TopplistanPolitikDetaljer för "Mias tankar och funderingar"

Mias tankar och funderingar

Mias tankar och funderingar
Basen för bloggen är en liten ö, Kumlinge i Ålandsskärgård mitt i Östersjön. I bloggen reflekterar och funderar jag om livet i stort och smått, politik på Åland och i världen, vardagslivsfrågor och mitt arbete och som resande konsult i ungdoms- och jämställdhetsarbete.
Artiklar: 1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150

Artiklar

Lidl på Åland verkar allt mer bli verklighet!
2009-01-13 17:16:00
Nu verkar det som att Lidl ska etablera sig på Åland. Niklas Lampi är överförtjust i sin ledare i tidningen Åland. Konkurrens är bra. Hmmm tänker ja, visst kan jag vara trött på de höga priserna på Åland och den ibland låga service nivån. Och visst jag köper en hel del grejer i Sverige, jag som har förmånen att åka över ofta. Men Lidl är inte bara en utomstående konkurrent, dom har visat sig vara en ohuman arbetsgivare och inköpare.Det låga priset är det viktigaste, dom som får jobb ska vara tacksamma. Är det de vi behöver på Åland!!!!! Läs mer i mitt tidigare blogg inlägg. Ett företag vars ledstjärna är BILLIGT oavsett om det går ut över människor, djur eller natur.
Julkort
2009-01-13 17:16:00
Dagarna går och vi tar det lugnt, promenerar med alla våra fyrbenta vänner, tittar på filmer, pusslar, läser och äter gott.I år lade jag ned julkortsprojektet varken företaget eller familjen skickade sina hemsnickrade julkort. Istället skrev jag ihop en liten rapport med bilder och skickade i mellandagarna till släkt och vänner.Idag är det nyårsafton och vi fortsätter på samma spår.
Julafton
2009-01-13 17:16:00
Igår var det pepparkaksbak, grilljering av skinka och den nya vegetariska "skinkan". Pusslande, promenerande, fiskande, jagande, ridande, godisätande, läsande, filtittande och mycket annat i vårt gäng på 10 personer, tre hundar, två katter, en åsna, en mula och tre hästar.Idag är det Julafton och Emelie och våra hundar är i stallet och släpper ut hästar, mockar och fixar. Jag fixar de sista julklapparna och ska sen förbereda den utdragana frukost lunchen och glöggkorgarna.Som vår lilla tradition bjuder har vi kl. 12 glögg i stallkammaren för grannarna. Är ett trevligt tillfälle att önska varandra god jul. Vid 15 är det julbord för att sedan hinna med Kalle Anka. Efter det en vända till stallet innan julklappsöppning och gemensamt mys. För oss är julen att ta det lugnt och umgås.God Jul alla önskar MIA
Jämställdhet
2009-01-13 17:16:00
I tisdags med fortsättning på fredagskvällen hade vi fullmäktigemöte här i Kumlinge. Budgeten för 2009 slogs fast. Det var en bra budgetberedning och det var inte många saker som ändrades från styrelsens förslag. Det var heller inte oenigt, utom i en fråga. Skulle det få kosta pengar att ta fram en jämställdhetsplan och höja kompetensen kring ämnet eller inte! Med en rösts övervikt så vann styrelsens förslag att lägga 1500 ? på att köpa in kunskap. Det blir bra, då får vi chansen att öka förståelsen kring hur viktig denna fråga är.Gudrun Schyman skriver i ETC om vikten av jämställdhet inte minst i den ekonomiska krisen. Idag har vi relativt många duktiga kvinnor aktiva i kommunalpolitiken i Kumlinge, dessa drar ett stort lass och kommunen står inför två stora utmaningar som handlar om att tidigare åtgärder idag inte håller måttet. Det ena är sophanteringen, vi har en dyr övertäckning av den gamla soptippen som måste göras och Annagården vårt dagis och äldrehem har fuktskador, mögelp...
Julen närmar sig
2009-01-13 17:16:00
Idag är Kaj och hämtar hem två av flickorna och hästen. Själv ska jag fortsätta med julstädande. Har avverkat kylskåp, skafferi och övervåningen. Idag blir det mitten planet, tvätt och lite annat pyssel.Men först till byn för ett besök i Kumlinge andelshandel, som ju står inför problemet att hitta en bra ny vd. Tror att det är ett svårt uppdrag att klara på en person, tror att man skulle vinna på att bygga upp det på ett partnerskap. En så här liten affär med så litet kundunderlag kräver ett kreativt team som med små medel kan utveckla affären. T ex tror jag att man skulle vinna på en kaffehörna, möjlighet att beställa via internet och hämta ut när färjan anländer.
Årets svensk
2009-01-13 17:16:00
De papperslösa kan leva mitt ibland oss, fast i en helt annan värld, med andra spelregler. De är djupt omänskligt. I Sverige diskuteras frågan emellanåt i Finland är det tyst och på Åland lever vi i vår egen lilla bubbla. I Sverige har Anita Dorazio utsetts till "Årets svensk". Motiveringen är: "hon får priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter. Genom att starta en hemlig klinik där gömda och papperslösa kan få vård och råd i sjuk- och hälsofrågor har Anita Dorazio bidragit till en drägligare tillvaro för många utsatta flyktingar. Hennes insatser har också satt fokus på den svenska flyktingpolitiken och den fortsatta kampen för människors lika värde i Sverige." Anita är en kvinna att beundraFlyktingklinikerna har på hennes initiativ och med hennes engagemang utvecklats och de tusentals flyktingar som inte kan vända sig till den vanliga sjukvården, kan av engagerad vårdpersonal som fixar och "trollar" för att hjälpa dem med medicin och v...
Lucia
2009-01-13 17:16:00
Idag är det Lucia och Yrla och Emelie var med på Luciatåg i stallet. Yrla tog med sig gamla Bobbels som hon emellanåt borstar på och Emelie red Glory. Blött och geggigt men inget regn. Annars har halva familjen stalltjänst i Läderbacka den här helgen, jag åker sedan hem på måndag kväll, stallgänget och hästen blir hämtade av pappan på lördag, Sissel och mormor åker på söndagen och systern och hennes familj kommer hem till oss på måndagen. Sen blir det julfirande i några dagar med hela gänget.
En 60 åring!
2009-01-13 17:16:00
FN:s mänskliga rättigheter 60 årDen 10 december 1948 antog FN:s generalförsamling en Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Den består av 30 artiklar och innehåller bland annat förbud mot tortyr, slaveri och godtyckligt frihetsberövande samt rätten till personlig säkerhet, skydd av privatliv, religionsfrihet och yttrandefrihet.Rättigheterna har varit omdiskuterade och debatterade och det finns mycket som är viktigt att diskutera. I DN skriver Torbjörn Elensky om vikten av att vi som upplever de flesta av rättigheterna som självklara står upp för idealen även om det innebär att vi får fiender i världen.
Utanförskap!
2009-01-13 17:16:00
Utanförskap är ett ord på modet i svensk politik just nu. Åtgärder ska göras får att unga inte ska hamna i utanförskap, folk ska in i arbete för att inte hamn i utanförskap. Det finns en hel del som är bra med de resonemangen. Unga ska inte stå på tillväxt de mår inte bra av att inte behövas, människor mår bra av att arbeta, men modellen är för enkel och det finns i den borgliga politiken ett förakt mot "dom där" lata, oföretagsamma?I DN lyfter man fram nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog som granskat "Lugna gatans verksamhet ur ett socioekonomiskt perspektiv". Projektet rekryterar stökiga ungdomar som trygghetsvärdar dom får genom det något värdefullt att göra och visat också på ett annat sätt att få respekt och uppmärksamhet. Jag är övertygad om att att om samhället satsade på främjande av ungas delaktighet i samhället skulle vi göra både mänskliga och ekonomiska vinster på många plan. Det är helt enkelt förkastligt att ha barn på tillväxt. Utöver sättet att se p...
Skärgårdstrafiken igen!
2009-01-13 17:16:00
Arg, trött, ledsen och besviken blir man när man läser om skärgårdstrafiken. Man har haft hur många år på sig som helst att bereda och förbereda förändringar i skärgårdstrafiken. Jag har skrivit om det förut men nu kan man läsa i Ålands tidningen "Efter en intensiv förhandlingsprocess har landskapsregeringen nu beslutat att besparingen i huvudsak ska ske genom att man höjer avgifterna?mindre indragningar på samtliga turer." Vem har Landskapsregeringen förhandlat med!!!!! Lagtingsledamöterna, med vilket mandat är de en part.För i kommunerna har vi inget hört sen vi med några dagars varsel svarade på de drastiska nedskärningsförslag som trafikavdelningen lade fram.
Stickgraffiti
2009-01-13 17:16:00
Oj va kul, stickgraffiti? undrar om de är lika kontroversiellt som det visade sig att graffiti var i Upplands Väsby. Bilden är från den fina bloggen: www.stickkontakt.blogspot.comKänns som det snart är dags att börja sticka igen, det är typ 16 år sedan sist.
Dödligt våld ökar på landet!
2009-01-13 17:16:00
Brå, brottsförebyggande rådet i Sverige har kommit med sin årliga rapport »Brottsutvecklingen i Sverige fram till 2007" den visar det att de dödliga våldet ökar på landet. Det visar sig att skillnaden mellan stad och landsort har minskat över tid, i början av nittiotalet begicks sex av tio mord i storstadsregionerna. Men på senare år har skillnaden mellan stad och landsbygd nästan suddats bort. Intressant då man minskat på poliserna ute i landet. I Focus som skriver om rapporten konstatera man också att "den typiska gärningsmannen är en 32-årig man, han tillhör samhällets marginal och är förmodligen påverkad av alkohol och att gärningsmannen använde kniv när han dödade offret som är en bekant till honom." Det här är intressant och man undrar hur de är i Finland och på Åland, och man undrar om ett konservativt tänkande kring hur man hanterar att man mår dåligt, hur man hanterar konflikter, hur man ser på rätten att göra som man vill och ta lagen i egna händer påverkar.
Lidl på Åland!!!!!
2009-01-13 17:16:00
De diskuteras om lågpriskedjan Lidl kommer att ge Åland en lågprisaffär och om de åländska lågprisvaruhuset "Sparhallen" klarar konkurrensen.Värre är Lidl har en dokumenterat dåliga människopolitik. De gör avtal med andra företag som skall leverera till så låga priser att arbetsförhållandena blir under allt vad man kan kalla en acceptabel nivå. Nyligen var en artikel i Arena där Wallraff avslöjar hur bröd bakas i ett kaos hos en kontrakterade underleverantör till Lidl.När Lidl etablerade sig i Sverige 2003 var det en hård kamp om rätten att få organisera sig fackligt, facken vann matchen men tyckte att de hade en hel del att jobba med då Lidl i på flera områden hade en väldigt gammaldags syn på hur man behandlar anställda. Det finns också kritik mot Lidl vad det gäller avsaknaden av miljömärkta produkter i deras utbud.Går man till andra länder där facket är svagt så är anställningsförhållandena helt andra än i Sverige och på Åland. I Tyskland och Tjekien har man spionerat på sina a...
Second Opinion
2009-01-13 17:16:00
Fick ett tips från Hanna Navier om en ny blogg: Second Opinion, den erbjuder komplettering, fördjupning och korrigering av det allmänna nyhetsflödet.Härligt med några som ifrågasätter och problematiserar. Här kan man läsa inlägg på t ex temat Forskare kritiska till artiklar om olycklig "gen" eller Obamas vinst kan minska mödrardödligheten i världen.
Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån!
2009-01-13 17:16:00
Flera undersökningar från Sverige ungdomar mår sämre och har sämre ekonomi. Kön, social bakgrund, etnicitet, personliga förutsättningar och tidigare erfarenheter bidrar på olika sätt ungas möte med arbetsmarknaden och steget in i vuxenlivet. Betydelse har också platsen där man bor. De se i mångt och mycket annorlunda ur för i unga idag jämfört med för bara 10-20 år sedan.Forskaren Lotta Svensson skriver i en spännande artikel "Här får du inte vara med om du inte flyttar härifrån" i tidskriften Locus: "En orts utveckling är inte ett rationellt framåtskridande projekt med givna vägar och slutmål, utan snarare något osäkert och i ständig tillblivelse. I detta sammanhang får ungdomarnas inställning till orten en stor symbolisk betydelse.""På frågan om de tror att lokalpolitikerna vill att de ska vara kvar i Söderhamn svarar nästan 70 procent av ungdomarna med tydlig medelklassbakgrund ja ? medan knappt 30 procent av ungdomarna med arbetarklassbakgrund svarar ja på samma fråga. Detta är...
Kongress
2009-01-13 17:16:00
I lördags hade Socialdemokraterna på Åland kongress, det var stressigt men roligt. Partiet tog ett steg framåt och började diskutera politik grundat i ideologi. Det var en riktigt lyckad tillställning, men den hade sina nybörjarbrister. Nästa gång ska utveckla formerna och kanske än mer fundera på hur vi får alla att vara med i samtal om Socialdemokraternas grundvärderingar kopplat till konkreta dagsfrågor. För mig personligen så är det jätte intressant att utveckla den delen av politiken och partiet, men de tog på de få krafter jag just nu har. Sov hela vägen hem på färjan och söndagen var en riktigt dålig dag med mycket värk och kraftlöshet.Nu sitter jag på Rosella på väg till Sverige ska gå ett par möten, träffa döttrarna och mamma. Har glömt båda mobiltelefonerna, förargligt men kanske bra i min strävan att ta det lugnt och återhämta mig. Oroande är dock att de senaste dagarna varit riktigt dåliga dagar? Funderar på om jag borde göra ett nytt försök med alternativmedicin eller a...
"Lyckliga kor och kloka människor"
2009-01-13 17:16:00
Igår kväll var Maria Suutala på Kumlinge och berättade bland annat om sin nya bok "Lyckliga kor och kloka människor" som är en idéhistoriska bok och en dokumentation av äldre skärgårdsbor naturnäraliv. Den baserar sig på 120 intervjuer med äldre åländska skärgårdsbor kompletterat med skriftliga källor. Lite väl förhärligande tyckte jag nog att det var när hon presenterade boken, men tycker ändå att den verkar spännande speciellt som hon är ekofeminist och har valt att lyfta fram många kvinnor, vilket ju inte tillhör de vanliga i skärgårdsberättelser.
Det är orättvist!
2009-01-13 17:16:00
Här i skärgården kämpar vi med minskat befolkningsunderlag, jobbar med att med små medel och kreativitet på olika sätt främja inflyttning.Men så kommer det mail från Trafikavdelningen om stora nedskärningar i trafiken igen? Trots att vi kommit överens om att jobba i treårsperioder där inga stora förändringar ska göras!!!!För några veckor sedan var representanter från trafikarbetsgruppen vi har i kommunen på möte kring turlistorna. De lägger en hel arbetsdag för att kommunicera om trafiken, inga tal om drastiska förändringar där. Sen dröjer det några veckor så kommer det ett mail till kommunen med drastiska förändringar, mailet skall ha ett utlåtande och svar inom 7 dagar.De är tufft för en liten kommunalförvaltning som dessutom borde kommunicera med fem andra kommuner att hantera detta på så kort tid, dessutom går det massor av resurser på det.I kommunen lägger både tjänstmän och politiker massor av tid på att utveckla turlistor och bemöta trafikavdelningen, tid som borde användas t...
Dagarna går?
2009-01-13 17:16:00
Var mycket fundersam om jag skulle åka på lägret i helgen, men ungdomarna behövde en vuxen coach och jag visste att behövde jag gå undan och vila så fanns det utrymme. Helgen get gick bra och även om det var intensivt så var det mycket energigivande att se och jobba tillsamman med ungdomarna. Idag har vi byggt upp ett lägerklimat och en lägerstruktur som fungerar så bra och som både innehåller att ha kul och att lära nytt.Men väl hemma på måndagen så inser jag att jag måste hitta vägar att få tillbaks energin, promenerar med hundar och åsnor och försöker att ta det lugnt. Idag vaknade jag med en hemsk huvudvärk, så idag har det varit lätt att inte göra så mycket mer än att söka vägar för att bli av med huvudvärken. Hoppas på en bättre dag i morgon.
Ungdomsseminarium
2009-01-13 17:16:00
Idag är jag på Potpurriseminarium på Kökar att umgås med ungdomar en hel helg i SKUNKs fantastiska klimat är en energikick.Saras som är SKUNKs ordförande och "läger chef" här på seminariet skriver om ungdoms engagemang på sin blogg. "Låt inte vårt kritiska tänkande ta över hoppet om att få höras och få chansen att påverka och utveckla". Jag kan bara hålla med.
Kumlinge en plats att bo på
2009-01-13 17:16:00
Igår var jag på Näringslivsnämndens möte, vi skulle titta på den film vi beställt av Johan Karrento, en marknadsföringsfilm av Kumlinge som boplats. Man blev glad av filmen och bodde jah inte redan här så skulle jag viljla flytta hit. Nu ska några små detaljer fixas till, sen blir det väl dags för reelease party!!!!Imorse när jag var ute med hunden och gav åsnornas sitt morgonhö så fanns stämningen där som Johan lyckats fånga i delar av filmen. Stillheten, lugnt och de vackra bilderna.
Festival Spelar Roll!
2009-01-13 17:16:00
Har fixat med Kön spelar rolls hemsida inför nätverkets Festival Spelar roll! en festival med jämställdhetsfokus för unga.Programmet blir allt mer fullt och spännande.Nu är det dags att informera, så att många väljer att komma.Lördagen den 22 november mellan kl. 13.00-00.00 på Kulturhuset Vega i Upplands Väsby.Huvudmålgruppen är 15-20 år men även andra är välkomna.Anmäler man sig före 7/11 är det gratis inträde annars 20 sek.
Fritiden kan förstås och användas på många sätt
2009-01-13 17:05:00
Mats Trondman professor i kultursociologi, har gjort en studie om utsatthetens villkor, erfaren utsatthet och fritid i ungas liv. Boken heter: Att förstå utsatthet och är utgiven av Ungdomsstyrelsen i Sverige.Trondman visar att fritiden kan vara en stärkande kraft i ungas liv om lokalsamhället erbjuder ett omfattande utbud av fritidsaktiviteter som kan locka alla tänkbara unga att vilja välja sina aktiviteter. Detta eftersom den mening de tillskriver aktiviteten och de upplevelser och erfarenheter som de får av att utöva den kommer att få dem att återvända.När aktivitet, erfarenhet och fritt val samspelar på ett meningsfullt sätt då kan fritiden generera funktioner som hälsa, demokrati, socialt kapital och social integration. Det krävs alltså att det finns; aktiviteter som attraherar mig, sådana som jag fritt väljer och som jag mår bra av när jag utövar. Dessa bör dessutom också göra gott för andra som jag utövar dem tillsammans med.Den som har en tillgång till ett omfattande fritid...
Humor
2008-10-25 18:24:00
Humor är viktigt men det finns en hel del humor som åtminstone inte jag förstår eller tycker är kul.Den här tycker jag var riktigt kul.
Prostitutions konferens
2008-10-25 18:24:00
Min vän Barbro Sundback och jag har varit i Stockholm på Rosenbad på konferens om Prostitution i norden den 16-17/10.De nordiska jämställdhetsministrarna gav NIKK (Nordiskt institut för kunskap om kön) i uppdrag att genomföra forskningsprojektet Prostitution i Norden under ett år. Forskare från alla nordiska länder har studerat prostitutionens omfattning, lagstiftning och sociala insatser på området samt kvinnor och mäns attityder till prostitution. Resultatet presenteras på konferens och det kommer en särskild rapport.Även om konferensen i sig var dåligt pedagogiskt upplagd så lärde vi oss en hel del några viktiga fakta: Norge inför 2009 en liknande lag som Sverige, om kriminalisering av sexköp. Tillkomsten av den norska lagstiftningen har föregåtts av en omfattande diskussion om vad som är människohandel och vad som är frivillig prostitution. Med ett uttryckligt förbud tror man i Norge att man skall komma åt människohandel för sexuella ändamål. Vid införandet av lagen om förbud a...
Sjuka mansidela fick bland annat börsen att krascha!
2008-10-25 18:24:00
?Traditionellt förväntas män manifestera sina maskulina dygder genom att bryta ny mark i en obändig natur. I ett allt mer jämställt samhälle, och ett arbetsliv som allt mer efterfrågar feminina egenskaper är finansmarknaden ett reservat för unga, aggressiva män, där politiskt inkorrekta beteenden och värderingar såsom styrka och djärvhet gynnas. ?Det är denna sjuka machokultur som skapat de beslut vi nu ser resultatet av - när börserna faller världen över.?Så skrev Peter Norberg är doktor i etik på Handelshögskolan i Stockholm i en debatt artikel i Expressen häromdagen. En spännande artikel, bland alla försök till förklaringar av vad som händer i den ekonomiska världen, som liksom krig drabbar en massa oskyldiga. Han var också intervjuvad i Lantz i P1. Att väga ifrågasätta mansideal är modigt men det finns ett större utrymme för män att göra det.Efter morden i skolan i Kauhajoki finns det också de som i debatten vågar problematisera sjuka mansideal. På Newsmill skriver Ireen von Wa...
Pittstim
2008-10-25 18:24:00
Nu har boken med Inti Chavez Perez och Zanyar Adami som redaktörer kommit "Pittstim - Pissbomber, Skogsporr och kärlek, 15 berättelser om att vara kille". Den resenseras i DN.Boken bygger vidare den gamla antologin "Fittstim" och här liksom i den satsar man på ingången, det personliga är politiskt. Det är ett viktigt debatt inlägg när det nu äntligen börjar bli legitimt att ifrågasätta den traditionella manligheten.Sedan tidigare vet jag att redaktörerna inte är rädda för feminism utan tillhör dom unga män som förstår strukturer och är trötta på den begränsande manligheten i vår kultur, på samma sätt som jag är trött på den begränsande kvinnligheten.Läs intervju i DN med redaktörerna. På DN bok kan man också ladda ned en avsnitt ur boken.
Mötesplatser för unga
2008-10-25 18:24:00
Jag har tillsammans med Diana Pettersson Svenneke skrivit ett kapitel i boken, Mötesplatser för unga. I Dn lyfter man på frågan om hur anslagen till så kallad öppen ungdomsverksamhet (fritidsgårdar, kvartersgårdar och ungdomshus) minskat i Stockholm och de är samma trend i Sverige. Ulf Blomdahl, forskningsledare på Stockholms stads kulturförvaltning och idrottsförvaltning och faktiskt den som fick mig att börja skriva och formulera mig i ungdoms- och fritidsfrågor för över 20 år sedan, säger: - Ser man det över en lite längre tidsperiod så handlar det om en ren slakt av ungdomarnas resurser. Sedan 1981 har anslagen minskat med 57 procent. Samtidigt har ungdomarna blivit fler. För 27 år sedan satsade Stockholms stad 5.600 kronor per tonåring (omräknat till 2007 års penningvärde). Förra året hade siffran sjunkit till 1.700 kronor.När man dessutom vet att nedskärningarna går tvärs emot forsknings resultaten som säger att ungdomarnas egna önskemål är fritidsgårdar och möteplatser blir m...
Kanelbullens dag
2008-10-25 18:24:00
Idag är det kanelbullensdag, måste fundera över om jag ska baka. Fast egentligen är kanelbullar med mandelmassa godare!Ska också ut i solen och köra en sväng med åsnorna. Ett lagom program för en som försöker ta de lugnt och vila. Kroppen har annars en urusel vecka men mår bättre av att röra sig.
Ekofeminism?!
2008-10-25 18:24:00
En gammal kollega Marie Milling har tillsammans med Helene Ahlborg skrivit en intressant debattartikel i svenska Arbetaren. Bakgrunden till artikeln är att de startar ett nätverk under European Social Forum (ESF) i Malmö 17-21 sept. Marie kallar sig ekofeminist något som för mig och många andra feminister varit ett svårt begrepp, då de så lätt förknippas med ett särartstänkande. Detta är dom mycket medvetna om och och i Arbetaren skriver de: ?Nätverket är tänkt att vara ett forum för alla som är engagerade i frågor som rör feminism och miljö. Nätverket betonade att man föredrar att inte tala om ekofeminism som en -ism, då det finns flera olika ekofeministiska inriktningar."I artikeln finns många intressanta saker att fundera på, en av dem är kopplingen och analysen av miljöförstöring och förtryck av kvinnor. De skriver:?Miljöförstöring och förtryck av kvinnor möjliggörs och försvaras i hög utsträckning på samma grunder. Feminister har avslöjat de ideologiska, språkliga och kulture...
Mer artiklar från denna bloggen:
1-30, 31-60, 61-90, 91-120, 121-150
33637 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss