till en 7:e plats bland de bästa moderatdistrikten i landet. Men vi ska bli ännu bättre och målsättningen är självklart att vi ska lyckas bäst i hela landet med att bli fler medlemmar. Det är viktigt att vi blir fler moderater som vill jobba i nästa valrörelse samt är beredda att ta på sig politiska uppdrag efter valet om väljarna ger oss förtroende i kommuner, landsting och riksdag. Edward Riedl (M).
20 000 poliser skapar trygghet
2012-05-18 13:41:00
Brottsligheten måste bekämpas på många sätt. Inför valet 2006 lovade vi att Sverige skulle få minst 20 000 poliser om vi fick regeringsmakten. Det är ett vallöfte som vi redan tidigare levererat. Men det är viktigt att komma ihåg att just antalet poliser är en viktig del i trygghetsskapandet. Vi i alliansen pratade om synliga poliser vilket givetvis är viktigt i trygghetsskapandet. Men jag tror vi dessutom måste i dialog med polisen se hur vi även på andra sätt kan skapa trygghet. Att klara utredningstiderna är också det en viktig del i att vi medborgare ska känna trygghet. Det kan till viss del stå i motsats till synliga poliser. jag tror vi måste börja prata mer om de olika delarna som skapar trygghet. Men en sak är säker. Möjligheten att lyckas är betydligt bättre med 20 000 poliser än 16 000 poliser. Edward Riedl (M)
Jag svarar på alla kommentarer
2012-05-17 13:35:00
Med jämna mellanrum brukar jag skriva hur jag hanterar kommentarer på min blogg. Jag tar i praktiken in alla kommentarer om de inte uppenbart bryter mot lagen eller på annat sätt är mycket olämpliga. Jag har bara nekat en kommentar så här långt. Där skedde också samtal med VK och polis som kontaktade personen som skrivit. Det handlade enbart om omtanke från min sida då personen troligen inte mådde särskilt bra. Otrevliga kommentarer publiceras alltså även de. Tack och lov är de få. Dessutom svarar jag på alla kommentarer, dock inte samma dag längre. Jag kommenterar ungefär en gång i månaden vilket innebär att en del får vänta ett tag. Vill man ha snabbare kontakt med mig rekomenderar jag mail eller telefon. Det är inte praktiskt möjligt för mig att hinna med på annat sätt då mycket annat i mitt politiska uppdrag tar tid. Men jag uppskattar er som besöker min blogg, läser den och kommenterar den. Edward Riedl (M).
Jobbskatteavdraget
2012-05-16 05:26:00
Regeringen fick förra året i uppdrag av riksdagen att redovisa vilka effekter jobbskatteavdraget hade haft förutom att vanliga människor med vanliga arbeten fick behålla mer pengar efter skatten var betald. Resultatet visar att 70 000-100 000 nya arbetstillfällen kan härledas till jobbskatteavdragen. Det förklarar också varför Sverige har klarat ekonomin bättre än andra länder i Europa då vi har fler som jobbar och betalar skatt trots den globala ekonomiska krisen. Jobbskatteavdraget har alltså gett ökad sysselsättning och minskat utanförskap. Edward Riedl (M).
Bli medlem i nya moderaterna
2012-05-15 05:38:00
Just nu pågår Vision blå där vi moderater i Västerbotten arbetar för att fler ska engagera sig i moderaterna. Vi kommer på olika sätt i hela Västerbotten jobba för att de som vill faktiskt ska ta steget och bli medlemmar i moderaterna. Det handlar om att fler ska ta ställning för vår politik och våra idéer. Medlemsskapet är förutom ett ställningstagande också en möjlighet att både ta del av mer information men också en möjlighet att påverka. Varmt välkommen om du delar vår grundsyn. 100 kronor och sedan är du medlem. Edward Riedl (M).
Studiebesök på bilfrakt i Skellefteå
2012-05-14 05:10:00
Förra veckan gjorde jag tillsammans med oppositionsrådet i Skellefteå Andreas Löwenhöök (M) besök på Bilfrakts kontor i Skellefteå. Bilfrakt är ett stort norrländskt åkeriföretag som under sig samlar cirka 1 000 lastbilar. Det var mycket intressant att bl.a. ta del av deras miljöarbete och vilka utmaningar de såg framför sig. Kilometerskatter och nya drivmedelsskatter skulle knappast underlätta deras verksamhet. Dessutom är det viktigt att vi politiskt lyckas lösa konkurrensfrågan mot de utländska åkerier som i allt större utsträckning trafikerar Sverige. Konkurrens är bra men ska ske på lika villkor. Det är vårt politiska ansvar. Edward Riedl (M).
Studiebesök på Flygplatsen i Skellefteå
2012-05-13 10:57:00
I veckan som gick besökte jag och oppositionsrådet i Skellefteå Andreas Löwenhöök flygplatsen i Skellefteå. Det var riktigt kul och intressant där vi hade bra möjlighet att prata om för flyget viktiga frågor. På bilden från flygledartornet räknat från vänster. Andreas Löwenhöök, flygplatschefen Robert Lindberg och jag själv. På bilden ser ni vilken fantastisk resandeutveckling flygplatsen i Skellefteå haft de senaste åren med gott ledarskap, kloka beslut och duktiga medarbetare. Även om vi haft en positiv resandeutveckling i hela Sverige sticker Skellefteå ut markant. Dessutom etableras nya direktförbindelser med utlandet vilket ger de som bor i och omkring Skellefteå bättre resandemöjligheter. Dessutom kommer allt fler turister från andra delar av världen till Norrlnad via just flygplatsen i Skellefteå. Det här är bonusbilden från besöket på flygplatsen. Då jag är båtintressarad och flygintresserad blir väl båtar på flygplatsen full pott. Dessutom är båten tillverkad i Västerbott...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33651 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss