RSS ÄmnenBloggar om "Recensioner"

Recensioner

?Drottningen i kassan? ? Erika Petersson
2018-01-16 12:33:00
  Vad tycker vi om ”Världen består av två typer”-typer? Inte mycket va? När jag jobbade i bokhandel fanns det en kategori av filosofiska kunder som menade att det fanns två typer av människor, lika utmejslade och tydligt definierade som 90-talets Marsianer och Venusbor. Den som känner en Ove och de som är en Ove.Läs mer!
Av: Bokhora
Ljudbokstips: ?History on Trial?
2018-01-02 10:48:00
Jag lyssnade precis på en ljudbok som på ytan handlar om andra världskriget och förintelsen vilket jag vet är ett ämne som får många att vilja sluta läsa nu direkt. Men häng kvar pyttelite bara, just denna bok är intressant på ett otäckt aktuellt sätt. Det förekommer i journalistik och i sociala medier att människorLäs mer!
Av: Bokhora
Samtal med vänner
2017-12-20 10:34:00
””Finns det saker man skulle vilja göra om i sitt liv? Jag är snart 42, och när jag läser Samtal med vänner av Sally Rooney så känner jag att JA! Om jag fick återvända till livet runt gymnasiet, så skulle jag nog säga till mig själv att kanske våga satsa mer på det litterära spåret.Läs mer!
Av: Bokhora
?Member of the family? ? Dianne Lake
2017-11-20 19:30:00
Det är intressant på ett skrämmande sätt hur det fortfarande, så långt efter Katarina Wennstams böcker, fortfarande pratas om de ”riktiga” övergreppen, de ”riktiga” svinen osv. Allt enligt den konstiga logik som Wennstam visade i sin bok ”En riktig våldtäktsman” – inte ens de som dömts för våldtäkt såg sig som våldtäktsmän när de intervjuadesLäs mer!
Av: Bokhora
?Var snäll mot djuren? ? Monica Isakstuen
2017-11-08 17:02:00
Fast jag tycker det är dumt så ställer jag ofta frågan när jag pratar böcker med någon: vad handlar den om? Jag kan störa mig oändligt mycket på den medialogik som finns där det ständigt måste hittas en ”vinkel” för att det ska vara aktuellt att skriva om en bok. Det måste vara ett ”drabbandeLäs mer!
Av: Bokhora
?Döstädning? ? Margareta Magnusson
2017-10-24 15:36:00
Jag minns kanske fel men jag har för mig att Paul Austers ”Att uppfinna ensamheten” börjar med att en man städar ur vinden i huset där hans pappa bott. Jag läste den boken på gymnasiet eftersom det på den tiden fanns en lag om att gymnasister med lånekort måste läsa Auster, en lag besläktad medLäs mer!
Av: Bokhora
?Pratar så fort jag kan? ? Lauren Graham
2017-09-07 12:30:00
Gud vad svårt det är att skriva om den här boken. Jag hittade en bra recension på goodreads vars träffande förstamening jag stjäl för alla er som vill ha ett kort vägledande omdöme om Lauren Graham som författare: ”So Lauren Graham basically IS Lorelai Gilmore :)” Den längre versionen (som innehåller Gilmore Girls-spoilers): Jag fickLäs mer!
Av: Bokhora
?Min kompis Gunnar? ? Nina Hemmingsson
2017-08-11 15:43:00
Jag har haft en jättejobbig sommar. Bland annat: jobbstress, ekonomisk stress, psykisk ohälsa, konflikter och sen lite förkylning senaste veckan när jag skulle åkt till Crimetime bara för att understryka att jag numera är en människa helt utan energi. Mina ena katt är bortsprungen sen några veckor tillbaka och jag oroar mig så himla mycket,Läs mer!
Av: Bokhora
?Oväder? ? Tuvalisa Rangström och Clara Dackenberg
2017-07-23 21:11:00
Varje dag en stund efter lunch sover min unge. Vi turas om att sällskaps-vila, men den vuxne läser en bok först. Den utlästa boken får absolut inte läggas undan efter läsning utan ungen somnar med boken på magen, huvudet, över benen. En av böckerna som gått på rotation i sommar är ”Oväder” (när vi inteLäs mer!
Av: Bokhora
En till diss, ?The one memory of Flora Banks?
2017-07-19 09:00:00
Klart spännande koncept i teorin, men inte alls lika bra när det omsätts i praktiken. Så tycker jag om ”The one memory of Flora Banks” eller ”Flora Banks förlorade minne” av Emily Barr. (Den kommer på svenska i sept.) Om ni är lite äldre minns ni kanske filmen ”Memento?” Den tyckte man ju var fruktansvärtLäs mer!
Av: Bokhora
Vad har du gjort sen sist, Johanna K: Simon Stålenhag ? Flodskörden
2017-07-15 13:27:00
Jag minns våren. Hur vi väntade på den tredje säsongen av ”Twin Peaks”. Hur vi funderade på vem vi skulle återse. Om vi skulle bli besvikna. Hur vi skulle få återse Dale Cooper. Bobby. James. Audrey. På de dussintals mejl som vi har fått in till Bokhoraredaktionen kan jag misstänka att er nyfikenhet på minLäs mer!
Av: Bokhora
?Jag, Esters rester? ? Ester Eriksson
2017-07-05 06:21:00
När jag som tonåring läste serier var det så stort med självbiografiska serier att alla serier (åtminstone där jag befann mig) för en vuxen publik kallades ”självbiografiska”. Det var väl ett bättre namn än ”vuxenserier” som också florerade som sammanfattande namn på allt som inte var Bamse och Kalle Anka, men nog var det begränsande. EnLäs mer!
Av: Bokhora
?I?ll meet you there? ? Heather Demetrios
2017-06-28 09:00:00
Jag tror att jag har blivit tipsad om ”I’ll meet you there” i ett inlägg här på Bokhora, men hittar inte var. Iallafall, måste ju vara Läsekoftan som tipsade? Tack för det! Så himla bra och så typiskt typisk amerikansk YA när den är som bäst. Pluttig småstad ute i ingenstans, en hjältinna, Skylar, somLäs mer!
Av: Bokhora
?Mördarnas söndag? eller hur var det?
2017-06-26 10:06:00
”MÖDRARNAS söndag”! Har hört / läst om flera personer som gör en felsägning på boken av Graham Swift. Vi hade den som sista val innan sommaruppehållet i min bokcirkel, och jag tror att vi alla var ganska överens: så bra skriven, jätteskickligt hantverk, men i det stora hela är det just det som är problemet.Läs mer!
Av: Bokhora
??Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull? : Jacques d?Adelswärd Fer
2017-06-23 17:26:00
Det finns facklitteratur som är värd att att tipsa om pga allmänbildningen den ger, och den här boken är verkligen en sån, men den är framför allt så otroligt njutbar att läsa. Jag läste den i vintras en första gång och ville därefter inreda om min lägenhet i röd sammet och skriva dikter för hand. NuLäs mer!
Av: Bokhora
?Utan dina andetag? ? Karin Aspenström
2017-06-08 09:29:00
Karin Aspenström har kommit med nytt! Blev så glad när jag upptäckte det. Hennes förra, ”To my Love”, var en oväntad överraskning där jag lånade utan att veta något och föll pladask. Den nya heter ”Utan dina andetag ” (yes, det är efter Kent-låten) och den är mindre i både sidomfång och berättelse. Svenska paretLäs mer!
Av: Bokhora
Maria Sveland ?Bitterfittan 2?
2017-05-27 23:56:00
År 2007 kom Maria Svelands debutroman ”Bitterfittan” ut och jag älskade den. Jag skulle själv bli mor först tre år senare, men jag kände ändå igen mig i huvudpersonen Sara tankar kring moderskap och patriarkat. Eller kände mindre igen mig och fick mer mina farhågor besannade. Sveland skrev om hur det praktiskt taget var omöjligtLäs mer!
Av: Bokhora
?Palimpset? ? Lisa Wool-Rim Sjöblom
2017-05-22 11:22:00
Jag läste ”Palimpset” av Lisa Wool-Rim Sjöblom. Jag läser mest serieromaner just nu, för jag tycker att det är lätt att läsa några sidor då och då, att komma in i handlingen snabbt och att bli lite småstörd när jag läser. Det betyder inte att serieromaner är lättviktiga på något sätt. Det betyder kanske baraLäs mer!
Av: Bokhora
Det är den 17e maj och jag läser en roman på norska
2017-05-17 11:31:00
I helgen förberedde jag Norges nationaldag genom att läsa ”Elskere” av Mattis Øybø. Så förutseende, va? Nej, ärligt, var det mer så att jag var ledig, och inget signalerar ledighet och kravlöshet som att läsa en roman på norska. Så här beskrivs ”Elskere”: ”I en seng på et hotellrom i Oslo ligger Mikkel og venterLäs mer!
Av: Bokhora
?Nei og atter nei? ? Nina Lykke
2017-05-10 07:48:00
Lycka är att… till exempel få läsa på en jättebra roman på norska. Tidigare i våras betade jag av ännu en från min lyxshopping* förra hösten. ”Nei og atter nei” av Nina Lykke. Sånt fynd! Ingrid och Jan har varit gifta tjugofem år. Nu är deras söner på väg att lämna hemmet och Ingrid tänkerLäs mer!
Av: Bokhora
?A little life? Hanya Yanagihara
2017-04-18 22:44:00
Jag hade tänkt skriva om Ett litet liv, men både Johanna Ö och Johanna L har skrivit om boken. Själv beställde jag den redan i höstas på Amazon, men blev avskräckt av storleken på den. Runt jul lunchade jag med en kompis som precis hade läst ut den, hon beskrev den som både hemsk och hemskt bra. JagLäs mer!
Av: Bokhora
Emma Ahlqvist ? ?Ta mig härifrån?
2017-04-16 14:11:00
När jag jobbade i bokhandel hade jag ett eget självpåtaget folkbildningsuppdrag som jag försökte återkomma så ofta jag kunde till i snacket med kunder: ”kolla upp förlaget!”. Många bokälskande människor som läser ofta har inte den överblick på förlag och förläggare som låt säga en bokhandelsanställd person med bokblogg har. Det är inget skryt, snarareLäs mer!
Av: Bokhora
?Så här upphör världen? ? Philip Teir
2017-04-14 08:30:00
Philip Teir har kommit med en ny roman! ”Så här upphör världen”. Har ni sett? Jag gillade hans förra ”Vinterkriget” massor, så när jag läste katalogerna och såg att en ny var på gång var det med ett förtjust ‘åh!’. Och nu har jag läst den, och jag tycker någonting, och det är något bra,Läs mer!
Av: Bokhora
?Jag vet inte vad som händer? ? Anna Norlin
2017-03-31 21:21:00
Det känns som en extra svår bok att recensera eftersom jag råkade se i Tara att den till stor del bygger på egna upplevelser. Det känns nästan som att recensera någons upplevelse av att förlora en anhörig till demens. Men det är en roman och jag tycker det är en bra roman så jag villLäs mer!
Av: Bokhora
How to murder your life? ? Cat Marnell
2017-03-09 15:52:00
Det var internationella kvinnodagen igår. Jag ville bara påminna om det ifall någon till äventyrs missade, för det har ingen som helst betydelse för fortsättningen på den här texten, annat än att Cat Marnell som skrivit boken ”How to murder your life” är kvinna, med rätt så jävla tjaskiga erfarenheter av patriarkatet. Vet ni vemLäs mer!
Av: Bokhora
?Klä på Herr H? ? Emma Virke
2017-02-13 19:46:00
Det finns så oändligt många spännande och roliga bilderboksillustratörer att lära känna. Emma Virke är en av dem. Hon har skrivit böcker om Toto med spännande luckor att öppna och hål att stoppa fingrar (och näsor!) i.  Den här boken saknar luckor men den är rolig. Accessoar efter asseccoar får man klä på Herr H.Läs mer!
Av: Bokhora
Recension: ?Storm i den pelare som bär? ? Andreas Lundberg
2017-02-08 08:55:00
Den här boken är jättebra på många sätt. Men den har ett förord, eller en ”inledande anmärkning” som det heter, som jag stör mig på som bara den så låt oss få det överstökat först. Enligt anmärkningen är detta inte en ”skilsmässobok”. Jag känner mig lite förolämpad som läsare redan innan boken börjat. Vill läggaLäs mer!
Av: Bokhora
?Ivo och Vera spelar fotboll? ? Kitty Crowther
2017-02-05 20:03:00
En gång fick jag svaret att barn som inte var representerade i bilderböcker ju kunde läsa böcker om djur eftersom… ja, jag minns inte varför, men jag tyckte att det var ett himla dumt svar. Kitty Crowthers ”Ivo och Vera spelar fotboll” klarar icke Warnqvist-testet. Ivo och Vera är insekter. Det är ganska udda iLäs mer!
Av: Bokhora
Recension: ?och vi fortsatte att göra någonting rörande ? Elis Burrau
2017-02-04 20:35:00
Jag har blivit lite skadad av att jobba i bokhandel tror jag. Jag tänker att jag inte kan säga att en bok är ”bra” om jag verkligen inte tror att den skulle passa alla. Exempelvis ”Bön för de stulna” är en sån bok jag skulle säga att alla ska läsa och jag tror att alla kanLäs mer!
Av: Bokhora
?Tripprapporter? ? Tone Schunnesson
2017-01-27 08:22:00
  Tone Schunnessons debutroman är helt fri från klichéer. Så skulle min blurb se ut till den här boken om jag bara fick säga en mening. Men ska jag säga mer om boken blir det svårt. Schunnesson är uppenbarligen en sån person som kan göra allt till litteratur på det där sättet som fotografen somLäs mer!
Av: Bokhora
?Golden boy? ? Abigail Tarttelin
2017-01-24 15:28:00
Häromveckan läste jag en bok där jag misstänker att jag kan hamna i surtantsfacket för att jag hade invädningar och inte köpte allt ohämmat. Nu kommer en till. ”Golden boy” av Abigail Tarttelin. Jag har kikat runt lite och den har fått både helt fantastisk respons och urdålig. Jag sällar mig till den svalare samlingen.Läs mer!
Av: Bokhora
?Det måste vara här? ? Maggie O?Farrell
2016-12-30 11:18:00
Men oj, så bra! Jag har läst ganska lite i jul eftersom jag skrivit egen bok och sett på Skam (klar med säsong 2 nu!) men igår på resande fot blev det mycket av ”Det måste vara här”, och nu på morgonen läste jag klart den. En sån härlig roman-roman! Göttig och tjock, 493 sidor,Läs mer!
Av: Bokhora
?Leave me? ? Gayle Forman
2016-12-12 19:10:00
Det här var inte alls behagligt; att läsa om en kvinna som är lika gammal som en själv, jättestressad och utarbetad, och som får en hjärtinfarkt. Den bygger upp sig under ett och ett halvt dygn, och skildringen av det … hemsk. Huvva! Maribeth är den drabbade kvinnan. Hon är 44, jobbar som formgivare påLäs mer!
Av: Bokhora
Kristina Murray Brodin och Maja-Stina Andersson ? ?Min bästa väns kalas?
2016-12-02 21:37:00
Huvudpersonen i ”Min bästa väns kalas” är ett barn och i boken skildras en fin vänskap mellan barnet och den 89-åriga grannen Hilda. Varje dag dunkar Hilda eller barnet ”Kan vi träffas?” i väggen mellan sina lägenheter och sedan kommer barnet över. När barnet får reda på att Hilda fyller år på lördag tycker barnetLäs mer!
Av: Bokhora
?Kraften? ? Siri Pettersen
2016-09-03 19:55:00
Så här känner jag när jag har läst den sista delen i Korpringarna-trilogin: 1. Ack, ack, ack.  2. Nu är det slut. Det var tråkigt. Det är särskilt tråkigt när man läst delarna med ett par månader eller år emellan och när man väl vant sig vid universumet och dess premisser i varje ny bok igen,Läs mer!
Av: Bokhora
?Kartan? ? Aaron Becker
2016-08-22 20:17:00
Hanna tipsade om en massa bilderböcker här, som jag beställde osedda eftersom jag litade på att de var bra av sättet hon beskrev dem på. Entusiastiskt. En av dem var Aaron Beckers ”Kartan”. Den innehåller ingen text. Som Shaun Tans ”Ankomsten”. Och ”Numret 73304-23-4153-6-96-8″ av Thomas Ott (den tipsades jag för övrigt om av JakobLäs mer!
Av: Bokhora
?George? ? Alex Gino
2016-08-01 09:19:00
På självaste Pride-paraddagen i lördags läste jag ut ”George” av Alex Gino. Välvald dag, då boken handlar om George som föds som kille men vet att han borde ha blivit tjej. Det här ställs på sin spets då hans klass ska sätta upp klassikern ”Charlotte’s web” / ”Min vän Charlotte”, och George vill spela Charlotte.Läs mer!
Av: Bokhora
?Störst av allt? Malin Persson Giolito
2016-07-16 08:21:00
Så här mycket vet vi efter de första sidorna av Malin Persson Giolitos ”Störst av allt”: Någonting av det hemskaste som kan hända har hänt, en skolskjutning, flera döda och vår huvudperson, duktiga och lovande Maja, sitter häktad. Maja är helt oskadd, har inte ens ett blåmärke. Hon berättar istället om hur det känns att försöka stoppaLäs mer!
Av: Bokhora
?Natt för gott? ? Jenny Erpenbeck
2016-06-29 21:25:00
Jag undrar vad Johanna L skulle tycka om Jenny Erpenbecks ”Natt för gott”? I sin text om Meg Wolitzers ”Hustrun” skriver Johl: Jag tycker det är en stor varningssignal när komposition och form lyfts högt i bokrecensioner, för jag väljer alltid handling före form och brukar få ut så hemskt lite av så kallade språkexperiment. Läs mer!
Av: Bokhora
Emmy Abrahamsson ?Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske?
2016-06-20 11:45:00
För drygt en vecka sedan landade jag i Stockholm och fortsatte tre dagar senare till Helsingfors där jag bland annat förnedrade mig i en frågesport på TV och deltog i det utmärkta radioprogrammet Böcker i bersån på Yle. Efter inspelningen gav den ena av programledarna Anne mig boken ”Hur man förälskar sig i en man somLäs mer!
Av: Bokhora
?Musse? ? Eva Lindström
2016-06-16 20:07:00
Jag köpte massor av böcker av Eva Lindström trots att det var så trångt i bokhyllan. En av böckerna var ”Musse” som är ganska ny. Jag har haft lite svårt att entusiasmera mina unga lyssnare när jag läst Eva Lindström. Jag kommer inte att läsa ”Musse” det första jag gör för min blivande klass, menLäs mer!
Av: Bokhora
?Noel och den magiska önskelistan? ? Janina Kastevik
2016-05-24 22:45:00
I ”Noel och den magiska önskelistan” har alla vuxna lite för mycket att göra med sig själva. Det tänkte jag inte på medan jag läste boken, men nu när jag tänker på den tänker jag så. Alltså: vuxenvärlden? Gå och lägg er! Noels mamma och pappa har grälat länge och mamman har flytt till biståndsprojektLäs mer!
Av: Bokhora
?Eligible? ? Curtis Sittenfeld
2016-05-18 09:39:00
Jag har väntat sen 29 juli 2015! Nu är den här, jag har läst, och det var länge sen jag blev så exalterad av en roman. ?Eligible? är Curtis Sittenfelds moderna version av Jane Austens ?Stolthet och fördom?. Den klassikern har jag självklart också läst både en och två gånger, men det är framförallt BBC-serienLäs mer!
Av: Bokhora
?Tell me three things? ? Julie Buxbaum
2016-05-08 15:01:00
Är jag smartare än en sextonåring? Kanske, för det dröjer inte så länge innan jag listar ut vem den anonyme mejlaren är som vill hjälpa Jessie till rätta på hennes nya skola. Precis som i gulliga ”Simon vs the homo sapiens agenda” handlar ”Tell me three things” om detta speciella: en huvudperson får anonyma mejlLäs mer!
Av: Bokhora
Världsbokdagen: ?Flykten? ? Francesca Sanna
2016-04-23 20:34:00
Ingen som läser Bokhora kan väl ha missat att det är världsbokdagen idag? Jag tänkte att vi kunde tipsa varandra om det absolut bästa vi läst hittills i år. Jag börjar: Jag börjar bli lite trött på att skriva att vuxna ska läsa bilderböcker men den här är så himla snygg att den nästan ärLäs mer!
Av: Bokhora
Högläsningstips! ?Schh! Vi har en plan? ? Chris Haughton
2016-04-15 11:14:00
   En bok som är lite för avancerad hemma hos ettåringen än så länge är Chris Haughtons ”Schh! Vi har en plan”. Den står dock i hans boklåda som han gräver i och river ut en miljard (faktiskt!) gånger om dagen. När den hamnar på golvet brukar jag läsa den. Jag läser allt som jagLäs mer!
Av: Bokhora
?Dangerous lies? ? Becca Fitzpatrick
2016-04-06 13:42:00
Ibland är man sugen på sånt här. ”Dangerous lies” av Becca Fitzpatrick. En superamerikansk YA. Huvudpersonen, en tjej, är inte bara söt utan stunning. Långt hår, gärna ostyrigt, och fantastisk kropp, bara wow överallt. Ofta gröna ögon. Det finns alltid någon med gröna ögon i såna här böcker, det kan man lita på. Tjejen ärLäs mer!
Av: Bokhora
?Badbomber och simhopp? ? Marin Salto
2016-04-01 21:01:00
Mertsi är i simhallen med sin skola. Han och hans kompisar är uppdelade i grupper, men Mertsi känner sig lite osäker såväl i rutschkanan som i hopptornet. Han är orolig över att han ska ha glömt hur man gör när man simmar.     Som tur är, har Mertsi en jättefin kompis som åker rutschkana medLäs mer!
Av: Bokhora
?Att vara Frank? ? Peo Bengtsson
2016-03-30 14:56:00
Den här texten har jag tänkt skriva i en vecka, minst, men aldrig varit på rätt humör. Nu kanske? Och då blir det en sån jobbig där man skriver om vilken bok man önskade man läst, till skillnad från den man faktiskt läst. Det jag önskade: en ny ”Stjärnor utan svindel”. Temat i ”Att varaLäs mer!
Av: Bokhora
?Hustrun? igen
2016-03-29 20:05:00
Det här är ingen recension. Det här är snarare en reaktion. Jag minns när alla läste ”Jellicoe road”. Då sa en person som jag tycker mycket om att hen inte tyckte att den var så värst. Jag blev provocerad. Men så gör hajpen med våra älsklingar. Läsarens förväntningar säger ofta mer om läsaren än omLäs mer!
Av: Bokhora
33630 bloggar i topplistan.
Statistiken nollställs varje vecka.


Kontakta Oss